D.E Master Blenders verkoopt veel minder in supermarkten

D.E Master Blenders 1753, oftewel Douwe Egberts, heeft in de eerste drie maanden van dit jaar in West-Europa 10 procent minder koffie en thee verkocht in supermarkten. Dit is het belangrijkste verkoopkanaal van DE en goed voor bijna de helft van de hele omzet. De totale omzet daalde 5,5 procent.

AMSTERDAM - De omzetdaling werd deels veroorzaakt door de daling van de koffieprijzen op de wereldmarkt. Door die daling neemt de concurrentie toe. Zo slaagt DE er niet meer in zijn prijzen in Duitsland en Nederland overeind te houden.


In Frankrijk was er in de eerste maanden van het jaar een ware onderhandelingsveldslag aan de gang tussen koffieproducenten en supermarktketens. Daarbij gingen supermarkten ertoe over bepaalde merken, ook die van DE, uit de schappen te halen om de druk op te voeren.


Ook in Nederland zou sprake zijn van een oplopende prijsdruk, doordat supermarkten steeds meer stunten met koffie.


Maar het concern, dat op het punt staat te worden overgenomen door een paar miljardairsfamilies onder leiding van Joh. A. Benckiser (het investeringsvehikel van de Duitse familie Reimann), schrijft de daling deels ook toe aan zijn eigen daadkracht. De prestaties werden gedrukt, zo stelt het bedrijf in zijn persbericht, door de managementwisselingen in vijf cruciale markten.


In december zette de sterke man van DE, Jan Bennink, al zijn bestuursvoorzitter Michiel Herkemij aan de kant omdat hij niet snel genoeg veranderingen doorvoerde. Eind februari kwam Bennink met een herschikking van zijn hoogste management. De hoogste managers in Nederland, Duitsland, België, Spanje en Frankrijk werden allemaal vervangen.


Buiten Europa steeg de verkoop van DE met 6,8 procent, maar ook daar had het bedrijf niet veel plezier van: de buitenlandse valuta's waarin die omzet werd gerealiseerd, met name de Braziliaanse real, daalden fors in koers, gemiddeld met 7,8 procent. Daardoor daalde ook deze omzet in dit afzetgebied.


Ondanks die narigheid houdt het concern vast aan zijn vooruitzicht voor de periode tot de zomer. De totale omzet zal groeien met maximaal 2 procent, en de onderliggende winst (ebit-marge) zal iets toenemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden