Cyprus hoort bel voor de laatste ronde

Vandaag is het D-day voor Cyprus. Verwerpt het Cypriotische parlement de ontmanteling van zijn banksector waarop de Eurogroep en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zondagnacht aandrongen, dan draait de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan dicht. Politieke en economische chaos zijn dan onvermijdelijk, evenals het vertrek van Cyprus uit de eurozone.

BRUSSEL - De Cypriotische president Anastasiades arriveerde zondagmiddag voor ultiem crisisberaad in Brussel. Hij stond onder zware druk akkoord te gaan met een rigoureuze sanering van de twee grootste banken - inclusief onteigening van spaartegoeden boven de 100 duizend euro - in ruil voor een lening van 10 miljard euro uit het Europees noodfonds.


Bij het sluiten van deze editie waren de onderhandelingen nog gaande. Anastasiades wilde aanvankelijk alleen de tweede bank van het eiland (Cyprus Popular Bank) failliet laten gaan. Bij deze bank zijn de grotere spaarders (tegoeden boven de 100 duizend euro) hun geld dan goeddeels kwijt. De Bank of Cyprus (de grootste) probeerde de president te sparen. Wel zouden de gefortuneerde spaarders daar een eenmalige heffing van 20 of 25 procent over hun tegoeden moeten betalen.


Het IMF en Duitsland stuurden echter aan op de liquidatie van beide banken. Berlijn en het IMF vinden dat de buitengewoon grote financiële sector van Cyprus - gevoed door Russisch kapitaal van soms onduidelijke afkomst - fors moet inkrimpen. De Franse minister van Financiën Moscovici sprak over een 'casino-economie' die plaats moet maken voor duurzamer groei.


Na zeer moeizaam en gespannen overleg met onder meer EU-president Van Rompuy, voorzitter Barroso van de Europese Commissie, IMF-baas Lagarde, ECB-voorzitter Draghi en Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem leek Anastasiades uiteindelijk overstag te gaan. Hij zou accepteren dat de rijkere spaarders bij de Bank of Cyprus mogelijk 40 procent van hun tegoeden verliezen. Eerder op de avond dreigde hij nog met opstappen. De ministers van Financiën moesten de plannen zondag na middernacht nog goedkeuren.


Anastasiades kreeg alleen steun van Europees Commissaris Rehn (Economische Zaken). Die vreest dat de ontmanteling van de twee Cypriotische banken de economie van het eiland ruïneert. De voorziene lening van 10 miljard uit het noodfonds zou dan niet meer voldoen.


Anastasiades stond zondagnacht met de rug tegen de muur. Een akkoord met EU en IMF waaronder hij een week eerder zijn handtekening zette, werd nadien door het Cypriotische parlement weggestemd. Dat akkoord voorzag in een eenmalige heffing (6,75 procent) op spaartegoeden tot 100 duizend euro en 9,9 procent voor de bedragen erboven. Datgene waarmee de president zondagnacht is geconfronteerd, pakt voor Cyprus slechter uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden