Cultuurblog - Meidengroep O'G3NE voor Nederland naar Eurovisiesongfestival

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant (lees hier alle berichten van het vorige cultuurblog terug).

null Beeld anp
Beeld anp

De Nederlandse meidengroep O'G3NE gaat in mei volgend jaar Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kiev. Het liedje waarmee de zussen Amy, Shelley en Lisa Vol gaan optreden is nog niet bekend. Dit wordt begin volgend jaar duidelijk.

De geruchten dat O'G3NE volgend jaar in Kiev Nederland zou vertegenwoordigen, gingen al een tijdje. Zo had zanger Jan Smit, een van de presentatoren van het jaarlijkse liedjesfestival op tv en lid van het Nederlandse selectiecomité, al laten weten O'G3NE te gaan polsen.

De drie zussen Shelley en Amy (20) en Lisa (22) deden bijna tien jaar geleden ook al mee aan het Junior Songfestival. Twee jaar geleden wonnen ze het talentenprogramma The Voice of Holland.

O'G3NE moet op dinsdag 9 of op donderdag 11 mei 2017 optreden in een van de voorrondes van het Eurovisiesongfestival in Kiev. De finale van het liedjesfestival, dat dit jaar werd gewonnen door de Oekraïnse Jamala en haar diepzinnige en historische protestlied 1944, is op zaterdag 13 mei.

Stel je voor, de Britse koningin Elizabeth II geeft je een koninklijke onderscheiding, maar vier jaar later wil je ervan af. Wat doe je dan? Beatle John Lennon tikte vijf regels en zette zijn handtekening eronder. Shit, de inkt vlekt. Opnieuw, en verzenden maar.

Die eerste, gevlekte versie, is nu opgedoken in een platenhoes, gekocht voor 12 euro op een rommelmarkt. Dit meldt de Britse krant The Guardian vrijdag. Een taxateur schat de waarde van de brief op 66.500 euro. Darren Julien, een expert op het gebied van muziekmemorabilia, vermoedt dat Lennon inderdaad een tweede versie verstuurde, omdat op het origineel inktvlekken zaten.

Lennon schrijft aan de vorstin dat hij zijn lidmaatschap van de Most Excellent Order of the British Empire (MBE) opgeeft. 'Ik geef deze MBE terug als protest tegen de Britse betrokkenheid in het Nigeria-Biafra-ding, tegen onze steun aan Amerika in Vietnam en tegen het zakken van Cold Turkey in de hitparade.' Cold Turkey was een single van Lennons Plastic Ono Band.

De in 1980 vermoorde rockster had de onderscheiding in 1965 geaccepteerd. De versie van de brief die Lennon vier jaar later verzond om alsnog voor de eer te bedanken, ligt in de koninklijke archieven.

John Lennon en Yoko Ono in Amsterdam, 1969. Beeld anp
John Lennon en Yoko Ono in Amsterdam, 1969.Beeld anp

'I have a pen. I have a apple... Apple pen!'
'I have a pen. I have a pineapple... Uh! Pineapple Pen!'

U dacht dat het niet erger kon dan Gangnam Style? Maak dan kennis met Pineapple Pen (mocht u dat nog niet gedaan hebben). Dit liedje op YouTube heeft bovenstaande tekst, wordt 'gezongen' door de Japanse kunstenaar Pikotaro, duurt een luttele 45 seconden en is op het moment van schrijven al meer dan 131.810.500 keer bekeken. Het simpele liedje verscheen ongeveer een maand geleden op het videoplatform en is inmiddels al ontelbare keren nagedaan.

Pinapple Pen heeft nu een plekje in het Guinness Book of Records gekregen als het kortste lied dat ooit de Amerikaanse hitlijsten heeft gehaald. Het nummer is deze week binnengekomen op de 77e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Op een stampvolle persconferentie ter gelegenheid van dit heugelijke feit wist Pikotaro precies wie hij voor zijn succes moest bedanken. 'Zonder de hulp van Justin Bieber zouden er nu maar vier journalisten geweest.' Het was namelijk Bieber die het liedje op Twitter deelde, waarna het een enorme hit werd. Het liedje heet officiëel Pen Pineapple Apple Pen, afgekort PPAP.

De Amerikaanse folkgroep The Womenfolk was de vorige recordhouder. Hun nummertje duurde een minuut en twee seconden.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

De eerste naam die de organisatie van Best Kept Secret 2017 uit de doeken doet is niet de minste: Radiohead. De Britse band sluit het festival op 18 juni 2017 af met een volledige headline set.

Radiohead wordt door muziekrecensenten en –liefhebbers gezien als één van de invloedrijkste bands van de afgelopen decennia. Sinds de release van debuutalbum Pablo Honey in 1993, maar vooral met albums als OK Computer (1997), Kid A (2000), In Rainbows (2007) en het onlangs verschenen A Moon Shaped Pool’ weet het vijftal uit Oxfordshire zich steeds te vernieuwen. Het optreden op Best Kept Secret is het eerste festivaloptreden van Radiohead in Nederland sinds 2001.

‘Elk jaar vragen we ons publiek in een enquête om hun wensenlijstjes voor volgend jaar in te dienen, en sinds onze eerste editie in 2013 staat Radiohead steevast met stip bovenaan’, aldus festivaldirecteur Robert Swarts. 'We zijn dan ook ontzettend trots en dankbaar dat we deze publiekswens kunnen laten uitkomen.’ Naast Radiohead treden op de vijfde editie van Best Kept Secret zo’n honderd artiesten, bands en dj's op.

Radiohead Beeld photo_news
RadioheadBeeld photo_news

Dat James Bond-films niet de dagelijkse realiteit van het Britse spionnenleven representeren zal u niet verrassen. Maar in werkelijkheid zou 's werelds bekendste spion zelfs niet door het selectieproces van de geheime dienst komen. Het hoofd van de Britse inlichtingendienst MI6 Alex Younger heeft laten weten dat 007 met zijn spectaculaire stunts buitengewoon ongeschikt is als inlichtingenofficier.

Vooral de neiging van Bond om zijn eigen, soms wat dubieuze morele kompas te volgen maakt hem als geheim agent problematisch. 'Een sterk ethisch besef is een van de eerste kwaliteiten die we zoeken in onze werknemers', aldus Younger. 'Hoewel we zijn patriottisme, energie en vasthoudendheid delen, beschikt een inlichtingenofficier in de echte MI6 over een hoge mate van emotionele intelligentie, een waardering voor teamwerk en respect voor de wet... in tegenstelling tot de heer Bond.'

De MI6-baas deed zijn uitspraken in een interview met Black History Month, een website gewijd aan de jaarlijkse viering van zwarte cultuur en erfgoed in Groot-Brittannië in oktober. De Britse geheime dienst staat al jaren bekend als een van de beste werkgevers voor etnische minderheden en lhbt'ers. Younger: 'Ik wil dat MI6 zo divers is als het land dat het representeert en de beste mensen aantrekken uit alle gemeenschappen.'

Ook daarin verschilt de echte MI6 van de fictieve spionnendienst, want hoewel er al jaren wordt geroepen James Bond nu eens te laten vertolken door een niet-witte acteur, of zelfs door een actrice, is Hollywood vooralsnog behoudend in zijn casting. Laat staan dat de vrouwenverslindende geheim agent na de zoveelste spectaculaire ontsnapping/explosie/helikoptersprong eens in bed zou belanden met iemand van hetzelfde geslacht.

De wassen beelden Bond-acteurs Roger Moore, Timothy Dalton, Daniel Craig, Sean Connery, George Lazenby en Pierce Brosnan in Madame Tussauds Berlijn. Beeld afp
De wassen beelden Bond-acteurs Roger Moore, Timothy Dalton, Daniel Craig, Sean Connery, George Lazenby en Pierce Brosnan in Madame Tussauds Berlijn.Beeld afp
Sean Connery met Bond-girl Jill St. John in Diamonds Are Forever Beeld anp
Sean Connery met Bond-girl Jill St. John in Diamonds Are ForeverBeeld anp

Na dertig jaar afwezigheid keert het duo Olivier B. Bommel en Tom Poes terug. Volgende week donderdag verschijnt Het lastpak, een nieuw stripavontuur van Bommel en Poes. Het boek is niet van de hand van wijlen Marten Toonder, de geestesvader van de iconische striphelden, maar gemaakt door schrijver Henk Hardeman en illustrator Henrieke Goorhuis.

Het lastpak komt exact 75 jaar uit nadat Tom Poes zijn debuut maakte in De Telegraaf. Bommel deed datzelfde jaar zijn intrede in het derde Tom Poes-verhaal. Tussen 1941 en 1986 produceerde Toonder 177 verhalen, die onderverdeeld in afleveringen werden gepubliceerd in weekbladen en kranten, waaronder de Volkskrant. Bommel en Poes verrijkten de Nederlandse taal met woorden en uitspraken als 'minkukel' en 'kommer en kwel'.

Liefhebbers kunnen zich opmaken voor een gezonde dosis nostalgie: vertrouwde karakters als burgemeester Dickerdack en de Markies de Canteclaer geven acte de présence in het nieuwe stripverhaal.

Tekeningen van Marten Toonder tentoongesteld. Beeld anp
Tekeningen van Marten Toonder tentoongesteld.Beeld anp
Toonders met zijn creatie Olivier B. Bommel. Beeld Nationaal Archief
Toonders met zijn creatie Olivier B. Bommel.Beeld Nationaal Archief

De Amerikaanse auteur Paul Beatty heeft de Britse Man Bookerprijs 2016 gewonnen met het boek The Sellout (De Uitverkoop). Hij is de eerste Amerikaan die de prestigieuze trofee in de wacht sleept.

The Sellout is een keiharde satire over de Amerikaanse samenleving. In een absurdistische, zowel hilarische als uiterst venijnige plot, belandt de zwarte hoofdpersoon Me in de positie van slavendrijver, voert hij de rassensegregatie op een lokale school weer in en belandt hij uiteindelijk voor het gerecht.

Beatty's uitbundige schrijfstijl is messcherp. Hier omschrijft Me zijn buurt: 'Je weet dat je The Farms bent binnengereden wanneer de trottoirs, net als je velgen, autoradio, zenuwen en progressieve stemgedrag, in rook zijn opgegaan; dikke rook met de geur van koeienmest en - als de wind uit de juiste hoek waait - goede weed.'

Volgens een van de vijf juryleden is Beatty vergelijkbaar met grote Amerikaanse auteurs uit het verleden. ‘Hij duikt in het hart van de hedendaagse Amerikaanse samenleving met een wildheid van een soort die ik niet meer heb gezien sinds Swift of Twain.’

Aan de Bookerprijs is een bedrag van zo'n 56.000 euro verbonden.

De glitterende robijnrode schoentjes waarmee Judy Garland als Dorothy in de filmklassieker The Wizard of Oz de bakstenen gele weg bewandelde, zijn gered van een doffe dood. Het Smithsonian museum in Washington D.C. heeft met een Kickstarter-campagne genoeg geld opgehaald om het 77 jaar oude iconische schoeisel een opknapbeurt te geven.

De 'ruby slippers' zijn een van de meest bekeken objecten in het museum. Maar de pailletten die de schoenen hun kleur en glans gaven, hebben in de loop der jaren een doffe, bruine waas gekregen, liet het Smithsonian eerder deze maand weten. Omdat de schoenen uit verschillende materialen zijn gemaakt, is dat een kostbaar project: 300 duizend dollar (ruim 275 duizend euro) is nodig om ze in hun originele staat te herstellen. Van dat bedrag wordt ook een nieuwe vitrine aangeschaft waarin het paar beter beschermd is tegen licht en vocht.

In 1979 werden de rode schoenen anoniem aan het museum geschonken. Er zouden nog zeker vier paar identieke exemplaren in omloop zijn die ook door Garland in de film zijn gedragen. In de oorspronkelijke vertelling zijn de schoenen overigens zilver, maar om de effecten van de toen zeer kostbare Technicolor-techniek beter tot zijn recht te laten komen, werd in de film gekozen voor rood.

Na het succes van de #KeepThemRuby-campagne vraagt het Smithsonian Wizard of Oz-liefhebbers nu om hulp om het kostuum van de vogelverschrikker uit de film te conserveren, zodat de objecten in 2018 herenigd kunnen worden in een tentoonstelling over Amerikaanse popcultuur.

De rode schoenen die door Judy Garland werden gedragen in The Wizard of Oz Beeld afp
De rode schoenen die door Judy Garland werden gedragen in The Wizard of OzBeeld afp

Bijna 70 jaar na publicatie is de roman De Avonden van Gerard Reve in het Engels vertaald. Uitgever is het Britse Pushkin Press, dat eerder succes boekte met een Engelse editie van De Brief voor de Koning van Tonke Dragt.

Op de achterflap van The Evenings staat een commentaar van de schrijver Herman Koch, waarin hij een parallel trekt tussen De Avonden en de Amerikaanse klassiekers van Jack Kerouac en JD Salinger. ‘Als De Avonden in de jaren vijftig in het Engels was verschenen, zou het net zo’n klassieker zijn geworden als On The Road en The Catcher in the Rye’.

Tot nu toe zijn van de klassieker acht vertalingen beschikbaar, onder meer in het Frans, Hongaars en Afrikaans. Alleen de Duitse versie haalde een tweede druk. Uitgeverij De Bezige Bij probeerde al jaren tevergeefs de licentierechten voor een Engelse vertaling te krijgen. 'Reve was terecht kritisch op vertalingen, hij vond ze niet snel goed genoeg,' zei rechtenmanager Marijke Nagtegaal van de uitgever eerder tegen de Volkskrant. 'Zijn stijl en taalgebruik maken De Avonden ook voor de beste vertaler een uitdaging.'

Die vertaling is in handen van de Amerikaan Garrett. Hij vertaalde eerder boeken van Herman Koch, Tommy Wieringa en Arnon Grunberg.

Gerard van het Reve in 1973. Beeld anp
Gerard van het Reve in 1973.Beeld anp

Een prominent lid van het comité voor de Nobelprijs van de Literatuur heeft winnaar Bob Dylan bestempeld als arrogant. Per Wastberg deed zijn uitspraak vrijdag op de Zweedse televisie, een week nadat Bob Dylan zijn prijs won. Een week zonder reactie van de zanger. ‘Dit is onbeleefd en arrogant’, aldus Wastberg op de publieke zender SVT.

Bob Dylan reageert niet op telefoontjes van het Nobelprijscomité en heeft in het openbaar niets gezegd over de prijs. Een korte verwijzing naar het winnen van de literatuurprijs verscheen kort op zijn website maar werd een dag later alweer verwijderd.

De 75-jarige zanger trad op donderdag 13 oktober nog op, nadat hij dezelfde dag de Nobelprijs toegewezen had gekregen. Op het podium repte hij er met geen woord over, hoewel zijn versie van het nummer ‘Why try to change me now?’ werd gezien als een verwijzing naar de pers, met wie hij een moeizame relatie heeft. Het is voor het eerst dat de prijs is toegekend aan een liedjesschrijver.

De Zweedse Nobelacademie weet niet of Dylan van plan is in December naar Stockholm komt om de prijs zelf in ontvangst te nemen. ‘Dit hebben we nog nooit meegemaakt’, aldus jurylid Wastberg. Eerdere Nobelprijswinnaars reageerden ook weleens matig enthousiast, maar op een andere manier. Jean-Paul Sartre weigerde de Nobelprijs voor de Literatuur in 1964.

Het is al een week geleden dat Bob Dylan de Nobelprijs kreeg toegekend, maar rond de zanger en componist zelf bleef het lang stil. Een dag nadat het nieuws bekend werd, trad Dylan op in Las Vegas, maar hij maakte geen woord vuil aan de Nobelprijs. Een persbericht bleef uit, en het Nobelprijs-comité kreeg Dylan niet te pakken. De laureaat lijkt geheel cool te blijven onder de aandacht.

Tot vandaag.

Of althans, op zijn website wordt sinds vandaag het winnen van de prijs in ieder geval erkend: 'WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE', valt in kapitalen te lezen bij een beschrijving van zijn boek met songteksten.

Het boek The Lyrics: 1961-2012. De zin 'WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE' werd vandaag op zijn website toegevoegd aan de beschrijving ervan. Beeld afp
Het boek The Lyrics: 1961-2012. De zin 'WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE' werd vandaag op zijn website toegevoegd aan de beschrijving ervan.Beeld afp
Beschrijving van het boek The Lyrics: 1961-2012. De zin 'WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE' werd vandaag toegevoegd. Beeld Bob Dylan
Beschrijving van het boek The Lyrics: 1961-2012. De zin 'WINNER OF THE NOBEL PRIZE IN LITERATURE' werd vandaag toegevoegd.Beeld Bob Dylan

De verkiezing van de beste dj van de wereld DJ MAG Top 100 is weer uitgelopen op een Nederlands feestje. De 20-jarige dj Martin Garrix is woensdagavond tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) uitgeroepen tot de beste dj. Hij is hiermee de jongste winnaar in de twintigjarige geschiedenis van de verkiezing. Meer dan een miljoen mensen brachten een stem uit.

Hij stootte het Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike van de troon. Dit jaar staan de Belgisch/Griekse broers op de tweede plek. Ze zijn de enige dj's in de top vijf die niet uit Nederland komen. Hardwell eindigde als derde. Armin van Buuren en Tiësto weten respectievelijk de vierde en vijfde plek vast te houden.

Voor de elfde keer voert een Nederlander de lijst aan. Tiësto stond in 2002, 2003 en 2004 op één, Armin van Buuren in 2007, 2008, 2009, 2010 en 2012 en Hardwell voerde de lijst in 2013 en 2014 aan.

Martin Garrix is sinds zijn vijftiende actief als producer. Hij tekende op zestienjarige leeftijd zijn eerste platencontract en brak in 2013 internationaal door met de hit Animals.

Martin Garrix Beeld anp
Martin GarrixBeeld anp

Dat Britpophelden Oasis niet te horen zijn op de soundtrack van Trainspotting, is te wijten aan een simpel misverstand over de titel van de Britse cultfilm. Regisseur Danny Boyle had Noel Gallagher gevraagd om een muzikale bijdrage, maar de Oasis-voorman nam de titel letterlijk en kon weinig enthousiasme opbrengen voor een film over liefhebbers van treinen, blijkt uit een anekdote van producer Andrew Mcdonald.

Mcdonald vertelde het verhaal tijdens een jubileumvoorstelling ter ere van de twintigste verjaardag van de film, schrijft The Telegraph. 'Ik kwam Noel vorige week tegen en hij zei tegen me: 'Ik had iets willen doen, maar ik dacht oprecht dat het ging over treinspotters. Ik wist het niet.' Dat was echt wat hij zei.'

Op de succesvolle soundtrack van de film over een groep heroïneverslaafden in Edinburgh zijn wel andere Britpopbands te horen, zoals Blur en Pulp. Achteraf gezien had Gallagher met Oasis graag muziek willen leveren voor de film - drugsgebruik ligt tenslotte dichter bij de belevingswereld van de Britse muzikanten dan het spotten van treinen.

Volgend jaar komt het langverwachte vervolg T2 uit. Acteurs Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller and Robert Carlyle kruipen opnieuw in de huid van hun Trainspotting-personages om te verbeelden hoe hun leven er twintig jaar later uitziet. Of Gallagher een herkansing krijgt op de T2-soundtrack is nog niet bekend. Het zal in ieder geval niet met Oasis zijn, de band ging jaren geleden ten onder aan de aanhoudende ruzies tussen Noel en zijn broer Liam.

null Beeld .
Beeld .
Oasis in 2006 Beeld afp
Oasis in 2006Beeld afp

BBC radio heeft woensdag twee van de laatste drie nummers die David Bowie opnam uitgezonden.

Het gaat om de nummers When I Met You en No Plan, die de in januari overleden muzikant schreef voor zijn musical Lazarus. Hij nam de liedjes ook op in de studio op met zijn vaste producent Tony Visconti.

De twee door Bowie ingezongen nummers, die ook te beluisteren zijn op de website van de BBC, staan op een castalbum van Lazarus dat later deze week uitkomt. Daarop is ook de versie van Killing A LIttle Time die de zanger inzong te horen.

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Historische drama's als het razend populaire Downton Abbey geven een 'rooskleurig beeld van het verleden' en laten ons 'zwelgen in nepnostalgie'. Dat vindt althans de bekende prijswinnende regisseur Ken Loach, zo meldt de BBC.

In een interview met het blad Radio Times zou hij flink hebben afgegeven op kijkcijferkanonnen als Victoria en Poldark. 'Het is slechte geschiedenis, slechte drama. Het sust je hersenen in slaap.' Volgens Loach zijn nostalgische drama's 'zoals de foto op het Quality Street-snoepblikje, maar dan met minder kwaliteit en niets van de straat'.

Loach pakte ook de BBC aan, dat verschillende drama's waaronder Call the Midwife en War and Peace onder zijn hoede heeft. Omroepen zouden externe productiebedrijven in de arm nemen die niets afweten van regionale verschillen. 'De televisieregisseurs die ik ken zeggen dat het een nachtmerrie is. Dat geldt voor alle omroepen, maar de BBC is een verrotte plek voor een regisseur.' Ook zou BBC nieuws volgens Loach 'manipulatief' en 'diep politiek' zijn - dat 'detail' uit het interview melden althans andere media, waaronder het dagblad Daily Express.

De BBC heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd, maar schroomt niet te vermelden dat Loach's laatste film I, Daniel Blake, waarmee hij dit jaar de Gouden Palm won op het filmfestival in Cannes, gecoproduceerd is door BBC Films.

Regisseur Ken Loach noemt Downton Abbey-achtige drama's 'nepnostalgie' en geeft af op de BBC Beeld afp
Regisseur Ken Loach noemt Downton Abbey-achtige drama's 'nepnostalgie' en geeft af op de BBCBeeld afp

Vrijwel iedereen die ertoe doet heeft al zijn of haar mening gegeven over het nieuws dat de Nobelprijs voor de Literatuur is toegekend aan Bob Dylan. De enige die nog niet heeft gereageerd is Dylan zelf. De Zweedse Academie, die de prijzen uitdeelt, heeft zijn pogingen om de tekstdichter te bereiken inmiddels gestaakt, schrijft The Guardian.

'Op dit moment doen we niets. Ik heb de naste medewerker van Dylan benaderd en zeer vriendelijke antwoorden gekregen. Voor nu moet dat voldoende zijn', zegt Sara Danils, permanent secretaris van de Zweedse Academie op de Zweedse nationale radiozender Sveriges Radio.

De avond nadat bekend was geworden dat hij de Nobelprijs had gewonnen, gaf Dylan nog een concert in Las Vegas. Daarbij repte hij met geen woord over de prestigieuze onderscheiding. Ook de afgelopen dagen deed hij er het zwijgen toe.

Danils heeft intussen goede hoop dat Dylan nog wel iets van zich laat horen. 'Maar als hij niet wil komen, komt hij niet. Het wordt toch sowieso een groot feest, en de eer komt hem toe.'

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Hij kondigde het in oktober vorig jaar al min of meer aan, maar de comeback van Phil Collins is vanaf vandaag een feit. In juni volgend jaar zal de zanger en drummer weer op het podium te zien zijn. Nog niet alle tourdata zijn bekend, maar wel zeker is dat de ex-zanger van Genesis vijfmaal in Londen zal optreden, en twee keer in Keulen.

Dat maakte Collins zelf bekend tijdens een persconferentie in de Royal Albert Hall, waar hij zijn memoires Not Dead Yet presenteerde. In diezelfde concertzaal speelt Phil Collins volgend jaar.

Collins ging vijf jaar geleden met pensioen na zenuwschade in zijn rug, waardoor hij niet meer kon drummen. Hij acht het zelf onwaarschijnlijk dat hij tijdens de komende tournee zal plaatsnemen achter het drumstel. In plaats daarvan zal zijn 15-jarige zoon drummen. 'Hij is nu al een fantastische drummer', aldus Collins.

Het is nog niet bekend of Phil Collins ook naar Nederland komt. Het laatste Nederlandse optreden dateert van juni 2004, hij stond toen in de Amsterdam Arena.

Waarom is Phil Collins zo uncool?

De man die in de jaren tachtig miljoenen bij elkaar drumde en zong, heeft een eigen cult van spot en zelfs hoon. Waarop is die eigenlijk gebaseerd?

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Phil Collins voor de Royal Albert Hall in Londen. Beeld photo_news
Phil Collins voor de Royal Albert Hall in Londen.Beeld photo_news

Actrice Thekla Reuten is bekroond op het Woodstock Filmfestival in New York. Reuten ontving van de jury een speciale vermelding voor haar vertolking in de thriller Schone handen van regisseur Tjebbo Penning.

Schone handen is de verfilming van de gelijknamige roman van schrijver René Appel over drugshandelaar Eddie (Jeroen Van Koningsbrugge) die voor zijn gezin uit het criminele circuit wil stappen. Maar als dit nog lang niet zo gemakkelijk blijkt te zijn, moet zijn vrouw Sylvia (Reuten) een bijna onmogelijke keuze maken.

De Nederlandse actrice wordt door de jury van Woodstock geprezen om haar 'uitmuntende' rol. Schone handen draaide vorige jaar in de Nederlandse bioscopen. Reuten werkt op dit moment in Londen. Hier wordt de nieuwe Marvel-serie Lucky Man opgenomen, waarin ze een rol heeft.

Het Woodstock Festival, dat buitenlandse films onder de aandacht van het Amerikaanse publiek wil brengen, vindt dit jaar voor de zeventiende keer plaats in New York.

Thekla Reuten. Beeld anp
Thekla Reuten.Beeld anp

Bob Dylan heeft donderdagavond tijdens een concert in Las Vegas met geen woord gerept over de Nobelprijs voor Literatuur die aan hem is toegekend. In het anderhalf uur durende optreden bracht hij verschillende beroemde songs ten gehore, waarbij met name Blowin' in the Wind uit 1960 bijzonder enthousiast werd ontvangen. Voor de rest concentreerde de 75-jarige ster zich op de muziek.

Dylan geeft zelden interviews. Daarom werd min of meer gehoopt dat hij op de bühne wel iets zou zeggen over de prijs, de eerste in het 115-jarig bestaan van de Nobelprijs aan een musicus werd toegekend.

De zanger werd donderdag tot veler verrassing bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur 'omdat hij nieuwe poëtische uitdrukkingen heeft geschapen binnen de Amerikaanse songcultuur'.

Dylan geldt als een van de meest invloedrijke musici van de twintigste eeuw. Zijn vroege teksten waren dikwijls uitdrukkingen van de sociale onrust in die dagen. Songs als 'Blowin' in the Wind' (1963) en 'The Times They Are A-Changin' (1964) werden lijfliederen van aanhangers van de burgerrechtenbeweging en tegenstanders van de Vietnamoorlog.

Overigens sprak Dylan de gedachte dat hij de spreekbuis van zijn generatie zou zijn altijd nadrukkelijk tegen. Ook relativeerde hij de interpretaties van zijn dikwijls ongrijpbare songteksten, waarbij hij ooit opmerkte 'ook zelf niet te weten waar ze over gaan'.

Bob Dylan tijdens een optreden in Benicassim, Spanje, in juli 2012. Beeld epa
Bob Dylan tijdens een optreden in Benicassim, Spanje, in juli 2012.Beeld epa

Waarom de Nobelprijs voor Bob Dylan volkomen terecht is

Toch nog onverwacht: de Nobelprijs voor de Literatuur 2016 gaat naar Bob Dylan. Ex-uitgever Wouter van Oorschot (64) legt uit waarom de toekenning volkomen terecht en Dylans 500 songteksten samen zo'n hecht bouwwerk vormen. (+)

Dylan tijdens een optreden in Indigo begin deze maand. Beeld photo_news
Dylan tijdens een optreden in Indigo begin deze maand.Beeld photo_news

'In the town where I was born / Lived a man who sailed to sea...'

Er zullen niet veel 6-jarigen zijn die deze songtekst zullen kunnen afmaken. Maar vaders en moeders zijn er genoeg die de simpele tekst van Yellow Submarine zonder nadenken meezingen.

De gele onderzeeër uit de gelijknamige experimentele tekenfilm krijgt een lego-uitvoering. In de film schieten The Beatles met een gele onderzeeër Sgt. Pepper te hulp bij de strijd tegen de muziekhatende 'Blue Meanies'.

Dat kinderen nu met de figuurtjes van John, Paul, George en Ringo (achternamen overbodig) kunnen spelen, is 'een droom die uitkomt' voor Lego-ontwerper Justin Ramsden.

Maar of de kinderen weten wat deze mannetjes hebben betekend voor de muziekgeschiedenis? Nee, bij de marketingafdeling van Lego weten ze uitstekend welke doelgroep ze hiermee aanspreken.

Cover van plaatjesboek van Yellow Submarine Beeld anp
Cover van plaatjesboek van Yellow SubmarineBeeld anp
De gele duikboot van Lego Beeld Lego
De gele duikboot van LegoBeeld Lego

De Poolse regisseur Andrzej Wajda is zondag overleden, meldt de BBC. De filmmaker, die vier keer werd genomineerd voor een Oscar, is 90 jaar geworden.

Wajda wordt beschouwd als de belangrijkste regisseur van de Poolse Filmschool die in de jaren 50 ontstond. Veel van zijn films, zoals Kanal (Het riool der verschrikking), Czlowiek z marmuru (De man van marmer) en Czlowiek z zelasa (De man van ijzer) haalden inspiratie uit de geschiedenis van Polen. Zijn laatste film, Powidoki, verscheen dit jaar en gaat over de artiest Wladyslaw Strzeminski. In 2013 maakte hij de film Walesa, een portret van de vakbondsleider en president Lech Walesa.

In 2000 ontving Wajda een ere-Oscar voor zijn bijdrage een de filmwereld. De film Czlowiek z zelasa werd in 1981 bekroond met de Gouden Palm in Cannes.

Wajda is vier keer getrouwd geweest. Met zijn derde vrouw, actrice Beata Tyszkiewicz, kreeg hij in 1967 een dochter.

Andrzej Wajda krijgt een ere-Oscar van actrice Jane Fonda in 2000. Beeld reuters
Andrzej Wajda krijgt een ere-Oscar van actrice Jane Fonda in 2000.Beeld reuters

Niet tien of elf miljoen, maar 5,6 miljoen dollar maakten de overvallers buit op Kim Kardashian in Parijs tijdens een gewapende overval begin deze week. Dat is althans het bedrag dat de realityster bij de verzekering heeft geclaimd. Volgens TMZ was haar ring het duurste sieraad dat is gestolen bij de beroving.

Bronnen van TMZ weten te melden dat Kim de verzekeringspapieren al heeft ingevuld. Daaruit zou blijken dat de smaragdring vier miljoen dollar waard is, omgerekend 3,6 miljoen euro.

In totaal claimt Kardashian dertien gestolen items bij de verzekering die een totale waarde van 5,6 miljoen dollar hebben, omgerekend ruim vijf miljoen euro. De Kardashian-telg werd zondagnacht overvallen in een appartement in Parijs. Haar man Kanye West onderbrak onmiddellijk zijn concert in New York.

De opnames van de realityshow Keeping up with the Kardashians zijn stilgelegd sinds de overval. 'Onze prioriteit is nu het welzijn van Kim. Er is nog geen beslissing gemaakt over wanneer de productie wordt hervat', aldus zender E! in een statement.

Kanye West en Kim Kardashian. Beeld afp
Kanye West en Kim Kardashian.Beeld afp

The Rolling Stones brengen eind dit jaar een bluesplaat uit getiteld Blue & Lonesome. Dat maakte de band gisteren bekend via Facebook en Twitter. De eerste studioplaat van de Stones in elf jaar staat vol Chicago-bluescovers, en wordt mede-ingespeeld door gitarist Eric Clapton.

De afgelopen dagen verschenen mysterieuze berichten en afbeeldingen van een blauwe Stones-tong op de sociale media. Op 6 oktober, zo was de boodschap, zou er ‘iets’ verschijnen, en sommige muziekmedia vermoedden dat de Stones de langverwachte nieuwe plaat bij verrassing de wereld in zouden slingeren. Maar de verrassing bleek dus de officiele bekendmaking van de titel en de datum. Blue & Lonesome verschijnt op 2 december, nog net op tijd voor pakjesavond.

Mick Jagger van the Rolling Stones. Beeld afp
Mick Jagger van the Rolling Stones.Beeld afp

Fans van het mysterieuze want altijd gemaskerde elektronische muziekduo Daft Punk voelden gisteren hun hart sneller kloppen. Geruchten dat de ongekroonde koningen van de elektronische muziek in 2017 opnieuw op tournee gaan, kregen een nieuwe impuls met de lancering van de website Alive2017.com.

Daft Punk heeft twee keer eerder getoerd, in 1997 en 2007, beide keren heette de tour ‘Alive’ met het jaartal erachter. Vandaar dat de website ‘Alive 2017’ de al lopende geruchten voor een tour – die elke 10 jaar zou plaatsvinden – verder aanwakkeren.

Op de website is weinig te zien behalve witte letters die tegen een zwarte achtergrond ‘ALIVE’ spellen. Maar wie inzoomt ziet in de letter I een cijferreeks staan die aftelt, volgens snelle rekenaars naar 27 oktober.

Meer hints zijn te vinden in de broncode van de website. 27 oktober staat daar aangegeven als ‘Wake date’, daarnaast zouden er coördinaten in de broncode verborgen liggen die wijzen op de plaatsen Parijs, Los Angeles, Londen, New York, Tokio, Sao Paolo, Ibiza en Indio. Die laatste is de plaats waar jaarlijks het Coachella festival plaatsvindt.

Zeker is de tour nog niet. Zo werd eerder aangekondigd dat Daft Punk geen plannen had om in 2017 te toeren. Gebruikers van de website reddit hebben de officiële website van Daft Punk vergeleken met Alive 2017 en vermoeden dat het gaat om een hoax. De website van Alive2017 zou veel amateuristischer in elkaar zitten dan de officiële website.

Optimistische fans blijven echter geloven in de aankondiging. Het is wachten tot wake date 27 oktober om te zien of de robots in 2017 hun fans niet teleur zullen stellen.

Apeldoorn zal eind 2017 gaststad zijn van Serious Request, de traditionele liefdadigheidsactie van 3FM. Dat is vanmorgen op de jongerenzender bekendgemaakt. Hiermee wordt gelijk duidelijk dat het met dalende luistercijfers kampende 3FM niet van zins is te stoppen met de al jaren lopende en daardoor met sleetsheid bedreigde actie.

De radiozender zamelt ieder jaar geld in voor een goed doel. Burgemeester John Berends zei dat het Glazen Huis ‘ongelooflijk welkom’ was in zijn stad. Ook Hilversum en een andere nog onbekende stad deden mee aan de verkiezing voor de editie van 2017.

De eerstvolgende editie van Serious Request, eind dit jaar, vindt plaats in Breda. De deelnemende dj’s maken van 18 tot 24 december een aaneensluitende radio-uitzending vanuit het Glazen Huis, en eten daar niet bij. Vorig jaar stond het huis in Heerlen; toen werd er 8,4 miljoen euro opgehaald.

Lees meer over Serious Request

Is de actie nog steeds een succesformule, of zit de sleet erop? Dat vroeg Volkskrant verslaggever Lennart Bloemhof zich vorig jaar af.

Ook Toine Heijmans schreef over het Glazen Huis, hij vergeleek de actie van 3FM met een kerststal. Hier leest u het terug.

De deelnemende dj`s verlaten het glazen huis. Beeld anp
De deelnemende dj`s verlaten het glazen huis.Beeld anp

Roos van Rijswijk krijgt dit jaar de Anton Wachterprijs, de tweejaarlijkse prijs voor een literair prozadebuut. De schrijfster krijgt die voor haar eerder dit jaar verschenen roman Onheilig. Van Rijswijk (1985) is de twintigste Anton Wachterprijswinnaar.

Er waren dit jaar 83 inzendingen. De prijs, genoemd naar de hoofdpersoon uit de romancyclus van Simon Vestdijk, wordt op zaterdag 12 november uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder meer Frans Kellendonk, Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo en Peter Buwalda.

Comedy Central gaat een Nederlandse versie van het Amerikaanse programma The Roast maken, een programma waarin bekende mensen er genadeloos van langs krijgen op humoristische wijze. De eerste gast is zanger Gordon. In een reactie noemde hij het een grote eer. De uitzending is eind dit jaar te zien op televisie.

De Avro kwam in 2010 al met een Nederlandse versie gemaakt van The Roast, onder de naam Gehaktdag. Dit programma flopte.

De Britse songwriter Rod Temperton, bekend van onder andere Michael Jacksons Thriller, is op 66-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn muziekuitgever bekendgemaakt. ‘Hij had een kort, agressief gevecht met kanker’, aldus uitgever Warner/Chappell in een verklaring. Temperton werd in 1947 geboren in het Engels plaatsje Cleethorpes. Hij was ook muziekproducent en musicus.

Temperton heeft tal van internationaal bekend geworden nummers geschreven vooral voor Michael Jackson. Zo was hij behalve de schrijver van Thriller ook de man achter Rock With You en Off The Wall. De jazzmusicus en muziekproducent Quincy Jones wierf Temperton in 1979 voor het maken van Michael Jacksons solo-album Off The Wall. Hierna leverde hij hits voor het bestverkochte album van de popster, Thriller.

Aan het begin van zijn carrière, aan het einde van de jaren zeventig, schreef hij hits voor de r&b-groep Heatwave. Zij hadden hits met Boogie Nights en Always and Forever van Temperton. De Brit werd ook wel de ‘Onzichtbare Man’ genoemd omdat hij nauwelijks op de voorgrond trad. Hij is in besloten kring begraven. ‘Zijn familie is verslagen’, aldus de muziekuitgever.

Theater- en operaregisseur Ivo van Hove heeft dinsdag in Antwerpen de Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste 2015 gekregen. De Vlaming, die Toneelgroep Amsterdam tot internationale hoogte brengt, ontving de onderscheiding volgens zijn gezelschap uit handen van de Vlaamse cultuurminister van Cultuur Sven Gatz. 'De hoeveelheid hoogstaande producties waarvoor Ivo van Hove tekende, is verbluffend. Ze resulteerden in prestigieuze prijzen, overal waar hij passeerde', aldus minister Gatz.

Volgens de jury weet Van Hove 'als geen ander hoe hij klassieke teksten, romans en films kan vertalen naar de huidige tijd en wereldwijd een heel persoonlijke boodschap kan creëren. De theatertaal die hij ontwikkelde, is tegelijk analytisch, intens, lichamelijk en hartstochtelijk. Voor elke nieuwe tekst zoekt Van Hove een aangepaste, vaak ongewone en verrassende vorm.'

Van Hove is verguld: 'Ook al bracht mijn werk me tot ver buiten de grenzen van de plek waar mijn moeder en mijn vader me op de wereld hebben gezet, heb ik het gevoel dat ik voor een deel nog steeds een dorpeling, een Vlaming en een Belg ben gebleven. Dat Vlaanderen mijn werk op deze manier erkent, acht ik hoog.'

De Vlaamse Cultuurprijs Algemene Culturele Verdienste, waaraan 20.000 euro is verbonden, ging eerder naar onder anderen auteur Hugo Claus, acteur Jan Decleir, curator en 'kunstpaus' Jan Hoet en choreografe Anne Teresa De Keersmaeker.

Twintig jaar nadat de Indiase schrijfster Araundhati Roy de Booker Prijs won voor haar debuut de God van Kleine Dingen, verschijnt haar tweede roman: The Ministry of Utmost Happiness. Dat heeft haar uitgever maandag aangekondigd.

Roy heeft zich jarenlang ingezet als activiste en heeft talloze essays en boeken geschreven, maar dat was allemaal non-fictie. ‘Ik ben blij om te melden dat de gestoorde zielen (zelfs de slechteriken) van het Ministerie van Uiterst Geluk hun weg naar de wereld hebben weten te vinden, en dat ik mijn uitgever weer vond’, zegt Roy zelf.

'Alleen Arundhati had deze roman kunnen schrijven', meldt haar literair agent David Godwin. 'Uiterst origineel. Het heeft 20 jaar lang liggen rijpen. Het was het wachten waard.'

De God van Kleine Dingen is het verhaal van de worstelingen van een zevenjarige tweeling met het kastenstelsel in het zuiden van India.
De juryvoorzitter van de Booker Prijs loofde indertijd Roys verteltechniek. 'Haar verhaal is tegelijk algemeen en zeer plaatselijk. Het gaat over liefde en dood, over leugens en wetten. Haar vertellingen zijn vol van raadsels maar zijn tegelijk glashelder in wat ze ons zeggen.'

Haar tweede roman zal in 2017 verschijnen bij uitgeverij Penguin. Er is nog niets bekend over een Nederlandse vertaling.

Arundhati Roy in 2009. Beeld afp
Arundhati Roy in 2009.Beeld afp

Vijf gewapende mannen hebben zondagnacht in Parijs een overval gepleegd op realityster Kim Kardashian. Ze hebben voor ruim negen miljoen euro aan juwelen buitgemaakt.

Kardashian was in Parijs om de Fashion Week te bezoeken. ’s Nachts werd ze slachtoffer van een zorgvuldig beraamde overval. De overvallers waren verkleed als politieagenten, hielden de conciërge onder schot en kregen zo toegang tot het appartement. Kim Kardashian werd door twee van de overvallers belaagd, haar handen en voeten werden met tape vastgebonden en ze werd opgesloten in de badkamer. Onder de sieraden die werden buitgemaakt bevond zich een ring met een waarde van ruim vier miljoen euro. Ook haar twee mobiele telefoons zijn meegenomen.

Volgens de woordvoerder van Kardashian is ze ongedeerd maar geschokt. Nadat ze door de politie is verhoord, heeft ze Parijs spoorslags verlaten. Burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft met ontzetting gereageerd op de overval. In een persbericht verklaart ze dat de overval een uitzonderlijk geval is en dat die niets zegt over de veiligheid van de Franse hoofdstad. Sinds de terroristische aanslagen zijn er minder toeristen in Parijs. Hidalgo probeert de schade verder te beperken.

Echtgenoot en zanger Kanye West gaf tijdens de overval een optreden in New York. Toen hij hoorde dat zijn vrouw beroofd was, stopte hij het optreden abrupt vanwege een ‘family emergency’.

Kim Kardashian. Beeld afp
Kim Kardashian.Beeld afp

Dynasty, één van de meest iconische soapseries ooit, keert mogelijk terug op de buis. Volgens The Hollywood Reporter werkt het Amerikaanse televisiestation The CW daarvoor samen met Josh Schwartz en Stephanie Savage - die eerder samen de dramaserie The O.C. (Orange County) maakten.

Het moet een modernere versie worden van het origineel. De nieuwe Dynasty volgt twee van de rijkste families van Amerika, de Carringtons en de Colbys, die met elkaar in de clinch liggen over hun geld en hun kinderen. Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit het perspectief van twee vrouwen: Fallon Carrington, dochter van biljonair Blake Carrington, en haar stiefmoeder in spé Cristal.

De oorspronkelijke soapserie Dynastie werd geproduceerd door Aaron Spelling en hield het negen seizoenen lang uit op ABC. In Nederland was de serie te zien bij Veronica.

Wanneer de serie te zien moet zijn is nog niet duidelijk. Het is niet de eerste keer dat een grote serie nieuw leven ingeblazen wordt. In 2012 deed TNT iets soortgelijks met Dallas, waarbij een groot deel van de originele cast weer te zien was. Dat was aanvankelijk een groot succes, maar na drie seizoenen werd de stekker eruit getrokken omdat de interesse snel was afgenomen.

Van volkslied tot hoofdact Lady Gaga verzorgt de 'halftime show' tijdens de door miljoenen mensen bekeken Super Bowl in februari volgend jaar. Dat heeft de NFL bekend gemaakt. Gaga trad het afgelopen jaar ook al op tijdens de Super Bowl in Santa Clara, Californië. Toen zong ze het Amerikaanse volkslied, terwijl Beyoncé, Bruno Mars en Coldplay de hoofdact vormden.

De 'halftime show' tijdens de Super Bowl is het best bekeken televisiemoment in de Verenigde Staten. De zangeres treedt hiermee in de voetsporen van onder anderen Madonna, Bruce Springsteen, U2, Paul McCartney en Michael Jackson.

Lees hier eerdere bijdragen uit het cultuurblog terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden