Curator Estro wil onderzoek naar verzwegen koper

Wouter Jongepier, curator van het failliete crècheconcern Estro, gaat onderzoeken of hij door de eigenaren van Estro bij de neus is genomen. Er zijn aanwijzingen dat die eigenaren, de investeringsmaatschappijen KKR en HIG, een potentiële koper van Estro voor de curator hebben verzwegen. De Volkskrant berichtte eerder hierover.

AMSTERDAM - Die genegeerde potentiële koper is de SWKGroep. Bestuursvoorzitter Ad Doorneveld onthulde eerder al dat hij KKR en HIG had benaderd omdat hij Estro wel wilde kopen.

In zijn eerste faillissementsverslag beschrijft curator Jongepier de strijd. Aanvankelijk wilde Estro alleen een bod vragen aan zijn eigen eigenaar, HIG. Jongepier wilde vanwege dit 'gemankeerde biedingsproces'onmiddellijk stoppen met zijn werkzaamheden, maar de rechter-commissaris, in feite zijn baas, wees hem op de maatschappelijke gevolgen. Vervolgens eiste Jongepier dat andere bieders een kans moesten krijgen. Daarop werden twee partijen benaderd; een derde, SWKGroep, niet. Jongepier verliet zich daarbij op zijn adviseurs, die dachten dat SWKGroep geen grote overname aankon. Dat SKGroep juist al pogingen had ondernomen, 'Daar wist ik niets van. Ik heb inmiddels vragen gesteld aan Estro.' Of dat onderzoek juridische gevolgen kan krijgen voor Estro of zijn eigenaren, wilde hij niet zeggen.

Bij de doorstart op 5 juli kwam het grootste deel van Estro onder de naam Smallsteps in handen van dezelfde eigenaar: HIG. Dat betaalde 6 miljoen euro voor de 250 vestigingen.

Ad Doorneveld van de gepasseerde SWKGroep is er verbijsterd over. 'Iedere Nederlander met 6 miljoen euro op de plank zou Estro voor dat bedrag hebben willen overnemen', zegt Doorneveld, bestuursvoorzitter van het landelijk opererende kinderopvangbedrijf SWKGroep. 'Als ik de 250 best lopende vestigingen van Estro had kunnen inlijven voor 6 miljoen euro, had ik bij wijze van spreken niet eens langs mijn raad van commissarissen gehoeven.' Hij schat de gecombineerde marktwaarde van de doorstartende vestigingen op 15 miljoen tot 20 miljoen euro.

Doorstartbedrijf Smallsteps kan in een jaar de koopprijs van 6 miljoen terugverdienen, stelt Doorneveld. Daarna is het bedrijf schuldenvrij en kan het voor het veelvoudige worden verkocht. Ouders, overtollig personeel en andere schuldeisers staan met lege handen. 'De heren financiers hebben over de ruggen van de leidsters van Estro een spel gespeeld waarbij de regels maximaal zijn opgerekt.'

Voor Jongepier ligt dat anders. In zijn verslag beschrijft hij zijn dilemma's. Hij werd aangesteld als stille curator, op 10 juni. Zijn grote angst was dat een doorstart zou mislukken en er geen stuiver meer in kas was, omdat de bankrekeningen aan de schuldeisers (tevens eigenaren) waren verpand. Huisbazen zouden de sloten verwisselen, personeel zonder geld zitten en er zou geen luier kunnen worden gekocht. 30 duizend baby's zouden zonder opvang zitten. 'Een drama. Zo'n meltdown wilden we voorkomen.'

Ook financieel was de doorstart met Smallsteps de beste mogelijkheid. In zijn verslag rekent Jongepier voor dat een meltdown de boedel 12,5 miljoen zou kosten. Een scenario waarbij hij als curator de crèches nog zes weken zou openhouden, zelfs 17,1 miljoen. Terwijl de doorstart naar Smallsteps de boedel 7 tot 12 miljoen oplevert. Dat zal niet genoeg zijn om de schulden af te lossen: alleen al de oude eigenaren hebben nog vorderingen van 100 miljoen op Estro.

Van de 85 vestigingen die niet naar Smallsteps gingen, zijn er zeker 40 verkocht aan anderen. In totaal sluiten dus maximaal 40 vestigingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden