Cultuurblog - Louis Vuitton lijft mode van Christian Dior in

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

Een groep modellen tijdens de repetitie van een Dior-show in Tokio. Beeld reuters
Een groep modellen tijdens de repetitie van een Dior-show in Tokio.Beeld reuters

Modemerk Christian Dior komt volledig in handen van het moederbedrijf van Louis Vuitton, LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Het luxemerkenconglomeraat bezat al drie kwart van de aandelen van Dior. Voor het laatste kwart biedt LVMH nu in totaal 12 miljard euro. Dat is 15 procent meer dan de slotkoers op maandag.

Met de aankoop worden de mode- en parfumafdeling van Dior weer verenigd onder één dak. De parfums van Dior zijn al sinds 1960 eigendom van Louis Vuitton.

LVMH is het grootste luxemerkenconglomeraat van de werld, met merken als Fendi, Givenchy en Marc Jacobs, maar bijvoorbeeld ook champagnemerk Dom Pérignon. Grootste aandeelhouder is de familie van de Franse miljardair Bernard Arnault.

Aandeelhouders van de bedrijven reageerden enthousiast. De koers van Dior steeg dinsdag met 12 procent. LVMH steeg 4 procent.

De organisatie van het Eurovisiesongfestival dreigt ermee Oekraïne uit te sluiten van toekomstige deelnames aan de liedjeswedstrijd als het land de Russische kandidaat voor de editie van 2017 niet toelaat op zijn grondgebied.

Ingrid Deltenre, de voorzitster van de European Broadcasting Union (EBU), noemt het 'onaanvaardbaar' dat de Russische zangeres Joelia Samojlova werd uitgesloten van de competitie, die op 13 mei plaatsvindt in Kiev. 'We zijn gefrustreerd, boos eigenlijk, dat de wedstrijd gebruikt wordt binnen het conflict dat nu gaande is tussen Oekraïne en de Russische federatie', schrijft ze in een brief aan de Oekraïense premier Volodymyr Grojsman. Ze dringt hem daarin aan om 'te verzekeren dat de Russische Oekraïne zal binnen mogen en zal mogen deelnemen' aan de wedstrijd. Als dat niet gebeurt kan de Oekraïense openbare omroep die het Songfestival uitzendt uitgesloten worden van toekomstige evenementen.

De Oekraïense geheime diensten weigerden zangeres Samojlova op 22 maart voor drie jaar toegang tot het land, omdat ze in juni 2015 een concert had gegeven op de Krim, die toen al was geannexeerd door Rusland. Het Songfestival wilde de zangeres toch laten deelnemen via een satellietverbinding, maar dat heeft de Russische staatstelevisiezender Pervyj Kanal geweigerd.

De voorzitter van het Eurosongfestival zet in haar brief Oekräine onder druk. 'Als het verbod wordt bevestigd zou dat zeker een zeer negatieve impact hebben op de internationale reputatie van Oekraïne als Europese en democratische natie', aldus Deltenre. Volgens haar deed de beslissing van Kiev om Samojlova niet toe te laten in het land, de tanden knarsen bij de organisatie van het songfestival. Ook zouden verschillende leden nu overwegen zich terug te trekken uit de wedstrijd. 'We hebben nooit horen zeggen dat Julia Samojlova problemen zou veroorzaken voor de veiligheid in Oekraïne', aldus Deltenre, die wijst op het 'onpolitieke' karakter van de wedstrijd.

De Russische zangeres Joelia Samojlova die Oekraïne niet in mag en daarom niet mee kan doen aan het Songfestival. Beeld epa
De Russische zangeres Joelia Samojlova die Oekraïne niet in mag en daarom niet mee kan doen aan het Songfestival.Beeld epa

Het best bezochte kunstwerk van 2016 was Christo’s Floating Piers, een 3 kilometer lange wandelweg van pontons, overdekt met feloranje textiel op het Iseomeer in Italië.

Gedurende zestien dagen werd het door 75 duizend mensen bezocht. In totaal trok Christo met zijn eerste installatie sinds 2005 1,2 miljoen bezoekers.

Deze week publiceerde The Art Newspaper zijn jaarlijkse lijst met bezoekcijfers. De lijst ‘Best bezochte tentoonstellingen’ wordt gerangschikt naar het aantal bezoekers per dag. Daarmee haalde Hieronymus Bosch: Visions of Genius in het Noordbrabants Museum in Den Bosch de lijst. Met 5.710 bezoekers gemiddeld per dag (in totaal 421.700) staat het Bosche museum op de tiende plek. Met 9.700 bezoekers per dag (en een totaal van 749.679 bezoekers) staat de tentoonstelling Post-Impressionist Masterpieces in het Centro Cultural Banco do Brasil in Rio de Janeiro op de eerste plek van deze wereldranglijst.

Met 7.400.000 bezoekers was het Louvre in Parijs (ondanks teruglopend bezoek vanwege de aanslagen van november 2015) weer het best bezochte museum ter wereld; gevolgd door het Metropolitan Museum of Art in New York (net boven de 7 miljoen) en het British Museum (6,4 miljoen). In de top-zes staan zes musea in de Britse hoofdstad; naast het British Museum, ook de National gallery en het Tate Modern.

Het Prado in Madrid trok volgens deze lijst voor het voor het eerst sinds 2012 meer dan 3 miljoen bezoekers, te danken aan de 600 duizend belangstellenden voor de Hieronymus Bosch- tentoonstelling. (Michiel Kruijt)

null Beeld reuters
Beeld reuters

Een blunder zoals bij de laatste Oscar-uitreiking - waarbij La La Land werd uitgeroepen tot beste film, in plaats van Moonlight? Dat nooit meer, lijkt de organisatie achter de bekende filmprijzen in Hollywood nu te willen zeggen. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences komt met maatregelen om dergelijke blunders in de toekomst te voorkomen.

Zo wordt er een derde accountant aangesteld, die alle winnaars van tevoren kent en indien nodig de regisseur van de Oscars kan waarschuwen. Ook komen er repetities voor de Oscar-uitreiking en wordt het gebruik van smartphones in de coulissen verboden.

Academy-voorzitster Cheryl Boone Isaacs maakte in een brief de maatregelen bekend. Ook legde ze uit dat de Oscar-organisatie blijft samenwerken met accountancykantoor PriceWaterHouseCoopers, dat al jaren verantwoordelijk is voor de kaartjes met daarop de winnaars. Maar, waarschuwde Boone PriceWaterHouseCoopers, dat al 83 jaar samenwerkt met de Oscar-organisatie; een fout zoals eerder dit jaar is ‘onaanvaardbaar’.

Eerder maakte de Academy bekend dat PriceWaterHouseCoopers,-accountant Brian Cullinan en zijn collega Martha Ruiz nooit meer voor de Oscars mogen werken.

Cullinan zou afgeleid zijn geweest omdat hij foto’s van actrice Emma Stone tweette op het moment dat hij de envelop moest overhandigen voor de uitreiking van de laatste Oscar, die voor de beste film. Hierdoor kregen acteurs Warren Beatty en Faye Dunaway, die de belangrijkste Oscar mochten uitreiken, de verkeerde envelop in handen: een kopie van het kaartje van de Oscar voor beste actrice (Emma Stone in La La Land) en niet die van de beste film (Moonlight).

De blunder werd pas duidelijk toen de producers van La La Land al bezig waren met hun overwinningtoespraken.

Een historische blunder: de Oscars in acht hoogtepunten

De Oscar-avond eindigde in een chaotische climax toen Moonlight toch bleek te zijn uitgeroepen tot beste film. De aankondiging volgde kort op een fout van de organisatie die eerst La La Land winnaar noemde.

George Michael is woensdag in besloten kring eindelijk begraven. De Britse popster overleed in december, maar bleef maandenlang in het mortuarium voor forensisch onderzoek. Begin deze maand maakte de lijkschouwer een einde aan de speculatie over de doodsoorzaak: George Michael is een natuurlijke dood gestorven als gevolg van hart- en leverproblemen, luidde de conclusie.

Popicoon Michael overleed op Eerste Kerstdag op 53-jarige leeftijd. Een kleine groep familieleden en vrienden was woensdag aanwezig bij zijn begrafenis. Hij laat een erfenis na van 115 miljoen verkochte platen.

Beveiligers bij de begraafplaats in Londen. Beeld reuters
Beveiligers bij de begraafplaats in Londen.Beeld reuters

Singer-songwriter Bob Dylan zal komend weekeinde eindelijk zijn Nobelprijs voor Literatuur in ontvangst nemen. Dit heeft secretaris Sara Danius van het Zweedse Nobelprijscomité woensdag in een blogpost bekendgemaakt. Dylan krijgt zijn Nobelprijsdiploma en medaille in Stockholm, waar hij twee concerten geeft.

Volgens Danius zullen Dylan en het Nobelprijscomité in een kleine, intieme setting ontmoeten. Daarbij zal geen pers aanwezig zijn. ‘We zullen hem dan het Nobelprijsdiploma en de medaille overhandigen en hem feliciteren met zijn Nobelprijs voor Literatuur Dit alles volgens de persoonlijke wensen van Dylan.’

Op 13 oktober vorig jaar werd Dylan de Nobelprijs toegekend voor ‘het creëren van nieuwe poëtische uitdrukkingswijzen binnen de grote Amerikaanse songtraditie’. De Amerikaanse zanger, van wie morgen het nieuwe album Triplicate verschijnt, liet destijds na weken stilte weten zich vereerd te voelen, maar ging zijn prijs niet ophalen. Naar eigen zeggen omdat hij al veel andere afspraken zou hebben gehad.

De traditionele Nobel-voordracht zal Dylan dit weekeinde niet houden, aldus Sara Danius. Om ook het bij de Nobelprijs horende geldbedrag van zo’n 840 duizend euro te krijgen, moet Dylan voor 10 juni een officiële toespraak geven. Dylan heeft al laten doorschemeren dat hij een videoboodschap zal opsturen. Dit is in het verleden ook door andere Nobelprijswinnaars gedaan, zoals de Canadese verhalenschrijfster Alice Munro in 2013.

Bob Dylan Beeld reuters
Bob DylanBeeld reuters

Drake heeft maandagavond zijn fans in Amsterdam teleurgesteld. De Canadese zanger en rapper annuleerde zijn optreden ruim een uur na het officiële aanvangstijdstip.

Drake zou om 21.00 uur beginnen met zijn concert uit de reeks Boy Meets World Tour. Rond 22.15 uur kreeg het publiek de mededeling dat het concert werd verplaatst naar woensdag. De rapper was ziek als gevolg van een voedselvergiftiging en mocht niet optreden van de dokter.

Op sociale media is er weinig begrip voor de zanger en ook in de Ziggo Dome klonk protest. ‘Het concert is verplaatst naar 1 april', ‘Drake'n er maar niet op', ‘We stonden wel keurig 22.30 uur volgens schema weer buiten #omdenken'.

Drake had zijn concerten eerder al uitgesteld. Met tien dagen vertraging had hij de reeks op zaterdag 28 januari afgetrapt in de Ziggo Dome. De afgelaste show van maandagavond wordt verplaatst naar woensdag 29 maart; de gekochte kaarten zijn dan geldig.

Het concert van vanavond gaat vooralsnog gewoon door, meldt concertorganisator Mojo.

Drake tijdens een concert in de Ziggo Dome. Beeld anp
Drake tijdens een concert in de Ziggo Dome.Beeld anp
Drake Beeld ap
DrakeBeeld ap

Inbrekers hebben zondagnacht de Big Maple Leaf, een 100 kilo wegende munt, gestolen uit het Bode-museum in Berlijn. Het zeldzame exemplaar - volgens het Guinness Book of Records de op één na zwaarste munt ter wereld - heeft een doorsnee van 53 centimeter en is 3 centimeter dik.

Volgens de Duitse politie zijn de inbrekers binnengekomen door een museumraam in te slaan. In de buurt van het museum is een ladder teruggevonden die mogelijk bij de inbraak zou zijn gebruikt.

De Big Maple Leaf werd in 2007 geslagen door de Koninklijke Canadese Munt. De munt bevat 99,999 procent puur goud. Op de voorzijde van staat een portret van de Britse koningin Elizabeth II, op de achterzijde een esdoornblad. De loodzware gouden munt heeft een nominale waarde van 1 miljoen Canadese dollars, maar is 3,7 miljoen euro in goud waard.

Oorspronkelijk was de Big Maple Leaf bedoeld als visitekaartje voor de jaarlijkse nieuwe Canadese gouden munt van 50 dollar. De reuze gouden munt bleek echter zo populair dat er vijf exemplaren van werden verkocht. Alleen de in 2012 vervaardigde 1.012 kilo zware Australische munt Tonne Australia Kangaroo is groter.

Een van de vijf Big Maple Leaf zou in het bezit zijn van de Britse koningin Elizabeth II zelf. Andere exmplaren gingen onder meer naar Dubai. In december 2010 kreeg het Bode-museum in Berlijn een van de munten in bruikleen. Aanvankelijk voor de tentoonstelling Gold Giganten. Later als onderdeel van het 540.000 objecten tellende muntenkabinet van het Berlijnse museum. Deze wordt in Duitsland gezien als het belangrijkste muntenarchief van het land.

Over hoe de inbrekers de 100 kilo zware Big Maple Leaf ongemerkt naar buiten hebben kunnen brengen, heeft de Duitse politie nog geen mededelingen gedaan.

null Beeld
Beeld

Het leek einde oefening voor Rusland dit jaar op het Eurovisie Songfestival. De Oekraïense veiligheidsdienst legde de Russische kandidaat Julia Samojlova woensdag een inreisverbod op van drie jaar wegens een optreden op de Krim in 2015, twee jaar nadat Rusland het Oekraïense schiereiland annexeerde. Daarop besloot Rusland zelf tot stevige tegenmaatregelen: als hun 27-jarige blonde zangeres in een rolstoel niet welkom zou zijn, zo zeiden de boze Russen, boycotten we het festival in Kiev helemaal.

De European Broadcasting Union (EBU), die het jaarlijkse liedjesfestijn organiseert, zei 'diep teleurgesteld' te zijn over het Oekraïense besluit, maar de wetten van het land te respecteren. De Russische boycot viel eveneens verkeerd bij EBU-baas Jon Ola Sand, aangezien dit zou indruisen tegen de geest van verbroedering waar het songfestival voor staat en het evenement 'vrij zou moeten blijven van politiek'.

In een poging tot een oplossing te komen zou de Europese festivalorganisatie volgens de BBC donderdag hebben voorgesteld om Julia Samojlova haar nummer Flame is Burning per satellietverbinding te laten zingen. De blonde zangeres zal dus niet aanwezig zijn op het podium in Kiev, maar haar ballad vanuit een Russische studio vertolken.

Het zou voor het eerst in de ruim zestigjarige geschiedenis van het Eurovisie Songfestival zijn dat een kandidaat via een videoverbinding meedoet aan het liedjesfestijn.

Samojlova is ingeloot in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival - met onder meer de Nederlandse meidengroep O'G3NE. Mocht ze die doorkomen en de finale op 13 mei halen, zou ze opnieuw via een videoverbinding moeten optreden. Rusland verwacht overigens dat Oekraïne de beslissing om de zangeres niet toe laten, heroverweegt, zei een woordvoerder van het Kremlin donderdag.

undefined

Julia Samojlova Beeld anp
Julia SamojlovaBeeld anp

Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft het mythologische schilderij 'Callisto door Jupiter bespied' van Nicolaes Pietersz Berchem (1622-1683) aangekocht. De Haarlemse schilder was vooral bekend van zijn Italiaanse landschappen, maar heeft ook ‘een klein aantal uitmuntende grootfigurige historiestukken’ gemaakt, aldus het museum, waarvan het aangekochte werk een voorbeeld is.

Directeur Ann Demeester spreekt van de grootste aankoop van haar museum in de laatste tien jaar. Het Frans Hals Museum had al twee landschappen van Berchem, maar nog geen mythologisch werk van hem. Conservator oude kunst Anna Tummers noemt Callisto door Jupiter bespied, dat rond 1656 is geschilderd, een topstuk van Berchem en een ‘zeer verleidelijk naakt met enorme wall-power. Het is groot, krachtig en vol mooie symboliek.’ Het werk kon worden aangekocht met hulp van vijf fondsen. De aankoopprijs is niet bekendgemaakt.

Het mythologische schilderij Callisto door Jupiter bespied van Nicolaes Pietersz Berchem (1622-1683). Beeld
Het mythologische schilderij Callisto door Jupiter bespied van Nicolaes Pietersz Berchem (1622-1683).Beeld

De nieuwste muppet van Sesamstraat heeft rood haar, groene ogen én autisme. Het nieuwe karakter in de Amerikaanse versie van het kinderprogramma werd zondag geïntroduceerd tijdens het actualiteitenprogramma 60 Minutes op de Amerikaanse publieke omroep PBS.

Voor Stacey Gordon, die de stem vertolkt van Julia, is het een erkenning van kinderen met autisme. Ze heeft zelf een autistisch zoontje en noemt de positieve invloed die Sesamstraat heeft op kleine kinderen. 'Als de vriendjes van mijn zoon via Sesamstraat kennis hadden kunnen maken met autisme dan hadden ze misschien niet angstig gereageerd op mijn zoontje', zegt Gordon tegen Daily News.

In de eerste aflevering maakt Julia kennis met het personage Pino, in de VS Big Bird genoemd. Elmo legt aan Big Bird uit dat Julia een beetje stil is omdat ze even moet wennen aan het maken van nieuwe vriendjes. 'Ze doet soms gewoon wat langer over de dingen', zegt Elmo.

Julia bestond al wel in gedrukte en digitale illustraties, ze was de hoofdpersoon van een workshop van Sesamstraat getiteld: 'Sesamstraat en Autisme: zie verbazingwekkende dingen in alle kinderen'.

De autistische muppet Julia Beeld ap
De autistische muppet JuliaBeeld ap

De Zwarte Cross vormt deze zomer een team met het Rijksmuseum. De vierdaagse in Lichtenvoorde, muziek- en theaterfestival en motorcrosswedstrijd ineen, heeft als thema ‘Dutch Masters’. Op en rond het crosscircuit zijn reproducties van schilderijen uit het Rijksmuseum te zien. Ook kunnen bezoekers schilder- en tekenlessen volgen bij museumdocenten. Taco Dibbets, directeur van het Rijksmuseum, noemt de samenwerking ‘een prachtige manier om nog meer mensen te laten genieten van de Hollandse meesters.’ Afgelopen editie was de Zwarte Cross met 220 duizend bezoekers uitverkocht.

Een race tijdens de afgelopen editie van de Zwarte Cross. Beeld anp
Een race tijdens de afgelopen editie van de Zwarte Cross.Beeld anp

Hij levert al langer kritiek op het beleid van Donald Trump. Maar nu heeft de Spaanse performancekunstenaar Abel Azcona zijn afkeer voor de Amerikaanse president naar een nieuw extreem getild. Azcona heeft Trumps campagneslogan ‘Make America great again’ rond zijn anus laten tatoeëren.

Azcona deed dat voor tientallen nieuwsgierigen in de Defibrillator Gallery in Chicago, de thuisstad van Trumps voorganger in het Witte Huis Barack Obama. Tegenover The Huffington Post vertelde de Spanjaard dat hij de opmerkelijke tatoeage als een dwarse en politieke daad beschouwt. ‘Iedereen die zich door Trump en zijn regering gemarginaliseerd en gediscrimineerd voelt, heeft de verantwoordelijkheid om zich te laten horen. Op zijn of haar manier naar keuze. We zijn homoseksuelen, vrouwen, Mexicanen, zwarten en anders. En we zijn moedig.’

Voor Azcona was naar eigen zeggen gelijk duidelijk dat hij zijn lichaam als ‘kritisch, sociaal en politiek wapen’ zou inzetten om zijn afkeer van Trump kenbaar te maken. ‘Ik geloof in de kracht van het lichaam en van pijn. Voor veel mensen is de anus een zone van plezier, voor veel anderen juist een zone van zonde. Ik geloof dat het demystificeren van de anus en er een fascistisch politiek motto omheen laten schrijven een duidelijk kritische en subversieve daad is.’

Het is niet voor het eerst dat Azcona met zijn performancekunst voor opschudding zorgt. Twee jaar geleden spelde hij met 242 hosties in Pamplona het woord ‘pederastia’ (pedofilie). Bij een andere omstreden performance nam de kunstenaar de psychedelische partydrug Special K en nodigde omstanders uit om te doen wat ze wilden met zijn lichaam. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

The Daily Show heeft donderdagavond uitgebreid aandacht besteed aan de Nederlandse verkiezingen. Presentator Trevor Noah maakte flink wat grappen over Geert Wilders en zijn plannen om korans te verbieden en moskeeën te sluiten.

Een aantal grappen mikten op het uiterlijk van Wilders. ‘Waarom geven de kiezers hun vertrouwen aan een man die eruitziet als Christopher Walken toen hij een Batman-schurk speelde?’, vroeg Noah zich af. Daarna trok de presentator een vergelijking met de haardracht van populisten als Boris Johnson en Donald Trump. ‘Ik denk dat we overspoeld worden door buitenaardse wezens die onze gedachten manipuleren en zich voordoen als slecht haar.’

Maar Noah reageerde ook op de tirades van Wilders tegen de islam. Hij ging in op een quote van de PVV-leider die zegt dat ‘de islam een achterlijke religie is, maar ik heb niets tegen moslims’. ‘Hij gaat héél chagrijnig worden als hij erachter komt welke religie moslims aanhangen.'

De Amerikaanse talkshow besteedde ook aandacht aan de omstreden brief van Mark Rutte waarin hij zijn 'doe normaal of ga weg'-uitspraken doet. ‘En dat in een land waar iedereen de hele dag wiet rookt’, aldus Noah.

Het was trouwens niet de eerste maal dat The Daily Show zijn pijlen op Wilders richtte. Eerder noemde Noah de PVV-leider al 'een Draco Malfidus van middelbare leeftijd die dood in een rivier is gevonden'.

'Het valt me op hoe weinig jullie weten van de impact van Hollanders in Zuid-Afrika'

Daily Show-host Trevor Noah heeft met ons, Nederlanders, nog een appeltje te schillen, schrijft hij in het boek over zijn jeugd in Zuid-Afrika. Daar ontstond ook zijn liefde voor talen, alle talen. Welke liefdes heeft hij nog meer?

Presentator Trevor Noah maakte flink wat grappen over Geert Wilders in The daily Show. Beeld Still uit The Daily Show
Presentator Trevor Noah maakte flink wat grappen over Geert Wilders in The daily Show.Beeld Still uit The Daily Show

Vorige maand wist The Financial Times al te vertellen dat uitgever Penguin Random House/Crown 65 miljoen dollar neertelt voor de rechten van de memoires van Barack en Michelle Obama. 32,5 miljoen per boek dus, het hoogste bedrag dat ooit voor een boek is neergeteld. Nu is ook duidelijk welke uitgever de Obama's in Nederland gaat uitgeven.

Overamstel uitgevers/Hollands Diep liet vandaag laten weten de Nederlandstalige versies uit te gaan geven van de boeken die de voormalig Amerikaans president en zijn echtgenote aan het schrijven zijn. Uitgever Robbert Ammerlaan is naar eigen zeggen trots op de deal met Penguin Random House/Crown in Amerika, waarvoor werd bemiddeld door literair agent Paul Sebes: 'Het is een zeer grote eer om president Barack Obama en First Lady Michelle Obama te verwelkomen'.

Ammerlaan spreekt van een 'bijzonder internationaal uitgeefmoment'. Hoeveel uiteindelijk is betaald voor de Nederlandstalige versies van de boeken van de Obama’s, is niet bekendgemaakt. Eerder spraken uitgevers en literaire agenten al hun verwachting uit dat het bedrag mogelijk het hoogste zou zijn dat ooit voor politieke memoires in Nederland is betaald. Verdere details over de boeken van de Obama’s , de titels en de publicatiedata, moeten nog bekendgemaakt worden.

Barack en Michelle Obama. Beeld AFP
Barack en Michelle Obama.Beeld AFP

Zijn meesterwerk Citizen Kane wordt vaak beschouwd als de beste film aller tijden. Maar Orson Welles’ laatste film The Other Side Of The Wind werd tot grote spijt van de in 1985 overleden regisseur nooit afgemaakt. Productieproblemen en ruzie met de financier van de film - de zwager van de toenmalige sjah van Perzië, dwongen Welles medio jaren zeventig het project op de plank te leggen.

Op dat moment had Welles al zes jaar lang met de inmiddels overleden acteurs John Huston en Dennis Hopper voor The Other Side Of The Wind gedraaid. De film is een satire over een filmmaker die worstelt met het afwerken van zijn laatste film, terwijl hij met nieuwe jongere regisseurs moet concurreren. The Other Side Of The Wind kent daarbij meerdere verhaallijnen die uiteindelijk samenkomen. Maar ja, de film is nooit afgemaakt.

Streamingdienst Netflix heeft nu aangekondigd dat het niet alleen de rechten van The Other Side Of The Wind heeft gekocht, maar de film ook gaat restaureren en voltooien. De aankondiging volgt drie jaar nadat een crowdfundactie mislukte die het mogelijk had moeten maken dat The Other Side Of The Wind zou worden uitgebracht ter ere van de honderdste geboortedag van Welles. Destijds werd te weinig geld opgehaald.

Netflix werkt nu samen met Frank Marshall, een van de producenten die destijds bij het project van Welles was betrokken. Marshall werkte in het verleden succesvol mee aan filmreeksen als Indiana Jones en Back To The Future. Een mogelijke releasedatum voor Welles' laatste film is nog niet bekendgemaakt. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Orson Welles Beeld anp
Orson WellesBeeld anp

Lang werd vanwege het politieke conflict tussen de Russen en Oekraïne gespeculeerd of Rusland wel zou deelnemen aan het Eurovisie Songfestival in Kiev. Nu meldde Rusland zich nooit officieel af voor het liedjesfestijn en werd vorige maand ook gewoon ingeloot in de tweede halve finale – met onder meer de Nederlandse meidengroep O'G3NE.

Toch bleef de onzekerheid: het ene na het andere land maakte zijn inzending bekend. Zo niet in Rusland, waar nog altijd wordt gemopperd over het anti-Russische protestlied 1944 waarmee de Oekraïense zangeres Jamala vorig jaar het Songfestival won. Voeg daarbij dat de Russen niet zomaar een zanger of zangeres naar Kiev kunnen sturen. Liefst tien Russische muzikale grootheden zijn door het ministerie van Cultuur van Oekraïne in de ban gedaan. Ze staan op een zwarte lijst omdat ze openlijk hun steun hebben uitgesproken voor de Russische annexatie van de Krim en de pro-Russische separatisten in de Oekraïense regio’s Donetsk en Lugansk.

Maar nu hebben de Russen dan eindelijk hun het Eurovisie-kandidaat aangewezen: de 27-jarige Julia Samojlova. Zij zal de ballad Flame is Burning zingen. In Rusland is Samojlova bekend van haar deelname aan X Factor en haar optreden tijdens de opening van de Paralympische Winterspelen in Sotsji in 2014.

Opmerkelijk is dat de blonde Samojlova in een rolstoel zit. Een primeur is het overigens niet dat er een artiest vanuit zijn of haar rolstoel meedoet met het Eurovisie Songfestival. Twee jaar geleden ging de Poolse Monika Kuszyska de Russische zangeres voor.

De Oekraïense pers heeft maandag direct negatief op de deelname van Samojlova gereageerd. Onder meer de krant Ukrainskaya Pravda herinnerde eraan dat de Russische zangeres heeft deelgenomen aan een concert in de door Rusland in 2014 geannexeerde Krim Daarmee zou Samojlova de Oekraïense wet hebben overtreden dat personen niet zonder toestemming van Kiev een gebied mogen betreden dat Oekraïne als zijn territorium beschouwt.(Iñaki Oñorbe Genovesi)

Joelia Samojlova Beeld ap
Joelia SamojlovaBeeld ap

Songfestivalinzending O'G3NE is gericht op punten, punten en nog eens punten

Het liedje Lights and Shadows breekt dus met een kleine traditie maar lijkt in vorm en inhoud wel te kunnen scoren in Kiev. Lees hier de recensie van Volkskrant-muziekredacteur Robert van Gijssel.

Joni Sledge, die samen met haar zussen de groep Sister Sledge vormde en onder andere de megahit 'We are family' maakte, is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van de groep zaterdag laten weten.

Joni Sledge werd vrijdag dood aangetroffen in haar woning in Phoenix. De oorzaak van haar overlijden is nog niet vastgesteld, zo staat in een verklaring van de woordvoerder.

Joni, die werd geboren in Philadelphia, vormde samen met haar zussen Debbie, Kim en Kathy in 1971 de band Sister Sledge. Naast 'We are family', was de groep ook bekend van 'He's the Greatest Dancer', 'Lost in the Music' en een cover van de motownklassieker 'My guy'.

Sister Sledge bij TopPop in 1979 Beeld anp
Sister Sledge bij TopPop in 1979Beeld anp

Boekliefhebbers zijn al enkele jaren in de ban van 'De Napolitaanse romans' van de Italiaanse schrijfster Elena Ferrante. Nu krijgt de populaire vierdelige reeks rond de twee Napolitaanse vriendinnen, Raffaella Cerrullo (Lila) en Lenuccia Greco (Elena) een 32-delige tv-serie.

De Italiaanse regisseur Saverio Costanzo is gevraagd om de kleine zeventienhonderd pagina’s waarin lezers sinds 2011 de belevenissen van Lila en Elena hebben gevolgd in televisiebeelden om te zetten. Volgens Costanzo wordt de echte uitdaging niet het verhaal – dat loopt vanaf de jaren vijftig tot het heden – maar de kenmerkende emoties van de boeken. Italiaanse scriptschrijvers hebben zich gebogen over het scenario en zullen binnenkort via de mail contact onderhouden met Ferrante.

Zoals bekend houdt de Italiaanse schrijfster al jaren haar ware naam en identiteit geheim. Afgelopen najaar beweerde een onderzoeksjournalist het mysterie eindelijk te hebben gekraakt. Achter het pseudoniem Ferrante zou de literaire vertaler Anita Raja schuilen. Fans waren woest. Raja ontkende en nog altijd is het raadsel Ferrante dus niet helemaal opgelost.

Regisseur Costanzo liet in een interview met The New York Times weten niet geïnteresseerd te zijn in de ware identiteit van Ferrante. Hij hoopt gewoon dat het eerste seizoen van de tv-serie, dat het eerste boek beslaat, volgend najaar kan worden uitgezonden.

Producent van de televisiebewerking van de 'De Napolitaanse romans' is Wildside, dat eerder ook Paolo Sorrentino’s The Young Pope, met Jude Law in de hoofdrol, hielp produceren. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Laatste deel Napolitaanse romans is flink doorbijten

Edwin Krijgsman las 'Het verhaal van het verloren kind' en blikt terug op het Fenomeen Ferrante.

null Beeld
Beeld

Dat actrice Nicole Kidman voor haar rol in Lion haar Oscar-nominatie voor beste vrouwelijke bijrol niet wist te verzilveren, daar heeft niemand het meer over. Wat nog wel onderwerp van gesprek bleef was het beeld van Kidman die tijdens het gala in het Dolby Theater meermaals met wijd gespreide vingers applaudisseerde. Twitteraars zagen er grote gelijkenissen in met een zeehond.

De Australische actrice zweeg over de onsympathieke vergelijking. Of over de vraag van Twitteraars of Kidman getuige haar ‘zeehondenklap’ wel wist hoe ze normaal moest klappen. Deze week kwam Kidman in het Australische radioprogramma Kyle & Jackie O.-show eindelijk met een verklaring: ze klapte bewust zo omdat ze een grote geleende ring die ze droeg niet wilde beschadigen.

'Het was erg moeilijk klappen, want ik droeg een enorme ring die niet van mij was, maar wel beeldschoon. Ik was doodsbang de ring te beschadigen’, aldus Kidman. ‘Het was erg onpraktisch. Ik wilde graag klappen, want als je niet meedoet met het applaus is het erger. Dan zullen mensen zich afvragen 'goh, waarom applaudisseert Nicole niet?. Dat zou nog erger zijn geweest, toch?’

De beelden van een vreemd klappende Kidman gingen dus viraal. De Oscar voor beste actrice in een bijrol naar collega Viola Davis voor haar vertolking in Fences.

De verkiezingsstrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump staat centraal in een nieuwe miniserie van HBO. Dat heeft de zender donderdag bekendgemaakt. De serie, waarvan de naam nog niet bekend is gemaakt, wordt gebaseerd op het derde Game Change-boek van schrijvers Mark Halperin en John Heilemann.

Ook donderdag werd bekend dat Penguin Press het boek van de politiek journalisten begin 2018 gaat uitbrengen. Hun eerste boek, over de verkiezingen van 2008, werd in 2012 verfilmd. Game Change, waarin Julianne Moore in de rol van Sarah Palin kroop en Ed Harris John McCain speelde, won vijf Emmy's, drie Golden Globes en een Peabody Award.

Net als Game Change, wordt ook de nieuwe HBO-serie geregisseerd door Jay Roach. Hij is tevens producent van het project, evenals Tom Hanks. Wie de rollen van Trump en Clinton op zich nemen, is nog niet bekend.

null Beeld afp
Beeld afp

Hij zal niet iedereen tot de verbeelding spreken, maar deed wel zijn uiterste best een zo krachtdadig en uitgesproken oeuvre na te laten. Howard Hodgkin was de schilder van de robuuste verfstreek, de conflicterende kleuren (denk aan onversneden grasgroen, citroengeel en vermiljoenrood, en dat het liefste allemaal naast elkaar op een doek) en een masculiene bravoure.

Donderdag stierf de 84-jarige ijzervreter die evenwel een bescheiden karakter kende. Dat maakte de Tate Gallery in Londen bekend in een persbericht waarin hij werd aangeduid als ‘een van de belangrijkste hedendaagse Britse schilders’. In Nederland bevindt werk van Hodgkin zich in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en Museum De Pont in Tilburg. (Rutger Pontzen)

Red palm van de schilder Howard Hodgkin. Beeld getty
Red palm van de schilder Howard Hodgkin.Beeld getty

De kunstveilingen zijn in beweging, dat mag duidelijk zijn. Het nieuws van een recordomzet bij Christie’s in Londen, voor moderne en hedendaagse kunst, is nog maar net droog, of het volgende bericht komt binnen. Hetzelfde Britse veilinghuis schrapt wereldwijd 10 procent van zijn banen. En Christie’s Amsterdam gaat nog alleen maar verder met veilingen van 20ste-eeuwse kunst; alles wat met oude kunst van doen heeft wordt afgestoten.

Waar de beweging ‘m ook in zit: Christie’s gaat zijn activiteiten verschuiven – richting Azië. Nu was het al geen geheim dat de grote aankopen niet alleen in het Westen worden gedaan, maar juist meer en meer rond de Pacific. Niet zo vreemd dat Christie’s binnenkort in Los Angeles een veilingadres gaat openen. In Beijing vorig jaar startte het een tweede Chinese vestiging, naast Shanghai. 35 procent van de nieuwe kopers zijn Aziaten. Vandaar. Dat de (tweede) vestiging van het veilinghuis in het Londense South Kensington dichtgaat wekt dus geen verbazing. (Rutger Pontzen)

null Beeld epa
Beeld epa
Een medewerkster van het veilingshuis bekijkt een kunstwerk van Andy Warhol. Beeld ap
Een medewerkster van het veilingshuis bekijkt een kunstwerk van Andy Warhol.Beeld ap

Wekenlang is er gespeculeerd over de doodsoorzaak van George Michael. De Britse zanger van hits als Faith, Last Christmas en Wake Me Up Before You Go-Go werd op Eerste Kerstdag levenloos aangetroffen in zijn woning. Uit een eerste onderzoek op het lichaam kon de politie geen conclusies trekken. Een tweede onderzoek was daardoor noodzakelijk.

Hoewel de politie de dood van George Michael niet als verdacht beschouwde, werd er volop over zijn overlijden gespeculeerd. Temeer omdat diverse mensen uit de omgeving van de overleden zanger met verschillende verhalen over zijn mogelijke doodsoorzaak op de proppen kwamen.

Zo liet zijn manager Michael Lippman aan The Hollywood Reporter weten dat de 53-jarige zanger was overleden aan de gevolgen van hartfalen. Ook verschenen op het Twitteraccount van George Michaels ex Fadi Fawaz berichten dat de zanger al langer dood wilde en zelfmoord had gepleegd. Fawaz ontkende later dat de tweets van hem waren en zei dat zijn account was gehackt.

Weer een andere ex-geliefde, Paul Stag, beweerde dat George Michael jarenlang verslaafd was aan drugs en het bijna zeker was dat de zanger de vooravond van zijn dood aan de drugs zat. ‘Soms zie je een 'ongeluk' van tevoren aankomen. George leefde heel erg snel’, aldus Stag.

Intussen weigerden de nabestaanden van de zanger te reageren. ‘De familie is nog steeds kapot van zijn dood en heeft geen zin om te reageren op speculaties nu of in de toekomst.’ Maar dinsdag zijn dan eindelijk de resultaten van de verdere autopsie bekend geworden: George Michael is een natuurlijke dood gestorven als gevolg van hart- en leverproblemen.

Dat staat in een statement van de lijkschouwer dat Britse media dinsdag hebben verspreid. Daarmee is het onderzoek naar de dood van George Michael eindelijk afgesloten.

Een asgrauw rampjaar voor de pop

Nooit eerder ontvielen ons in één jaar zo veel grote popsterren. Toeval of niet? En hoe zal het de grootheden in 2017 vergaan?

null Beeld afp
Beeld afp

Het verhaal van George Michael in vijf liedjes

De Britse zanger George Michael is op 53-jarige leeftijd overleden. Hij stierf thuis, aldus zijn publicist. George Michael verkocht alleen en met Wham! wereldwijd meer dan 100 miljoen platen. Hier vijf nummers uit zijn oeuvre.

Het tweedelige toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child is in Londen al maanden uitverkocht. En dat zal de opvolger van de boeken en films over de tovenaarsleerling van schrijfster J.K. Rowling voorlopig ook blijven. Niet verwonderlijk gezien de enorme populariteit van Harry Potter en het feit dat een groot deel van de recensenten het toneelstuk van twee keer 2,5 uur waardeerden met vijf sterren.

Dat enthousiasme over Harry Potter and the Cursed Child is terug te zien bij de nominaties voor de Olivier Awards, de belangrijkste Britse toneelprijzen, die maandag zijn bekendgemaakt. Het toneelstuk over een volwassen Harry Potter en zijn zoon Albus, die moeite heeft met het verleden van zijn vader en hoe het gezin in de wereld staat, is genomineerd voor elf Olivier Awards. Nooit eerder werd een nieuw toneelstuk zo vaak genomineerd voor de Britse toneelprijzen die vernoemd zijn naar Laurence Olivier, door velen gezien als de beste acteur van de 20ste eeuw.

Harry Potter and the Cursed Child is onder meer genomineerd voor beste toneelstuk. Daarnaast is acteur Jamie Parker, die de volwassen Harry Potter speelt, genomineerd in de categorie beste mannelijke hoofdrol. Noma Dumezweni maakt kans op de prestigieuze toneelprijs voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol van een van Potters beste vrienden, Hermione Granger (Hermelien Griffel).

Harry Potter and the Cursed Child is ook verschenen als boek. Deze toneeltekst bevat vooral dialogen en regieaanwijzingen. Het is ook in het Nederlands vertaald en uitgegeven als Harry Potter en het Vervloekte Kind.

null Beeld epa
Beeld epa

'We zijn nooit klaar met Harry Potter'

Harry Potter en het Vervloekte Kind, de vertaling van het (dus tóch) achtste deel uit de wereldwijde succesreeks verschijnt vorig jaar. Lees hier het interview terug met Cabaretier Erik van Muiswinkel en zijn dochter Emma, fans van het eerste uur.

Het geslacht van de welbekende stripfiguur Garfield is onderwerp geworden van controverse. Ruim twee dagen lang woedde een verhitte Wikipedia-oorlog over het geslacht van de dikke, luie, oranje kat. Aanleiding was een tweet van Vice- en New York Magazine-journalist Virgil Texas: ‘Garfield has no gender.’ Hij baseerde zich op een interview uit 2014 met Garfield-bedenker Jim Davis op website Mental Floss. Hierin zei Davis dat Garfield universeel was en dus niet kon worden vastgepind als man of vrouw.

Aangezien iedereen de informatie op Wikipedia kan aanpassen, veranderde journalist Texas vervolgens Garfields geslacht op de Engelstalige pagina van ‘man’ naar ‘geen’. Direct brak een storm van kritiek los bij Garfield-fans. Binnen 60 uur werd het geslacht van de beroemde kat twintig keer aangepast. Uiteindelijk besloot Wikipedia de pagina op slot te gooien. Hierna nam de Washington Post contact op met Jim Davis, die de zaken rechtzette door te stellen dat Garfield wel degelijk een kater is. Hij voegde eraan toe dat humor voor iedereen is, ongeacht welk geslacht.

Vooralsnog is Garfield op de Nederlandse Wikipedia nog gewoon man.

null Beeld ap
Beeld ap

Meerdere Russische politici hebben laten weten bezorgd te zijn over de inhoud van de Disneyfilm Beauty and the Beast, waarin één van de karakters volgens de regisseur homoseksueel is. Zij vinden dat de film buiten de bioscopen moet worden gehouden.

In Rusland waait een strenge anti-LHBT wind, aangewakkerd door een wet uit 2013 die 'homoseksuele propaganda' verspreiden onder minderjarigen strafbaar maakt. Hieronder valt bijvoorbeeld ook over homoseksualiteit praten met kinderen. Tot 1993 was homoseksualiteit strafbaar in Rusland.

De producent van Beauty and the Beast liet eerder in interviews weten dat er 'een verrassing voor stellen van hetzelfde geslacht' in de film zit en de regisseur maakte melding van een 'homoseksueel moment'. Dit is een primeur voor Disney. Het gaat om het karakter LeFou, gespeeld door Josh Gad. De acteur zei in een reactie dat in zijn script niet expliciet stond dat LeFou homo is.

Volgens de BBC baren de gevoelens die LeFou heeft voor Gaston, één van de hoofdpersonen in het verhaal, Russische politici zorgen. Vitaly Milonov, van de partij United Russia, zei in een verkaring dat de Disneyfilm 'schaamteloze zondepropaganda' bevat. Milonov was één van de mensen achter de omstreden wet uit 2013. Een partijgenoot van Milonov sluit zich daarbij aan. Russische acteur Pavel Derevyanko zei op de staatstelevisie dat zijn kind Beauty and the Beast niet te zien krijgt.

De film zal bekeken worden en getoetst op beelden die mogelijk in strijd zijn met de wet, zei de Russische minister van Cultuur Vladimir Medinsky. Er is dus nog niet besloten of de film vanaf 16 maart wel of niet in de Russische bioscoop te zien zal zijn.

Primeur bij Disney: homoseksuele liefde en een gaypersonage

Als één ding altijd duidelijk was bij Disney, dan is het wel dat het altijd goed komt met de zoektocht naar de liefde. Maar vooral: die liefde is er een tussen een man en een vrouw. Aladdin vond zijn Jasmine, Erik zijn zeemeermin Ariël en Sneeuwwitje haar prins Charming. Maar Disney lijkt eindelijk overstag te zijn gegaan en openlijk andere liefdesvormen dan de heteroseksuele te erkennen.

Emma Watson speelt Belle in Beauty and the Beast. Beeld photo_news
Emma Watson speelt Belle in Beauty and the Beast.Beeld photo_news

Een kunstproject, een toeristentrekker en een poging tot dialoog in het al jaren vastgelopen conflict tussen Israël en Palestina. Ziedaar het nieuwe The Walled Off Hotel in Bethlehem van de beroemde Britse straatkunstenaar Banksy. Een jaar lang werd in het diepste geheim gewerkt aan de negen kamers en één suite op slechts enkele meters van de muur die Palestijns en Israëlisch grondgebied van elkaar scheidt.

In The Walled Off Hotel, dat later deze maand opengaat, zullen talloze werken van Banksy te zien zijn. Evenals 'het lelijkste uitzicht ooit', waarmee de al jaren anonieme Banksy verwijst naar het uitzicht uit een van de hotelkamers op de omstreden Israëlische afscheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever. Het hotel staat op een stuk grond buiten Bethlehem dat nog altijd Israëlisch grondgebied is.

Het is niet de eerste keer dat Banksy, vooral bekend van zijn opvallende straat- en graffitikunst, van zich doet spreken in Bethlehem. Banksy maakte in het volgens de Bijbel geboortedorp van Jezus een van zijn bekendere kunstwerken. Op de afscheidingsmuur tussen Israël en Palestina tekende hij een man met een deels bedekt gezicht die bloemen gooit en een klein meisje dat een soldaat fouilleert.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het woonhuis-museum van de overleden zanger Elvis Presley heeft sinds donderdag een nieuwe attractie. Tegenover landgoed Graceland is een complex gebouwd waar fans een expositie kunnen bezoeken met kleding, gitaren en auto’s van de zanger. Het 45 miljoen dollar kostende gebouw is deel van een uitbreiding waarbij vorig jaar ook een hotel is gebouwd.

De zanger overleed veertig jaar geleden op 42-jarige leeftijd en zijn huis in Memphis is een bedevaartsoord voor fans. Ex-vrouw Priscilla Presley (71) knipte donderdag het lintje door voor de opening van het nieuwe complex dat ook winkels, restaurants en een theater huist. ,,Je krijgt het hele scala te zien van wie Elvis Presley was”, zei ze bij de opening. ,,Je kunt een beetje deel worden van zijn leven en zien waar hij van hield en wat hij verzamelde.” Eerder werden Elvis-tentoonstellingen in een verouderd bezoekerscentrum gehouden.

Bezoekers betalen 57.50 dollar voor toegang tot Graceland. In Gladys’ Diner kunnen ze een jaren vijftig-restaurant meemaken, inclusief blauwe stoelen en Presley’s lievelingsmaaltijd: een boterham met pindakaas en banaan, gebakken in spekvet.

Priscilla Presley opent het complex. Beeld ap
Priscilla Presley opent het complex.Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

De twee accountants die er tijdens de Oscars voor zorgden dat de verkeerde naam tot beste film werd uitgeroepen, gaan voorlopig door het leven met bodyguards aan hun zijde. Die zijn ingehuurd door werkgever PricewaterhouseCoopers (PWC) omdat de blunder hen verwensingen en zelfs doodsbedreigingen hebben opgeleverd. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde entertainmentsite TMZ op basis van bronnen rond het bedrijf.

Dat Warren Beatty en Faye Dunaway de verkeerde enveloppe in hun handen kregen waardoor La La Land in plaats van Moonlight tot beste film werd bestempeld, was de schuld van accountant Brian Cullinan. Sinds PricewaterhouseCoopers dat bekendmaakte kregen Cullinan en zijn ondergeschikte Martha Ruiz het zwaar te verduren op social media – zelfs foto’s van hun huizen werden verspreid. Genoeg reden voor PWC om de twee te beveiligen, aldus de bronnen tegen TMZ.

Cullinan en Ruiz zijn hun accountantsbaan overigens niet kwijt, maar mogen ‘m bij de Oscars niet meer uitoefenen.

Martha Ruiz en Brian Cullinan, de blunderende Oscar-accountants Beeld ap
Martha Ruiz en Brian Cullinan, de blunderende Oscar-accountantsBeeld ap

Shakira is voor een rechtbank in Madrid aangeklaagd wegens plagiaat. De Colombiaanse zangeres zou delen van de tekst en het refrein van haar met Carlos Vives gezongen nummer La Bicicleta, waarmee ze vorig jaar twee Grammy’s wonnen, hebben gekopieerd. De klacht is ingediend door de Cubaanse tekstschrijver en producer Livam die sterke gelijkenissen meent te herkennen met zijn nummer Yo te quiero tanto uit 1997.

Livam zou eind jaren negentig zijn nummer hebben aangeboden aan Sony Music Latina, de platenmaatschappij van Shakira. Volgens een ingeschakelde muziekexpert zouden Yo te queiro tanto en La Bicicleta ‘hetzelfde ritme’ en ‘dezelfde melodielijn’ hebben. Ook lijken de refreinen ‘yo te quiero, yo te quiero tanto’ (van Livam) en ‘que te sueño y que te quiero tanto’ (van Shakira en Vives) opvallend veel op elkaar.

De klacht volgt op een mislukte poging tot bemiddeling eind vorig jaar. Het is niet de eerste keer dat Shakira, echtgenote van Barcelona-voetballer Gerard Piqué, wordt aangeklaagd wegens plagiaat. Enkele jaren geleden beschuldigde de Colombiaan Jerry Rivera de zangeres ervan dat ze de trompetgeluiden in haar grote hit Hips Don't Lie ongevraagd had overgenomen van zijn nummer Amores Como El Nuestro. Later bleek dat Shakira wel degelijk de rechten had opgevraagd. Rivera bleek zelfs in het boekje van de cd te staan.

Drie jaar geleden oordeelde een Amerikaanse rechtbank dat Shakira’s hit Loca een kopie was van het nummer Loca Con Su Tiguere van de Dominicaanse zanger Ramon Arias Vazquez. Een jaar later werd dat oordeel echter teruggedraaid nadat bleek dat de cassette die zou aantonen dat Vazquez zijn nummer al in 1998 had uitgebracht niet deugde. Het type cassette bleek in dat jaar nog helemaal niet op de markt.

Overigens is Shakira niet alleen het doelwit van plagiaatbeschuldigingen. Eind vorig jaar verschenen er berichten dat de Colombiaanse zangeres een onderzoek heeft laten instellen naar de vele overeenkomsten tussen het nummer A Million Years Ago van Adele en haar eigen liedje Hay amores. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Shakira Beeld getty
ShakiraBeeld getty

Soepele camerabewegingen, close-ups en lekker veel natuurbeelden. De hand van de Amerikaanse regisseur Terrence Malick is direct zichtbaar in de nieuwe parfumreclame voor Guerlain. Notes of a Woman heet het filmpje van de mediaschuwe Malick, die alom wordt geprezen om films als Badlands, The Thin Red Line en The Tree of Life.

De hoofdrol is weggelegd voor actrice Angelina Jolie, sinds begin dit jaar het gezicht van het bekende make-up en geurmerk Guerlain. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat de 41-jarige Jolie weer in een reclamespot voor cosmetica te zien is. De laatste keer was in 2007 voor het merk Shiseido. Eerder was Jolie, die heeft laten weten dat al haar inkomsten van de Guerlain-reclame naar goede doelen gaat, het gezicht voor Louis Vuitton en St. John.

Notes of a Woman vertelt het verhaal over de ontwikkeling van een parfum van het in 1828 opgerichte Guerlain. Aangezien in de nieuwe geur noten van Guerlains eigen lavendel (de in Frankrijk groeiende Lavender Carla) zitten, zien we Jolie onder meer door een lavendelveld in de Provence huppelen.

En wie de muziek van de nieuwe parfumreclame meent te herkennen: dat klopt. Het is Awakening van Andy Quin, hetzelfde nummer dat Malick voor de trailer van zijn film To the wonder gebruikte. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Beeld uit het reclamefilmpje van Guerlain. Beeld YouTube
Beeld uit het reclamefilmpje van Guerlain.Beeld YouTube
Terrence Malick Beeld © Cineliz/AllPix
Terrence MalickBeeld © Cineliz/AllPix

Stripfiguur Guust Flater bestaat dinsdag zestig jaar. Om dat te vieren brengt uitgeverij Dupuis op 1 maart het nieuwe album 'Flaters verjaardag' uit. Hierin staan de zestig populairste en onvergetelijkste grappen van de onhandige postsorteerder. Het vorige album van antiheld Guust Flater verscheen in 1996, een jaar voor het overlijden van de Belgische tekenaar André Franquin.

Guust Flatern zag in februari 1957 het levenslicht in stripblad Robbedoes (Franse naam Spirou). Het leek tekenaar Franquin destijds een leuk idee een strippersonage te bedenken die 'geen enkele kwaliteit bezit, onnozel en niet knap is en zonder werk zit'. Franquin, die ook mee tekende aan de strips Marsupilami als ook Robbedoes en Kwabbernoot, kwam op de proppen met Guust Flater, die zijn dagen op de redactie van het stripblad Robbedoes doorbrengt met slapen, het eten van wonderlijke voedselcombinaties of het sleutelen aan onzinnige uitvindingen.

Daarbij gaat het nogal eens mis. Tot leed en ergernis van zijn collega’s die echter nooit lang boos kunnen blijven op de sympathieke antiheld. Van Guust Flater zijn in de loop der jaren 30 miljoen albums verkocht. Vanaf juni zullen de 22 eerder verschenen stripalbums van Guust Flater in een nieuwe hardcover versie worden heruitgebracht. Daarnaast krijgt dit populaire stripfiguur dit jaar een eigen postzegel en een munt ter waarde van 5 euro.

Guust Flater werd vertaald van het Catalaans tot het Esperanto en van het Turks tot het Zweeds. Behalve in België en Nederland is hij vooral populair in Frankrijk. Daar is hij bekend onder de naam Gaston Lagaffe. In de bibliotheek van het Centre Pompidou in Parijs loopt tot en met 10 april nog een tentoonstelling over de onhandige postsorteerder. Daarnaast beginnen binnenkort de opnames van een Franse film over Guust Flater. Eerder maakten de Fransen al een animatieserie van 78 afleveringen over Franquins strippersonage.

Ik was verliefd op Guust Flater

Je kunt verliefd worden op een stripfiguur en als kind was ik het op Guust Flater. Die opkruipende groene coltrui alleen al met dat strookje van zijn hemd, en dan zijn dunne, blote rug eronder! Dat lieve, slome hoofd met die zwarte ragebol! Die afgetrapte espadrilles aan zijn grote voeten! Ontzettend cool vond ik hem, alleen wist ik toen nog niet dat dat zo heette. Lees hier de volledige column terug van Sylvia Witteman.

Guust Flater Beeld Marsu 2010 By Franquin
Guust FlaterBeeld Marsu 2010 By Franquin

Een dag voor de Oscar-uitreiking werd in de Amerikaanse staat Californië al een voorproefje genomen op het prijzenfestival. Zaterdagnacht werden de Spirit Awards uitgereikt voor beste onafhankelijke film, en daarbij was Moonlight de grote winnaar.

De Amerikaanse arthousefilm won zes Spirit Awards, waaronder de felbegeerde voor beste film. Isabelle Huppert won de prijs voor beste actrice voor haar rol in de Franstalige film Elle, van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven. ‘Ik heb in zoveel onafhankelijke films gewerkt en ik denk dat onafhankelijkheid ervoor zorgt dat kunst wint’, aldus Huppert. De Franse actrice won eerder een Golden Globe en is genomineerd voor een Oscar.

De toespraken bij de Spirit-uitreiking waren al flink politiek getint, tegen president Donald Trump. De verwachting is dat de Oscar-uitreiking ook een politiek beladen avond wordt. Grote films die zondagnacht kans maken op een Oscar kwamen niet in aanmerking voor een Spirit omdat het geen onafhankelijke films zijn. Zondagnacht wordt duidelijk of Moonlight Oscars wint in een van de acht genomineerde categorieën. De afgelopen jaren waren Spotlight, Birdman en 12 Years a Slave grote winnaars bij de Spirit Awards.

Presentator Kerry Washington feliciteert acteur Mahershala Ali met zijn Award. Beeld getty
Presentator Kerry Washington feliciteert acteur Mahershala Ali met zijn Award.Beeld getty

Elle van Paul Verhoeven is verkozen tot beste Franse film van het jaar. De film, waarin Isabelle Huppert de hoofdrol speelt, kreeg de César voor beste film. In totaal was Elle genomineerd in elf categorieën. Huppert werd door de jury van de 'Franse Oscars' verkozen tot beste actrice.

Het was voor Huppert de tweede maal dat zij het beeldje won. De 63-jarige actrice, die in Elle een vrouw speelt die achter haar verkrachter aan gaat, was voor de zestiende keer genomineerd.

Bij de Golden Globes begin dit jaar viel Elle ook al in de prijzen: Huppert kreeg een prijs voor haar spel en Verhoeven nam het beeldje voor beste buitenlandse film in ontvangst. Begin februari volgde succes in Spanje: daar werd de film onderscheiden met een Goya voor beste Europese film. De Goyas zijn de belangrijkste Spaanse filmprijzen.

De Césars werden dit jaar voor de 42ste keer uitgereikt en gelden als de meest prestigieuze filmprijs van Frankrijk. Elle was de inzending van Frankrijk voor de Oscars, die dit weekend worden uitgereikt in Los Angeles, maar werd niet genomineerd.

Isabelle Huppert. Beeld afp
Isabelle Huppert.Beeld afp
Paul Verhoeven en zijn César. Beeld reuters
Paul Verhoeven en zijn César.Beeld reuters

Vijf boeken zijn genomineerd voor de vijfduizend euro grote Fotoboekenprijs 2017. Uit 185 Nederlandse inzendingen koos de jury onder voorzitterschap van fotoboekenkenner Edie Peters Dana Lixenberg met Imperial Courts, Bob Siers’ XXX, Mariken Wessels met Taking Off. Henry My Neighbour, Hanne van der Woude met Vivace en Xiaoxiao Xu met Aeronautics in the Backyard. Belangrijke criteria bij de nominaties zijn kwaliteit van de foto’s, vormgeving en relevantie.

De winnaar wordt bekend gemaakt op het FotoFestival Naarden, dat in mei en juni wordt gehouden. De prijs is de opvolger van de Foto Kees Schererprijs, die in 2015 laatstelijk werd toegekend. (Mark Moorman)

Het genomineerde fotoboek Imperial Courts van Dana Lixenberg. Beeld de Volkskrant
Het genomineerde fotoboek Imperial Courts van Dana Lixenberg.Beeld de Volkskrant

De 15 mooiste fotoboeken van 2016 volgens de Volkskrant

Dit zijn ze: de beste vijftien Nederlandse fotoboeken van 2016 volgens de Volkskrant. Het is nadrukkelijk géén top 15.

Een van de belangrijkste naoorlogse beeldhouwers van Duitsland, Fritz Koenig, is overleden. Hij stierf op 92-jarige leeftijd in zijn woning in het Beierse Landshut. Het werk van Koenig wordt gekenmerkt door geometrische, vooral abstracte figuren.

Een van zijn bekendste werken is het bolvormige kunstwerk The Sphere (ook wel Kugelkaryatide N.Y. geheten). Deze stond tot de terreuraanslag van 11 september 2001 tussen de twee torens van het World Trade Center. Het kunstwerk overleefde als door een wonder de aanslag, maar raakte wel beschadigd. Als aandenken aan terreur werd The Sphere neergezet in het New Yorkse Battery Park.

Andere bekende werken van Koenig zijn het monument voor de Bondsrepubliek Duitsland in voormalig concentratiekamp Mauthausen en het monument voor de slachtoffers van de aanval en gijzeling van de Israëlische sportdelegatie tijdens de Olympische Spelen in München in 1972. Meer werken van Koenig zijn te vinden voor de Duitse ambassade in Madrid, voor het Bellevue-paleis in Berlijn en op de Mariaplaats in Utrecht. Daar staat in een parkje de ‘steenroos’ – officieel Großes Sitzlandschaft geheten.

In 2010 besloot Koenig zich terug te trekken uit het publieke leven. Aanleiding was de dood van zijn echtgenote Maria, met wie hij in 1993 het grootste deel van zijn kunstwerken doneerde aan het beeldhouwmuseum van Landshut.

The Sphere vlak na de aanslagen van 11 september 2001. Beeld Reuters
The Sphere vlak na de aanslagen van 11 september 2001.Beeld Reuters

Een mooi eerbetoon aan de overleden zanger George Michael door zijn voormalige bandleden van Wham. David Bowie die twee postume Brit Awards kreeg, waaronder die voor beste album (Blackstar) – prijzen die de zanger bij leven nooit heeft mogen krijgen. En een totale afwezigheid aan politiek getinte boodschappen bij de diverse dankwoorden van artiesten bij het in ontvangst nemen van de belangrijkste Britse muziekprijzen.

Geen sneer naar Donald Trump of de Brexit. Het was de voorbije weken nog niet voorgekomen bij de verschillende uitreikingen van film- en muziekprijzen. Of het nou de Golden Globes, de Bafta’s of de Grammy’s betrof, er was altijd wel een acteur of muzikant die het immigratiebeleid van de Amerikaanse president Trump of het Britse vertrek uit aan de Europese Unie aan de kaak stelde. Vaak gebeurde dat in harde bewoordingen, soms in een subtiele en pijnlijk rake toespraak.

Neem Meryl Streep die het over een zekere 'presidentiële bullebak' had zonder daarbij zijn naam te noemen. Nu al wordt reikhalzend uitgekeken naar haar dankwoord mocht zij haar Oscar-nominatie verzilveren bij de uitreiking van de Oscars aankomende zondag. En wat doen andere acteurs en actrices nu zelfs de bekende auteur John Irving in zijn gastcolumn in The Hollywood Reporter.winnaars van de belangrijkste filmprijzen heeft opgeroepen een politiek statement te maken in hun speech?

Des te opmerkelijker dus dat er bij de Brit Awards woensdagavond geen politiek getinte boodschappen te horen waren. Betekent dit dat er helemaal geen knipoog naar de actualiteit was in de 02 Arena in Londen? Jazeker, met dank aan zangeres Katy Perry, die er haar nieuwe single Chained To The Rhythm kwam zingen. Een überpoppy, haast jarentachtig-liedje waarin de Amerikaanse zangeres ons oproept even de huidige ellende te vergeten, te blijven dansen en iets moois van het leven te maken.

Tijdens haar optreden werd Katy Perry op het podium van de O2 Arena begeleid door enorme skeletten, van wie de één een donker pak en rode stropdas droeg en de ander een rode jurk. En laat dat nou net de kleding zijn die de Amerikaanse president en de Britse premier Theresa May droegen toen beide regeringsleiders elkaar recent ontmoetten in Washington.

Van Katy Perry is bekend dat zij Hillary Clinton een warm hart toedraagt en een hekel heeft aan Trump. Op de Britse premier May kwam de laatste weken veel kritiek, omdat zij niet openlijk afstand nam van het omstreden inreisverbod dat door de Amerikaanse president werd ingesteld. Ook haar voorgenomen plan om Trump in Londen te ontvangen heeft tot grote protesten onder de Britten geleid.

Op social media reageerden veel Britten en fans van de populaire zangeres van hits als Dark Horse en Firework positief op haar statement. Toch was niet iedereen even blij met de skeletten: Alec Shelbrooke, een partijgenoot van premier May bij de Britse Conservatieven, liet weten ‘de arrogantie niet te kunnen waarderen van een linksig type die geen idee heeft van wat er gebeurt in de wereld’. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Wat valt er te leren van dankwoord koningin Streep?

Bij de Golden Globes deed Meryl Streep voor hoe je dat doet, speechen over Trump. Wat kunnen haar collega's ervan leren? De Volkskrant laat wetenschappers en experts aan het woord over de methode-Streep.

Ruim een jaar na zijn dood wint David Bowie alsnog twee van de belangrijkste muziekprijzen van Groot-Brittannië. Op de Brit Awards kreeg hij de prijs voor beste mannelijke soloartiest én voor beste album (Blackstar).

Aan Michael C. Hall de eer om de awards in ontvangst te nemen. De Amerikaanse acteur speelt de hoofdrol in de musical Lazarus, geschreven en gearrangeerd door Bowie en toneelschrijver Enda Walsh. 'Als David Bowie hier vanavond had kunnen zijn, dan was hij er waarschijnlijk niet geweest', zei Hall, die zei vereerd te zijn de prijzen in ontvangst te nemen. Andere kanshebbers waren onder meer Craig David en Kano.

In januari 2016 verscheen Bowies afscheidsplaat, Blackstar. Dat het zijn afscheidsplaat was bleek twee dagen na de release, toen het Britse popicoon overleed. Zijn naderende dood had Bowie min of meer aangekondigd in een van de liedjes: Lazarus.

Michael C. Hall neemt prijs in ontvangst. Beeld afp
Michael C. Hall neemt prijs in ontvangst.Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters

Rapper Ismo uit Breda heeft zich volgens het gerechtshof in Den Bosch toch schuldig gemaakt aan het beledigen van joden en homoseksuelen. In eerste aanleg werd Ismo nog vrijgesproken, omdat zijn uitingen volgens de rechtbank in Breda binnen de vrijheid van meningsuiting vielen.

In hoger beroep werd Ismo dinsdag toch veroordeeld tot een geldboete van 1500 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk. In zijn nummer Eenmans kwamen twee passages voor die volgens justitie discriminerend zijn: 'Flikkers geef ik geen hand' en 'Ik haat die fucking joden nog meer dan de nazi's'.

Het hof vindt dat Ismo zijn vrijheid van artistieke expressie heeft misbruikt om beledigingen te uiten. De rapper had zelf aangevoerd dat hij met 'flikkers' geen homo's bedoelde, maar dat vinden de rechters niet aannemelijk.

Dat grove bewoordingen bij het muziekgenre horen, rechtvaardigt de beledigingen volgens het hof niet. Als er geen cassatie komt in de zaak, moet Ismo de videoclip van het nummer van zijn YouTube-account verwijderen.

Ismail Houllich op 'zijn' bankje op het Nolensplein in Breda. Beeld
Ismail Houllich op 'zijn' bankje op het Nolensplein in Breda.Beeld

Jan Smit sluit zich aan bij de Toppers. De Volendamse zanger gaat vanaf mei optreden met René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom. Tijdens de concerten eind mei in de Amsterdam Arena treedt Jan Smit voor het eerst op met de Toppers.

‘Ik heb hier al jaren naar uitgekeken en nu is het eindelijk zover. Ik ben al aan het oefenen’, zei Jan Smit bij de bekendmaking in het tv-programma RTL Late Night. Dit jaar wordt de Volendamse zanger zogenaamd 'gedoopt' tijdens de jaarlijkse concerten van de mannengroep in de Amsterdam Arena. ‘Ik kan dit jaar een beetje inwerken’, aldus de populaire Volendamse zanger. ‘Volgend jaar ben ik eindelijk echt de vierde Topper.’

Volgens René Froger past Jan Smit erg goed bij de Toppers. ‘Hij heeft volgens mij geen aflevering gemist. Dan krijg je een appje van hem: 'te gek vanavond'. Hij is van huis uit zo'n Toppers-fan en hij is ook te gast geweest’, zei Froger.

Het is niet voor het eerst dat de Toppers, die in 2009 meededen aan het Eurovisie Songfestival in Moskou, een kwartet vormen. In 2010 en 20111 waren ze ook met z'n vieren, toen zowel Gerard Joling als Gordon terugkeerde en Jeroen van der Boom al deel uitmaakte van de groep. Na 2011 stapte Gordon definitief uit de Toppers.

De Toppers treden sinds 2005 enkele keren per jaar op in de Amsterdam Arena. Op de concerten, met vooral bekende meezingers, komen jaarlijks honderdduizenden bezoekers af. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 mei staan de Toppers weer in de Amsterdam Arena, het thema van dit jaar is Wild West, Thuis Best. De dresscode is country rood met glitters.

Jan Smit Beeld anp
Jan SmitBeeld anp

De bekende gitarist Larry Coryell is zondag op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn platenlabel bekendgemaakt. Coryell was een pionier in het mengen van muziekstijlen jazz en rock. Hij kreeg daardoor de bijnaam 'the godfather of fusion'.

De in Texas geboren Coryell verhuisde in 1965 naar New York. Hij bracht meer dan zestig solo-albums uit en werkte samen met grote namen als Miles Davis en Chet Baker. De gitarist had voor aankomende zomer nog een tournee met zijn band The Eleventh House op de planning staan. Zijn laatste album verscheen in oktober vorig jaar.

De muzikant overleed in zijn slaap, nadat hij eerder dit weekend twee keer had opgetreden in een jazzclub in New York.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Maarten 't Hart is zondag onderscheiden met de J.M.A. Biesheuvelprijs. Hij kreeg de prijs, die voor de derde keer werd uitgereikt, voor zijn bundel 'De Moeder van Ikabod'. De J.M.A Biesheuvelprijs is in het leven geroepen om 'het korte verhaal de status te geven die het verdient' en te laten zien dat het een 'volwaardig, prachtig genre is'. De jury van de prijs roemt het 'aanstekelijke schrijfplezier' en de 'ongeëvenaarde stijl' van 't Hart (72).

Kleurrijke personages en subtiele excentriciteit sporen de lezer voortdurend aan om door te lezen, aldus de uitreikers van de literaire onderscheiding. Op de shortlist stonden ook schrijvers A.H.J. Dautzenberg, Bertram Koeleman, A.N. Ryst en Kira Wuck. Als winnaar won Maarten 't Hart ruim 5.000 euro. Het prijzengeld is met crowdfunding opgehaald. De naar schrijver Maarten Biesheuvel vernoemde prijs werd zondag uitgereikt in Amsterdam.

Schrijver Maarten 't Hart. Beeld anp
Schrijver Maarten 't Hart.Beeld anp

Recensie
't Harts gelatenheid is zijn handelsmerk, net als het romantische terugblikken, de licht melancholische ondertoon, en ja, die verrukkelijke beschrijvingen van het weer zo nu en dan, of af en toe een loofrijk laantje. Grote verrassingen bevat deze verzameling niet, maar De moeder van Ikabod is een sympathieke bundel.

Acteur en performancekunstenaar Shia LaBeouf verplaatst zijn anti-Donald Trump installatie naar de stad Alburquerque in de staat New Mexico. Het project van de 30-jarige acteur, He Will Not Divide Us genaamd, bestaat uit een camera waarin mensen zowel LaBeouf als voorbijgangers eindeloos het motto 'he will not divide us' (hij zal ons niet verdelen) herhalen.

LaBeouf (die het project samen bedacht met Luke Turner en Nastja Säde Rönkkö) bracht de camera op 20 januari, de dag van de inauguratie van Donald Trump, aan op een buitenmuur van het Museum of the Moving Image in New York. De livestream vanaf die camera gaat 24 uur per dag door en eindigt op de laatste dag dat Trump president is.

Op 10 februari schortte het New Yorkse museum de installatie op, nadat LaBeouf meerdere malen in aanraking was gekomen met demonstranten en de politie. LaBeouf en de andere twee kunstenaars uitten hun woede daarover in een verklaring. Volgens hen beging het museum een grote fout door op 29 januari een politieke rally bij het kunstwerk te organiseren. Dit veranderde de context waarin het werk gezien moet worden en trok mensen met slechte bedoelingen aan, aldus de kunstenaars. Meerdere malen waren er neonazistische, antisemitische en seksistische boodschappen te zien via de livestream, die niet gemodereerd wordt.

He Will Not Divide Us krijgt nu een tweede kans van het El Rey Theater in de stad Alburquerque, de grootste stad in New Mexico.

Screenshot van de livestream He Will Not Divide Us. Beeld screenshot
Screenshot van de livestream He Will Not Divide Us.Beeld screenshot
Shia LaBeouf voor de camera van He Will Not Divide Us in New York. Beeld afp
Shia LaBeouf voor de camera van He Will Not Divide Us in New York.Beeld afp

Het wereldberoemde Russische legerkoor Alexandrov Ensemble heeft zijn eerste optreden gegeven sinds de vliegtuigcrash op 25 december vorig jaar. Een militair vliegtuig was op weg naar de Syrische kustplaats Latakia, maar stortte neer in de Zwarte Zee. Bij de ramp kwamen alle 92 inzittenden om het leven, waaronder 64 koorleden die in de Russische basis in Latakia een concert zouden geven.

De overleden koorleden zijn door nieuwe vervangen. Ze werden na audities geselecteerd door het Russische ministerie van Defensie. ‘Op 25 december heeft een tragedie onze vrienden het leven gekost’, zei viceminister van Defensie Nikolai Pankov vlak voor het optreden in het Russisch legertheater in Moskou. ‘Maar het leven gaat door. Het is onze plicht tegenover hen dit unieke ensemble te behouden.’

De koorleden hadden militaire kleding aangetrokken en ontroerden met een tiental Russische volksliedjes het publiek. Dat bestond voornamelijk uit soldaten in uniform. Het Alexandrov Ensemble bestaat uit een mannenkoor, een vrouwenkoor en een dansgroep. Het werd in 1982 opgericht als het Rode Leger-koor, symbool voor de culturele en militaire macht van de Sovjet-Unie.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie nam het zijn oude rol opnieuw op. Vandaag sterkt het nog steeds de Russische patriottische gevoelens. Zo toerde het over het schiereiland de Krim, nadat dat in 2014 door Rusland was geannexeerd. Na een reeks concerten in Moskou gaat het Alegerkoor binnenkort op tournee door Europa.

Het Alexandrov Ensemble. Beeld ap
Het Alexandrov Ensemble.Beeld ap

Het Davis Museum in de Amerikaanse staat Massachusetts heeft alle kunstwerken gemaakt of gedoneerd door immigranten weggehaald of afgedekt. Hiermee wil het museum aantonen wat er kan gebeuren als gevolg van het inreisverbod van president Donald Trump.

Volgens The Independent gaat het om zo’n 20 procent van de gehele kunstcollectie. Over sommige werken is een doek gehangen, andere zijn weggehaald. Van de Afrikaanse collectie werd zelfs 80 procent weggehaald, omdat veel werken ooit werden gedoneerd door een Poolse immigrantenfamilie. Ervoor in de plaats is een wit kaartje geplaatst met daarop ‘gemaakt of gedoneerd door een immigrant’ in zwarte blokletters.

Zo ook op de plaats waar normaal gesproken het portret hangt van George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten. Dat is opmerkelijk aangezien komende maandag Amerika Presidents’ Day viert, een feest dat oorspronkelijk was bedoeld om de verjaardag van president Washington te vieren. Het George Washington-portret is geschilderd door Adolf Ulrik Wertmuller, een Zweed. Toen zijn familie emigreerde naar Amerika, schonk die het schilderij aan het Davis Museum.

Het inreisverbod voor mensen uit zeven moslimlanden werd eind januari door de Amerikaanse president Trump vastgelegd in een decreet. De maatregel leidde tot wereldwijd protest. Een federale Amerikaanse rechter in Seattle besloot tot schorsing van de maatregel omdat hij oordeelde dat de Amerikanen er schade van ondervinden en het discriminatie in de hand werkt. Daarop heeft het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken begin februari het inreisverbod officieel ingetrokken.

Op een persconferentie donderdag kondigde Trump aan dat er een ‘nieuw uitgebreid wetsvoorstel komt om het Amerikaanse volk te beschermen’.

Een medewerker van het Davis Museum bedekt een kunstwerk dat gemaakt is of gedoneerd door immigranten. Beeld ap
Een medewerker van het Davis Museum bedekt een kunstwerk dat gemaakt is of gedoneerd door immigranten.Beeld ap

Het zijn onzekere tijden in de wereld: de Brexit, het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, en de chaos rond het presidentschap van Donald Trump in de Verenigde Staten stemmen menigeen somber. Geen wonder dus dat diverse columnisten en filmrecensenten ons de voorbije maanden gretig wezen op de bioscoopsucces La La Land, de aanstekelijke en vrolijke Hollywoodfilm waarmee je voor even aan de huidige duistere werkelijkheid kan ontsnappen.

Die behoefte aan een lichtpuntje vertaalde zich ook bij de keuzen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die kwistig strooide met nominaties voor de retromusical van regisseur Damien Chazelle. La La land behaalde een recordaantal Oscarnominaties, veertien in totaal, evenveel als All About Eve (1950) en Titanic (1997). En nu heeft de feelgoodfilm met Emma Stone en Ryan Gosling in de hoofdrol ook de mysterieuze straatkunstenares Bambi tot een kunstwerk geïnspireerd dat een hit is op social media.

Bambi laat in haar muurschildering Trump met de Britse premier Theresa May onder de noemer Lie lie land (land vol leugens) onbezorgd de toekomst tegemoet dansen. Een duidelijke verwijzing naar de Oscarfavoriet La La Land. Tegenover de Huffington Post gaf de straatkunstenares –die vaak de ‘vrouwelijke Banksy’ wordt genoemd - een korte uitleg over haar nieuwe werk dat in Cross Street staat, in de Londense wijk Islington: ‘Het idee voor deze muurschildering heb ik gekregen toen ik al die posters van ‘La La Land’ in Londen zag hangen. Zo’n gelukkig stelletje dat ronddanst, zonder ook maar enige zorg aan zijn hoofd. Terwijl de film toch in de bioscoopzalen verscheen tijdens een donkere politieke periode in de wereld.’

Evenals de wereldberoemde straatkunstenaar Banksy houdt Bambi haar identiteit angstvallig geheim. Toch kan ze op grote belangstelling rekenen van bekende sterren als Rihanna, Robbie Williams, Brad Pitt en Adele. Bambi is naar eigen zeggen geïnteresseerd in ‘liefde en vreugde verspreiden’ met haar kunst. Op social media kan haar nieuwste kunstwerk dan ook op veel bijval rekenen.

null Beeld ap
Beeld ap

Wie gaat er nou zingen in de regen?

Natuurlijk gaat u niet halverwege een gesprek ineens zingen of tapdansen. Waarom werkt het dan op het witte doek wel? Omdat daar zes wetten gelden die tezamen dat kleine stukje grensland tussen realiteit en utopie bewaken.

De 83-jarige Frans-Poolse cineast Roman Polanski wil naar de Verenigde Staten terugkeren om een punt te zetten achter de verkrachtingszaak die hem al veertig jaar achtervolgt. Zijn enige voorwaarde: hij wil niet achter de tralies gezet worden. Dat heeft Polanski's advocaat donderdag gemeld.

In een brief aan de rechtbank van Los Angeles stelt de advocaat dat Polanski een acceptabele schikking wil. In 1977 gaf Polanski toe dat hij een 13-jarig meisje verkracht had tijdens een fotoshoot, een jaar later vluchtte hij naar Frankrijk. Die zaak haalde in 2005 weer de volle actualiteit nadat de Amerikaanse overheid een internationaal arrestatiebevel tegen de cineast had uitgeschreven. Voor dat jaar werd hij nooit aangehouden omdat hij vooral in Zwitserland en Polen verbleef. Die landen hebben hem niet uitgeleverd. Volgens Polanski is hij in de Verenigde Staten onjuist behandeld door een rechter en openbaar aanklagers.

De regisseur won in 2002 een Oscar voor zijn film The Pianist. Advocaat Harland Braun heeft nu aan een rechter in de Amerikaanse stad Los Angeles gevraagd of een getuigenis van een aanklager openbaar gemaakt kan worden. De man had in 2010 een verklaring afgelegd waarin hij volgens de advocaat zegt dat Polanski al genoeg is gestraft doordat hij 300 dagen vast heeft gezeten in Zwitserland in de aanloop naar een mislukte uitlevering. Het verzoek van de advocaat wordt later deze maand behandeld. Zijn slachtoffer, Samantha Geimer, heeft zelf de media opgezocht om te zeggen dat ze hem vergeeft. Ze wil dat de zaak opgeschort wordt.

Regisseur Roman Polanski. Beeld afp
Regisseur Roman Polanski.Beeld afp

De uit Aleppo gevluchte Syrische Hala Kamil mag toch naar de Oscaruitreiking in Los Angeles, die eind deze maand plaatsvindt. Kamil en haar vier kinderen zijn de hoofdpersonen in de korte documentaire Watani: My Homeland, die is genomineerd voor een Oscar.

Vanwege het inreisverbod dat door de Amerikaanse president Donald Trump werd afgekondigd voor reizigers uit zeven moslimlanden, bestond er lang onduidelijkheid of Kamil bij de uitreiking mocht zijn. Het inreisverbod werd begin deze maand opgeschort door de Amerikaanse rechter, waardoor de in Duitsland woonachtige Kamil een nieuw visum kon aanvragen. Dat is nu toegekend.

‘Toen ik hoorde dat ik alsnog bij de Oscars mocht zijn voelde ik me trots en gelukkig’, aldus de Syrische vrouw in een verklaring. Haar aanwezigheid bij de Oscars is ‘bitterzoet’, zegt ze, omdat haar echtgenoot Abu Ali sinds 2013 vermist is. Hij werd ontvoerd door Islamitische Staat (IS) en Kamil gaat er vanuit dat hij gedood is.

Voor Watani: My Homeland filmde regisseur Marcel Mettelsiefen Hala Kamil en haar kinderen drie jaar lang, zowel in Aleppo als tijdens hun vlucht naar Duitsland. De vrouw hoopt dat ze met haar bezoek aan de VS de aandacht kan vestigen op de situatie in Syrië.

Boycot
De Iraanse filmmaker Asghar Farhadi, genomineerd voor de beste buitenlandse film met The Salesman, liet na het invoeren van het inreisverbod weten dat hij de Oscars zou boycotten. Ook nu hij na het blokkeren van de immigratiemaatregel door de rechter de VS wel in zou kunnen, doet hij dit toch niet: Farhadi heeft laten weten dat hij op de avond van de Oscaruitreiking een vertoning van The Salesman zal organiseren in Londen.

null Beeld anp
Beeld anp

Diversiteit is steeds meer een ding in de modewereld. Maar dat het niet echt snel lijkt te willen gaan bewijst wel het feit dat tijdens de 299 shows die vorig jaar in de fashionsteden New York, Parijs, Londen en Milaan werden gelopen slechts een kwart van de 8.832 modellen niet blank was, aldus cijfers van The Fashion Spot. Bovendien liepen slechts tien transgender-modellen mee op de catwalk en dertien vrouwen van boven de 50 jaar.

Toch zijn er alleen al dit jaar twee belangrijke momenten aan te wijzen die zelfs voor de grootste doemdenkers aantonen dat er – hoe langzaam ook – wel degelijk sprake is van verandering in de modewereld. Eerst was daar de moeder aller mode-uitgaven, de Amerikaanse Vogue, die op de cover van het jubileumnummer toonde dat het perfecte plaatje niet altijd graatmager en wit hoeft te zijn. Nu gaat de Franse Vogue misschien nog wel een stap verder door op het omslag van het maartnummer de Braziliaanse transgendermodel Valentina Sampaio te plaatsen.

In haar voorwoord schrijft hoofdredacteur Emmanuelle Alt van Vogue Paris dat Valentina Sampaio absoluut op gelijke voet staat met andere iconische vrouwen in de mode. ‘Op een klein detail na: Valentina, de femme fatale, is geboren als een jongen. Het is een detail dat je liever niet hoeft te vermelden, maar Valentina siert deze maand de cover van Vogue, niet alleen omwille van haar schoonheid en sprankelende persoonlijkheid, maar omdat ze ook een jarenlange moeizame strijd heeft gekend om aanvaard te worden.’

Het Braziliaanse model, dat 32 duizend volgers op Instagram heeft, speelde eerder al een belangrijke rol in een campagne van L’Oréal. Ook sierde de 19-jarige Braziliaanse afgelopen oktober de cover van Elle in eigen land. Daarnaast wordt ze genoemd als mogelijk eerste transgender-engel bij de beroemde jaarlijkse lingerieshow van Victoria´s Secret.

Overigens is Sampaio niet het eerste transmodel dat haar opwachting maakt in een uitgave van Vogue. Enkele jaren geleden profileerde het modeblad het bekendste transgendermodel ter wereld, de Bosnische Andreja Pejic. Zij stond echter niet op de cover. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Valentina Sampaio Beeld Instagram
Valentina SampaioBeeld Instagram

Anouk is uitgeroepen tot 'de grootste rockster van Nederland' en is daarom maandagavond bekroond met de Oeuvre Edison. Dat gebeurde bij de jaarlijkse uitreiking van de Edison Pop-prijzen in de Gashouder in Amsterdam. De Edison is de oudste muziekprijs in ons land en wordt al sinds 1960 uitgereikt in de genres klassiek, jazz en pop. De winnaars krijgen een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d'Hont.

‘Ze is ongrijpbaar, zoals alle grote kunstenaars en artiesten dat zijn, een autonome muzikant die staat voor haar keuzes, voor haar carrière, die zich door niemand van haar eigen visie laat afbrengen’, luidt het oordeel van de jury. ‘Ze kijkt niet in de achteruitkijkspiegel maar voortdurend vooruit, naar nieuwe muziek om te ontdekken, nieuwe stijlen om mee te experimenteren, nieuwe plannen, nieuwe energie.’ Anouk was zelf niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

Verder werden er prijzen uitgereikt in tien categorieën. Zo won Douwe Bob de Edison Pop voor zijn album Fool Bar. Kensington ging er met de prijs vandoor in de categorie rock voor Control. De prijs voor beste hiphopact was voor Rotterdam Airlines met Gate 16 en Weval mocht naar huis met de Edison Dance voor de gelijknamige plaat. Broederliefde scoorde de prijs voor beste album: Hard Work Pays Off 2 en Martin Garrix ft. Bebe Rexha maakte volgens de jury met In The Name Of Love de beste song.

Klangstof (Close Eyes To Exit) won in de categorie alternative, Indian Askin werd met Sea Of Ethanol uitgeroepen tot beste nieuwkomer en André Hazes Jr. scoorde een Edison Volksmuziek met Leef. Typhoon en regisseur Ivan Barbosa gingen er met de prijs vandoor voor beste videoclip (We zijn er).

Zangeres Anouk. Beeld ANP
Zangeres Anouk.Beeld ANP

Op de streamingdiensten Spotify, Apple Music, Napster, Amazon en iHeartRadio is de muziek van de vorig jaar overleden popster Prince weer te beluisteren. Fans kunnen alle platen van The Purple One beluisteren die tussen 1978 en 1996 zijn verschenen. Het gaat om bijna twintig studioalbums, waarop hits als Purple Rain, Kiss, Raspberry Beret, 1999 en Little Red Corvette staan.

Tot nu toe kon de muziek van Prince alleen worden gestreamd via concurrent Tidal. Tidal zei de exclusieve rechten in handen te hebben, maar daar dachten de erfgenamen anders over. Zij bleken een overeenkomst te hebben getekend met Universal. De nabestaanden van Prince kregen onlangs bericht dat ze achterstallige belastingen van de overleden wereldster moeten betalen. Het zou gaan om een bedrag van 100 miljoen dollar (94 miljoen euro). Hierdoor was een deal van de nabestaanden met andere partners noodzakelijk.

Prince stierf op 21 april vorig jaar op 57-jarige leeftijd. De artiest uit Minneapolis gold zowel als een pionier als een scepticus als het ging om het online aanbieden van zijn muziek. In 2001 startte Prince de onlinebetaaldienst NPG Music Club, maar een dag later haalde hij deze alweer offline. Daarnaast diende hij diverse claims in tegen mensen die zonder toestemming zijn videoclips, liedjes of optredens op YouTube zetten.

Twee jaar geleden liet Prince zijn muziek online verwijderen, behalve van de dienst Tidal van rapper Jay Z. Prince vond de vergoeding die hij van andere streamingdiensten kreeg te mager. Nu is Prince dus weer bij Spotify, Apple Music, Napster, Amazon en iHeartRadio te beluisteren. Het is niet duidelijk of Deezer, SoundCloud Go en Google Music de muziek van Prince ook zullen mogen streamen.

La La Land is bij de jaarlijkse uitreiking van de filmprijzen van de Britse Film- en Televisieacademie (BAFTA) uitgeroepen tot beste film. In totaal werd La La Land vijf keer bekroond door de Britse filmindustrie.

De musicalfilm leverde Damien Chazelle ook de prijs voor de beste regie op en Emma Stone de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Verder werd de originele muziek van Justin Hurwitz met een Bafta onderscheiden en kreeg Linus Sundgren de prijs voor de beste cinematografie. De Bafta voor de beste acteursprestatie ging naar Casey Affleck, voor zijn optreden in Manchester by the Sea.

De prijs voor de beste mannelijke ondersteunende rol was voor Dev Patel (Lion), die voor de beste vrouwelijke ondersteunende rol voor Viola Davis in Fences. De prijs voor de beste niet-Engelstalige film ging naar het Hongaarse drama Son of Saul van Laszlo Nemes en Gabor Sipes. Tom Holland kreeg de onderscheiding voor 'rijzende ster', de enige Bafta die door het publiek wordt toegekend.

La La Land viel eerder al ruim in de prijzen bij de Golden Globes. De film is ook een recordaantal van veertien keer genomineerd voor een Oscar. De romantische musical ging op de Directors Guild Awards al aan de haal met de hoofdprijs. ging eerder al aan de haal met zeven Golden Globes en won ook de filmprijs van de Amerikaanse producers (Producers Guild of America).

Actrice Emma Stone en regisseur Damien Chazelle met hun Bafta's voor La La Land. Beeld getty
Actrice Emma Stone en regisseur Damien Chazelle met hun Bafta's voor La La Land.Beeld getty

De Hygiena's hebben zaterdag de juryprijs van het Leids Cabaret Festival gewonnen. Felix Heezemans werd door het publiek aangewezen als de winnaar en mocht de publieksprijs mee naar huis nemen. Het Vlaamse cabarettrio de Hygiena's bestaande uit Tom De Rons, Jeroen Maris en David Vennix, verraste de jury positief met hun 'Vlaamse absurdisme'.

Volgens de deskundigen laat het drietal met hun vaart en rolverdeling zien dat ze zich kunnen onderscheiden van de vele solisten in de theaters. 'Met hun van veel fantasie getuigende absurde invallen hebben de Hygiena's ons verrast en nieuwsgierig gemaakt naar méér', aldus het juryrapport.

Vorig jaar won Martijn Kardol zowel de jury- als de publieksprijs. De prijs voor jong cabarettalent werd eerder gewonnen door onder anderen Lebbis en Jansen, Sanne Wallis de Vries, Najib Amhali en Javier Guzman.

De schouwburg in Leiden, waar jaarlijk het Leids cabaretfestival wordt gehouden. Beeld anp
De schouwburg in Leiden, waar jaarlijk het Leids cabaretfestival wordt gehouden.Beeld anp

Het straatkunstwerk dat de Amerikaanse acteur Shia LaBeouf verzon als protest tegen president Donald Trump is stopgezet. Het Museum of the Moving Image in de New Yorkse wijk Queens besloot dit nadat het kunstwerk tot meerdere arrestaties had geleid, waaronder die van LaBeouf zelf. Dat meldt The New York Times.

Volgens het museum vormt het werk een 'ernstig en voortdurend gevaar voor de openbare orde'. De creatie was niet veel meer dan een aan het museum bevestigde camera. Voorbijgangers werden uitgenodigd de zin 'hij zal ons niet verdelen', tevens de titel van het kunstwerk, voor de camera uit te spreken.

De filmster maakte zelf ook enkele malen zijn opwachting voor de camera. Zo was te zien hoe hij in een handgemeen raakte met een voorbijganger die racistische taal uitsloeg. Later was te zien hoe LaBeouf werd gearresteerd. Het doel van LaBeouf was de beelden rechtstreeks online te plaatsen gedurende de regeerperiode van Trump. In plaats van vier of acht jaar is nu al na drie weken het doek gevallen. Op de website van LaBeoufs kunstwerk staat nu te lezen dat het museum op 10 februari 2017 'het project in de steek liet'.

Shia LaBeouf voor zijn kunstinstallatie in New York. Beeld epa
Shia LaBeouf voor zijn kunstinstallatie in New York.Beeld epa

Katy Perry heeft vrijdag onverwachts haar nieuwe single Chained To The Rhythm online gezet. Het nieuwe nummer van de populaire Amerikaanse zangeres komt twee dagen voor haar aangekondigde optreden bij de Grammy Awards in Los Angeles van komende zondag.

Op Chained To The Rhythm, dat een überpoppy, haast jaren tachtig sound heeft, is naast Kate Perry ook Skip Marley te horen. Het liedje werd geschreven door Perry en Marley in samenwerking met collega-artiest Sia. Perry roept in Chained To The Rhythm de wereld op even de huidige ellende te vergeten en te blijven dansen en iets moois van het leven te maken.

Het nieuwe nummer is de voorloper van het nog titelloze vierde album van Perry dat later dit jaar verschijnt. Eerder werd de lancering van de plaat uitgesteld vanwege de verkiezingsoverwinning van Donald Trump afgelopen november. Dat Trump en niet Hillary Clinton de 45ste president van de Verenigde Staten is geworden, bleek een enorme klap voor Perry. De zangeres van hits als Dark Horse, Roar, Hot & Cold en Firework was een openlijke voorstander van de verliezend presidentskandidaat van de Democraten.

Perry besloot haar vierde plaat – het geflopte album dat zij onder haar eigen naam Katy Hudson in 2001 uitbracht, wordt meestal niet meegerekend – uit te stellen om tekstueel allerlei liedjes aan te passen. Naar eigen zeggen om de nummers beter aan te laten sluiten bij de huidige realiteit. Muziekcritici en fans kijken reikhalzend uit naar de opvolger van One of the boys (2008); Teenage dream (2010) –waarmee Perry het record evenaarde van King of Pop Michael Jackson met vijf nummer-1 hits in de Amerikaanse hitlijsten- en Prism (2013).

Die laatste plaat maakte van Perry de best verkopende vrouwelijke artiest van Amerika en leidde wereldwijd tot 151 uitverkochte concerten. Daarnaast zorgde Perry met haar optreden tijdens de rust van de Super Bowl van 2015 voor het best bekeken muzikale optreden ooit tijdens het belangrijkste Amerikaanse sportevenement van het jaar.

Katy Perry Beeld ap
Katy PerryBeeld ap

Anton Corbijn heeft de nieuwste clip van Depeche Mode geregisseerd. Where's The Revolution is de nieuwe single van de Britse synthpopband en de voorloper van het album Spirit dat op 17 maart verschijnt. Spirit is de eerste samenwerking met producer James Ford van Simian Mobile Disco.

In Corbijns zwart-witfilmpje van het politiek getinte Where's The Revolution roepen zanger Dave Gahan en de andere leden van Depeche Mode op om te blijven protesteren tegen het huidige politieke klimaat in de Verenigde Staten. Ze vragen zich af waar de revolutie blijft, hoe het kan dat we als maatschappij al zo hebben geleden, maar nog niets ondernomen. Daarbij maakt Corbijn in de clip allerlei verwijzingen naar een fascistische regime.

Corbijn werkte in het verleden al vaker samen met Depeche Mode. Zo maakte de Nederlandse fotograaf en regisseur eerder videoclips bij hits als Personal Jesus, Enjoy The Silence en Heaven.

Daarnaast regisseert Corbijn al sinds begin jaren tachtig clips en ontwerpt albumhoezen voor talloze andere bekende bands en artiesten, waaronder U2, Coldplay, The Killers en Metallica. Absoluut hoogtepunt van Corbijn is de film Control, over de Britse postpunkgroep Joy Division.

Anton Corbijn Beeld Els Zweerink
Anton CorbijnBeeld Els Zweerink

Oprah Winfrey heeft flink verdiend aan de doorverkoop van een schilderij van Gustav Klimt (1862-1918). De voormalige tv-host zou volgens Bloomberg diens Portret van Adele Bloch-Bauer II in 2006 voor 87,9 miljoen dollar (circa 80 miljoen euro) op een veiling van Christie’s hebben gekocht. In de zomer van vorig jaar zou ze het doek aan een Chinese verzamelaar hebben doorverkocht voor 150 miljoen dollar – grofweg een rendement van 70 procent.

Het portret, dat vanaf 2014 was te zien in het MoMA (Museum of Modern Art) in New York zonder dat bekend was wie de eigenaar was, is het tweede dat Klimt maakte van de vrouw van een joodse industrieel en mecenas uit Wenen. Het echtpaar had vijf schilderijen van Klimt, die in 1938 werden geroofd door het nazi-bewind. De doeken kwamen daarna in het bezit van de Oostenrijkse staat. Een nicht van het echtpaar voerde een lange juridische strijd om de schilderijen toegewezen te krijgen aan de erfgenamen. Over haar succesvolle pogingen is een film gemaakt, Woman in Gold, met Helen Mirren in de hoofdrol.

Een ander schilderij van Klimt, Water Slangen II, zou volgens Bloomberg door de Russische miljardair Dmitry Rybolovlev in 2015 zijn doorverkocht voor 170 miljoen dollar, eveneens aan een Aziatische koper. Onbekend is hoeveel winst hij daarmee heeft gemaakt. Het speculeren met kunst, in vakjargon art flipping genoemd, komt veelvuldig voor. Daarvan werd onder meer de popmuzikant Eric Clapton beschuldigd. Hij kocht in 2001 een driedelig werk van de Duitse schilder Gerhard Richter voor 3,4 miljoen dollar, waarna hij de delen ruim een decennium later los verkocht voor in totaal 77,3 miljoen dollar.

Portret van Adele Bloch-Bauer II dat door Oprah Winfrey is verkocht. Beeld getty
Portret van Adele Bloch-Bauer II dat door Oprah Winfrey is verkocht.Beeld getty
Portret van Adele Bloch-Bauer door Gustav Klimt. Het schilderij was onder meer te zien in de film Woman in Gold, met Helen Mirren in de hoofdrol. Beeld REUTERS
Portret van Adele Bloch-Bauer door Gustav Klimt. Het schilderij was onder meer te zien in de film Woman in Gold, met Helen Mirren in de hoofdrol.Beeld REUTERS

Aretha Franklin is aan haar laatste jaar als artieste bezig. De 'Queen of Soul' heeft laten weten na de release van haar nieuwe album in september, waarvoor ze met Stevie Wonder de studio ingaat, te zullen stoppen. ‘Ik moet je vertellen: ik ga met pensioen’, onthulde de 74-jarige zangeres tegen WDIV Local 4, een lokale tv-zender in Detroit. Wel stelde Aretha Franklin haar fans gerust dat ze daarna nog mogelijk vast nog wel eens iets zal opnemen, maar ze zal niet meer het podium opgaan. De zangeres van wereldwijde hits als Think en Respect wil meer tijd vrijmaken voor haar kleinkinderen.

‘Dit was het’, zo citeerde ze de in 2009 overleden King of Pop Michael Jackson toen hij zijn afscheid aankondigde. Toch maakte de souldiva ook hier een voorbehoud: ’Ik zal een aantal selecte dingen doen om mijzelf bezig te houden. Ik voel me een rijk mens en mag mij gelukkig prijzen hoe mijn carrière is verlopen.'

De laatste jaren kampte Aretha Franklin met gezondheidsproblemen en moest ze diverse keren concerten afzeggen. Geruchten dat ze leed aan alvleesklierkanker wilde ze aanvakelijk niet bevestigen. Later gaf de artieste, die dertig jaar geleden als eerste vrouw in de Rock and Roll Hall of Fame werd opgenomen, toe dat ze die ziekte had overwonnen.

Vorig jaar liet ze horen waarom het muziekblad Rolling Stone haar ooit uitriep tot beste zangeres allertijden. Bij een eerbetoon aan Carole King zong ze haar hit You Make Me Feel Like a Natural Woman; het ontroerde de daarbij aanwezige, toenmalige Amerikaanse president Barack Obama. Later trad Aretha Franklin nogmaals op voor de Obama's in het Witte Huis.

Aretha Franklin Beeld anp
Aretha FranklinBeeld anp

De Canadese rapper Drake, bekend van onder meer Hotline Bling en One Dance, heeft vorig jaar wereldwijd de meeste platen verkocht. Dit meldt de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) dat zich baseert op de verkoop van platen, cd’s, onlineverkoop en downloads.

Drakes vierde album Views was in 2016 een ongekend verkoopsucces Het was het eerste album dat een miljard keer op Apple Music werd beluisterd, terwijl One Dance, de tweede single van de plaat, meer dan een miljard keer op Spotify werd afgespeeld. Daarnaast stond Views, dat in diverse landen de hoogste positie van de hitlijsten bereikte, eind vorig jaar op nummer één in de Amerikaanse hitlijst. Dat is nog altijd de grootste muziekmarkt ter wereld.

Op de lijst van best verkopende artiesten van 2016 wordt Drake gevolgd door David Bowie, wiens laatste album Blackstar twee dagen voor zijn dood uitkwam. De Britse band Coldplay staat op derde plaats met A Head Full of Dreams, dat al in 2015 werd uitgebracht maar het ook vorig jaar heel goed deed. Dat geldt ook voor Adele die met haar album 25 op plaats vier terecht is gekomen.

Drakes landgenoot Justin Bieber staat op de vijfde plek met zijn succesvolle plaat Purpose. De top-10 van IFPI wordt gecompleteerd door Twenty One Pilots, Beyoncé, Rihanna, Prince en The Weeknd.

Drake Beeld photo_news
DrakeBeeld photo_news

De voorstelling Der Schimmelreiter naar de roman van Theodor Storm in regie van Johan Simons is geselecteerd voor het prestigieuze festival Theatertreffen in Berlijn. Simons maakte deze productie als gastregisseur bij het Thalia Theater in Hamburg. Het is voor de zesde keer dat de Nederlandse theatermaker present is op het Theatertreffen, waarin jaarlijks in mei de beste tien voorstellingen van het afgelopen seizoen opnieuw worden gespeeld. De eerste keer werd hij geselecteerd met Elementarteilchen naar de roman van Houllebecq.

Ook de Australische regisseur Simon Stone is een van de tien theatermakers die in Berlijn zal aantreden en wel met Tsjechovs Drei Schwestern. Hij maakte deze voorstelling bij Theater Basel in Zwitserland. Stone werkt momenteel bij Toneelgroep Amsterdam aan de productie Ibsen Huis, die begin maart in première gaat. Daarin mixt hij een aantal minder bekende Ibsen-stukken tot een nieuw geheel.

Opmerkelijk in de selectie voor Theatertreffen 2017 is de voorstelling Five Easy Pieces, een internationale coproductie die werd gemaakt bij CAMPO in Gent. De Zwitserse regisseur Milo Rau laat hierin kinderen vanuit hun perspectief de affaire Dutroux naspelen en van commentaar voorzien. Five Easy Pieces is komend weekend twee keer te zien in theater Frascati in Amsterdam. (Hein Janssen)

Johan Simons won de theaterprijs al eens in 2014. Beeld epa
Johan Simons won de theaterprijs al eens in 2014.Beeld epa

Optreden in de pauze van de Super Bowl, het best bekeken sportevenement van Amerika is iets waarvoor alleen de allergrootse popartiesten worden uitgenodigd. Prince, Madonna, Bruce Springsteen, The Who, U2, Coldplay en Beyoncé vulden tijdens eerdere edities van de Super Bowl de hun toegemeten dertien minuten. Zondagnacht was het de beurt aan Lady Gaga.

Een opmerkelijke keuze, want heel erg goed ging het de laatste jaren niet meer met de carrière van de inmiddels 30-jarige zangeres.

Toen ze zich de afgelopen maanden ook nog eens ontpopte als een fel tegenstander van president Donald Trump, zal de organisatie zich ook even achter de oren hebben gekrabt. Wat nu als Gaga haar optreden voor meer dan honderdvijftig miljoen tv-kijkers zou aangrijpen voor een politiek statement?

Maar, vrijdag liet de zangeres weten dat de enige statements die ze zou maken, die waren die ze haar hele carrière al consistent had gemaakt.

Dat klopte. Haar statement was vooral artistiek. In haar dertien minuten stopte ze een aantal van haar grootste hits, Poker Face, Just Dance, Born This Way en Bad Romance en verwees alleen met het aan de piano gezongen One Million Reasons naar haar meest recente album Joanne (2016).

Toen legde ze ook even uit dat ze niks anders wilde dan iedereen het naar de zin te maken. Een ‘feel good’ show waarin Gaga zich van haar meest extravagante en acrobatische kant liet zien. Ze vloog zingend aan trapezes door het immense NRG Stadion in Houston en liet zich anders dan de laatste jaren niet bijstaan door gasten. Geen Tony Bennett met wie ze een plaat opnam, en ook geen Beyoncé met wie ze in 2009 de hit Telephone zong.

Lady Gaga trok alle aandacht naar zichzelf en haar enorme groep dansers. Maar helemaal vrij van statements was haar wervelende optreden ook weer niet. Voordat ze zich van het dak in het stadion liet vallen, met achter zich een kordon van drones, zong ze Irving Berlins God Bless America gevolgd door enkele regels uit Woody Guthries This Land Is Your Land. Guthrie haatte het liedje van Berlin en schreef meer dan zeventig jaar geleden uit woede This Land Is Your Land als tegenwicht.

Lady Gaga sloeg de hardste tekst over, maar het was voelde degelijk een statement. Net als de regels uit haar hit Born This Way kregen in het conservatieve Amerika dat Trump voorstaat ineens een nog stevigere, welhaast subversieve lading: ‘No matter gay, straight, or bi/Lesbian transgendered life/I’m on the right track baby/I was born to survive.’ Maar inderdaad, die zong ze al jaren zo. Alleen maakte Lady Gaga er dit keer meer indruk mee dan ooit.

Het zal de verkoop van kaartjes voor haar Joanne World Tour (3 oktober in de Ziggo Dome in Amsterdam).die ze luttele uren na haar optreden aankondigde, goed doen.

Lady Gaga bij de halftimeshow van de Super Bowl. Beeld epa
Lady Gaga bij de halftimeshow van de Super Bowl.Beeld epa

Het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) kijkt terug op een geslaagde editie. In de bioscoopzalen zaten opnieuw meer mensen dan in voorgaande edities en die gaven de films ook een hoge waardering, liet de organisatie zondagavond weten. In totaal telde het festival 314 duizend bezoeken tijdens de 46e editie.

Vorig jaar bedroeg de eindstand 305 duizend bezoeken, in 2015 302 duizend. Los van de stijgende lijn in het aantal toonde de festivalorganisatie zich trots op de tevredenheid van de bezoekers. Van de 247 speelfilms scoorden er 63 gemiddeld vier sterren (uit vijf) of hoger, zo bleek uit enquêtes die filmliefhebbers achteraf invulden.

Zoals altijd kwamen honderden filmmakers op het festival af. Onder de prominente gasten was ook koning Willem-Alexander. Hij bezocht op de eerste vrijdag van het festival de wereldpremière van Double Play, van filmmaker Ernest Dickerson. De film is gebaseerd op het boek Dubbelspel van de Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion.

De 'onheilspellende roadmovie' Sexy Durga van de Indiase regisseur Sanal Kumar Sasidharan won de felbegeerde Tiger Award 2017. Als films die verder in het oog sprongen, noemt de organisatie onder meer Het Doet Zo Zeer van Heleen van Royen, Arábia en We the Workers.

Een Tiger Award, de prijs die tijdens het IFFR wordt uitgereikt. Beeld anp
Een Tiger Award, de prijs die tijdens het IFFR wordt uitgereikt.Beeld anp

Het boek 1984 van George Orwell wordt in juni opgevoerd in New York als toneelstuk. Het verhaal over een sinistere toekomst waarin een autoritair regime zijn inwoners in de gaten houdt, is momenteel een populair boek in de Verenigde Staten.

Het boek werd al als toneelstuk opgevoerd in Groot-Brittannië en die theaterbewerking gaat de oceaan oversteken. De producenten Sonia Friedman en Scott Rudin lieten deze week weten dat het Hudson Theater op Broadway het huistoneel wordt. Het Britse stuk werd genomineerd voor een Oliver Award.

De verkoop van het boek 1984 van George Orwell is de afgelopen weken flink toegenomen, zo blijkt uit cijfers van webwarenhuis Amazon. Het boek stond vorige week op de eerste plaats van best verkochte titels bij de online winkelier en deze week op een tweede. Orwell publiceerde de klassieker in 1949. Het boek gaat over een dystopische wereld waarin mensen een nieuwe taal, Newspeak, spreken die twee tegenovergestelde beweringen met elkaar verenigt. Na de inauguratie van Donald Trump worden uitspraken van de Amerikaanse regering vaak vergeleken met de fictie in 1984, vooral toen een naaste adviseur leugens ‘alternatieve feiten’ noemde.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Het MOMA in New York heeft donderdagavond een deel van de permante expositie vervangen door werken van kunstenaars uit moslimlanden waarvoor een inreisverbod geldt. Het Amerikaans museum voor moderne kunst protesteert op die manier tegen het decreet van Donald Trump waardoor inwoners van zeven landen de Verenigde Staten niet in mogen.

Volgens The New York Times zijn op de vijfde verdieping in één avond zeven schilderijen van onder anderen Picasso, Matisse en Picabia weggehaald. Nu hangen er in het MOMA werken van de Iraakse architect Zaha Hadid, de Soedanese schilder Ibrahim el-Salahi en verschillende Iraanse kunstenaars. Bij de kunstwerken hangen bordjes waarin het museum het politieke statement uitlegt: ‘Dit is werk van een kunstenaar uit een land waarvan de inwoners niet naar de Verenigde Staten mogen reizen, door een presidentieel decreet van 27 januari 2017. Dit is één van de zeven kunstwerken uit de museumcollectie die worden geëxposeerd om te benadrukken dat de idealen van een warm welkom en vrijheid net zo belangrijk zijn voor dit museum als voor de Verenigde Staten.’

Archieffoto: werk van Zaha Hadid in Londen vorig jaar. Beeld epa
Archieffoto: werk van Zaha Hadid in Londen vorig jaar.Beeld epa
De Iraakse architect Zaha Hadid. Beeld epa
De Iraakse architect Zaha Hadid.Beeld epa

De Nederlandse dirigent Otto Tausk is voor vier jaar benoemd tot Music Director (chef-dirigent en artistiek leider) bij het Vancouver Symphony Orchestra in Canada. Tausk (46) zal vanaf het seizoen 2018/2019 deze positie innemen. Daarnaast wordt hij artistiek adviseur van de Vancouver Symphony School of Music en het Vancouver Symphony Orchestral Institute in het nabijgelegen Whistler.

Otto Tausk maakte vorig jaar zijn debuut bij het Vancouver Symphony Orchestra (VSO) in een programma met Mozart, Liszt en Smetana, en werd direct teruggevraagd. Eerder deze maand dirigeerde hij de ouverture van Wagners Der fliegende Holländer, Sjostakovitsj' Vioolconcert nr. 1 met violiste Simone Lamsma en Rachmaninov’s Symfonische Dansen.

Als chef-dirigent en artistiek leider zal Tausk volgend jaar in Vancouver de 100ste verjaardag van het Canadese orkest leiden. Nu is de Utrechtse chef-dirigent van opera en symfonieorkest in het Zwitserse St. Gallen. Als gastdirigent leidde hij onder andere het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Daarnaast is Tausk bekend van televisie waar hij een van de juryleden was in het AVROTROS programma Maestro. In het door Frits Sissing gepresenteerde programma gaan acht bekende Nederlanders de uitdaging aan om zich in acht weken tijd te ontwikkelen tot dirigent.

Archieffoto: de Nederlandse dirigent Otto Tausk. Beeld ANP
Archieffoto: de Nederlandse dirigent Otto Tausk.Beeld ANP

De twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh die vorig jaar opdoken in Italië, komen begin maart terug naar Nederland. De werken Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85) zijn vanaf 21 maart weer te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam, bevestigde een woordvoerster vrijdag.

De doeken, die in 2002 werden gestolen uit het Van Gogh Museum, waren tot vorig jaar spoorloos. Eind september werden de schilderijen teruggevonden in een kluis in Castellammare di Stabia, een dorpje ten zuiden van Pompeï. De schilderijen waren een bijvangst tijdens een inval van de Italiaanse anti-maffia-eenheid op zoek naar drugscrimineel Raffaele Imperiale, lid van de Camorra, de Napolitaanse maffia.

De rechter in Italië hief vorige maand het beslag op de doeken op, waardoor ze kunnen terugkeren. De kunsthistorische waarde van beide schilderijen is groot. Zeegezicht bij Scheveningen is het enige schilderij in de collectie uit de Haagse periode van Van Gogh. Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen heeft vooral een grote emotionele waarde. Van Gogh schilderde het in 1884 voor zijn moeder, maar voegde na de dood van zijn vader rouwende kerkgangers toe op de voorgrond.

De schilderijen werden zonder lijst teruggevonden, maar zijn verder relatief intact. Zeezicht bij Scheveningen mist zo'n 10 vierkante centimeter verf in de linker onderhoek. Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen is op wat kleine onvolmaaktheden aan de doekranden na onbeschadigd.

'Ze zijn terecht!'

'Ze zijn terecht! Dat ik dat ooit nog zou kunnen zeggen, daar durfde ik niet meer op te hopen', aldus Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum.

null Beeld ap
Beeld ap

Opera Zuid heeft een nieuwe intendant. De 41-jarige Waut Koeken neemt het roer over van Miranda van Kralingen, die in december afscheid nam na 12,5 jaar. Koeken werkte als regisseur voor een groot aantal operahuizen in Europa, waaronder die in Nürnberg, Straatsburg, Wenen, Antwerpen, Lausanne en Luxemburg.

Hij liet daar een breed scala aan stijlen zien. Voordat hij zich bekwaamde in de podiumkunsten studeerde Koeken kunstgeschiedenis en filosofie. Hij leerde vele facetten van het theatervak kennen tijdens zijn werk als toneeltechnicus, toneelmanager, productieleider, dramaturg, assistent-regisseur en producent.

In Luxemburg deed hij veel ervaring op als artistiek adviseur en productiemanager. Daar ook leerde hij artistieke producties te maken met kleine budgetten, wat hem goed van pas zal komen bij Opera Zuid.

Koeken kwam al over de vloer bij het gezelschap. Hij regisseerde er vorig jaar Puccinni’s opera La Bohème en tekende in 2011 voor Barbe-Bleue van Offenbach. Koeken begint per direct. Interim-intendant Stan Paardekoper blijft aan tot april. (Nell Westerlaken)

Waut Koeken nieuwe intendant Opera Zuid Beeld Thomas Vanhaute
Waut Koeken nieuwe intendant Opera ZuidBeeld Thomas Vanhaute

'Eerste liefde laat je niet in de steek, zingen bleef ik altijd doen'

Zingen zal ze, altijd. Miranda van Kralingen vertrok als artistiek directeur bij Opera Zuid, maar deed dat gloedvol: met een optreden in Le nozze di Figaro. Lees hier het interview van Volkskrant-redacteur Nell Westerlaken met Miranda van Kralingen.

Het stadhuis van Den Haag is veranderd in een Mondriaan-schilderij. Op de gevels zijn zwarte lijnen en rode en gele vlakken aangebracht. De versiering is donderdag onthuld. Het maakt deel uit van de viering van honderd jaar De Stijl, de kunststroming waarvan Mondriaan het bekendste lid was.

Het Gemeentemuseum in Den Haag stelt driehonderd Mondriaans tegelijk tentoon.

null Beeld Van Den Bergh Freek
Beeld Van Den Bergh Freek

Het lijkt rapper Drake maar niet mee te zitten. Nadat de Canadees eerder deze maand tot tweemaal toe het begin van zijn The Boy Meets World-tour op het Europese vasteland moest uitstellen wegens ‘productionele omstandigheden’, maar ook zijn optreden in de Amsterdamse Ziggo Dome uitliep op een volgens de Volkskrant-recensent ‘aaneenrijging van hits zonder spanningsboog’, verliep het in de O2 van Londen óók al niet vlekkeloos.

Drake heeft de 20.000 fans die bij zijn optreden in de Engelse hoofdstad aanwezig waren, beloofd dat ze hun geld terugkrijgen. Aanleiding is een incident waarbij de Amerikaanse rapper Travis Scott, die als speciale gast met Drake het nummer Goosebumps vertolkte, plotseling struikelde en in een gat midden in het podium viel. Scott verdween even uit beeld, werd ongedeerd door Drake omhooggetrokken, maar het leed was toen al geschied. Bij zijn val had Scott een deel van de set beschadigd waardoor een reusachtige bal – een van de hoogtepunten uit de show van Drake – niet meer kon worden gebruikt.

Drake zegde zijn fans in de O2 toe dat ‘het optreden vanavond gratis is’. Op welke manier de rapper zijn fans financieel wil compenseren, liet hij in het midden. Aan het eind van het concert kwam Drake er nog eens op terug door tegen het publiek te zeggen: ’Ik hoop dat jullie hebben genoten van jullie gratis show.’

Vooralsnog is er nog geen officiële mededeling van de concertorganisator of de O2 gekomen. Betaalt Drake het dan uit eigen zak misschien? Ook dat is onduidelijk. Bekend van internationale hits als Hotline Bling, One Dance en Too Good wordt Drake door het zakentijdschrift Forbes op een persoonlijk vermogen van ruim 50 miljoen euro geschat.

Hij zou dus best zelf de portemonnee kunnen trekken.

Drake Beeld BELGAIMAGE
DrakeBeeld BELGAIMAGE

Waarom Drake de onaantastbare popkoning van dit moment is

Hij is een van de grootste, best verdienende, meest gestreamde artiesten van dit moment: Drake. Met dank aan zijn juist niet zo stoere voorkomen en een stem als knijpfleshoning.

Oprah Winfrey gaat werken voor het bekende Amerikaanse nieuwsmagazine 60 Minutes van CBS. De bekende Amerikaanse presentatrice, ondernemer en filantroop krijgt vanaf dit najaar de rol van speciaal journalistiek medewerkster. Ze zal de nieuwe klus combineren met het werk voor haar eigen tv-station OWN.

‘Ik heb 60 Minutes altijd bewonderd, al sinds ik een jonge verslaggeefster was', verklaarde Winfrey. Toch speelt ook de huidige politieke en sociale situatie in de Verenigde Staten ook een rol bij de beslissing van de 63-jarige Amerikaanse, die 25 jaar lang de populaire The Oprah Winfrey Show presenteerde. ‘In deze tijd waarin mensen zo verdeeld zijn, is het mijn bedoeling om relevante inzichten te brengen en duiding, om te kijken naar wat ons scheidt. Ik wil helpen om echte gesprekken tussen mensen met verschillende achtergronden tot stand te laten komen.’

Oprah Winfrey zal niet wekelijks bij 60 Minutes te zien zijn, het gaat om een paar bijdragen per seizoen. Het nieuwsmagazine van CBS trekt meestal ruim 10 miljoen kijkers en is dikwijls onderwerp van gesprek. Daarmee lijkt Oprah Winfrey, die sinds 2011 zich voornamelijk bezighield met het runnen van haar eigen tv-zender OWN en filmrollen in The Immortal Life of Henrietta Lacks en A Wrinkle in Time, echt terug te keren in de spotlights.

Wereld heeft flinke dosis Oprah nodig

Ik breek er nog steeds mijn hoofd over. Hoe is het mogelijk dat volksstammen Trumpstemmers acht jaar geleden nog op Obama stemden? Lees hier de column terug van Volkskrant-columniste Harriet Duurvoort.

Oprah Winfrey Beeld ap
Oprah WinfreyBeeld ap

De Spaanse regisseur Pedro Almodóvar gaat de jury van het 70ste filmfestival van Cannes voorzitten. De 67-jarige maker van onder meer de Oscarwinnaars Todo sobre mi madre en Hable con ella volgt de Australiër George Miller op. Almodóvar zal van 17 tot 28 mei samen met de jury de Gouden Palm tijdens het bekende filmfestival uitreiken.

‘Ik ben erg blij om de zeventigste verjaardag van het filmfestival van Cannes in deze bevoorrechte functie te vieren. Ik ben dankbaar en vereerd, en ik ben zenuwachtig’, reageerde de eerste Spaanse juryvoorzitter uit de geschiedenis van Cannes in een verklaring. ‘Juryvoorzitter zijn is een zware verantwoordelijkheid. Ik kan u zeggen dat ik me met mijn lichaam en ziel zal wijden aan deze taak’, voegde Almodóvar er aan toe.

Almodóvar heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke haat-liefde verhouding met Cannes opgebouwd. Geen van zijn vijf genomineerde films op het filmfestival in de Franse badplaats won uiteindelijk de Gouden Palm. Vorig jaar nog verkoos de filmjury onder leiding van George Miller het sociaal drama I, Daniel Blake van de Britse cineast Ken Loach boven Almodóvars film Julieta.

Wel sleepte de Spaanse regisseur in het verleden in Cannes prijzen weg voor beste regisseur (Todo sobre mi madre) en beste script (Volver). Daarnaast was zijn drama La Mala Educación in 2004 openingsfilm van het festival in de Franse badplaats. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

De Spaanse regisseur Pedro Almodóvar. Beeld reuters
De Spaanse regisseur Pedro Almodóvar.Beeld reuters

De Iraanse cineast Asghar Farhadi, genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige speelfilm met The Salesman, is niet de enige die de Oscars dreigt te gaan missen vanwege Trumps inreisverbod voor vluchtelingen en inwoners van zeven moslimlanden. Ook de Syrische familie uit de genomineerde documentaire Watani: My Homeland en ook het hoofd van de bekende Syrische vrijwilligersorganisatie De Witte Helmen zijn volgens de nieuwe regels niet welkom in de VS.

De film The White Helmets, genomineerd voor Best Documentary Short, vertelt het verhaal van De Witte Helmen, die officieel de Syrische Burgerverdediging heet. De groep bestaat uit naar schatting drieduizend Syrische vrijwilligers die getooid met witte helmen te hulp schieten na luchtaanvallen en andere calamiteiten van de Syrische burgeroorlog. De bedoeling was dat Raed Saleh, die leiding geeft aan de Syrische Witte Helmen, en cineast Khaled Khateeb bij de Oscars aanwezig zouden zijn. Het inreisverbod van Trump noemen zij een ‘weerzinwekkende’ ontwikkeling.

Ook de producent van The White Helmets heeft in een verklaring haar ongenoegen geuit. ‘De Witte Helmen zijn vorig jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede - deze mensen zijn de dapperste hulpverleners op de planeet. Het idee dat ze niet in staat zijn om te komen en met ons te genieten van dit succes is gewoon afschuwelijk.’

Ook regisseur Marcel Mettelsiefen van Watani: My Homeland is niet te spreken over het inreisverbod van de Amerikaanse president Trump. ‘Het is een verwoestende klap voor vluchtelingen die al zoveel hebben geleden’, aldus Mettelsiefen. ‘Nu Trump vluchtelingen en moslims wil demoniseren, worden films als Watani: My Homeland, die het menselijke verhaal van vluchtelingen vertellen, steeds belangrijker. Laten we ook niet vergeten dat bij de ontstaansgeschiedenis van Amerika het land afhankelijk is geweest van mensen die de oorlog, honger en armoede zijn gevlucht op zoek naar een beter leven.’

Het voor Beste documentaire genomineerde Watani: My Homeland vertelt het verhaal van de familie van een militair van het Vrije Syrische Leger die Aleppo besluit te ontvluchten als hij door Islamitische Staat gevangen wordt genomen. Uiteindelijk komt de familie na vele omzwervingen in een klein middeleeuws stadje in Duitsland terecht.

null Beeld Netflix
Beeld Netflix

Het was al een tijdje stil rond Stromae. Het laatste optreden van de Belgische zanger van hits als Papa où t'es? En Alors on danse dateert al van eind 2015. Toch hadden de fans de hoop op een terugkeer van Paul Van Haver, zoals Stromae echt heet, nog niet opgegeven. Maar tegenover de Belgische krant Le Soir heeft Stomae laten weten voorlopig de muziek vaarwel te zeggen en zich te focussen op zijn modelabel Mosaert.

Stromae richtte Mosaert op met Coralie Barbier, de styliste die de dandy-achtige stijl van hoedjes, overhemden en vlinderstrik van de zanger bedacht en in 2015 zijn echtgenote werd. ‘Er is geen uitgestippeld carrièreplan, maar we willen met Mosaert wel een boodschap uitdragen. In Europa wordt zo’n keuze vaak gezien als rebels, maar in de VS is het de normaalste zaak van de wereld om je eigen ding te doen’, aldus Stromae in Le Soir.

Verder liet hij weten modelabel Mosaert ook naar Japan te willen exporteren. Het zal dus voorlopig bij de platen Racine Carrée en Cheese blijven. En of er ooit een opvolger komt?’Er is geen taboe, we zien wel waar we uitkomen.’

Stomae Beeld getty
StomaeBeeld getty

Actrice Halina Reijn heeft zaterdagavond de prestigieuze Theo Mann-Bouwmeesterring ontvangen. Ze kreeg de prijs uit handen van actrice Ariane Schluter. Die was sinds 2010 de draagster van de ring.

Schluter prees Reijn met de woorden: ‘Vanavond, na ruim 6 jaar, geef ik de ring door aan een actrice die met haar emotionele en schaamteloze spel mij altijd weet te raken.’

Reijn kreeg de ring na afloop van haar optreden in Husbands and wives, waar ze de hoofdrol in speelt. De ring werd door toeschouwers voor het eerst uitgereikt in 1911 aan Theo Mann-Bouwmeester ter ere van haar veertigjarige jubileum. Sindsdien wordt het sieraad doorgegeven van actrice naar actrice. De bezitter van de ring geeft hem steeds aan een vakgenote die in haar ogen een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het Nederlandse toneel.

Na Theo Mann-Bouwmeester droegen Else Mauhs (1934), Caro van Eyck (1959), Annet Nieuwenhuijzen (1980), Anne-Wil Blankers (1994) en Ariane Schluter (2010) het sieraad.

Halina Reijn ontvangt de Theo Mann-Bouwmeesterring van Ariane Schluter. Beeld Toneelgroep Amsterdam
Halina Reijn ontvangt de Theo Mann-Bouwmeesterring van Ariane Schluter.Beeld Toneelgroep Amsterdam

De Britse acteur John Hurt, onder meer bekend van rollen in de Harry Potter-filmreeks en The Elephant Man, is op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent bekendgemaakt, meldt de BBC.

De carrière van Hurt omspande meer dan zestig jaar. In 2014 werd hij geridderd door Koningin Elizabeth. Tweemaal kreeg hij een Oscarnominatie: voor de film Midnight Express uit 1978 en voor The Elephant Man uit 1980.

Hurt hoorde in 2015 dat hij kanker had, maar zei later van de ziekte te zijn genezen. Toch zag hij vorig jaar af van spelen in een toneelstuk, omdat het met zijn gezondheid niet goed ging.

In 2016 speelde Hurt nog naast Natalie Portman in de voor een Oscar genomineerde film Jackie, over de Amerikaanse First Lady Jacqueline Kennedy Onassis. In totaal speelde Hurt in meer dan 120 films en meerdere televisieseries.

Acteur John Hurt. Beeld afp
Acteur John Hurt.Beeld afp

Ester Naomi Perquin is de nieuwe Dichter des Vaderlands. De 37-jarige Rotterdamse volgt Anne Vegter op, die zondag afscheid neemt. De Dichter des Vaderlands is een initiatief van onder meer NRC, Poetry International en de Koninklijke Bibliotheek. Perquin treedt de komende twee jaar op als ambassadeur van de poëzie en schrijft gedichten naar aanleiding van de actualiteit.

Volgens een selectiecommissie bestaande uit Abdelkader Benali, Kees van Kooten, Janita Monna, Mirjam van Hengel, Jeroen van Kan en Arjen Fortuin is Perquin de gedroomde opvolger van eerdere Dichters des Vaderlands als Anne Vegter, Ramsey Nasr, Driek van Wissen en Gerrit Komrij. 'Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands.’

Perquin was stadsdichter in Rotterdam en redacteur van het literair tijdschrift Tirade. Ze stelde de Poëziekalender van Uitgeverij Van Oorschot samen en is redacteur en mede-presentator van De Nacht van de Poëzie. Ook schrijft ze columns voor NRC en De Groene Amsterdammer en presenteert ze elke vrijdag Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Van Perquin verscheen onlangs haar vierde dichtbundel Meervoudig afwezig.

Ester Naomi Perquin Beeld anp
Ester Naomi PerquinBeeld anp

Hannah van Binsbergen heeft de VSB Poëzieprijs gewonnen, de prijs voor de beste dichtbundel in het Nederlandse taalgebied. De 23-jarige Van Binsbergen krijgt de prijs voor haar debuutbundel Kwaad gesternte, daarmee is de dichteres de eerste debutante ooit die de prijs krijgt.

De jury noemt Van Binsbergen een aanwinst voor de Nederlandse poëzie. 'Niets aan Kwaad Gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen', aldus de jury.

Voor de Poëzieprijs die sinds 1994 wordt uitgereikt, waren ook Koelkastlicht van Rodaan Al Galidi, Lichtmeters van Ruth Lasters, Dichter, bokser, koningsdochter van Delphine Lecompte en Van groot belang van Nachoem M. Wijnberg genomineerd.

Interview met Hannah Van Binsbergen

'Ik heb niet zoveel respect voor het verschijnsel poëzie an sich; daarvoor verschijnt er ook te veel bagger.' In een recent interview (+) met de Volkskrant vertelt Hannah van Binsbergen dat ze nog veel beter kan dan haar debuut.

Dichteres Hannah van Binsbergen. Beeld Still uit VPRO DichterBij.
Dichteres Hannah van Binsbergen.Beeld Still uit VPRO DichterBij.

Een schilderij van een Belgische kunstverzamelaar dat in 2015 bij Christie’s in Amsterdam voor 12.500 euro was geveild, is donderdag in New York afgehamerd op 4,7 miljoen euro.

Tijdens de eerste veiling was het doek, waarop een man te paard is te zien, omschreven als een werk van een volgeling van de 17de eeuwse schilder Anthony van Dyck. De onbekende koper liet het schilderij restaureren, waarna het op een veiling bij Sotheby’s in New York werd aangeboden als een studie van een andere Vlaamse schilder, Peter Paul Rubens (1577-1640).

Door de restauratie is het schilderij 26 centimeter smaller geworden en een landschap en wolkenlucht zijn zo goed als verdwenen. Volgens Sotheby’s is in de 19de eeuw een strip aan het doek toegevoegd en het werk overgeschilderd. Röntgenfoto’s zouden dit bewijzen.

Twee Belgische deskundigen hadden zich op basis van een eerste onderzoek achter de conclusie geschaard dat het om een studie van Rubens moet gaan. In België klonk kritiek dat het werk voor het land behouden had moeten blijven.

Sotheby’s schatte de opbrengst van te voren op rond de 1,1 miljoen euro, maar de nieuwe Rubens bracht ruim vier keer zo veel op. Het komt geregeld voor dat schilderijen spectaculair in waarde stijgen door een nieuwe toeschrijving. (Michiel Kruijt)

Rumoer in België om schilderij Rubens

Een in 2015 voor weinig geld verkocht schilderij blijkt plots een echte Rubens te zijn, en had honderd keer zoveel kunnen opbrengen. In Vlaamse kranten wordt de vraag opgeroepen of het schilderij niet als beschermd cultuurgoed had moeten worden bestempeld, zodat het dan in België zou zijn gebleven.

null Beeld epa
Beeld epa

De bekende inpakkunstenaar Christo heeft zijn megaproject Over the river in Colorado stopgezet uit protest tegen de Amerikaanse president Donald Trump. De 81-jarige Bulgaars-Amerikaanse Christo werkte al twintig jaar aan zijn project om bijna 70 kilometer van de Arkansas-rivier te bedekken met een zilveren luifel.

‘Mijn project op de Arkansas-rivier komt de federale overheid ten goede en de federale overheid heeft een nieuwe landlord, Donald Trump, waar ik niets mee te maken wil hebben. De beslissing spreekt voor zich. Net als vele anderen kon ik nooit geloven dat iemand als Donald Trump ooit verkozen zou worden’, motiveerde Christo zijn besluit in The New York Times.

Christo, die Over The River samen met zijn in 2009 overleden vrouw Jean-Claude bedacht, investeerde al meer dan 12 miljoen euro in het project in Colorado. Het project had Christo’s grootste kunstwerk ooit in de VS moeten worden.

De inpakkunstenaar geldt sinds de jaren 80 als een van de bekendste hedendaagse artiesten met onder meer het inpakken van de Reichstag in Berlijn en The Gates in Central Park in New York. Vorig jaar trok zijn project Floating piers op het Italiaanse Iseo-meer nog ruim 1,2 miljoen bezoekers.

Nu Christo zijn project in Colorado heeft afgeblazen, gaat hij zich richten op The Mastaba, dat het grootste kunstwerk ter wereld moet worden. Christo en zijn vrouw bedachten het uit 410.000 gekleurde olievaten bestaande werk al in 1977 voor het emiraat Abu Dhabi. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

De Britse singer-songwriter Ed Sheeran komt in april voor twee shows naar Amsterdam. Dat maakte zijn label en concertorganisator Mojo donderdag bekend. Sheeran speelt op 3 en 4 april in de Ziggo Dome. De voorverkoop van die concerten begint op donderdag 2 februari om 11:00 uur.

Sheeran komt terug van een verlofperiode van een jaar, die hij inlaste na grote albumsuccessen en een uitputtende wereldtournee, die eindigde in 2015. Op 3 maart verschijnt Sheerans nieuwe album ÷ (Divide), en met die plaat op zak begint de Brit dus aan een nieuwe wereldtournee. De eerste singles van ÷, Castle on the Hill en Shape of You, zijn al grote hits op YouTube en de streamingdiensten.

Ed Sheeran Beeld anp
Ed SheeranBeeld anp

De Britse post brengt tien postzegels uit om David Bowie te herdenken. Zes zegels zullen de albumcover tonen van Bowie-platen als Hunky Dory, Alladin Sane, Heroes en Let’s Dance. De vier andere postzegels tonen de vorig jaar overleden zanger live aan het werk, bijvoorbeeld tijdens de The Ziggy Stardust Tour in 1972 en 1973.

In 2010 en 2015 waren The Beatles en Pink Floyd de enige muziekacts die van Royal Mail een postzegelvelletje kregen toebedeeld. Bowie is de eerste solo-artiest die deze eer van de Britse post te beurt valt.

Eerder had de Britse Post ook al het album The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from Mars op een velletje met klassieke platenhoezen afgedrukt. Het bevatte onder andere ook The division bell van Pink Floyd, A rush of blood to the head van Coldplay, Led Zeppelin IV en Tubular bells van Mike Oldfield.

Televisie-icoon Mary Tyler Moore is op 80-jarige leeftijd overleden. De actrice, bekend van The Dick Van Dyke Show en haar eigen The Mary Tyler Moore Show, won tijdens haar loopbaan zeven Emmy's. De twee tv-series behoorden in hun tijd tot de best bekeken sitcoms in de Verenigde Staten. In 1981 werd Moore genomineerd voor een Oscar als beste actrice voor de film 'Ordinary People'.

Moore maakte haar tv-debuut in de jaren '60 in de rol van traditionele huisvrouw. Met haar eigen show doorbrak ze de tv-taboes door in de rol van Mary Richards een carrièrevrouw neer te zetten, nota bene ongehuwd. Over humor in haar tv-werk zei ze ooit tegen The New York Times: 'Het voelt als een bijna ondraaglijke verantwoordelijkheid als je bedenkt dat je grappig moet zijn. Ik hou er gewoonweg van om naast een grappig persoon te staan. Om deel uit te maken van datgene dat het gelach veroorzaakt is voor mij een groot genot.'

Moore en acteur Dick Van Dyke. Beeld afp
Moore en acteur Dick Van Dyke.Beeld afp
Moore op de Emmy's in 1964. Beeld ap
Moore op de Emmy's in 1964.Beeld ap

De komende twee concerten van de Canadese rapper Drake in de Amsterdamse Ziggo Dome zijn opnieuw uitgesteld. De shows die Drake morgen en overmorgen zou geven, worden verschoven naar maart, zo liet concertorganisator Mojo woensdagmiddag weten.

De kopers van kaartjes voor de show van aanstaande zaterdag hebben geluk: die show blijft wel staan, en wordt dus het eerste concert van Drakes huidige tournee op het Europese vasteland. Eerder werd het concertschema van Drake in Nederland, het begin van de Europese tournee, al aangepast, wegens productionele omstandigheden. Volgens Mojo is er meer tijd nodig de shows van Drake van technisch vooruitstrevende snufjes te voorzien.

Vandaag moest Mojo de kaartkopers dus opnieuw inlichten. Volgens Mojo moest bij het verplaatsen van de concerten rekening gehouden worden met het tourschema van Drake en wanneer de Ziggo Dome beschikbaar zou zijn. De concertorganisator betreurt in een verklaring dat alles op het laatste moment is gebeurd en dat fans mogelijk op kosten zijn gejaagd, maar wijst erop dat 'de verplaatsing komt vanuit de artiest en buiten ons is omgegaan.'

De rapper zelf is al geruime tijd in Amsterdam aanwezig. Het afgelopen weekend trad hij op in het Amstel Hotel - op een privéfeestje, - en hij verscheen op het podium in de Melkweg bij een concert van hiphopduo Rae Sremmurd.

null Beeld afp
Beeld afp

Waarom Drake de onaantastbare popkoning van dit moment is

Hij is een van de grootste, best verdienende, meest gestreamde artiesten van dit moment: Drake. Met dank aan zijn juist niet zo stoere voorkomen en een stem als knijpfleshoning.

De luisteraars van HITS 105 in Texas zullen geen Material Girl, Express Yourself of Human Nature meer horen klinken op het radiostation. De baas van de lokale zender, Terry Thomas, liet weten dat de songs van Madonna niet langer worden gedraaid omdat de zangeres 'on-Amerikaans' zou zijn.

Volgens Thomas is de speech van Madonna op de Woman's March op zaterdag tegen president Trump bij de directie van HITS 105 in het verkeerde keelgat geschoten. Daarom worden geen nummers van Madonna meer gedraaid. ‘We hopen dat andere radiostations ons voorbeeld volgen', aldus de zenderbaas.

Madonna zei afgelopen zaterdag tegen de verzamelde menigte in Washington dat ze erover had nagedacht het Witte Huis op te blazen, maar ervan af had gezien omdat het volgens de zangeres 'niets zou uitmaken'. ‘We moeten niet in wanhoop vervallen’, voegde ze eraan toe. ‘Zoals de dichter W. H. Auden ooit schreef aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog 'We moeten elkaar liefhebben of sterven. Ik kies de liefde. Staan jullie aan mijn kant?’

De uitspraken van Madonna leidden tot veel kritiek van partijgenoten van Trump die de speech kwalificeerden als het aanzetten tot geweld. Madonna ontkent en zegt dat de Republikeinen haar verhaal uit zijn verband trekken.

Intussen wordt de Madonna-ban van de lokale zender HITS 105 niet door alle luisteraars gewaardeerd. ‘Een goedkope publiciteitsstunt’, schreef een luisteraar op de Facebookpagina van het radiostation. ‘Jullie verwarren vaderlandsliefde met blinde partijvoorkeur en politiek theater’, schreef een ander.

Madonna Beeld photo_news
MadonnaBeeld photo_news

De verkoop van het boek 1984 van George Orwell is de afgelopen dagen flink toegenomen, zo meldt de Britse krant The Guardian. Het boek staat op de eerste plaats van best verkochte titels bij de online winkelier.

Orwell publiceerde de klassieker in 1949. Het boek gaat over een dystopische wereld waarin Orwell een beangstigend beeld schetst, van een wereld waarin de vrije media is verdwenen en informatie alleen nog wordt verstrekt door het 'Ministerie van de Waarheid', dat zogenaamde 'alternatieve feiten' presenteert.

De verkoop van 1984 zit in de lift sinds de installatie van Donald Trump als president van de VS. Zijn perschef Sean Spicer ging een dag na de inauguratie in op berichtgeving dat er minder bezoekers bij de inauguratie van Trump waren dan bij de eedaflegging in 2009 van Barack Obama.

Luchtfoto's en aantallen reizigers van de metro in Washington bevestigden het grote verschil in bezoekersaantallen in het voordeel van Obama. Maar Spicer ontkende en beweerde zelfs dat het aantal bezoekers van Trumps eedaflegging het hoogste was in de geschiedenis van de VS.

Campagnemanager Kellyanne Conway ging nog een stap verder nadat ze werd bevraagd over de onjuiste bewering van de perschef en zei dat de regering-Trump louter 'alternatieve feiten' presenteerde.

George Orwell Beeld ap
George OrwellBeeld ap
null Beeld CC
Beeld CC

Acteur Gorden Kaye, in Nederland vooral bekend als de Franse restauranteigenaar René Artois uit de televisieserie ’Allo ’Allo, die onderdak moest bieden aan het Franse verzet en de Duitse bezetters in de WOII, is op 75-jarige leeftijd overleden. Vanuit zijn bar in het plaatsje Nouvion werd in de serie, onder het toeziend oog van de Duitsers, het plaatselijk verzet georganiseerd.

Kaye verwierf internationaal enorme faam met zijn 'steenkolenfrengels' tegen onder anderen Gestapo-officier Herr Otto Flick en diens maîtresse Helga. Kaye speelde de rol in de 84 episoden van de serie, die aanvankelijk tussen 1982 en 1992 werden uitgezonden.

Daarnaast stond hij er 1.200 keer mee op het toneel. Kaye werd in 1941 geboren in Huddersfield. Na een korte theaterloopbaan belandde hij in een aantal populaire Britse series. Zijn doorbraak op tv dankte hij aan Coronation Street. In deze soapserie speelde hij Bernard Butler, de neef van Elsie Tanner. Ook speelde hij als gast in successeries als It Ain’t Half Hot Mum (Moeder, wat is het heet) en 'Are You Being Served?' (Wordt u al geholpen?).

Het laatste tv-optreden van Kaye, die alom werd geprezen voor zijn ‘geweldig komische talent', was een eenmalige return van 'Allo 'Allo' in 2007. ‘Met René Artois heeft hij een plek verdiend in de 'hall of fame' van de komedie'', loofde BBC-afdelingshoofd Shane Allen. ‘Zijn werk leeft voort.’

Gorden Kaye in Allo, Allo. Beeld RV
Gorden Kaye in Allo, Allo.Beeld RV

Het omslag voor Hector Malots Alleen op de wereld is verkozen tot het Mooiste Boekomslag van 2016.

Het ontwerp van Suzanne Nuis en illustratrice Charlotte Dematons werd door lezers uitverkoren uit een voorselectie van twintig omslagen, samengesteld door de Libris-boekhandels.

Op de tweede plaats eindigde Herfst van Karl Ove Knausgard (ontwerp Kris Demey), de derde plaats was voor De greppel van Herman Koch (ontwerp Roald Triebels).

Ruim tweeduizend lezers brachten via de Libris-website hun stem uit.

De prijswinnende omslag van Alleen op de wereld. Beeld Uitgeverij Gottmer
De prijswinnende omslag van Alleen op de wereld.Beeld Uitgeverij Gottmer

Het Nederlands Stripmuseum in Groningen richt een herdenkingshoek in voor de overleden tekenaar en schilder Jan Kruis, die vooral bekend is van de strip Jan, Jans en de Kinderen. Het museum heeft naar eigen zeggen veel originele tekeningen, maar ook enkele schilderijen van Kruis. Onder die schilderijen zijn onder meer een portret van collega Marten Toonder en vier metersgrote schilderijen van Jan, Jans en de Kinderen.

Behalve tekeningen van Kruis' beroemdste striphelden, heeft het museum ontwerpen voor reclames en illustraties die Kruis in het begin van zijn loopbaan maakte.

Het Stripmuseum wil de herdenkingshoek dit weekeinde gereed hebben.

Niemand portretteerde het Hollandse gezinsleven zoals hij

Voor een schepper van fictie is het een grote eer om door te dringen tot de volksmond. Het overkwam Jan Kruis met het 'Hoipipeloi!' van Jeroen-poep-aan-je-schoen en met het 'geholpen' huisdier dat we de Jeweetwel-kater zijn gaan noemen. Lees hier het Postuum van Jan Kruis door Joost Pollmann.

Het radioprogramma Helemaal Haandrikman (KRO-NCRV) van Bert Haandrikman heeft donderdagavond de Gouden RadioRing 2016 gewonnen. De presentator zei ‘diep ontroerd' te zijn omdat hij vorig jaar noodgedwongen moest stoppen met zijn show op NPO Radio 2.

De andere kanshebbers voor de jaarlijkse prijs voor het beste radioprogramma waren Ekdom in de Ochtend van Gerard Ekdom (BNN-VARA) op NPO Radio 2 en de Top 2000.

‘Dit is echt fantastisch', zei Haandrikman. ‘Ik ben mijn programma kwijtgeraakt in 2016 en dat heeft mij heel veel pijn gedaan.' De presentator moest plaatsmaken voor Wouter van der Goes, die door de komst van Ruud de Wild naar de avond ging. Hij is nu nog in het weekend te horen op de zender.

Gerard Ekdom (BNN-VARA) werd voor de derde keer uitgeroepen tot beste radioman. De dj, die in 2015 overstapte van 3FM naar Radio 2, kreeg de Zilveren RadioSter Man 2016. Eva Koreman (BNN) won voor de eerste keer de Zilveren RadioSter vrouw.

Bert Haandrikman wint de Gouden RadioRing Beeld anp
Bert Haandrikman wint de Gouden RadioRingBeeld anp

Paul McCartney heeft muzieklabel Sony/ATV voor de rechter gesleept. Hij wil het copyright op 267 Beatles-songs, de waardevolste songcatalogus in de muziekgeschiedenis, terugwinnen. Het gaat over liedjes die McCartney samen met John Lennon schreef, tussen 1962 en 1971. ‘Prematuur’, volgens Sony.

McCartney voelt zich gepasseerd in de copyrighttransfer van Beatles-liedjes als Yesterday, Hey Jude en Let It Be. Het begon in 1985. Toen bood Michael Jackson 47,5 miljoen dollar voor het copyright. McCartney kon daar niet tegenop.

Later begon Jackson een samenwerking met Sony/ATV. Dat kreeg de rechten over de Beatles-liedjes toen Jackson in 2009 overleed. Vorig jaar verkocht Sony/ATV ze aan moederbedrijf Sony. Terwijl McCartneys advocaten al negen jaar via juridische stappen proberen de rechten terug te krijgen.

Ze willen een beroep doen op de Amerikaanse Copyrightwet. Daarmee kunnen kunstenaars tot 35 jaar na de publicatie het copyright van hun werk terugeisen. Werd het werk voor 1978 gemaakt, dan kan dat tot 56 jaar na publicatie. McCartney wil in oktober 2018 de rechten terug, dan is het op de valreep 56 jaar geleden dat het eerste Beatles-liedje verscheen: Love Me Do.

In december wilde de Britse band Duran Duran de Amerikaanse Copyrightwet ook inroepen om zo de rechten op Rio en A View to a Kill van Sony terug te krijgen. Maar een Britse rechter oordeelde dat de Amerikaanse wet voor Groot-Brittannië niet geldt. McCartney legde de klacht neer bij een New Yorkse rechtbank.

‘We hebben decennia nauw samengewerkt met Sir Paul en John Lennon om de Beatle-liedjes te beschermen,’ laat Sony weten volgens meerdere media. ‘We zijn teleurgesteld over de rechtszaak, waarvan wij geloven dat die onnodig en prematuur is.’

Dat Donald Trump nauwelijks bekende sterren heeft weten te strikken voor zijn inauguratie in Washington is inmiddels genoegzaam bekend. Maar dat zelfs de Springsteen-coverband The B-Street Band afhaakte, moest ook voor The Donald pijnlijk zijn geweest.

En alsof dat al niet erg genoeg was, is nu uitgelekt dat Bruce Springsteen zelf vorige week een besloten afscheidsconcert cadeau gaf aan de uittredende president Barack Obama, zijn vrouw Michelle en zo’n 250 medewerkers van het Witte Huis.

The Boss speelde een akoestische set van vijftien nummers in de East Room van het Witte Huis. Natuurlijk zaten daar de bekende Springsteen-hits Born in the USA, Dancing in the Dark en Land of Hope and Dreams bij. Daarnaast werd Springsteen, die vorig jaar de 'Medal of Freedom' van Obama ontving, bij Tougher Than the Rest en If I Should Fall Behind bijgestaan door zijn vrouw Patti Scialfa.

Een van de aanwezigen deed verslag van het privéconcert op Springsteens fansite Backstreets.com: ‘Het was een gedroomde setlist. Bruce bedankte de president en zijn staf en zette vervolgens Working on the Highway in. (..) De sfeer in de zaal was niet somber, maar ook niet feestelijk. (..) Iedereen leek te beseffen dat het avontuur nu echt eindigt. De komende politieke overgang was een stille aanwezige, de houding van Bruce straalde die stemming ook uit.’

Als eerbetoon aan Barack en Michelle Obama, die op de voorste rij zaten tijdens het afscheidsconcert, droeg Springsteen de ballad Tougher than the Rest aan hen op.

Na afloop kwam Obama op het podium om Springsteen, die de afgelopen jaren een fervent aanhanger van de 44ste Amerikaaanse president was, hartelijk te bedanken. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

De setlist van Bruce Springsteen in het Witte Huis

Working on the Highway
Growin' Up
My Hometown
My Father's House
The Wish
Thunder Road
The Promised Land
Born in the USA
Devils & Dust
Tougher Than the Rest (met Patti Scialfa)
If I Should Fall Behind (met Patti Scialfa)
The Ghost of Tom Joad
Long Walk Home
Dancing in the Dark
Land of Hope and Dreams

Edvard Munch’s ‘Meisjes op de Brug’, onlangs bij Sotheby’s verkocht voor 50,6 miljoen euro, wordt het topstuk van een nieuw privémuseum in het Duitse Potsdam. Hiermee komt aan het licht dat miljardair Hasso Plattner, tevens oprichter van Museum Barberini, dit werk hoogstwaarschijnlijk aankocht.

Het werk uit 1902 toont een bijeengekropen groepje meisjes op een brug, daarachter een plattelandsdorpje. Volgens Sotheby’s is het ‘een voortzetting van Munchs verkenning naar seksuele ontluiking en sterfelijkheid’. In de tentoonstelling ‘Moderne Kunst Klassiekers’ zullen ook werken van Max Liebermann, Wassily Kandinsky, Andy Warhol en Auguste Rodin hangen. Hiermee opent Museum Barberini op 23 januari haar deuren voor het publiek. Angela Merkel en Bill Gates zullen hierbij aanwezig zijn.

Na ‘De Schreeuw’, die 111,2 miljoen euro opbracht, is dit het op een na hoogste bedrag dat is neergelegd voor een werk van de Noorse schilder. Het museum in Potsdam, net buiten de Berlijnse stadsgrenzen, wordt gefinancierd door de stichting van Hasso Plattner. Deze medeoprichter van softwaregigant SAP is betrokken bij verschillende liefdadigheidprojecten, waaronder steun voor medisch onderzoek naar hiv/aids.

In Potsdam huist ook particulier museum Villa Schöningen, dat zowel historische als hedendaagse kunst toont. Duitsland is met het openen van meer dan 15 nieuwe privémusea in 10 jaar internationaal koploper in de particuliere museumwereld, en telt ruim 40 private kunstmusea. Sinds 2005 zijn er wereldwijd meer dan 150 particuliere musea opgericht, die - hoewel de naam anders doet vermoeden - gewoon voor iedereen te bezoeken zijn.

Andere privémusea die in 2017 hun deuren zullen openen zijn onder andere: Zeitz MOCAA in Kaapstad, naar Jochen Zeitz, voormalig CEO van Puma; Museum MACAN in Jakarta, van zakenman Haryanto Adikoesoemo; Hill Art Foundation van J. Tomilson Hill, vicevoorzitter van de Blackstone Group; Tank Shanghai van nachtclubeigenaar Qiao Zhibing; en een privémuseum van scheepvaartmagnaat Petter Olsen. Olsen financiert dit deels met de opbrengsten van de verkoop van ‘De Schreeuw’ in 2013. (Michiel Kruijt)

Edvard Munch's 'Meisjes op de Brug' Beeld EPA
Edvard Munch's 'Meisjes op de Brug'Beeld EPA

De tekenaar van De Smurfen, Pascal Garray, is dinsdag overleden. De Belg uit Luik werd 51 jaar. ‘Minder dan twee weken geleden kreeg hij te horen dat hij een hersentumor had, daaraan is hij gestorven’, zegt zijn marketingmanager Philippe Glorieux.

Na zijn studies aan het Luikse Institut Saint-Luc, werkte Garray samen met Frank Pé aan de stripreeks Ragebol. In 1990 stapte hij over naar studio Peyo. Naar verluidt heeft hij er daar twee jaar over gedaan om de tekenstijl van Peyo, de geestelijke vader van De Smurfen, onder de knie te krijgen. Peyos eerste album, 'De fluit met de zes smurfen', verscheen in 1958.

Als 28-jarige ambitieuze tekenaar werd Garray door Peyo gevraagd om de illustraties van de humoristische avonturenstrips Steven Sterk op zich te nemen. Toen Peyo in 1992 stierf, nam Garray ook het scenario voor de Steven Sterk-albums voor zijn rekening. Tegelijkertijd brak hij door als een van de belangrijkste Smurfentekenaars.

Garray werkte aan zeventien albums van De Smurfen en zeven albums van Steven Sterk. Vlak voor zijn dood legde hij de laatste hand aan het 35ste album van De Smurfen: ‘De Smurfen en de paarse bonen’. Dat verschijnt in september.

Franse uitgave van 'De Smurfen en de halfgeest'. Beeld Le Lombard
Franse uitgave van 'De Smurfen en de halfgeest'.Beeld Le Lombard
Garray werkte aan zeventien albums van De Smurfen. Beeld belga
Garray werkte aan zeventien albums van De Smurfen.Beeld belga

Van Gogh en Munch, briljante gekken met een penseel

Vincent van Gogh en Edvard Munch, twee briljante gekken met een penseel. Wat hen bindt en waarin ze verschillen.

Cabaretier Dolf Jansen doet dit jaar zijn traditionele oudejaarsvoorstelling samen met collega Louise Korthals. Dat heeft zijn impresariaat Bunker Theaterzaken bekendgemaakt. Het wordt de eerste keer in ruim tien jaar dat Jansen met een podiumpartner het jaar doorneemt; daarvoor stond hij bijna twee decennia in de theaters met cabaretier Hans Sibbel.

Louise Korthals won in 2011 de Wim Sonneveldprijs. Haar debuutvoorstelling 'Vlieguur' werd direct beloond met de 'Neerlands Hoop', de prijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief. De gemeenschappelijke regisseur van Korthals en Jansen stelde voor om eens samen een voorstelling te gaan maken.

‘Louise is twintig jaar jonger dan ik, komt uit een ander milieu en is natuurlijk een vrouw. Tegelijkertijd is ook zij erg bezig met de wereld en hoe ze daar in staat, net als ik’, aldus Jansen, die afgelopen jaar voor de 25ste maal een oudejaarsvoorstelling maakte.

Dolf jansen Beeld anp
Dolf jansenBeeld anp

De Canadese rapper Drake heeft de eerste concerten van The Boy Meets World Tour in de Ziggo Dome verplaatst. Dit maakte concertorganisator Mojo vrijdag bekend. Drake geldt als een van de grootste artiesten van dit moment en is bekend van hits als Hotline Bling, One Dance en Too Good.

Het concert van woensdag 18 januari wordt uitgesteld naar zondag 26 februari. Het concert van vrijdag 20 januari wordt verplaatst naar donderdag 26 januari. Het derde concert dat Drake voor zaterdag 21 januari had gepland, haalt hij in op vrijdag 27 januari. De vierde show van zondag 22 januari staat nu gepland op zaterdag 28 januari.

Daarnaast worden er twee concerten in Glasgow en één concert in Londen verplaatst. In de officiële verklaring wordt uitgelegd dat Drake zijn fans een unieke beleving wil geven. ‘Drake heeft spectaculaire nieuwe elementen aan zijn al buitengewone productie toegevoegd. Helaas is er vanwege onvoorziene productionele tegenslagen iets meer tijd nodig om dit voor elkaar te krijgen.’

rapper Drake Beeld ap
rapper DrakeBeeld ap

Het Victoria and Albert Museum in Londen heeft een nieuwe directeur – maar niet eentje die uit de museumwereld komt. Als opvolger van Martin Roth, de ervaren Duitse museumman die uit ergernis over de uitslag van het Brexit-referendum zijn vertrek aankondigde, is Tristam Hunt benoemd. Hij is een historicus, schrijver en programmamaker, maar geniet vooral bekendheid als Labour-politicus. Sinds 2010 zit hij in het Britse Lagerhuis voor het kiesdistrict Stoke-on-Trent Central.

De benoeming heeft tot opgetrokken wenkbrauwen geleid, omdat Hunt niet alleen geen museumervaring heeft, maar ook nog nooit aan het hoofd van een grote organisatie heeft gestaan. Anderen zien in zijn benoeming juist een goede zet om het V & A meer in het publieke debat te krijgen.

Het V & A afficheert zich als ’s werelds grootste museum voor kunst en design en beschikt over een collectie van 2,3 miljoen objecten. De kunstinstelling trok in 2015 bijna 3,5 miljoen bezoekers, waarmee het de 5de plek inneemt op de lijst van meest bezochte musea in Londen.

Tristan Hunt Beeld EPA
Tristan HuntBeeld EPA

De filmstudio achter Star Wars-films is in gesprek met de erfgenamen van de onlangs overleden actrice Carrie Fisher. Disney zou volgens de BBC toestemming nodig hebben van de familie om Fishers uiterlijk digitaal na te maken en te gebruiken in nieuwe films.

Fisher werd beroemd als Princess Leia in de eerste drie Star Wars-films uit de jaren zeventig en tachtig. Ze keerde terug in die rol in The Force Awakens uit 2015. Na haar dood, vlak voor de jaarwisseling, moet Disney beslissen wat er met die rol gebeurt. Alhoewel Fisher de opnames voor de volgende film al had voltooid, is er waarschijnlijk sowieso digitale techniek voor nodig om de film af te maken.

Het zal niet de eerste keer zijn dat een overleden acteur te zien is in een Star Wars-film. In Rogue One, die afgelopen december uitkwam, is de vijftien jaar geleden overleden acteur Peter Cushing te zien in zijn rol als Grand Moff Tarkin. Dat gebeurde in overleg met de familie van Cushing.

Ook een jonge versie van Carrie Fisher komt in die film voorbij, dankzij een combinatie van een stand-in en visuele technieken.

De digitale herrijzenis van overleden acteurs

Hij is ruim twintig jaar dood. Toch is acteur Peter Cushing springlevend als schurk in de nieuwste Star Wars-film. Althans, zijn digitale evenbeeld. Hoelang nog voordat (levende) acteurs helemaal niet meer nodig zijn?

null Beeld reuters
Beeld reuters

Rotjoch heeft donderdag de Pop Media Prijs gewonnen voor 101Barz, het hiphop-platform van Nederland dat hij tien jaar geleden heeft opgezet. Hij kreeg de prijs, een geldbedrag van 2.500 euro, tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen.

Rotjoch, wiens echte naam Angelo Diop is, presenteert het muziekprogramma op 101 TV, het digitale themakanaal van BNN. 101Barz heeft inmiddels al zo'n 202 miljoen views op YouTube. Volgens de jury voelt Rotjoch 'als geen ander' aan wat er binnen de Nederlandse hiphop gaande is.

'Hij bewijst op zijn eigen zender 101Barz nu al tien jaar een uitstekende neus te hebben voor nieuw talent en zorgt er dankzij sessies ook voor dat nieuw talent de aandacht krijgt die het verdient. Ronnie Flex, Broederliefde en Sevn Alias zouden zonder Rotjoch nooit zo bekend geworden zijn als nu.'

De Pop Media Prijs is bedoeld om popjournalistiek in de breedste zin te stimuleren. Eerdere winnaars waren onder anderen Anton Corbijn, Eric Corton en Leo Blokhuis. Naast Rotjoch waren dit jaar ook genomineerd muziekjournalist Robert van Gijssel van de Volkskrant en Arne van Terphoven, auteur van de dance-biografie Wat de fok ouwe - Het bizarre leven van DJ Dano.

Angelo 'Rotjoch'Diop Beeld Facebook
Angelo 'Rotjoch'DiopBeeld Facebook

'Als ze vragen naar mijn afkomst, zeg ik: Bijlmer'

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt Robert Vuijsje in een reeks interviews. Presentator Rotjoch (34): 'Huisje-boompje-beestje kende ik niet.'

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam wijdt een tijdelijk presentatie aan Daan van Golden, die maandag overleed. Van 17 januari tot en met 19 februari is een kleine selectie uit zijn werk te zien in de Serrazaal van het museum.

Van Golden, die ons land vertegenwoordigde op de Documenta in Kassel en de Biënnale van Venetië, werd donderdag geprezen door Boijmans-directeur Sjarel Ex: 'Met het overlijden van Daan van Golden verliest de Nederlandse kunstwereld een van zijn meest eigenzinnige kunstenaars, een andersdenkende, vrije en leuke man die altijd de verbinding maakte tussen mooi en aandachtig leven en mooi en aandachtig werken.'

Museum Boijmans Van Beuningen bezit 67 werken van Van Golden.

Postuum Daan van Golden (1936-2017)

Kunstenaar Daan van Golden was schilder vooral, maar ook fotograaf, collagemaker, installatie- en conceptueel kunstenaar en gold als een van de grootste Nederlandse naoorlogse kunstenaars.Lees hier het postuum van Volkskrant-redacteur Sacha Bronwasser.

null Beeld Daan van Golden
Beeld Daan van Golden

Het langverwachte museum van ‘Star Wars’-bedenker George Lucas komt in Los Angeles. De Amerikaanse regisseur verkiest LA boven San Francisco en Chicago. In het Lucas Museum of Narrative Art wil de regisseur zijn persoonlijke kunstcollectie tentoonstellen, inclusief duizenden memorabilia uit zijn Star Wars-films en Indiana Jones-films.

Lucas loopt al bijna tien jaar rond met plannen voor zijn Museum of Narrative Art. De laatste tijd ging het vooral over de locatie waar het futuristisch ogende museum, dat 1,5 miljard dollar moet gaan kosten, zou komen. Gekozen is voor het Exposition Park in downtown LA, waar ook andere culturele trekpleisters zoals het Natural History Museum en het California Science Center staan.

In mei 2020 moeten de eerste bezoekers verwelkomd worden.

Een artist inpression van het te bouwen Lucas Museum of Narrative Art. Beeld afp
Een artist inpression van het te bouwen Lucas Museum of Narrative Art.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden