Curaçao blokkeert vertrek ex-illegalen naar Nederland

Het Antilliaanse eiland Curaçao gaat duizenden illegale immigranten een tijdelijke verblijfsvergunning geven. Zij komen niet in aanmerking voor naturalisatie tot Nederlander, zoals in Den Haag werd gevreesd....

Zij voerde dinsdagavond overleg met de Antilliaanse minister van Justitie, om te bepalen hoe lang de illegalen de tijd krijgen een verblijfsvergunning aan te vragen. Gedacht wordt aan anderhalve maand. Het eilandbestuur begint een publiciteitscampagne om hen van het 'generaal pardon' op de hoogte te brengen.

De illegalen, die vaak al jaren op Curaçao wonen en werken, komen uit armere landen in het Caribisch gebied als Haïti, de Dominicaanse Republiek en Jamaica, en uit het Latijns-Amerikaanse Colombia. Velen wonen in barakken op het terrein van de gevangenis Bon Futuro, die nu een opknapbeurt krijgen.

De ChristenUnie vroeg het kabinet maandag om opheldering. Het Kamerlid Van Middelkoop was bezorgd dat de illegalen een definitieve verblijfsvergunning zouden krijgen. In dat geval zouden zij na vijf jaar het Nederlanderschap kunnen verwerven en vrij zijn zich hier te vestigen. Nederland heeft al duizenden Antilliaanse probleemjongeren. Van Middelkoop vreesde een nieuwe toestroom van ongeschoolden.

Die vrees is volgens de Curaçaose gezaghebber ongegrond. Er zullen volgens haar verblijfsvergunningen van twee jaar worden afgegeven, die telkens kunnen worden verlengd. In dat geval bestaat geen recht op naturalisatie.

De Antilliaanse premier Pourier gaat akkoord met de maatregel van het eilandbestuur. Hij is niet bang voor een aanzuigende werking, aldus zijn woordvoerder. 'Het is een eenmalige maatregel om een ongewenst zwart circuit schoon te wassen.'

Volgens Richards-Dindial zijn de illegalen vooral werkzaam in het huishouden, de horeca, de bouw en de verzorging. Zij wil hun leefomstandigheden verbeteren, maar het eiland kan ook de belasting en premies goed gebruiken die hun werkgevers moeten gaan betalen.

Op de vraag of de vele werkloze Antillianen het werk niet kunnen doen, antwoordt zij dat werkgevers wellicht Antillianen gaan werven als zij verplicht worden belasting en premies af te dragen. Zij ziet echter niet meteen een oplossing voor de werkloze Antilliaanse jongeren die naar Nederland afreizen. 'Dat is nu eenmaal een mondiale trend. Antillianen gaan naar Nederland en mensen uit armere landen in de regio komen naar Curaçao.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden