Cyprus kreeg vijf miljard euro cash; hoe groot is die berg met geld?

Woensdagavond kwam in Cyprus een schip aan met vijf miljard aan eurobiljetten. Het geld is onderdeel van de Europese lening aan Cyprus. De biljetten werden vervoerd in metalen containers en werden naar het mediterrane eiland gebracht omdat Cyprus een tekort heeft aan contant geld. Maar vijf miljard in contanten, hoeveel ruimte neemt zoveel geld eigenlijk in?

Grofweg een halve kubieke meter aan briefgeld Beeld anp
Grofweg een halve kubieke meter aan briefgeldBeeld anp

De verschillende eurobiljetten zijn niet allemaal even groot. Het kleinste biljet is dat van 5 euro. Dat meet 12 bij 6,2 centimeter. De grootte van de biljetten neemt toe naar gelang ze meer waard worden. Het biljet van 500 euro is dus het grootst en meet 16 bij 8,2 centimeter. De gemiddelde dikte van bankbiljetten is 0,011 centimeter. De ruimte die de vijf miljard euro heeft ingenomen, hangt dus af van de coupures.

In het geval dat de lening van Europa bestaat uit alleen maar briefjes van 500, is de ingenomen ruimte het kleinst. In dit geval is dat dan 14,4 kubieke meter. Dat is ruwweg 180 kruiwagens of 120 badkuipen helemaal volgepropt met briefjes van 500. Een halve zeecontainer aan ruimte zou dan voldoende zijn geweest om dit geld naar Cyprus te vervoeren. Dat is nog zonder de beschermende verpakking van het geld.

Omdat de Cyprioten maximaal 300 euro mogen opnemen, zal de gemiddelde waarde per briefje van het verstuurde geld echter een stuk lager liggen. Uitgaande van een gemiddelde waarde (en dus afmeting) van 50 euro, neemt de ruimte die het vervoerde geld nodig heeft sterk toe. Een briefje van 50 euro is 14,6 bij 7,7 centimeter. Met een dikte van 0,011 centimeter nemen 100 miljoen briefjes dan ruim 123 kubieke meter in. Dat betekent dat de ruimte van vijf zeecontainers nodig zou zijn om al het briefgeld naar Cyprus te vervoeren.

Mochten Cyprioten alleen maar briefjes van 5 hebben aangevraagd, zou de ruimte van 25 zeecontainers nodig zijn. Dat is genoeg geld om bijna 7000 badkuipen te vullen. Of vier Nederlandse woningen van gemiddelde grootte.

Toen in 2009 bekend werd dat de Amerikanen één triljoen dollar nodig hadden om de economie te redden, werd een filmpje gemaakt om te laten zien hoe zoveel geld er uit ziet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden