D66: bedrijf verplicht 7,5 procent WAO'ers

D66 wil bedrijven met meer dan twintig werknemers verplichten minstens 7,5 procent WAO'ers in dienst te nemen. Dat voorstel maakt deel uit van een nieuw WAO-plan dat partijleider De Graaf donderdag presenteerde....

Van onze verslaggever

D66 wijkt op twee belangrijke punten af van de plannen waarover werkgevers en vakbonden al maanden vergaderen in de Sociaal Economische Raad (SER): de WAO-uitkeringen gaan wat De Graaf betreft voorlopig niet omhoog - dat kan pas als er daadwerkelijk minder WAO'ers zijn - en de strafpremies blijven bestaan voor werkgevers die veel personeel de WAO laten instromen.

Verder volgt de partij de hoofdlijnen van de SER wel. De WAO wordt gereserveerd voor mensen die langdurig en volledig arbeidsongeschikt zijn. Wie minder dan 80 procent ongeschikt is, blijft in dienst van de werkgever. Het eerste jaar wordt 100 procent salaris doorbetaald, in de jaren daarna 70 procent. D66 wil aanvullingen daarop - die nu vaak in CAO's worden afgesproken - verbieden.

Een verplichting voor werkgevers om 7,5 procent WAO'ers in dienst te nemen is bittere noodzaak, stelt D66. 'Ondanks alle inspanningen lukt het nu niet om meer dan 15 duizend mensen per jaar terug te brengen in het arbeidsproces.' De eis blijft beperkt tot nieuwe vacatures en geldt alleen voor personeel van buiten. Interne vacatures tellen niet mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden