D66 dient wetsvoorstel weigerambtenaar in

D66 heeft vrijdag het initiatiefwetsvoorstel ingediend dat een einde moet maken aan het fenomeen van de weigerambtenaar. D66-leider Alexander Pechtold meldt dat vrijdagavond tijdens een verkiezingsdebat van homobelangenorganisatie COC .

PechtoldBeeld anp

Het al eerder aangekondigde wetsvoorstel moet regelen dat weigerambtenaren niet langer tot ambtenaar van de burgerlijke stand kunnen worden benoemd. Daarmee sterft de weigerambtenaar langzamerhand vanzelf uit.

Meerderheid
Een meerderheid in de Kamer wil af van de mogelijkheid voor ambtenaren van de burgerlijke stand om vanwege gewetensbezwaren te weigeren een stel van gelijk geslacht te huwen. Het kabinet heeft de kwestie doorgeschoven naar een volgend kabinet, ondanks een vlak voor het zomerreces aangenomen motie van de Tweede Kamer, waarin op actie werd aangedrongen.

Het wetsvoorstel van D66 zorgt er ook voor dat homostellen altijd in iedere gemeente kunnen trouwen. In elke gemeente moeten daarvoor ten minste twee ambtenaren van de burgerlijke stand aanwezig zijn die géén weigerambtenaar zijn.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de weigerambtenaar afschaffen. Alleen de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en de SGP willen de mogelijkheid overeind houden.

Vrijdag werd ook duidelijk dat een Kamermeerderheid er voor is om het verbod op discriminatie om seksuele geaardheid op te nemen in de grondwet. In artikel 1 staat nu dat niet mag worden gediscrimineerd op ras, geloof, geslacht, levensovertuiging of politieke gezindheid. Volgens het COC wil de politiek daar nu seksuele geaardheid aan toevoegen. Dat bleek uit de roze stemwijzer .

GroenLinks-leider Jolande Sap zal in het debat bij het COC vrijdagavond andere partijen oproepen afspraken te maken over homo-emancipatie en discriminatie van homo's. 'Ik wil dat we al deze zaken nu eindelijk eens goed gaan regelen. Ik roep alle homogezinde partijen op om zich te verenigen in een roze stembusakkoord, zodat homo-emancipatie na de verkiezingen de prioriteit krijgt die het verdient.'

Volkskrant.nl is live bij het debat, volg het hier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden