Curaçaose directeur Centrale Bank Emsley Tromp vervolgd voor belastingfraude

Hij werd al veel vaker beschuldigd. Maar nog nooit vervolgd. Nu echter spant het Openbaar Ministerie op Curaçao een rechtszaak aan tegen Emsley Tromp, de man die al vele jaren leiding geeft aan de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Een bijzonder bericht, op een bijzonder tijdstip.

Kees Broere
Emsley Tromp Beeld
Emsley TrompBeeld

Het onderzoek tegen Tromp (57) dateert van begin vorig jaar. Hij wordt verdacht van belastingfraude en het witwassen van geld in de privésfeer. De rechtszaak die nu tegen hem is aangekondigd, betreft voorlopig enkel belastingfraude. Tromp heeft, aldus het OM, 'het land Curaçao' voor zo'n 2,8 miljoen euro benadeeld.

Voor de verkiezingen

Daarvan klopt niets, zo lieten zijn advocaten dit weekeinde weten. Tromp heeft geld ontvangen waarover hij pas belasting hoeft te betalen als hij met pensioen is. Met strafrecht zou zijn zaak niets te maken hebben. En het vervolgingsbesluit is 'onbehoorlijk, nalatig en haastig'.

Dat 'haastig' is in de context van het huidige Curaçao extra interessant. Een week voordat het OM, op vrijdagmiddag, zijn bericht over de zaak tegen Tromp de wereld in stuurde, vonden op het autonome Caribische eiland van het koninkrijk verkiezingen plaats. Die zijn gewonnen door partijen die zeggen zich sterk te willen maken voor integriteit en goed bestuur.

Vertrouwen herstellen

Het kwam ook naar voren in het overleg dat het nieuw te vormen kabinet voerde met maatschappelijke organisaties als de Raad van Kerken. Die onderstreepten, met instemming van de politici die het gesprek initieerden, dat het nieuwe politieke bewind op Curaçao alles moet doen om 'het vertrouwen van de bevolking in het openbaar bestuur' te herstellen.

Het besluit van het onafhankelijke Openbaar Minsterie om Emsley Tromp te vervolgen, past voor veel Curaçaoënaars perfect bij de poging tot herstel van vertrouwen. Anderen stellen dat het OM zich voor een politiek karretje laat spannen. En vrijwel niemand die durft te voorspellen of Tromp, 'de onderkoning van Curaçao', ook echt veroordeeld zal worden.

Fraude

De belastingfraude speelde zich volgens het OM af in de periode 2006 tot en met 2014. Te denken valt dan onder meer aan een lening die Tromp bij de Banco di Caribe wist af te sluiten voor zijn vriendin. Het ging om een bedrag van drie miljoen dollar, zonder onderpand. Daarvan zou 400 duizend dollar, ruim 360 duizend euro, zijn doorgesluisd naar het pensioenfonds van Tromp.

In augustus vorig jaar werd huiszoeking gedaan bij Tromp. De man die sinds 1991 directeur is van de CBCS en diens voorganger, de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen (tot 2010), verbleef toen in het buitenland. De inval had mogelijk te maken met de financiering van appartementen die Tromp bezit in het Amerikaanse Miami. Voor de aankoop daarvan had hij een overbruggingskrediet gekregen van de Girobank, een bank waarop hij als directeur van de Centrale Bank juist toezicht diende te houden.

Een andere zaak waarin de naam van Tromp is gevallen, is die tegen de vermogende Nederlandse bankier John Deuss. Tromp zou diens First Curacao International Bank opvallend coulant hebben behandeld. Deuss werd veroordeeld voor illegaal bankieren, maar schikte in 2013 de zaak voor 35 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden