nieuwscuraçao

Curaçao schrapt vluchten uit Nederland na eerste besmetting

Curaçao laat de komende twee weken geen vluchten uit Nederland en andere Europese landen toe. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath vrijdag bekendgemaakt. Op het Caribische eiland is inmiddels de eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een 69-jarige Nederlander. Hij wordt in isolatie gehouden.

Hato Airport op Curaçao. Beeld null
Hato Airport op Curaçao.

De meeste buitenlandse bezoekers aan Curaçao komen uit Nederland, en zijn toeristen. Vluchten vanaf het eiland terug naar Nederland gaan wel door, ook om mensen de gelegenheid te geven terug naar huis te gaan. De Curaçaose regering zegt nu te kiezen voor ‘opschaling’ van maatregelen, om erger te voorkomen.

Het besluit is in overleg met de Nederlandse regering genomen. Curaçao werkt in de bestrijding van het virus ook samen met Nederlandse instanties zoals gezondheidsdienst RIVM. De komende dagen moet duidelijk worden hoe het transport geregeld zal worden voor bezoekers die naar Nederland wensen terug te keren.

Curaçao ontvangt, net als andere Caribische eilanden binnen het koninkrijk, ook veel toeristen via cruiseschepen. Op hun komst is nog geen stop afgekondigd, maar veel rederijen hebben zelf al besloten hun cruisevakanties op te schorten. Vluchten uit de Verenigde Staten, waarvandaan ook de nodige bezoekers komen, zijn vooralsnog welkom.

Volgens premier Rhuggenaath zullen de maatregelen effect hebben op de ‘kwetsbare economie’ van het eiland. Het afgelopen jaar is juist gekozen om, bijvoorbeeld met nieuwe hotels, flink te investeren in het toerisme, de enige economische sector die groei kent. De regering gaat in overleg met het Curaçaose bedrijfsleven om de economische gevolgen in kaart te brengen.

Tot nu toe zijn op Curaçao zo’n twintig testen op het coronavirus uitgevoerd. In één geval is nu dus sprake van besmetting. Volgens overheidsepidemioloog Izzy Gerstenbluth verblijft de patiënt niet in een hotel en is hij er vooralsnog niet al te ernstig aan toe. Om privacyredenen zijn hierover geen verdere gegevens bekendgemaakt.

Nu meer mensen in Nederland besmet blijken, neemt de kans toe dat ook mensen op Curaçao de ziekte oplopen, zo lichtte Gerstenbluth het besluit toe. Voor een ‘snelle stijging’ van het aantal patiënten beschikt het eiland over onvoldoende medische middelen, bijvoorbeeld wanneer zieken een beademingsapparaat nodig hebben.

De Curaçaose regering raadt mensen af om evenementen met veel publiek te bezoeken, vooral als daar ook buitenlandse bezoekers worden verwacht. Naar eventuele andere maatregelen wordt nog gekeken. De ‘opschaling’ van dit moment, aldus minister Suzy Römer van Gezondsheidszorg, zal achteraf wellicht niet nodig blijken, maar ‘better safe than sorry’.

De nieuwe maatregelen hebben, zo bleek op de persconferentie van de regering, op het eiland voor het eerst tot onrustige reacties geleid. Bij veel supermarkten was het vrijdag extra druk. De overheid zegt ook de nodige last te hebben van fake-newsberichten op sociale media.

Lees ook

Waarom gaan de scholen niet dicht? ‘Sommige scholieren zijn juist blij dat de scholen open blijven’
Veel ouders en leerlingen maken zich zorgen dat de scholen gewoon open blijven. Op een aantal scholen in Amsterdam, Baarn en Soest zijn voorlopig wel alle lessen geschrapt. Andere scholen hanteren een strikt anti-snotterbeleid. Intussen zijn er bij ouders veel vragen of ze wel of geen boete riskeren bij schoolverzuim. 

Krijgen we het Italiaanse coronascenario? Pas op voor dubieuze grafieken, waarschuwt hoogleraar statistiek
U heeft ze ongetwijfeld gezien: de grafieken waar de curve van het Nederlandse coronaverloop op de Italiaanse curve gelegd wordt. Die curve spiegelt een doemscenario voor: het aantal besmettingen blijft stijgen en steeds sneller bovendien. Maar hoe waarschijnlijk is dit scenario? Hoogleraar statistiek Casper Albers legt uit.

Waarom u, ook met klachten, waarschijnlijk niet meer wordt getest op het virus
De tijd van indammen is voorbij. Ook met uitgebreid testen zijn niet alle coronapatiënten meer individueel op te sporen, zo werd donderdag duidelijk. Wat betekent dat voor een ongeruste patiënt die zich met koorts bij de huisarts meldt? ‘We gaan nu een soort oorlogssituatie in, uitgebreid testen is volstrekt onmogelijk.’

Hoe snel zijn de bedden in het ziekenhuis op door uitbraak van het coronavirus?
Hoeveel ziekenhuisbedden zijn er eigenlijk in Nederland beschikbaar? En belangrijker: hoeveel daarvan zijn geschikt voor coronapatiënten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden