Update

D66 en GroenLinks: schroef gaswinning terug

GroenLinks en D66 willen dat de gaswinning in Groningen wordt verminderd. Beide partijen wijzen erop dat het onverstandig is om op de huidge manier door te gaan. Omdat de gasvoorraad toch eens opraakt, vinden zij het beter nu de regie te nemen.

Een gasveld bij het Groningse Loppersum.Beeld ANP

Volgens Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) is het 'onverstandig, onnodig en brengt het de veiligheid van de mensen in Groningen in gevaar' als het kabinet het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen, om minder gas te winnen en zo de kans op en het risico van zwaardere bevingen te beperken, niet volgt. Zij vindt het bovendien verstandig om niet alle gas op te maken, maar wat over te laten voor volgende generaties.

Ook Stientje van Veldhoven (D66) vindt dat de gaswinning 'preventief verminderd moet worden'. 'Het is het enige dat we kunnen doen. Het is belangrijk dat we nu niet eerst een jaar ergens op gaan studeren.'

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaf eerder aan dat het niet voor de hand ligt om in de huidige economische omstandigheden de gaswinning te verminderen. Het gas is nodig om op te koken en gebouwen mee te verwarmen en 20 procent minder gaswinning zorgt voor een financiële tegenvaller van 2,2 miljard euro.

Ombudsman
De PvdA en GroenLinks willen bovendien dat er komt er in Groningen een ombudsman komt voor gasaangelegenheden. De Tweede Kamerleden Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) willen dat Groningers bij de onafhankelijke ombudsman terechtkunnen met vragen en zorgen over de gasboringen en daardoor ontstane schade.

Jan Vos vindt het belangrijk dat mensen ergens hun verhaal kunnen doen of kunnen aankloppen voor hulp als ze ergens niet uitkomen. Ook Van Tongeren ziet het als een goede manier om 'het vertrouwen dat er nu niet is bij bewoners' terug te winnen. Zij denkt aan bijstand bij praktische zaken als formulieren invullen, een second opinion of bemiddeling bij schade.

Donderdag gesprek minister Kamp
De Tweede Kamer spreekt donderdag met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de gaswinning in Groningen. Vos wil van minister Henk Kamp (Economische Zaken) horen waarom die het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen niet volgt. Dat adviseert de winning van gas in Groningen te beperken om zo de kans op en de kracht van eventuele bevingen te beperken. 'Als je afwijkt van een advies van de toezichthouder, moet je daar wel een heel goede reden voor hebben', aldus Vos.

VVD'er René Leegte mist andere wetenschappers die het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen onderschrijven. 'Dat advies is volgens mij dan ook niet te onderbouwen. We moeten oppassen, want we lopen nu het risico dat we iets doen dat uiteindelijk geen oplossing blijkt en waarmee we onszelf in de voet schieten.'

Hij wil vooral weten hoe het kabinet 'op een duurzame, verantwoorde manier gas denkt te kunnen winnen en ook het vertrouwen van de bewoners terugkrijgt'. Volgens Leegte kan dat wel. 'Zorg dat bewoners zich realiseren dat de informatie die uit onderzoek in het veld komt, gebruikt kan worden om te zorgen dat het beter wordt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden