D66 en SP: zat Bernhard achter onderzoek De Roy van Zuydewijn?

D66 en SP eisen dat er duidelijkheid komt over de rol van prins Bernhard bij het onderzoek van de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) naar Edwin de Roy van Zuydewijn. De partijen willen weten of de prins in 2000 de inlichtingendienst opdracht heeft gegeven om informatie te vergaren over De Roy van Zuydewijn.

) Het kerkelijk huwelijk van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn in 2001.Beeld ANP

De politieke beroering is het gevolg van een opmerking van de voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Broertjes, in een onlangs verschenen boek over prinses Beatrix. Daarin zegt Broertjes dat prins Bernhard zich tegen hem ooit liet ontvallen dat De Roy van Zuydewijn een 'verschrikkelijk type' is.

'Deze man', zei hij tegen Broertjes, 'is een vijandig projectiel dat onschadelijk moet worden gemaakt.' Bernhard gaf daarop het Kabinet der Koningin opdracht de geheime dienst inlichtingen te laten inwinnen, aldus Jutta Chorus in haar boek Dwars door alle weerstand heen.

Eerherstel
De Roy van Zuydewijn was van 2001 tot 2006 getrouwd met prinses Margarita, het nichtje van prinses Beatrix. Al jaren strijdt hij voor eerherstel en om duidelijkheid te krijgen over wie wanneer 'de lastercampagne' tegen hem is begonnen. Wel is bekend dat de toenmalig directeur van het Kabinet der Koningin, Felix Rhodius, onderzoeken in gang zette.

Dat prins Bernhard (overleden in 2004) en zelfs de toenmalige koningin hierin een rol zouden hebben gespeeld, daarover is nooit duidelijkheid verschaft.

Eerdere antwoorden van premier Rutte en minister Plasterk over deze kwestie waren volgens SP en D66 onvolledig.'Er blijven nog veel vragen over', aldus Alexander Pechtold (D66).

De Roy van Zuydewijn zegt in een reactie dat 'na dertien zware jaren van leugens en gedraai van de regering', hij hoopt dat 'de dapperheid van SP en D66 wordt beloond'. 'Ik kan niet wachten.'

Prins Bernhard in 2001.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden