Cyprus vraagt steun Tweede Kamer voor lening

Cyprus vraagt Nederland om steun voor een lening om uit de financiële problemen te komen. De Cypriotische minister van Financiën Vassos Shiarly zei donderdag in een gesprek met Tweede Kamerleden: 'We vragen geen gift, geen gunsten, maar alleen een lening.'

Vassos Shiarly Beeld ap
Vassos ShiarlyBeeld ap

De redenen daarvoor zijn dat Cyprus als gevolg van het afschrijven door private partijen op de Griekse schulden 4,5 miljard euro verloor, meer dan een kwart van de omvang van de eigen economie, zo legde Shiarly Kamerleden uit. Dat komt doordat de economieën van Griekenland en Cyprus nauw met elkaar verweven zijn.

De afschrijving door private partijen op hun uitstaande schulden in Griekenland, volgde op een besluit daarover van de regeringsleiders van de eurozone in 2011. Shiarly hield de Kamerleden voor dat, waar zijn land in feite op één avond 25 procent van het bruto binnenlands product verloor, de schade voor geen enkel ander euroland boven de 2 procent uitkwam. Cyprus had die deal op de eurotop in theorie met een veto kunnen blokkeren, maar in de 'geest van solidariteit' van die crisistop, zei de Cypriotische regering toch ja.

Tot nog toe heeft alleen Rusland Cyprus geld geleend (2,5 miljard euro), maar de Cyprioten hopen op een lening van het Europese noodfonds van 8 tot 10 miljard euro. Definitieve voorstellen daarvoor zijn nog niet gedaan. Shiarly spreekt donderdagmiddag met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, die sinds vorige week ook voorzitter is van de eurogroep.

Tweede Kamerleden willen van Shiarly onder meer weten hoe het zit met belastingontwijking in het land en de berichten over grootschalig witwassen van criminele gelden, voornamelijk afkomstig uit Rusland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden