Cyprus en Malta schaffen hun pond en lire af

Met de onvermijdelijke champagne is op Cyprus en Malta gevierd dat beide landen sinds dinsdag deel uitmaken van de eurozone....

Eric Outshoorn

Winkeliers, maar ook gewone Grieks-Cyprioten, kregen onlangs een startpakketje met euro’s, om vast te wennen aan de nieuwe munt. Omrekenen zal de Cyprioten en de Maltezers niet al te lastig vallen: elke euro is 0,58 Cypriotisch pond waard, dan wel 0,42 Maltese lire. Beide munteneenheden blijven nog tot eind januari geldig.

Het Maltezer kruis siert de één en twee euromuntstukken op Malta. Op de Cypriotische euro prijkt een wild schaap, alsmede een Griekse en een Turkse tekst.

In beide landen heerst de vrees dat invoering van de euro de prijzen zal opdrijven. Niettemin blijkt uit een recente opiniepeiling dat een ruime meerderheid van beide bevolkingen achter het afschaffen van de oude munt staat.

De Maltezers trokken op Nieuwjaarsdag massaal naar de geldautomaten en trokken daar 2,4 miljoen euro uit. Dat was volgens de banken tien keer zoveel als op een normale dag. Sommige banken raakten in de loop van de dag door hun euro’s heen.

In de hoofdstad Valletta ging het mis toen premier Lawrence Gonzi omringd door journalisten even na middernacht een stapel euro’s uit de muur wilde trekken. Het apparaat weigerde tot twee keer toe dienst. De grap ging rond dat zijn vrouw hun kredietlimiet fors had overschreden, aldus de Times of Malta gisteren.

Verder verliep de introductie van de euro op Malta zonder incidenten. De kerken constateerden dat de nieuwe munt nog vrijwel geheel ontbrak in de collectebussen: de gelovigen stortten vooral hun overtollige oude lire.

Op Cyprus gingen op Nieuwjaarsdag de banken enkele uren open zodat de Grieks-Cyprioten hun ponden tegen euro’s konden wisselen. President Tassos Papadopoulos haalde kort na middernacht ook symbolisch een stapeltje euro’s uit de muur ten behoeve van de verslaggevers.

Zijn minister van Financiën Michalis Sarris verklaarde dat de euro meer buitenlandse investeringen zal aantrekken en meer banen voor hooggeschoolden zal scheppen.

De Turks-Cyprioten doen formeel niet mee aan de euro. Daar blijft de Turkse lira de officiële munt. Maar in de praktijk accepteren ze al sinds de opening van de grens in 2003 al euro’s en zelfs Cypriotische ponden.

Volgens de voorzitter van de Turks-Cypriotische Kamer van Koophandel, Ali Erel, zijn zijn landgenoten al lang gewend aan de euro. Hij vindt dat de euro ook in Turks-Cyprus de leidende munt moet worden. ‘Je hebt geen toestemming nodig van Brussel om de euro in te voeren.’ Overigens voelen autoriteiten in Turks-Cyprus daar niets voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden