Curaçao wil tegen oliebedrijf optreden

JEAN MENTENS

WILLEMSTAD - Voor het eerst lijkt een Curaçaose premier zich iets aan te trekken van de gezondheid van de eilandbewoners die al jaren onder de giftige rook leven van de olieraffinaderij Isla. Hij zinspeelt zelfs op sluiting van de installatie.

Premier Gerrit Schotte noemt de 93 jaar oude petroleumraffinaderij in het midden van Willemstad een 'vervuilende industrie die overlast bezorgt voor omwonenden en schadelijk is voor het milieu'. Hij schrijft dat in een concept-beleidsnota die hij stuurde aan minister Piet Hein Donner van Koninkrijksrelaties.

Schotte is de eerste minister-president van Curaçao sinds de Nederlandse Antillen per oktober 2010 zijn ontmanteld. Hij vindt het 'onaanvaardbaar dat met regelmaat kinderen van scholen naar huis moeten worden gestuurd omdat de uitstoot zwaar overlastgevend is'. Dat wil hij nu meenemen in de overweging voor het 'niet of wel kiezen van olieraffinage als economische activiteit voor de toekomst'.

De vorige kabinetten hielden er vooral struisvogelpolitiek op na. Het probleem was zo groot geworden, dat de enige oplossing sluiting leek te zijn. Dat zou een verlies van werkgelegenheid opleveren op Curaçao en tot lastige onderhandelingen leiden met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA. Die huurt nog tot 2019 de Isla-installaties.

Vandaag is er in Willemstad een protestmars tegen de zware milieuhinder. Volgens milieuactivisten overlijden er gemiddeld 18 mensen per jaar aan de gevolgen van het inademen van de Isla-rook. Ze zijn ook al jaren bang voor een grote ramp met de aftandse raffinaderij. Er is door de overheid nooit een calamiteitenplan opgesteld of nagedacht over grootscheepse evacuatie.

Peter van Leeuwen, voorman van milieuorganisatie SMOC, voert actie tegen de Isla en tegen de overheid, die eigenaar is. Hij heeft al vele juridische procedures gewonnen, maar dat heeft weinig beweging bij de overheid losgemaakt. Hij blijft sceptisch, maar zegt dat 'de beleidsnota er op papier veelbelovend uitziet'. Hij vind het na jaren van officieel zwijgen 'absoluut winst' dat de problematiek een thema is. 'Maar er zijn zoveel feiten over de schade die de Isla aanricht, dat er eigenlijk direct wat ondernomen zou moet worden.'

Premier Schotte wil opschieten. Hij wil eind dit jaar een plan hebben voor de toekomst van de raffinaderij na 2019. Sluiting sluit hij niet uit. Andere opties zijn de raffinaderij aanpassen aan strengere normen of een nieuwe raffinaderij bouwen op een andere locatie. Deze opties vragen om investering van miljarden.

De Curaçaose premier wil ook snel naar Venezuela om het met PdVSA te hebben over de plannen voor de Isla. Er is ook nog een reden voor: de sterk zwavelhoudende dieselolie van de Isa-fabriek voldoen niet aan de strengere internationale kwaliteitsnorm voor brandstof die per 2014 zal gelden. Dat kan de Isla-olie onverkoopbaar maken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden