D66 en PvdA keren zich tegen Jorritsma Kabinet verdeeld over nachtvluchten Beek
Het kabinet is verdeeld over nachtvluchten op het vliegveld Beek in Limburg. VVD-minister Jorritsma van Verkeer heeft voorgesteld 2800 nachtvluchten per jaar toe te staan op Maastricht Airport....
Van onze verslaggeefster
Marieke Aarden
DEN HAAG
De VVD-ministers staan achter Jorritsma. Minister Wijers van Economische Zaken (D66) was aanvankelijk ook voor het openhouden van Maastricht Airport in de nacht, maar hij moest dit standpunt verlaten van de eerste man van zijn partij, minister Van Mierlo van Buitenlandse Zaken. PvdA-minister De Boer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer leidt de oppositie in het kabinet tegen minister Jorritsma.
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer heeft al eerder uitgesproken dat de exploitatietekorten van Maastricht Airport, die onvermijdelijk worden als er geen nachtvluchten zijn, moeten worden overgenomen door de aandeelhouders, waaronder het rijk. Overigens is de PvdA onderling verdeeld. De provinciale bestuurders en de PvdA-Maastricht zijn voor de nachtvluchten. De Tweede-Kamerfractie is tegen, en dat is ook de partijlijn.
De ministerraad heeft afgelopen vrijdag zo'n drie kwartier over het voornemen van Jorritsma gesproken. Daarbij bleek dat de standpunten ver uit elkaar liggen en moeilijk overbrugbaar zijn.
Uit onderzoek blijkt dat de luchthaven bij Maastricht zich niet financieel kan redden met uitsluitend dagvluchten. Pas bij 2800 nachtvluchten op een nieuw aan te leggen oost-westbaan (nu loopt de baan van noord naar zuid) wordt de luchthaven rendabel. Met die baan kunnen ook charters voor vakantievervoer en expressevervoer worden aangetrokken. Zonder nachtvluchten blijft dit vervoer geheel of in belangrijke mate weg.
In de verkiezingsprogramma's van PvdA en D66 staat dat de regionale luchthavens 's nachts dicht moeten zijn. Bij 2800 nachtvluchten zouden bewoners van negenduizend woningen lawaai-overlast ondervinden, net zoveel als op de nationale luchthaven Schiphol.
In feite is er nu een patstelling in het kabinet. Jorritsma moet met een nieuw voorstel komen, maar het is nog onduidelijk hoe het compromis eruit ziet. Voorlopig is de kwestie-Beek verschoven naar januari.
Jorritsma heeft de Kamer toegezegd dat ze in 1996 met een nota zal komen over de luchthaveninfrastructuur. Daaruit moet onder meer duidelijk worden naar welke luchthaven in of buiten Nederland wordt uitgeweken als Schiphol vol is.