CVP'ers geërgerd door escapades Van Hecke

Conservatieve krachten in de Christelijke Volkspartij (CVP), de grootste partij van België, lijken een belangrijke rol te hebben gespeeld bij het aftreden van partijvoorzitter Johan Van Hecke....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Van Hecke heeft ernstige huwelijksproblemen (een echtscheiding ligt in het verschiet) en onderhoudt een buitenechtelijke relatie. Vooral partijleden in de rechtervleugel konden hun ergernis hierover nauwelijks verhullen.

Het progressieve dagblad De Morgen kreeg de afgelopen maanden diverse telefoontjes van aartsconservatieve CVP-politici, waarin Van Heckes levenswandel uitgebreid werd gehekeld met de nauwelijks verholen bedoeling om 'een schandaal' te creëren. In de CVP, de partij van de 'gezinswaarden', was volgens insiders een fluistercampagne op gang gekomen tegen de voorzitter.

De meeste Belgische media waren al langer op de hoogte van de privé-perikelen van Van Hecke, maar er werd niet over geschreven. De ongeschreven regel luidt - anders dan bijvoorbeeld in Engeland - dat het privé-leven van politici niet in de openbaarheid wordt gebracht.

Afgelopen woensdag echter publiceerde het weekblad Knack een suggestief stukje over Van Hecke, dat voor de gewone lezer wellicht onbegrijpelijk was, maar door ingewijden als 'o zo dodelijk' werd gekenschetst. In de Wetstraat werd er rekening mee gehouden dat ook andere bladen binnenkort aandacht aan de zaak zouden besteden.

Waarschijnlijk heeft Van Hecke die publikaties voor willen zijn en is het de psychologische druk geweest die hem heeft doen besluiten af te treden. Senaatsvoorzitter Frank Swaelen: 'We kunnen gerust spreken van een stress-climax. De laatste dagen werd de druk op Van Hecke enorm. De roddels verspreidden zich als een lopend vuurtje. Elk publiek optreden, elk interview werd een marteling.'

Van Hecke heeft de pers gevraagd zijn privé-leven te respecteren. De hoofdredacteuren van de grootste kranten hebben daarover met elkaar overleg gepleegd, maar veel resultaat heeft dat blijkbaar niet opgeleverd. De Standaard, door sommigen gezien als de partijkrant van de CVP, hield het gisteren nog neutraal op 'echtelijke moeilijkheden'. Maar andere kranten gingen veel verder.

Johan Van Hecke wordt als partijvoorzitter voorlopig opgevolgd door ondervoorzitter Marc van Peel. Hij blijft wel kamerlid en burgemeester van de Oostvlaamse gemeente Oosterzele.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden