Cultuurblog - Whoopi Goldberg en Pharrell Williams delen Oscars uit

Van de nieuwste filmtrailers tot albumgeruchten; van theaterrelletjes tot de laatste series en de beste boeken. Kortom, een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Whoopi Goldberg Beeld
Whoopi GoldbergBeeld

De voorbije weken was er veel te doen rond de ‘te witte’ nominaties voor de Oscars. Onder meer Will Smith en zijn echtgenote Jada Pinkett besloten het Oscargala te boycotten omdat voor de tweede keer op rij geen enkele zwarte acteur of actrice genomineerd is in de vier acteurscategorieën. Komiek Chris Rock, gastheer van het Oscargala in Los Angeles, hoeft echter niet te vrezen dat hij op 28 februari de enige zwarte artiest op het podium zal zijn.

De organisatoren van de 88e editie van de Academy Awards hebben de lijst met gastpresentatoren die een Oscarbeeldje zullen uitreiken, bekendgemaakt. Daarop prijken ook de Afro-Amerikaanse artiesten Whoopi Goldberg, Kevin Hart, The Weeknd en Pharrell Williams.

Andere gastpresentatoren worden Benicio Del Toro, Ryan Gosling, Lady Gaga, Sam Smith, Tina Fey en Charlize Theron. Wie wat gaat doen, meldt de Academy niet.

De politieke thrillerserie House Of Cards krijgt een vijfde seizoen. Dat heeft streamingdienst Netflix donderdag aangekondigd. Het nieuwe seizoen moet het wel stellen zonder de maker van de show: Beau Willimon. Hij stopt er na het vierde seizoen mee.

Willimon laat in een verklaring weten het tijd voor iets nieuws te vinden. Wie hem vervangt is niet duidelijk. ‘Een schrijver met een Oscarnominatie die zijn plaats in de televisiegeschiedenis heeft veroverd met een veelgeprezen serie’, zo prijst Netflix de vertrekkende maker. Het vierde seizoen van de serie over de meedogenloze politicus Frank Underwood (Kevin Spacey) en zijn vrouw Claire (Robin Wright) komt in maart uit.

Hoofdrolspelers Kevin Spacey en Robin Wright. Beeld afp
Hoofdrolspelers Kevin Spacey en Robin Wright.Beeld afp

Het zesde seizoen van HBO-serie Girls zal het laatste zijn. De serie over vier twintigers in New York stopt ermee. Dit meldt het Amerikaanse entertainmentmagazine E! op basis van eigen bronnen. Het duurt nog even voordat we op zoek moeten naar vier nieuwe Amerikaanse vrouwen die we kunnen volgen met een doos koekjes op de bank. Seizoen 5 van Girls moet immers nog uitgezonden worden, de afleveringen van seizoen 6 zullen pas in 2017 verschijnen.

Echte fans zullen niet verbaasd zijn. De maker en producer van de serie Lena Dunham, die de hoofdpersoon Hannah speelt, kondigde al in meerdere interviews aan dat ze een einde aan de serie wilde breien. ‘Ik begon met deze serie toen ik 23 was en het heeft mijn twintigerjaren gedomineerd. Nu ik bijna dertig ben is het wellicht tijd voor iets anders.’ (Silke Spierings)

De naam van een van de slachtoffers van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo staat verkeerd gespeld op de herdenkingsplaat. Het gaat om Georges Wolinski, die op tachtigjarige leeftijd werd vermoord. De laatste letter van zijn achternaam stond met een ‘y’ in plaats van een ‘i’ geschreven.

De burgemeester van Parijs heeft laten weten dat het bedrijf dat de plaat heeft gemaakt, zich heeft vergist en de fout snel zal rechtzetten. Binnen 48 zal de plaat worden vervangen. De weduwe van Georges Wolinski zou meteen zijn ingelicht toen de fout werd opgemerkt, aldus de Standaard.

Vandaag worden de slachtoffers herdacht die vorig jaar op 7 januari vielen bij aanslagen op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en een kosjere supermarkt. Bij de aanslagen kwamen zeventien mensen om het leven.

Herdenkingsplaat slachtoffers aanslag Charlie Hebdo Beeld anp
Herdenkingsplaat slachtoffers aanslag Charlie HebdoBeeld anp

Het historisch drama Publieke werken van regisseur Joram Lürsen krijgt de eerste Gouden Film van 2016. Op oudejaarsavond trok de film de honderdduizendste bezoeker. De Gouden Film wordt zaterdag namens het Nederlands Film Festival (NFF) uitgereikt in het Victoria Hotel in Amsterdam. Scenarioschrijver Frank Ketelaar krijgt namens het Netwerk Scenarioschrijvers de Gouden Pen.

Publieke werken speelt in 1888 en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Roosenboom. Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig en Rifka Lodeizen hebben de hoofdrollen. Violiste Janine Jansen verzorgde de titelmuziek. (ANP)

Jacob Derwig en Gijs Scholten van Aschat bij de première van de film Publieke Werken in het Concertgebouw. Beeld anp
Jacob Derwig en Gijs Scholten van Aschat bij de première van de film Publieke Werken in het Concertgebouw.Beeld anp

De Britse hardrockband Motörhead stopt ermee, zo heeft drummer Mikkey Dee bekendgemaakt. Het bericht volgt een dag na het overlijden van frontman Ian 'Lemmy' Kilmister.

'Motörhead is natuurlijk voorbij', zei Dee tegen de Zweedse tabloid Expressen. 'Lemmy was Motörhead, maar de band zal voortleven in de herinnering van velen.' De band zal niet meer gaan touren en ook op een nieuwe cd hoeven fans niet te rekenen.

Pas sinds 26 december wist Lemmy dat hij ziek was. Het nieuws viel zwaar bij familie en vrienden, maar Lemmy zelf leek erin te berusten, aldus Dee. 'Op weg naar huis zei hij 'ik heb een goede tijd gehad, fuck it' en ging liggen en stierf, min of meer.'

Lemmy had al langer gezondheidsproblemen, waaronder hartklachten. Meerdere concerten van Motörhead werden vanwege zijn gezondheid de afgelopen jaren afgezegd.

null Beeld epa
Beeld epa

Postuum 'Lemmy'

Ian 'Lemmy' Kilmister was zo ongeveer de uitvinder van het heavy metal genre. Lees hier zijn postuum (+).

The Beatles doen het goed op streamingdiensten. De catalogus van de Fab Four uit Liverpool werd op Kerstavond vrijgegeven op Spotify, Apple Music en een aantal andere grote streamingdiensten. Alleen al op Spotify werden The Beatles-songs tijdens de kerstdagen aan 673 duizend afspeellijsten toegevoegd, schrijft Billboard. Maar liefst 65 procent van de mensen die via Spotify naar de Beatles luistert is jonger dan 34, weet de site verder te melden.

Wereldwijd zijn Come Together, Let It Be en Hey Jude de meestbeluisterde nummers op Spotify. Come Together was in Nederland het populairst, met 1,85 miljoen streams. De eerste dag na de release stonden al 25 nummers van de groep in de top 200 van meest beluisterde nummers, aldus Spotify zelf.

The Beatles golden jarenlang als dé grote afwezigen op de streamingdiensten. Vooral voor Spotify is het een belangrijke overwinning dat ze nu alsnog aan de catalogus zijn toegevoegd, omdat de laatste tijd juist de grote namen afscheid leken te willen nemen van de Zweedse muziekdienst. (Thomas van der Kolk)

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

Radiohead heeft vrijdag het nummer Spectre online gezet. De Britten schreven het nummer op verzoek van de makers van de Bond-film Spectre, maar uiteindelijk kwamen de twee partijen er niet uit en werd het niet de titelsong.

'Het werd iets van onszelf, iets waarvan we zijn gaan houden. Zo aan het einde van het jaar dachten we dat jullie het ook wel zouden willen horen', schrijft de band op de Radiohead-website. 'Fijne kerstdagen!'

De titelsong van Spectre werd uiteindelijk Writing's On The Wall van Sam Smith.

Thom Yorke (Radiohead) Beeld afp
Thom Yorke (Radiohead)Beeld afp

President Barack Obama en zijn vrouw Michelle hebben hun lijst van favoriete kerstliedjes prijsgegeven. Bovenaan staat 'O Tannenbaum', bij ons beter bekend als O Dennenboom, in een instrumentale jazzuitvoering.

Het lijstje werd donderdag bekendgemaakt door streamingdienst Spotify.

Op de playlist van de Obama's staan verder Let It Snow van Boyz II Men, All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey en 8 Days Of Christmas van Destiny's Child.

Ook vicepresident Joe Biden en zijn vrouw Jill hebben een playlist ingeleverd. Bij hen gaat het er iets minder zoetsappig aan toe. De Bidens kozen voor onder meer A Sky Full Of Stars van Coldplay, Christmas van U2 en Merry Christmas Baby van Bruce Springsteen.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Terwijl veel schilders in de Gouden Eeuw Bijbelse, historische of mythologische thema’s afbeelden, richtte Isaac van Ostade (1621-1649) zich op alledaagse taferelen uit het boerenleven. Bij recente restauraties van twee van zijn schilderijen zijn figuren opgedoken, die zich in het openbaar ontlasten. De figuren waren in latere eeuwen op zijn minst gedeeltelijk overschilderd.

Op het schilderij Boeren buiten een boerderij die een varken slachten uit 1641, nu in het bezit van het Amerikaanse Norton Simon Museum, was tot voor kort een man te zien die op een stoel zat. Tot het schilderij voor een restauratie naar het Gettymusemuseum in Los Angeles gestuurd werd.

‘Ik merkte op dat de verf rond de man op de stoel niet zo fijnzinnig was aangebracht’, zegt Devi Ormond, een conservator van het Gettymuseum die het schilderij restaureerde, aan The New York Times. Toen ze met een scalpel een klein beetje verf wegnam, stootte ze op een oranje onderlaag. Het oranje bleek de kleur van ’s mans billen. Vreemd detail: de man hurkt neer vlak boven de handtekening van de schilder.

Sinds vorige maand is de restauratie van het schilderij afgewerkt en hangt het weer in de collectie van het Norton Simon Museum.

Dorpskermis
Eerder ontdekte ook de British Royal Collection een gelijkaardige figuur in Dorpskermis met een kerk in de achtergrond, dat Van Ostade in 1643 schilderde. ‘Ik dacht niet dat ik iets onder de struik in de rechter onderhoek van het werk zou vinden’, zegt Adelaide Izat, conservator en restaurator van de British Royal Collection. ‘Ik wist wel dat de struik niet origineel was. Toen ik de struik weghaalde, zag ik een man neerhurken om zich te ontlasten.’ Volgens de conservator heeft een restaurator in 1903 de figuur bedekt, omdat die niet strookte met de preutsheid van het Edwardiaanse Groot-Brittannië.

Momenteel is het werk te zien in de tentoonstelling Masters of the Everyday: Dutch Artists in the Age of Vermeer in Buckingham Palace. Vanaf september volgend jaar hangen twintig werken uit deze tentoonstelling tijdelijk in het Mauritshuis in Den Haag. Dorpskermis met een kerk in de achtergrond komt echter niet mee naar Nederland. (Mark Moorman)

Dorpskermis met een kerk in de achtergrond, Van Ostade 1643. Beeld Royal Collection Trust
Dorpskermis met een kerk in de achtergrond, Van Ostade 1643.Beeld Royal Collection Trust
Boeren buiten een boerderij die een varken slachten uit 1641. Beeld Norton Simon Museum
Boeren buiten een boerderij die een varken slachten uit 1641.Beeld Norton Simon Museum

De 45ste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) wordt geopend met Beyond sleep, de Engelstalige verfilming van de literaire klassieker Nooit meer slapen van schrijver W.F.Hermans (1921-1995).

Beyond sleep is een internationale co-productie, samen met het Noors Film Instituut, geregisseerd door Boudewijn Koole, de regisseur van Kauwboy (2012), de jeugdfilm die een reeks aan internationale prijzen binnenhaalde. De hoofdrol wordt gespeeld door Reinout Scholten van Aschat als de geoloog Alfred Issendorf die in het noorden van Noorwegen op zoek is naar meteorieten om in de voetsporen van zijn vader te kunnen treden.

De nieuwe directeur van het Rotterdamse filmfestival, Bero Beyer, noemt Beyond sleep een 'droom van een openingsfilm': 'Een Nederlands verhaal dat door internationale cinematografische en productionele samenwerkingsverbanden naar een hoger plan wordt getild.'

De roman verscheen in 1966 en geldt als een van de klassiekers in de naoorlogse Nederlandse literatuur. Hermans, zelf geoloog, baseerde zijn verhaal op noordelijke onderzoeksexpedities die hij zelf had ondernomen.

Het IFFR vindt plaats van 27 januari tot en met 7 februari 2016. Beyond sleep zal aansluitend op het festival vanaf 11 februari in de bioscopen draaien. (Mark Moorman)

null Beeld anp
Beeld anp

Tijdens de Architectuurbiënnale in de Italiaanse stad Venetië zal Malkit Shoshan de curator zijn van het Nederlands paviljoen. Van 28 mei tot en met 27 november vindt de vijftiende editie van het evenement plaats. De uit Israël afkomstige Shoshan (1976) is architect en oprichter van de architectuur-denktank FAST in Amsterdam. Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, dat in opdracht van het ministerie van OCW de Nederlandse deelname verzorgt, heeft haar voorgedragen.

Het thema van de tweejaarlijkse biënnale zal in 2016 'Reporting from the Front' zijn en heeft betrekking op architectuur en bebouwing in oorlogsgebieden. Tijdens de toonaangevende manifestatie met 48 landen wordt de vraag gesteld hoe architecten een gebouwde omgeving met minimale levensvoorwaarden kunnen realiseren voor mensen in moeilijke omstandigheden. De presentatie in het Nederlands paviljoen gaat over het VN-kamp in de regio Gao in Mali, waar Nederlandse militairen zijn gestationeerd.

Shoshan heeft ervaring met VN-vredesoperaties. Als academisch onderzoeker verbonden aan Het Nieuwe Instituut bestudeerde ze de wijze waarop Nederland invulling geeft aan zijn VN-missies. Camp Castor, de Nederlandse VN-basis in Mali, zal bij de Biënnale als case study worden uitgelicht. (ANP)

Het Russische paviljoen tijdens de biënnale in 2012. Beeld epa
Het Russische paviljoen tijdens de biënnale in 2012.Beeld epa

Themapark Archeon, waar bezoekers de geschiedenis van Nederland kunnen bekijken, is de dupe geworden van diefstal. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn honderden voorwerpen van (edel)metaal gestolen, waaronder mallen, insignes, muntstempels, lepels en ringen. 'Het is heel spijtig', aldus directeur Jack Veldman maandag.

De waarde van de gestolen spullen schat Veldman op enkele tienduizenden euro's. 'Maar voor ons is de waarde veel groter, omdat het ook om de arbeid gaat die onze tingieter erin heeft gestoken.'

Veldman zegt tegen Omroep West dat de objecten zijn gestolen uit een van de huisjes en niet in vitrines lag. 'Iedereen mag hier zomaar overal in, en je mag alles aanraken. Dat hoort bij ons park.' De directeur hoopt dat de dieven tot inkeer komen en de spullen terugbrengen. 'Je kan er echt niets mee en wij willen ze heel, heel graag terug.' Het Archeon heeft aangifte gedaan. (ANP)

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Een broodrooster die het logo van Star Wars op jouw toast brandt, Darth Vader-appels in de supermarktschappen: met de release van The Force Awakens profiteert de merchandise-industrie volop. En daar hoort kennelijk ook Star Wars-porno bij. De dvd-verkoop van pornofilm Star Wars XXX is sinds het begin van december met 500 procent gestegen.

Dat laat GameLink weten, een website die pornofilms verkoopt. ‘Vanaf begin november begon de verkoop langzaam toe te nemen, maar de afgelopen weken ging het door het dak’, aldus GameLink-directeur Jeff Dillon tegen techsite Mashable.

Star Wars XXX werd in 2012 opgenomen en had volgens de makers het grootste budget voor een pornofilm ooit. Dat Star Wars-porno in het preutse Amerika überhaupt legaal mag worden verkocht is overigens het resultaat van een slimme truc. Door zichzelf een parodie te noemen in plaats van een pornofilm omzeilen de makers miljoenenclaims van Disney en de filmmaatschappij van Star Wars-bedenker George Lucas.

Met name Lucas probeerde volgens Mashable decennia lang de wildgroei aan porno-merchandise rondom zijn kaskrakers te bestrijden, en dreigde makers van films als Sex Wars en Porn Wars in de tachtigerjaren meermaals met een rechtszaak. Dankzij het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin onder andere de vrijheid van meningsuiting is opgenomen, mogen seksueel getinte ‘Star Wars-parodieën’ echter rustig worden verkocht. (Lisa van der Velden)

undefined

Screenshot uit de trailer van Star Wars XXX Beeld Youtube
Screenshot uit de trailer van Star Wars XXXBeeld Youtube
null Beeld GameLink
Beeld GameLink

De ‘shortlist’ voor de Oscars in de categorie beste niet-Engelstalige film is bekend gemaakt. De Nederlandse inzending The Paradise Suite (Joost van Ginkel) duikt niet op in de lijst van negen titels waaruit de nominaties zullen worden gekozen.

Nog wel in de race, en een van de favorieten: Son of Saul, het Hongaarse Holocaustdrama van László Nemes.

Ook de buurlanden gaan door. België met de surreële komedie Le tout nouveau testament van Jaco van Dormael. Denemarken met Krigen, het oorlogsdrama van Tobias Lindholm. En de Duitsers, eveneens met een Holocaustdrama; Im Labyrinth des Schweigens van Giulio Ricciarelli. Plus Frankrijk met Mustang, een film over vijf zusjes in een Turks badplaatsje, geregisseerd door de in Turkije geboren Franse filmmaakster Deniz Gamze Ergüven.

Europa is sterk vertegenwoordigd: ook Finland (The Fencer) en Ierland (Viva) doen nog mee. Colombia (Embrace of the Serpent) en Jordanië (Theeb) vertegenwoordigen de rest van de niet-Engelstalige wereld. 14 januari maakt de Academy de vijf uiteindelijke nominaties bekend. (Bor Beekman)

Jane Fonda in de film Youth. Beeld ap
Jane Fonda in de film Youth.Beeld ap

De bioscoopopening van Star Wars: The Force Awakens is de meest lucratieve in de Nederlandse geschiedenis. 68.000 verkochte kaartjes leverden 717.000 op. Daarmee werden vorige records van Fifty Shades of Grey (674.000 euro) en Spectre verbroken (636.000).

Het nieuws werd donderdag bekend gemaakt door distributeur Disney. In de zevende Star Wars-film gaan de rebellen op zoek naar Luke Skywalker, de laatste Jedi. Acteurs uit de eerste reeks, zoals Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill, keren terug. De film werd overladen door een sterrenregen van de recensenten. Veel voorstellingen zijn uitverkocht; sommige bioscopen draaien Star Wars 7 de hele dag door.

Star Wars: The Force Awakens Beeld Lucasfilm
Star Wars: The Force AwakensBeeld Lucasfilm

De afgelopen weken waren al wat Top 2000-nieuwtjes uitgelekt: de 'lijst-der-lijsten', die door stemmende luisteraars wordt samengesteld, houdt Nederland in toenemende mate in de greep. Bekend was al dat de eeuwige nummers één The Eagles (Hotel California) en Queen (Bohemian Rapsody) plaats hadden moeten maken voor Lennons vredeslied Imagine, dat na de aanslagen in Parijs actueler lijkt dan ooit. Ook bijzonder: Claudia de Breij steeg met haar aangrijpende liedje Mag Ik Dan Bij Jou naar de vierde plaats, en werd de hoogst gewaardeerde Nederlandstalige hit in de lijst.

De Britse rock, met Queen, Led Zeppelin, Coldplay, Pink Floyd, U2 en The Rolling Stones toch al oververtegenwoordigd, rukt verder op met de band Muse, die dit jaar met maar liefst 9 nummers in de hitlijst staat, vijf nummers meer dan vorig jaar.

null Beeld
Beeld

De Amerikaanse zanger Beck Hansen, beter bekend als Beck, speelt volgend jaar op de vierde editie van het popfestival Best Kept Secret in Hilvarenbeek. Beck, die in de jaren negentig groot werd met nummers als Loser en Devils Haircut, treedt aan bij de recreatieplas bij Beekse Bergen naast Beach House, Wilco en de Britse postpunkband Editors. Beck treedt niet heel vaak op in Nederland. In 2014 speelde hij in de Heineken Music Hall, net na het verschijnen van zijn veelgeprezen album Morning Phase. In 1996 speelde Beck een veelbesproken show op Pinkpop, met het materiaal van zijn grote album Odelay.

Gisteren maakte de organisator van Best Kept Secret de eerste namen bekend, met op het programma onder andere nog Caribou, Yeasayer, Unknown Mortal Orchestra, Bloc Party en Destroyer. Best Kept Secret wordt gehouden van 17 t/m 19 juni. (Robert van Gijssel)

null Beeld Best Kept Secret
Beeld Best Kept Secret

'America, I am only getting started.' Met deze woorden kondigde acteur Kevin Spacey gisteravond aan dat er een vierde seizoen voor House of Cards komt.

Spacey speelt in deze populaire Netflix-serie de gehaaide politicus Frank Underwood. De dertien nieuwe afleveringen komen op 4 maart beschikbaar. Het lijkt erop dat Underwood in het nieuwe seizoen campagne gaat voeren voor een tweede termijn. (lv)

null Beeld Netflix
Beeld Netflix

De tien nummers die de Top 2000 van Radio 2 aanvoeren in 2015 zijn bekend. Met een nieuwe nummer één en Claudia de Breij op plek vier is er een frisse wind gewaaid door de traditionele rangorde. Later vandaag verschijnt de rest van de lijst.

Met het nummer Mag ik dan bij jou is Claudia de Breij de top tien binnengedrongen. Haar lied prijkt op de vierde plaats, waar het vorig jaar nog moest doen met de negentiende plek.

De nieuwe nummer één werd er al eerder bekendgemaakt. John Lennon voert dit jaar de Top 2000 aan met Imagine. Die notering heeft alles van doen met de aanslagen vorige maand in Parijs, toen daags na het bloedbad een onbekende het lied op de piano speelde bij Le Bataclan. In de weken daarna brachten veel artiesten Lennons nummer ten gehore als eerbetoon aan de slachtoffers van 13 november.

Op nummer twee volgt Bohemian Rhapsody van Queen en Hotel California van The Eagles staat op drie. Op nummer vijf eindigde Stairway To Heaven van Led Zeppelin, op zes Piano Man van Billy Joel en op zeven Boudewijn de Groot met Avond. De achtste plek is voor Child In Time van Deep Purple, op negen staat Wish You Were Here van Pink Floyd en Fix You van Coldplay sluit de top tien af.

Jaarlijks draait NPO Radio 2 tussen Kerst en Oud en Nieuw de 2000 populairste platen aller tijden, gekozen door de luisteraars. (ANP)

Claudia de Breij staat op plek vier. Beeld anp
Claudia de Breij staat op plek vier.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Zes van de van tien kunstwerken die in 2015 het meest opbrachten op een veiling hebben een vrouw als onderwerp. Samen brachten de tien werken bijna een miljard dollar op – ruim 996 miljoen dollar ofwel 913 miljoen euro - becijferde zakenmedium Bloomberg. Het zakenmedium ziet geen veiling meer op de agenda staan die nog verandering zou kunnen brengen in de ranglijst.

Inspectie van de top-10 leerde Bloomberg dat alle 10 werken zijn gemaakt door blanke, mannelijke kunstenaars, dat het in 9 van de 10 gevallen gaat om een schilderij, dat de stukken allemaal werden verkocht in New York, in alle gevallen op een avondveiling en meestal bij veilinghuis Christie’s (7 van de 10). Picasso is de kampioen – hij komt als enige kunstenaar meer dan een keer voor op de lijst. Drie van zijn schilderijen brachten gezamenlijk 313 miljoen dollar op, inclusief De Vrouwen van Algiers. Dat werk uit 1955 is de nummer 1 met 179 miljoen dollar.

We kunnen daar aan toevoegen dat 9 van de 10 werken zijn gemaakt in de 20ste eeuw en 7 van de 10 in Europa. Wat betreft het formaat van de schilderijen gaat het 3 keer om een ‘liggende’ rechthoek, 4 keer om een 'staande' rechthoek en 2 keer om een vierkant. De bronzen mansfiguur van Giacometti meet een ‘staande’ 177,5 centimeter. Meest gebruikte materiaal is olieverf. Lichtenstein voegde daar acrylverf aan toe, Twombly waskrijt.

De kunstenaars zijn Spanjaard (Pablo Picasso), Italiaan (Amedeo Modigliani), Zwitser (Alberto Giacometti), Amerikaan (Roy Lichtenstein, de in Letland geboren Mark Rothko en Cy Twombly), Nederlands (Vincent Van Gogh) of Brit (de in Berlijn geboren Lucian Freud). Vincent van Gogh verdedigt de Nederlandse eer met L'Allée des Alyscamps, dat hij schilderde in 1988. Alle kunstenaars uit de lijst zijn overleden, de laatste (Freud) in 2011. (Marc van den Eerenbeemt)

Modigliani bij Christie's Beeld afp
Modigliani bij Christie'sBeeld afp
'Jeanne Hebuterne'van Amadeo Modigliani bij Christie's. Beeld epa
'Jeanne Hebuterne'van Amadeo Modigliani bij Christie's.Beeld epa
Picasso Beeld epa
PicassoBeeld epa

Een muurschildering van de wereldberoemde graffitikunstenaar Banksy in het tentenkamp van Calais heeft dit weekeinde honderden bezoekers getrokken, naar een plek die door burgers meestal vermeden wordt.

Mohammed uit Darfoer, die naast de schildering woont, een afbeelding van Apple-oprichter Steve Jobs (zoon van een Syrische immigrant), heeft inmiddels een winkeltje geopend. De afbeelding werd afgedekt en belangstellenden konden voor een euro een foto maken, waarmee een klein Banksy-museum in het leven werd geroepen. De Nederlandse fotograaf Henk Wildschut, die al jarenlang het leven in het tentenkamp van Calais vastlegt, fotografeerde de nieuwe opstelling en sprak Mohammed, de buurman van de populaire muurschildering.

Wildschut noemt het 'te cynisch voor woorden' dat de Franse overheid van plan is de schilderingen die Banksy in de nacht achterliet in Calais met plexiglasplaten te gaan beschermen, terwijl ze de vluchtelingen zelf, in de woorden van Wildschut, 'laten wegrotten'. Team Banksy stelde 's nachts een tentje op tegen de muur, bracht de schildering aan en was in de ochtend verdwenen. (Mark Moorman)

null Beeld Henk Wildschut
Beeld Henk Wildschut
null Beeld afp
Beeld afp

Na 17 jaar radiostilte keert de boyband Caught in the Act terug. Drie van de vier mannen, die in de jaren '90 groot succes boekten in Duitsland, spelen op Oudjaarsavond voor de Brandenburgertor in Berlijn. Het is de vraag of ze net zoals vroeger in blote bast en naveltruitjes verschijnen.

Zanger Bastiaan Ragas vertelde vanochtend op Radio 2 dat het viertal elkaar zeventien jaar niet had gesproken. 'Zo leuk was het op het einde van ons groepje ook niet meer. Maar Eloy de Jong (het andere Nederlandse boybandlid, red.) bleef aandringen op een reünie. Na een privé-etentje bleek de klik helemaal terug. Net een middelbareschoolreünie.'

En zo geschiedde. Dit voorjaar tourt de boyband door Duitsland. In de studio wordt gewerkt aan een remake van hun grootste hit Love is Everywhere. In Duitsland was de groep 'retesuccesvol', aldus zanger Bastiaan Ragas. En in Nederland? 'Eigenlijk nul.' Wie al die tijd stiekem fan was, moet op Oudjaarsavond naar de Duitse zender zappen; ZDF zendt het optreden uit. (Silke Spierings)

Caught in the Act - Babe Beeld Still van Youtube
Caught in the Act - BabeBeeld Still van Youtube
Fragment uit een videoclip van Caught in the Act: 'Babe'. Beeld Still van Youtube
Fragment uit een videoclip van Caught in the Act: 'Babe'.Beeld Still van Youtube

Youth (La giovinezza) van Paolo Sorrentino is de grote winnaar van de 28ste European Film Awards in Berlijn geworden. De film werd bekroond als 'European Film 2015', regisseur Sorrentino werd uitgeroepen tot ‘beste regisseur’ en hoofdrolspeler Michael Caine (82) kreeg de prijs voor 'beste acteur'. Het was een herhaling van de triomftocht die Sorrentino twee jaar terug met La grande bellezza maakte, maar er zat ditmaal wel een deukje in de prijs.

Son of Saul, de meest besproken Europese film van het jaar, inmiddels al genomineerd voor een Golden Globe en algemeen gezien als de grote kanshebber voor de Oscar in de categorie ‘Foreign language’, deed niet mee aan de competitie: de Hongaarse cineast Laszlo Nemes wenste zijn film niet beschikbaar te stellen voor online viewing. Dat is de methode die de European Film Academy gebruikt om zijn leden te laten stemmen. 'Beste actrice' ging naar Charlotte Rampling voor 45 years; de actrice ontving ook een oeuvreprijs.

Beste 'Europese komedie' (een onderscheid dat de Amerikaanse Academy niet maakt) werd het Zweedse A pigeon sat on a branch reflecting on existence. Beste Europese documentaire van het jaar werd Amy van Asif Kapadia, ook gezien als een van de kanshebbers op de documentaire Oscar. De publieksprijs kwam terecht bij het Spaanse La isla minima van Alberto Rodriguez. (Mark Moorman)

De Hollywood Foreign Press Association heeft de genomineerden voor de Golden Globes bekendgemaakt. De strijd om de prijs voor beste dramafilm gaat tussen Carol, Mad Max: Fury Road, The Revenant, Room en Spotlight. Voor beste musical- of comedyfilm zijn genomineerd The Big Short, Joy, The Martian, Spy en Trainwreck.

Cate Blanchett en Rooney Mara zijn beiden genomineerd voor hun spel in de film Carol, waarin ze een lesbisch koppel spelen. Ze nemen het op tegen Brie Larson (Room), Saoirse Ronan (Brooklyn) en Alicia Vikander (The Danish Girl). Bij de mannen gaat de strijd tussen Bryan Cranston (Trumbo), Leonardo DiCaprio (The Revenant), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (The Danish Girl) en Will Smith (Concussion).

Het romantische drama Carol maakt met vijf nominaties de meeste kans op een beeldje. The Revenant en Steve Jobs ontvingen ieder vier nominaties.

Op het kleine scherm maakt John Hamm kans op een Golden Globe voor zijn rol als rokkenjagende reclameman Don Draper in Mad Men. In de categorie beste acteur in een dramaserie neemt hij het onder andere op tegen Bob Odenkirk die in de Breaking Bad-spinoff Better Call Saul de titelrol van sjoemele advocaat vervult.

Zangeres Lady Gaga is genomineerd voor haar rol in de tv-serie American Horror Story: Hotel. Collega-zangeres Queen Latifah is genomineerd voor haar vertolking van zangeres Bessie Smith in de HBO-biopic Bessie.

Dan is de Belgische film Le tout nouveau testament nog genomineerd voor een Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film. Ook de Holocaust-film Son of Saul maakt in die categorie kans op een prijs.

De 73ste uitreiking van de Golden Globes vindt plaats op 10 janurai in Beverly Hills. De Globes worden ook wel gezien als graadmeter voor de uitreiking van de Oscars een maand later.

Cate Blanchett en Rooney Mara op de première van Carol in Londen Beeld epa
Cate Blanchett en Rooney Mara op de première van Carol in LondenBeeld epa
Queen Latifah Beeld afp
Queen LatifahBeeld afp

In één ruk de dikke pil Oorlog en Vrede van de Russische schrijver Leo Tolstoj voorlezen. Geen eenvoudige opgave en in ieder geval niet iets dat je in je eentje moet proberen. Gelukkig doen aan het initiatief van de Russische staatstv-zender Kultura meer dan dertienhonderd Russen mee. Ieder neemt een deel van de literaire klassieker voor zijn rekening, die in de Nederlandse vertaling zo'n 1.600 pagina's telt.

Alle delen werden van tevoren opgenomen op meer dan dertig plaatsen door heel Rusland, van het Winterpaleis in Sint-Petersburg tot de afgelegen eilandjes in de buurt van de poolcirkel.

Dinsdagochtend werd begonnen met het voordragen van de roman die het verhaal vertelt van vijf aristocratische families in Sint-Petersburg en Moskou ten tijde van de Napoleontische oorlogen. Inmiddels is Rusland halverwege het vierdelige boek. Vrijdag bereiken de voorlezers de finish.

De literaire marathon is een idee van de achter-achterkleindochter van Tolstoj, Fekla Tolstaja. 'Het is voor mij heel belangrijk om de wereld te laten zien dat Rusland niet alleen een plaats is van problemen, van oorlog en andere moeilijkheden, maar dat we ook zoiets kunnen doen', zei Tolstoja bij de aftrap van de marathonsessie tegen The Guardian. 'Mensen kunnen het oneens zijn over politiek, maar wat onze culturele erfenis betreft, de grote Russische literaire werken, kunnen we ons verenigen.' (Jennie Barbier)

Leo Tolstoj in 1897 Beeld .
Leo Tolstoj in 1897Beeld .
Russen lezen Tolstoj voor in marathonsessie Beeld Kultura
Russen lezen Tolstoj voor in marathonsessieBeeld Kultura

Madonna heeft vlak na haar stadionoptreden in de Parijse AccorHotels Arena, afgelopen nacht nog een kort optreden gegeven op straat. Op de Place de la République zong ze voor toevallige passanten en toegestroomde fans drie songs, waaronder John Lennons Imagine.

De Amerikaanse zangeres kondigde het mini-optreden aan op Twitter en zette later in de nacht een fragment op Instagram. Daarop is te zien dat ze op akoestische gitaar werd begeleid door gitarist Monte Pittman. Haar zoon David Banda zong mee.

Op het bewuste plein is een plek waar slachtoffers van de aanslagen in Parijs worden herdacht. Vlak daarvoor gaf Madonna het verrassingsoptreden. Tijdens haar stadionconcert woensdagavond wikkelde Madonna zich in de Franse vlag en zong ze La Marseillaise, meldt Le Parisien. Ook bracht ze Redemption Song van Bob Marley ten gehore, dat ze opdroeg aan de slachtoffers van de aanslagen. (redactie/anp)

Madonna treedt op in Parijs Beeld Twitter
Madonna treedt op in ParijsBeeld Twitter

Once Upon A Time In Shaolin, het nieuwste album van Wu-Tang Clan waar slechts een exemplaar van bestaat, is verkocht. De koper? Martin Skrehli. U weet wel, van farmaceutisch bedrijf Turing, dat de prijs van een belangrijk medicijn voor mensen met AIDS met 5 duizend procent verhoogde. Hoeveel hij ervoor heeft betaald wil hij niet zeggen, maar volgens ingewijden gaat het om twee miljoen dollar.

Wu-Tang Clan heeft van Once Upon A Time In Shaolin slechts een exemplaar gemaakt, omdat het een uniek kunststuk wilde afleveren. Slechts oprichter van de groep RZA en producer Tarik Azzougarh hebben het album in zijn geheel gehoord. Skrehli is vrij om te doen met het album wat hij wil. Als hij het gratis op internet zou willen verspreiden, zou dat mogen.

Skrehli heeft het album echter nog niet beluisterd. 'Dat bewaar ik voor een mindere dag, als ik opgevrolijkt moet worden.' De magnaat is van plan vaker artiesten enorme bedragen te betalen om speciaal voor hem muziek te maken. 'Als je genoeg betaalt, doen mensen alles. Ik zou ze dan meegeven dat ze hun tijd mogen nemen en hun beste werk moeten afleveren.'

Once Upon A Time in Shaolin telt 31 nummers en zit in een handgemaakte doos. Bij de cd zit ook een in leer ingebonden boek van 174 perkamenten bladzijden met teksten en achtergronden.

Mensen protesteren voor het kantoor van Shkreli in New York. Beeld ap
Mensen protesteren voor het kantoor van Shkreli in New York.Beeld ap

Chinese staatsmedia ontkennen dat de verandering van de Chinese filmposter voor de nieuwe Star Wars-film The Force Awakens te maken heeft met discriminatie. Op de poster voor de Chinese markt is de zwarte Britse acteur John Boyega heel klein te zien. Andere Star Wars-karakters die worden gespeeld door niet-blanke acteurs, zijn zelfs weggehaald, vergeleken met de poster die in de rest van de wereld wordt gebruikt. Ook de aapachtige Chewbacca the Wookiee is niet te zien.

Op twitter worden de veranderingen flink bekritiseerd. ‘Het is onredelijk om het Chinese publiek te beschuldigen van discriminatie’, zegt Chen Qiuping van de Beijing Film Association echter in de regeringsgezinde krant The Global Times. Ook worden andere functionarissen aan het woord gelaten die benadrukken dat van discriminatie absoluut geen sprake is.

De al jaren verlaten ashram in de Indiase plaats Rishikesh waar The Beatles op het hoogtepunt van de Beatlemania in 1968 enkele weken verbleven om te leren mediteren, is opengesteld voor publiek. Sinds dinsdag hoeven Beatles-fans niet meer over de muren te klimmen of de bewakers om te kopen, maar kunnen ze gewoon een toegangskaartje aanschaffen voor een bezoek aan de voormalige spirituele retraite.

Bosbeheerder Rajendra Nautiyal vertelt aan de BBC dat het door de jungle overwoekerde gebouw is schoongemaakt en opgeruimd. Er worden tuinen aangelegd en banken geplaatst voor bezoekers. 'We willen de rustieke uitstraling van de plaats behouden', aldus Nautiyal. Om de Beatles-toeristen nog meer van dienst te zijn, zijn er ook plannen voor een cafetaria en een souvenirwinkel.

De beroemde graffiti-muur in de meditatiehal van het gebouw is behouden gebleven. Bezoekers die een eerbetoon willen achterlaten, zullen zich echter moeten inhouden: het is niet toegestaan zonder toestemming op de muren te tekenen.

De ashram in Rishikesh werd beroemd nadat de 'Fab Four' er samen met hun echtgenotes, vriendinnen, assistenten en meerdere journalisten een veelbesproken tijd doorbrachten bij de Indische goeroe Maharishi Mahesh Yogi. Het verblijf zou drie maanden duren, maar Ringo Starr vertrok al na tien dagen: het pittige eten beviel hem niet. Paul McCartney hield het een maand vol, en John Lennon en George Harrison namen na zes weken de kuierlatten na onmin met Maharishi.

Desondanks was het een zeer productieve periode voor de Britse band, die tijdens het verblijf tientallen liedjes schreef. Zo'n achttien nummers haalden het iconische White Album. (Jennie Barbier)

Graffiti op de muren van de ashram in Rishikesh Beeld afp
Graffiti op de muren van de ashram in RishikeshBeeld afp
De opgeknapte bungalow waar The Beatles verbleven Beeld afp
De opgeknapte bungalow waar The Beatles verblevenBeeld afp

De één ziet het als bewijs van de kracht van social media, de ander als bewijs dat de Top 2000 niets meer voorstelt. Maar feit is dat de missie van Wisse ten Bosch uit Utrecht is geslaagd: het nummer 'Gotta Catch 'em All' van Jason Paige (beter bekend als de theme song van het eerste seizoen van de Pokémon-tekenfilms) is toegevoegd aan de Top 2000.

De afgelopen weken zette Ten Bosch hij zich middels een speciale Facebookpagina in om het nummer opgenomen te krijgen in de officiële lijst. Dat is nu gelukt, zo blijkt na een check op de site staatieindetop2000.nl

'WE DID IT! Het onvermijdelijke is ruim 10 jaar na dato dan toch gebeurd: de Pokémon Theme Song staat in de Top 2000!', aldus een opgetogen Wisse ten Bosch op Facebook.

Op welke plek het nummer in de lijst staat is nog even afwachten. Op 16 december wordt de complete lijst bekendgemaakt. (tvdk)

Pikachu, Pokémon-mascotte (en nummer 25 in de National Dex) is ook blij. Beeld afp
Pikachu, Pokémon-mascotte (en nummer 25 in de National Dex) is ook blij.Beeld afp
null Beeld NPO
Beeld NPO

Het idee was simpel: hoe brengen we de cover van The New Yorker tot leven voor de lezers van het blad op de iPad en telefoon. De samenwerking tussen podcast This American Life en Chris Ware, covercartoonist van The New Yorker, leverde een prachtig filmpje op.

Bekijk het hieronder.

undefined

De wereld is voor een kort moment verenigd. En dan hebben we het niet over de klimaattop in Parijs. De 150 wereldleiders worden daar links ingehaald door een Britse zangeres, die momenteel in 111 van de 119 landen die iTunes tot hun beschikking hebben bovenaan staat. Kirgizie, Niger en Anguilla bieden dapper weerstand. Burkina Faso gaf tot het weekend nog de voorkeur aan Stromae, maar is inmiddels ook bezweken. Ook daar staat 25 van Adele sinds zondag op de eerste plek.

Met 21 had Adele al het best verkochte album van de 21ste eeuw (30 miljoen exemplaren), maar 25 gaat daar hard achteraan. Alsof we niet al jarenlang in het streamingtijdperk leven breekt Adele verkooprecords die al jaren stonden. In de eerste week na de Britse release verkocht ze 800.000 albums op de thuismarkt; meer dan de volgende 86 albums op de hitlijsten, gecombineerd.

En met 3.38 miljoen albums in de eerste week brak ze ook een Amerikaans record, althans sinds marktonderzoeker Nielsen met de metingen in 1991 begon; de jaren negentig, toen de Amerikaanse platenindustrie nog een ‘Diamanten plaat’ uitreikte als een album de tien miljoen-grens doorbrak. Ondertussen is het feit dat Adele (zit op Columbia Records, onderdeel van Sony) niet op streamingdiensten staat, slecht nieuws voor Spotify & co. En de muziekindustrie buigt zich over de vraag over hier sprake is van een trend of een artiest van de buitencategorie, waarbij alle businessmodellen de deur uitgaan.

En zolang we nog even in de Adele–bubble blijven moeten de media op hun woorden passen. De New York Times verwees in een tweet naar een profiel van de Britse zangeres, waarin ze een ’27-jarige moeder’ werd genoemd. De krant, die normaal behoedzaam opereert in het politiek-correcte veld, bevond zich opeens midden in een korte social media-storm. Komende vrijdag, 10.00 uur ’s ochtends, begint de kaartverkoop van twee concerten van Adele die als onderdeel van haar tournee op 1 en 3 juni 2016 in de Ziggo Dome staat. Tijd om een nieuw record te breken.

null Beeld anp
Beeld anp

Kaartje gekocht voor Madonna’s concert in de Ziggo Dome komend weekend? Kom gerust wat later. Concertorganisator Mojo waarschuwt bezoekers dat de Queen of Pop er een handje van heeft om later te beginnen. Mojo: 'Madonna heeft af en toe de gewoonte om niet op tijd te beginnen, gelukkig doet ze wel altijd haar volledige show. Het kan zijn dat ze in Nederland ook later het podium op gaat en het concert niet voor 23:00 uur eindigt. We willen je adviseren met de auto naar de Ziggo Dome te komen en je reis goed voor te bereiden.'

Het concert van zaterdag is uitverkocht, voor zondag zijn er nog kaarten beschikbaar. De shows maken onderdeel uit van de Rebel Heart Tour.

Madonna tijdens haar tour in Berlijn. Beeld epa
Madonna tijdens haar tour in Berlijn.Beeld epa
Madonna tijdens een optreden in Turijn. Beeld EPA
Madonna tijdens een optreden in Turijn.Beeld EPA

Lijstjestijd! De decembermaand is aangebroken en die brengt onvermijdelijk de obligate eindejaarslijstjes met zich mee. Muziekstreamingdienst Spotify komt vandaag met een overzicht van de populairste muziek. Wie de eer in Nederland heeft gekregen? Rapper Ronnie Flex. Daarmee laat hij namen als Lil’ Kleine, dj Martin Garrix en Kensington – de meest gestreamde band – achter zich. In een reactie aan Spotify laat Ronnie Flex weten het ‘echt sick’ te vinden. ‘Ik wist wel dat mensen mijn muziek weten te vinden op Spotify, maar gewoon de populairste Nederlandse artiest van 2015? Ik ben hier echt heel trots op.’ Ronnie Flex had dit jaar een megahit te pakken met Lil’ Kleine, Drank & Drugs.

De Nederlandse rapper moet in Nederland nog wel één internationale vakgenoot voor zich dulden, de Britse singer-songwriter Ed Sheeran. Ed Sheeran is nu de meest gestreamde artiest allertijden op Spotify, met meer dan 3 miljard streams tot nu toe en 59 miljoen luisteraars dit jaar.

Drank & Drugs staat overigens niet in de top vijf van meest gestreamde nummers in Nederland. Het populairste nummer is Lean On van Major Lazer ft. MØ en DJ Snake. Ook op mondiaal niveau staat dit nummer op één. Drake voert de lijst met meest gestreamde artiesten wereldwijd aan.

Overigens werd dit jaar meer muziek via Spotify geluisterd dan ooit. De dienst heeft inmiddels 75 miljoen gebruikers die samen ruim 20 miljard uur muziek luisterden en ongeveer twee miljard playlists aanmaakten.

Ed Sheeran tijdens een optreden in de Ziggo Dome te Amsterdam. Beeld ANP
Ed Sheeran tijdens een optreden in de Ziggo Dome te Amsterdam.Beeld ANP
Ronnie Flex. Beeld ANP
Ronnie Flex.Beeld ANP

Imagine van John Lennon staat dit jaar op de eerste plek in de jaarlijkse top 2000 van Radio 2. Hotel California van de Eagles verliest daarmee de koppositie en verhuist terug naar nummer 3. Net als vorig jaar pakt Bohemian Rhapsody van Queen de tweede plek.

Vorig jaar stond Imagine nog op de 38ste plek.

ohn Lennon en Yoko Ono tijdens hun bed-in tijdens hun huwelijksreis Beeld anp
ohn Lennon en Yoko Ono tijdens hun bed-in tijdens hun huwelijksreisBeeld anp

Snoeiharde maatschappijkritiek, deze nieuwe clip van M.I.A. In de video met de veelzeggende titel Borders reist de Brits-Srilankese zangeres M.I.A., die bekend staat om haar militante engagement, mee met een groep vluchtelingen. Er zijn beelden te zien van groepen migranten die tegen hekken opklimmen en op een bootje over zee drijven.

De tekst van het nummer leest als een aanklacht tegen het huidige vluchtelingenbeleid. Leest u de lyrics even mee?

'Borders
What's up with that?

Politics
What's up with that?'

Borders is de eerste single van het nieuwe album van M.I.A., Matahdatah, dat binnenkort uitkomt. De clip werd geregisseerd door M.I.A. zelf.

null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot

Het Gleneagles Hotel in Torquay in Engeland gaat tegen de vlakte. In plaats daarvan komt er een bejaardentehuis met 32 appartementen. Acteur John Cleese verbleef begin jaren zeventig een tijdje in het Gleneagles Hotel met de crew van Monty Python. Hij deed daar inspiratie op voor de serie Fawlty Towers, waarin hij de drukke en onhandige hoteleigenaar Basil Fawlty speelt. Fawlty Towers werd in 2000 in Engeland verkozen tot beste televisieserie ooit.

Eigenaar van het Gleneagles Hotel was destijds Donald Sinclair. Zijn manier van doen en laten bracht Cleese en zijn toenmalige vrouw Connie Booth (die in de serie de serveerster speelt) op het idee van de hotelserie. Van Fawlty Towers zijn twaalf afleveringen gemaakt. Cleese omschreef Sinclair, die het hotel in 1973 verkocht, als 'de meest wonderbaarlijk onbeschofte man die ik ooit heb ontmoet' (ANP).

null Beeld Kippa
Beeld Kippa
null Beeld Kippa
Beeld Kippa

AVROTROS is vrijdag door het stof gegaan voor Arjen Lubach. De presentator bedacht jaren geleden het format voor MolTalk, het programma waarin de laatste ontwikkelingen in Wie is de mol? worden besproken. Hij werd nu met een standaardmail uitgenodigd voor de show. Dat vond Lubach niet kunnen.

‘Het is natuurlijk ongepast om jou met een standaardmail uit te nodigen voor MolTalk’, reageerde AVROTROS op Lubachs Facebookbericht. ‘Per slot van rekening heb jij mede aan de wieg gestaan van MolTalk. Excuses daarvoor!’

Lubach was boos omdat de omroep het programma MolTalk op internet en later op televisie uitzond, zonder hem te betalen of voor het format te bedanken. De presentator schreef dat hij onder een paar voorwaarden te gast wil zijn in MolTalk. AVROTROS zou 5000 euro moeten overmaken aan kinderkankerfonds Kika, en de eindredacteur bij wie Lubach in 2012 aanklopte met het formatidee, zou in de uitzending zijn excuses moeten maken.

AVROTROS heeft inmiddels 5000 euro aan Kika gedoneerd. De omroep wil niet laten weten of Lubach begin volgend jaar aanschuift in MolTalk. Ook Lubach laat niet los of hij aanschuift in het programma. Hij aanvaardt wel de excuses van de omroep. (ANP)

Arjen Lubach Beeld anp
Arjen LubachBeeld anp
De finale van Wie is de mol? 2015 Beeld anp
De finale van Wie is de mol? 2015Beeld anp

Goed nieuws voor de Nederlandse Adele-fans: de zangeres heeft twee Nederlandse shows aangekondigd. Op 1 en 3 juni 2016 staat ze in de Ziggo Dome, Amsterdam. De kaartverkoop begint op 4 december.

Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer was aanwezig bij het eerste concert in New York en gaf vijf sterren: 'Ik zal dit nooit vergeten', zegt ze voordat ze, nog altijd even onwennig in haar jurk, het podium verlaat. Wij ook niet.'

De optredens zijn onderdeel van de Europese tour rond haar nieuwe album 25, dat op dit moment alle records breekt. Zo doorbrak ze het 15 jaar oude record van 'N Sync, dat in 2000 het meeste albums verkocht in een week.

En lang leek 1989 van Taylor Swift het bestverkochte album van dit jaar te worden. Maar met zo'n 2,3 miljoen verkochte exemplaren in slechts drie dagen had 25 ook dat record te pakken.

Een van de redenen dat het album zo goed verkocht wordt, is omdat het niet op streamingsdiensten te beluisteren is. 'De beslissing van team-Adele is ook een strategische en commerciële zet. En een die alleen de allergrootste artiesten zich kunnen permitteren', schrijft muziekredacteur Robert van Gijssel.

Naar verwachting zal ook Adele's 25 uiteindelijk te streamen zijn als alle grote fans een exemplaar hebben bemachtigd. Dan zal het gewoon op Spotify aansluiten in het rijtje met 19 en 21. (Just Fontein)

De nieuwe Adele

Vijf jaar moesten liefhebbers van Adele wachten op haar nieuwe album, maar nu is '25' eindelijk daar. Fans reserveerden de cd in groten getale en recensenten strooien met sterren. Overtreft ze met haar nieuwe plaat het vorige bejubelde album? Een overzicht van de internationale media over '25'.

Het nieuwe album vna Adele Beeld AP
Het nieuwe album vna AdeleBeeld AP

De Amerikaanse stars and stripes, maar dan met een nazi-adelaar in plaats van de sterren. Met deze afbeeldingen op de muren en stoelen in de New Yorkse metro maakte Amazon reclame voor de nieuwe serie The Man in the High Castle, over het wat-als-scenario van een overwinning van Duitsland en Japan in de Tweede Wereldoorlog. Op last van de gouverneur Andrew Cuomo zijn de afbeeldingen verwijderd.

‘Deze advertenties zullen vast goedgekeurd zijn door de reclamecodecommissie, maar ze zijn onverantwoord en beledigend voor Holocast- en WOII-overlevenden en ook voor hun familie en andere inwoners van New York’, zei de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio in een reactie.

De Amazon-serie The Man in The High Castle is gebaseerd op het boek van science-fictionschrijver Philip K. Dick en speelt zich af in 1962. Na de moord op Franklin D. Roosevelt in 1933 verliest Amerika militaire slagkracht en grijpen de Japanners en Duitsers de macht. De serie is te streamen via Prima, het video-on-demandkanaal van Amazon en kan rekenen op goede kritieken in de Amerikaanse media.

Amazon reageerde bij de Amerikaanse publieke omroep NPR: ‘Amazon Studios maakt programma’s (…) die provoceren en aanzetten tot denken. The Man in the High Castle (…) onderzoekt de impact die het verliezen van de Tweede Wereldoorlog op onze vrijheid zou hebben gehad. Zoals Transparent en de film Chi-Raq, is het een verhaal dat de samenleving raakt en een belangrijk thema aansnijdt.’ (Just Fontein)

The Man in The High Castle-reclames Beeld anp
The Man in The High Castle-reclamesBeeld anp
Reclame voor The Man in The High Castle in de New Yorkse metro Beeld AFP
Reclame voor The Man in The High Castle in de New Yorkse metroBeeld AFP
null Beeld Getty
Beeld Getty

Het enige exemplaar van Once Upon A Time In Shaolin van Wu-Tang Clan is 'voor miljoenen' verkocht, meldt zakenblad Forbes. Slechts een kopie maakte de legendarische hiphopcrew van de cd, die werd geproduceerd over een periode van zo'n zes jaar. Over de koper is niets bekend.

'Een plaat met de Clans donkere funk en avantgarde-sound. Geproduceerd volgens de Wu-Tang stijl uit de jaren 90', beschrijft de hiphopgroep de muziek op de cd, opgeborgen in het handgemaakte zilveren kistje dat werd ontworpen door Brits-Marokkaanse kunstenaar Yahya.

Miljoenen voor één cd, een slimme marketingtruc? Nee, 'moderne kunst', zei de groep eerder in een persverklaring: 'Er is crisis in de muziekindustrie. De intrinsieke waarde van muziek is teruggebracht naar nul. Door massaproductie en verzadiging is onze muziekervaring en ons vermogen om er de waarde van in te zien ernstig vertroebeld. Hedendaagse kunst is miljoenen waard door exclusiviteit. Zie dit album maar als hedendaagse kunst.'

Helemaal nieuw is het overigens niet. De Franse componist Jean-Michel Jarre bracht in 1983 ook slechts één exemplaar uit van de lp Musique pour supermarché. Hij vernietigde de mastertape. Music for Supermarkets was een keer integraal op de radio te horen en werd daarna geveild.

Vorig jaar bracht Wu-Tang Clan nog het reguliere A Better Tomorrow uit. Wu-Tang laat weten dat een groot deel van de opbrengst van Once Upon A Time... naar goede doelen gaat. Wie de koper is, is niet bekend. (Just Fontein)

Wu-Tang Clan in 2007 Beeld AP
Wu-Tang Clan in 2007Beeld AP

Het is niet de bekendste film van Kevin Bacon, of de meest geprezen, maar misschien wel een van zijn meest geliefde: Tremors, een jaren negentig B-film over het kleine woestijnplaatje Perfection in Nevada dat wordt geteisterd door gigantische ondergrondse monsterwormen.

Na 25 jaar gaat de acteur de horror-comedy, die de in de loop der jaren een cultstatus heeft verworven, nieuw leven inblazen als tv-serie. 'Aardschokkend nieuws', aldus Entertainment Weekly. De film kende al vier minder succesvolle vervolgen en een tv-serie op het Amerikaanse betaalkanaal SyFy Channel. Bacon was alleen in het eerste (en beste) deel uit 1990 te zien, maar is nu van plan om voor het kleine scherm weer in de huid te kruipen van zijn personage Valentine McKee. Hij is ook uitvoerend producent van het project.

Eerder al liet Bacon merken wel oren te hebben naar een terugkeer naar Perfection: 'Ik zou graag de karakters van Tremors 25 jaar na dato weer eens opzoeken', vertelde hij tijdens een persconferentie van zijn film Cop Car. 'Wat zo geweldig is aan de film, is dat er zo goed als geen digitale effecten zijn. De monsters zijn poppen en ze zijn nog steeds raar, grappig en eng. Dat is een coole prestatie.'

In de vervolgdelen zaten de monsters trouwens niet alleen onder de grond: in deel twee hopten de wormachtige mutanten ook bovengronds rond en in deel drie konden ze zelfs vliegen. Welke mutatie de kijkers deze keer voorgeschoteld krijgen, Graboids, Shriekers of Ass-Blasters, en op welk netwerk de serie te zien zal zijn, is nog niet bekend. (Jennie Barbier)

Fred Ward en Kevin Bacon als Earl Basset en Valentine McKee in Tremors Beeld screenshot
Fred Ward en Kevin Bacon als Earl Basset en Valentine McKee in TremorsBeeld screenshot

De Zomergasten-spanning, maar dan eind november: wie sluiten zich dit jaar een etmaal op voor VPRO's 24 uur met...? De nieuwe namen werden vandaag bekendgemaakt. Opvallend: De Jeugd van Tegenwoordig komt met drie, afwachten dus of Theo Maassen, ook een liefhebber van absurdisme, Willie Wartaal, Vjeze Fur en Faberyayo kan verleiden tot een serieus gesprek.

Ook voormalig staatssecretaris Fred Teeven van Justitie komt volgend seizoen op bezoek in Hilversum. Net als rapper en mede-Eindhovenaar Fresku, waarmee Theo Maassen in de korte documentaire Fresku 2.0 speelde en ook het nummer Hedde Druks Op? maakte.

Verder zijn ook schrijver Alex Boogers en cabaretier Brigitte Kaandorp te gast dit seizoen. Acht afleveringen maakt Maassen dit seizoen voor 24 uur met..., de eerste aflevering is te zien op 10 januari. (Just Fontein)

De Jeugd van Tegenwoordig in 24 uur met... Beeld Screenshot
De Jeugd van Tegenwoordig in 24 uur met...Beeld Screenshot

Ja, South Park kan vrij lomp zijn. Het is satire, scherpe maatschappijkritiek. Dat mag toch inmiddels als bekend verondersteld worden. In een presidentieel debat vraagt Mr. Garrison aan het electoraat wat te doen met Syrische vluchtelingen: 'Fuck them all to death', is de reactie uit de zaal. Dan klinkt 'minder, minder, minder' ineens een stuk vriendelijker.

Alleen was deze scene niet te zien op de Nederlandse televisie, zo merkte een oplettende kijker op. Comedy Central koos ervoor 'om tijdelijk onze programmering aan te passen op ons kanaal en een aantal afleveringen van diverse shows niet uit te zenden', schrijft de zender in een persbericht, naar aanleiding van het bericht op GeenStijl.

De volledige aflevering is overigens wel gewoon te zien via southpark.nl. (Just Fontein)

null Beeld Wallpaper
Beeld Wallpaper

Op maandagmiddag lanceerde producent HBO het eerste beeld waarin het zesde seizoen van Game of thrones wordt aangekondigd. April 2016 dus. Maar belangrijker nog: wordt hier niet de terugkeer van een geliefd personages aangekondigd? En hadden we die niet bloedend op de bevroren grond achtergelaten, de laatste keer dat we hem zagen?

Een van de vragen die het internet bezighield, sinds het dramatische slot van het vijfde seizoen van Game of Thrones, een van ’s werelds populairste televisieshows, was of Jon Snow (spoilers!) wel echt dood was. We zagen natuurlijk met eigen ogen hoe de held, gespeeld door Kit Harington) in de val werd gelokt en aan zijn einde leek te komen, maar de slottitels waren nog niet weggerold of een geruchtenstroom kwam op gang.

Aangezien de serie inmiddels op een punt was beland waar de fantasyreeks van George R.R.Martin nog niet was hadden de fans weinig houvast. Zou Jon Snow, bastaardzoon uit het geslacht Stark, terugkeren als een ondode, als een wolf wellicht? Er circuleerden vage fotootjes van Harington op de set van het zesde seizoen. Game of thrones had al een reputatie als een show die zonder genade geliefde personages om zeep helpt. Hele verhaallijnen werden in eerdere seizoenen zonder genade uit de weg geruimd, maar Jon Snow leek toch heel lang een van de untouchables, drager van misschien de interessantste verhaallijn.

Op de poster zien we Snow, met gebogen hoofd, bloedbevlekt gezicht, gekleed in zwart bont. De internetexegese draaide meteen op volle toeren. Als Snow terugkeert zijn de fans dan niet om de tuin geleid? Had president Obama niet de vraag der vragen gesteld, toen hij als fan van de serie regisseur David Nutter de vraag stelde: ‘Jullie hebben Jon Snow toch niet vermoord?’

Het antwoord zou hebben geluid: ‘Jon Snow is deader than dead.’ Maar met de eerste poster van seizoen 6 is het spel weer begonnen. (Mark Moorman)

Jon Snow (Kit Harington) Beeld Screenshot
Jon Snow (Kit Harington)Beeld Screenshot

De serie Homeland kwam dan eindelijk in Amsterdam aan. Toen bekend werd dat seizoen 5 zich in Europa zou afspelen meldde Amsterdam zich onmiddellijk bij de producenten aan als mogelijke locatie – zonder het script te kennen overigens.

Er volgde nog een amusante stedenstrijd, toen ook andere Nederlandse steden hun vinger opstaken, als virtuele Homelandlocatie. Was Den Haag ook niet een prima locatie voor een internationale terroristenplot, liet Den Haag nog weten; dat was toen.

De discussie was afgelopen toen de makers lieten weten dat de opnamen allemaal in en rond Berlijn zouden plaatsvinden. Neemt niet weg dat voormalig CIA-agent Carrie Mathison op het spoor van een verdachte in de zevende aflevering (vrijdag uitgezonden en deze week terug te zien op Uitzending gemist) in Amsterdam terecht kwam, in ‘the district of Zeeburg’. In de ondertitel, als ‘stadsdeel Zeeburg’ vertaald. In een oogopslag was duidelijk dat de Homeland-versie van Amsterdam ver van Amsterdam was gebleven.

Het openingsshot van de Amsterdamse scenes, een kade met schepen en statige huizen zal Berlijngangers niet onbekend voorkomen; het is de Markisches Ufer, bekend vertrekpunt van rondvaarten over de Spree en door de binnenstad. De scene verplaatst zich naar de Tolstraat, althans dat zien we duidelijk op het naambordje staan. Geen straat in Zeeburg, maar in de Pijp. Niet dat het veel uitmaakt, want de opnames zijn in de Hollandse wijk van Potsdam gemaakt.

Geinige geveltjes, rode baksteen en kinderhoofdjes op straat, maar, ondanks de door de setdressing rondgestrooide naambordjes en fietsen ver verwijderd van Amsterdam. En dan is er nog de achtervolging door een stadsplantsoen, dat door een taxichauffeur wordt aangeduid met Flevopark: de schrijvers hebben dus hun best gedaan om op de kaart van Zeeburg te kijken, waar inderdaad het Flevopark ligt. En laten we niet te streng zijn, de Tolstraat is een Amsterdamse straat, in tegenstelling tot de Herengrachtstraat, die we ooit in een Amerikaanse horrorfilm aantroffen. Daar lag Amsterdam trouwens in Praag. (Mark Moorman)

Homeland, aflevering 7, seizoen 5. Zeeburg, Amsterdam of Markisches Ufer, Berlijn. Beeld Screenshot
Homeland, aflevering 7, seizoen 5. Zeeburg, Amsterdam of Markisches Ufer, Berlijn.Beeld Screenshot

Stug door blijven spelen na ‘Parijs’, nee, dat zagen de Foo Fighters niet zitten. De rockband zegde als een van de eersten de Europese tournee af na de aanslagen van 13/11.

Het kwam de band op kritiek te staan. Had Neil Young dan voor niets ‘rock-’n-roll can never die’ gezongen?

Misschien dat de band spijt heeft gekregen van de eigen, wie weet wat al te onbezonnen afzegging, want vandaag verschijnt een gratis te downloaden EP van Foo Fighters, getiteld Saint Cecilia. Op de website van de band licht Dave Grohl het vijf nummers tellende plaatje toe, in een mooie verklaring: ‘Om ons eraan te herinneren dat muziek leven is, en dat hoop en genezing hand in hand gaan met liedjes. Dat kan ons nooit worden afgenomen. Voor alle getroffenen van de verschrikkelijke misdaden in Parijs, geliefden en vrienden: onze gedachten gaan uit naar jullie en jullie familie. Wij zullen terugkomen en met jullie het leven en de liefde vieren. Zoals het hoort.’

Op de site kan ook gedoneerd worden: er wordt geld ingezameld voor de slachtoffers van 13/11 en de familie van Nick Alexander, de vermoorde merchandise-jongen van de Eagles of Death Metal. (Robert van Gijssel)

Dave Grohl, zanger van de Foo Fighters Beeld anp
Dave Grohl, zanger van de Foo FightersBeeld anp

Aart Staartjes blijft 'gewoon' Meneer Aart in Sesamstraat spelen. Hij wil de bazen van televisiestichting NPO 'hun zin niet geven' door op te stappen, zei hij zondagmiddag tijdens De Voorbeschouwing in Heerenveen. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Sesamstraat verdwijnt van NPO1 en verhuist naar een digitaal themakanaal. Het nieuws leidde tot een hoop protest, ook op social media.

Henny Vrienten, Pino en Meneer Aart Beeld anp
Henny Vrienten, Pino en Meneer AartBeeld anp

De nieuwe clip van Bewilders Forza (It Is) laat zich bekijken als een leuk raadspelletje - vooral voor de wat oudere kijker. Is dat The Clash? A-ha, onmiskenbaar. En hoe heet die gast van Aerosmith ook alweer? Enfin, zo'n veertig videoclips uit de jaren 80 zijn versneden in onderstaande video. Verzamel ze allemaal. (Just Fontein)

Recensie Dear Island

Lees hier de recensie van Bewilder - Dear Island: 'Het is lang geleden dat er in Nederland zo'n sterke, gevarieerde rockplaat is uitgekomen als Dear Island'

IDFA trapte af, gisteravond in het Amsterdamse Tuschinski theater. Eregast en documentairegrootheid Errol Morris zat in de zaal. Festivaldirecteur Ally Derks werd geridderd – chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres - door de Franse ambassadeur, die in een lange toespraak het belang van de documentaire bepleitte. Derks liet namens burgemeester Eberhard van der Laan weten dat we niet bang moeten zijn, en drukte in het bijzonder openingsfilmmaker Tom Fassaert op het hart dat die zich geen enkele zorgen hoefde te maken; ‘Ik heb je film heel vaak gezien en je film is prachtig.’

In A Family Affair portretteert Fassaert (36) zijn flamboyante oma Marianne (95), die haar kinderen in een weeshuis stopte en een ongezonde affectie koestert voor kleinzoon Tom. Het familieportret viel goed bij de zaal en werd voorafgaand aan de wereldpremière bekroond met de documentaire award van het Prins Claus Fonds (50.000 euro). Fassaerts film is opgenomen in de internationale competitie van het elfdaagse festival, dat anders dan de eerdere edities aanstaande woensdag al bekend maakt wie de winnaars zijn van de IDFA awards. (Bor Beekman)

Het is waarschijnlijk niet de prijs waar Morrissey op had gehoopt toen hij zijn debuutroman List of the Lost schreef. Maar de voormalige frontman van the Smiths maakt volgens BBC News de grootste kans te maken op de Literary Review’s 2015 Bad Sex in Fiction Award. Dat is een hele mond vol voor de jaarlijkse prijs voor de beroerdst geschreven sekspassage in literair werk.

Morrissey is genomineerd vanwege omschrijvingen als ‘one giggling snowball of full-figured copulation’ and a ‘bulbous salutation’. (Laurens Verhagen)

null Beeld epa
Beeld epa

Adele gaf gisteravond in New York haar eerste grote concert in vier jaar. Recensent Gijsbert Kamer was erbij aanwezig. 'Bij ieder liedje lijkt er weer iets van haar af te vallen, en worden de inleidende verhalen met meer rust verteld.' Lees hier zijn recensie (5 sterren).

Vrijdag in katern V: een exclusief interview met de zangeres.

Adele tijdens de Oscars. Beeld ap
Adele tijdens de Oscars.Beeld ap

De Amerikaanse rapgroep A Tribe Called Quest heeft naar eigen zeggen tot op de dag van vandaag 'geen cent' verdiend aan hun hit 'Can I Kick It' uit 1990. Al het geld is in plaats daarvan naar Lou Reed gegaan, zegt Phife Dawg van A Tribe Called Quest tegen de Rolling Stone.

Het kenmerkende baslijntje uit Lou Reed's klassieker 'Walk on the Wild Side' - van zijn tweede solo-album Transformer (1972) - vormt tevens de drijvende kracht achter 'Can I Kick It'. Volgens Dawg had hun platenlabel Jive geen officiële toestemming verkregen van Reed om het baslijntje in hun nummer te gebruiken. 'In plaats van dat Lou Reed zei: jullie mogen het niet gebruiken, zei hij: jullie mogen het gebruiken, maar ik krijg al het geld.'

En zo geschiedde, aldus Dawg. Reed kreeg volgens hem honderd procent van alle royalties voor het nummer. 'Tot op de dag van vandaag hebben we er geen cent aan verdiend.' Erg rouwig is Dawg er niet om. 'Hij had heel goed nee kunnen zeggen, en dan was het nummer er helemaal niet geweest. En we zijn er tenminste niet voor aangeklaagd.'

Lou Reed in 1996 in Ahoy. Beeld anp
Lou Reed in 1996 in Ahoy.Beeld anp

Twee Japanse oudgedienden hebben een ereplaats op de fotobeurs Paris Photo, tot morgen in het Grand Palais. Hoog boven het aardse gekrioel tussen de wanden van bijna 150 galeries, op de eerste verdieping van de 19de-eeuwse tempel van glas en gietijzer, tonen Daido Moriyama en Nobuyoshi Araki een fractie - en toch overdonderend veel - van hun oeuvre.

De Japanse meesters - beiden groot sinds zij met hun fameuze blad Provoke begin jaren 70 de modernisering van Japan vastlegden in gruizige en nerveuze zwart-witfoto's - tonen op Paris Photo hun persoonlijke kant. Araki met een immens plateau van honderden intieme kleurenpolaroids. Veel vrouwen, in uiteenlopende stadia van ontkleding, veel hemelse wolkenhemels. Naar het verband tussen die twee onderwerpen is het niet overdreven lang zoeken.

Moriyama toont hervonden zwart-witfoto's uit de serie met de mooiste titel uit de fotogeschiedenis: Farewell Photography. Indachtig het gedachtengoed van enkele Provoke-fotografen vernietigde Moriyama in 1972 alle negatieven van de in Farewell Photography gepubliceerde foto's. Pas onlangs (dat zullen we dan maar geloven) werden de negatieven opgedoken van de foto's die behoorden tot de Farewell-serie, maar tot Moriyama's verdriet niet in het boek pasten. Welnu, die spectaculaire afdrukken zijn nu in Parijs te zien. In niets minder indrukwekkend dan wat hij in Farewell Photography publiceerde.

Nobuyoshi Araki Beeld AP
Nobuyoshi ArakiBeeld AP
Detail van Moriyama's fotopresentatie op Paris Photo Beeld Arno Haijtema
Detail van Moriyama's fotopresentatie op Paris PhotoBeeld Arno Haijtema
fotobeurs Paris Photo Beeld Arno Haijtema
fotobeurs Paris PhotoBeeld Arno Haijtema

Vijf pond en geen extra royalty's, dat was de beloning die muzikant Andy White naar eigen zeggen kreeg voor zijn drumwerk op Love Me Do en de B-kant P.S. I Love You, van de toen nog relatief onbekende band The Beatles. Het leverde de Schot de titel 'vijfde Beatle' op, een titel die hij overigens met muzikanten als Pete Best, Stuart Sutcliffe moet delen. Woensdag overleed White, op 85-jarige leeftijd.

Ringo Starr, de vaste drummer van The Beatles, is wel te horen op Love me Do, hij speelt de tamboerijn. Hoewel White vooral herinnerd zal worden om zijn werk voor The Beatles, had hij een carrière waar menig muzikant jaloers op zou zijn. De Schot werkte samen met grote namen als Marlene Dietrich, Tom Jones en Rod Stewart. Ook leerde hij Steven Van Zandt - acteur en muzikant in Bruce Springsteens E Street Band - drummen voor de rol van Silvio Dante in The Sopranos.

Andy White Beeld Wikipedia
Andy WhiteBeeld Wikipedia

Lean On, op de keper beschouwd een hit gebaseerd op twee pijlers: een drop die je van mijlenver ziet aankomen en een flink omhoog gepitcht stemmetje dat wat kreten kwaakt. En, niet onbelangrijk: verdomd pakkend. Het nummer van MØ, Major Lazer en DJ Snake is nu het meest gestreamde nummer op Spotify. Het neemt met meer dan 526 miljoen streams het stokje over van Ed Sheerans Thinking Out Loud, dit schrijft The Guardian.

In een interview met TIME Magazine vertelt Major Lazer-lid Diplo dat hij het lied eerst schreef als een langzaam reggaenummer. Lean On werd afgewezen door Nicki Minaj en Rihanna. ‘Een geluk bij een ongeluk’, MØ bleek uiteindelijk gemaakt voor dit lied.’

Kom, doen wij ook nog een duit in het zakje. Stream Lean On hieronder. (JF)

Major Lazer in de HMH Amsterdam. Beeld epa
Major Lazer in de HMH Amsterdam.Beeld epa

Met een 'live executie' op de Dam in Amsterdam maakte het AVRO-TROS-programma Wie is de Mol? (WIDM) de kandidaten van het volgende seizoen bekend. Achter een WIDM-laptop op de Dam namen vanmiddag onder andere modejournaliste Cecile Narinx en presentator Tim Hofman plaats.

Daarnaast kwamen presentator Klaas van Kruistum, acteur Rop Verheijen, actrice Marjolein Keuning, harpist Rémy van Kesteren, 3FM-dj Annemieke Schollaardt, hockeyer Taeke Taekema, de Amsterdamse politiewoordvoerder Ellie Lust, presentatrice Airen Mylene en actrice Toprak Yalçiner voorbij op het plein in de hoofdstad. Toprak bleek later geen kandidaat te zijn, maar alleen mee te werken aan de bekendmakingsstunt. Zij nam plaats tussen de kandidaten en kreeg een rood scherm te zien.

De kandidaten reizen dit keer naar de Dominicaanse Republiek, waar de kandidaten tien weken lang moeten uitvoeren om de pot te spekken en erachter te komen wie er wel, maar en vooral ook niet te vertrouwen is.

Het is de zestiende editie van Wie is de Mol, dat vanaf zaterdag 2 januari te zien is op NPO 1. Vorige edities van het programma werden op donderdag uitgezonden. NOS-presentator Rik van de Westelaken was vorig jaar de winnaar van het programma. Margriet van der Linden bleek toen de mol.

WIDM-presentator Art Rooijakkers na het winnen van de Televizier-Ring 2013. Beeld anp
WIDM-presentator Art Rooijakkers na het winnen van de Televizier-Ring 2013.Beeld anp

De Turkse folk- en protestzangeres Selda gaf vorig jaar een memorabel optreden in TivoliVredenburg, tijdens het festival Le Guess Who? Dat vond de bijna 70-jarige Selda zelf ook: ze had vaker gespeeld in de grote Europese zalen, maar zelden voor een zo jong en Turks en Nederlands publiek. Het VPRO-programma Vrije geluiden maakte opnamen van de show, die Selda speelde met de Israëlische begeleidingsband Boom Pam. Die registratie is nu op plaat verschenen en krijgt vier sterren van recensent Robert van Gijssel (recensie hier). Het album is hieronder exclusief te streamen.

Selda op Le Guess Who? 2014 Beeld Juri Hiensch
Selda op Le Guess Who? 2014Beeld Juri Hiensch

Dat de destijds 17-jarige en in schooluniform gestoken Britney Spears in het refrein van haar wereldhit niet vroeg om lichamelijke mishandeling of een SM-achtige tik, dat viel te vermoeden. Maar wat bedoelde ze dan met 'hit me baby one time'?

In elk geval iets dat niet onschuldig genoeg was om het in de titel van het nummer te laten staan. Vandaar dat Jive Records de hit in 1998 ...Baby One More Time doopte.

Gelukkig is er uitsluitsel. John Seabrook, journalist bij The New Yorker, schreef een boek over popmuziekgeschiedenis. En in The Song Machine spreekt hij met de Zweedse hitfabrikanten Max Martin en Rami Yacoub, in de jaren '90 werkzaam voor de Cheiron Studios. Daar kwamen weer nogal wat oorwurmen van Backstreet Boys, NSYNC, Boyzone en 5ive vandaan. In Britney Spears zagen Martin, Yacoub en studiobaas Denniz PoP een jonge belofte, schrijft The Huffington Post, die ze helemaal konden vormen zoals zij dat wilden. Te beginnen dus met een monsterhit - overigens aangeboden aan en afgewezen door TLC - over een liefde die net voorbij was. En wat wil je dan, als 17-jarige hormonenbom? Dat je vriendje nog een keer belt. En bellen, dachten de Zweden, daar gebruiken jongeren in de Verenigde Staten het werkwoord 'to hit' voor. Hit me baby one more time, dat is de teleurgestelde puberliefde die schreeuwt om een telefoontje. (Pieter Sabel)

Het wordt je met 300 films niet echt gemakkelijk gemaakt tijdens het IDFA (Internationale Documentaire Festival Amsterdam). De paradox van dek keuze. Gelukkig is daar de filmredactie van de Volkskrant, de gids waar u op kunt terugvallen. Onze redactie deed het voorwerk en selecteerde 23 films die u niet mag missen.

Bekijk de hele lijst hier.

Een bevriende fotograaf vroeg verslaggeefster Nel Westerlaken deze zomer naar haar ervaringen bij De Nationale Opera. Hij had een jaar in Napels gewoond en kwam thuis met een mooie reportage over de kostuums van het Napolitaanse operahuis. Zwierige hoeden, pruiken, maskers, livreien, het was er allemaal, evenals pompeuze jurken waar met man en macht omvangrijke sopranen in werden geperst. The fat lady in the dress – voor velen is ze de belichaming van de kunstvorm opera. Kuifjelezers hebben Bianca Castafiore voor ogen, de met juwelen behangen stripsopraan.

Westerlaken: 'Ik vertelde wat ik zoal had zien voorbijkomen op het podium van Nationale Opera & Ballet. Nonnen en nazi’s, landlopers en hoeren, figuranten in minimalistische kostuums, glitterboys, circusartiesten, ‘gewone’ mensen in gewone kleren, maar geen dikke dames in 19de eeuwse jurken.'

De Nationale Opera viert deze week zijn vijftigste verjaardag. Een dame die op leeftijd raakt? 'Helemaal niet, menen liefhebbers en specialisten uit binnen- en buitenland. Nederland heeft onder Pierre Audi een even avontuurlijk als artistiek hoogwaardig operahuis. Regisseurs uit het buitenland komen graag naar Nederland om te kijken hoe wij het hier doen. Jammer voor de fotograaf. De fat lady van weleer is een hippe, slanke vrouw geworden'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hein Janssen doet op deze plek met enige regelmaat verslag van het dagelijks leven van een theaterrecensent. De premières, de theatermenu’s, de acteurs, de bezoekers. Vandaag: bij de allereerste try-out van Sophie, het nieuwe toneelstuk met Tjitske Reidinga in het DeLaMar Theater.

Het gebeurt zelden dat ik de allereerste try-out van een nieuwe theatervoorstelling bezoek. Meestal wachten we tot de première als we moeten recenseren. Of tot daarna, als we de voorstelling willen inhalen, zoals dat in vakkringen heet. Niettemin was ik gisteravond bij de allereerste try-out van Sophie, het nieuwe toneelstuk van Tjitske Reindinga in het DeLaMar Theater. Niet om te recenseren uiteraard, maar omdat ik vandaag een interview had met een actrice uit die productie (niet Tjitske).

Vooraf at ik een theatermenu in het grand café van DelaMar – heerlijke plek, rumoerig, en met zijn warmrode, bloemige inrichting op een tuttige manier bijna Engels. Goed eten bovendien, en een lieftallige, efficiënte bediening.

‘U bent toch recensent?’, vroeg de jonge ober.

‘Eh, ja, maar hoe weet je dat?’, vroeg ik.

‘Dat staat op onze reserveringslijst. Achter de namen van de gasten staan de bijzonderheden. Of ze allergisch zijn en dat soort dingen’, antwoordde hij.

Ik zei dat ik weliswaar recensent was maar niet allergisch, althans niet waar het eten betreft.

Er was opvallend veel publiek bij deze eerst try-out. ‘Dat komt omdat Tjitske en Roos Ouwehand zondag bij Wakker Nederland zaten. Vanaf toen ging de kaartverkoop als een speer’, vertelde de pr-dame.

Na afloop zag ik buiten het theater de affiches van wat komen gaat: Javier Guzman met een Sinterklaas-conference (Lief & Laf) en Arthur Japin gaat een Theatercollege geven.

Nou, kom maar op met die winter, dacht ik. Over de voorstelling Sophie zwijg ik. Dat laat ik over aan mijn collega die straks op 15 november de première bijwoont.

Tjitske Reidinga Beeld anp
Tjitske ReidingaBeeld anp

Hij was een natuurliefhebber en schreef een boek over eilanden voor de Amerikaanse kust. Maar zijn reputatie en de adoratie van miljoenen fans was verbonden met een filmrol die hij in 1974 speelde, in een low budget horrormeesterwerk dat in de meeste toplijstjes van liefhebbers bovenaan staat.

De in IJsland geboren Gunnar Hansen, op 68-jarige leeftijd aan kanker overleden, speelde de psychopatische kettingzaagzwaaiende moordenaar Leatherface in The Texas Chainsaw Massacre, een film van Tobe Hooper uit 1974. De film, deels gebaseerd op de zaak van seriemoordenaar Ed Gein, werd voor een paar ton geproduceerd, maar leverde tientallen miljoenen en vele vervolgen op, die er nooit in slaagden om het origineel te evenaren.

Slagzin op de originele poster: ‘Wie zal overleven en wat is er dan nog van hen over?’ Met daaronder de reusachtige gestalte van Hansen, een student engels en Scandinavische studies aan de Universiteit van Texas, zwaaiend met een kettingzaag, zijn handelsmerk, en gehuld in een masker. In 2013 schreef hij Chainsaw confidential waarin hij zijn herinneringen ophaalt aan de lange dagen op de bloedhete set van de invloedrijkste horrorfilm uit de geschiedenis, de moeder van alle slasherfilms.

Hij speelde nog in een aantal films, waarvan de titels aangeven dat hij het acteervak niet al te serieus nam. ‘Apocalypse and the beauty Queen’, ‘Swarm of the snakehead’, ‘Brutal massacre: a comedy’ ‘Hollywood chainsaw hookers’ en natuurlijk ‘Reykjavik whale watching massacre’. (Mark Moorman)

Leatherface in Texas Chainsaw Massacre Beeld still
Leatherface in Texas Chainsaw MassacreBeeld still
null Beeld Poster
Beeld Poster

Het wereldberoemde nummer 'Gangnam Style', van de Zuid-Koreaanse zanger PSY, wordt in de hoofdstad Seoul geëerd met een standbeeld in de gelijknamige Gangnam-wijk. Het nummer van PSY is al meer dan 2,4 miljard keer bekeken op YouTube.

Volgens de districtsraad van de wijk wordt het beeld volgende maand onthuld. 'Dankzij het lied, kent iedereen Gangnam. We hopen dat het standbeeld een monument wordt in onze wijk.' Het standbeeld wordt een beeld met twee gekruiste vuisten. Mensen die onder de vuisten gaan staan, zullen het liedje ook te horen krijgen.

Het standbeeld van 'Gangnam Style' Beeld anp
Het standbeeld van 'Gangnam Style'Beeld anp

'Ik ben me ervan bewust dat Radiohead nog nooit een slechte recensie heeft gekregen. Ik denk zelfs, dat als Thom Yorke in een fucking gloeilamp schijt, en erop gaat blazen zoals je op een leeg bierflesje blaast, het nog 9 uit 10 krijgen in Mojo (een Brits muziekblad)', zegt Noel Gallagher, de brutaalste van de Oasis-broers, in dit interview met Esquire.

Daar houdt het niet op: 'Technisch zijn er zeker betere songwriters dan ik. Dat zullen recensenten van The Guardian je meteen vertellen. Maar zijn er liedjes van anderen die een hele generatie geraakt hebben? Radiohead? Wanneer luistert iemand dat?'

En nog maar een keer over de reünie: 'Een modern fenomeen. Een moderne ziekte ook. Van alle bands die de laatste tijd weer samen kwamen, die je noemde (Fleetwood Mac, Led Zeppelin, red.) hadden niemand in de line-up zo briljant als ik. Hoe heet de gitarist van Fleetwood Mac ook alweer? Lindsay Buckingham. Ik kan me niet herinneren dat hij de wereld in brand heeft gezet. En Jimmy Page? Daar valt over te discussiëren. Een goede gitarist, maar ik zou niet weten hoeveel solo-albums hij heeft gemaakt.'

En zo gaat het maar door, bijvoorbeeld over The Verve en The Stone Roses. Oké, nog eentje dan, over de nieuwe generatie Britse rocksterren: 'Ze zien er goed uit: Alex Turner, Miles Kane, die gasten van Royal Blood. Met hun fucking skinny jeans en boots, en al die eyeliner. Ik heb een kat die meer rock'n'roll is dan zij allemaal samen.'

Noel Gallagher in Oasis (2002) Beeld anp
Noel Gallagher in Oasis (2002)Beeld anp

Goedmakertje voor Nederland; de rockband Foo Fighters trapte gisteren de Europese tournee af in de Amsterdamse Ziggo Dome. Dat ze die show op Pinkpop dit jaar moesten afzeggen, dat zit de band nog altijd niet lekker. En ach, dat been van Dave Grohl, dat functioneert nog altijd niet naar behoren. Hij bespeelde de Ziggo Dome vanuit een troon – eigenlijk best gepast.

Het moet iets met deze uitnodiging (zie filmpje) te maken hebben gehad: een smeekbede van duizend Foo Fighters-fans uit Cesena, verpakt in een cover van het nummer Learn To Fly. Die kon Grohl natuurlijk niet naast zich neer leggen. Luister naar zijn hartverwarmende dankwoord, aan de ‘crazy motherfuckers’ van Cesena. (RvG)

Dave Grohl op zijn troon Beeld anp
Dave Grohl op zijn troonBeeld anp

Voor het verhaal over Wolfskinderen (Duitse weeskinderen die aan het einde van WO II soms jarenlang rondzwierven door bossen en bij boerderijen om eten bedelden) bezocht redacteur Arno Haijtema Litouwen met fotografe Claudia Heinermann. Zij maakte een boek en fototentoonstelling over de Wolfskinderen, anno 2015 vaak nog steeds tweederangs burgers. Ze gingen bij een aantal van hen (inmiddels bejaard) op bezoek. Morgen staat het verhaal in de Volkskrant met foto's van Heinermann.

Op de laatste dag van het bezoek aan Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, bezocht Haijtema het Genocidemuseum, dat is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de geheime dienst, de KGB. Toen het Rode Leger de nazi's versloeg in Litouwen werd het land geannexeerd door de Sovjet-Unie. Tienduizenden mensen werden gedeporteerd naar Siberië. Litouwse partizanen begonnen een kansloze guerrillaoorlog tegen de Sovjets, die tot midden jaren vijftig duurde. In de kelder bevond zich het cellencomplex waar arrestanten langdurig werden opgesloten, afgeluisterd, gemarteld en geëxecuteerd. Bekijk hier een fotoreeks van het benauwende KGB-horrorkabinet.

Het cellencomplex in de kelder van het KGB-hoofdkwartier in Vilnius, Litouwen. Tegenwoordig opengesteld voor bezoekers van het Genocidemuseum. Beeld Arno Haijtema
Het cellencomplex in de kelder van het KGB-hoofdkwartier in Vilnius, Litouwen. Tegenwoordig opengesteld voor bezoekers van het Genocidemuseum.Beeld Arno Haijtema
null Beeld Arno Haijtema
Beeld Arno Haijtema

Hoeveel Bob Dylan kan een mens aan? Dat was de vraag waarmee muziekrecensent Gijsbert Kamer aan zijn luistermarathon van 20 uur (!) begon. Hij begon gisterochtend om 09:00 uur en was om 05:00 uur vanochtend klaar. Als experiment hield hij een liveblog bij, dat hier terug te lezen is.

'Ik ben bij cd 1 track 20 en krijg voor het eerst kippenvel. Van ontroering en verbazing, denk ik. Het gebeurt tijdens de versie van Love Minus Zero/No Limit die ook op het album terechtkomt, opgenomen op 14 januari 1965', schrijft Kamer om 10:20 uur, hij is dan pas net onderweg.

Om 18:48 uur is het tijd om te eten. 'Op het menu staan de door Bob’s fanclub goedgekeurde gehaktballen gemaakt volgens Bob’s Perfect Meatball Recipe.'

19:45 uur: 'Halverwege de 18 cd’s is Bob Dylan bezig met wat ik misschien wel zijn mooiste nummer vind: Visions of Johanna. Maar hij is er zo te horen nog lang niet wanneer ik cd 9 voor cd 10 verwissel. Zijn pogingen er een rock-, of zelfs een funknummer van te maken mislukken. Hij weet dat er iets niet klopt maar blijft het proberen.'

Na twaalf uur luisteren: 'De uren die ik nu besteed aan het beluisteren van al het materiaal dat Bob Dylan in de studio opnam tussen januari 1965 en april 1966 zijn me in veel opzichten meegevallen.'

Conclusie: 'Welke gek gaat vervolgens 20 uur non-stop naar dezelfde artiest luisteren? Niemand. Nou ja, ik dus. Maar ik vond dat het moest gebeuren.

'Ik dank u voor uw aandacht.'

null Beeld Albumhoes
Beeld Albumhoes

Muslim Pride, een werk van de Pakistaanse fotograaf Mariam Magsi, heeft de publieksprijs van de internationale wedstrijd Pride Photo Award gewonnen. De foto kreeg bijna een op vijf stemmen van bezoekers. 23.800 mensen hebben de Oude Kerk in Amsterdam bezocht, waar de winnende foto’s van 2015 te zien waren van de internationale wedstrijd Pride Photo Award.

Magsi’s winnende foto vertelt over liefde die zich onttrekt aan de grenzen van religie en politiek, en die haat en intolerantie overstijgt. Het is een uitdrukking van vrijheid in een onderdrukkend klimaat. De foto speelt van binnenuit met de grenzen die aan mensen worden gesteld: liefde is echt en vrij, ook wanneer die schuil gaat achter een sluier.

Als tweede koos het publiek voor Tatiana Vinogradova’s fotoserie Days of Melancholy, die eerste werd in de themacategorie ‘Stories of Love and Pride’. De serie vertelt het verhaal van Russische homo’s die terug de kast in worden gejaagd door het verbod op ‘propaganda voor homoseksualiteit’.

Muslim Pride, een werk van de Pakistaanse fotograaf Mariam Magsi Beeld Mariam Magsi
Muslim Pride, een werk van de Pakistaanse fotograaf Mariam MagsiBeeld Mariam Magsi

Menig Star Wars-fan kan niet wachten tot de première van The Force Awakens op 17 december, maar voor Daniel Fleetwood is het bittere ernst. De 32-jarige Texaan lijdt aan terminale kanker en vreest de release-datum van het zevende deel van de intergalactische saga niet te halen.

Onder de hashtag #ForceForDaniel wordt nu op sociale media actie gevoerd om Fleetwoods laatste wens in vervulling te laten gaat: de film zien voor hij zijn laatste adem uitblaast. Star Wars-acteurs Mark Hamill, bekend als de legendarische jedi Luke Skywalker, en John Boyega, de nieuwe held in The Force Awakens, steunen de actie.

Regisseur en producent van de film J.J. Abrams liet al eerder een soortgelijke wens in vervulling gaan: in 2012 mocht een terminale fan een ruwe versie van Star Trek Into Darkness zien, vijf maanden voor de officiële première.

Phil Collins moet gestopt worden. Onder dit motto zijn Collins-haters een petitie begonnen. Phil Collins is namelijk niet langer met pensioen. Erger nog: Phil gaat weer optreden. Alsof het voor deze groep nog niet vervelend genoeg was dat hij zijn oude albums opnieuw uitbrengt.

Maar dat is niet de reden voor de initiatiefnemers: ‘Er is nu al genoeg ellende in de wereld. Phil Collins moet gestopt worden.’

Phil Collins staat voor veel mensen symbool voor alles wat fout was aan de muzikale jaren tachtig, een rol die later met verve door Rick Astley werd overgenomen.

Inmiddels hebben een kleine zeshonderd mensen de moeite genomen de petitie te ondertekenen. Bij duizend handtekeningen zal de noodkreet aan de Verenigde Naties worden verstuurd. (LV)

Wat als je Sir David Attenborough, de Brit met misschien wel de mooiste voice-overstem aller tijden, zijn licht laat schijnen over de videoclip van Adele’s Hello? Welnu, dan krijg je dit.

Adele in haar video van Hello Beeld Screenshot
Adele in haar video van HelloBeeld Screenshot

Tussen al het Star Wars-geweld in ook goed nieuws voor de trekkies: 2017, niet per se far far away, komt de Amerikaanse tv-zender CBS met een nieuwe Star Trek-serie. CBS, van onder andere How I Met Your Mother en de CSI-franchise, heeft Alex Kurtzman gestrikt als producer van de serie. Kurtzman was ook als schrijver en producer betrokken bij Star Trek (2009) en Star Trek Into Darkness (2013), de twee succesvolle films geregisseerd door J.J. Abrams.

J.J. Abrams inderdaad, die ook verantwoordelijk is voor de nieuwe Star Wars Force Awakens, die volgende maand uitkomt. En ja, de verschillen zijn groot. Komt-ie nog één keer: Star Trek laat zich het beste omschrijven als 'filosofische sciencefiction', Star Wars is meer ‘een western of een samoerai-film', althans, zo zei Abrams het in The Daily Show.

Ook een belangrijk verschil: in 1978 trok George Lucas met Star Wars een geheel nieuw universum op – pionierend met special effects en kostuums. De Star Trek-serie, waarvan de eerste episode op 8 september 1966 werd uitgezonden, speelt zich ‘slechts’ een paar honderd jaar in de toekomst af. Een groep ontdekkingsreizigers struint met het ruimteschip USS Enterprise het heelal af op zoek naar nieuw buitenaards leven.

Voor een getailleerde omschrijving van het verschil tussen Klingons en Wookies, verwijzen we u graag door naar dit stuk van filmrecensent Berend Jan Bockting. Hieronder de trailer van de laatste Star Trek-film. (JF)

De cast uit de eerste Star Trek-serie Beeld Still
De cast uit de eerste Star Trek-serieBeeld Still

We hebben weer een lijstje.

Ditmaal de Top 100 meest verzamelde, levende kunstenaars. Resultaat van de database die news.artnet.com al vier jaar bijhoudt. Het zijn eigenlijk twee lijsten. Op de eerste lijst staan de hoogste prijzen voor levende kunstenaars, aangevoerd door Jeff Koons. In 2013 werd bij Christie’s in New York 52 miljoen euro betaald voor Balloon dog (Orange) waarmee Koons de bestbetaalde levende kunstenaar werd en Gerhard Richter van de eerste plaats stootte.

Maar het is Gerhard Richter die op de eerste plaats staat als er een optelsom wordt gemaakt van verhandelde werken in de afgelopen vier jaar. Met ruime voorsprong zelfs. En dat zit hem niet alleen in de waarde, maar ook in het aantal werken dat onder de hamer kwam, bijna 1.200 in het geval van de Duitse schilder. Het leverde in totaal 1.054,970 miljard euro op. Op nummer twee staat Jeff Koons die niet verder kwam dan in totaal 343 miljoen euro, voor 606 werken.

In de top tien verder namen als Christopher Wool, Zeng Fanzhi (vier Chinezen in de top 10!), Yayoi Kusama (de hoogst genoteerde vrouw) en Ed Ruscha. De Britse kunstenaar Damien Hirst valt net buiten de top tien. In de top honderd komt geen Nederlandse kunstenaar voor.
(MM)

undefined

Het werk 'Balloon dog' (Orange) van Jef Koons werd in 2013 bij Christie's in New York 52 miljoen euro betaald. Beeld afp
Het werk 'Balloon dog' (Orange) van Jef Koons werd in 2013 bij Christie's in New York 52 miljoen euro betaald.Beeld afp
Het schilderij 'Wolken' van Gerhard Richter. Beeld epa
Het schilderij 'Wolken' van Gerhard Richter.Beeld epa

Als je het maar vaak genoeg herhaalt, komt het er vanzelf wel. Dat lijkt ongeveer de gedachte van Keith Richards over een nieuw Rolling Stones-album. In een gesprek met The Sunday Times Magazine (betaalmuurlink) zegt de 71- gitarist dat de Stones ‘mogelijk op korte termijn’ de studio ingaan om een nieuw album op te nemen. In juli zei hij ongeveer hetzelfde tegenover Mojo om dit in september in Rolling Stone te herhalen. De laatste plaat van de Stones - a Bigger Bang - verscheen al weer tien jaar geleden.

Er zou genoeg materiaal liggen. ‘We worden er niet jonger op, maar we worden nog wel steeds beter’, meent Richards, die zelf onlangs een soloalbum uitbracht. Of, zoals hij het onlangs nog in een interview met de Volkskrant stelde: dat bandje van ons begint een beetje in vorm te raken. Dat mag wellicht zo zijn, de laatste echt goede plaat zal zo’n veertig jaar geleden zijn uitgebracht. (LV)

null Beeld anp
Beeld anp

Ze hangt nu overal in Amsterdam. Zwart haar, armen uitgespreid, midden in een dansbeweging, geaccentueerd door haar wespentaille. Ze is de postergirl van de prachtige expositie van de Amerikaanse Magnumfotograaf Leonard Freed in het Joods Historisch Museum: ‘De oorlog voorbij – Joods Amsterdam in de jaren vijftig’. Freed woonde van 1958 tot 1970 in Amsterdam en werkte ondertussen aan zijn grote project in deze dagen: het in beeld brengen van het Joodse leven in de hoofdstad, in de jaren van de Wederopbouw.

In 1958 verscheen bij de Bezige Bij het boekje Joden van Amsterdam, waar journalist Max Snijders teksten bij schreef. Het boekje telde 52 foto’s, maar dat was het topje van de ijsberg. In 2012 kwam het Joods Historisch Museum in contact met Brigitte Freed, de weduwe van de fotograaf. Het complete archief van het Joden van Amsterdam-project bestond uit 2.500 opnamen op 73 rollen film, met alle contactvellen, de negatieven en tachtig vintage drukken. Daar dook het dansende meisje op.

In het oorspronkelijke boek uit 1958 stonden al foto’s van een groep jongens en een groep meisjes die elkaar aan beide zijdes van de dansvloer observeren. ‘Dansavond voor joodse jongeren’, onbekende locatie, ergens rond 1957 – 1958. Meer was niet duidelijk. Op het contactvel van het rolletje dat in de catalogus van de expositie staat afgedrukt is duidelijk dat Freed op diezelfde avond zijn oog op een dansende schoonheid heeft laten vallen. Ze staat op vele foto’s, en de aandacht van de fotograaf kan haar niet ontgaan zijn.

Het JHM is op zoek gegaan naar haar levensverhaal. Ze staat op meer foto’s van Freed. Haar naam is Stanny (Constance) van Baer, op de dansavond nog een zestienjarig model en modestudent. Haar moeder was een Hongaarse die voor de oorlog met een Nederlandse man trouwde en naar Nederlands-Indie verhuisde, waar Stanny in 1942 werd geboren. Als baby zat ze met haar moeder in een vrouwenkamp. Freed maakte portretfoto’s van haar. Drie jaar na het dansavondje werd ze Miss Amsterdam en in hetzelfde jaar vertrok ze naar Long Beach in Californie, waar ze Miss International Beauty werd. Wie haar googelt kom prachtige foto’s van de jonge schoonheidskoningin tegen als ze op Schiphol met een bos bloemen wordt ontvangen.

De Miss International-verkiezing bestaat tot op de dag van vandaag en Stanny is nog altijd de enige Nederlandse winnaar. In 1963 trouwde ze met een Amerikaanse tandarts uit Long Beach en trok ze zich terug uit de schoonheidsbusiness. (MM)

Het dansende meisje. Beeld Leonard Freed
Het dansende meisje.Beeld Leonard Freed

Veilinghuis Christie’s in Londen heeft aangekondigd dat op 24 februari 2016 een 200-tal kunstwerken en meubelstukken uit de collectie van muzikant Sting en zijn vrouw Trudie Styler in de verkoop gaan. De vraagprijzen varieren van 1400 tot 700.000 euro.

Wat hebben de Stings zoal in huis? De catalogus van Christie’s biedt een overzicht van de miljoenencollectie met, en passant, een aantal fraaie interieurfoto’s. Het Jazz-portfolio van Henri Matisse (half miljoen euro) en een litho van Picasso uit 1949 (Le corsage a Carreaux) behoren tot de bekendste werken. En modern werk van Keith Haring, Zeng Chaunxingh en Robert Mapplethorpe.

Topstuk is een werk van Ben Nicholson, dat volgens de catalogus in de muziekkamer hangt van het huis aan Queen Anne’s Gate, een straat in Westminster, Londen. Aanleiding voor de verkoop is volgens de BBC het feit dat de kinderen uit huis zijn en de aanschaf van een nieuw Londens huis van de familie in het Battersea Power Station-complex. (MM)

De Jazz-portfolio van Henri Matisse Beeld anp
De Jazz-portfolio van Henri MatisseBeeld anp

Rappers en Koffietijd, heerlijke combinatie. Wat? Jazeker, kijk bijvoorbeeld hier hoe Yes-R, Mocromaniac en dj Loretta Schrijver in de tuin een feestje bouwen terwijl er op de achtergrond rustig bloemen geschikt worden.

Vandaag te gast: De Jeugd van Tegenwoordig, die ter promotie van hun nieuwe album Manon een rondje media maakt. Ideetje op de redactie: dansen mét de redactie. Dus alle redacteuren, cameramensen en de mensen in de regiekamer schudden de heupjes op het nummer Zakmuitdeheup. Met een glansrol deze keer voor Quinty Trustfull.

Vandaag ook de première van een bijzondere nieuwe videoclip van De Jeugd. Of, nouja, drie videoclips. Preciezer: een video, voor drie nummers. Hoe dat werkt? Zie je hier bij Noisey. (JF)

Recensie Manon (***)

'Muzikaal brein Bas Bron grijpt terug naar disco en een lekker ranzig klinkende r&b sound uit de jaren negentig. R.Kelly op z'n kwijlerigst hoor je terug in Lente in bed en BPM69, al had er aan de vocalen wel wat meer zorg besteed mogen worden', schrijft recensent Gijsbert Kamer.

Nieuwe video Jeugd van Tegenwoordig Beeld Screenshot
Nieuwe video Jeugd van TegenwoordigBeeld Screenshot

'De unieke schoonheid van Newsoms muziek openbaart zich zelfs tijdens een oppervlakkige beluistering. Ook dat is het knappe aan Divers: hoeveel inspanning je er ook voor over hebt: de schoonheid van dit meesterwerk openbaart zich op alle niveaus', schrijft Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer, die het album de maximale vijf sterren geeft.

Gister kwam ook de video voor haar titelsong Divers online. In de video, geregisseerd door Paul Thomas Anderson (Boogie Nights, Magnolia en Inherent Vice), is Newsom een soort godachtig figuur in een vervreemdende droomomgeving. De regisseur was ook verantwoordelijk voor Sapokanikan, haar vorige clip.

Joanna Newsom Beeld Pressphoto
Joanna NewsomBeeld Pressphoto

Wat was het idee achter de onscherpe coverfoto van Bob Dylan op de hoes van zijn meesterwerk Blonde on Blonde uit 1966? Wilde fotograaf Jerry Schatzberg met Dylan de druggy sfeer van de jaren 60 verbeelden? Zaten ze zelf aan de speed?

Het antwoord is een stuk saaier. 'Het was februari, het was koud', zegt Schatzberg in een korte documentaire in aanloop naar de release van een nieuwe uitgebreide boxset uit de Bootlegseries: The Cutting Edge 1965–1966, de jaren van Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited en Blonde On Blonde - tevens de jaren dat Dylan zich gaat toeleggen op elektrische gitaar

Schatzberg: 'Ik weet dat alle critici zeiden: 'O, ze doen een drugshot. Onwaar. Het was februari, hij droeg alleen dat jack, ik droeg ook zoiets - we hadden het beiden erg koud. Het was overigens Dylan die uiteindelijk de foto uitkoos.'

Triviaatje: op de cover van de twee volgende albums John Wesley Harding (1967) en Nashville Skyline (1968) draagt Dylan dezelfde jas. (JF)

Cover Blonde on Blonde Beeld Colombia Records
Cover Blonde on BlondeBeeld Colombia Records

Hoe is uw kennis van de Bondgirls? Klik hier voor de Bongirlquiz.

Lees ook het verhaal over de ontwikkeling van de vrouwen van 007: van seksistisch naar feministisch. 'In de eerste films uit de jaren zestig moesten die vooral nog hun plaats kennen. En waar in de Roger Moore-periode nog gesmeten werd met inwisselbare vrouwelijke personages, kreeg Pierce Brosnan in de jaren negentig een vrouwelijke chef (gespeeld door Judi Dench) en had zijn GoldenEye-sidekick Natalia Simonova een uur lang een eigen verhaallijn, waarin zij in Siberië het vege lijf moest redden uit een ontploffend gebouw.'

Wie is dit? Beeld Screenshot
Wie is dit?Beeld Screenshot

In december traden ze voor het eerst samen op, nota bene tijdens een begrafenis. Vandaag brengen Junte Uiterwijk (beter bekend als rapper Sticks van Opgezwolle, Fakkelbrigade en Great Minds) en Tjeerd Bomhof (beter bekend als Dazzled Kid en frontman van Voicst) samen een album uit als Dazzled Sticks. Het is, in samenwerking met WeTransfer, gratis te downloaden via www.dazzledsticks.nl.

In juni van dit jaar deden ze enkele losse optredens en maakten ze bekend dat een gezamenlijk hiphopalbum op komst was, maar een releasedatum werd niet bekend gemaakt. Het album verschijnt nu onaangekondigd. Het is voor het eerst dat een album op deze manier gratis ter beschikking wordt gesteld. Vanaf 4 november is het ook verkrijgbaar via Spotify, iTunes en andere kanalen. Junte ‘Sticks’ Uiterwijk: ‘Ik ben gewend over vrij harde rechttoe-rechtaan hiphopbeats te rappen. Tjeerd heeft een veel melodieuzer benadering. Vrijwel alles wat hij maakt is catchy, met als gevolg dat ik mezelf hoorde rappen op een manier die ik niet van mezelf kende: een hogere woorddichtheid, meer punchlines.’

Lees morgen in de Volkskrant en op onze site en apps een uitgebreid interview met Dazzled Sticks. (MP)

Sticks en Tjeerd Bomhof (l en r) Beeld IAMKAT
Sticks en Tjeerd Bomhof (l en r)Beeld IAMKAT

Jawel, het is zover: de week van de nieuwe James Bond, met in de Volkskrant vandaag een heuse Bond-special van negen (!) pagina's. Uiteraard ook online te vinden. Om te beginnen de recensie (vier sterren): 'In handen van Mendes, Van Hoytema, Craig en Waltz is het zonder meer uiterst chic filmentertainment, dat voorzien van een stevige scheut bewustzijn van de Bondhistorie ook nog voelt als een fraaie afscheidsfilm, maar de frisse wind die opstak met Skyfall is weer wat gaan liggen. Bond is weer Bond.'

Uit het interview met Daniel Craig en regisseur Sam Mendes (American Beauty, Jarhead): 'Twee dingen. Eén: ik lieg, continu. En twee, over dat andere citaat, dat ik géén Bond meer zou willen doen: niemand neemt de moeite het hele artikel te lezen', zei Craig over de geruchten dat Spectre zijn laatste Bond-film zou zijn.

En is 007 echt een 'seksistisch, vrouwenhatend fossiel', zoals zijn chef M (Judy Dench) hem omschrijft in GoldenEye? Zijn de Bondgirls alleen maar weerloze lustobjecten? Of zit er meer achter de prachtige vrouwen uit de reeks? 'Wie de belangrijke vrouwelijke rollen beter bekijkt, houdt een flink aantal intrigerende personages over. Bondmeisjes werken samen met Bond in diplomatieke schaakspelletjes, of heulen met de vijand, of wisselen halverwege van kamp. Ze zijn marinebioloog, piloot, geheim agent, computerprogrammeur bij een ruimtevaartprogramma, kampioen schermen, astronaut of accountant bij de inlichtingendienst MI6.' (JF)

Monica Bellucci, Bond-girl, pardon, Bond-woman Beeld ANP
Monica Bellucci, Bond-girl, pardon, Bond-womanBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden