D.E. met truc van beurs gehaald

Dankzij een vinding van een Amsterdamse advocaat is het zo goed als zeker dat overnamekandidaat JAB koffiebedrijf D.E. veel gemakkelijker van de beurs kan halen.

AMSTERDAM - Een nieuwe constructie maakt het makkelijker bedrijven na een overname van de Amsterdamse beurs te halen. De 'driehoeksfusie' zal voor het eerst worden toegepast op D.E Master Blenders 1753. Dankzij die constructie, uitgevonden door de Amsterdamse advocaat Jan Louis Burggraaf, is nu al zo goed als zeker dat D.E. van de beurs verdwijnt.


Zonder Burggraafs uitvinding zou dat veel langer hebben kunnen duren. Om een bedrijf van de beurs te halen, moet een koper minstens 95 procent van de aandelen in handen krijgen. Pas dan kan hij de resterende aandelen via een juridische procedure in handen krijgen en de beursnotering beëindigen.


Dankzij de driehoeksfusie zal D.E., zelfs als 20 procent van de aandelen niet wordt aangemeld, toch van de beurs verdwijnen.


Onwetenden

Aandeelhouders die niet willen verkopen of die vergeten te verkopen, raken hun aandeel kwijt. Zij krijgen wel de prijs die belager JAB, de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser van de Duitse familie Reimann, heeft geboden: 12,50 euro per aandeel. De constructie werkt al met een simpele meerderheid van de aandeelhoudersvergadering, en dat kan met een minderheid van de uitstaande aandelen.


De reden dat D.E. de constructie in stelling heeft gebracht, is niet dat het bedrijf bevreesd is dat aandeelhouders het bod niet aantrekkelijk vinden. Het overnamebod lag 37 procent boven de toenmalige beurskoers en geen enkele aandeelhouder zei woensdag in de snikhete Beurs van Berlage, waar D.E Master Blenders 1753 zijn (vrijwel zeker) laatste aandeelhoudersvergadering hield, ook maar iets negatiefs over die prijs.


Het te ondervangen risico,zo legde bestuursvoorzitter Jan Bennink uit, zijn de 'ignorant aandeelhouders', de onwetenden. D.E. werd bij de beursgang in juli 2011 afgescheiden van het Amerikaanse concern Sara Lee DE. Elk Sara Lee-aandeel werd opgedeeld in een aandeel Hillshire en een aandeel D.E. Bennink: 'Wij wilden voorkomen dat dit bod zou stranden op het feit dat een deel van de Amerikaanse aandeelhouders het stuk gewoon zijn vergeten.'


De driehoeksfusie zet de aandeelhouders die hun stukken niet (willen) verkopen buiten spel. Als JAB tussen de 80 en 95 procent van de aandelen krijgt aangeboden, gaat D.E. een fusie aan met een vennootschap van de Reimannen die hiervoor speciaal is opgezet. Daarmee is de beursnotering feitelijk verdwenen en krijgen de aandeelhouders, of ze willen of niet, hun 12,50 euro.


Verzet tegen bonus


De riante bonus van bestuursvoorzitter Jan Bennink was donderdag onderwerp van vergeefse discussie op de aandeelhoudersvergadering van D.E. Kris Douma van pensioenuitvoerder MN sprak er namens enkele pensioenfondsen schande van, maar hij kreeg geen voet aan de grond. 'Het punt staat niet op de agenda', zei president-commissaris Sorensen. Volgens hem was de bonus ook niet uitzonderlijk. Dat Bennink nu 5,7 miljoen toucheert, komt door het onverwachte bod van JAB. Zonder dat bod zou Bennink waarschijnlijk niets hebben gekregen. Douma was niet tevreden. De pensioenfondsen die hij vertegenwoordigde stemden tegen de décharge van de bestuurders. Aan de feiten veranderde het niets. Alle bestuurders kregen 95 tot 99 procent van de stemmen voor hun décharge; Bennink 89 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden