Cultuurblog - U2 stelt nieuw album uit om verkiezing Trump

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

null Beeld ap
Beeld ap

De Ierse band U2 heeft de lancering van een nieuw album uitgesteld vanwege de verkiezing van Donald Trump. De band wil ‘bedenktijd’ om een aantal nummers aan te passen en mogelijk nieuwe nummers te schrijven om middels muziek te reageren op Trumps intrede in het Witte Huis.

Dit zegt gitarist Edge in een interview met Rolling Stone. Het veertiende studioalbum van de band, Songs of Experience, is grotendeels al tijdens de eerste maanden van 2016 geschreven, lang voordat Trump in november de verkiezingen won. ‘U zult begrijpen dat de wereld een andere plek is geworden’, zei de gitarist.

Bono heeft meerdere malen zijn ongenoegen over Trump uitgesproken, schrijft de Britse krant The Guardian. Hij zou ‘het idee hebben om Amerika te kapen’. En in een andere show zei hij tegen een virtuele Trump: ‘You’re fired!’

Donald Trump. Beeld Getty
Donald Trump.Beeld Getty

‘Sluit je deuren. Ga de straat op. Neem je vrienden mee. Vecht terug.’ Meer dan 130 kunstenaars en critici hebben een petitie ondertekend waarin Amerikaanse culturele instellingen wordt opgeroepen om de deuren te sluiten op vrijdag 20 januari, de dag van de inauguratie van Donald Trump.

De oproep tot deze zogenaamde J20 Art Strike komt van bekende kunstenaars als Cindy Sherman, Richard Serra en Joan Jonas, die de VS in 2015 vertegenwoordigde op de Biennale van Venetie. Het is geen staking tegen de kunst, aldus een verklaring, maar een protest tegen de ‘normalisatie van het Trumpisme’, omschreven als een ‘giftige mix van witte dominantie, misogynie, xenofobie, militarisme, en oligarchisch bestuur’.

De oproep luidt: ‘geen werk, geen school, geen handel’. Musea, theaters, galerieën, concertgebouwen, studio’s, non-profit instituten en kunstacademies worden opgeroepen mee te doen.

Terwijl een aantal instituten nog overweegt om zich aan te sluiten, heeft het Museum of Modern Art (MoMa) in New York al laten weten op die dag gewoon open te zijn. Ook het Los Angeles County Museum of Art blijft die dag open: “Onze hele programma staat al in het teken van de waardering voor elke cultuur.’

De kunstwereld spreekt zich regelmatig uit over Trump. Zo honoreerde het Whitney Museum in New York het protestverzoek van kunstenaar Annette Lemieux om haar werk ondersteboven op te hangen, als symbool van een wereld die volgens haar sinds de verkiezingen op zijn kop staat. Verschillende kunstenaars hebben dochter Ivanka gevraagd hun werken van haar muren te halen.

Famke van Montfoort

De Ierse band U2 komt deze zomer naar Amsterdam, voor een uitvoering van de klassieke plaat The Joshua Tree. Dat heeft de band vandaag bekendgemaakt. The Joshua Tree, de vijfde studioplaat van U2, werd dertig jaar geleden uitgebracht en dat historische feit viert de band met een nostalgische wereldtournee. Dat is opmerkelijk, omdat U2 altijd heeft gezegd niet te willen vervallen in muzikale retrospectieven.

In 2015 gaf U2 vier concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome, en ook in die shows blikte de band royaal terug op de eigen carrière. Maar met een vertolking van The Joshua Tree, waarvan de nummers waarschijnlijk in een andere volgorde zullen worden gespeeld, richt U2 zich nu zonder voorbehoud op het rijke bandverleden.

Volgens gitarist The Edge heeft de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten de band doen besluiten tot de tournee, die op 29 juli de Amsterdam Arena aandoet. ‘Wij overdachten de dertigste verjaardag van The Joshua Tree’, zegt The Edge in een interview met het Amerikaanse blad Rolling Stone, ‘en realiseerden ons dat de plaat was gemaakt in het heel onrustige politieke tijdperk van Thatcher en Reagan, met mijnstakingen tot oorlogen in Midden-Amerika. We hebben nu het gevoel dat we terugkeren naar die tijd, endenken dat de liedjes van onze plaat weer nieuwe betekenis kunnen krijgen.'

Volgens U2 is de tournee ook een prelude op het verschijnen van de nieuwe plaat Songs of Experience, de opvolger van het in 2014 verschenen Songs of Innocence (lees hier de 5-sterren recensie van het U2-concert terug) Songs of Experience is direct na de afgelopen wereldtournee opgenomen en verschijnt na de zomer. De voorverkoop voor het concert van U2 in de Arena start maandag 16 januari. (Robert van Gijssel)

U2 is in ons leven, U2 is bij onze dood

U2, 40 jaar geleden opgericht op een school in Dublin, is voor de fans als een levenspartner. Willem Vissers schetst hoe de Ierse band al jaren metgezel is en troost biedt in vrolijke en trieste tijden.

Het is een oude Hollywood-traditie: remakes maken van succesvolle buitenlandse films. Volgens de Duitse krant Bild moet de internationaal bejubelde tragikomedie Toni Erdmann er mogelijk ook aan geloven. Concrete plannen worden niet genoemd, maar het is niet ondenkbaar dat Amerikaanse studiobazen de 162 minuten durende Duitstalige film graag in behapbaardere brokken zouden aanbieden aan hun publiek.

Regisseur Maren Ade heeft in ieder geval gezegd geen bezwaar te hebben tegen een Amerikaanse versie van Toni Erdmann. 'Dit heeft geen invloed op het origineel', zei ze tegen het tijdschrift Total Film. 'Ze zouden het verhaal kunnen inkorten en er een pure komedie van kunnen maken. Ik zou niet degene zijn om dat te maken. Ik ben blij dat ik mijn film heb voltooid. Het duurde vijfenhalf jaar om de film te schrijven en te draaien.'

Toni Erdmann gaat over een vader die een spontaan bezoek brengt aan zijn dochter, die in het buitenland werkt. Hij besluit haar in zijn ogen oppervlakkige en ongelukkige zakenleven op een positieve manier te ontregelen met behulp van zijn alter ego Toni Erdmann - compleet met rare pruik en lelijke neptanden.

Toni Erdmann maakt zondagavond kans op een Golden Globe en is dit jaar eveneens de Duitse inzending voor de Oscars.

Sandra Huller en Peter Simonischek als dochter Ines en vader Winfried in Toni Erdmann Beeld ap
Sandra Huller en Peter Simonischek als dochter Ines en vader Winfried in Toni ErdmannBeeld ap

Als je dacht dat je alles gehad hebt: écht grappige Duitsers

Een Duitse film met húmor? Die ook nog eens 162 minuten duurt? Dat wordt niks. Maar Toni Erdmann ontvangt de ene na de juichende recensie. Lees hier het interview met regisseur Maren Ade (+).

De Volkskrant geeft vijf sterren: Dat een film zo grillig, uniek en onvoorspelbaar kan zijn, is een verademing. Toni Erdmann raakt de juiste snaar met grootste precisie.

Ter ere van de zeventigste geboortedag van David Bowie is zondag een nieuwe EP uitgebracht. Op het mini-album staan vier nummers, waaronder het al bekende Lazarus en drie nieuwe singles.

No Plan, Killing a Little Time en When I Met You werden opgenomen voor de musical Lazarus, momenteel te zien in Londen. De liedjes verschenen in oktober al op de officiële soundtrack, maar werden toen gezongen door de cast. Van het nummer No Plan is zaterdag ook een videoclip, geregisseerd door Tom Hingston, verschenen.

Bowie werd op 8 januari 1947 geboren in Londen. Vorig jaar op 11 januari overleed hij, kort na het uitbrengen van zijn laatste plaat Blackstar. De zanger bleek al enige tijd ziek.

Achteraf meenden fans en muziekliefhebbers in zijn laatste plaat verwijzingen te herkennen naar zijn ziekte en naderende dood, hoewel onlangs uit de BBC documentaire David Bowie: The Last Five Years bleek dat de artiest pas drie maanden voor zijn dood te horen kreeg dat artsen niets meer voor hem konden doen.

Platen van David Bowie in platenzaak Plato in Leiden in de week dat David Bowie 70 jaar zou zijn geworden. Beeld anp
Platen van David Bowie in platenzaak Plato in Leiden in de week dat David Bowie 70 jaar zou zijn geworden.Beeld anp

De Bowievariaties

Waaruit bestaat David Bowies muzikale erfenis? De Volkskrant maakte een inventarisatie (+).

Regisseur Martin Koolhoven is zeer verrast door alle heftige reacties die de voorvertoningen van zijn nieuwe film Brimstone losmaken bij het Nederlandse publiek. Na premières op een aantal internationale festivals is Nederland het eerste land waar de western over een demonische priester (Guy Pearce) die het op een onschuldige vrouw gemunt heeft, in de bioscopen te zien is.

Een veelgestelde vraag is of de gruwelijke praktijken die Koolhoven in zijn western schetst op waarheid zijn geïnspireerd. "Brimstone gaat over wat religie met mensen kan doen, en welke invloed dat in de negentiende eeuw op vrouwen had. Het verhaal is niet waargebeurd, maar alles wat ik toon had wel echt gebeurd kunnen zijn. Zo heftig was die wereld, ja.’

Op de filmfestivals van Venetië en Toronto werd Brimstone door de critici overwegend positief ontvangen. Ook de filmrecensent van de Britse krant The Independent geeft Brimstone deze week vier sterren, maar benadrukt in zijn recensie het gewelddadig karakter van de film: ‘Brimstone is een met bloed doordrenkte wraakwestern, zeer gewelddadig, zeer levendig en vol overspannen bijbelse verwijzingen. In de brutale, vrouwonvriendelijk wereld dat Koolhoven oproept, worden de vrouwen als vanzelfsprekend belaagd door mannen. Ze worden geslagen en mishandeld. Hun rechten zijn non-existent en met allerlei sadistische maatregelen worden ze tot zwijgen gebracht.’

Daarnaast benadrukt de Independent-recensent het feit dat de vrouwen in Brimstone ‘de sterkste en bewonderenswaardigste karakters zijn, terwijl de mannen bijna zonder uitzondering verachtelijk zijn’.

Is Brimstone in feite een feministische western? Het is een vraag die Volkskrant recensent Floortje Smit zich ook stelde. Lees hier haar beschouwing over vrouwen in westernfilms.

Regisseur Martin Koolhoven Beeld anp
Regisseur Martin KoolhovenBeeld anp

Django, een biopic over de Belgisch-Franse jazzlegende Django Reinhardt, is op 9 februari de openingsfilm van het filmfestival van Berlijn. Het filmdebuut van de Franse regisseur Etienne Comar, met Reda Kateb in de hoofdrol, is tevens opgenomen in de officiële competitie van de Berlinale. De muziek voor de film wordt verzorgd door de Nederlandse jazzgroep Rosenberg Trio.

Django verhaalt over de vlucht van de jazzgitarist uit het door de Duitse nazi’s bezette Parijs in 1943. Reinhardt was een sinti-zigeuner, een bevolkingsgroep die net als de joden door de Duitsers werd vervolgd. Reinhardt (1910-1953) wordt beschouwd als een pionier van de Europese jazz en grondlegger van de jazz manouche of gipsy jazz.

Overigens is het niet de eerste keer dat er een verfilming komt van het leven van Reinhardt. In 1999 speelde Sean Penn in Woody Allens Sweet and Lowdown de rol van gitarist Emmet Ray, dat duidelijk gebaseerd was op Reinhardt. De jazzlegende werd ook geportretteerd door gitarist John Jorgenson in de film Head in the Clouds.

Japanse gypsyjazzband op Django Amsterdam-festival

Een van de atracties op het Django Amsterdam-festival iwas vorig jaar een gipsyjazzband uit Japan. Dat is minder vreemd dan het misschien lijkt.

Django Reinhardt Beeld afp
Django ReinhardtBeeld afp

Arnold Schwarzenegger heeft maandagavond zijn debuut gemaakt als presentator op de Amerikaanse televisie. De voormalig gouverneur van Californië nam het stokje over van Donald Trump bij het programma The Celebrity Apprentice. In het programma, in Nederland uitgezonden onder de naam Trumps Troonopvolger, strijden kandidaten om de titel van beste ondernemer. Donald Trump was presentator en juryvoorzitter van de eerste veertien seizoenen van de realityserie, maar moest daarmee in 2015 stoppen nadat hij bekend had gemaakt dat hij zich kandidaat zou stellen als president van de Verenigde Staten.

Net als de afgelopen zeven seizoenen, doen ook in de serie die de Terminator-ster presenteert beroemdheden mee als kandidaat. Deze reeks zijn dat onder meer Mötley Crüe-zanger Vince Neil, realityster Snooki en zanger Boy George. De acteur en bodybuilder wordt bijgestaan door steeds wisselende juryleden, onder meer Tyra Banks en Jessica Alba.

Fans van The Apprentice waren vooral nieuwsgierig naar de uitspraak waarmee Schwarzenegger de verliezende kandidaten de laan uit zou sturen. Trumps vaste woorden daarvoor, ‘You're Fired’ groeiden uit tot een populaire oneliner. Zijn opvolger ging voor een optie die door menigeen al was voorspeld. Hij wees de eerste twee deelnemers de deur met woorden die verwezen naar zijn grote filmsuccessen; ‘You're Terminated’.

Arnold Schwarzenegger met links van hem model en tv-presentatrice Tyra Banks tijdens het programma The Apprentice. Beeld reuters
Arnold Schwarzenegger met links van hem model en tv-presentatrice Tyra Banks tijdens het programma The Apprentice.Beeld reuters

Claudia de Breij heeft maandag haar boek De oudejaars gepresenteerd in een boekhandel in Utrecht. Het boek bevat de integrale tekst van de oudejaarsconference die De Breij zaterdag opvoerde vanuit het Oude Luxor Theater in Rotterdam.

De Breij vertelt in het boek ook de verhalen achter de voorstelling en al het voorwerk dat zij verrichte. ‘Er was heel veel dat uiteindelijk geen plekje heeft gekregen in de show, maar ik tóch over wilde vertellen’, zei ze daar eerder over.

De Breijs oudejaarsvoorstelling trok zaterdagavond 2,12 miljoen televisiekijkers. De eerste vrouwelijke jaarsluiter hield de traditionele vorm van Wim Kan aan: commentaar op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en korte bijpassende teksten op bestaande melodieën, zoals Heroes van Bowie en Hallelujah van Leonard Cohen.

Volgens Volkskrant-recensenten Patrick Van Den Hanenberg en Joris Henquet was het 'een scherpe, geestige en overtuigende conference geworden, waarbij het op haar schouders een gevecht is tussen het cynische duiveltje Maurits Hendriks, de chef de mission die turner Yuri van Gelder uit Rio naar huis stuurde, en het positieve engeltje, de sprinter Churandy Martina.'

Sterkste grap: 'Een vloggertje? Dat was bij ons in dialect vroeger een snelle wip.'

Claudia de Breij Beeld anp
Claudia de BreijBeeld anp

2016 was een vruchtbaar jaar

De oudejaarsconferenciers hadden een goed jaar met Erdogan, Poetin, Trump, Rutte, Epke Zonderland en Sylvana Simons. Al staat dat professionele geluk traditioneel pessimisme niet in de weg. Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe? Het meest beluisterde antwoord dit jaar: 'Naar de verdoemenis.'

null Beeld anp
Beeld anp

Een '2016-moment' voor Mariah Carey: tijdens het traditionele aftelmoment op Times Square in New York verliep haar optreden niet zoals gepland, meldt The New York Times. Het eerste nummer verliep nog vlekkeloos voor de schaarsgekleede zangeres, maar door een technische fout ging het bij het tweede nummer mis.

Toen Carey begon aan haar hit ‘Emotions’, liep de geluidsband niet gelijk en maakte Carey duidelijk de muziek niet te kunnen horen. De zangeres gaf er de brui aan en liet het publiek zingen terwijl de dansers hun optreden voortzetten. Bij het volgende nummer ging het opnieuw mis, waardoor het duidelijk werd dat de zangeres playbackte. Het optreden werd live uitgezonden in de Verenigde Staten.

Op Twitter reageerden velen dat dit toch wel de perfecte manier was om ‘rampjaar’ 2016 af te sluiten. Zelf kon Mariah er in een tweet wel om lachen. Bekijk het pijnlijke optreden hieronder.

Mariah Carey tijdens haar nieuwjaarsoptreden op Times Square in New York Beeld afp
Mariah Carey tijdens haar nieuwjaarsoptreden op Times Square in New YorkBeeld afp

Festival Zwarte Cross heeft de eerste namen voor de editie van 2017 bekend gemaakt. Onder andere de band Wolfmother, Kenny B en Dan Baird and Homemade Sin staan in 2017 op het podium in het Achterhoekse Lichtenvoorde. Ook kondigde de organisatie optredens aan van Rowwen Hèze, All Them Witches, Truckfighters en voormalig profvoetballer Björn van der Doelen.

De Zwarte Cross zal dit jaar plaatsvinden op 13, 14, 15 en 16 juli. In totaal zullen er uiteindelijk meer dan 250 bands en ruim 800 theaterartiesten optreden naast de verschillende stuntteams en het programma op en langs de crossbaan. Op de 20e editie van het driedaagse festival in 2016 kwamen 220.000 bezoekers af.

Najib Amhali zal volgende week niet starten met zijn nieuwe theatertournee (N)ergens goed voor. De cabaretier heeft de tour afgezegd omdat hij 'nog niet ver genoeg is om de show op het niveau te krijgen dat jullie gewend zijn en verdienen'.

'Het spijt mij erg dat ik de fans die al een kaartje hebben, moet teleurstellen', schrijft Amhali op zijn website. Het is naar eigen zeggen de eerste keer dat hij een show afzegt. 'Ik geef jullie liever je geld terug dan een show spelen waar meer in gezeten had.

Dat Amhali zijn show niet goed genoeg vindt, wijt hij aan problemen aan zijn persoonlijke omgeving en aan lichamelijke klachten. Amhali: 'Vanzelfsprekend blijf ik gewoon aan mijn theatershow werken en zullen we elkaar weer zien.'

null Beeld anp
Beeld anp

Het was een asgrauw popjaar om met angst en beven uit te zitten, schreef onlangs Volkskrant-recensent Robert van Gijssel. Zó veel grote popdoden. Neem David Bowie, Prince, Leonard Cohen om maar een paar grote te noemen die ons in 2016 ontvielen. En we verwerken nog altijd de last Christmas van George Michael.

Voorspellen wie het komende popjaar niet gaat uitzingen, is een morbide maar populaire pophobby. Grootste kanshebber is al bijna vijftig jaar Keith Richards, van wie vanaf zijn 27ste al wordt voorspeld dat hij spoedig zal overlijden als hij zijn exorbitante en door drugs en drank benevelde levensstijl niet als de bliksem aanpast. Maar Keith heeft lak aan gezondheidsadviezen en is onlangs 73 geworden.

Maar niet alle artiesten zijn – zo bleek maar weer dit jaar - onverwoestbaar als Keith. En wie het Twitter-lijstje van Jigal Krant bekijkt ziet dat menige muzieklegende op leeftijd is geraakt en postuum-schrijvers wellicht aan de bak zullen moeten: Charles Aznavour en Doris Day zijn inmiddels 92, Chuck Berry 90, Harry Belafonte 89 en Burt Bacharach en Fats Domino 88 jaar. Maar ook Tina Turner is al weer 77 jaar en de verrassende winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur van dit jaar Bob Dylan is 76.

En dat geen sprake is van leeftijdsdiscriminatie: ook de om zijn wilde uitspattingen veelbesproken Pete Doherty staat op de lijst van Krant. En de frontman van de rockband Babyshambles is tenslotte pas 37 jaar.


Cabaretier Dolf Jansen zet zijn oudejaarsvoorstelling Veilig vrijdagavond om 20.15 uur integraal online. Op deze manier hebben mensen op oudejaarsavond de keuze uit meerdere conferences, meldt zijn impresariaat Bunker Theaterzaken.

Claudia de Breij verzorgt op de NPO de oudejaarsconference dit jaar. Op RTL is Javier Guzman te zien met een show. Voor beide cabaretiers is het de eerste maal dat ze een oudejaarsvoorstelling maken.

Dolf Jansen vierde dit jaar zijn jubileum met de 25ste oudejaarsconference in zijn carrière. Hij nam het jaar voor het eerst door in een voorstelling in 1988, toen nog met zijn collega Hans Sibbel; de laatste tien jaar doet Jansen het solo.

Zijn voorstelling heeft dit jaar de titel Veilig gekregen. De opname die vrijdagavond online komt, is op 22 december opgenomen in Theater De Veste in Delft.

De Volkskrant gaf de voorstelling een 7,5 en stelde in een recensie dat’het trouwe publiek inmiddels weet wat het kan verwachten’, maar dat de cabaretier deze keer ‘twee geslaagde variaties heeft aangebracht: een blokje ongenuanceerde comedy, en een mooi moment van bezinning’.

Oudejaarsconferences:2016 was een vruchtbaar jaar, op naar de verdoemenis

De oudejaarsconferenciers hadden een goed jaar met Erdogan, Poetin, Trump, Rutte, Epke Zonderland en Sylvana Simons. Al staat dat professionele geluk traditioneel pessimisme niet in de weg. Waar gaan we in het nieuwe jaar naartoe? Het meest beluisterde antwoord dit jaar: 'Naar de verdoemenis.'

Cabaretier Dolf Jansen Beeld anp
Cabaretier Dolf JansenBeeld anp

De Franse tekstschrijver, componist, acteur en uitgever Pierre Barouh (82) is in een ziekenhuis in Parijs overleden. Barouh schreef voor vele generaties Fransen populaire chansons, waarvan Un homme et une femme en La bicyclette in het collectieve geheugen zijn gegrift.

Vooral met Un homme et une femme, het lied van de gelijknamige dramafilm van Claude Lelouch uit 1966, maakte Barouh iets los bij zijn landgenoten. ‘Het was de eerste keer, denk ik, dat het chanson op die manier in een film gebruikt werd, dat deze twee uitdrukkingsvormen op die manier vervlochten werden’, vertelde regisseur Lelouch vorige maand in een gesprek met het Franse persbureau AFP.

De film won de Gouden Palm in Cannes en twee Oscars (beste buitenlandse film en beste scenario) en Barouhs liedje met de haast hypnotiserende ‘ba da ba da da da da da da’ werd de zoete soundtrack van menig liefdesverhaal.

Ook La bicyclette, die Berouh schreef voor Yves Montand, en Des ronds dans l'eau, dat Françoise Hardy tot een grote hit maakte, worden nog altijd tot de betere Franse nummers van de vorige eeuw gerekend. Daarnaast richtte Berouh het platenlabel Saravah op, waarmee hij de weg plaveide voor bekende artiesten als Jacques Higelin, Brigitte Fontaine, Jean-Roger Caussimon en Areski Belkacem.

Pierre Barouh Beeld photo_news
Pierre BarouhBeeld photo_news

Scarlett Johansson is de meest winstgevende filmster van 2016 volgens financieel tijdschrift Forbes. Chris Evans en Robert Downey Jr delen de tweede plaats.

Johansson’s films brachten wereldwijd 1,15 miljard euro brutowinst op, met films zoals ‘Captain America: Civil War’ en in veel mindere mate de comedy ‘Hail, Caesar! van de gebroeders Coen’.

De 32-jarige actrice speelt Natasha Romanoff, de Zwarte Weduwe, in ‘Captain America’, de op Marvel-strips gebaseerde film die dit jaar met 1,1 miljard euro het meest opleverde. Haar ‘Captain America’-collega’s Evans (Steve Rogers/Captain America) en Downey Jr (Tony Stark/Iron Man) zijn beide goed voor 1,1 miljard euro. Zij speelden in geen enkele andere film dit jaar.

Margot Robbie staat op de vierde plaats, met de films ‘Suicide Squad’, gebaseerd op DC Comics stripverhalen en ‘The Legend of Tarzan’. Amy Adams, die het afgelopen jaar te zien was in de op DC Comics-strips gebaseerde ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’, ‘Arrival’ en ‘Nocturnal Animals’, maakt de top vijf compleet.

De zesde plaats wordt ingenomen door Ben Affleck die hoofdrol Batman, plus hoofdrol in ‘The Accountant speelt’. Op nummer zeven staat Henry Cavill als Superman. Ryan Reynolds werd achtste met ‘Deadpool’ ook op Marvel-stripverhalen gebaseerd. Nieuwkomer in de lijst Felicity Jones is negende met ‘Rogue One: Star Wars’, en Will Smith nummer tien met ‘Suicide Squad’.

Forbes berekende de ranglijst met behulp van de wereldwijde verkoopcijfers van bioscoopkaartjes voor films met topacteurs.

Eerder deze maand riep Forbes Evans uit tot meest waardevolle acteur van 2016, omdat de opbrengsten van de films waarin hij speelt het meest opleveren, afgezet tegen zijn salaris. Op die lijst is Chris Pratt tweede en Johansson is nummer drie.

Scarlett Johansson Beeld reuters
Scarlett JohanssonBeeld reuters

Op 2 november kondigde George Michael op Instagram aan dat zijn documentaire Freedom bijna klaar was en dat die in maart op tv zou komen. Nu de zanger zondag op 53-jarige leeftijd overleden is, zijn veel fans benieuwd: is de film echt klaar? En wordt hij vanwege zijn dood eerder uitgezonden? Helaas blijft een antwoord uit.

Producent is de Engelse afdeling van Sony, maar die is onbereikbaar vanwege de kerstvakantie. BBC Worldwilde, verantwoordelijk voor de wereldwijde distributie, houdt zich op de vlakte. ‘Het is te vroeg om over de documentaire te praten. In deze moeilijke tijden zijn onze gedachten bij George Michael en zijn familie en vrienden’, reageert een persvoorlichter.

De film documenteert de vijf jaar die het leven van de popzanger hebben getekend. In deze periode maakte hij zijn best verkopende album Listen without Prejudice Vol 1 (1990), stierf zijn eerste grote liefde Anselmo Feleppa aan aids en was Michael verwikkeld in een juridisch strijd met zijn platenlabel Sony Music. Michael zocht voor zijn documentaire nooit eerder vertoonde beelden bij elkaar en sprak zelf de voice-over in.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp

‘Als zelfs Jeremy Clarkson achterover valt van je onverdraagzaamheid, dan weet je dat je een idiote lul bent Richard Hammond’, tweette ex-Clean Bandit Neil Milan. Hij was niet de enige die op social media niet te spreken is over de mogelijk homofobe opmerkingen van een van de drie presentatoren van The Grand Tour, het populaire autoprogramma op Amazon Prime.

In de zesde aflevering van The Grand Tour hadden presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May het voor een live publiek over het interieur van een Rolls Royce. ‘Het enige probleem is dat je in zo'n auto met witte stoelen onmogelijk kan genieten van een Magnum met chocolade’, meende Clarkson, die vooral tijdens zijn periode als presentator van Top Gear voor de BBC voor ophef zorgde met politiek incorrecte opmerkingen en foute grappen.

‘Geen probleem, ik eet geen ijs’, antwoordde Hammond. ‘Het heeft te maken met hetero zijn.’ Het aanwezige publiek barstte in lachen uit en onthaalde Hammonds grap op applaus, Clarkson en May reageerden gespeeld verbaasd. ‘Zeg je nu dat alle kinderen homoseksueel zijn?’

Hammond: ' Nee. Er is niets mis met ijs, maar een volwassen man die ijsjes eet... Je weet wel: it's that way rather than that way.’ Daarbij zwaaide de presentator met zijn armen.

Op social media is met afschuw gereageerd op de ‘homofobe opmerking’ van Hammond. ‘Sorry dat ik me verslik in mijn Cornetto’, tweette de openlijk homoseksuele zanger Olly Alexander van Years & Years. Een andere twitteraar liet weten te hopen dat ‘George Michael nog had geleefd zodat hij Richard Hammond had kunnen vertellen om zijn broze mannelijkheid in zijn reet te stoppen.’

Hammond zelf heeft nog niet op de commotie gereageerd.

De Duitse komedie Toni Erdmann en de Amerikaanse musical La La Land zijn door de Nederlandse filmpers uitgeroepen tot de beste bioscoopfilms van 2016. De twee titels kregen de meeste punten na een stemming onder 104 Nederlandse critici. Dat heeft de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) dinsdag bekendgemaakt. Toni Erdmann en La La Land werden de afgelopen maanden al met diverse prijzen bekroond.

De derde plaats is voor de Franse animatiefilm Ma vie de Courgette, over het leven van een groep kindjes in een weeshuis. Verder bestaat de top 10 uit de westerns Hell or High Water en The Revenant, de dramafilms Room en Spotlight, animatiefilms The Red Turtle (van de Nederlandse tekenaar Michael Dudok de Wit) en Anomalisa, en Elle van regisseur Paul Verhoeven.

De beste Nederlandse film van het jaar is volgens de filmjournalisten Paula van der Oests Tonio, gebaseerd op het autobiografische boek van A.F.Th. van der Heiden.

Het is de veertiende keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. De afgelopen jaren sleepten Son of Saul (2015), Boyhood (2014) en La Grande Bellezza (2013) de titel in de wacht. Aan de stemming deden journalisten van dagbladen als Volkskrant, NRC, Parool en AD, tv-gidsen als Veronica Magazine en de VPRO-gids, maand- en weekbladen als Vrij Nederland, HP, Filmkrant en HFN en websites als Voordefilm, Filmtotaal, Cine.nl en Cinemagazine mee.

Onmogelijk niet éven te geloven in filmmagie

De meest nostalgische film van het jaar is tegelijk een waarschuwing dat alleen het heden telt. La la Land haalt je tijdelijk uit de echte wereld van onontkoombare treurnis en dagelijkse dompers.

null Beeld RV
Beeld RV

Toni Erdmann raakt juiste snaar met grootste precisie

Dat een film zo grillig, uniek en onvoorspelbaar kan zijn, is een verademing. Wat regisseur Maren Ade vooral overbrengt, is verwondering over de loop van het leven.

De benefietactie Serious Request van NPO 3FM heeft dit jaar tot nu toe 8.744.131 euro opgehaald. Het bedrag werd flink gestuwd door de opbrengst van de nagellak-actie van het ongeneeslijk zieke jongetje Tijn van zes. Zijn initiatief had zaterdagavond ruim 2,5 miljoen euro opgeleverd.

Het bedrag valt hoger uit dan vorig jaar. Toen vorig jaar de dj's uit het Glazen Huis kwamen, werd een opbrengst van 7,5 miljoen bekendgemaakt. Uiteindelijk bleek, nadat alle donaties waren geteld, in totaal ruim 8,4 miljoen euro bijeengebracht.

De eindopbrengst van dit jaar werd zaterdagavond bekendgemaakt nadat dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende het Glazen Huis in Breda hadden verlaten.

Het Rode Kruis wil dit jaar met de opbrengst voorkomen dat kinderen sterven aan longontsteking. Jaarlijks kost dit aan zo'n 900.000 kinderen het leven.

'De held van Brabant'

'Je bent de held van Serious Request, de held van Breda en de held van Brabant', zegt de Bredase burgemeester Paul Depla donderdagmorgen tegen de 6-jarige Tijn Kolsteren uit het Brabantse dorpje Hapert. Afgaande op de onafgebroken stroom hartverwarmende reacties op zijn nagellakactie kan het ongeneeslijke zieke jongetje ook best wel de held van heel Nederland worden genoemd.

De 6-jarige Tijn komt met zijn actie nagels lakken in het Glazen Huis. Beeld a
De 6-jarige Tijn komt met zijn actie nagels lakken in het Glazen Huis.Beeld a

Star Wars-actrice Carrie Fisher, die in de ruimtereeks de rol van prinses Leia vertolkt, ligt in het ziekenhuis nadat ze vrijdag in een vliegtuig werd getroffen door een hartaanval.

Tijdens een vlucht van Londen naar Los Angeles werd de zestigjarige Fisher kort voor de landing onwel. Een arts die toevallig aan boord was, verleende eerste hulp. Toen het toestel weer aan de grond stond werd de actrice met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Haar broer meldde aan Entertainment Tonight dat ze op de intensive care ligt en dat haar toestand inmiddels stabiel is. 'Als iedereen voor haar kan bidden zou dat fijn zijn.'

Als de stoere prinses met het opvallende kapsel in de originele Star Wars-trilogie verwierf Fisher in de jaren zeventig en tachtig status als popcultuuricoon. In de zevende episode The Force Awakens, die vorig jaar uitkwam, hervatte ze haar rol, ditmaal als generaal Leia. Ook in de spinoff Rogue One, die momenteel in de filmzalen draait, is Leia kort te zien.

Fisher reist momenteel de wereld rond vanwege de publiciteit voor haar boek The Princess Diarist. In de autobiografie deed ze onder andere de onthulling dat ze ten tijde van de opnames van de eerste Star Wars-film 1976 een affaire had met haar veertien jaar oudere tegenspeler Harrison Ford, die toen nog getrouwd was.

Carrie Fisher met een stormtrooper bij de Europese première van Star Wars: The Force Awakens Beeld epa
Carrie Fisher met een stormtrooper bij de Europese première van Star Wars: The Force AwakensBeeld epa

Demna Gvasalia, een van de ontwerpers achter het populaire label Vêtements en artistiek directeur bij modehuis Balenciaga, is uitgeroepen tot meest invloedrijke persoon in de modewereld in 2016. Volgens het Amerikaanse modezakenblad Business of Fashion was Gvasalia hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de verhoogde aandacht voor streetwear.

Wat Gvsalia, die aan de modeacademie in Antwerpen studeerde, op de catwalk toont gaat lijnrecht in tegen wat in de modewereld als elegant, mooi en tijdloos wordt ervaren. Toch wordt de 35-jarige Georgiër de hemel in geprezen door de modepers en fashionbloggers. Bekende artiesten als Rihanna en Kanye West lopen weg met zijn logo hoodies en deconstructed jeans voor Vêtements.

Ook bij Balenciaga, waar Gvsalia na eerdere werkzaamheden bij Louis Vuitton en Maison Martin Margiela vorig jaar oktober het roer overnam, heeft hij een hype voor streetwear weten te ontketenen. Zo is de rode donsjas die Gvsalia voor het modehuis ontwierp op dit moment het gewildste en meest gekopieerde kledingstuk in de modewereld.

Demna Gvasalia Beeld reuters
Demna GvasaliaBeeld reuters

De ontknoping van het zestiende seizoen Expeditie Robinson trok donderdagavond een recordaantal kijkers. 1,57 miljoen Nederlanders zagen boerin Bertie winnen, blijkt uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Nooit eerder stemden zo veel kijkers af op Expeditie Robinson.

Het oude record stamt uit 2004. Toen trok de finale van het survivalprogramma, dat destijds nog werd uitgezonden op Net5, 1,56 miljoen kijkers. De laatste jaren trekt de ontknoping van Expeditie Robinson, dat sinds 2007 te zien is op RTL 5, zo'n 1,2 miljoen kijkers.

Opmerkelijk is dat de winst van Bertie in Expeditie Robinson al vooraf was uitgelekt. Op het YouTube-kanaal van RTL dook tijdens de tv-uitzending een video op met daarin de finalestrijd tussen boerin Bertie en rapper Dio. Bertie werd als winnaar aangewezen.

Op de per ongeluk gelekte beelden was te zien hoe Bertie en Dio een kokosnoot met een katapult moesten lanceren. Bertie raakte bij het kokosnoot schieten als eerste de drie doelwitten en was daarmee winnaar van Expeditie Robinson. Voormalig wielrenner Thomas Dekker viel al eerder tijdens de finale af.

Lesbische boerin en alfamannetje vrienden voor het leven

Donderdag was de finale van Expeditie Robinson. Boerin Bertie won, maar misschien nog bijzonderder was de unieke vriendschap die tijdens de serie ontstond tussen de lesbische boerin uit Zeeland en dat testosteronbommetje met een hang naar roem.Lees hier het interview terug met Bertie Steur en Jayjay Boske.

Winnaar Bertie (links) en haar medefinalisten van ExpeditieRrobinson, rapper Dio en oud-wielrenner Thomas Dekker. Beeld anp
Winnaar Bertie (links) en haar medefinalisten van ExpeditieRrobinson, rapper Dio en oud-wielrenner Thomas Dekker.Beeld anp

Hendrik Groens bestseller Pogingen iets van het leven te maken, de NS Publieksprijswinnaar van 2016, wordt een toneelstuk. Bos Theaterproducties zal het in seizoen 2017/2018 op de planken brengen.

In het boek beschrijft de 83-jarige Groen zijn leven in een bejaardentehuis in Amsterdam-Noord. Hij is dwars maar sympathiek en hekelt klagende bejaarden. Hendrik Groen is waarschijnlijk pseudoniem voor Peter de Smet, maar dit is door uitgever noch schrijver bevestigd. Momenteel is het boek nummer 7 in de Bestseller top-60. De vertaalrechten zijn in dertig landen verkocht.

Voor het toneelstuk kiest regisseur Gijs de Lange ervoor Groen en zijn medebewoners te laten spelen door jonge acteurs. Maar daarnaast zullen, waar de voorstelling ook speelt, bewoners van lokale verzorgingstehuizen een rol innemen.

‘Als ik dit alleen maar met oude acteurs ga doen, krijg ik een realisme dat niet komisch werkt’, aldus de regisseur, bij televisiepubliek vooral bekend van Het Klokhuis. ‘Het zal een spannende zoektocht worden, maar ik weet uit ervaring dat het kan slagen en dat je dan op het puntje van je stoel zit.’

De omslag van het boek van Hendrik Groen Beeld Meulenhof
De omslag van het boek van Hendrik GroenBeeld Meulenhof
Hendrik Groen Beeld Victor Meijer
Hendrik GroenBeeld Victor Meijer

De singer-songwriter Vic Willems en hiphopgroep SoulTrash hebben de Grote Prijs van Nederland gewonnen. De popprijs werd uitgereikt in het Amsterdamse Paradiso.

Over singer-songwriter Vic Willems zei de jury: 'Deze songwriter grijpt je direct bij je keel, met een lach en een traan. Zo belangrijk zijn tekst en melodie als je emotie over wil brengen!'. Bij hiphopgroep SoulTrash stond in het juryrapport: 'Deze Amsterdamse groep brengt een vernieuwende, tikkeltje experimentele sound en is bijzonder creatief. Live is de act energiek en snoeihard.'

De winnende acts winnen optredens op festivals, studiotijd, een repetitieruimte en fiscale ondersteuning.

Ook het publiek heeft elk jaar een stem in de Grote Prijs van Nederland. De publiekswinnaars zijn Massi (Hiphop) en One Clueless Friend (singer-songwriter).

De films Tonio van Paula van der Oest en Elle van Paul Verhoeven maken niet langer kans op een Oscar. De beide films staan niet op de shortlist met de nominaties voor beste buitenlandse film. Tonio was de Nederlandse inzending voor de Oscars, Elle werd ingezonden door Frankrijk, waar Verhoeven de film met een voornamelijk Frans team maakte.

Bij de nominaties van de Golden Globes, eerder deze week, werd Tonio ook overgeslagen. Elle werd wel genomineerd, voor beste vrouwelijke actrice in een filmdrama (Isabelle Huppert) en voor beste buitenlandse film.

De Duitse film Toni Erdmann, waarin de Nederlandse actrice Hadewych Minis een rol heeft, maakt wel kans op een Oscar. Ook genomineerd zijn onder andere My Life As Zucchini, een animatiefilm uit Zwitserland, en Land of Mine uit Denemarken.

Paul Verhoeven met Elle-actrices Alice Isaaz (links) en Isabelle Huppert (rechts). Beeld afp
Paul Verhoeven met Elle-actrices Alice Isaaz (links) en Isabelle Huppert (rechts).Beeld afp

Lennart Booij is opgestapt als conservator Toegepaste Kunst & Vormgeving bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Het vertrek is opmerkelijk, want Booij was pas een jaar in dienst als een van de twee designconservatoren van het museum. Als reden voor zijn snelle vertrek geeft hij aan dat "de belangrijke designontwikkelingen de komende jaren eerder buiten dan binnen het museum aan de orde zijn". Booij zinspeelt hiermee op de nieuwe zaalindeling van het Stedelijk Museum waarbij de zelfstandige designvleugel wordt opgeheven.

Zijn belangrijkste wapenfeit was de samenstelling van Dream Out Loud, de goed ontvangen tentoonstelling van de gemeentelijke kunst- en designaankopen. Het accent lag daarbij op design met maatschappelijk impact.

Booij gaat nu aan de slag als directeur van het Amsterdam Light Festival. Eerder was hij campagnestrateeg bij de PvdA, debatleider en onafhankelijk kunsthandelaar.

Lennart Booij Beeld anp
Lennart BooijBeeld anp

Muziekjournalist Robert van Gijssel van de Volkskrant is genomineerd voor de Pop Media Prijs, die op 12 januari aanstaande voor de 23ste keer wordt uitgereikt. Dit gebeurt tijdens het Eurosonic Noorderslag-festival in Groningen.

De prijs heeft als doel ‘de stimulering van de Nederlandse popmuziek in de breedste zin des woords’ en wordt toegekend voor een heel oeuvre, waarbij vooral wordt gekeken naar bijzondere prestaties in het afgelopen jaar.

Van Gijssel maakte dit jaar volgens de jury veel indruk 'met de veelzijdigheid van zijn muzikale interesses, en de sublieme manier waarop hij zijn enthousiasme met de lezer deelt'. En: 'Anders dan veel vakbroeders laat hij zich niet leiden door de waan van de dag of eigen smaak alleen.'

De twee andere genomineerden voor de prijs zijn Arne van Terphoven, auteur van de dance-biografie ‘Wat De Fok Ouwe – Het Bizarre Leven Van DJ Dano’ en Angelo - Rotjoch - Diop, oprichter van het populaire hiphop-platform 101Barz, dat ruim 200 miljoen views haalde op YouTube.

Eerdere winnaars van de Pop Media Prijs waren onder meer Anton Corbijn, Martin Bril, Leon Verdonschotn en Sander Donkers.

Robert van Gijssel. Beeld De Volkskrant
Robert van Gijssel.Beeld De Volkskrant

De Canadese acteur Alan Thicke is op 69-jarige leeftijd overleden. De vader van zanger Robin Thicke zou volgens de Los Angeles Times zijn overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Thicke werd bekend als Jason Seaver in de eind jaren 80 populaire Amerikaanse comedyserie Growing Pains. Later had hij gastrollen in onder meer Married with Children, How I Met Your Mother en Perry Mason. Zeer recent was hij nog te zien in Fuller House, het Netflix-vervolg van de ook in de jaren 80 populaire tv-comedy Full House. Het tweede seizoen van de deze serie is sinds een week te zien.

Alan Thicke in 2015 Beeld reuters
Alan Thicke in 2015Beeld reuters

Elle, de Franse thriller van Paul Verhoeven, is een van de vijf films die zijn genomineerd in de categorie ‘best foreign language film’ voor de Golden Globes. De Globes worden jaarlijks uitgereikt door een club van buitenlandse journalisten die in Hollywood werkzaam zijn. De Globes, met talloze categorieën die bij de Oscars niet aan bod komen, hebben niet alleen een reputatie van voorspeller van de Oscars, die later worden uitgereikt, maar worden ook beschouwd als het wilde zusje van de Academy Awards. De uitreiking gaat niet zelden gepaard met een verbale geseling van alles en iedereen in Hollywood, terwijl de sterren, gezeten aan tafels, zich langzaam laten vollopen voor het oog van de camera.

Elle, met Isabelle Huppert, is dit jaar de Franse inzending voor de Oscarnominaties die op 24 januari worden uitgereikt. Voor de Globes heeft Verhoeven concurrentie van Toni Erdmann (Duitsland), de grote winnaar van de European Film Awards, het afgelopen weekend. Daarnaast zijn Divines (Frankrijk/Qatar), Neruda (Chili) en Forushande/The salesman (Iran/Frankrijk) genomineerd.

De musical La La Land van Damien Chazelle, die in Nederland vanaf 22 december te zien is, heeft de meeste filmnominaties binnengehaald. De Golden Globes worden op 8 januari uitgereikt. Bekijk alle nominaties hier.

Elle is veel speelser en gedurfder dan de concurrentie (*****)

Vijf sterren kreeg de film van Paul Verhoeven van de Volkskrant. Lees de recensie hier.

Paul Verhoeven met de Franse actrices Isabelle Huppert (rechts) en Alice Isaaz op het filmfestival in Marrakech. Beeld AFP
Paul Verhoeven met de Franse actrices Isabelle Huppert (rechts) en Alice Isaaz op het filmfestival in Marrakech.Beeld AFP

Filmmaker Paul Verhoeven wordt de juryvoorzitter van de 67ste Berlinale, het internationale filmfestival Berlijn, dat op 9 februari 2017 wordt geopend. Zijn laatste speelfilm Elle zal een week eerder in de Duitse bioscopen worden uitgebracht. Dieter Kosslick, directeur van de Berlinale, prees Verhoevens ‘creatieve, veelzijdige moed en zijn bereidheid tot experimenteren, die weerspiegeld wordt in het brede spectrum van zijn oeuvre’.

De comeback als regisseur in 2016 met de Franse thriller Elle (met de veelgeprezen hoofdrol voor Isabel Huppert) heeft Verhoeven weer in het middelpunt van de filmwereld geplaatst. Huppert speelt een vrouw die op zoek gaat naar haar verkrachter. De thriller kreeg positieve recensies na de première op het festival van Cannes en draait momenteel met succes in de Amerikaanse bioscopen.

Komend weekend is de film genomineerd voor de European Film Awards, die op zaterdagavond in het Poolse Wroclaw worden uitgereikt. Verder is Elle de Franse inzending voor de Oscars, terwijl Huppert wordt gezien als een serieuze kanshebber om in de beste actrice-categorie van de Oscars terecht te komen. (Mark Moorman)

Sotheby’s heeft een belangrijke stap genomen om te voorkomen dat het vervalsingen aanbiedt.

Het veilinghuis heeft het Amerikaanse bedrijf Orion Analytical overgenomen, dat in 2000 is opgericht door vervalsingsexpert James Martin. Hij wordt het hoofd van een nieuwe afdeling van Sotheby’s, die kunstwerken op hun authenticiteit zal onderzoeken.

Martin kwam geregeld in het nieuws dankzij zijn ontdekkingen van vervalste schilderijen. Onlangs stelde hij vast dat het portret Een onbekende man, dat door tal van kunsthistorici aan de 17de-eeuwse schilder Frans Hals was toegeschreven, niet echt kan zijn. In het werk heeft hij een pigment gevonden dat uit de 20ste eeuw stamt. Op grond van dat onderzoek stortte Sotheby’s de 9,5 miljoen euro terug die een Amerikaanse projectontwikkelaar voor het portret had betaald.

De meeste media-aandacht kreeg Martin doordat hij een belangrijke rol speelde in de affaire rond de Knoedler Gallery in New York. Deze gerenommeerde kunsthandel heeft veertig werken van kunstenaars als Mark Rothko, Jackson Pollock en Willem de Kooning tegen enorme bedragen verkocht, die vervalsingen bleken te zijn. De schilderijen waren in een garage gemaakt door een Chinese immigrant.

Martin gebruikt bij zijn onderzoeken - hij stelt er al meer dan 1.800 te hebben uitgevoerd - de modernste technieken. Volgens de topman van Sotheby’s , Tad Smith, haalt het veilinghuis met de aankoop van Orion Analytical iets in huis ‘dat ons verder zal onderscheiden in de markt en tegelijkertijd helpt de kunstmarkt een veiligere plek te maken’.

Vervalsing van een schilderij van Frans Hals Beeld Sotheby's
Vervalsing van een schilderij van Frans HalsBeeld Sotheby's

De Britse rockzanger, bassist en gitarist Greg Lake is woensdag na een lang ziekbed overleden. Dat heeft zijn management bekendgemaakt. Lake was een van de grondleggers van de progressieve rock of ‘progrock’, een genre dat elementen uit de jazz en vooral de klassieke muziek mengde met heavy rock.

In 1968 werd Lake werd door zijn vriend Robert Fripp gevraagd als bassist en frontman van zijn band King Crimson. Ze maakten samen de klassieke progrockplaat In The Court of the Crimson King, een van de oerplaten van de progrock. Een jaar later werd Lake gevraagd te spelen met de hammondtoestenist Keith Emerson en de drummer Carl Palmer. Het drietal richtte de band Emerson, Lake & Palmer op, en die formatie zou de hele wereld overtrekken met spectaculaire live-shows en zware symfonische stadionrock.

Het folk-achtige nummer Lucky Man werd in 1970 een grote hit voor de band, mede dankzij de zuivere en klassieke rockzang van Lake. Later scoorde de band nog een megahit met het live opgenomen instrumentale rocknummer Peter Gunn van componist Henry Mancini.

Vanaf de jaren nul speelde Lake nog vaak samen met zijn oude bandmaten Keith Emerson en Carl Palmer. Eerder dit overleed Keith Emerson, op 71-jarige leeftijd. Greg Lake is 69 jaar geworden.

Robert van Gijssel

Greg Lake (links), met Keith Emerson en Carl Palmer in 1972. Beeld ap
Greg Lake (links), met Keith Emerson en Carl Palmer in 1972.Beeld ap

Het Noordbrabants Museum heeft onlangs voor ruim 1 miljoen euro een aquarel van Vincent van Gogh verworven. De Tuin van de pastorie te Nuenen was in particulier bezit, en is voor het museum ‘de belangrijkste aankoop ooit’.

Het werk uit 1885 is in Nuenen vervaardigd, waar Van Gogh bijna anderhalf jaar in de pastorie bij zijn ouders woonde. Dit is de laatst bekende aquarel die de kunstenaar in de plaats schilderde. Het is Van Gogh’s eerste experiment met wandelende figuren en paartjes in een tuin. Later heeft hij naar dit voorbeeld een groot schilderij vervaardigd. Deze is enkel bekend van zwart-wit reproducties en ging in de Tweede Wereldoorlog verloren.

De aankoop past binnen de ambitie van zowel het museum, vijf erfgoedinstellingen en de provincie om de culturele erfenis van de kunstenaar in Brabant te behouden en delen. Vanwege haar kwetsbaarheid zal de nieuwste aanwinst te zien zijn tot maart 2017.

De financiering kwam tot stand met behulp van verschillende fondsen, de BankGiro Loterij nam bijna de helft van de som voor zijn rekening. Het museum heeft een goed jaar achter de rug. Ruim 420.000 mensen bezochten de expositie over Jheronimus Bosch, een record voor het museum.

Ter viering van de aankoop opent de Noordbrabants Museum op zaterdag 10 december tussen 11 en 17 uur haar deuren gratis voor het publiek.

Mark Moorman

De tuin van de pastorie te Nuenen van Vincent van Gogh. Beeld anp
De tuin van de pastorie te Nuenen van Vincent van Gogh.Beeld anp

Comédienne, actrice en feministe Amy Schumer zegt dat de body-shaming kritiek die ze ontving na het bekendmaken van haar rol in de speelfilm Barbie illustreert waarom zij een goede keuze is om de titelrol te vertolken. Afgelopen zaterdag werd bekendgemaakt dat Schumer hoogstwaarschijnlijk de hoofdrol in de film zal spelen.

Schumer’s Instagram post openende met het nieuws dat ze genomineerd is voor twee Grammy’s: beste komediealbum voor haar set Live at the Apollo en beste spoken-word album voor The Girl With The Lower Back Tattoo. Vervolgens schrijft ze dat ze niet dik is en zich nergens voor schaamt. Ze is juist trots en weet wie ze is. De aanvallen laten zien dat ‘er iets mis met onze cultuur en dat we moeten samenwerken om het te veranderen’, aldus Schumer. Ook uitte ze haar ‘diepste sympathie naar de trollen die meer pijn lijden dan ik ooit zal kunnen begrijpen’. Naast de haatberichten krijgt ze veel bijval en steun.

De kritieken die Schumer over zich heen kreeg betroffen voornamelijk haar figuur. Commentaar op uiterlijk voert de boventoon wanneer vrouwelijke bekendheden besproken worden.

Het onrealistische zandloperideaal van de klassieke Barbie-pop kreeg dit jaar een makeover. In januari werden er poppen met 4 nieuwe lichaamstypen, vele haarstijlen, huids- en oogtinten gepresenteerd. Daarmee haalde de nieuwe Barbie de voorpagina van Time Magazine met de kop: ‘Kunnen we nu ophouden over mijn lichaam te praten?’

De filmrechten voor het Mattel-icoon werden in 2014 door Sony Pictures aangekocht. Barbie zal in het deels geanimeerde, deels geacteerde, verhaal Barbieland uitgezet worden vanwege haar excentriciteit. Vervolgens zal ze avonturen beleven in de echte wereld, en zich ‘realiseren dat perfectie van binnenuit komt’ en dat ‘de sleutel tot geluk ligt in zelfvertrouwen vrij van de verplichting om een of andere onbereikbare standaard na te streven.’ (bron: Deadline). De film zal in 2018 in de bioscopen draaien.

Famke van Montfoort

Het veilinghuis Christie’s in Amsterdam stelt een nieuw werk van Piet Mondriaan (1872-1944) te hebben ontdekt dat op 13 december wordt geveild. Het gaat om een aquarel in Nederlands privébezit. De eigenaar, van wie de identiteit niet bekend wordt gemaakt, weet niet hoe het werk in het bezit van zijn familie is gekomen.

De aquarel, Landschap bij Arnhem, zou rond 1903 zijn gemaakt, toen Mondriaan nog figuratieve voorstellingen schilderde. Hij zou later wereldberoemd worden met zijn abstracte werken. De blauw-groene aquarel die nu is ontdekt, staat volgens Christie’s nergens beschreven. Er is wel een soortgelijk werk van Mondriaan bekend, geschilderd vanaf dezelfde plek aan de noordkant van Arnhem.

De opbrengst van het werk, dat 53,5 cm bij 71,5 cm meet, wordt geschat op 120 duizend tot 180 duizend euro. Op dezelfde veiling wordt ook een andere aquarel van Mondriaan aangeboden, Tak met twee Japanse lelies, dat in 2009 door een Amerikaanse galerie is verkocht aan een onbekende eigenaar. De opbrengst van dat werk wordt geschat op 180 duizend tot 220 duizend euro. Het duurste werk van Mondriaan dat geveild is, is het schilderij Compositie No III (Compositie met Rood, Blauw, Geel en Zwart) uit 1929. Dat werd in 2015 afgehamerd op 44 miljoen euro.

De 59ste Grammy’s, belangrijkste prijzen van de Amerikaanse muziekindustrie wordt een strijd tussen Beyoncé en de rest. Beyonce neemt in de belangrijke categorieën (Album, Song en Plaat van het jaar) op tegen Adele. Beyoncé staat met negen Grammy-nominaties bovenaan in de ranglijst op de voet gevolgd door Drake, Rihanna en Kanye West, die ieder acht nominaties hebben. Voor Album van het jaar zijn vijf albums genomineerd: Adele (25), Beyoncé (Lemonade), Justin Bieber (Purpose), Drake (Views) en Sturgill Simpson (A sailor’s guide to earth).

Voor Song van het jaar staan weer Beyoncé (Formation) en Adele (Hello) tegenover elkaar, naast Mike Posner (I took a pill in Ibiza) Justin Bieber (Love yourself) en Lukas Graham (7 years). De genomineerden in de categorie ‘Beste nieuwe artiest’ zijn Kelsea Ballerini, Chance the Rapper, Maren Morris, The chainsmokers en Anderson.Paak.

Tussen de tientallen categorieën valt ook de nominatie van de in januari dit jaar overleden David Bowie op: zijn Blackstar staat in de categorie Best Rock Song. De Grammy’s worden op 12 februari uitgereikt.

Een standbeeld voor David Bowie is een grote stap dichterbij gekomen. Initiatiefnemers zijn erin geslaagd via crowdfunding 100 duizend pond (116 duizend euro) voor de deadline op te halen. Er is nog 50 duizend pond vereist om de financiering definitief rond te laten komen, maar de voormannen van de campagne melden aan de BBC dat dit geen probleem zal opleveren.

De Britse zanger, die afgelopen januari overleed, zal dan worden vereeuwigd in het plaatsje Aylesbury, een uur rijden ten noordwesten van Londen. Op deze plek begon Bowie zijn befaamde Ziggy Stardust-tournee - een serie optredens ter promotie van de albums The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars en Aladdin Sane.

De beoogde vervaardiger van de bronzen sculptuur is Andrew Sinclair, de beeldhouwer die in het verleden ook voor Queen Elizabeth II heeft gewerkt. Boven het werk zal uit luidsprekers ieder uur een nummer van Bowie klinken.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het Nieuwe Instituut (HNI) wil een designmuseum openen in Amsterdam. Het museum zal geen eigen collectie aanleggen maar toont werken uit de collecties van diverse Nederlandse musea. De reden voor dit op te richten museum zijn 'de bezuinigingen op en versnippering van de Nederlandse vormgevingsarchieven', zegt Floor van Spaendonck, hoofd beleid en actualiteit bij HNI, het sectorinstituut voor design, architectuur, mode en digitale cultuur. 'Er is behoefte aan één plek waar de volle breedte van het ontwerpveld samenkomt.' Ook zullen actuele tentoonstellingen met niet-aangekochte werken te zien zijn. 'Om het rijke verleden van de Nederlandse vormgeving recht te doen, moet het ook in een hedendaagse context worden geplaatst.'

Het nieuwe designmuseum krijgt in eerste instantie een tijdelijke opzet. 'Om een museum goed neer te zetten is minimaal een tot twee jaar nodig. Daarna wordt het project geëvalueerd.' HNI heeft positieve eerste gesprekken gevoerd met onder meer het Textielmuseum in Tilburg, het Stedelijk Museum Den Bosch, het Amsterdam Museum en het Wim Crouwel Instituut. 'In een later stadium hopen we ook grote instellingen als Museum Boijmans van Beuningen, het Groninger Museum en natuurlijk het Stedelijk Museum Amsterdam aan ons te binden.' Door depotstukken in bruikleen te geven kan het designmuseum volgens Van Spaendonck dienen als een vitrine voor de deelnemende musea.

HNI heeft in zijn gebouw in Rotterdam – het voormalige Nederlands Architectuur Instituut – drie tentoonstellingszalen tot zijn beschikking. Toch is gekozen voor een nieuw museum in Amsterdam als uitvalsbasis. 'Het aanleggen en beheren van een vormgevingsarchief behoort niet tot de opdracht van HNI. Bovendien is er behoefte aan één plek die geheel in het teken staat van design. Dat moet tevens een toegankelijke publieksattracties zijn. Amsterdam biedt daartoe de beste mogelijkheden.' Met de gemeente Amsterdam wordt gezocht naar potentiële locaties; er zijn ook zijn al verkennende gesprekken gevoerd met een projectontwikkelaar.

Het is niet voor het eerst dat de roep om een zelfstandig designmuseum in de hoofdstad klinkt. Tien jaar geleden wilde mode- en designplatform Premsela (een van de fusiepartners in HNI) een designmuseum openen op de Zuidas. De economische crisis en tegenwerking van de Amsterdamse musea gooiden roet in het eten. Het nieuwe designmuseum zal deels 'uit de markt' worden gefinancierd met sponsor- en entreegelden, zegt Van Spaendonck. Daarnaast wordt een beroep gedaan op de overheid en fondsen. 'Bij het Mondriaanfonds ligt nu de eerste aanvraag voor een haalbaarheidsonderzoek.'

De Britse beeldhouwster en installatiekunstenares Helen Marten wint dit jaar de Turner Prize voor kunst voor haar multimediale werk. De 30-jarige Marten nam de prijs in ontvangst tijdens een ceremonie in het Tate Britain museum in Londen. De jury prees Martens ‘gebruik van sculpturen, prints en haar woorden om installaties te maken die vol referenties zitten, van het hedendaagse tot het historische, van het alledaagse tot het raadselachtige’.

Marten verklaarde na de uitreiking tegenover de BBC dat zij en de drie andere artiesten die op de shortlist zich gelukkig prijzen, aangezien de kunst in Groot-Brittannië lijdt onder de besparingen en de opkomst van het rechtse populisme in de politiek. ‘De wereld gaat van de ene crisis naar de andere. Het allerlaatste dat we nu mogen doen is passief toekijken’, aldus Marten, die ook opriep tot meer tolerantie en menselijkheid.

Martens prijswinnende installatie is nog tot 2 januari te zien de Tate Britain Gallery. Naast Marten waren ook Anthea Hamilton, Josephine Pryde en Michael Dean genomineerd.

De Turner Prize, die 25.000 Britse pond (bijna 30.000 euro) waard is, wordt sinds 1984 uitgereikt aan kunstenaars jonger dan 50. De prijs is genoemd naar de pre-impressionistische Britse landschapsschilder William Turner. In het verleden werd de prijs onder meer gewonnen door Damien Hirst.

Helen Marten neemt de Turner Prize in ontvangst. Beeld reuters
Helen Marten neemt de Turner Prize in ontvangst.Beeld reuters
Helen Marten. Beeld reuters
Helen Marten.Beeld reuters

Bob Dylan zal definitief zijn Nobelprijs voor de Literatuur zaterdag niet zelf in ontvangst nemen. De verplichte toespraak heeft hij het comité in Stockholm toegestuurd. Deze wordt tijdens het Nobelprijs Banket voorgelezen door historicus Horace Engdahl. Ook zal collega-zangeres en -dichter Patti Smith tijdens de ceremonie zijn nummer A Hard Rain's A-Gonna Fall zingen.

Op 13 oktober werd aangekondigd dat de 75-jarige zanger en tekstschrijver de prijs voor zijn bijdragen aan de literatuur had gewonnen. Er volgde een stilte, afgezien van een kleine vermelding op zijn website die binnen een etmaal weer verdampte. Dylan gaf niet thuis. Zelfs het Nobelcomité kreeg hem niet te pakken.

Er ontstond ophef over Dylan’s uitblijven van een reactie; een lid van het comité liet zich ontvallen het onbeleefd en arrogant te vinden. Ondertussen duurde Dylan’s eeuwigdurende tournee voort. Na twee weken reageerde hij in een telefoontje naar Oslo: hij was vereerd en sprakeloos. Maar dat nam niet weg dat hij zijn komst niet kon bevestigen.

Dylan heeft geen concrete reden voor de afwezigheid opgegeven. Hij is niet de eerste winnaar in de categorie Literatuur die verstek laat gaan. Doris Lessing, Harold Pinter en Elfriede Jelinek gingen hem voor. De redenen hiervoor waren ouderdom, ziekte en sociale fobie. Aanwezigheid is niet verplicht, een Nobel-lezing geven is dat wél. De Nobelprijs en cheque ter waarde van circa 1 miljoen euro zal hij dus wel ontvangen, maar niet uit handen van koning Gustaaf. (Famke van Montfoort)

Bob Dylan. Beeld AP
Bob Dylan.Beeld AP

Kunstcentrum De Appel sluit aanstaande zondag, 11 december, na 4,5 jaar, de deuren van de huidige locatie aan de Prins Hendrikkade 142 in Amsterdam. In februari wordt elders in die stad een doorstart gemaakt. Waar precies is nog niet bekend - maar het adres wordt ook minder van belang, zegt de nieuwe directeur Niels van Tomme. ‘We hebben besloten om kleiner te worden. De Appel wordt een tijdelijke uitvalsbasis, met kantoor en archief en het curatorial programme, maar de exposities zullen steeds op andere locaties in de stad plaatsvinden.’

De krimp van De Appel (de toevoeging 'arts centre' verdwijnt) is pragmatisch. Na het ontslag van de vorige directeur Lorenzo Benedetti, het aftreden van het bestuur en fors minder inkomsten is een groot pand openhouden in de dure binnenstad onmogelijk. Maar Van Tomme noemt het ook een gerichte actie. ‘Wij gaan het dictaat van de groei tegenwerken.’

Op den duur zoekt hij wel naar een permanent gebouw, maar ‘dit is nu de beste keuze’. De Appel was sinds de oprichting in 1975 op vijf adressen gevestigd. In 2009 kende de instelling ook een ‘nomadische periode’ en dook op in onder andere Theater Frascati en De Tolhuistuin.

(Sacha Bronwasser)

Het logo van De Appel Arts Centre op het Prins Hendrikkade in Amsterdam. Beeld iAmsterdam
Het logo van De Appel Arts Centre op het Prins Hendrikkade in Amsterdam.Beeld iAmsterdam

Chanel heeft vrijdag gewaarschuwd dat een geplande nieuwe spoorlijn in de Franse Rivièra een bedreiging vormt voor de vele bloemenvelden in de regio. Het modehuis gebruikt die bloemen in het beroemde parfum Chanel No. 5.

Chanel werkt al tientallen jaren samen met landbouwers uit de streek van Grasse, bekend als parfumstad. Op twaalf hectare worden bloemen geteeld die de basis vormen voor het in 1921 gelanceerde parfum No. 5. De geur heeft als basis extracten uit ‘Grasse’-jasmijn en rozen die in het gebied geteeld worden. Volgens Chanel worden die velden bedreigd door plannen van de Franse spoorwegen om een nieuwe spoorlijn te trekken in de regio, mogelijk met de bouw van een viaduct over de velden.

Spoorwegmaatschappij SNCF wil een hogesnelheidslijn aanleggen tussen Le Muy en Cannes. SNCF zegt in een verklaring dat de regio drie van Frankrijks grootste steden huist en dat de Franse Rivièra niet geïsoleerd kan blijven. ‘Een viaduct en het passeren van hogesnelheidstreinen boven de velden zouden Chanel ertoe dwingen te stoppen met activiteiten in de regio’, waarschuwt het parfumhuis, dat een alternatieve route suggereert. Chanel steunt al langer plannen om het gebied op de UNESCO-erfgoedlijst te krijgen.

null Beeld ap
Beeld ap
Jasmijn in Grasse, die wordt gebruikt als basis voor No. 5. Beeld afp
Jasmijn in Grasse, die wordt gebruikt als basis voor No. 5.Beeld afp

Heel erg verrassend is het niet, ook dit jaar staat Bohemian Rhapsody van Queen weer bovenaan de Top 2000. Hotel California van Eagles staat nu op nummer 2 en Led Zeppelins Stairway To Heaven op 3. Er is dus geen podiumplek voor de dit jaar overleden Prince, David Bowie en Leonard Cohen.

De lijst, uitgezonden op NPO Radio 2, werd al dertien keer aangevoerd door de Britse band met de in die tijd vooruitstrevende videoclip. Wel opvallend is dat veel mensen onder de 35 jaar erop stemden. Vorig jaar stond Queen nog op de tweede plek, na Imagine van John Lennon. Dit lied kreeg in 2015 een nieuwe lading omdat het een symbool werd voor hoop, na de aanslagen in Parijs.

Dit jaar konden mensen op vijf nummers meer stemmen dan voorgaande jaren. Daarmee is een recordaantal stemmen van ongeveer 6,5 miljoen uitgebracht. Vorig jaar waren dat er circa 4,5 miljoen. Stemmers tot 35 jaar kozen dit jaar massaal voor Queen. Ook voor de groep 35 tot 55 jaar was de Britse band favoriet. In de categorie 55-plus ging de voorkeur naar Hotel California.

Naar de Top 2000 kijken en luisteren elk jaar ongeveer tien miljoen mensen. De lijst met 2000 nummers wordt elk jaar samengesteld door het publiek en is op de radio te horen van eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond. Op tv zijn er onder meer de Top 2000 Quiz en Top 2000 a Gogo.

Queen in 1980. Beeld ANP Kippa
Queen in 1980.Beeld ANP Kippa

Popzangeres Selena Gomez domineert Instagram. Donderdag maakte het fotonetwerk de jaarlijkse ranglijst bekend, een dag na het Spotify-jaaroverzicht.

Met haar 103 miljoen volgers passeert Gomez haar collega Taylor Swift, die er 93 miljoen heeft. Instagram zelf spant overigens de kroon: 200 miljoen volgers.

Het zijn jonge vrouwelijke beroemdheden die Instagram overheersen. Ariana Grande en Beyoncé komen op de derde en vierde plaats, met respectievelijk 89 en 88 miljoen volgers. Kim Kardashian, vorig jaar nog nummer twee, staat op vijf (met 88 miljoen).

De meest gevolgde man is Cristiano Ronaldo, de Portugese voetballer. Kylie Jenner, Justin Bieber en Dwayne Johnson sluiten het lijstje af.
Acht van de tien meest populaire foto’s werden even door Gomez geplaatst. En maarliefst zeven van de top tien videos neemt ze voor haar rekening. Dit is opmerkelijk, gezien de kleine vier maanden online-pauze die ze nam, en waarin ze niet postte. Sinds Thanksgiving is ze terug, de comeback-foto met haar fans verdiende 56 duizend likes.

De cijfers van de meest populaire BN’ers is nederiger, en mannelijker. Twintigjarige DJ Martin Garrix heeft momenteel een ruime 8 miljoen volgers. Doutzen Kroes is goed voor meer dan 4 miljoen. Daarna komen Robin van Persie, DJ Hardwell en DJ Tiesto, schommelend tussen de 4 en 3 miljoen.

Een opvallende nieuwkomer op Instagram dit jaar was Paus Franciscus, die een ruime 3 miljoen volgers heeft, maar zelf niemand volgt.

(Famke van Montfoort)

Selena Gomez op Instagram. Beeld instagram.com/selenagomez/
Selena Gomez op Instagram.Beeld instagram.com/selenagomez/

De Duits-Britse acteur Andrew Sachs, beroemd van zijn rol als de Spaanse ober Manuel in de televisieserie Fawlty Towers, is overleden. Dat meldt de BBC vrijdag. Sachs is 86 jaar geworden. Hij stierf vorige week op 23 november en werd afgelopen donderdag begraven, zo bevestigde zijn weduwe tegenover de Daily Mail. Sachs leed volgens zijn vrouw al vier jaar aan dementie.

De acteur, geboren in Berlijn als Andreas Sachs, speelde van 1959 tot 2008 in tientallen televisieseries en films. Hij werd wereldwijd bekend van zijn rol als de ober Manuel in Fawlty Towers naast John Cleese. Sachs speelde de Spaanse, onnozele, ober in de populaire comedyserie over een hotel in de kustplaats Torquay. Komiek Cleese speelt de onhandige en onbeschofte eigenaar van het hotel, Basil Fawlty. Het eerste seizoen van de serie werd in 1975 door de BBC uitgezonden. In 1979 volgde een tweede en laatste seizoen. In Nederland werd de serie door de KRO uitgezonden, in eerste instantie onder de naam Hotel op stelten.

Cleese noemt Sachs op Twitter 'een zeer lieve en vriendelijke man, en een echte grote grappenmaker. Ik zag hem voor het eerste in Habeus Corpus op het podium in 1973 en ik kon me geen betere Manuel wensen.'

Andrew Sachs. Beeld Kippa
Andrew Sachs.Beeld Kippa
John Clees en Andrew Sachs als Basil en Manuel in Fawlty Towers. Beeld Kippa
John Clees en Andrew Sachs als Basil en Manuel in Fawlty Towers.Beeld Kippa

Bondskanselier Angela Merkel prijkt op de cover van de eerste Duitse editie van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo. Merkel ligt op een hydraulische lift terwijl een monteur zegt dat ‘ze met een nieuwe uitlaatpijp nog eens vier jaar kan doorgaan’. Een duidelijke verwijzing naar zowel het Volkswagen-schandaal als de onlangs uitgesproken wens van de Duitse bondskanselier om voor een vierde termijn te gaan.

Charlie Hebdo promoot zijn Duitse versie ook met een afbeelding van Merkel, ditmaal op een toilet - het satirische blad lezende. De afsluitende slogan is: ‘Charlie Hebdo - het is bevrijdend’.

Naast Merkel staan in de Duitse editie ook cartoons over de afgelopen weekeinde overleden Cubaanse oud-leider Fidel Castro en een reisreportage van vier pagina’s van cartoonist Riss, over nationale identiteit. Ook de vluchtelingenstroom naar Duitsland wordt op de hak genomen.

Het eerste Duitse nummer is in een oplage van 200.000 exemplaren verschenen. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als wekelijks van het Franse origineel worden afgedrukt. Charlie Hebdo koos voor Duitsland omdat cartoonisten van het satirisch blad daar het hartelijkst werden ontvangen tijdens conferenties en lezingen. Bovendien had het nummer van Charlie Hebdo dat na de bloedige aanslag van 7 januari 2015 verscheen, van alle overige landen in Duitsland het meeste succes.

null Beeld afp
Beeld afp

Jarenlang stond de kalender van de Italiaanse bandenproducent bekend als spraakmakend dankzij de vele sexy foto's van naakte supermodellen. Fotografe Annie Leibovitz brak vorig jaar met die traditie en portretteerde sterke vrouwen die – op een Amy Schumer in ondergoed na - gekleed op de foto gingen. Ook dit jaar is bij de Duitse fotograaf Peter Lindbergh bloot taboe.

Lindbergh, die in 1996 en 2002 de Pirelli-shoot ook al voor zijn rekening nam, koos voor make-uploze en wat oudere actrices. De Duitse fotograaf Lindbergh koos voor actrices Helen Mirren, Kate Winslet, Nicole Kidman, Uma Thurman, Penelope Cruz, Julianne Moore, Charlotte Rampling, Robin Wright, Alicia Vikander, Lupita Nyong’o, Jessica Chastain, Rooney Mara, Zhang Ziyi en Léa Seydoux.

Op de veertig zwart-witbeelden is ook een bij het grote publiek onbekende vrouw te zien: de Russische professor Anastasia Ignatova. Maar net als bij de actrices koos Lindbergh ervoor om ook haar foto’s niet te bewerken met Photoshop. ‘In een tijd waar vrouwen overal perfect en jeugdig moeten ogen, vind ik het belangrijk om iedereen eraan te herinneren dat er nog een ander soort schoonheid is, één die dichter bij de realiteit komt en niet gemanipuleerd wordt omwille van commerciële belangen’, aldus Lindbergh.

Toch is er ook kritiek op de Pirelli-kalender van 2017. Lindbergh heeft wel vrouwen puur natuur geportretteerd, dus met rimpels, huidvlekken en fijne lijntjes. Maar geen van de vijftien vrouwen die hij met zijn camera vastlegde, zo beklagen mensen zich op social media, heeft een voller lichaam.

De Amerikaanse actrice Robin Wright Beeld epa
De Amerikaanse actrice Robin WrightBeeld epa

Bij een veiling van het internationale veilinghuis Sotheby’s heeft een manuscript van de componist Gustav Mahler 4,5 miljoen Engelse pond (zo’n 5,3 miljoen euro) opgebracht, een record. Nooit eerder bracht de veiling van een muzikaal manuscript zoveel geld op. Ter vergelijking: het handgeschreven exemplaar van negen symfonieën van Mozart bracht in 1987 2,5 miljoen pond (2,3 miljoen euro) op.

Het manuscript van de tweede symfonie van Gustav Mahler telt 232 pagina’s en is waarschijnlijk geschreven tussen 1888 en 1894. Het werd te koop aangeboden door de Amerikaanse econoom en zakenman Gilbert Kaplan. Er waren vier telefonische bieders. De winnende bieder (die anoniem wenst te blijven) bood uiteindelijk 3,9 miljoen pond, dat met bijkomende kosten neerkomt op 4,5 miljoen pond.

Sotheby’s bood ook een manuscript van Beethoven aan, maar dat is niet verkocht. Het gaat om een handgeschreven exemplaar van Allegretto in B mineur van Beethoven. Er wordt getwijfeld aan de authenticiteit. Musicoloog en Beethovenkenner professor Barry Cooper vertelde aan BBC Radio 4’s Today dat er inconsequenties in het stuk zitten. Zo zouden er foutjes in zitten en zijn de krommingen te krom en te elegant zijn om echt van Beethoven te zijn.

Sotheby’s zegt zeker te weten dat het wel originele manuscripten zijn. Ze geven aan twee van ’s werelds beste Beethovenexperts te hebben geraadpleegd, die beiden bevestigen dat het om werk van Beethoven gaat.

Het Mahler-manuscript. Beeld AFP
Het Mahler-manuscript.Beeld AFP

Blackstar van David Bowie is door de Nederlandse muziekpers verkozen tot het beste album van 2016 aan.’Een stem uit een crypte. Breekbaar en oud, bijna levenloos, een stap verwijderd van gene zijde. Maar geenszins berustend, eerder benauwd en met dichtgeknepen keel. Angstig’schreef Volkskrant -muziekredacteur Robert van Gijssel in zijn recensie over ‘David Bowies laatste ruimtereis’.

Skeleton Tree van Nick Cave & The Bad Seeds staat op nummer twee, de top drie wordt gecompleteerd door A Moon Shaped Pool van Radiohead. De eerste Nederlandse artiest in de lijst is Eefje de Visser, die met Nachtlicht op plek tien staat. De eindlijst van Oor wordt elk jaar samengesteld door 55 Nederlandse muziekjournalisten en radio-dj's.

Bowies vijf beste platen

Van David Bowie als ruimtereiziger op de plaat Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, tot zijn glorieuze laatste plaat Blackstar. Muziekredacteur Robert van Gijssel zet de vijf beste Bowie-albums op een rij.

Prince wordt op zijn sterfdag in april geëerd met een vierdaags festival. Het evenement wordt gehouden op Paisley Park, het studiocomplex van de zanger dat tevens zijn woning was.

Op het festival, dat de naam Celebration 2017 heeft gekregen, treden onder meer Prince' band The Revolution en zanger Morris Day op. Volgens persbureau Reuters worden er in de loop naar het event nog meer namen bekendgemaakt. Kaarten zullen 500 dollar (470 euro) kosten. Voor die prijs krijgen bezoekers toegang tot vier concerten per dag.

Celebration 2017 vindt plaats van 20 tot en met 23 april. Op de tweede dag van het festival is het precies een jaar geleden dat Prince overleed.

Paisley Park opende vorige maand voor het publiek. Fans van Prince kunnen instrumenten, kunstwerken, kledij en andere items van de zanger bezichtigen.

Prince. Beeld epa
Prince.Beeld epa

De nieuwe film van de Amerikaanse sterregisseur Wes Anderson duurt drie minuten: een commercial voor het Zweedse kledingmerk Hennes & Mauritz. Laat Kerst maar komen.

Het is al een tijdje terug dat we in het Grand Budapest Hotel verbleven, het barokke gebouw dat werd bevolkt door wonderbaarlijke mensen, beter bekend als de cast van een Wes Anderson-film. The Grand Budapest Hotel (vierOscars) dateert uit 2014. Het volgende ‘Untitled Wes Anderson Project’ wordt in 2018 verwacht, meldt filmsite IMDB, met rollen voor Bryan Cranston, Bill Murray en Edward Norton.

In afwachting daarvan zitten Andersons fans niet stil: ze produceren hun eigen Wes Andersonfilms, memes, pastiches en mash-ups. Er zijn mensen die het oeuvre van Anderson combineren met muziek en teksten van Kanye West, onder de verzamelnaam kanyewesanderson.

Het wachten en de huisvlijt wordt deze week onderbroken door een nieuwe, drie minuten korte Wes Anderson-film, in de vorm van een kerstcommercial voor het Zweedse kledingmerk H&M. Het verhaal, Come Together, speelt zich af in een trein, aan de vooravond van Kerst en doet denken aan Andersons The Darjeeling Limited. Ook hier beweegt de camera zich door en langs een rijdende trein.

De Amerikaanse acteur Adrien Brody speelt de conducteur in zijn kleine treinkantoor, gevangen in één shot, dat tegelijk strak is en rijk gevuld met details, maar vooral in een halve tel te herkennen is als een typisch Anderson-beeld. De conducteur scheurt een blaadje van de kalender (25december) en moet een mededeling doen aan de reizigers: elfenhalfuur vertraging; they won’t be home for Christmas.

Vooral tragisch voor het alleenreizende jongetje, treurig gefilmd in de omlijsting van een treinraampje. Het komt goed, als we de trein maar in een home veranderen en en passant zien we nog een kleine H&M-modeshow als de personages naar de restauratiewagen snellen.

In het eerste etmaal na de online-première haalde Anderson al een paar miljoen views. Nog niet de tientallen miljoenen views die de jaarlijkse kerstcommercial van de Britse warenhuisketen John Lewis trekt, maar goed, die gooien er dieren op een trampoline tegenaan.

De H&M-expres maakt deel uit van een klein parallel oeuvre van Anderson-commercials, waarbij hij zijn signatuur loslaat op Hyundai, Ikea en American Express: ‘My life. My card’. Die laatste, een parodie op een Wes Andersonfilmset, blijft zijn beste reclamespot minus dat warmgloeiende kerstgevoel.

De Amerikaanse zanger Colonel Abrams is op 67-jarige leeftijd overleden. Abrams werd wereldberoemd in de jaren 80 met de hit Trapped en later met disconummers als I'm Not Gonna Let en How Soon We Forget.

Abrahams – wiens echte naam echt Colonel was - werd geboren in Detroit, maar verhuisde al op jonge leeftijd met zijn familie naar New York. In The Big Apple nam hij zanglessen en leerde hij spelen op piano en gitaar. Abrahams was halverwege de jaren zeventig de zanger van een bandje waarin de dit jaar overleden muziekgrootheid Prince kortstondig gitarist was.

Abrahams’ doorbraak kwam bijna tien jaar later met zijn eerste clubsucces Music Is the Answer en zijn monsterhit Trapped, die ook in Nederland een Top 10-notering bereikte. Dat grote succes zou hij ondanks populaire nummers als I'm Not Gonna Let en How Soon We Forget niet meer bereiken.

Abrams worstelde de laatste jaren met zijn leven en zijn gezondheid. Hij was dakloos en leed aan diabetes. Vorig jaar begonnen fans van Colonel Abrahams een crowdfundingsactie om de zanger te helpen. De actie leverde echter niet het gewenste resultaat op. Het is nog onbekend waaraan Colonel Abrahams is overleden.

De documentaire La Chana heeft op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) de publieksprijs gewonnen. De film gaat over Antonia Santiago Amadar alias ‘La Chana’ die in de jaren en zestig en zeventig als de flamencokoningin van Spanje te boek stond, totdat ze op het hoogtepunt van haar carrière plots uit de schijnwerpers verdween. In de film van regisseur Lucija Stojevic blikt ze nu terug op haar carrière. La Chana kreeg gemiddeld een 9,27 van de bezoekers.

De makers waren zelf niet aanwezig bij de bekendmaking in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski zondag aan het begin van de laatste IDFA-dag. Wel stuurden ze een emotionele videoboodschap waarin hoofdpersoon Antonia Santiago Amador door haar tranen heen het Amsterdamse publiek bedankt voor de stemmen.

Eerder deze week werd bekend dat de documentaire Nowhere to Hide de belangrijkste juryprijs in de wacht heeft gesleept. De film gaat over het leven in Irak na het vertrek van Amerikaanse soldaten. Nowhere to Hide werd op verzoek van een Noorse-Koerdische regisseur gefilmd door een lokale verpleegkundige. Een schokkerig gefilmde, rauwe documentairemix van gezinstafereel en oorlogsleed, schrijft filmredacteur Bor Beekman. Lees hier zijn hele stuk over de juryprijzen.

Still uit La Chana. Beeld Noon Films
Still uit La Chana.Beeld Noon Films

De 51ste editie van het vermaarde cabaretfestival Cameretten is gewonnen door Pieter Verelst. In ‘een sterke finale waarin stand-up comedy, cabaret en absurdisme de strijd met elkaar zijn aangegaan’ bleek Verelst de juryfavoriet. Hij versloeg andere finalisten Victor Luis van Es en Alex Ploeg.

‘Met zijn spannende opkomst grijpt Pieter Verelst je direct bij de kladden. Om je een half uur lang niet meer los te laten’, schrijft de jury over het optreden van Verelst. De Belg ‘vertelt geen verhalen, maar beeldt ze uit.’

De publieksprijs ging naar Alex Ploeg. De jury prijst hem om zijn herkenbare cabaret. ‘Iedereen voelt zich weleens ongemakkelijk tijdens gesprekjes met de kapper. Andere verhalen getuigen juist van een prettig gestoord brein.’ Ploeg is ook een vaste kracht in het RTL 4-programma De Grote Improvisatieshow.

Pieter Verelst bevindt zich met het winnen van het festival in goed gezelschap. Theo Maassen, Marc-Marie Huijbregts, Brigitte Kaandorp, Ronald Goedemondt en Daniel Arends wonnen eerder de Juryprijs op Cameretten. De finalisten gaan begin 2017 met elkaar op tournee door Nederland.

Wat gebeurt er met de finalisten

Hans Teeuwen, Theo Maassen, Plien & Bianca, Marc-Marie Huijbregts: ze kickstartten ooit hun loopbaan met het winnen van een cabaretfestival. Tegenwoordig hoor je vaak niets meer van finalisten. Hoe kan dat? (+)

Zanger Cliff Richard maakt deze maand een muzikale comeback met de kerstsingle It's better to dream. Met het nummer wil hij voor de derde keer in zijn solocarrière op nummer 1 staan met Kerstmis. Eerder lukte hem dat in Groot-Brittannië in 1988 met Mistletoe and wine en in 1990 met Saviour's Day.

Cliff Richard kan wel wat positieve publiciteit gebruiken. Hij werd in verband gebracht met seksueel misbruik, hoewel het Openbaar Ministerie recent na twee jaar concludeerde dat er onvoldoende bewijs is voor de beschuldigingen en hem van alle blaam zuiverde.

De 76-jarige zanger, die in de gerechtelijke affaire steeds zijn onschuld volhield, trok zich twee jaar uit de openbaarheid terug. Daarom kwamen er ook geen nieuwe platen uit en werd een biografie uitgesteld.

De kerstsingle komt later deze maand uit op iTunes en als kerstkaart met daarin een cd en een persoonlijke boodschap van Sir Cliff. It's better to dream is een voor de feestdagen aangepaste versie van het origineel dat afkomstig is van zijn nieuwe album Just... Fabulous Rock 'n' Roll.

Op het album zingt Cliff Richard ook nieuwe versies van klassiekers als Roll Over Beethoven en Great Balls Of Fire.

Sir Cliff Richard Beeld anp
Sir Cliff RichardBeeld anp

Florence Henderson is op 82-jarige leeftijd overleden. De actrice werd in de jaren zeventig bekend vanwege haar rol als Carol Brady in de ABC-serie The Brady Bunch.

Henderson was afgelopen week in een ziekenhuis in Los Angeles opgenomen met hartproblemen. Ze zou uiteindelijk in bijzijn van familie en vrienden zijn overleden. Op Twitter stond oud-collega Maureen McCormick (Marcia Brady) stil bij het overlijden van 'een goede vriendin'.

Voor haar tv-doorbraak met The Brady Bunch maakte Henderson al naam als Broadway-ster. Zo stond ze in 1949 al op de planken met Carousel en had ze later grote rollen in South Pacific, The King and I en The Sound of Music. Ook op tv maakte ze geregeld haar opwachting. Zo was Henderson de eerste vrouw die ooit werd uitgenodigd voor The Tonight Show van Johnny Carson.

Naast The Brady Bunch was Henderson onder meer te zien in Ellen, Roseanne, The King of Queens The Love Boat, Ally McBeal en 30 Rock. Daarnaast sprak zij regelmatig tekenfilms in. Zo was ze onder meer te horen in The Cleveland Show en Scooby-Doo.

If this is true: I’ll never have to leave home again, het fotoboek van de Nederlandse fotograaf Robin de Puy, is opgenomen in de selectie van beste fotoboeken van het jaar van Time Magazine. Fotografen, curatoren en redacteuren van Time Magazine kiezen elk een boek dat dit jaar veel indruk op ze heeft gemaakt.

Best Photobooks van Time is een van de toonaangevende lijsten van het jaar. If this is true werd geselecteerd door Olivier Laurent, redacteur van Time Lightbox, de fotoredactie van Time Magazine. “De Amerikaanse ‘road trip’ is misbruikt door ontelbare fotografen, maar Robin de Puy heeft door haar intens persoonlijke aanpak’ een werk geproduceerd dat zich onderscheid in het genre. Geen schitterende landschappen, maar nadruk op de ontmoetingen onderweg, waarbij ze persoonlijke ervaringen deelt die veel fotografen zouden vermijden. Het resultaat is een adembenemend beeld van de VS van vandaag, nog relevanter geworden na de verkiezing van Donald Trump.”

Het boek en de gelijknamige tentoonstelling van De Puy kwamen voort uit een reis die De Puy in mei 2015 begon toen ze een Harley Davidson huurde en meer dan 10.000 kilometer door de VS reed. Robin de Puy is dit jaar Fotograaf des vaderlands.
Mark Moorman

Wat je fotografeert ben je zelf

Vijf fotografen portretteren Robin de Puy, Fotograaf des Vaderlands.

Robins roadmovie

Robins roadmovie Met één motor, vijf schone onderbroeken en twee camera's trok veelgeprezen portretfotografe Robin de Puy (29) drie maanden door de VS. Over de vlucht voor haar angsten en de wonderlijke ontmoetingen die dat opleverde.

Bekijk hier het beeldverhaal van Robins reis.

Robin de Puy Beeld anp
Robin de PuyBeeld anp

Het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo krijgt vanaf 1 december een Duitse versie. Dat heeft de woordvoerder van het blad bekendgemaakt. Het eerste nummer zal in een oplage van 200.000 exemplaren verschijnen. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als wekelijks van het Franse origineel worden afgedrukt.

In eerste instantie zullen in de Duitse ‘Charlie' vooral uit het Frans vertaalde artikelen en tekeningen staan. Maar de redactie wil ook inhoud exclusief voor de Duitse editie maken en samenwerken met Duitse cartoonisten en satirici.

Charlie Hebdo heeft voor Duitsland gekozen omdat cartoonisten van het satirisch blad daar het hartelijkst werden ontvangen tijdens conferenties en lezingen. Bovendien had het nummer van Charlie Hebdo dat na de bloedige aanslag van 7 januari 2015 op de redactie van het blad in Parijs verscheen, in Duitsland het meeste succes in het buitenland.

Charlie Hebdo vertaalt al een deel van zijn website in het Engels. In Frankrijk worden wekelijks (inclusief abonnementen) 110.000 exemplaren van het blad verkocht. Het afgelopen jaar kwam Charlie Hebdo een paar keer negatief in het nieuws vanwege omstreden spotprenten over de vluchtelingencrisis, de aardbevingen in Italië en de aanslagen in Brussel.

Verplichte kost voor alle Charlies

De documentaire over Charlie Hebdo is verplichte kost voor iedereen die zich destijds Charlie noemde.

Nieuwe tentoonstelling 'Willem Retour' is humor tot op het bot

Tekenaar Willem, dit jaar 75, heeft in al die jaren nog geen ideologische veer gelaten, blijkt bij de expositie in het Groningse Stripmuseum. Cynisme bestrijdt de striptekenaar die beroemd werd met genadeloze cartoons voor de krant Libération en de satirische bladen Hara-Kiri en Charlie Hebdo met cynisme. In weinig zachtzinnige beeldtaal.

null Beeld epa
Beeld epa

Met zijn boek Pogingen iets van het leven te maken heeft Hendrik Groen de NS Publieksprijs gewonnen. Groen is een pseudoniem – officieel van een schrijver die alleen bij uitgeverij Meulenhoff bekend is. Hoogstwaarschijnlijk is dat Peter de Smet, zo vogelde de Volkskrant eerder dit jaar uit.

Groen, de 83-jarige verteller in zijn boeken, verhaalt over het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Zolang er leven is is de tweede publicatie van Groens 'geheime dagboeken'.

De winnaar van de prijs wordt bepaald door de stemmen van het publiek en een kernjury. De andere genomineerden waren As in tas van Jelle Brandt Corstius, De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl, De verwarde cavia van Paulien Cornelisse, Gij nu van Griet Op de Beeck en Neem een geit van Claudia de Breij.

Zij waren allemaal aanwezig bij de bekendmaking in De Wereld Draait Door. De winnaar was vanzelfsprekend niet van de partij. Twee vertegenwoordigers zaten namens Groen in de tv-studio.

Wie is Hendrik Groen?

Zijn dagboeken verkopen als een tierelier, maar niemand weet wie schrijver Hendrik Groen eigenlijk is. Eén ding is duidelijk: zijn naam is een pseudoniem. Maar van wie? (+)

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Barack Obama heeft tijdens zijn laatste uitreiking van de presidentiële Medal of Honors lovende woorden gesproken over de sterren die de medaille ontvingen. Onder meer Ellen DeGeneres, Tom Hanks, Robert Redford, Robert De Niro, Bruce Springsteen en Diana Ross kregen de hoogste Amerikaanse burgeronderscheidingen.

De presidentiële Medal of Honor wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die een buitengewoon verdienstelijke bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid of het belang van de Verenigde Staten, wereldvrede, culturele of andere significante ondernemingen.

De president haalde in zijn speech voor een zichtbaar geëmotioneerde Ellen DeGeneres aan dat haar coming-out eind jaren 90 nog leidde tot minder kijkers voor haar serie. ‘En nu neemt ze het op tegen wat ons verdeelt door te laten zien wat ons bindt. Met één grap, één dans tegelijk.’

Obama noemde Tom Hanks ‘Amerika’s vader’ en prees zijn rollen als gewone Amerikanen die heldendaden verrichten. Over Bruce Springsteen grapte de vertrekkende Obama: ‘Ik ben de president, maar hij is the boss'. Springsteen trad nog op tijdens de inauguratie van Obama in 2009.

Obama heeft tijdens zijn presidentschap zeker 114 Medals of Freedoms uitgereikt, en dat is volgens The Washington Post een record voor een Amerikaans staatshoofd.

Bruce Springsteen en de Amerikaanse president Obama Beeld photo_news
Bruce Springsteen en de Amerikaanse president ObamaBeeld photo_news


De zwarte komedie Toni Erdmann van de Duitse regisseur Maren Ade heeft de LUX-filmprijs van het Europees Parlement gewonnen. Dat heeft voorzitter Martin Schulz bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Straatsburg.

Toni Erdmann kreeg de voorkeur boven À Peine J'ouvre les Yeux, het sociaal drama van Leyla Bouzid, en de animatiefilm Ma Vie de Courgette van Claude Barras. De drie films worden op kosten van het Europees Parlement vertaald en ondertiteld in de 24 officiële talen van de Europese Unie. Bovendien krijgt Toni Erdman extra financiële steun voor internationale promotie.


Toni Erdmann is met vijf nominaties ook de grote favoriet voor de 29ste editie van de European Film Awards dat op 10 december in Polen worden uitgereikt. De film is het geestige en melancholieke verslag van een ingewikkelde vader-dochterrelatie. Een Duitse man die toenadering zoekt tot zijn dochter, een jonge zakenvrouw die in Boekarest een carrière uitbouwt.

Regisseur Maren Ade ontvangt de ene na de juichende recensie voor de film waarin ook de Nederlandse actrice Hadewych Minis een belangrijke bijrol speelt, Volkskrant filmrecensent Pauline Kleijer gaf de 162 minuten durende film vijf sterren en constateerde: ‘Dat een film zo grillig, uniek en onvoorspelbaar kan zijn, is een verademing.'

Volkskrant-filmredacteur Bor Beekman sprak met regisseur Maren Ade. 'Duitse humor... nou ja, misschien hebben we de neiging die te verstoppen. Maar hij is er wel.'

Actrice Sandra Hüller als dochter Ines in een scène van Toni Erdman. Beeld
Actrice Sandra Hüller als dochter Ines in een scène van Toni Erdman.Beeld

Een handgeschreven gedicht van Anne Frank is woensdag voor 140 duizend euro verkocht bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem. De koper van het achtregelige versje dat Anne Frank schreef op 28 maart 1942, enkele maanden voordat ze met haar familie onderdook in het Achterhuis, is niet bekendgemaakt.

Het gebeurt zelden dat teksten van Anne Frank op de markt komen. Het gedicht is afkomstig uit het poëziealbum van Christiane van Maarsen, de oudere zus van Anne Franks beste vriendin Jacqueline van Maarsen.

De eerste vier regels schreef Anne Frank, destijds 12 jaar oud, over uit het tijdschrift Het Ros Beiaard van 10 april 1938. Van de laatste vier regels is de herkomst onbekend. Mogelijk heeft ze die zelf bedacht.

Anne Frank Beeld epa
Anne FrankBeeld epa
null Beeld ap
Beeld ap

Komiek James Corden presenteert de Grammy Awards. Hij volgt LL Cool J op die vijf edities presenteerde van de muziekshow. Dit maakte omroep CBS dinsdag bekend.

Corden heeft de klus te danken aan het populaire onderdeel Carpool Karaoke uit zijn Late Late Show, waarbij het met grote artiesten rondrijdt, terwijl hij ze interviewt en ze samen grote hits in de auto zingen. ''In Carpool Karaoke toont James zijn passie en enthousiasme voor muziek. Hij is een entertainer, maar ook een fan'', zegt organisator Neil Portnow van de Recording Academy in een verklaring.

Corden presenteerde in juni dit jaar ook de uitreiking van de Tony Awards. In zijn thuisland Groot-Brittannië presenteerde hij viermaal de BRIT Awards.

De Grammy Awards worden op zondag 12 februari uitgereikt in Los Angeles. De Grammy's gelden als een van de belangrijkste muziekprijzen ter wereld.

De Russische kunstenaar en homoactivist Demir Demirov (33) is zaterdag aanwezig bij de opening van een eigen expositie in Groningen, 'Inner Light'. De artiest uit Moskou is het afgelopen weekeinde in ons land aangekomen, aldus organisator Galerie MooiMan.

De Russische douane stak in oktober aanvankelijk een stokje voor de uitvoer van zijn werk naar Nederland voor een andere expositie, Roze Kunstlijn in Haarlem. De werken van Demirov werden door de Russische douane tegengehouden omdat de werken zouden 'aanzetten tot homoseksualiteit'.

Na enig gesteggel kwamen de schilderijen en tekeningen van Demirov toch in Nederland aan. Enkele werken bleken licht beschadigd. In Haarlem was het werk van Demirov, die zich laat inspireren door de groeiende homofobie in zijn vaderland, onderdeel van een tentoonstelling. In Groningen krijgt de Rus een eigen expositie van ongeveer 25 tekeningen.

De uitvoer daarvan door Demirov zelf stuitte ditmaal niet meer op problemen. De solo-expositie is in het kader van Wereld Aids Dag 1 december, aldus de galerie. De opbrengst is helemaal voor de kunstenaar en zijn vrienden, voor de aanschaf van HIV-medicatie. Volgens de Groningse galerie vangt Demirov met zijn werk 'helder de tijdsgeest van homofoob Rusland'.

null Beeld CBS
Beeld CBS
De Russische homoactivist en kunstenaar Demi Demirov (midden) bij zijn aankomst op Schiphol. Beeld Facebook
De Russische homoactivist en kunstenaar Demi Demirov (midden) bij zijn aankomst op Schiphol.Beeld Facebook

Kanye West is ter observatie opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles. Volgens TMZ is de Amerikaanse rapper op een psychiatrische afdeling beland, nadat hij labiel gedrag vertoonde en zal een dokter hem onderzoeken omdat hij aan een hevige slaapstoornis lijdt.

In diverse andere media wordt gesuggereerd dat Kanye het moeilijk heeft met het verwerken van de overval op zijn vrouw Kim Kardashian. Zij werd vorige maand in Parijs door gewapende mannen bedreigd, gekneveld en opgesloten.

Maandag maakte concertorganisatie Live Nation bekend dat de resterende optredens van Wests Life Of Pablo-tournee in de VS werden afgelast wegens oververmoeidheid van Kanye. De rapper maakte bij zijn laatste optredens een verwarde indruk. Zo betuigde hij openlijk zijn steun aan de gekozen president Donald Trump en hield hij een langdurige tirade, waarin hij onder meer Hillary Clinton, Facebook, Amerikaanse radiostations, Beyoncé en Jay Z op de korrel nam .

West suggereerde onder meer over Jay Z dat die huurmoordenaars in dienst zou hebben. ‘Jay Z, ik weet dat je hitmen hebt, stuur ze niet op mij af.’

Het gedrag van Kanye West leverden hem de afgelopen dagen hevige kritiek op sociale media op.

null Beeld epa
Beeld epa

De veelgeprezen Ierse schrijver William Trevor is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn slaap in zijn huis in Devon (Engeland). Trevor gold als een grootmeester van het korte verhaal. Een aantal van zijn boeken is in het Nederlands vertaald, waaronder het in 2014 opnieuw uitgebrachte Het verhaal van Lucy Gault.

Hij debuteerde eind jaren vijftig met A Standard of Behaviour. Zijn echte doorbraak kwam pas in 1964 met The Old Boys. Ook zijn boeken Fools of Fortune en Two Lives waren een groot succes bij critici en publiek. Trevor werd vijfmaal genomineerd voor de Booker Prize, onder meer voor de verfilmde thriller Felicia’s Journey. Ook werd hij jarenlang getipt voor de Nobelprijs voor Literatuur.

Hij ontving de prijs uiteindelijk nooit. Wel werd de Ier in 2002 door de Britse koningin Elisabeth geridderd.

William Trevor Beeld photo_news
William TrevorBeeld photo_news

Dirigent Bernard Haitink krijgt de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2016. De jury was er dit keer razendsnel uit, liet ze maandag weten. 'Voor de jury waren de vergaderingen over de oeuvreprijs dit jaar kort, om niet te zeggen: non-existent. De prijs kon alleen maar naar Bernard Haitink gaan', zegt voorzitter Mischa Spel.

Haitink krijgt de onderscheiding komende zondag tijdens de rechtstreekse uitzending van Podium Witteman op NPO 2. 'Hij is 87, maar wat zegt dat eigenlijk? In het geval van dirigent Bernard Haitink is leeftijd slechts een aanbeveling', aldus Spel. 'Als dirigent is hij nog volop actief op het allerhoogste niveau. Ook dit seizoen leidt hij wereldorkesten als de Berliner Philharmoniker, het orkest van de Bayerische Rundfunk, het LSO, Chamber Orchestra of Europe, Tonhalle Orchestra Zürich en de orkesten in Chicago en Boston.’

undefined

Bernard Haitink. Beeld anp
Bernard Haitink.Beeld anp

Dirigent Bernard Haitink blikt terug

Hij leek zo matig getalenteerd, toen hij ruim zestig jaar geleden de bok beklom. Een pias. Bernard Haitink, de wereld- beroemde dirigent blikte twee jaar uitgebreid terug op zijn carrière. Lees hier het vraaggesprek dat Volkskrant-redacteur Guido van Oorschot met Haitink had.

De film Fantastic Beasts and Where to Find Them heeft in zijn eerste weekend in de Nederlandse bioscopen al bijna 2 miljoen euro opgebracht. Met een opbrengst van 1.966.364 euro beleeft de film van Harry Potter-auteur J.K. Rowling het succesvolste openingsweekend van dit jaar.

Dat record stond tot vorige week op naam van Batman v Superman: Dawn of Justice, dat in maart in zijn eerste weekend ruim 1,5 miljoen binnensleepte. Fantastic Beasts and Where to Find Them ging vorige week woensdag in 196 zalen in première. In zijn eerste vijf dagen trok de film met Eddie Redmayne in de hoofdrol 230.921 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen.

De film is het eerste deel in een reeks van vijf. J.K. Rowling maakt met Fantastic Beasts haar debuut als scriptschrijver. Het verhaal is geïnspireerd op Fabeldieren en waar ze te vinden, een boek dat een rol speelt in de bekende Harry Potter-serie.

Volkskrant-filmredacteur Bor Beekman sprak met producent David Heyman, regisseur David Yates en hoofdrolspeler Eddie Redmayne over Fantastic Beasts and Where to Find Them. 'Acteurs stonden op de set als puppy's om J.K. Rowling heen.'

Recensie: Fantastic Beasts steelt binnen vijf minuten je hart

'Dit kán geen droom zijn', zegt een doodgewone bakker verrukt als hij in Fantastic Beasts and Where to Find Them oog in oog komt te staan met het ene fantastische beest na het andere. Draak-slangen in pauwenkleuren, een wandelende tak extraordinaire, een soort kleptomaan vogelbekdier. Lees hier de 4-sterren recensie van Volkskrant-filmredacteur Floortje Smit.

null Beeld Filmdepot
Beeld Filmdepot

Elf dj's presenteren dit jaar de Top2000 op NPO Radio 2. Voor het eerst in de geschiedenis van de lijst zijn er ook twee vrouwen aan het team toegevoegd: Evelien de Bruijn en Marisa Heutink. Verder maakt Ruud de Wild op Eerste Kerstdag zijn debuut op de radiozender.

De andere presentatoren van de zogenoemde 'lijst der lijsten' zijn Gerard Ekdom, Bart Arens, Gijs Staverman, Rob Stenders, Wouter van der Goes, Stefan Stasse, Jan-Willem Roodbeen en Frank van 't Hof.

De Top2000 wordt samengesteld aan de hand van stemmen van de luisteraars. Die kunnen vanaf komende vrijdag een week lang hun favoriete nummers kenbaar maken. Op vrijdagavond 2 december wordt dan meteen de top 3 bekendgemaakt en de volledige lijst volgt op maandag 19 december.

De lijst met 2000 liedjes is zoals ieder jaar te horen van Eerste Kerstdag tot en met oudejaarsavond. Het evenement trekt jaarlijks zo'n 10 miljoen muziekliefhebbers.

Evelien de Bruijn, Ruud de Wild en Marisa Heutink tijdens de bekendmaking van het Top 2000 dj-team in het Top 2000 Cafe. Beeld anp
Evelien de Bruijn, Ruud de Wild en Marisa Heutink tijdens de bekendmaking van het Top 2000 dj-team in het Top 2000 Cafe.Beeld anp

Top 2000: door mannen voor mannen

In de Top 2000 dus weer zoeken naar de grote vrouwen, die de afgelopen jaren toch hebben gedomineerd in de pop.Volkskrant-recensent Robert van Gijssel evalueerde vorig jr de zogeheten lijst der lijsten. Lees hier zijn verhaal terug.

Prince heeft zondagavond postuum een American Music Award (AMA) gekregen voor zijn album met de soundtrack van Purple Rain. Dat meldt The Huffington Post.

De zus van de zanger, Tyka Nelson, nam de prijs namens de familie in ontvangst. 'Prince was een zwarte tiener die de moed had om anders te zijn', vertelde Nelson terwijl ze haar tranen probeerde te bedwingen. 'Met zijn visie en talent is hij nog steeds een van 's werelds meest gerespecteerde en geliefde artiesten', vervolgde ze.

Purple Rain was het zesde album van Prince en deed dienst als soundtrack van de gelijknamige film uit 1984 waar de zanger in meespeelde. 'Namens Prince, onze lieve vriend, meester en broer, accepteer ik nederig deze prijs', sprak zus Nelson. De twee broers en twee zussen van Prince zijn met elkaar verwikkeld in een conflict over de erfenis van de overleden zanger.

Prince overleed in april aan een overdosis van de krachtige pijnstiller fentanyl. Hij werd 57 jaar oud.

Tyka Nelson neemt de award in ontvangst namens haar broer Prince. Beeld ap
Tyka Nelson neemt de award in ontvangst namens haar broer Prince.Beeld ap

Een originele tekening van Hergés strip Kuifje en de mannen op de maan is in Parijs verkocht voor een recordbedrag van 1,55 miljoen euro, meldt veilinghuis Artcurial. Dat is zo'n 600.000 euro meer dan verwacht. In 2012 werd de originele coverillustratie van Kuifje in Amerika nog verkocht voor 1,3 miljoen euro.

De tekening van 50 bij 35 centimeter is door Hergé gemaakt met Chinese inkt en toont Kuifje met zijn hondje Bobby en kapitein Haddock op de maan.

Volgens stripexpert Eric Leroy van het veilighuis is het 'een uitzonderlijke prijs voor een uitzonderlijk werk'. 'Mannen op de maan was een sleutelmoment in de geschiedenis van het stripboek', aldus Leroy. 'Eén van Hergés belangrijkste werken in de naoorloogse periode, van hetzelfde niveau als Kuifje in Tibet.'

Sinds in Parijs in het Grand Palais een grote tentoonstelling over Hergé is geopend, stijgen de boeken over de jonge reporter weer in populariteit.

De Belgische koningin Mathilde bij de Hergé-expositie in Parijs. Beeld epa
De Belgische koningin Mathilde bij de Hergé-expositie in Parijs.Beeld epa

Een mijlpaal in musicalland: Soldaat van Oranje wordt zaterdag voor de tweeduizendste keer opgevoerd. Dit heeft nog geen enkele theatervoorstelling ooit in Nederland gepresteerd. De musical, gebaseerd op de oorlogsmemoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, die in de Tweede Wereldoorlog deelnam aan het Leidse studentenverzet, trekt al volle zalen sinds de première in 2010.

De tweeduizendste voorstelling wordt niet met een groot feest gevierd, laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP. Er was al flink uitgepakt toen de productie in oktober zijn zesde verjaardag vierde. En tijdens de 1830ste show in mei vestigde de musical met de 2 miljoenste bezoeker een record van meeste bezoekers ooit voor een Nederlandse musical. Bezoekers die er zaterdagavond bij zijn krijgen wel een speciale jubileummok mee naar huis.

Soldaat van Oranje is voorlopig tot en met mei 2017 in de Theaterhangaar in Katwijk te zien.

De cast van de Soldaat van Oranje tijdens het slotapplaus Beeld anp
De cast van de Soldaat van Oranje tijdens het slotapplausBeeld anp

Soundos el Ahmadi (34) keert niet meer terug in De Wereld Draait Door als huiscomedian. De Amsterdamse cabaretière volgde in september Peter Pannekoek op, maar er bleek weinig animo voor haar bijdrages.

De vrijdaguitzending van het actualiteitenprogramma van de VARA wordt traditiegetrouw afgesloten met een optreden van de huiscomedian, maar die bleef de afgelopen weken telkens achterwege.

In DWDD zelf werd geen verklaring gegeven voor haar afwezigheid, maar El Ahmadi bevestigt in Televizier.nl dat er 'simpelweg geen goede match' was.

'Ik ben na de zomer vol enthousiasme begonnen aan mijn avontuur bij DWDD. Maar helaas bleek al snel dat het wekelijks schrijven en testen van het materiaal te intensief was naast mijn tournee, presentatie- en schrijfwerkzaamheden voor mijn nieuwe theatershow en filmscript.'

Soundos ontkent niet dat er maar matig om haar weekafsluiters gelachen kon worden. 'Wat goed werkt bij stand-up comedy, sloeg soms niet goed aan tijdens de live-uitzending. Daarom is in goed overleg besloten om niet verder gaan.'

Soundos El Ahmadi Beeld ANP
Soundos El AhmadiBeeld ANP

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Soundos El Ahmadi stuurde zelf een appje naar DWDD toen ze hoorde van het vertrek van Peter Pannekoek. 'Ik ben 34 jaar, ik durf het nu aan', zo zei ze in september in een interview met Gidi Heesakkers.

Historicus Jaap Cohen gaat een biografie over Theo van Gogh schrijven. Het boek moet in 2020 verschijnen, meldt uitgever Querido.

Cohen vindt dat de twaalf jaar geleden vermoorde cineast, interviewer en columnist een biografie verdient omdat hij aan de basis staat van een belangrijk debat, dat nog steeds gevoerd wordt in de Nederlandse samenleving: 'Waar ligt de grens tussen het provocatief uiten van een mening en gewoonweg schelden/smaad?'

‘Dit debat is van groot belang geweest voor de recente Nederlandse geschiedenis en duurt nog steeds voort; zie de recente ophef rond Zwarte Piet, Sylvana Simons en Geert Wilders. Alleen al daarom verdient Theo van Gogh een biografie', aldus Cohen.

De stad is opgewonden, maar niet vanwege Theo van Gogh

Lees hier de column van Toine Heijmans over de Van Gogh-herdenking begin november in Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

Schrijfster J.K. Rowling vertelde ooit dat ze begin jaren negentig in een vertraagde trein naar Londen zat toen Harry Potter plotseling haar gedachten binnenwandelde. ‘Alsof hij er altijd geweest was: een compleet personage.’ Een kwart eeuw later verschijnt Harry Potter en het Vervloekte Kind, de Nederlandse vertaling van het achtste en naar het aanziet laatste deel uit de wereldwijde succesreeks over een gewone jongen die een tovenaar blijkt te zijn.

Op diverse plekken in Nederland organiseren boekhandels evenementen. Sommige winkels openen om middernacht de deuren voor de achtste Harry Potter. Een overzicht van de verschillende evenementen is te vinden op harrypotter.nl/event

Volkskrant-recensent Pjotr van Lenteren mocht alvast lezen en concludeerde dat de achtste Harry Potter ‘even geestig is als op z'n Grieks tragisch’. Lees hier zijn recensie.

null Beeld Manuel Harlan
Beeld Manuel Harlan

'We zijn nooit klaar met Harry Potter'

Vandaag om middernacht verschijnt Harry Potter en het Vervloekte Kind, de vertaling van het (dus tóch) achtste deel uit de wereldwijde succesreeks. Cabaretier Erik van Muiswinkel en zijn dochter Emma zijn fans van het eerste uur. Lees hier het interview van Volkskrant-redacteur Iñaki Oñorbe Genovesi met Van Muiswinkel en zijn dochter.

Metalfans hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het vandaag zover. Metallica heeft zijn nieuwe en langverwachte plaat gelanceerd. Hardwired...To Self-Destruct heet het elfde studio-album van de Amerikaanse band dat 12 nummers bevat en bijna 80 minuten aan materiaal.

Opmerkelijk is dat Metallica het volledige album inclusief video’s gratis op YouTube heeft gezet. Volkskrant recensent Menno Pot beluisterde de plaat en oordeelde: ‘Naar goed Metallica-gebruik is er een compacte, vinnige opener (Hardwired), maar de grootste winst zit 'm in een paar langere stukken die hervonden songschrijversvernuft en toewijding verraden: Moth into Flame, het door Iron Maiden-gitaartjes gedragen Atlas, Rise!, maar ook het weerbarstige Halo on Fire, met zijn wendingen in tempo en melodie. Handvol goede songs, voelbaar nieuw elan; het is best een mooie opbrengst.’

Drie sterren geeft Pot het nieuwe album van Metallica. Na acht jaar pauze. Hoewel: pauze, James Hetfield en Lars Ulrich stonden zo stijf van de ideeën dat ze niet wisten waar te beginnen. Dat ontdekte Volkskrant-recensent Robert van Gijssel, die een paar dagen met Metallica optrok. Lees hier zijn reportage. 'Angstaanjagend? Bang? Zo zitten wij niet in elkaar joh, dat weet je toch wel.'

Metallica Beeld epa
MetallicaBeeld epa

De Nederlands-Britse actrice Audrey Hepburn (1929-1993) heeft in de Tweede Wereldoorlog niet voor het verzet gewerkt. Het Airborne Museum in Oosterbeek heeft hiernaar onderzoek gedaan in voorbereiding op een tentoonstelling over Ella van Heemstra, de moeder van Hepburn.

Biograaf Barry ­Paris schreef dat Hepburn in de oorlog als koerier had gewerkt en na de Slag van Arnhem had geholpen bij de evacuatie van Britse militairen. Na onderzoek in verschillende archieven is geen spoor van bewijs gevonden voor de verzetsactiviteiten van Hepburn.

De expositie 'Moederliefde. Het geheim van Ella & Audrey' draait om de inspanningen van de moeder van Hepburn, een gescheiden Nederlandse barones die uitging met hoge Duitse legerofficieren, om haar dochter kansen te geven die zijzelf niet had gehad. Daarvoor gebruikte zij haar netwerk, dat zij deels opbouwde toen ze lid was van een fascistische partij.

Na de oorlog verhuisden moeder en dochter naar Amsterdam, omdat de familie van Heemstra in Arnhem niet meer echt welkom was. Doel van de tentoonstelling is volgens het museum te laten zien dat gewone burgers in de oorlog niet alleen maar 'goed' of 'fout' waren. De zoons van Hepburn komen de expositie openen.

Audrey Hepburn Beeld anp
Audrey HepburnBeeld anp

Apple heeft een boek uitgebracht, waarin louter foto’s van de producten van de technologiefabrikant te zien zijn. Het boek heet Designed by Apple in California. In het boek staan 450 foto’s van Apple-producten die de afgelopen 20 jaar verschenen. Van de eerste iMac in 1998 tot de vorig jaar uitgebrachte Apple Pencil.

Op de foto’s zijn zowel de afgewerkte producten als het designproces te zien. ‘We beschouwen dit boek als een voorzichtige poging om alle producten die we hebben ontworpen te bundelen tot een archief’, aldus Jony Ive, hoofd design bij Apple. Aan het boek, dat in twee formaten is te krijgen, hangt ook een behoorlijk prijskaartje. Voor het kleine formaat moet 199 dollar betaald worden, het grote exemplaar kost zelfs 299 dollar.

Het Apple-boek is opgedragen aan, hoe kan het ook anders, Steve Jobs.

Het loopt slecht af met de opportunistische rokkenjager Don Giovanni, dat weet elke operaliefhebber. Sommige regisseurs zetten hem neer als loverboy, anderen als een narcist met perverse trekjes. Mozart schreef twee verschillende eindes voor Don Giovanni. In de ene wordt de hoofdpersoon gevangengenomen, in de andere verdwijnt hij in helse vlammen.

De Belgische cineast en regisseur Jaco van Dormael koos voor een onconventionele aanpak. Aan het begin van de opera wordt Il Commendatore - die zijn dochter wil beschermen tegen de avances van de versierder - door Don Giovanni gedood in een zwaardgevecht. Van Dormael laat de man verdrinken in zijn eigen zwembad, volgens onlineplatform Forumopera. Op grond hiervan suggereert de site dat ook Don Giovanni zelf op een aquatische manier aan zijn einde zal komen.

De première van de opera wordt zondag 20 november live uitgezonden via de website operaliege.be en blijft daarna nog enkele maanden op de site te zien.
Nell Westerlaken

null Beeld reuters
Beeld reuters

Een instituut in de wereld van de klassieke muziek gaat verdwijnen uit het Amsterdamse straatbeeld. Muziekhandel Broekmans & Van Poppel verhuist eind dit jaar van de Amsterdamse Van Baerlestraat naar Badhoevedorp. Dit meldt de Amsterdamse website inzuid.

Voor muziekliefhebbers en frequente bezoekers van het Concertgebouw in Amsterdam is het familiebedrijf Broekmans & Van Poppel een begrip. De winkel was decennialang het beginpunt van een muzikaal uitstapje: eerst rondneuzen in de partituren, muziekliteratuur en –curiosa, daarna een hapje eten bij ‘buurman’ brasserie Keyzer om vervolgens een deur verder een uitvoering bij te wonen in het Concertgebouw.

Uit de hele wereld kwamen klanten naar Broekmans & Van Poppel voor de grote collectie (tweedehands) bladmuziek en curiosa zoals speeldoosjes en ‘muzikale’ ansichtkaarten. Een bijzondere klassieke partituur voor blokfluit of ukelele? Te koop in de Van Baerlestraat.

De bladmuziekbranche heeft zijn langste tijd gehad. Musici plukken hun muziek steeds vaker van internet. Sommige gerenommeerde solisten lezen hun partituur inmiddels van een tablet tijdens hun optredens. Ook cd-verkopen lopen gestaag terug ten gunste van downloads.

Broekmans & Van Poppel is sinds 1914 gevestigd aan de Van Baerlestraat. Het bedrijf heeft nog wel een vestiging in Utrecht die voorlopig open blijft.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

De Finse componist Sebastian Fagerlund is benoemd tot composer in residence bij het Koninklijk Concertgebouw. Hij is de tweede musicus in deze functie. Momenteel werkt zijn voorganger, de Chinees-Amerikaanse componist Huang Ruo, aan zijn muzikale vertaling van Amsterdam en de Nederlandse cultuur. Zijn werk gaat op 2 maart in première in het Concertgebouw. Huang Ruo heeft enige tijd in Amsterdam gewoond om indrukken op te doen.

Ook Fagerlund (1972) zal een tijdje in Nederland komen wonen om inspiratie op te doen voor de twee compositie die hij zal maken in het kader van zijn residency. De werken zullen in het seizoen 2017-2018 in première gaan. BBC Music Magazine omschreef Fagerlund als een veelzijdig componist die zijn ‘welhaast grenzeloos technisch vernuft in dienst stelt van een rijke fantasie’.

Hij schreef onder meer werk voor de Nederlandse fagottist Bram van Sambeek. De residencies worden mogelijk gemaakt dankzij een particuliere donatie.

Nell Westerlaken

Alles begint bij Bach - klassieke muziek voor beginners

Merlijn Kerkhof (30) schreef Alles begint bij Bach, een boek over klassieke muziek. Niet alleen voor grijze kenners, maar ook voor jonge, geïnteresseerde leken. Lotte Wijbrands (21) zit midden in de doelgroep en legt hem een aantal kwesties voor. 'Als je van metal houdt moet je Sjostakovitsj luisteren.'

De Finse componist Sebastian Fagerlund Beeld Facebook
De Finse componist Sebastian FagerlundBeeld Facebook

Leonard Cohen is overleden als gevolg van een val in zijn woning in Los Angeles. De Canadese singer-songwriter en dichter stierf na de val op 7 november in zijn slaap. Dat heeft Cohens manager Robert Kory laten weten. ‘Zijn dood was plotseling, onverwacht en vredig.’ Cohen, die 82 jaar oud is geworden, kampte al een tijdje met gezondheidsproblemen.

Cohen werd in intieme kring begraven voordat het nieuws van zijn dood drie dagen later bekend werd gemaakt. ‘Mijn zus en ik hebben net mijn vader begraven in Montreal’, schreef Cohens zoon Adam op Facebook. ‘Hij rust nu naast zijn moeder en vader, net zoals hij had gevraagd.’

Cohen werd in de jaren zestig wereldberoemd met zijn liedjes Suzanne, So long Marianne en Bird on a Wire. Ook is hij bekend van het nummer Hallelujah. Aanvankelijk begon hij als dichter, maar met zijn monotone, melancholieke stem had hij als muzikant meer succes. Hij had net zijn veertiende plaat uitgebracht, You Want It Darker. In een interview met het blad The New Yorker vertelde Cohen dat hij ‘klaar was om te sterven’. ‘Ik hoop dat het niet te onaangenaam is’, zei Cohen.

Volksrant-recensent Menno Pot zette de vijf belangrijkste songs van Leonard Cohen op een rij. Liedjes die het verhaal van zijn oeuvre vertellen.

undefined

Een van de grootste poëten van de poptraditie

We hadden het, net als bij David Bowie in januari, kunnen zien aankomen. Dat diepzwarte, prachtige nieuwe Leonard Cohen-album, het eind oktober verschenen You Want It Darker, was een afscheidsplaat. 'I'm ready, my Lord,' baste hij. En even verderop: 'I'm leaving the table/ I'm out of the game.'

Leonard Cohen Beeld anp
Leonard CohenBeeld anp

Het schilderij Grainstack (Hooiberg) bracht 81,4 miljoen dollar (76 miljoen euro) op in veilinghuis Christie’s in New York. De geschatte opbrengst 45 miljoen dollar was. De veiling was specifiek gericht op impressionisme en moderne kunst.

Het schilderij brak een record: nog nooit eerder bracht een Monet zoveel geld op. In 2008 bracht een Monet 80,1 miljoen dollar op. Monet schilderde Grainstack in 1891 in het Franse dorp Giverny. Het schilderij is onderdeel van een serie – in totaal schilderde Claude Monet er 25.

Het schilderij dat woensdag geveild werd, is één van de weinige doeken die nog in handen van een private verzamelaar is.

Ook een schilderij van een Wassily Kandinsky brak een record. Het werd verkocht voor 23,3 miljoen dollar (21,7 miljoen euro).

Grainstack bracht een recordbedrag op. Beeld ap
Grainstack bracht een recordbedrag op.Beeld ap

Muzikant Bob Dylan zal niet aanwezig zijn op de uitreiking van de Nobelprijzen in Stockholm. Dylan heeft het Zweedse Nobelcomité laten weten dat hij 'had gehoopt de onderscheiding persoonlijk te kunnen komen ontvangen, maar andere verplichtingen maken dat onmogelijk'.

Het is de zoveelste tegenvaller voor het Nobelcomité sinds Dylan vorige maand de Nobelprijs voor Literatuur kreeg toegekend. Eerst was er de hoon van gevestigde schrijvers en literatuurcritici over het feit dat een zanger en componist voor zijn liedjesteksten de belangrijkste literatuurprijs ontving. Vervolgens bleef een reactie van Dylan op de prijs twee weken uit. Een korte vermelding van de Nobelprijs op zijn website was na een dag weer verdwenen.

Een lid van het Nobelcomité noemde Dylan daarop 'arrogant'. Uiteindelijk reageerde de Amerikaanse zanger door te zeggen dat hij 'sprakeloos was geweest' door de toekenning en deze 'een hele eer' vond.

Onduidelijk is nu wie op 10 december namens Dylan de Nobelprijs in ontvangst gaat nemen.

Bob Dylan Beeld photo_news
Bob DylanBeeld photo_news

Dylans tekstboeken lezen als de mooiste poëziebundels

Het is zover: muzikant Bob Dylan krijgt de Nobelprijs voor literatuur. Hoe briljant is de singer-songwriter in de ogen van kenners? Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer wierp een blik op zijn oeuvre en ontleedde vijf van zijn beste teksten.

Het schilderij Untitled XXV van de van oorsprong Nederlandse schilder Willem de Kooning (1904-1997) is tijdens een veiling in New York voor omgerekend ruim 61 miljoen euro verkocht. Het was een veilingrecord voor de abstract-expressionistische kunstschilder die een groot deel van zijn leven woonde en werkte in de Verenigde Staten.

Wie de koper van het schilderij van De Kooning is, is niet bekendgemaakt. Hij bracht zijn bod uit via de telefoon. Het imposante tableau Untitled XXV (2 meter bij 2,20 meter) was te koop aangeboden door de vroegere premier van Georgië en miljardair Bidzina Ivanisjvili. De opbrengst was veel hoger dan het verwachte bedrag van iets meer dan 37 miljoen euro.

Het vorige veilingrecord voor een werk van de in Rotterdam geboren
De Kooning stond op ongeveer 30 miljoen euro. Overigens heeft De Kooning ook het duurste schilderij ooit op zijn naam staan. Het werk Interchange (1955) werd in september vorig jaar voor bijna 279 miljoen euro verkocht. Het ging toen om een onderhandse verkoop waar geen veilinghuis bij betrokken was.

Het schilderij Untitled XXV vanWillem de Kooning. Beeld ap
Het schilderij Untitled XXV vanWillem de Kooning.Beeld ap

Bennie Jolink zet noodgedwongen een punt achter zijn carrière. De Achterhoekse rocker staat in december nog één keer op het podium, als hij met zijn band de Pensionado's hun debuutalbum presenteert.

Het optreden trekt door zijn aangeboren astma een steeds zwaardere wissel op de voormalige Normaal-kopman. Daarom besloot hij in juni al om alle concerten voor de rest van het jaar te schrappen.

'Uit medische onderzoeken is nu gebleken dat ik nog maar een longcapaciteit van 45 procent heb. Let wel: niet ten opzichte van een gezonde knul, maar ten opzichte van een gemiddelde zeventig-plusser', zegt Jolink in De Telegraaf. Sinds half september zit hij doordeweeks in een revalidatiekliniek. 'Alleen klopt de term revalidatie in mijn geval niet. Ik word namelijk niet beter.'

Vorig jaar nam Normaal in het Gelredome na veertig jaar al afscheid van het publiek. Kopman Jolink hoopte om het daarna met zijn band met leeftijdsgenoten De Pensionado's wat rustiger aan te kunnen doen. 'Ik wilde eigenlijk per se die veertig jaar met Normaal volmaken. Vandaar dat ik die laatste twee tournees nog heb gedaan. Maar achteraf gezien heeft het totaal verkeerd uitgepakt.'

Op zondag 18 december is de zeventigjarige Bennie dus voor het laatst live te zien, als hij in De Witkamp in het Gelderse Laren met zijn kompanen het album 'Odi Profanum' presenteert. Sanne Hans is één van de speciale gasten.

Bennie Jolink: 'Als vader ben ik tekortgeschoten, als opa wil ik dat goedmaken'

Bennie Jolink kan het fysiek niet meer aan. In een vorig jaar verschenen documentaire blikt hij met rockband Normaal terug op de laatste veertig jaar.Volkskrant-verslaggever Gidi Hesakkers sprak Jolink. Lees hier het interview terug.

Bennie Jolink Beeld anp
Bennie JolinkBeeld anp

HBO komt met een nieuwe documentaire over het leven van Elvis Presley. Hierin zijn niet eerder vertoonde foto's te zien en worden zeldzame bewegende beelden getoond. De documentaire, die nog geen naam heeft, wordt geregisseerd door Thom Zinny, die eerder werkte aan enkele achter-de-schermen-producties rond Bruce Springsteen. Mogelijk wordt de documentaire uitgezonden rond de veertigste sterfdag van Elvis op 16 augustus volgend jaar.

De Elvis-docu volgt The King vanaf zijn kindertijd tot aan zijn laatste opnames in de Jungle Room op zijn landgoed Graceland in 1976, een jaar voor zijn dood. De documentaire gaat in op de vraag waarom de muziek en stijl van Elvis zo revolutionair waren. De film wordt gemaakt met volle medewerking van de familie Presley. Elvis' ex-vrouw Priscilla wordt genoemd als een van de partners van HBO in het project.

Volkskrant-verslaggever John Schoorl sprak onlangs Priscilla Presley voor het Volkskrant Magazine en die ging er eens goed voor zitten. Lees hier het interview terug: 'Ik kom jullie Elvis brengen.'

null Beeld anp
Beeld anp

Twee keer eerder stond Michelle Obama op de cover van Vogue. Toch is haar opwachting op het omslag van het decembernummer van het modeblad een bijzondere. De echtgenote van president Obama doet dat voor het laatst als first lady van de Verenigde Staten.

Topfotografe Annie Leibovitz zette Obama op de foto voor de cover van Vogue in een witte jurk van Carolina Herrera. Binnenin wordt een van de geliefdste Amerikaanse presidentsvrouwen geroemd om haar elegante stijl, haar toespraken, haar gevoel voor humor en haar inzet voor de ontwikkeling van jonge vrouwen.

Ook echtgenoot Barack Obama komt in het vraaggesprek aan het woord. Volgens de uitredende president krijgt je wat je ziet bij Michelle Obama. ‘Een briljante, grappige moeder van twee, die om de een of andere reden met mij wilde trouwen. Ik denk dat mensen haar graag mogen omdat ze zichzelf herkennen in haar: een gedreven moeder, een goede vriendin, en iemand die van tijd tot tijd ook over zichzelf kan lachen.’

Of dat ook voor Melania Trump zal gelden, moeten we nog even tot januari afwachten. De nieuwe first lady opereert moreel op een ander halfrond, zo blijkt uit het profiel over de echtgenote van Donald Trump door Volkskrant-redacteur Wieteke van Zeil.

Milania Trump op de thee bij Michelle Obama in het Witte Huis. Beeld photo_news
Milania Trump op de thee bij Michelle Obama in het Witte Huis.Beeld photo_news

Cabaretier Hans Liberg trekt zich na dit seizoen terug uit het theater. Na 35 jaar vrijwel non-stop op het podium te hebben gestaan, last de 62-jarige musicoloog naar eigen zeggen een 'pitstop' in. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt. Zijn voorlopig laatste optreden is op 3 mei 2017 in Theater De Flint in Amersfoort.

'Ik wil me meer gaan verdiepen in de muziek en de beeldende kunst', stelt Liberg. 'Na het behalen van mijn gymnasiumdiploma ben ik muziekwetenschap gaan studeren en dat blijft mijn eerste grote liefde. Daar wil ik nu naar terug.'

Zijn laatste voorstelling voor dit moment heet Trálálálá voor iederéén!! Liberg speelt jaarlijks meer dan honderd voorstellingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland is de Nederlandse komiek op het podium te zien.

De première van Libergs show is op 22 november in het Agora Theater in Lelystad.

Lees ook: Waar blijven de finalisten van cabaretfestivals?

Hans Teeuwen, Theo Maassen, Plien & Bianca, Marc-Marie Huijbregts: ze kickstartten ooit hun loopbaan met het winnen van een cabaretfestival. Tegenwoordig hoor je vaak niets meer van finalisten. Hoe kan dat? Waarblijven de finalisten van cabaretfestivals?

Sting komt volgend jaar weer naar Nederland. Op 5 april geeft de zanger een concert in AFAS Live, vanaf januari de nieuwe naam van de Heineken Music Hall. Dat heeft organisator Mojo maandag bekendgemaakt. Het optreden maakt deel uit van Stings 57th & 9th Tour die een groot deel van Noord-Amerika en Europa aandoet. Sting wordt bij zijn concert bijgestaan door een driekoppige band. Special guests zijn singer-songwriter en Fiction Plane-frontman Joe Sumner en San Antonio tex-mexband The Last Bandoleros.

Sting was vorig jaar april voor het laatst in Nederland. Toen trad hij samen met Paul Simon op in de Ziggo Dome. Zaterdag gaf Sting een concert in het Parijse theater Bataclan. Daarmee markeerde hij de heropening van de poptempel, een jaar na de aanslagen in de Franse hoofdstad. In Bataclan schoten terroristen negentig bezoekers van het concert van Eagles of Death Metal dood.

Volkskrant-correspondent Peter Giesen was bij de heropening van de Parijse poptempel. Lees hier zijn reportage. De ban is gebroken: er wordt weer gedanst in Bataclan.

Sting tijdens zijn optreden in Batclan. Beeld photo_news
Sting tijdens zijn optreden in Batclan.Beeld photo_news

De nationale intocht van Sinterklaas was gisteren het bestbekeken tv-programma. Ruim twee miljoen mensen zaten 's middags rond 12 uur voor de buis om te zien hoe de sint voet aan wal zette in Maassluis. Ook vorig jaar keken er zo'n 2 miljoen kijkers naar de jaarlijkse intocht. In 2014 keken er 2,4 miljoen mensen naar.

Het evenement in het zwaarbeveiligde Maassluis verliep verder rustig. Er werden 20.000 bezoekers geteld, 5.000 minder dan verwacht. Burgemeester Edo Haan is desondanks tevreden. 'De intocht is helemaal goed verlopen', aldus Haan. Wel werd er bij een controle een man gefouilleerd die een mes en een kapmes bij zich bleek te hebben. De 31-jarige Pool, die ook ander gereedschap bij zich had, bleek geen kwaad in de zin te hebben. Hij was op weg naar een vriend.

In de top tien van de Stichting KijkOnderzoek verder veel amusement: Ik hou van Holland (RTL4, 1,7 miljoen kijkers); Als de dijken breken (NPO 1, 1,7 miljoen); De Kwis (NPO 1, 1,3 miljoen) en de TV Kantine (RTL 4, 1 miljoen).

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Zanger Leonard Cohen is donderdag begraven in de stad Montreal. Dat melden Canadese media vrijdag. Cohens laatste rustplaats is een familiegraf op de joodse begraafplaats in zijn geboortestad. Het nieuws over Cohens overlijden werd donderdagavond naar buiten gebracht, na de begrafenis.

Volgens zijn platenlabel Sony overleed de zanger, dichter, schrijver en songwriter op maandag op 82-jarige leeftijd. Volgens Toronto Star is zijn lichaam begraven in het familiegraf op de Shaar Hashomayim-begraafplaats. De begrafenis vond plaats in intieme kring. Er werden onder meer delen van zijn laatste album ‘You want it darker’ voorgelezen. De joodse congregatie in Montreal schrijft in een verklaring: ‘Het was de wens van Leonard om begraven te worden volgens de joodse traditie, naast zijn ouders, grootouders en overgrootouders.’

De congregatie Shaar Hashomayim ligt in de wijk Westmount waar de zanger in 1934 werd geboren. Er komt nog een publieke herdenkingsdienst in Los Angeles, de Amerikaanse stad waar Cohen de laatste jaren woonde.

Leonard Cohen. Beeld epa
Leonard Cohen.Beeld epa
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Acteur Robert Vaughn is op 83-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan kreeg vooral bekendheid door de televisieserie The Man From U.N.C.L.E. uit de jaren zestig.

Hij debuteerde in 1955 op televisie in de Amerikaanse serie Medic en verscheen een jaar later in het Bijbelepos The Ten Commandments. Maar voor zijn rol in The Young Philadelphians, waarin hij samen met Paul Newman speelde, werd hij in 1959 zowel voor een Academy Award als een Golden Globe genomineerd.

Een jaar later was hij te zien in The Magnificent Seven, de door John Sturges tot western omgetoverde remake van een eerdere Japanse film, De Zeven Samurai.

Vaughn keerde daarna terug naar de televisie, waar hij een hele reeks kleine rollen speelde. Het was schrijver Ian Flemming die hem de titelrol in een nieuwe spionagereeks aanbood: (Napoleon) Solo. De naam van de serie werd later omgedoopt tot The Man From U.N.C.L.E.

Robert Vaughn in 2007. Beeld reuters
Robert Vaughn in 2007.Beeld reuters
Robert Vaughn. Beeld ap
Robert Vaughn.Beeld ap

Arcade Fire is toegevoegd aan de line-up van Best Kept Secret. Dat heeft de organisatie van het festival vrijdag bekendgemaakt.

De Canadese band sluit op zaterdag 17 juni de dag af op het hoofdpodium. Eerder werd al bekend dat Radiohead op het podium in Hilvarenbeek staat.

In totaal treden op Best Kept Secret zo'n 100 artiesten, bands en dj's op. Best Kept Secret vindt plaats op 16, 17 en 18 juni 2017, de voorverkoop start op zaterdag 19 november via de website van het festival. De afgelopen editie was met 25.000 bezoekers uitverkocht.

Arcade Fire bracht in 2004 zijn debuutalbum uit, Funeral. Drie jaar later volgde Neon Bible, maar de grote doorbraak volgde pas na uitkomst van het alom geprezen album The Suburbs in 2010, waarvoor de band een 'Album of the Year' Grammy in ontvangst mocht nemen.

Het vierde en meest recente album van de band, Reflektor, werd eind 2013 uitgebracht.

Win Butler van Arcade Fire tijdens het Coachella Valley-festival in Indio, Californië. Beeld getty
Win Butler van Arcade Fire tijdens het Coachella Valley-festival in Indio, Californië.Beeld getty
Arcade Fire tijdens een optreden in Bilbao in juli van dit jaar. Beeld anp
Arcade Fire tijdens een optreden in Bilbao in juli van dit jaar.Beeld anp

De beroemde Amerikaanse Magnumfotograaf Elliot Erwitt (88) signeert zijn nieuwe boek Home Around The World (een oeuvre-overzicht) op Paris Photo. Hij is een van de talrijke gasten op de belangrijkste fotobeurs van de wereld, die tot en met zondag plaatsvindt in het Grand Palais. De oudste foto's uit de negentiende eeuw, de nieuwste van de nieuwste, en alles daar tussenin. Veel zwart-wit, veel schoonheid, en ook poenige reuzenprints voor bedrijfslounges.

De beroemde Amerikaanse Magnumfotograaf Elliot Erwitt (88) signeert zijn nieuwe boek Home Around The World op Paris Photo. Beeld Arno Haijtema
De beroemde Amerikaanse Magnumfotograaf Elliot Erwitt (88) signeert zijn nieuwe boek Home Around The World op Paris Photo.Beeld Arno Haijtema
Videobeeld van jonge Bob Dylan, omringd door snapshot van de Amerikaanse fotograaf Gerard Malanga. Die fotografeerde en filmde jarenlang Andy Warhols Factory-entourage in New York. Zijn filmstills zijn nu afgedrukt en worden nu verkocht voor tussen de 3800 en 9500 euro. Beeld Arno Haijtema
Videobeeld van jonge Bob Dylan, omringd door snapshot van de Amerikaanse fotograaf Gerard Malanga. Die fotografeerde en filmde jarenlang Andy Warhols Factory-entourage in New York. Zijn filmstills zijn nu afgedrukt en worden nu verkocht voor tussen de 3800 en 9500 euro.Beeld Arno Haijtema
Bezoeker van Paris Photo Loopt langs een grote print van het hoge hek dat Mexicanen ervan moet weerhouden Arizona illegaal binnen te trekken. Een foto met - gezien de verkiezingswinst van Donald Trump- een grote actualiteitswaarde. De Amerikaanse inbreng op Paris Photo lijkt, zowel wat aantal galeries als bezoekers betreft, wat af te nemen. Beeld Arno Haijtema
Bezoeker van Paris Photo Loopt langs een grote print van het hoge hek dat Mexicanen ervan moet weerhouden Arizona illegaal binnen te trekken. Een foto met - gezien de verkiezingswinst van Donald Trump- een grote actualiteitswaarde. De Amerikaanse inbreng op Paris Photo lijkt, zowel wat aantal galeries als bezoekers betreft, wat af te nemen.Beeld Arno Haijtema
Beveiliging op Paris Photo. De beurs is, een jaar na de terreur rond de Bataclan, verscherpt, maar toch ook een beetje met de Franse slag. Vorig jaar eindigde de beurs als gevolg van de terreur al na twee dagen. Nu duurt hij tot en met zondag, Deo Volente. Beeld Arno Haijtema
Beveiliging op Paris Photo. De beurs is, een jaar na de terreur rond de Bataclan, verscherpt, maar toch ook een beetje met de Franse slag. Vorig jaar eindigde de beurs als gevolg van de terreur al na twee dagen. Nu duurt hij tot en met zondag, Deo Volente.Beeld Arno Haijtema
Nieuw werk van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo. Kinderportretten uit Zuid-Afrika en Rwanda. Hugo legt zelf een link met de gewelddadigheden die in die landen nog steeds het dagelijks leven beïnvloeden. Beeld Arno Haijtema
Nieuw werk van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo. Kinderportretten uit Zuid-Afrika en Rwanda. Hugo legt zelf een link met de gewelddadigheden die in die landen nog steeds het dagelijks leven beïnvloeden.Beeld Arno Haijtema
Kinderportret uit Rwanda van Pieter Hugo. Beeld Arno Haijtema
Kinderportret uit Rwanda van Pieter Hugo.Beeld Arno Haijtema
Een door Pieter Hugo samengesteld krantje met foto's van medepassagiers , 40duizwnd voet boven de Atlantische Oceaan. Onderweg van Zuid-Afrika naar Atlanta in de VS kon Hugo de slaap niet vatten. En dus nam hij de camera ter hand, om foto's te maken van degenen die wel in dromen- of nachtmerrieland waren. Best aandoenlijk. Beeld Arno Haijtema
Een door Pieter Hugo samengesteld krantje met foto's van medepassagiers , 40duizwnd voet boven de Atlantische Oceaan. Onderweg van Zuid-Afrika naar Atlanta in de VS kon Hugo de slaap niet vatten. En dus nam hij de camera ter hand, om foto's te maken van degenen die wel in dromen- of nachtmerrieland waren. Best aandoenlijk.Beeld Arno Haijtema
Nog geen topdrukte op Paris Photo. Op de openingsdag is het reusachtige aanbod aan foto's (bijna tweehonderd stands) nog goed te bekijken. Vaak staat het publiek in het weekeinde rijendik voor de foto's. Beeld
Nog geen topdrukte op Paris Photo. Op de openingsdag is het reusachtige aanbod aan foto's (bijna tweehonderd stands) nog goed te bekijken. Vaak staat het publiek in het weekeinde rijendik voor de foto's.Beeld

De internetdoktersdienst dokteronline.nl heeft het kort geding tegen VARA-programma Rambam verloren. De website wilde met een gang naar de rechter voorkomen dat verborgen camerabeelden zouden worden uitgezonden.

Op dokteronline.nl kunnen mensen medicijnen krijgen zonder de arts die ze voorschrijft te hebben gezien. De website brengt klanten in contact met artsen en online apotheken, die net als het platform zelf gevestigd zijn in het buitenland. Met deze internationale constructie omzeilt de site de Nederlandse wet. Online apotheken zijn in Nederland verboden.

Voor de eerste aflevering van het nieuwe seizoen, die vanavond te zien is op NPO3, ging Rambam undercover bij het bedrijf om de werkwijze bloot te leggen. Volgens de rechter is er geen sprake van inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de gefilmde medewerkers en is er onvoldoende reden om delen van de uitzending te verbieden.

De internetdoktersdienst dokteronline.nl heeft een kort geding aangespannen tegen VARA-programma Rambam. Beeld anp
De internetdoktersdienst dokteronline.nl heeft een kort geding aangespannen tegen VARA-programma Rambam.Beeld anp

Aan mooie boodschappen over engeltjes, liefde en verdraagzaamheid heeft het nooit ontbroken in de kinderliedjes van de populaire meidengroep K3. Maar in het nieuwe nummer ‘Prinsesje en Superman’ op hun vandaag verschenen plaat Ushuaia zingen Hanne, Klaasje en Marthe - die vorig jaar oudgedienden Karen, Kristel en Josje opvolgden - voor het eerst expliciet over homoseksualiteit. Bovendien zingt het K3-trio ook over gendervloeibaarheid: je niet helemaal thuisvoelen in één van de twee geslachten.

Waarom mag een meisje nooit superman zijn?
Elke vogel bouwt z’n eigen nestje
Hier bij ons mag iedereen zijn wie ze zijn!
Waarom mag een jongen nooit prinsesje
Waarom mag een meisje nooit superman zijn?
Soms houden prinsesjes van prinsesjes
Hier bij ons mag iedereen zijn wie ze zijn!

‘Natuurlijk verwachten we kritiek, maar dit zou anno 2016 de normaalste zaak van de wereld moeten zijn’, vertelt tekstschrijver Alain Vande Putte over het nieuwe nummer aan de Belgische krant Het Nieuwsblad. Aanleiding voor de tekst van 'Prinsesje en Superman' was de aanslag eerder dit jaar in een homoclub in de Amerikaanse stad Orlando, waarbij vijftig doden vielen. ‘Daarnaast speelde ook de bezorgdheid over tendensen die weer opduiken, terwijl we toch in 2016 zijn. Veel kinderen zullen de komende jaren hun geaardheid ontdekken, en er zijn ook steeds meer gezinnen met ouders van hetzelfde geslacht. Wij zochten naar een K3-manier om dat te brengen.’

Gert Verhulst van Studio 100, dat al jaren de shows en tv-programma’s van K3 produceert, reageerde meteen positief op het nummer. ‘Dit moeten we doen. Dit moet de normaalste zaak van de wereld zijn’, aldus Verhulst.

null Beeld anp
Beeld anp

De kandidaten van het nieuwe seizoen van Wie is de Mol? zijn vandaag bekendgemaakt. Hier komen ze: Sanne Wallis de Vries, Jeroen Kijk in de Vegte, Immanuele Grives, Thomas Cammaert, Sigrid ten Napel, Jochem van Gelder, Roos Schlikker, Vincent Vianen, Yvonne Coldeweijer en Diederik Jekel. De eerste aflevering van Wie is de Mol 2017 is op zaterdagavond 7 januari te zien. De opnames waren eerder dit jaar. De crew en kandidaten vertrokken daarvoor ditmaal naar het westen van de Verenigde Staten.

In het veelbekeken en al jaren lopende televisieprogramma van Avrotros worden tien bekende Nederlanders - onder wie één 'Mol' - op fysieke en geestelijke manieren op de proef gesteld door middel van opdrachten. Hiermee kunnen ze geld verdienen. Het is de taak van De Mol om deze beproevingen stiekem te saboteren.

Wie is de Mol? Beeld anp
Wie is de Mol?Beeld anp

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe, voormalig hockey-international Ellen Hoog en voormalig profvoetballer Pierre van Hooijdonk zijn te gast in de sporteditie van het interviewprogramma 24 uur met... Peter Heerschop, die het programma gaat presenteren voor KPN.

Dorian van Rijsselberghe, tweevoudige olympisch kampioen, staat voor de keuze of hij nog eens vier jaar doorgaat met topsport of kiest voor zijn gezin. Hij legt Heerschop in de eerste aflevering op 11 december uit hoe zwaar zijn sport eigenlijk is en daagt hem ook fysiek uit.

Hockeyster Ellen Hoog maakte onlangs bekend dat ze stopt als international. Peter vraagt haar hoe ze terugkijkt op het roerige jaar voor haar laatste Olympische Spelen in Rio de Janeiro en zingt met Ellen een karaoke-duet. Heerschop wil van Pierre van Hooijdonk weten wat voor trainer hij zelf zou willen zijn en welke club hij zou willen trainen.

Het interviewprogramma, dat acht jaar lang te zien was bij de VPRO, is voortaan als sporteditie te zien op KPN Presenteert.

'Spraakmakende, gelaagde en liefdevolle films’; zo omschrijft het Prins Bernhard Cultuurfonds het werk van filmregisseur Ester Gould. Maandag werd bekendgemaakt dat zij het Documentaire Stipendium krijgt, bestaand uit en geldbedrag van 50 duizend euro.

Gould (1975) is onder meer bekend van de documentaire Strike a Pose, waarin zes achtergronddansers van Madonna met gemengde gevoelens terugblikken op de legendarische Blond Ambition-tour in 1990. De film, die ze samen met Reijer Zwaan (Nieuwsuur) maakte, ontving overwegend lovende kritieken.

De onderscheiding wordt op 23 november uitgereikt door documentairemaker Heddy Honigmann Amsterdam. Het geld, beschikbaar gesteld door een anonieme schenker, is bedoeld voor een nieuwe documentaire over een onderwerp naar keuze.

Van links naar rechts: Luis Camacho, Oliver Crumes, Jose Gutierez, Carlton Wilborn, Kevin Stea, Salim Gauwloos. Beeld Robin de Puy
Van links naar rechts: Luis Camacho, Oliver Crumes, Jose Gutierez, Carlton Wilborn, Kevin Stea, Salim Gauwloos.Beeld Robin de Puy

Domien Verschuuren neemt de ochtendshow op 3FM over van Giel Beelen. Dat schrijft het AD. Giel presenteert vrijdag zijn laatste programma, maar volgens bronnen van de krant gaat Domien pas begin volgend jaar aan de slag in de ochtend.

De dj maakt nu nog dagelijks een avondprogramma voor de zender. Hoe dat wordt ingevuld na zijn verhuizing naar de vroege uren, zou maandag duidelijk worden tijdens de presentatie van de nieuwe programmering van de omroep.

Giel liet in september weten na twaalf jaar op te houden met zijn ochtendprogramma. 'Ik heb besloten om te stoppen. Het leek mij beter om na 12.5 jaar een einde te maken aan iets wat ik nog steeds met heel veel liefde en plezier doe', verklaarde hij toen in zijn show.

3FM djs Paul Rabbering (links), Domien Verschuuren en Giel Beelen bij het Glazen Huis. Beeld anp
3FM djs Paul Rabbering (links), Domien Verschuuren en Giel Beelen bij het Glazen Huis.Beeld anp
Domien Verschuuren Beeld anp
Domien VerschuurenBeeld anp

Justin Bieber is zondag de grote winnaar geworden van de MTV EMA in Rotterdam. De Canadese zanger wist drie van de vijf nominaties te verzilveren. Hij won onder meer in de belangrijke categorie Beste lied met zijn hit Sorry. Het was de eerste keer dat hij deze prijs won.

In de geschiedenis van het Europese prijzengala won niemand meer awards dan de pas 22-jarige Bieber. Met de drie van zondagavond komt zijn totaal op 21.

De Nederlandse dj Martin Garrix won twee awards. Hij kreeg de prijs voor Beste World Stage-optreden nadat hij eerder op de avond al het beeldje voor Beste elektronische act in ontvangst mocht nemen.

Garrix kreeg de prijs voor de show die hij gaf tijdens Isle of MTV vorig jaar op Malta. De andere genomineerden waren: Duran Duran, Ellie Goulding, Jess Glynne, OneRepublic, Tinie Tempah, Tomorrowland en Wiz Khalifa.

De twintigjarige Garrix is de eerste Nederlander die ooit een EMA won in een algemene categorie. Hij deed dat nu drie keer. Vorig jaar won hij namelijk ook al de award voor Beste elektronische act.

Voor beste electronische act waren Afrojack, Calvin Harris, David Guetta en Major Lazer ook genomineerd. 'Deze award betekent heel veel voor me. Dank allemaal voor het stemmen. Ik sta nog te bibberen van mijn optreden met Bebe. Hartstikke bedankt', zei Garrix toen hij het beeldje in ontvangst nam.

Vanaf volgend jaar maart gaat Garrix in Australië op tournee met Justin Bieber. Op de rode loper hintte de dj dat er een samenwerking tussen de twee zit aan te komen.

Justin Bieber won zondag drie MTV-awards en bracht zijn totaal daarmee op 21. Beeld anp
Justin Bieber won zondag drie MTV-awards en bracht zijn totaal daarmee op 21.Beeld anp
Martin Garrix met een award van de MTV European Music Awards (EMA) bij Ahoy Rotterdam. Beeld anp
Martin Garrix met een award van de MTV European Music Awards (EMA) bij Ahoy Rotterdam.Beeld anp
Dj Martin Garrix op gitaar tijdens zijn optreden met Bebe Rexha tijdens de MTV EMA awards. Beeld reuters
Dj Martin Garrix op gitaar tijdens zijn optreden met Bebe Rexha tijdens de MTV EMA awards.Beeld reuters

Het affiche van Poetry International Rotterdam is winnaar geworden van de theaterafficheprijs 2015-2016. Het affiche is een ontwerp van Floor Houben.

Volgens de jury stond het affiche van de 47e editie van het Rotterdamse poëziefestival op eenzame hoogte. Op het affiche is een vinger te zien die een afdruk achterlaat met daarop de belangrijkste informatie over het festival. 'Het geheel vormt een intrigerend plaatje met een sterke communicatieve waarde dat met artistieke visie op papier is gezet', vond de jury.

De Volkskrant sprak alle genomineerden vooraf. Floor Houben vertelt over het affiche: 'In een affiche zoek ik een balans tussen herkenning en verwarring, daarin wil ik de grens opzoeken. Het is lastig om op te vallen in een jungle aan uitingen, dus je moet iets hebben dat een beetje kortsluiting opwekt, dat clichés overstijgt. Een vingertop heeft niet meteen iets met poëzie te maken, maar de close up van de vinger die druk uitoefent op een vlak is letterlijk een beeld van aanraking, en daarmee metafoor voor het leggen van contact. Zo is het een verwijzing naar het festival waar makers en toehoorders van de poëzie elkaar ontmoeten. Ook kan het beeld nog andere interpretaties hebben, bijvoorbeeld het swipen op devices waar poëzie op gelezen kan worden. En de vlezige gehalte en het silhouet doen denken aan een erectie, dat zal ook de nodige aandacht bij de kijker generen.'

De Theaterafficheprijs was bijna 25 jaar geleden een initiatief van Theater Instituut Nederland. Nadat het instituut in 2012 werd opgeheven, verdween de prijs even. Een jaar later blies Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, de prijs nieuw leven in. Bijzondere Collecties beheert onder meer de grootste theatercollectie van Nederland.

De afficheprijs is vooral een ereprijs en wordt elke twee jaar toegekend. Winnares Houben ontving zaterdag een trofee.

De prijswinnende poster. Beeld Floor Houben
De prijswinnende poster.Beeld Floor Houben

Niet Pete Doherty, maar zanger Sting zal optreden bij de heropening van Le Bataclan. Op 12 november is het publiek weer welkom in de Parijse concertzaal, precies een jaar min één dag na de bloedige aanslagen in de Franse hoofdstad waarbij in totaal 130 doden vielen.

De veiligheidsmaatregelen tijdens het concert zijn flink opgeschroefd, melden Franse media. Ook zullen er veel politieagenten op de been zijn als Sting de spits afbijt aan de boulevard Voltaire.

Tijdens de aanslag vorig jaar trad de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal op. De bandleden wonen op 13 november een herdenkingsplechtigheid in de club bij, waarbij ook een herdenkingsplaat aan de concertzaal wordt bevestigd. Bij de aanslag kwamen 90 mensen om het leven.

Eerder werd aangekondigd dat de Britse zanger Pete Doherty Le Bataclan zou openen op 16 november. Doherty, frontman van de Libertines, schreef het nummer Hell to Pay at the Gates of Heaven over het drama in Parijs. Nu blijkt de opening dus een paar dagen eerder te zijn.

Een man loopt voorbij concertzaal Bataclan in Parijs. Beeld afp
Een man loopt voorbij concertzaal Bataclan in Parijs.Beeld afp

De Amerikaanse producent Fox 21 werkt aan een remake van A’dam – E.V.A.. Fox 21 wil de Nederlandse dramaserie verplaatsen naar New York. Dat zegt regisseur-bedenker Norbert ter Hall vrijdag in een interview met de Volkskrant. ‘Net als in onze serie wordt de romance van Adam en Eva vervlochten met andere verhalen in de stad. Sommige verhalen lijken op die van ons, andere zijn nieuw.’

Fox 21, die ook de spionageserie Homeland maakt, heeft een bekende scenarioschrijver en regisseur erbij betrokken, maar Ter Hall mag geen namen noemen. ‘Als het goed gaat, kunnen we in december meer bekendmaken.’ Ter Hall maakte A’dam – E.V.A. (Amsterdam en vele anderen) samen met scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm. ‘We krijgen alles te lezen, maar de beslissing ligt bij hen.’

De Nederlandse A’dam – E.V.A. begint aanstaande zondag aan het derde en laatste seizoen op NPO 3. De serie, met Teun Luijkx en Eva van de Wijdeven in de hoofdrollen, won in 2011 de prijs voor beste internationale dramaproductie op het Festival de la Fiction TV in Frankrijk. Volgens Ter Hall zijn er ook in Duitsland, Spanje en Italië plannen voor remakes van de tragikomische mozaïekvertelling.

De regisseur heeft ook plannen voor twee nieuwe speelfilms. Volgend jaar wordt Salamanca opgenomen, met Loes Luca en de Spaanse actrice Rossy de Palma, bekend van de films van Pedro Almodóvar.

Het script van Roos Ouwehand werd speciaal voor deze twee actrices geschreven. Ter Hall heeft zelf een script geschreven voor een (tamelijk vrije) verfilming van het boek Het zijn net mensen van Joris Luyendijk. ‘Mijn film gaat over een correspondent in een fictief land met een fictieve oorlog en de absurditeit van zijn werk.’

Acteur Teun Luijkx. Beeld ANP
Acteur Teun Luijkx.Beeld ANP

De eerste trailer van T2: Trainspotting, het vervolg op de donkere jarennegentig drugskomedie Trainspotting, staat eindelijk online. Dat regisseur Danny Boyle (bekend van Slumdog Millionaire) Ewan McGregor (Renton), Ewen Bremner (Spud), Jonny Lee Miller (Sick Boy) en Robert Carlyle (Begbie) zou laten terugkeren was bekend. Maar nu blijkt dat naast Renton en de andere jongens ook Kelly MacDonald (Diane Coulston) terugkeert in het tweede deel van de legendarische film over een groep heroïnejunks in het Edinburgh van de jaren 80.

Het vervolg speelt zich af twintig jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film en is losjes gebaseerd op Porno, het boek dat de Schotse auteur Irvine Welsh schreef ná Trainspotting. Alleen de aansporing van de voice-over is een feest der herkenning: 'Choose life...’, gevolgd door hedendaagse zaken als ‘Facebook, Twitter, Instagram, reality TV, slut shaming, wraakporno, een 0-urencontract, twee uur forenzen naar je werk en hetzelfde of erger voor je kinderen’. En smoor de pijn, is het advies, met een onbekende drug, gemaakt in iemands keuken.

T2: Trainspotting draait volgend jaar in de bioscopen.

undefined

null Beeld
Beeld

Undercover als figurant bij Trainspotting 2

Wat doe je als je hoort dat er een vervolg komt op Trainspotting, de filmklassieker uit de jaren negentig? Je zorgt dat je een van de figuranten bent. Lees hier het verslag van een 'perfect day'van Volkskrant filmrecensent Berend Jan Bockting.

De wereldberoemde Russische clown Oleg Popov is woensdag op 86-jarige leeftijd overleden in Rostov aan de Don. Dat heeft Edward Zapasjni, de directeur van het Moskouse staatscircus, bekendgemaakt via persbureau RIA Novosti.

'Hij was daar op tour. Ik heb contact gehad met zijn producer en gezegd dat we alle mogelijke assistentie zullen verlenen en voor een groots afscheid willen zorgen in ons circus', aldus Zapasjni.

Popov werd op 31 juli 1930 geboren in de Russische plaats Viroebovo. Hij werd wereldwijd bekend door zijn formidabele talent. De Franse journaliste Jacqueline Cartier gaf hem de bijnaam de Zonneschijn Clown. Popov woonde lang in Duitsland, na in 1991 te zijn hertrouwd met een Duitse. Dat huwelijk werd in Breda voltrokken. Popov heeft in de loop der jaren vaak opgetreden in Nederland.

Lees het postuum van Popov hier.

null Beeld anp
Beeld anp

Het Leidse Museum Volkenkunde blijkt zes aquarellen van de wereldberoemde Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai (1760-1849) te bezitten. Dat concludeert onderzoeker dr. Matthi Forrer die op zoek ging naar de tot nu toe onbekende maker van de werken.

Hokusai is vooral bekend om zijn serie houtsneeprenten 'Zesendertig gezichten op de berg Fuji' met als iconische topstuk 'De grote golf bij Kanagawa'. Deze afbeelding maakte hem wereldberoemd.

Zo'n 190 jaar geleden schonk de Japanner de zes schilderingen aan Philipp Franz von Siebold, die van 1823 tot 1829 als arts werkzaam was in Nagasaki en zich vervolgens in Leiden vestigde. De man bezat een grote verzameling Japanse voorwerpen en prentkunst, waarvan een deel is te zien in Museum Volkenkunde.

Forrer ontdekte de identiteit van de schilder van de zes werken in het Siebold Archief in het Duitse Burg Brandenstein. De ontdekking, die woensdag werd gepresenteerd in Nagasaki, kreeg veel Japanse media-aandacht.

Museum Volkenkunde onderzoekt de mogelijkheden om de schilderingen tentoon te stellen.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Krijn van Noordwijk, de regisseur van de overheidsspot 'Zet een streep door discriminatie' zet een streep door Giel Beelen. De 3FM-dj past volgens hem niet meer in het filmpje, omdat hij afgelopen weekeinde in zijn ochtendshow Sylvana Simons (die ook in de campagnespot figureert) met een aap zou hebben vergeleken.

Beelen liet in zijn uitzending apengeluiden horen en zei vervolgens 'Rustig Sylvana'. Hij leek daarmee te verwijzen naar een opmerking die Johan Derksen eerder in het tv-programma Voetbal International over Sylvana maakte. Hij noemde haar een 'hysterisch juffertje' dat 'zo trots als een aapje door het land rent' (naar aanleiding van de beslissing van RTL om Zwarte Piet te vervangen door Schoorsteenpiet). Beelen bood maandag zijn excuses aan voor zijn eigen verwijzing, en noemde die 'smakeloos'.

Toch vindt Van Noordwijk dat Beelen en Simons niet meer samen in deze campagnespot horen te zitten. Op Facebook heeft hij een nieuwe versie gemaakt waarin het hoofd van Beelen onherkenbaar is gemaakt. In een brief aan minister Ronald Plasterk schrijft hij: 'Ik vind als maker dat de twee niet in eenzelfde anti-discriminatie film meer kunnen staan. Giel moet eruit: Ik wil hem eenvoudig onherkenbaar maken met een zwart vlak over zijn kop heen. Hoewel ik begrijp dat de campagne is 'afgelopen', zijn er nog steeds rudimenten aanwezig op het web.' De regisseur noemt zo'n ingreep een 'opfrisser' voor de campagne. 'Dan doen we onze eerdere campage, maar vooral onszelf, eer aan.'

Giel Beelen Beeld anp
Giel BeelenBeeld anp
null Beeld .
Beeld .
Sylvana Simons Beeld anp
Sylvana SimonsBeeld anp

Het eerste deel draait nog niet in de bioscopen of er is al nieuws over de sequel van de Harry Potter-spinoff Fantastic Beasts and Where to Find Them. Johnny Depp zal er namelijk in acteren, zo werd gisterenavond bekendgemaakt. Welke rol de acteur, onder meer bekend van typische rollen in Pirates of the Caribbean (kapitein Jack Sparrow) en Edward Scissorhands (titelpersonage), vertolkt is nog niet duidelijk.

De Fantastic Beasts-film gaat over de avonturen van tovenaar Newt Scamander (Eddie Redmayne). Hij voert onderzoek uit naar magische beesten om een encyclopedie over ze te schrijven. J.K. Rowling, de schepper van de Harry Potter-reeks, neemt het script voor haar rekening. De regie is in handen van David Yates, verantwoordelijk voor de laatste vier van de in totaal acht Harry Potterfilms.

Het verhaal speelt zich zeventig jaar af voor de Harry Potter-saga. Aanvankelijk werd gesproken over drie delen, maar inmiddels is duidelijk dat er vijf films op het witte doek komen. Deel één gaat in de nacht van 15 op 16 november in premiere, het deel waar Johnny Depp in acteert wordt in november volgend jaar verwacht.

null Beeld ap
Beeld ap
Eddie Radmayne. Beeld getty
Eddie Radmayne.Beeld getty

In de nieuwe update van Apple's iOS, versie 10.2, zit een emoji die veel lijkt op David Bowie, zoals afgebeeld op de cover van zijn plaat Alladin Sane. Dit meldt Emojipedia. De nieuwe emoji, die de titel 'zanger' draagt, is een van de zestien nieuwe beroepen die worden toegevoegd. Ook komen er icoontjes van nieuwe dieren en etenswaren en nieuwe gebaren zoals gekruiste vingers en de facepalm.

Het nieuws volgt op het besluit van het New Yorkse Museum Of Modern Art (NOMA) de 176 bestaande emoji toe te voegen aan zijn permanente collectie. Het museum beschouwt de icoontjes als typerend voor deze tijd.

David Bowie overleed in januari aan kanker.

null Beeld anp
Beeld anp

De uitdrukking van een mens zegt meer dan zo'n smiley, dacht de Amerikaanse Molly Young, bedenker van de applicatie Rejoinders en redacteur bij een online brillenwinkel. De iOS-app bevat een emoji-pakket, maar niet zoals je ze gewend bent. Zij koos gezichten uit schilderijen van de Nederlandse en Vlaamse Renaissance. 'Ze zijn veel expressiever. Niks is zo bevredigend als je in een Bruegel de perfecte uitdrukking voor je bui vindt,' vertelt Young de website Quartz. 'De beste gezichten vind je vaak op de achtergrond van de schilderijen. Bijvoorbeeld het barmeisje dat nog net te zien is of een boerenkindje dat ergens zit te spelen.'

Young bedacht de app als gevolg van haar lichtelijke obsessie voor een baby op een zestiende eeuws schilderij met een raar ouwelijk gezicht. Ze kwam het tegen bij een veiling van veilinghuis Sotheby’s. 'Ik begrijp dit gezicht volkomen, met zijn grijns.' Ze merkte dat ze steeds meer mails naar collega’s beantwoorde met de afbeelding van de baby-man. De volgende denkstap was die van de applicatie.

Het gezicht van de baby-man is nu opgenomen in Rejoinders stickerset voor iMessenger, samen met nog 39 anderen.

De app is te koop in de iStore voor 99 cent.
(Saine van Kan)

null Beeld Rejoinders
Beeld Rejoinders
null Beeld Rejoinders
Beeld Rejoinders

Lees hier de eerdere bijdragen uit het Cultuurblog terug.

De Nederlandse meidengroep O'G3NE gaat in mei volgend jaar Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kiev. Het liedje waarmee de zussen Amy, Shelley en Lisa Vol gaan optreden is nog niet bekend. Dit wordt begin volgend jaar duidelijk.

De geruchten dat O'G3NE volgend jaar in Kiev Nederland zou vertegenwoordigen, gingen al een tijdje. Zo had zanger Jan Smit, een van de presentatoren van het jaarlijkse liedjesfestival op tv en lid van het Nederlandse selectiecomité, al laten weten O'G3NE te gaan polsen.

De drie zussen Shelley en Amy (20) en Lisa (22) deden bijna tien jaar geleden ook al mee aan het Junior Songfestival. Twee jaar geleden wonnen ze het talentenprogramma The Voice of Holland.

O'G3NE moet op dinsdag 9 of op donderdag 11 mei 2017 optreden in een van de voorrondes van het Eurovisiesongfestival in Kiev. De finale van het liedjesfestival, dat dit jaar werd gewonnen door de Oekraïnse Jamala en haar diepzinnige en historische protestlied 1944, is op zaterdag 13 mei.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden