D-reizen neemt helft reisbureaus Oad over

D-reizen zal de helft van de Globe-reisbureaus van de failliete touroperator Oad overnemen. Dat hebben de beide curatoren woensdagmiddag bekendgemaakt. Wel zullen de reisbureaus worden afgeslankt. 250 van de 800 banen op de Globe-reisbureaus worden gered.

AMSTERDAM - Oad, een van de grootste reisorganisaties van Nederland, ging vorige week volkomen onverwacht failliet nadat de Rabobank de kredietkraan had dichtgedraaid. Hierdoor kwamen 1.750 mensen op straat te staan. De curatoren lieten onmiddellijk weten een doorstart te willen bewerkstelligen. Dat is nu al voor vier onderdelen gelukt. Er werden in de afgelopen dagen nieuwe eigenaren gevonden voor drie andere onderdelen van de Oad Groep: Oad Busbedrijf, SRC-Cultuurvakanties en Oad Business Travel. Hierdoor zijn 300 banen behouden.

De Globe-reisbureaus waren zowel qua omzet (bijna 400 miljoen euro) als qua werknemers het grootste onderdeel van de Oad Groep. Van de 160 reisbureaus zal D-reizen er 81 openhouden. De overgenomen reisbureaus gaan verder onder de naam D-reizen, waarmee het aantal D-reizen Vakantiewinkels op 270 komt. Daardoor krijgt D-reizen een landelijke dekking. Onduidelijk is wat met de resterende 79 reisbureaus gaat gebeuren, maar het ligt voor de hand dat die worden gesloten. De curatoren zijn daarnaast ook nog in gesprek met enkele partijen die geïnteresseerd zijn in overname van de touractiviteiten van Oad Reizen.

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) maakte woensdag bekend ongeveer 20 miljoen euro kwijt te zijn aan de schadeloosstelling van consumenten die een reis hadden geboekt bij de failliete Oad Groep. 'Het is het hoogste bedrag dat ooit is uitgekeerd wegens het faillissement van een reisorganisatie', aldus SGR-directeur Erik Jan Reuver. De schadeloosstelling betreft in totaal circa 80 duizend Oad-klanten. Daar zitten ook mensen bij die pas over zes maanden op reis zouden gaan en slechts een kleine aanbetaling hebben gedaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden