D66: bijzondere scholen dwingen tot opnemen allochtonen

D66 vindt dat het afgelopen moet zijn met de vrijheid van bijzondere scholen om leerlingen te weigeren. De democraten denken dat zo kan worden voorkomen dat openbare scholen een vergaarbak worden van grote groepen allochtone leerlingen....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

In hun pogingen om allochtone kinderen zoveel mogelijk te spreiden, zijn gemeenten nu overgeleverd aan de goede wil van de katholieke en protestante schoolbesturen en directies. In de Grondwet is vastgelegd dat bijzondere scholen zelf mogen weten welke leerlingen zij toelaten.

Een spreidingsplan in de gemeente Gouda liep daardoor een paar jaar geleden stuk. De bijzondere scholen namen volgens afspraak wel 15 procent allochtone leerlingen op, maar haakten af toen het aantal allochtonen in de stad explosief bleef toenemen.

Ook het slagen van het plan van de gemeente Soest om een aantal openbare basisscholen te sluiten en de leerlingen te spreiden over 'witte' scholen in de buurt, kan stranden op de onwil van de scholen.

D66 zegt die situatie niet meer van deze tijd te vinden. De partij zal haar voorstel volgende week in de Tweede Kamer voorleggen aan staatssecretaris Adelmund van Onderwijs.

PvdA en VVD reageren bij voorbaat afwijzend. Zij benadrukken dat er een grondwetswijziging voor nodig is en vinden dat te rigoureus.

PvdA-Kamerlid M. Barth: 'Ik geef de voorkeur aan een goede dialoog tussen scholen, gemeenten en ouders. Met een grondwetswijziging haal je veel overhoop en je bent er minstens tien jaar mee bezig. Daar hebben ze in Soest nu niks aan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden