D66 en CDA: kabinet moet jeugdzorg vóór augustus duidelijkheid geven

D66 en CDA willen actie van het kabinet om chaos in de jeugdzorg te voorkomen. Jeugdzorginstellingen moeten wat hen betreft vóór augustus van gemeenten horen of ze gecontracteerd worden en met welk budget. Uiterlijk eind september moeten alle contracten afgesloten zijn, zo vragen de oppositiepartijen.

Gijs Herderscheê
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en SportBeeld anp

Vanmiddag overleggen de staatssecretarissen Van Rijn (VWS) en Teeven (Justitie) met de Tweede Kamer over de overdracht van de jeugdzorg aan gemeenten. Die worden op 1 januari 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdzorg. Van Rijn en Teeven zijn verantwoordelijk voor deze decentralisatie. CDA en D66 verwachten brede steun voor hun eisen.

Ontslag
CDA en D66 maken zich grote zorgen over de onrust bij jeugdzorginstellingen. Gemeenten zijn traag met het afsluiten van contracten met deze instellingen. Ook is er onduidelijkheid welke taken en welke werknemers de gemeenten overnemen van de Bureaus Jeugdzorg, die nu de doorverwijzing van probleemjongeren naar zorginstellingen doen. Deze instellingen zien zich nu genoodzaakt voor het gros van de 30 duizend werknemers bij het UWV ontslag aan te vragen.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en JustitieBeeld anp

D66 en CDA voorzien dat door de onrust veel kennis en ervaring in de sector verloren gaat. 'De capaciteit is niet zomaar weer uit te breiden, waardoor straks wachtlijsten dreigen', aldus Vera Bergkamp, lid van de Tweede Kamer voor D66. Leonard Geluk, die namens het kabinet met een Transitiecommissie de overdracht van de jeugdzorg aan gemeenten volgde, is ook ongemeen bezorgd over de onrust. Ook hij voorziet wachtlijst bij de zorgverlening aan probleemjongeren. Hij waarschuwt ook voor de continuïteit van zorg aan kinderen die nu al met instellingen contact hebben. Van Rijn en Teeven hebben tot nu toe dier continuïteit gegarandeerd.

Regie
D66 en CDA eisen nu dat Van Rijn en Teeven 'regie nemen als het gaat om het inkoopproces van gemeenten. We kunnen lezen in het rapport van de commissie Geluk dat 'op basis van de bevindingen en de gesignaleerde risico's de Transitie Commissie geen geruststellend oordeel kan vellen'.

'Daarom geven D66 en het CDA de staatssecretarissen twee deadlines mee', zeggen Bergkamp en Keijzer. 'Voor 1 augustus moeten alle aanbieders weten of ze een contract krijgen en tegen welk budget. En voor 1 oktober a.s. moeten alle contracten rond zijn. Wij willen graag dat de colleges van alle gemeenten dit schriftelijk bevestigen aan de staatssecretaris.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden