Cultuurfonds vindt maatregel verbijsterend

ELISABETH OOSTERLING

Ze zijn de allerlaatsten, de negentig Nederlandse studenten die vandaag een Huygensbeurs krijgen om een studie in het buitenland te kunnen volgen. Want per volgend jaar wordt de beurs, die sinds 1999 in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd verstrekt, niet langer toegekend. Te weinig studenten profiteren ervan, vindt staatssecretaris Halbe Zijlstra die vorige maand besloot tot afschaffing.

Een verbijsterende ingreep, vindt het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het fonds verstrekt ook beurzen voor studies in het buitenland, gefinancierd op basis van particuliere giften, en het verwacht een toeloop van studenten. Maar het beschikt bij lange na niet over de financiële middelen die de overheid heeft.

'Er zullen heel veel talenten worden teleurgesteld', verwacht directeur Adriana Esmeijer. Zij vindt het besluit onverenigbaar met de plannen van het kabinet. 'De nadruk die de regering legt op toptalent en de kenniseconomie strookt hier totaal niet mee.'

Ook in de Tweede Kamer leidde de brief tot onrust. Zo sprak de Partij van de Arbeid over een boete op ambitie. De partij stelde Kamervragen over het besluit.

De overheid wil de financiering van projecten als het Huygensprogramma meer aan de sector overlaten. Het beperken van subsidiestromen moet de 'bestuurlijke drukte en bureaucratie' verminderen. Dit meldde staatssecretaris Zijlstra in een Kamerbrief van 8 april, waarin hij het einde van de Huygensbeurzen aankondigt.

Voormalig minister van OCW Plasterk besloot het jaarlijkse budget van het programma in 2007 nog te verdubbelen naar tien miljoen - waarvan drie voor de uitstroom van Nederlandse studenten.

Het Nuffic, dat de beurzen in opdracht van OCW toekende, kreeg sinds 2006 8.578 aanvragen van buitenlandse studenten die in Nederland wilden studeren, waarvan 1.494 werden toegewezen. Daarnaast probeerden 1.731 Nederlandse studenten een Huygensbeurs te verkrijgen, waarvan 541 werden toegewezen.

De regering vindt dit niet genoeg. Het 'beperkte aantal bursalen' noemt Zijlstra specifiek als reden voor het beëindigen van het programma.

Aan belangstelling voor hetHuygensprogramma is nooit gebrek geweest. Ieder jaar waren de miljoenen die aan de beurzen werden besteed steevast op.

'Als een student zich terugtrok, stonden er meer dan genoeg reservestudenten paraat', zegt Han van der Horst van het Nuffic. Hij hamert op het belang van jong talent voor de samenleving.

'Ajax is ook geen kampioen geworden, omdat er alleen Nederlanders bij spelen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden