Curator Gooise 'bank' eist geld van eigenaren

Mr J. Brandse, curator van de inmiddels failliet verklaarde Hilversumse nepbank Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij, eist ruim een miljoen gulden terug van voormalig eigenaar/directeur A.B....

ANP

ANP

AMSTERDAM

Dat blijkt uit de dagvaarding voor een door Brandse bij de rechtbank in Amsterdam aangespannen kort geding tegen B. en De P. Volgens de curator is er haast geboden omdat B. zijn bezittingen in afwachting van de incassoprocedure zoveel mogelijk probeert veilig te stellen. Zo heeft de surrogaatbankier inmiddels zijn huis verkocht aan zijn echtgenote.

De Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij werd 30 augustus vorig jaar gesloten op aandrang van De Nederlandsche Bank. De Hilversumse onderneming manifesteerde zich zonder vergunning en overtrad daarmee de Wet toezicht kredietwezen (WTK). Op 5 december werd het bedrijf officieel failliet verklaard.

De 'bank' had ongeveer zestig klanten die tussen de 3 en 3,5 miljoen gulden hadden ingelegd tegen een behoorlijke rente. Die kunnen geen beroep doen op het garantiefonds omdat de onderneming niet officieel als bank stond geregistreerd. De garantieregeling keert per particulier maximaal 45 duizend gulden uit als een bank failliet gaat.

Volgens curator Brandse behoorde ook bestuurder en grootaandeelhouder B. tot de clientèle. Die had bij zijn eigen bedrijf 400 duizend geleend. Een andere klant van de 'bank' was het eveneens in Hilversum gevestigde Universeel Hypotheken, waarvan B. en De P. vennoot zijn. Universeel leende 31 december 1991 650 duizend van de Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij; de vennoten zijn daarvoor persoonlijk aansprakelijk. Van beide leningen, waarover 8 procent rente moest worden betaald, heeft de nepbank tot op heden geen cent aan rente en aflossing ontvangen.

Tegen B. loopt ook een gerechtelijk vooronderzoek in verband met overtreding van de WTK.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden