Curaçao zucht onder golf van diefstallen

WILLEMSTAD - Op Curaçao is het niet zozeer de vraag óf je bestolen zult worden, maar wanneer. De gewezen politiecommissaris Jaime Cordoba, nu Statenlid voor Pueblo Soberano, kwam onlangs met indrukwekkende criminaliteitscijfers naar het Curaçaose parlement. De afgelopen jaren schommelde het aantal aangiftes van diefstal rond de 25 duizend. Vorig jaar waren het er 29 duizend. Op een bevolking van 160 duizend zielen.


Begin juli waren dokter Pieter van der Burgh en zijn vrouw Marion aan de beurt. Het stel kreeg thuis in Boca Sint Michiel, een lieflijk dorpje aan zee 'waar nooit wat gebeurt', bezoek van drie inbrekers die de twee bewerkten met een hamer en een koevoet. Van der Burgh werd bewusteloos geslagen en met zijn vrouw in de badkamer opgesloten. Alles van waarde in hun huis werd meegenomen.


Niet alle 29 duizend diefstallen gaan gepaard met zoveel geweld, maar een beleidsmedewerker van het Openbaar Ministerie op het eiland bevestigt dat het aantal roofovervallen met geweld of bedreiging de laatste tijd is toegenomen. Vorig jaar waren er tot eind juni 233 gewelddadige overvallen gepleegd, dit jaar zijn er dat 265. Bij sommige zijn doden gevallen.


Minister van Justitie Elmer Wilsoe, onder de indruk van de cijfers van zijn partijgenoot Cordoba, presenteerde een Plan van Aanpak Criminaliteit om vooral gewelds- en vermogensdelicten te voorkomen. Hij zet in op meer opvoeding, onderwijs en sociale vorming, vooral in de achterstandswijken waar de daders van de overvallen vaak blijken te wonen.


Wilsoe vindt dat daders die eerder zijn veroordeeld en bepaalde gezinnen met jongeren die het risico lopen te vervallen in crimineel gedrag, persoonlijk moeten worden begeleid. Hij wil de burgers bewustmaken van hun eigen verantwoordelijkheid en de potentiële slachtoffers overtuigen van het belang van goede preventie: niet te koop lopen met dure spullen en beveiliging, verlichting en goed hang- en sluitwerk aanbrengen.


De minister wil ook meer politie op straat, die meer verdachten controleert, en dat bij de opsporing gebruik wordt gemaakt van modernere recherchemiddelen. Vorig jaar werd, volgens het OM, slechts 37,6 procent van de overvallen opgelost.


Van der Burgh is ondertussen als medisch directeur van het lokale ziekenhuis weer aan het werk. Mét de gehoorschade van de klappen die hij heeft opgelopen. Zelf werd hij knock-out geslagen, zijn vrouw maakte alles bewust mee. 'Ze is haar gevoel van veiligheid kwijt'. Gefrustreerd is hij ook: 'Het is cynisch dat uitgerekend zij zo moest worden aangepakt. Ze vangt kansarme tienermoeders en hun kinderen op.'


Van der Burgh werkt - af en aan - al sinds 1975 op Curaçao en ziet in het ziekenhuis het bewijs dat de gewelddadigheid in de loop van de jaren is toegenomen op het eiland. 'Mensen ondergingen vroeger lijdzamer hun lot. Die jongeren gaan niet voor de lol een overval plegen, het is een combinatie van armoede en uitzichtloosheid die hen daartoe drijft en ze worden de laatste tijd steeds driester.'


De arts is niet onder de indruk van het zoveelste ministeriële plan van aanpak om de criminaliteit terug te dringen: 'Armoedebestrijding heeft, net als bij de vorige regeringen, geen prioriteit - en dat is toch wat het probleem moet oplossen.'


Er is ook nog niet veel te merken van de versterking en efficiënter maken van politie en justitie. Dat was voor Nederland vorig jaar zo'n punt, ten tijde van het autonoom worden van Curaçao als land, en daar wilde het een grote rol in spelen. 'Alles staat of valt met de financiën', zegt de beleidsmedewerker van het Openbaar Ministerie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden