Cultuurblog - Luisterboek Award Bordewijk, Van Dis

Van de nieuwste filmtrailers tot albumgeruchten; van theaterrelletjes tot de laatste series en de beste boeken. Kortom, een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant (lees hier alle berichten van het vorige cultuurblog terug).

Adriaan van Dis leest het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor in 2012.Beeld anp

De klassieke roman Karakter van F. Bordewijk, voorgelezen door Adriaan van Dis, heeft de Luisterboek Award 2016 gewonnen. De jury schrijft: 'Van Dis voelt zich verwant met de jonge Katadreuffe. Het is zeer opvallend hoe modern de Nieuwe Zakelijkheid van Bordewijk uit Van Dis’ mond klinkt. Van Dis past bij dit verhaal.'

De prijs wordt uitgereikt in het kader van De week van het Luisterboek. De jury stond onder leiding van cabaretier Vincent Bijlo. Maker van het Luistergeschenk Willy haalt alles uit de kast in de week van het Luisterboek is Sander van der Pavert.

Beeld Rubinstein

‘Non’, antwoordt Isabelle Huppert, op de vraag van een Britse journalist of ze kritiek verwacht op de onconventionele wijze waarop een verkrachting figureert in Elle. ‘Het is niet zozeer een realistische film’, zegt de 63-jarige hoofdrolspeelster uit de komische thriller van Paul Verhoeven. ‘En ook geen statement over vrouwen. De film stelt niet dat vrouwen die verkracht zijn hun verkrachter moeten accepteren, of zoiets.’

De eerste Franse film van de Nederlandse regisseur is zaterdag met enthousiasme ontvangen op het 69e Cannes Filmfestival. Veel gelach, veel applaus, veel jubelrecensies. Vijf sterren in de Britse krant The Guardian: ‘Een buitengewone zwarte komedie, frivool en dodelijk’. Veel ook lof in The Hollywood Reporter: ‘Wat indruk maakt en verrast is de wijze waarop Verhoeven zijn stijl en wereldbeeld vat in wat een typisch Franse aangelegenheid lijkt, inclusief overspel, familiecrisissen, afgrijselijke ouders’. En Variety: ‘Mogelijk de beste film in Verhoevens carrière’.

Geen superheldenfilms
Gedurende de drukbezochte persconferentie in het festivalpaleis switch de 77-jarige regisseur tussen Engels en Frans, geheel op z’n gemak: ‘Parijs en Frankrijk gaven me Isabelle.’ Over een terugkeer naar Hollywood, waarover direct wordt gespeculeerd, is hij uitgesproken. ‘Ik kan geen interessante Amerikaanse scripts vinden.’ Superhelden enzo, het zegt hem niks. ‘En iets regisseren voor het geld vind ik saai. Geld komt toch wel, als je goed bent. Toch?’

Iemand in de zaal vraagt hoe het met Jezus is gesteld, over wie Verhoeven een in het buitenland vertaald boek schreef, en ooit een film wenste te maken. ‘Il est mort’, zegt de regisseur, lachend. ‘And he’s not coming back.’ Zondagavond worden de prijzen verdeeld in Cannes.
(Bor Beekman)

Scene uit de film Elle.Beeld afp
Paul Verhoeven zaterdag bij de persconferentie in Cannes.Beeld afp

Interview Paul Verhoeven
'Elle is een politiek incorrecte film'

Regisseur Paul Verhoeven en actrice Isabelle Huppert in Cannes.Beeld afp

Twee kunstwerken van de Boliviaanse kunstenaar Gastón Ugalde zijn door de Nederlandse douane onterecht vernietigd. De kunstwerken bestaan uit cocabladeren, die volgens het boekje gelden als drugs. Een vonnis van de rechter moest de kunstwerken redden, meldt Het Parool, maar dat kwam te laat.

Volgens de rechter konden de kunstwerken niet als drugs worden gebruikt dankzij een vernislaagje over de cocabladeren. Maar een telefoontje met de douane leerde dat de kunstwerken verdwenen waren. Na een korte zoektocht werd geconstateerd dat de 'cocaïnekunstwerken' vernietigd waren.

De uit de Andes afkomstige Ugalde, bijgenaamd The Andean Warhol, geldt als een prominent kunstenaar. Zijn werk, met cocabladeren als belangrijkste bestandsdeel, wordt over de hele wereld tentoongesteld.

Detail uit werk van cocabladeren door Gastón Ugalde.Beeld Gastonugalde.com

Het Parijse rockfestival Rock en Seine heeft het concert van Eagles of Death Metal afgezegd, nadat zanger Jesse Hughes in een interview controversiële uitspraken deed over de aanslagen van 13 november in Parijs. In een gesprek met het zeer conservatie Amerikaanse Takimag vertelt Hughes over zijn ervaringen in de Bataclan, waar terroristen meer dan negentig personen doodgeschoten alvorens ze zichzelf opbliezen.

Tijdens het interview zinspeelt hij meermaals op een complot waar ook leden van de beveiliging bij waren betrokken. Ook zegt hij dat politieke correctheid westerse landen kwetsbaar maakt. 'Na de aanslagen zag ik moslims juichend op straat. Hoe konden ze dat zo snel weten? Er moeten meer mensen op de hoogte zijn geweest.'

Rock en Seine verstuurde vrijdag een tweet met het korte statement: 'Omdat we het totaal oneens zijn met de uitspraken van Jesse Hughes, wordt het concert van Eagles of Death Metal geannuleerd.'

Jesse Hughes van Eagles of Death Metal.Beeld ap

Het Mondriaan Fonds heeft de presentatie ‘Cinema Olanda’ van kunstenares Wendelien van Oldenborgh (1962) en curator Lucy Cotter (1973) uitgeroepen tot de Nederlandse inzending voor de komende editie van de Biënnale van Venetië in 2017. Het Rietveldpaviljoen zal worden ingericht met drie nieuwe filmwerken, die ‘onderbelichte delen van de recente Nederlandse postkoloniale geschiedenis’ blootleggen.

De jury selecteerde ‘Cinema Olanda’ uit een totaal van 68 voorstellen. De overige kunstenaars op de shortlist waren: Jennifer Tee, Erik van Lieshout, Renzo Martens en Melanie Bonajo. Wendelien van Oldenborgh won in 2014 de A.H. Heinekenprijs ter waarde van 100.000 euro, die tweejaarlijks wordt uitgereikt. Haar werk maakte in 2011 al onderdeel uit van de Biënnale van Venetië in de groepstentoonstelling van het Deense paviljoen.

Wendelien van Oldenborgh, From Left To Night, 2015 Still from the 32 minutes film.
Wendelien van Oldenborgh in het Rietveld Paviljoen, Venetie¿ 2016.

De werkelijkheid lijkt soms verbazingwekkend veel op de fictie. Zeker als het om House of Cards gaat. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen biedt de échte Amerikaanse politiek misschien wel evenveel amusementswaarde als die in de populaire Netflix-serie. Maar ook op meer persoonlijk vlak zijn er grote overeenkomsten tussen de gebeurtenissen in de serie en de werkelijkheid.

Actrice Robin Wright (Claire Underwood) heeft namelijk onlangs geëist dat haar salaris gelijkgetrokken wordt met dat van Kevin Spacey (Frank Underwood). 'Ik zei: of jullie verhogen mijn loon, of ik zoek de publiciteit', zei Wright volgens de Huffington Post in een interview. 'Er zijn maar weinig films en series waar de man - de patriarch, en de vrouw - de matriarch, gelijk zijn. In House of Cards is dat wel het geval.'

Wright bekeek naar eigen zeggen de statistieken van de serie, en zag dat first lady Claire Underwood enige tijd populairder was bij de kijkers dan president Frank Underwood. 'En dus ben ik op mijn strepen gaan staan.' Wright en Spacey vertolken niet alleen de hoofdrollen in de serie, ze staan ook beide op de rol als uitvoerend producent in het vijfde seizoen. Beide hebben ze meerdere afleveringen geregisseerd.

De poging van Wright om evenveel te verdienen als haar mannelijke tegenspeler had succes, aldus de actrice. Claire Underwood zou trots op haar zijn. (Thomas van der Kolk)

Met haar vriendelijke doch intimiderende prodent-glimlach krijgt Claire Underwood veel voor elkaar. Dat geldt blijkbaar ook voor de vrouw die haar speelt, Robin Wright.Beeld afp
Kevin Spacey (Frank Underwood) en Robin Wright (Claire Underwood)Beeld afp

Louis C.K. treedt deze zomer op in Amsterdam. De Amerikaanse stand-up comedian geeft op 16 augustus een show in de Ziggo Dome. Dat heeft Mojo maandag bekend gemaakt.

Het is de eerste soloshow die Louis C.K., een van de meest gerespecteerde comedians, in Nederland verzorgt. Kaarten voor de show zijn sinds maandag te koop. Naast stand-up comedian is Louis C.K. een succesvolle tv- en filmmaker. Hij won zes Emmy's, onder meer voor zijn eigen serie Louie.

Louis C.K.Beeld afp

Profiel: misschien wel de beste komiek van de wereld
Louis C.K. profileert zichzelf op het podium als een loser; alsof er een zielige, kwade man van straat is geplukt om zijn verhaal te doen. Kalend, te dik, rossig en met een verslagen blik in zijn hondenogen; C.K. zal niet snel op de cover van Men's Health te bewonderen zijn. En dat werkt in zijn voordeel.

De beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van Woody Allen worden doorgaans vakkundig door acteurs ontweken, maar Susan Sarandon liet zich tijdens het filmfestival in Cannes onverholen uit over het feit dat Allen zijn geadopteerde dochter Dylan Farrow misbruikt zou hebben. De New York Times publiceerde in februari 2014 een open brief van Farrow over het misbruik.

Sarandon schaart zich als één van de weinige sterren in Hollywood openlijk achter Dylan, bleek tijdens een panelgesprek in Cannes. Op een vraag van een journalist over Allen's neiging om films te maken die draaien om relaties tussen oudere mannen en jongere vrouwen, zei ze: 'Ik heb niets goeds te zeggen over Woody Allen, dus ik denk niet dat we het daarover moeten hebben.' Op verzoek verduidelijkte ze: 'Ik denk dat hij een kind seksueel misbruikt heeft en ik denk niet dat dat OK is.... Het wordt hier erg stil, maar het is de waarheid.'

Dylan's broer Ronan haalde de zaak afgelopen week weer aan, toen hij een essay publiceerde in The Hollywood Reporter. Ronan Farrow vindt het ongelooflijk dat Woody Allen niet verantwoordelijk wordt gehouden voor wat hij zou hebben gedaan en uit kritiek op de zwijgcultuur in Hollywood en de gesmeerde PR-machine van Allen.

Woody Allen heeft het misbruik altijd ontkend. Hij stuurde in 2014 een open brief naar de New York Times, waarin hij schrijft dat Dylan's moeder Mia het verhaal over misbruik in haar hoofd heeft geprent. Dylan liet daarna weten bij haar oorspronkelijke verhaal te blijven.

Blake Lively, Woody Allen en Kristen Stewart in Cannes.Beeld getty
Susan Sarandon in Cannes.Beeld epa

Met hulp van de Europese justitieorganisatie Eurojust zijn zeventien in Italië gestolen waardevolle schilderijen teruggevonden in Oekraïne en zijn de dieven aangehouden. Dit berichtte het in Den Haag gevestigde Eurojust vrijdag.

De werken van onder anderen Peter Paul Rubens en Andrea Mantegna werden in november 2015 uit het Castelvecchio Museum in Verona ontvreemd. Het onderzoek naar de diefstal is door de Italiaanse politie gedaan. Na vijf maanden zijn de daders gearresteerd en zijn de schilderijen in Odessa teruggevonden.

Eurojust meldde dat het Italiaanse onderzoek niet zo'n succes had kunnen worden zonder de medewerking van de Moldavische en Oekraïense autoriteiten en de politie en justitie in Odessa.

In Oekraïne zouden zich nog steeds een heleboel uit Hoorn gestolen schilderijen bevinden. Die werden buitgemaakt bij een inbraak in 2005 in het Westfries Museum. Vier van de 24 vermiste werken zijn vorige maand door geheime dienst van Oekraïne teruggevonden.

Kasteel Castelvecchio, dat het gemeentelijk museum van Verona herbergt.Beeld bruno
Oekraïense president Porosjenko bij een teruggevonden schilderij.Beeld ap

Met de nieuwe single All For One van The Stone Roses is de ninetiesrevival definitief. De nineties-dance werd al gevierd met nieuwe platen van Underworld, Leftfield, The Prodigy en The Chemical Brothers. Radiohead kwam vorige week met een nieuwe plaat, en zelfs de Manic Street Preachers lieten van zich horen met een voetbal-anthem, bedoeld voor het aanstaande EK. En laten we de mooie comebackplaat Night Thoughts van Suede niet vergeten.

De nieuwe single van The Stone Roses zagen we aankomen. De band zette in 2012 de vermoeide schouders maar weer eens achter een grote tournee, en die concertserie duurt nog voort. En dan komt er natuurlijk ook een keer een nieuw plaatje. Over een album wordt nog gespeculeerd – er zijn zelfs wat vage beloftes gedaan - maar de single was gisterenavond dan eindelijk daar: het eerste studiowerk van de legendarische Britse ‘Madchester’-band in 21 jaar.

Een topliedje? Nou nee, al denken een aantal Britse popcritici daar anders over. All For One is een rockniemendalletje, met een tekst, melodie en riff die allen lijken geschreven in tien minuten. Het klinkt dus allemaal net even te simplistisch, en een stadionanthem gaat het zeker niet worden.

Maar The Stone Roses zijn tóch even helemaal terug (in ieder geval in de opgehypte Britse pop-pers), met dat lekker overstuurde psychedelische gitaarrockgeluid en natuurlijk die lijzige anti-zang van Ian Brown. Lange, luie zomer: kom maar op. (Robert van Gijssel)

Drummer Alan Wren en zanger Ian Brown van de Engelse band The Stone RosesBeeld anp

De Europese Unie heeft zijn klassieke jeugdorkest wegbezuinigd. Per 1 september dit jaar houdt het European Union Youth Orchestra op te bestaan. Precies veertig jaar geleden werd dit orkest in het leven geroepen door de Italiaanse topdirigent Claudio Abbado en het Europese Parlement, om de Europese eenheid en artistieke samenwerking te onderstrepen. Het orkest dat leden heeft uit alle 28 lidstaten komt na een wijziging in de financieringsstructuur niet meer in aanmerking voor een EU-bijdrage. Bij grote EU-evenementen zoals de opening van een Europese cultuursteden en Europese fora gaf het orkest geregeld acte de presence. Tijdens het 40-jarig bestaan hebben zo’n drieduizend jonge musici ervaring kunnen opdoen. Het orkest zal nog wel zijn zomertournee afmaken, maar de geplande jubileumtournee wordt afgezegd. (Nell Westerlaken)

Toenmalig koningin Beatrix in 2011 op de foto met het European Union Youth Orchestra.Beeld anp

Bezoekers van muziekfestivals en grote concerten in België moeten deze zomer door een metaaldetector. De maatregel gaat maandag al in bij de show van rockgroep AC/DC. Ook op de festivals Rock Werchter (zo'n 80 duizend bezoekers per dag), Graspop (zo'n 50 duizend bezoekers per dag), Tomorrowland (meer dan 50 duizend bezoekers per dag) en Pukkelpop (bijna 70 duizend bezoekers per dag), waar ook veel Nederlandse fans naartoe gaan, komen detectiepoorten te staan. Bovendien worden meer agenten en beveiligers ingezet.

Vanwege de aanslagen in Brussel gelden dit jaar strengere veiligheidsmaatregelen, werd eerder al duidelijk. Zo zijn er extra bewakingscamera's en wordt er meer gefouilleerd. Handtassen en rugzakken zijn niet verboden, maar worden wel grondig gecheckt.
In België is nog altijd het op een na hoogste dreigingsniveau van kracht.

Eerder al werden tassen verboden bij bepaalde voetbalwedstrijden. Ook langs de lijn bij onder andere de wielerklassieker de Ronde van Vlaanderen werden in sommige zones tassen en rugzakken verboden.

Rijen bij de ingang van Rock Werchter in 2013Beeld anp

Hoe gaat het publiek reageren tijdens de tien seconden stilte die Douwe Bob laat vallen tijdens zijn lied Slow Down op het Eurovisiesongfestival? Het was een vraag die de betrokkenen en fans bezig hield sinds de Nederlandse zanger bekendmaakte dat hij dat zou gaan doen. Maandagavond tijdens de vierde en laatste generale repetitie, en de eerste voor een volle zaal, bleek dat de mensen in de Globe Arena in Stockholm enthousiast gingen juichen en applaudiseren.

Het optreden van Douwe Bob, die dinsdag als zesde van de achttien deelnemers in de eerste halve finale aantreedt, verliep opnieuw goed. Eerder op de dag liet de zanger al weten zelfverzekerd en ontspannen te zijn over zijn optreden. Alleen de lange stilte die regisseur Hans Pannecoucke voor zijn songfestivalact had bedacht, zag hij met de nodige spanning tegemoet.

Het lot van de eerste achttien songfestivaldeelnemers is maandagavond tijdens de laatste generale repetitie al voor de helft bepaald. De vakjury's uit de deelnemende landen baseren hun punten namelijk op die optredens. De andere helft van de beoordeling komt dinsdag van de televisiekijkers.

De tien acts die dinsdagavond de meeste punten in de wacht slepen, gaan door naar de finale aanstaande zaterdag. Ook donderdagavond strijden achttien landen om tien felbegeerde finale-tickets. Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië en gastland Zweden zijn al verzekerd van een plek in de finale.

Douwe Bob op het podium.Beeld epa
Beeld anp

Nog nooit bracht het werk van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan meer op dan zaterdag. Het beeld 'Him' werd voor omgerekend 15 miljoen euro geveild bij Christie's in New York. Het vorige record voor de kunstenaar stond op 6,9 miljoen euro.

Het beeld heeft twee kanten: van achteren ziet het eruit als een knielend kind, aan de voorkant blijkt dat de gedaante het gezicht van Adolf Hitler heeft. Cattelan maakte het beeld in 2001. In 2011 was het te zien in het Guggenheim museum in New York.

Tijdens de veiling van moderne kunst werd ook werk van Jeff Koons, Cindy Sherman en Marcel Duchamp geveild. In totaal gingen 39 kunstwerken onder de hamer.

'Him' van Maurizio Cattelan werd voor een recordbedrag geveild.Beeld ap

Mix een blowende dennenboom, de sexy Manon en een boze boef genaamd AuSchurk et voilà: Watskeburt?! – de musical is een feit. De Jeugd van Tegenwoordig waagt zich op de theaterplanken met een show vol eigen muziek en, naar eigen zeggen, absurde humor. De leden van de groep worden gespeeld door poppen. ‘Met een beetje energie en goeie moed en een klein stukje VOC-mentaliteit gaan wij winnen met die poppenmusical’, aldus De Jeugd-lid Vjèze Fur in het persbericht.

Het verhaal klinkt inderdaad nogal absurdistisch: de mannen moeten op zoek naar hun producer Bas Bron, die gekidnapt is door AuSchurk. De sexy Manon (naar het gelijknamige liedje – ‘Manon, Manon, ik deel met jou mijn laatste bonbon’, et cetera) helpt bij de zoektocht. Tijdens hun queeste komen ze onder andere Oom Denneboom tegen, een blowende dennenboom die denkt dat hij een palmboom is, en de Sexy Beesten en de Bendtkabouter.

Wat we ons hierbij precies bij moeten voorstellen? Een ontregelende show, visuele comedy waarin alle hits van De Jeugd van Tegenwoordig voorbij komen. Vanaf december 2016 is de musical te zien.

De Jeugd van Tegenwoordig.Beeld ANP

Paul McCartney, Lionel Richie, Golden Earring: even dachten we dat Pinkpop dit jaar de award voor beste ouwe lullenfestival in de wacht zou slepen. Maar op het laatste moment wordt het roze feestje in Landgraaf ingehaald door het ‘Coachella van de klassieke rock’: Desert Trip. Van 7 tot 9 oktober treedt daar een indrukwekkend lijstje golden oldies op. Wat dacht u van Bob Dylan, de Rolling Stones en Paul McCartney? Top het lijstje met acts die u gezien wil hebben voor het te laat is af met Neil Young, The Who en Roger Waters van Pink Floyd.

Van plan een kaartje te kopen voor Desert Trip? Voor de rockhelden van weleer moet u diep in de buidel tasten. Een pasje voor alle drie de dagen begint bij 399 dollar voor toegang tot het festivalterrein. Wilt u ook nog goed zicht hebben, bent u verplicht tot het kopen van een staplaats bij het podium. Kosten: 1599 dollar. Maandag gaan de tickets over de toonbank.

Mick Jagger en Keith Richards in actie.Beeld AP

Twittergebruikers roepen Disney in groten getale op de onder kinderen mateloos populaire Frozen-hoofdrolspeelster Elsa een vriendin te geven. Door de hashtag #GiveElsaAGirlfriend willen ze bewustzijn rondom LGBT (lesbisch, gay, biseksueel en transseksueel) creëren onder kinderen.

De film gaat over een prinses die worstelt met de beheersing van haar magische krachten. Fans vinden dat Frozen gaat om jezelf kunnen zijn, en uit de kast komen zou hier perfect bij passen.

Frozen wordt de ‘meest progressieve Disneytekenfilm’ ooit genoemd. Hoofdpersoon Elsa zoekt namelijk geen man, maar wordt toch gelukkig. De film wordt ook wel gezien als feministisch, omdat de liefde voor haar zusje Anna boven het vinden van een man staat. Om die reden is niet iedereen enthousiast over het initiatief Elsa een vriendin te geven. 'Waarom kan Elsa niet gewoon sterk, onafhankelijk en alleenstaand zijn? Ze heeft geen man of vrouw nodig.'

Vlak na het uitkomen van Frozen mocht de Oscarwinnende kinderfilm zich al de succesvolste animatiefilm aller tijden noemen. De film heeft wereldwijd 1,3 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) opgebracht. Daarmee stootte het de vorige recordhouder, Toy Story 3, van de troon. Frozen 2 komt waarschijnlijk uit in 2018.

Elsa de sneeuwkoningin in Frozen.Beeld ap

Voor Harry Potter-fans is het inmiddels bekende kost. Op 2 mei wordt de zogeheten Slag om Zweinstein herdacht. Het is dé veldslag uit de Harry Potter-boeken waarbij de belangrijkste slechterik uit de boekenreeks, Voldemort, om het leven komt.

In totaal overleven 54 mensen de slag niet, waaronder Remus Lupos. Hij is de docent die Harry Potter van alles bijbracht over verweer tegen zwarte magie en in zijn vrije tijd een weerwolf. Lupos is bijzoder geliefd bij Harry Potter-fans.

En het was ook een favoriet van Harry Potter-schrijfster J. K. Rowling. Ieder jaar biedt ze op 2 mei haar excuses aan voor het laten doden van een personage, en vandaag is het de beurt aan Lupos. Het was niet haar bedoeling Lupos de boekenreeks niet te laten overleven, tot ze met het schrijven van het laatste boek begon.

Dit laat Rowling maandag weten op Twitter. Ze liet er zelfs een traan om. Een jaar geleden bood ze haar excuses aan voor het laten ombrengen van een ander personage: Fred Wemel, de broer van hoofdpersonage Ron Wemel.

Radiohead is digitaal vermist. Wie de website van de band bezoekt, stuit op een volledig blanco pagina, het zes jaar oude Twitteraccount ziet eruit alsof hij een minuut geleden pas is geopend en ook alle Facebookberichten zijn gewist. Dit meldt The Guardian.

Daarnaast hebben sommige fans een mail gekregen met daarin het bandlogo en het bericht ‘Sing the song of sixpence that goes ‘Burn the witch’. Fans vermoeden dat de opmerkelijke verdwijntruc een aankondiging is van het negende album van de band, en speculeren er over hoe en wanneer deze gelanceerd zal worden.

Het management van de band kondigde eerder aan dat het nieuwe album voor juni gepland stond, maar het zal niet de eerste keer zijn dat Radiohead met een onverwachte onthulling komt.

Toen het album King of Limbs in 2011 uitkwam, stond zanger Thom Yorke zelf bij platenzaken speciale Radioheadkranten uit te delen. Het laatste album, In Rainbows, werd online verspreid. Fans konden zelf bepalen wat ze voor het album wilden betalen. Een recenter project van Thom Yorke, Tomorrow’s Modern Boxes, werd beschikbaar gemaakt via de downloadservice BitTorrent, waarop een van de nummers en een videoclip gratis werden aangeboden.

Zanger Thom Yorke tijdens een optreden van Radiohead in Berlijn.Beeld anp
Zanger Thom Yorke van de Britse band Radiohead in de Ziggo DomeBeeld anp

Ruim 500.000 YouTubers hebben de officiële trailer van de nieuwe Ghostbusters-film gedisliked. Hiermee is de trailer van de remake van de filmhit uit de jaren 80 de meeste gehate filmtrailer ooit.

Leslie Jones, Kate McKinnon, Wiig en Melissa McCarthy spelen de hoofdrollen in de nieuwe Ghostbusters. In de originele versie uit 1984 speelden Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson en Harold Ramis vier spokenjagers. Murray heeft een gastrol in de nieuwe film.

Een krappe 200.000 mensen van de bijna 30 miljoen die de trailer op YouTube hebben gezien gaven de trailer een 'duimpje omhoog'. Veel kijkers van de trailer lijken vooral moeite te hebben met het compleet vrouwelijke Ghostbuster-team in de nieuwe film. ‘Sommige dingen zijn gewoon niet gemaakt voor vrouwen’, schreef een van de critici na het zien van het filmpje. Anderen vinden het voorproefje van de Ghostbusters-remake gewoon niet grappig, ongeacht de vrouwelijke cast.

Overigens staat de Ghostbusters-trailer pas op de 23ste plaats van meest gehate YouTube-video’s ooit. Muziekclipjes kunnen vrijwel altijd op veel dislikes rekenen. Vooral artiesten als Justin Bieber en Miley Cyrus krijgen bij het uitbrengen van een nieuw clipje veel kritiek. Met het clipje van zijn wereldhit Baby heeft Bieber de meest gehate YouTube-video ooit op zijn naam staan.

De Nederlandse animatiefilm Zeezucht van Marlies van der Wel is in de prijzen gevallen op het prestigieuze TIFF Kids International Film Festival in Toronto. Zeezucht won de prijs voor Best Animated Short Film.

Het is de tweede internationale prijs die Zeezucht (2015) in de wacht sleept. Eerder dit jaar won de animatiefilm ook een award op het Athens Animfest 2016. In Nederland werd de elf minuten durende animatiefilm onder meer bekroond met de Vakprijs voor Nederlandse animatie op het Holland Animation Film Festival 2016.

In Zeezucht verlangt antiheld en strandjutter Jonas naar een leven in zee. Als strandjutter verzamelt hij aangespoelde spullen en bouwt hij bizarre installaties om zijn droom mogelijk te maken: leven in zee. Als gevolg van zijn verlangen, zijn zeezucht, is Jonas veroordeeld tot eenzaamheid. De andere bewoners van het kleine kustplaatsje waar hij woont snappen niets van zijn droom. Volgens hen is een mens niet gemaakt om te leven in zee.

Zeezucht spoort volgens maakster Marlies van der Wel kijkers aan om hun dromen te verwezenlijken. Twee jaar lang werkte zij aan de vormgeving en animatie van haar animatiefilm. Evenals hoofdfiguur Jonas verzamelde Van der Wel allerlei voorwerpen op Nederlandse stranden, die zij vervolgens verwerkte in haar film.

Strandjutter JonasBeeld Still uit Zeezucht

De legendarische hiphopgroep N.W.A. heeft voor het eerst in 27 jaar weer samen opgetreden. Ice Cube kreeg bij een solo-optreden op het Coachella-festival in Californië gezelschap van zijn vroegere maatjes Dr. Dre, MC Ren en DJ Yella.

Eerst haalde Ice Cube, die onlangs al had laten weten een poging te wagen om de oud-leden van N.W.A. (Niggaz With Attitudes) weer bijelkaar te brengen, MC Ren en DJ Yella op het podium. Ze speelden onder meer de N.W.A.-hit Straight Outta Compton. Vervolgens vroeg Ice Cube plagerig aan het publiek ‘of er een dokter in de zaal aanwezig was’.

Op dat moment kwam Dr. Dre onder luid gejuich ook het podium op. De vier speelden Dr. Dre’s bekende nummer ‘Still D. R. E.’ en de wereldhit ‘California Love’ van hun bevriende overleden rapper Tupac Shakur. Tijdens het optreden was een foto van Eazy-E, de in 1995 aan Aids overleden vijfde bandlid van N.W.A., te zien op de grote schermen.

De rappers van N.W.A. maakten eind jaren tachtig de zogeheten ‘gangsta rap" populair. De hiphopgroep kreeg veel kritiek door hun expliciete songteksten, maar kon ook op sympathie rekenen omdat ze in hun liedjes sociale kritiek gaven op het harde straatleven in Compton (Los Angeles). N.W.A. kreeg de geuzennaam 'gevaarlijkste band ter wereld'.

Begin jaren negentig ging de hiphopgroep uit elkaar. Maar het afgelopen jaar kwam N.W.A.weer volop in de belangstelling, onder meer door de biopic Straight Outta Compton. Begin deze maand werd de groep ook opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Na drie eerdere mislukte nominaties.

Het was pas de vijfde hiphopact in de Hall of Fame, na Grandmaster Flash And The Furious Five , Run-DMC, The Beastie Boys en Public Enemy. Bij die gelegenheid verschenen Ice Cube, Dr. Dre, MC Ren en DJ Yella wel samen op het podium, maar traden ze niet op.

De vier leden van N.W.A. Ice Cube, Dr. Dre, MC Ren en DJ Yella samen op het podium.Beeld Youtube

Waar de gangstarap werd geboren

Op excursie in Compton, de beruchte wijk in Los Angeles waar de filmhit Straight Outta Compton is opgenomen. 'Suge reed eerst over die ene vent, kijk zo, hop.' Lees hier de reportage van Volkskrant-recensent Bor Beekman.

Beyoncé heeft een nieuw album uitgebracht onder de titel Lemonade. Het album is alleen beschikbaar op Tidal en bestaat uit twaalf nieuwe nummers.

The Weeknd, Jack White en Kendrick Lamar werkten aan het album mee. Lemonade ging zaterdagavond in première tijdens een tv-special op de Amerikaanse zender HBO, met een videoclip bij elk nummer. Beyoncé experimenteert op het album met nieuwe geluiden. Zo zijn er country-invloeden te horen.

Beyoncé staat op 16 juli in de Amsterdam Arena. Met haar Formation World Tour, vernoemd naar haar laatste single Formation, trekt de zangeres van april tot en met juli door Europa, de Verenigde Staten en Canada.

BeyoncéBeeld anp

De Nederlandse korte film Houvast, met hoofdrollen voor Charlie Chan Dagelet en Roeland Fernhout, is op het Tribeca Film Festival in New York bekroond met de prijs voor beste korte film. Dat heeft producent OAK Motion Pictures vrijdag bekendgemaakt.

De prijs voor Houvast is belangrijk omdat het festival Tribeca de status bezit van kwalificatiefestival voor de Oscars. Dat betekent dat de film van regisseur Charlotte Scott-Wilson nu genomineerd kan worden voor de Oscar voor beste kort film.

Houvast vertelt het verhaal van een jonge celliste die haar podiumangst probeert te maskeren. Zij ontwikkelt die podiumangst van de ene op de andere dag, nadat één van haar snaren losschiet tijdens een belangrijk concert. ‘De film is geïnspireerd door waargebeurde verhalen over het gebruik van alcohol en verslaving in de muziekindustrie’, aldus regisseur Scott-Wilson, die het scenario samen met Marielot van der Slikke schreef. ‘Ik hoop met deze film een lans te breken, zodat mensen minder bang worden om over hun angstgevoelens te praten’, zei Scott-Wilson tegen het persbureau ANP.

Houvast is de enige Nederlandse film die is geselecteerd voor het festival Tribeca, dat nog tot en met 24 april plaatsvindt in New York. Het is nog niet duidelijk wanneer Houvast in Nederland te zien zal zijn.

Tribeca telt dit jaar 102 speelfilms, 74 korte films en 38 storytelling projecten waaronder ook enkele titels met grote namen als Ethan Hawke, Meryl Streep, Natalie Portman en Steve Buscemi.

Het Tribeca Film Festival werd in 2002 opgericht door Robert de Niro en Jane Rosenthal, om New York na de aanslagen van 11 september 2001 een hart onder de riem te steken.

Beeld OAK Motion Pictures

Jury rapport voor Houvast

‘The jury was moved by one particular film because it is simultaneously about the price of performance, and the entirely unique idea that the protagonist's musical performance itself succeeds on the back of her own self-doubt, torture, and anxiety. We were also blown away by the remarkable performance of the lead actress in both her emotional depth combined with her musical proficiency.’

De korte Nederlandse film Amani is geselecteerd voor het zogenoemde 'next' programma van het filmfestival in Cannes. De film is geregisseerd door de Nederlanders Joris Weerts en Eelko Ferwerda. Het is een korte fictiefilm, geproduceerd door het Nederlandse productiehuis Revolver Amsterdam.

Nederland is opvallend sterk vertegenwoordigd op de 69e editie van het Franse festival, dat 11 mei aanvangt. Eerder werd al bekend dat de Franse film Elle van regisseur Paul Verhoeven dit jaar is opgenomen in de competitie. Voor het prestigieuze festival zijn ook Red Turtle van Michael Dudok de Wit en Import van de Bosnisch-Nederlandse regisseur Ena Sendijarevic geselecteerd. Verder is Hadewych Minis te zien in de Duitse film Toni Erdmann, die ook in de competitie draait.

In het 'next' programma van Cannes staan innovatieve nieuwe projecten centraal. De editie van dit jaar richt zich volledig op virtual reality. In Amani staat de kijker met een virtual reality-bril op midden in de huiskamer en maakt een dag mee uit het leven van de uitgebuite twaalfjarige Amani uit Kenia.

De twaalfjarige Amani.Beeld Revolver
In Amani staat de kijker met een virtual reality-bril op midden in de huiskamer en maakt een dag mee uit het leven van de uitgebuite twaalfjarige Amani uit Kenia.Beeld Revolver

Adele is voor de vijfde keer op rij de rijkste jonge Britse muzikant. Met een geschat vermogen van 85 miljoen pond (ruim 107 miljoen euro) laat de zangeres alle concurrenten ver achter zich op de jaarlijkse lijst van The Sunday Times, die de krant donderdag bekendmaakte.

De tweede plaats in de lijst artiesten onder de dertig jaar is voor singer-songwriter Ed Sheeran, die genoegen moet nemen met ongeveer de helft van het vermogen van Adele. Het fortuin van Adele nam explosief toe na de release van haar album 25, dat afgelopen november uitkwam. Met het succes van onder meer de single Hello verdiende zij ongeveer 35 miljoen pond (44 miljoen euro).

De 27-jarige zangeres staat inmiddels op de dertigste plek in de lijst van rijkste Britse en Ierse muzikanten van alle leeftijden. De Ierse zangeres Enya (geschat vermogen van 91 miljoen pond) is de enige vrouw op de lijst die nog rijker is dan Adele.

De lijst van rijkste Britse en Ierse muzikanten wordt al jaren aangevoerd door sir Paul McCartney, goed voor 760 miljoen pond (963 miljoen euro).

AdeleBeeld anp

Hij kon het toch niet laten, Maurizio Cattelan. Vijf jaar gelden nam de Italiaanse kunstenaar met een knal en een roetpluim afscheid van de kunstwereld, en het Guggenheim volhing met al het werk dat hij had gemaakt. Cattelan was er mee gekapt, zei hij. Hij zou niets meer maken. Had genoeg van de kunstwereld die alleen maar om geld en macht draaide.

Maar zie, verdomd, het ‘kriebelde’ toch weer in de bloedvaten. En ja, ‘het was een grotere kwelling om niet te werken dan wel’. En dus showde The New York Times vandaag Cattelans nieuwste creatie: een 18 karaats gouden toiletpot. Begin mei zal deze in een van de wc’s in het Guggenheim geïnstalleerd worden. Voor gebruik – wat verplicht is om het een kunstwerk te laten zijn, volgens de kunstenaar. Het is een vette knipoog naar Duchamps Fountain dat pas een kunstwerk werd toen de Fransman besloot het juist op een sokkel tentoon te stellen. (Rutger Pontzen)

Maurizio Cattelan met werk in 2008Beeld anp

Het moet de allerlangste film ter wereld worden. Met een recordlengte van maar liefst 720 uur. Dat is 30 dagen film die de Zweedse regisseur en kunstenaar Anders Weberg zelf aanprijst als een verhaal waarin ‘ruimte en tijd zijn samengebracht in een surreële droomachtige reis’.

Ambiancé gaat Webergs tour de force heten dat hij op 31 december 2020 hoopt uit te brengen. Maar ook direct na de eerste vertoning weer wil vernietigen. Om zo Ambiancé straks ook te kunnen maken tot de langste film ooit die niet bestaat.

Zover is het echter nog lang niet. Eerst moet Weberg het publiek alvast warm maken voor zijn experimentele film over twee performance artiesten op een strand in zuid-Zweden. Hetzelfde strand waar de legendarische Zweedse regisseur Ingmar Bergman bijna zestig jaar geleden Ridder Antonius Block en de Dood een partijtje schaak liet spelen in zijn dramafilm Het zevende zegel (Det sjunde inseglet).

In 2014 bracht Weberg al een 72 minuten durende trailer uit van de film, die door ruim 1,6 miljoen mensen werd bekeken. Deze week komt de Zweedse regisseur, die naar eigen zeggen al ruim 500 films op zijn naam heeft staan, met een trailer van 7 uur en 20 minuten. Een glimp slechts van wat Weberg nog van plan is: in 2018 volgt eerst nog een trailer van 72 uur, vervolgens als alles goed gaat de première van de 720 uur durende Ambiancé.

Volgens Weberg ligt hij goed op schema: hij heeft al 400 uur van zijn megafilm gemonteerd. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Scene uit de 7 uur en 20 minuten durende trailer van Ambiancé, dat de allerlangste film ooit moet worden.

Pearl Jam en ook de rockband Boston sluiten zich aan in het rijtje bands dat concerten in de Amerikaanse staat North Carolina schrapt. Daarmee protesteren de muzikanten tegen een nieuwe wet die transgenders discrimineert. 'We willen dat Amerika een plek is waar niemand weggestuurd kan worden in een zaak of ontslagen kan worden op hun werk vanwege van wie ze houden of wie ze zijn', zo schrijft Pearl Jam in een handgeschreven brief die op hun website te zien is. 'Daarom moeten we stelling nemen tegen vooroordelen'

Ook de band Boston deelt een soortgelijk bericht: 'We annuleren de show om de aandacht te vestigen op de zaak.'

Niet alle fans kunnen begrip opbrengen voor het activisme van Pearl Jam. Ze zijn vooral teleurgesteld dat de band het concert slechts twee dagen van tevoren afzegt. Sommige fans laten op Facebook weten speciaal vliegtickets naar North Carolina te hebben gekocht voor het concert.

Eerder schrapten Bruce Springsteen, Ringo Starr, Bryan Adams en Cirque du Soleil al shows in de staat vanwege de zogenaamde WC-wet, waarin staat dat het geslacht tijdens de geboorte bepaalt of iemand naar het dames- of herentoilet moet. De wetgeving is een klap in het gezicht van transgenders. Cyndi Lauper en Duran Duran besloten hun concerten wel door te laten gaan, maar Duran Duran protesteerde tijdens hun show tegen de gang van zaken. Lauper belooft hetzelfde te gaan doen.

Eddie Vedder, frontman van Pearl Jam.Beeld anp

Actrice Cox Habbema is maandag overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Ze was 72 jaar. Behalve actrice, was ze ook theaterregisseur en van 1986 tot 1996 directeur van de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Ze debuteerde in 1967 bij Toneelgroep Centrum. Van 1969 tot het midden van de jaren tachtig leefde en werkte ze grotendeels in Oost-Berlijn. Ze werkte toen bij het Deutsches Theater. In Nederland speelde ze in tv-series. Ze had een rol in Medisch Centrum West en het Glazen Huis.

Filmrollen had ze in Dokter Vlimmen en De komst van Joachim Stiller. In 1982 was ze in een hoofdrol te zien in De stilte rond Christine M. Na haar afscheid van de Amsterdamse schouwburg was ze actief in bestuurlijke functies op cultureel gebied, zoals het voorzitterschap van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen.

Minister Jet Bussemaker van Cultuur zegt dat Habbema een belangrijke rol heeft gespeeld voor de cultuur en kunsten in Nederland. 'En als directeur van de Amsterdamse schouwburg speelde zij een grote rol om het theater toegankelijker te maken voor groepen die niet zo snel naar de schouwburg zouden komen.'

Cox Habbema in 1986.Beeld ANP

Rock 'n' roll en gehoorschade gaan hand in hand. Vorige maand moest AC/DC-zanger Brian Johnson noodgedwongen bedanken voor een reeks concerten met de Australische band, nu totale doofheid voor hem dreigt.

Vervelend, maar ach, the show must go on. En dus heeft AC/DC een vervanger opgetrommeld voor de noodlottige Johnson, en niet de eerste de beste. Axl Rose, zanger van Guns 'N Roses, zal gedurende de rest van de wereldtour aantreden als frontman van de Australische hardrockformatie.

'Hoezeer we deze tour hadden willen eindigen zoals ze begon, begrijpen, respecteren en steunen wij de keuze van Brian om te stoppen met toeren en zijn gehoor te redden', stelt AC/DC in een verklaring. 'We hebben het geluk dat Axl Rose zijn steun heeft aangeboden.'

Johnson moest vorige maand op doktersadvies de handdoek in de ring gooien. Hij is lang niet de enige uit de rock 'n' roll-business die kampt met ernstige gehoorschade. Vele rockende grootheden met doofheidsverschijnselen gingen Johnson voor, van Ozzy Osbourne, Eric Clapton, Neil Young tot Jeff Beck en Pete Townshend. Die laatste kreeg op jonge leeftijd al blijvende gehoorschade, nadat de legendarische drummer Keith Moon zijn drumstel onaangekondigd opblies in een televisiestudio naast zijn oor.

Rose lijkt vooralsnog nergens last van te hebben. Hij bevestigde zijn transfer naar AC/DC op Twitter enkel met een bliksemschicht, genoeg voor AC/DC-fans om te weten dat Rose de nieuwe man is.

Brian Johnson (L) met gitarist Angus Young.Beeld epa

'Ik ben meerdere keren in de situatie beland, waar mannelijke producers letterlijk zeiden: 'We maken je liedje alleen af als je met me mee gaat naar de hotelkamer'.' Dit zegt de Canadese zangeres Grimes in een interview met Rolling Stone Magazine.

Ze reageerde met haar uitspraken op de zaak rond zangeres Kesha, die zegt dat producer Dr. Luke haar sinds het begin van hun samenwerking tien jaar geleden 'seksueel, psychisch, verbaal en emotioneel' heeft mishandeld.

Grimes, echte naam Claire Boucher, zegt nooit in te zijn gegaan op de dreigementen van producers. 'Maar als ik jonger was geweest, en financieel in de put had gezeten, dan had ik dat misschien wel gedaan.'

Lees hier meer over de zaak Kesha en waarom deze zaak de popindustrie in z'n greep houdt.

GrimesBeeld anp

Het is misschien wel de imposantste kledingcollectie van Hollywoord-ster Marilyn Monroe. Filmkostuums, attributen van haar persoonlijke garderobe en juwelen van de legendarische actrice en sekssymbool van de jaren vijftig. Het is allemaal jarenlang obsessief verzameld door de vermaarde verzamelaar David Gainsborough Roberts.

Op 19 november gaat de collectie onder de hamer bij Veilinghuis Julien’s Auctions in Los Angeles. Maar eerst gaat de collectie op een maandenlange tournee met exposities in onder meer Londen, Kildare, aan boord van het cruiseschip Queen Mary 2 en in Los Angeles. Doel van de rondreis is zoveel mogelijk aandacht krijgen van verzamelaars, fans en liefhebbers voor de collectie die volgens experts een geschatte waarde van ongeveer 2,6 miljoen euro zou hebben.

Een van de pronkstukken van de collectie is de beroemde 'zwart-blote' jurk die Monroe droeg in misschien wel haar beste filmrol: als golddigger, zangeres en ukele-speler Sugar Kane in de komedie Some Like It Hot van Billy Wilder. Monroe is te zien in de 'zwart-blote' jurk als ze zittend op een piano het nummer ‘I’m Through With Love’ zingt. De jurk van de bekroonde kostuumontwerper Orry-Kelly, is een variant van een naakt chiffon jurk die Monroe ook in de film uit 1959 droeg.

Beide jurken leidden destijds tot enorme ophef bij filmkeurders en publiek, omdat ze zo de nadruk legden op de bij mannen zo populaire rondingen van Monroe. Toch gelden beide jurken ook als een modieus kunststukje aangezien Orry-Kelly met zijn strakke en blote creaties, die werden bekroond met een Oscar voor beste kostuums, wist te verhullen dat Monroe zwanger was ten tijde van de opnames.

Veilinghuis Julien's Auctions verwacht dat de opbrengst van de 'zwart-blote' jurk omgerekend rond de 400 duizend euro zal liggen.

Het hoogste bedrag dat ooit voor een jurk van Monroe werd betaald, is de iconische jurk die de actrice droeg in de film The Seven Year Itch (1955). De witte jurk, ontworpen door William Travilla, is onder meer te zien in de scène waarin Monroe boven een ventilatierooster van de metro staat. Bij een veiling in juni 2011 bracht de jurk een bedrag van 5,6 miljoen dollar op. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Marilyn Monroe als zangeres Sugar Kane in de film Some Like It Hot van Billy Wilder uit 1959.Beeld Still Youtube

Ringo Starr annuleert een optreden dat stond gepland voor juni in het Amerikaanse Cary, North Carolina, uit protest tegen een wet in die staat die discriminerend is voor de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender gemeenschap.

'Het spijt me om mijn fans teleur te moeten stellen, maar we moeten tegen deze haat stelling nemen', zei de voormalige drummer van The Beatles in een verklaring. 'Verspreid vrede en liefde', voegde hij eraan toe.

Culturele boycot

Bruce Springsteen en Bryan Adams weigeren op te reden in staten met anti-LGTB-wetgeving. Is de culturele boycot terug in Amerika? (+)

Paul McCartney en Ringo StarrBeeld anp

Pete Doherty is de eerste die na de aanslagen van 13 november weer optreedt in de Parijse concerthal Le Bataclan. De Libertines-frontman staat in november in de Franse hoofdstad.

Le Bataclan opent dit najaar zijn deuren weer, een exacte datum is nog niet bekendgemaakt. Doherty verzorgt het eerste concert in het heropende poppodium, op 16 november. Via de website van Le Bataclan werden woensdag vier concerten aangekondigd. Naast Doherty staan ook Youssou N'Dour & Le Super Etoile De Dakar, Nada Surf en MZ in de concerthal.

Het management van Le Bataclan stond woensdag opnieuw stil bij de gebeurtenissen van 13 november. Tijdens een concert van Eagles of Death Metal drongen terroristen de zaal binnen en begonnen om zich heen te schieten. 89 mensen kwamen om het leven.

'Op deze bijzondere dag zijn we natuurlijk in gedachten bij de slachtoffers van 13 november en hun nabestaanden', liet het team van Le Bataclan weten. Er wordt hard gewerkt de concerthal weer in zijn oude glorie te herstellen. 'We gaan proberen de warmte en gastvrijheid te behouden. We willen de fijne, feestelijke sfeer vasthouden.'

Pete DohertyBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden