D-day: rijzende ster of routinier naar Spelen

Vandaag beslist de judobond wie naar de Spelen mag: de ervaren Elisabeth Willeboordse of de talentvolle Anicka van Emden. Experts oordelen over hun medaillekansen.

Wordt het de rijzende ster die nog een judoleven voor zich heeft? Of valt de keus op de veterane die tijdens de Olympische Spelen in Londen nog één keer boven zichzelf uit denkt te kunnen stijgen?

Vandaag maakt de judobond bekend wie op 31 juli een gooi naar goud mag doen in de klasse tot 63 kilo. Het is de keuze tussen Anicka van Emden en Elisabeth Willeboordse. Tussen een 25-jarige die aan een stormachtige opmars bezig is en een 33-jarige routinier die weet hoe het is om olympisch brons in de wacht te slepen.

Een stemming onder vier deskundigen moet uitsluitsel geven over welke judoka Nederland als enige in de -63-klasse mag afvaardigen. Bondscoaches Arens (mannen), Van Unen (vrouwen) en de twee juniorencoaches mogen hun mening geven. Een van hen is Mark Huizinga, de laatste judoka die olympisch kampioen werd in 2000.

Staken de stemmen, dan is het woord aan Cor van der Geest, de technisch directeur van de judobond. 'Maar dat is bij soortgelijke gevallen uit het verleden nooit nodig geweest.' Ook niet toen zijn zoon Dennis de voorkeur kreeg boven Grim Vuijsters, de zwaargewicht die daarmee de Spelen van 2008 in Peking misliep.

Zonder slag of stoot verliep die toewijzing niet. Vuijsters beschuldigde de bond van vooringenomenheid door Van der Geest aan te wijzen, terwijl hij beter meende te hebben gepresteerd.

Vader Cor ontkende in alle toonaarden. Zoals er volgens hem ook nu geen sprake is van een dubbelrol bij Marjolein van Unen. Die is behalve bondscoach ook de persoonlijke coach van Elisabeth Willeboordse. Hoewel Van der Geest lange tijd anders beweerde, weegt haar stem vandaag toch even zwaar als die van de anderen.

'Degene met de grootste kans op een medaille, gaat naar Londen', zegt hij. Een extra toernooi, dat rechtstreeks beslist over wie er naar de Spelen mag, is volgens Van der Geest niet de bedoeling. 'Beide judoka's hebben ook aangegeven dat niet te zien zitten.'

'Het is voor beiden beter om nu te kiezen. Voor de rust en belasting van hun lichaam', zegt Chris de Korte. Hij traint zowel Van Emden als Willeboordse bij Budokan in Rotterdam en mag hoe dan ook naar zijn zevende Spelen.

De commissie staat hoe dan ook voor een onmogelijke keuze. Ze moeten inschatten wie zich in de sterk bezette gewichtsklasse het beste kan weren op de olympische tatami. Daarvoor is het ook van belang om te weten wie ze in Londen kunnen treffen. Een deel van de tegenstand is al bekend door middel van de olympische ranglijst.

Wat duidelijk is: Van Emden geldt als een stuggere judoka die moeilijk te gooien valt. Willeboordse moet het hebben van haar explosiviteit en ervaring. Van Emden is linkshandig, Willeboordse rechtshandig.

Sollicitatiebrief

Van Emden schijnt beter te judoën tegen Aziatische tegenstanders. Willeboordse komt beter uit de verf tegen Europeanen. Bij de Spelen kunnen ze ze allemaal treffen, maar de onbetwiste nummer één van de wereld is een Japanse.

De selectiecriteria die bepalen wie de beste is van de twee, zijn bovendien niet in beton gegoten. Bij de vier toernooien waar ze geacht werd dat te doen, presteerde Van Emden beter dan Willeboordse. Tijdens de WK's in 2010 en 2011 versloeg ze haar rivale zelfs in een rechtstreeks duel. Bovendien staat Van Emden hoger op de wereldranglijst: 4de om 6de.

Hun coaches hebben die pluspunten in een pleidooi opgetekend en naar de technische commissie gestuurd, waarbij Van Unen dus eigenlijk zichzelf aanschrijft. Over de inhoud ervan zwijgen ze, net als de judoka's.

Volgens Van Emden lijkt het op een sollicitatiebrief. Zij vindt dat ze Willeboordse de laatste maanden steeds de baas was. Willeboordse beweert dat ze als meest ervarene al bewezen heeft te kunnen pieken bij de Spelen. Van Emden staat op haar beurt te trappelen om dat voor het eerst te doen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden