Cyberoorlog

ARNON GRUNBERG

Verleden week sprak ik met een officier van het Nederlandse leger die voor de Taskforce Cyber Security werkt. Hij vertelde dat Facebook en Google meer van ons weten dan geheime diensten, waarin hij denk ik gelijk heeft. De officier was sceptisch over een cyberoorlog. Hij zei dat cyber warfare een rol zal spelen bij conflicten, maar conventionele oorlogvoering blijft noodzakelijk.

Gisteren berichtte The New York Times dat Chinese hackers gegevens van Amerikaanse ambtenaren hebben gestolen die toegang hebben tot staatsgeheimen. Het is onduidelijk of de hackers voor de Chinese overheid werken.

Daarnaast heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een eenheid van het Chinese leger die zich specialiseert in hacken, eenheid 61398, aangeklaagd voor het stelen van bedrijfsgeheimen. Een symbool van machteloosheid, deze aanklacht.

Misschien komt de cyberoorlog inderdaad niet, maar overheden zullen zich steeds meer toeleggen op bedrijfsspionage. Omdat het kan. En omdat andere overheden het ook doen.Arnon Grunberg

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden