Nieuws

D66 Dordrecht doet na interne ruzie niet mee aan raadsverkiezingen 2022

Tenzij er voor 1 juni rust in de tent is, doet de lokale D66 in Dordrecht niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Het landelijk partijbestuur heeft zondag na overleg met betrokkenen de toestemming om mee te doen aan de verkiezingen ingetrokken.

Logo van D66 op het 109de partijcongres. Beeld ANP
Logo van D66 op het 109de partijcongres.Beeld ANP

Na het optreden van fractielid Osman Bosuguy bij het televisieprogramma Nieuwsuur ligt de lokale D66-fractie in Dordrecht met elkaar overhoop. Bosuguy kaartte in het programma tegenover partijleider Sigrid Kaag vermeende discriminatie binnen de eigen partij aan.

Zondag ging de partij met de raadsleden in gesprek, waaruit is gekomen dat de partij voor 1 juni een plan van aanpak moet opstellen over hoe de impasse doorbroken kan worden. Als dit niet lukt, kan de fractie niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.

Bij het gesprek kwamen volgens D66-woordvoerder Luit Onvlee de twee met voorkeursstemmen gekozen Turks-Nederlandse raadsleden Osman Bosuguy en Ahmet Polat niet opdagen. ‘De bal ligt nu echt bij de fractie om dit probleem met elkaar op te lossen. Wij hebben gevraagd om een plan op te stellen om het ook nog hun laatste jaar met elkaar uit te zingen.’

‘Geen gesprek mogelijk’

Raadslid Paul Tiebosch vind het jammer dat de raadsleden niet kwamen opdagen. ‘Ik wil graag door met Ahmet Polat als fractievoorzitter, Bosuguy heb ik niet meer gesproken.’ Polat reageert dat er geen vruchtbaar gesprek mogelijk was zondag en dat hij en Bosuguy daardoor verstek lieten gaan. De twee hebben wel vooraf contact opgenomen met de landelijke fractie van de partij. ‘Er breekt nu een tijd van bezinning aan waarin wij moeten leren om met zijn allen door een deur te kunnen.’

Nadat Bosuguy in 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen door voorkeursstemmen was verkozen, zou hij te horen hebben gekregen: ‘Je hoort hier niet. Het is hier geen Denk66’, en: ‘Neem je Turkse zetel mee en ga weg bij D66.’ Tiebosch en Loekemeijer nemen Bosuguy vooral kwalijk dat hij naliet hen vooraf te informeren over het televisieoptreden. Als hij dit wel had gedaan, was er ook geen groen licht gekomen. Na Nieuwsuur riepen zowel Bosuguy en Polat als Loekemeijer en Tiebosch zich uit als de rechtmatige D66-fractie in Dordrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden