D'Alema volhardt in ontslag na stembusnederlaag

D'Alema stopt ermee, nu hij niet meer kan rekenen op een parlemenaire meerderheid. Berlusconi zegeviert...

Van onze correspondent

Premier D'Alema van Italië stopt ermee. Vandaag gaat hij naar de senaat voor zijn ontslag. De zegetoer van oppositieleider Berlusconi, afgelopen zondag door de provincies, heeft de premier ervan overtuigd dat hij niet langer kan rekenen op een parlementaire meerderheid. In eigen gelederen wordt al druk onderhandeld over een nieuwe regeringsleider.

Maandagavond diende de postcommunist D'Alema zijn ontslag in bij president Ciampi. Het staatshoofd weigerde en verwees de premier naar het parlement. Een motie van wantrouwen wil D'Alema zichzelf besparen. Kort na zijn bezoek aan de president gaven enkele coalitiepartners hem via de televisie al te verstaan dat hij beter kan opstappen.

D'Alema kwam in oktober 1998 aan de macht nadat de regerende centrumlinkse coalitie premier Prodi ten val had gebracht. Aanvankelijk leek het erop dat D'Alema het strakke en Europa-vriendelijke beleid van zijn voorganger kon voortzetten. Tijdens de Kosovo-oorlog verwierf oud-activist D'Alema bovendien internationaal gezag door zijn land en zijn coalitie achter de NAVO-bombardementen te houden.

Intern bleef het stroef lopen, niet in de laatste plaats dankzij Prodi, die als voorzitter van de Europese Commissie zijn opvolger in Rome voor de voeten bleef lopen. Vorig jaar december kwam het tot een eerste crisis.

D'Alema wijzigde zijn kabinet, haalde Prodi-aanhangers in huis en moest voor de vereiste meerderheid in zee met een obscure splinterpartij, die ervan wordt verdacht stemmen bij de oppositie te hebben gekocht. Aan noodzakelijke maatregelen, bijvoorbeeld een ingrijpende sanering van het geldverslindende Italiaanse pensioensysteem, kwam het tweede kabinet van D'Alema niet meer toe.

Het vervolg is onvoorspelbaar. Mogelijk komt het tot vervroegde verkiezingen, zoals Berlusconi eist. Meer voor de hand ligt de benoeming van een nieuwe premier door de zittende coalitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden