Curaçao probeert de kloof te dichten

Het wordt dus ja: de voorstanders van het akkoord met Nederland om van Curaçao een autonoom land te maken binnen het Koninkrijk, hebben het referendum van vrijdag gewonnen met 52 procent van de stemmen.

Ze hebben ja gezegd tegen het strikte pakket aan voorwaarden dat met deze staatkundige verandering samenhangt, maar daar staat tegenover dat de sanering van de schuld van het eiland, 1,2 miljard euro groot, nu ook binnen is.

Maar het verschil met ‘nee’ bedroeg slechts 3.035 stemmen. Kopstukken in zowel het ja-kamp als in het nee-kamp benadrukten direct dat de uitslag moet worden gerespecteerd, maar het was ze ook meteen duidelijk dat Curaçao opgezadeld zit met een grote verdeeldheid waar dringend wat aan moet worden gedaan.

De Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage, warm voorstander van ‘ja’, zei dat de hand moest worden uitgestoken worden naar de mensen van het nee-kamp. ‘We moeten niet blijven steken in verdeeldheid’, zei ze. Deze week gaat ze overleg plegen met de andere partijen van het ja-kamp over hoe ze de dialoog wil aanpakken, maar ‘het pakket blijft het pakket, want daar is voor gekozen’, verzekert ze alvast.

Dat is niet wat Charles Cooper van de MAN, de grootste partij uit het nee-blok, wil horen. ‘De trein hoeft voor mij niet te worden stilgezet, maar hij moet wel van koers kunnen veranderen’, zei Cooper. ‘Het heeft geen zin als er aan niets kan worden getornd. Er moet iets uit de bus komen waar ten minste tweederde van onze bevolking mee kan leven.’ En Nelson Navarro van Forsa Kòrsou, een andere partij van het nee-blok, zei: ‘Het referendum heeft de tweedeling tussen de arme mensen en het kapitaal aangetoond. We moeten kijken hoe we dat als bevolking gaan oplossen.’

Hij legt de vinger op de zere plek. De scheidslijn tussen nee en ja is dezelfde als tussen arm en rijk, zwart en blank, autochtoon en migrant.

In 52 van de 106 stembureaus is de overwinning naar nee gegaan, voornamelijk in de armere buurten. Het verschil van 3.035 stemmen is terug te voeren tot vier of vijf stembussen die in de buurten staan waar vooral de lokale elite en Nederlanders wonen. Er waren 22.000 migranten stemgerechtigd. Bij ongeveer eenderde daarvan gaat het om Europese Nederlanders, van wie men aanneemt dat ze vooral ja hebben gestemd.

Pagina 7

Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden