Cyprus stort zich in oliecrisis

De Turkse strijdkrachten hebben donderdag tegengesproken dat ze extra oorlogsschepen naar de internationale wateren bij Cyprus hebben gestuurd. De Turkse zender NTV meldde dat het land de schepen heeft gestuurd in een hoog oplopend conflict over de olie- en gasexploitatie op het verdeelde eiland....

AFP

‘We hebben al schepen die voortdurend in de Egeïsche Zee en het oosten van de Middellandse Zee patrouilleren, we hoeven geen nieuwe schepen te sturen’, zei chef staf Yasar Büyükanit.

De Grieks-Cypriotische regering tekende in januari een akkoord met Libanon over de winning van olie en gas in de Cypriotische wateren. Eerder sloot het al een vergelijkbare overeenkomst met Egypte. Turkije is woedend, omdat de akkoorden de rechten van Turks-Cyprus zouden aantasten.

‘Turkije is vastbesloten zijn rechten en belangen in het oosten van de Middellandse Zee te beschermen en zal pogingen die te schaden niet toestaan’, verklaarde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een woordvoerder van het Cypriotische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de veiligheidsdiensten van het land de bewegingen van de Turkse oorlogsschepen nauwlettend volgen. De zegsman repte van een ‘provocatie en gedrag dat onbetamelijk is voor een land dat lid van de Europese Unie wil worden’.

Cyprus bestaat sinds 1974 uit twee delen, omdat Turkije toen het noordelijk deel bezette na een Grieks-Cypriotische coup, die tot doel had het eiland bij Griekenland te voegen. Turkije weigert de Cypriotische regering te erkennen en erkent als enige de Turkse republiek van Noord-Cyprus van president Mehmet Ali Talat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden