Cyprus stemt vandaag over reddingsplan

Het parlement van Cyprus zal op zijn vroegst vrijdagmorgen stemmen over het regeringsvoorstel om een solidariteitsfonds in te stellen om het land van de financiële ondergang te redden. Dat heeft parlementsvoorzitter Giannakis Omirou donderdagavond gezegd. Het debat begint om 9 uur (Nederlandse tijd).

Protesten op Cyprus Beeld EPA

De Centrale Bank van Cyprus kondigde donderdagavond aan dat er een akkoord is over een 'resolutieproces' voor de Cypriotische banken. Hiermee wordt een bankroet van Cyprus voorkomen. Spaarders tot 100 duizend euro zullen worden ontzien, aldus de Bank. Een speciale wet die de Centrale Bank en de minister van Financiën meer macht geeft over de particuliere banken wordt vrijdagochtend in het parlement behandeld.

De grootste zorgen bestaan over de op een na grootste bank van het land, Popular Bank. De hele dag waren er al geruchten dat sluiting van de bank aanstaande is, maar dat werd stellig ontkend door Nicosia. De centralebankpresident Panicos Demetriades waarschuwde echter dat de bank ten dode is opgeschreven als het hervormingsvoorstel wordt afgewezen. Hij zei ook dat de banken aanstaande dinsdag weer open dienen te gaan.

Solidariteitsfonds
De verwachting is dat de meerderheid instemt met de vorming van een solidariteitsfonds, waarin de orthodoxe kerk, pensioenfondsen en staatsinstellingen kapitaal bijeenbrengen dat als onderpand voor een noodlening kan dienen. De centrale bank zal in het fonds de goudreserves inbrengen. Daarmee zou in totaal 4,8 miljard euro worden bijeengebracht. De Centrale Bank van Cyprus riep eerder in een verklaring de nationale politici op een deal te sluiten met de eurogroep, 'om de Cypriotische economie te redden'. Donderdagavond vanaf 19.00 overlegt de eurogroep via de telefoon over Cyprus, zo twitterde voorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Eerder vandaag bleek dat Rusland de Cyprioten niet meer geld zal lenen. Volgens drie Russische vertegenwoordigers (die spreken op basis van anonimiteit) had Sarris gevraagd om een lening van 5 miljard euro. In ruil daarvoor zou Rusland toegang krijgen tot gasvelden op Cyprus. De lening komt er niet, maar de landen zijn nog wel in gesprek over andere vormen van samenwerking. 'Wij vragen duidelijk om hulp, maar het moet wel iets zijn waar Rusland zelf economisch ook wat mee opschiet', aldus Sarris. Hij heeft later op de dag opnieuw overleg met zijn Russische collega Anton Siloeanov.

Politici overlegden vandaag koortsachtig over een 'plan B', nadat het Cypriotische parlement dinsdag het reddingsplan van de eurogroep en de trojka afwees. De Cyprioten hebben van de Europese Centrale Bank tot maandag de tijd gekregen met een alternatief plan te komen.

Cyprus heeft ongeveer 17 miljard euro nodig om de noodlijdende financiële sector te hulp te schieten. Europa is bereid Cyprus 10 miljard euro te lenen, op voorwaarde dat het eiland zelf een kleine 6 miljard euro bijeenschraapt.

Minister Sarris onderhandelde vandaag in Moskou verder over steun van Russische zijde. Cyprus streeft er in elk geval naar de lening die Rusland in 2011 aan het eiland vertrekte (2,5 miljard euro) met vijf jaar te verlengen tegen een lagere rente. Volgens Sarris is elke deal met Moskou ook in het belang voor Rusland. 'Er moet werk verricht worden. Als er hulp wordt verleend, moet het verbonden zijn aan een aantal economische activiteiten', aldus Sarris.

Beloftes
Volkskrant-correspondent Marc Peeperkorn is van mening dat het voor het eiland niet realistisch is om alle hoop op Rusland te vestigen. 'Cyprus heeft nú geld nodig en dat kan het van Rusland niet verwachten. Die gaat echt niet zomaar 10 miljard euro overmaken. Zeker niet in ruil voor vage beloftes als het krijgen van toegang tot de gasvelden. Bovendien wil Cyprus zich niet isloleren van de EU. Zij leveren nog altijd 10 miljard. De mogelijke deal met Rusland kan gezien worden als een onderdeel van een breder pakket.'

Dat ECB een strenge waarschuwing naar Cyprus heeft laten uitgaan, vindt Peeperkorn logisch. 'De ECB kan alleen garant staan als banken nog solvabel zijn. Dat is in Cyprus niet het geval. De ECB is bereid om noodsteun te verlenen, maar dan moet er wel een serieus programma zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden