Cursus WW-uitkering aanvragen

De werkloosheid stijgt met zesduizend personen per maand, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wie heeft recht op een WW-uitkering?...

Theo Stielstra

Wat is werkloos?

Het CBS beschouwt iemand als werkloos als hij staat ingeschreven bij een Centrum voor Werk en Inkomen (CWI, de voormalige Arbeidsbureaus) en direct beschikbaar is voor een baan van minstens twaalf uur per week. Voor een WW-uitkering moet men tenminste vijf arbeidsuren hebben verloren en weer direct beschikbaar zijn voor werk. Wie minder dan tien uur werkte, moet minstens de helft van zijn uren hebben verloren.

Wie heeft recht op een werkloosheidsuitkering?

De eisen zijn: u moet in loondienst hebben gewerkt, nog geen 65 jaar zijn, en verzekerd zijn geweest voor de Werkloosheidswet (WW). Wie heeft gewerkt voor een in Nederland gevestigd bedrijf, voldoet aan die eis.

Wie krijgt zeker geen WW-uitkering?

Wie ziek is en een uitkering krijgt, wie in het gevang zit, arbeidsongeschikt is, 65 jaar of ouder is, of in het buitenland verblijft.

Eigen schuld...

Wie 'verwijtbaar werkloos' is, komt niet in aanmerking voor een WW-uitkering. Een ontslag is 'verwijtbaar' als u zelf ontslag heeft genomen, of als u heeft ingestemd met ontslag dat niet onafwendbaar was.

Stel het gaat slecht met een bedrijf, en iedereen ziet dat er mensen moeten vertrekken. In zo'n geval geldt: niet meedenken met de werkgever en vrijwillig uw biezen pakken, maar wachten tot de ontslagbrief in de bus valt.

Nog meer eisen?

Naast de eisen dat u werknemer moet zijn geweest én werkloos moet zijn, telt ook de periode mee die u gewerkt heeft. Deze eisen zijn vastgelegd in de zogenoemde 'wekeneis' en de 'jareneis'.

Voor een WW-uitkering moet u in de periode van 39 weken voorafgaand aan de werkloosheid minimaal 26 weken hebben gewerkt. Ziekteweken, onbetaald verlof of zwangerschapsverlof tellen daarbij niet mee als werkweek.

Betaalde vakantie telt wel mee. Daarnaast moet u in de afgelopen vijf jaar ten minste vier jaar 52 dagen of meer hebben gewerkt.

Hoeveel bedraagt een WW-uitkering?

Wie voldoet aan alle bovenstaande eisen, krijgt een uitkering van 70 procent van het laatstverdiende loon. Hiervoor wordt het gemiddelde genomen van het inkomen van de laatste 26 weken vór werkloosheid.

Vakantietoeslag, dertiende maand en dergelijk tellen wel mee, een telefoonvergoeding en de auto van de zaak niet. De duur van de uitkering varieert van ene half jaar bij een arbeidsverleden van vier jaar, tot vijf jaar bij een arbeidsverleden van veertig jaar of meer.

Hoe vraag ik een uitkering aan?

U moet zich direct melden aan de balie van de dichtstbijzijnde CWI. Na registratie moet u binnen de kortste tijd een WW-uitkering aanvragen. Het CWI neemt vervolgens maximaal acht weken de tijd voor een beslissing over die werkloosheidsuitkering.

Is dat alles?

Nee, bepaald niet. Bovenstaande is slechts een samenvatting van een reeks gedetailleerde regelingen. Meer informatie is te vinden op internet.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft er een speciale site voor in het leven geroepen: www.socialezekerheid.nl/werk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden