D66: bijna 5 miljard voor lagere belastingen

WAGENINGEN (ANP) - D66 wil bijna 5 miljard euro uittrekken om de tarieven in de eerste, tweede en derde belastingschijf in de inkomstenbelasting te verlagen met 2 procent.

De democraten hopen op die manier de arbeidsparticipatie verhogen. Ook dient de belastingverlaging als compensatie aan burgers voor de gestegen kosten voor zorg en energie.

Dat blijkt uit het dinsdag gepresenteerde verkiezingsprogramma. D66 bracht het stuk 'Het gaat om mensen' naar buiten in de achtertuin van lijsttrekker Alexander Pechtold in Wageningen.

Onderwijs

In dat programma staan nieuwe investeringen in onderwijs centraal. D66 wil daar de komende kabinetsperiode 2,5 miljard euro voor uittrekken. Ongeveer de helft ervan gaat naar hogere lerarensalarissen (10 procent erbij) en betere scholing van docenten. Ook het tegengaan van voortijdig schoolverlaten krijgt prioriteit.

Eerder werd al bekend dat D66 de onderwijsvorm mavo wil laten terugkeren, vanwege de problemen in het huidige vmbo. Andere opvallende voorstellen zijn de geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, afschaffing van de identificatieplicht, gratis kinderopvang voor werkenden en een reclamevrije publieke omroep.

Lagere belastingtarieven

Naast de lagere belastingtarieven willen de democraten een inkomensafhankelijke arbeidskorting die geleidelijk wordt afgebouwd als werknemers meer gaan verdienen.

Bezuinigingen wil D66 doorvoeren in onder meer de sociale zekerheid (WW-duur naar 2 jaar) en door te snijden in de bureaucratie in de zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden