Interview

Curaçao onafhankelijk? 'Dat is helemaal niet aan de orde'

De linkse onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano van Hermin Wiels heeft de verkiezingen gewonnen op Curaçao. De meeste Nederlandse partijen, van links tot rechts, waren er als de kippen bij om hun steun uit te spreken voor een zelfstandig Curaçao. 'Maar onafhankelijkheid is helemaal niet aan de orde', zegt Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, vandaag in een gesprek met Volkskrant.nl.

Partijleider Helmin Wiels (L) van Pueblo Soberano viert zijn overwinning na afloop van de verkiezingen op Curacao. Onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano kreeg de meeste stemmen. Beeld ANP

Hoe reëel is het dat Curaçao een onafhankelijk land wordt?
De reactie van de Nederlandse politiek kan dan wel zijn: yes, Curaçao wil onafhankelijk worden, laten we het proces in gang gaan zetten. Maar dat is helemaal niet aan de orde. Eén programmapunt van de partij van Hermin Wiels is inderdaad dat Curaçao op termijn onafhankelijk moet worden, maar dat is niet de reden dat hij de verkiezingen heeft gewonnen. Het is vooral de steun voor een partij die zich fel verzet tegen de bemoeienis van Nederland. Men heeft het gevoel dat Nederland de baas wil zijn.

Daarnaast speelt ook wel mee dat de twee grootste partijen, dus die van Wiels en voormalig minister-president Gerrit Schotte, door cliëntelisme kiezers goed aan zich weten te binden. Maar de gedachte dat het eiland snel onafhankelijk wil worden, is onzin. Daar is niet eens een meerderheid voor: 22 procent heeft voor Wiels gestemd. De rest van de bevolking heeft dat dus niet gedaan.

Als je de kant van de onafhankelijkheid op wilt, moet er eerst een referendum komen. Het aantal mensen dat onafhankelijk wil worden, is nooit boven de 5 procent gekomen. Ook heeft dit voorstel geen meerderheid in het parlement.

Waarom tamboereren Nederlandse politici dan zo op onafhankelijkheid?
Dat zal vooral te maken hebben met wishfullthinking, ze roepen dit tegen beter weten in. Wellicht zit er nog een strategie achter. Nederland wil uitstralen: het is het één of het ander. Als je onafhankelijk wil worden is dat goed, maar zo niet, dan houd je je aan de regels.

Hoe zou u Hermin Wiels, de mogelijk nieuwe minister-president, omschrijven?
Hij is een man die het volk kent en hij is gedreven. Daarnaast heeft hij de sterke overtuiging dat Nederland niet te veel te zeggen mag krijgen op Curaçao. Hij vindt dat de vorige regeringspartijen overvloedig veel concessies hebben gedaan. Om de vorige minister-president Schotte hangt een zweem van corruptie, om Wiels hangt een andere zweem, die van politiekradicalisme. Hij is ook wel onverdraagzaam naar mensen die het niet met hem eens zijn; het is een straatvechter. Hij wil overigens niet dat Curaçao stante pede onafhankelijk wordt. Hij zegt dat hij wil dat dit binnen tien jaar gebeurt.

Denkt u dat een klein land als Curaçao kan overleven als onafhankelijke staat?
Dat wordt moeilijk. In het Caribische gebied zijn veel niet-onafhankelijke landen, die vallen onder de VS, Frankrijk, Nederland of Engeland. De bevolking van deze eilanden wil niet zelfstandig zijn want het ziet de nadelen. Het moederland zorgt nu voor financiële en juridische zekerheid, en een 'hard' paspoort. Er zijn wel natuurlijk ook kleine eilanden die onafhankelijk zijn, zoals st. Lucia en Grenada. Maar die hebben het moeilijker dan de niet-onafhankelijke staten.

Is Curaçao dan binnen tien jaar onafhankelijk, zoals Wiels graag ziet gebeuren?
Binnen tien jaar is een rekbaar begrip. De politieke voorkeur verandert vaak snel op Curaçao. Nu heeft de bevolking voor een linkse onafhankelijkheidspartij gestemd, maar dat kan bij de volgende verkiezing totaal tegenovergesteld zijn. Dus we moeten eerst maar zien of Wiels dan nog minister-president is. Het lijkt me niet realistisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.