D66 eist daadkracht in ruil voor steun kabinet

Politiek topberaad van het kabinet met D66 moest woensdagavond het stokkende overleg tussen coalitie en oppositie in een stroomversnelling brengen. Daarvoor ontving premier Rutte D66-leider Alexander Pechtold in zijn werkkamer op het Torentje. Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en vice-premier Lodewijk Asscher schoven aan.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS GIJS HERDERSCHEÊ en JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - Het kabinet probeerde Pechtold tot steun voor het kabinetsbeleid te verleiden. Voordat hij naar binnen ging, zinspeelde Pechtold op het vinden van een antwoord op het toenemende banenverlies. Pechtold: 'Hoe creëert de politiek op een duurzame manier werkgelegenheid?' Hij liet weten zijn huid duur te verkopen. Naar zijn smaak ging het de afgelopen dagen te veel over 100 miljoen schuiven van links naar rechts.

Het kabinet overlegt sinds maandag met vijf oppositiepartijen om steun te krijgen voor de kabinetsplannen. Zo hoopt het kabinet verzekerd te worden van een meerderheid in de Eerste Kamer. Volgende week dreigt een bezuiniging op pensioensparen te sneuvelen in de Eerste Kamer omdat de voltallige oppositie tegen is. Dat moet in 2017 3 miljard euro extra belastinginkomsten moet opleveren.

Het beraad in het Torentje was het slot van een dag koortsachtig politiek beraad. In de ochtend ontving minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de fractievoorzitters en financieel specialisten van achtereenvolgens 50-Plus, SGP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en CDA. Het plan om in de avond opnieuw met de vijf partijen plus coalitiepartners te overleggen werd echter afgezegd door Dijsselbloem.

In plaats daarvan kwamen de fractievoorzitters van VVD en PvdA, Halbe Zijlstra en Diederik Samsom, langs bij Dijsselbloem. Over het overleg zijn geen mededelingen gedaan.

Pechtold stelt een reeks voorwaarden voor steun aan het kabinetsbeleid. D66 vindt dat hervormingen te ver vooruit worden geschoven. De werkloosheidsuitkering wordt niet per juli 2014 beperkt; de WW-hoogte is nog maximaal drie jaar en twee maanden gekoppeld aan de hoogte van het eerder verdiende loon. In het sociaal akkoord met vakbeweging en werkgevers is de WW-versobering uitgesteld tot 2016 en de WW-duur wordt twee jaar gevolgd door een eventuele cao-aanvulling. Ook de beoogde hervorming van het ontslagrecht is verdaagd tot 2016. Dat vindt D66 eist versnelling. Dat zou ook de noodzaak tot extra bezuinigen beperken en extra uitgaven aan onderwijs, waar D66 sterk voor is, mogelijk maken. Dat vergt echter het openbreken van het sociaal akkoord en daar voelen PvdA en de vakbeweging weinig voor.

Pagina 9: 'Maak eindelijk groot gebaar'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden