D66 blijft bestaan en gaat voor zes zetels

DEN HAAG (ANP) - D66 blijft bestaan en hoopt bij de Tweede Kamerverkiezingen zijn huidige zes zetels te behouden. Dat was de conclusie van het D66-congres dat zaterdag in Amsterdam is gehouden.

,,D66 is meer nodig dan ooit'', riep lijsttrekker Alexander Pechtold zijn achterban toe. Ook andere partijkopstukken als ex-vicepremier Laurens Jan Brinkhorst en fractievoorzitter Lousewies van der Laan deden hun best de moed erin te houden.

Even daarvoor had Pechtold de hand diep in eigen boezem gestoken. Hij erkende dat de partij door zijn deelname aan het tweede kabinet-Balkenende de kiezers van zich heeft vervreemd. Pechtold volgde daarmee het advies op van partijoprichter Hans van Mierlo, die eerder op de dag had gezegd dat D66 het vertrouwen alleen kan terugwinnen als het zijn fouten toegeeft.

Verkeerd begrepen

Vrijdag had Van Mierlo nog gespeculeerd over opheffing van de partij, maar zaterdag bleek dat iedereen hem verkeerd had begrepen. Vraagtekens plaatsen bij de eigen toekomst hoort nu eenmaal bij een partij als D66.

Volgens de voormalige partijleider heeft D66 ,,zich vertild'' aan de coalitie met CDA en VVD. Vooral de steun aan VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenbeleid) was aan de D66-achterban niet uit te leggen, aldus Van Mierlo.

Uruzgan-debat

Van Mierlo hekelde ook de opstelling van de D66-fractie in het Uruzgan-debat. Niet het standpunt van de fractie was verkeerd, wel dat zij dat vooraf onbespreekbaar noemde. Zoiets past volgens hem niet bij een partij als D66.

In Pechtold ziet Van Mierlo de man die D66 er weer bovenop kan helpen. ,,Voer ons aan'', zo riep hij hem toe. Voor fractieleider Lousewies van der Laan, die na de verkiezingen uit de politiek stapt, had hij nog een sneer. Bij de val van het kabinet is Pechtold ,,over het been van Van der Laan gestruikeld'', aldus de partijoprichter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden