Cynisme in Kamer over liefde tussen VVD en PvdA

Twee weken geleden waarschuwde VVD-leider Mark Rutte Nederland nog voor het gevaar PvdA-leider Diederik Samsom. En die verweet op zijn beurt Rutte 2 jaar rechts rotbeleid te hebben gevoerd. Dat ze nu zo eensgezind en optimistisch zijn over de kansen samen een stabiel kabinet te vormen, wil er bij veel partijen in de Tweede Kamer niet in.

Rutte en Samsom. Beeld null
Rutte en Samsom.

De leiders van de twee klassieke tegenpolen kregen dan ook veel kritiek donderdag in het Kamerdebat over de kabinetsformatie met verkenner Henk Kamp. Volgens Alexander Pechtold (D66) hebben VVD en PvdA de tegenstellingen in de campagne opzettelijk vergroot om zo in een premiersrace meer stemmen te halen, ten koste van middelgrote en kleinere partijen.

Als dat zo is, zijn VVD en PvdA daarin geslaagd, want ze wonnen beide fors bij de verkiezingen. Zo veel zelfs, dat ze nu met z'n tweeën een meerderheid in de Kamer hebben, iets wat vóór de verkiezingen niet voor mogelijk werd gehouden.

SP, CDA en D66 waren donderdag cynisch over de onwaarschijnlijke liefde tussen VVD en PvdA en waarschuwden voor de risico's van een instabiel kabinet dat geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Rutte deelt die vrees niet, omdat hij ervan overtuigd is dat de Senaat het 'politieke primaat'' bij de Tweede Kamer zal laten.

Sybrand Buma (CDA) eiste van Rutte dat die zich er door de PvdA niet toe laat verleiden om het begrotingstekort in 2013 op te laten lopen. Door de maatregelen van de Kunduzcoalitie van dit voorjaar blijft dat tekort beperkt tot 2,7 procent, maar de PvdA vindt dat het best hoger mag uitkomen. Rutte ging niet in op de vragen van Buma.

Samsom wilde evenmin iets zeggen over zijn onderhandelingspositie. De PvdA is bijvoorbeeld tegen de btw-verhoging met 2 procent uit het Kunduzakkoord. Die maatregel gaat al in op 1 oktober.

Samsom moest zich ook verdedigen tegen kritiek dat hij de VVD wel heel snel in de armen viel en daarbij de SP liet vallen. 'Helaas meldden zich geen andere fracties aan om mee te doen met de kern van VVD en PvdA', zei Samsom. Hij kreeg hulp van Rutte die stelde dat de VVD de optie van samenwerking met de PvdA én de SP had geblokkeerd.

SP-leider Emile Roemer waarschuwde Samsom voor een coalitie met de VVD. Veel SP-sympathisanten stapten vlak voor verkiezingen over naar de PvdA. 'Ik roep Samsom op erg goed voor SP-sympathisanten te zorgen. Hij heeft ze slechts te leen.'

Een ruime meerderheid stemde aan het einde van het debat in met het voorstel van Rutte en Samsom om Kamp en oud-PvdA-leider Wouter Bos te benoemen tot informateurs. Zij gaan vrijdag aan de slag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden