CZ eerste grote verzekeraar die zorgpremie voor volgend jaar laat stijgen

De premie voor de basisverzekering van zorgverzekeraar CZ stijgt volgend jaar 3,40 euro per maand, tot 116,25 euro. De stijging komt neer op zo'n 40 euro per jaar, ongeveer de helft van waar het nieuwe kabinet op Prinsjesdag vanuit ging. CZ is met 2,7 miljoen klanten de eerste van de vier grote zorgverzekeraars die de premie voor 2018 bekendmaakt.

Volgens CZ zullen de premies volgend jaar veel harder stijgen. Beeld Marcel van den Bergh
Volgens CZ zullen de premies volgend jaar veel harder stijgen.Beeld Marcel van den Bergh

De andere drie, Zilveren Kruis, VGZ en Menzis, volgen dit weekend.

CZ is de eerste grote verzekeraar die het aandurft om de premie voor volgend jaar te laten stijgen. Eerdere (kleine) verzekeraars zoals DSW, Holland Stad en Zorg en Zekerheid laten hun premie licht dalen. Volgens hen is dit mogelijk omdat de zorgkosten die over dit jaar worden gemaakt, lijken mee te vallen.

Toch lijdt CZ ook in 2018 opnieuw verlies op de eigen verzekering. De zorgverzekeraar moet naar eigen zeggen 221 miljoen euro aan reserves inzetten om de premie op dit niveau te brengen. Dat kan niet lang meer doorgaan, waarschuwt CZ-topman Wim van der Meeren.

In een interview met de Volkskrant dat morgen verschijnt, zegt hij nu al te voorzien dat de premies volgend jaar veel harder zullen stijgen. Het einde van de reserves van de verzekeraars komt in zicht, waarschuwt hij, waardoor de premie flink omhoog zal gaan. Overigens waarschuwen de verzekeraars hier al langer voor, maar uit concurrentieoverwegingen diepen ze toch weer elk jaar geld op uit hun voorraden om de premie laag te houden.

De al bekende premies op een rij

DSW: 107,50 euro (-0,50 euro per maand)
Stad Holland: 110,50 euro (-1,50 euro per maand)
Zorg en Zekerheid: 114,95 euro (-1 euro per maand)
CZ: 116,25 (+3,40 euro per maand)
Ohra: 117,34 euro (+3,40 euro per maand)
Delta Lloyd: 119,85 (3,75 euro per maand)

Als de premies blijven stijgen, brengt dat een gevaar met zich mee, zegt Van der Meeren. De solidariteit van het zorgstelsel komt dan onder druk te staan, gezonde mensen zullen steeds minder geneigd zijn voor ongezonde mensen te betalen. 'Als mensen gezond zijn, vinden ze de zorg heel duur. En ze hebben gelijk, dat is-ie ook. 5.800 euro (het bedrag dat elke Nederlander per jaar aan zorg betaalt via premie, eigen risico, inkomensafhankelijke bijdrage en belastingen, red.) is verschrikkelijk veel geld.'

Van der Meeren wil daarom dat er naar nieuwe manieren wordt gekeken om de zorgkosten niet te veel te laten stijgen: zo zou de overheid mensen die schulden hebben, meer moeten helpen om van die schulden af te komen. 'Als mensen gek worden van de schulden, sturen wij ze naar de psychiater, in plaats van die schulden aan te pakken. Dat is toch niet wijs?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden