Cursus moet mannen leren hun agressie in te tomen

Mannen die hun vrouw mishandelen, moeten op cursus om te leren hun agressie te beteugelen. Op steeds meer plaatsen in Nederland worden programma's ontwikkeld waar daders van vrouwenmishandeling worden behandeld, soms onder dwang van justitie....

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

De afgelopen jaren zijn miljoenen guldens uitgetrokken voor projecten bij de politie, voorlichtingscampagnes en extra opvang van mishandelde vrouwen, maar het aantal meldingen van huiselijk geweld blijft volgens blijf-van-mijn-lijf-huizen onveranderd hoog. Jaarlijks worden ruim 200 duizend vrouwen tussen 18 en 60 jaar slachtoffer van relationeel geweld. 'Als we niet voor een andere strategie kiezen, blijft het dweilen met de kraan open', zegt P. van der Linden van onderzoekscentrum Transact.

Een puur strafrechtelijke aanpak is volgens hem niet meer van deze tijd. 'Doel is ervoor te zorgen dat de mishandeling stopt. Dat doe je niet door mannen alleen maar op te sluiten, maar door hun gedrag aan te pakken.'

In Alkmaar en Zwolle houden blijf-van-mijn-lijf-huizen en Fiom-instellingen zich sinds kort met daderhulpverlening bezig. In Utrecht werkt de politie samen met de forensisch-psychiatrische polikliniek De Waag. Tijdens een speciaal spreekuur op het politiebureau is een therapeut van De Waag aanwezig die mannen ertoe kan bewegen hulp te zoeken.

In Amsterdam kan de reclassering vanaf begin volgend jaar mannen tegen wie aangifte is gedaan wegens vrouwenmishandeling doorverwijzen naar een speciaal behandelprogramma. Het programma moet onderdeel gaan uitmaken van een voorwaardelijke straf: mannen die zich eraan onttrekken, moeten alsnog voorkomen of hun straf uitzitten. Voor daders van seksueel misbruik bestaat een dergelijke aanpak al langer.

De reclassering houdt tijdens de behandeling contact met de vrouw om haar veiligheid te waarborgen, aldus M. van den Corput, een van de initiatiefnemers. Het project, opgezet door Vrouwenopvang Amsterdam en de politie Amsterdam-Amstelland, duurt twee jaar. Voorlopig doen twee politiedistricten mee. Het Trimbos-instituut onderzoekt het effect van het programma. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat daderbehandeling de kans op recidive met ruim de helft reduceert.

'Je kwaadheid zelf dragen', dat probeert psychotherapeute A. Beyer de mannen op haar cursus bij te brengen. Beyer, verbonden aan De Geestgronden, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Zuid-Kennemerland, leert hun de eerste signalen van naderende boosheid te herkennen en biedt technieken om zich in de hand te houden.

Een van de oplossingen, zegt ze, is een time-out: mannen spreken met hun vrouw af dat ze weggaan als ze door het lint dreigen te gaan. Niet autorijden, niet drinken en niet erover doormalen, luidt het devies. Lichamelijke inspanning werkt het beste. Beyer en haar collega W. Klijn werken nu alleen nog met vrijwilligers, die zij hebben gevonden na het plaatsen van advertenties in een regionaal dagblad.

Beyer noemt het opvallend dat de mannen allemaal een bijna onlosmakelijke band hebben met de vrouw die ze mishandelen. 'Van vrouwen die worden geslagen, is bekend dat ze vaak teruggaan naar hun man. Maar ook de man is niet in staat iets te veranderen. Deskundigen spreken van the traumatic bond, een relatie van twee machtelozen bij elkaar.'

Mannen projecteren hun 'oude woede' op de partner, constateert Beyer. 'Ze zijn in hun jeugd vaak gekleineerd. Als hun vrouw dat naar hun gevoel opnieuw doet, komt die oude machteloosheid weer boven. Ze beleven hun vrouw veel machtiger dan ze in werkelijkheid is. Daardoor maken ze haar verantwoordelijk voor het geweld. Wij leren ze die verantwoordelijkheid zelf op zich te nemen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden