cynisme

Cynisme is een symptoom van de volksziekte overspanning. Overspanning moet je tegenwoordig burn-out noemen en cynisme heet disengagement, want Engels is beter....

tekst jean-pierre van de ven

Onder psychologen betekent cynisch: afstandelijk ten opzichte van het werk dat men doet, het leven dat men leidt. Overspannen mensen zijn vaak cynisch. Ze voelen zich niet langer verbonden met hun werkgever, met hun collega's en hun baas. Ze denken: laat die hele klerezooi barsten, ik eerst en dan de rest. Het zorgelijke voor werkgevers is dat zo'n houding besmettelijk is. Voor je het weet zit de hele afdeling te balen.

Gelukkig weten psychologen wat ze met een cynicus moeten doen. Sterker nog: er zijn allerlei behandelingen bedacht en getest en effectief gebleken, waaronder cognitieve gedragstherapie, RET, EMDR en good old toegepaste relaxatie. Niet alleen psychologen hebben bedacht hoe ze de cynicus op andere gedachten brengen. Allerlei andere -logen en mensen die niet logen weten ook wel hoe ze het varkentje moeten wassen.

Ik noem u Chakra healing, bloesemtherapie, Bach-healing, voorouderlijk dansen op de hei, hunebeddenhulp en erotische rukredding. Werkt ook, zeggen de therapeuten die dit moois onder de mensen brengen, maar veel empirisch bewijs kunnen ze niet laten zien. Weg met die onzin, dus? Welnee. Bij toeval vernam ik dat verzekeraars nu een deal voorbereiden met een paar psychologenpraktijken die een hele baaierd van deze kulbehandelingen aanbieden. De verzekerde kiest: wordt het huppelen in het bos of een weekendje aura-lezen? Weten die verzekeraars niet dat dit onzin is?

Jawel, de verzekeraars weten heel goed dat het effect van Heihuilen uitsluitend een placebo-effect is, dus geheel moet worden toegeschreven aan het idee van patiënten dat het werkt. Maar wie zijn wij, zeggen de verzekeraars, om daar een oordeel over te vellen? (En om lekker veel te besparen met die goedkope behandelingen?)

Klinkt plausibel? Het stinkt. Ik merk dat ik van dit soort redeneringen afstandelijker word ten opzichte van het werk dat ik doe. Wat zal ik me druk maken om het verantwoord opstellen van een behandeling? De verzekeraar betaalt toch wel, of ik nu ga zitten pitten tijdens de zitting (Samen Slapen Symptomorfose) of al die patiënten keihard uitlach (Lachmeditatie).

De oude Grieken hebben het al beter verwoord dan ik: hier lusten de honden geen brood van.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden