Curaçao krijgt eigen 'Cathlab'

Hartpatiënten op Curaçao konden er niet worden gedotterd. Nu krijgt Willemstad een modern hart-centrum. Mike Roelofs toont de voorbereidingen.

Nog twee dagen, en dan zal de eerste patiënt op Curaçao worden gekatheteriseerd en later mogelijk gedotterd in de kliniek van de Curaçaose hartspecialist Sam de la Fuente. Vandaag en morgen wordt er nog proefgedraaid met de vanuit Nederland ingevlogen apparatuur en software. Woensdag wordt de eerste Curaçaoënaar met hartproblemen behandeld in het nieuwe Cathlab van het Sehos, oftewel het Sint Elisabeth Hospitaal in Willemstad.


Voorbij zijn dan de noodgedwongen transporten per vliegtuig van lokale hartpatiënten naar klinieken in Colombia of Miami. Want dat was de treurige realiteit van de cardiologie op Curaçao, zegt de 38-jarige De la Fuente, die in februari terugkeerde uit Eindhoven naar zijn geboorteplaats Willemstad.


'Hartpatiënten zijn hier decennialang met zeer zware medicijnen behandeld omdat ze niet gedotterd konden worden. De zwaarste en meest acute gevallen werden op het vliegtuig gezet. Aan die ingrijpende en kostbare situatie komt nu een eind.'


De la Fuente - zoon van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader - is geboren en getogen op Curaçao. In 1993 vertrok hij naar Nederland om medicijnen te studeren. Hij specialiseerde zich in cardiologie bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Zoals zoveel hoogopgeleide Antillianen was hij in Nederland blijven hangen als het lot niet anders beslist had.


'Mijn hele familie woont hier en alleen al daarom wilde ik terug. Maar voor een hartspecialist is een eiland met 150 duizend inwoners en één bescheiden ziekenhuis niet de meest voor de hand liggende bestemming. Het was een prachtige kans om op Curaçao een gespecialiseerd lab op te zetten', aldus De la Fuente.


Dat lab was er overigens nooit gekomen zonder de persoonlijke bemoeienis van de naar Curaçao teruggekeerde gepensioneerde kankerspecialist Bob Pinedo en van de directeur van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven Piet Batenburg, zegt De la Fuente. Zo heeft het verplegend personeel van het nieuwe Cathlab op Curaçao in Eindhoven een vier maanden durende training gevolgd.


Naar verwachting worden komend jaar meer dan honderd lokale inwoners in Willemstad gedotterd en meer dan vierhonderd gekatheteriseerd. Ook is het de bedoeling dat hartpatiënten van de omliggende eilanden naar Curaçao zullen komen, in plaats van richting Colombia te worden overgevlogen. Op die manier hoopt de met afstand grootste verzekeraar van Curaçao - de Sociale Verzekeringsbank SVB - grip te krijgen op de hoge kosten van cardiologie ter plaatse.


'Exacte cijfers zijn er niet, maar alles wijst erop dat er op Curaçao meer hart- en vaatziekten voorkomen dan in Nederland. Er is meer overgewicht en meer suikerziekte. Onvermijdelijk zijn er dan ook meer hartkwalen', zegt De la Fuente.


De la Fuente is, net als al het verplegend personeel, in loondienst van het ziekenhuis. 'Artsen op dit eiland worden in de regel betaald per verrichting, maar dat geldt niet voor ons. Hoeveel behandelingen wij uitvoeren, doet er financieel niet toe. We kunnen dus echt naar de gezondheid van onze patiënten kijken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden