Cultuurblog - Lady Gaga treedt op tijdens 'halftime-show' Super Bowl

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant (lees hier alle berichten van het vorige cultuurblog terug).

Lady Gaga zingt het Amerikaanse volkslied tijdens de Super Bowl vorig jaar. Beeld ap
Lady Gaga zingt het Amerikaanse volkslied tijdens de Super Bowl vorig jaar.Beeld ap

Lady Gaga verzorgt de 'halftime show' tijdens de door miljoenen mensen bekeken Super Bowl in februari volgend jaar. Dat heeft de NFL bekend gemaakt. Gaga trad het afgelopen jaar ook al op tijdens de Super Bowl in Santa Clara, Californië. Toen zong ze het Amerikaanse volkslied, terwijl Beyoncé, Bruno Mars en Coldplay de hoofdact vormden.

De 'halftime show' tijdens de Super Bowl is het best bekeken televisiemoment in de Verenigde Staten. De zangeres treedt hiermee in de voetsporen van onder anderen Madonna, Bruce Springsteen, U2, Paul McCartney en Michael Jackson.

In de Belgische hoofdstad Brussel opent in 2020 een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst. Bij de totstandkoming van het museum in een oude Citroëngarage wordt nauwe samenwerking aangegaan met het Parijse museum Centre Pompidou.

De befaamde Franse kunsttempel stelt werken ter beschikking en krijgt ook een rol bij de collectie en het programma van het nieuwe museum. Hoewel dat uiterlijk in 2020 zijn deuren moet openen, staat de eerste tentoonstelling al in 2018 gepland.

Het gebouw waar vanaf 2020 het Brusselse Pompidou in is gevestigd. Beeld afp
Het gebouw waar vanaf 2020 het Brusselse Pompidou in is gevestigd.Beeld afp

Wie er op 8 september niet bij kon zijn, krijgt op 1 december een nieuwe kans. Omdat de respons zo overweldigend was, wordt de documentaire One More Time With Feeling opnieuw uitgezonden in de bioscoop. Dat kondigt Nick Cave aan op zijn Facebookpagina.

De documentaire die Andrew Dominik maakte van de opnamen van Cave's nieuwe album, One More Time With Feeling, is soms letterlijk adembenemend, schreef Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer eerder. In juli vorig jaar overleed Arthur, de 15-jarige zoon van Nick Cave na een val van een klif in zijn woonplaats Brighton. Cave (57) was op dat moment met zijn band net begonnen aan hun zestiende album, die bijna overal de volle vijf sterren kreeg.

De film ging begin deze maand, op het filmfestival van Venetië, in première en was vervolgens slechts twee dagen in de Nederlandse bioscopen te zien.

null Beeld afp
Beeld afp

Artistiek leider Jos van Veldhoven vertrekt aan het einde van muziekseizoen 2017-2018 bij de Nederlandse Bachvereniging. Van Veldhoven (64) leidt het barokensemble sinds 1983. Het gezelschap verwierf in deze periode internationale faam, onder meer met zijn historische uitvoeringspraktijk, gebaseerd op muzikale interpretaties uit de tijd van Bach. Onder leiding van Van Veldhoven begon de vereniging – bestaande uit een ensemble van zo’n vijftig musici en een gemengd koor van ongeveer dertig zangers - twee jaar geleden aan het project All of Bach waarin al het werk van de componist in beeld en geluid online wordt gezet. De Nederlandse Bachvereniging is onder meer bekend van de jaarlijkse uitvoering van Bachs Matthäus Passion in de Grote Kerk van Naarden. ‘Het is tijd om de fakkel door te geven’, laat Van Veldhoven weten. ‘Wat is mooier dan dat het ensemble zich tijdens het 100-jarig bestaan in het seizoen 2021-2022 kan presenteren onder leiding van een nieuw gezicht uit een nieuwe generatie.'

De Nederlandse Bachvereniging, het oudste ensemble voor Oude Muziek in Nederland, tijdens een kerstconcert in de Westerkerk in Amsterdam. Beeld ANP
De Nederlandse Bachvereniging, het oudste ensemble voor Oude Muziek in Nederland, tijdens een kerstconcert in de Westerkerk in Amsterdam.Beeld ANP

Het is de op één na beroemdste Marilyn Monroe-jurk: de japon waarin de actrice in 1962, enkele maanden voor haar dood, toenmalige Amerikaanse president John F. Kennedy op zwoele wijze 'Happy Birthday' toezong. Befaamd omdat de met glimmende steentjes beklede stof onder de felle lampen op het podium zo goed als doorzichtig werd.

De 'Happy Birthday'-jurk is het klapstuk van de veiling van meer dan 1.200 Monroe-memorabilia, waaronder haar schoenen, tassen, sieraden en make-up. Onder andere de nachtjapon die ze droeg in Niagara, de thriller die van Monroe defintief een superster maakte, en het nauwsluitende groen-zwarte pakje uit de film Bus Stop gaan onder hamer. Maar ook persoonlijker items, zoals de schoenen die ze droeg toen ze met toneelschrijver Arthur Miller in het huwelijksbootje stapte, privéfoto's, handgeschreven briefjes en enkele krijttekeningen.

Sommige items geven een kijkje in het roerige zieleleven van Monroe. 'Afgelopen nacht lag ik weer wakker', schreef ze in 1962 aan haar therapeut. 'Soms vraag ik me af waar de nacht voor is. Het lijkt wel alsof het voor mij niet bestaat - het lijkt allemaal één lange, lange, vreselijke dag.'

Saillant is ook de brief van Jean Kennedy Smith, zus van John en Robert Kennedy, die naar verluidt beiden een buitenechtelijke affaire hadden met de Hollywoodster. 'Ik begrijp dat jij en Bobby het nieuwe item zijn! We vinden allemaal dat je met hem mee moet komen als hij terugkeert naar de oostkust!' Robert Kennedy was getrouwd en de familie heeft de affaire nooit willen bevestigen.

Het grootste deel van de persoonlijke items zijn afkomstig van de nazaten van acteercoach Lee Strasberg, vriend en mentor van Monroe, die dolgraag serieus genomen wilde worden als actrice. De rest van de spullen komt van een Monroe-verzamelaar van voornamelijk filmkostuums.

Marilyn Monroe maakte op 5 augustus 1962 een eind aan haar leven. Deze zomer zou ze negentig jaar oud zijn geworden. De veiling door Julian's Auctions vindt in november plaats in Los Angeles.

De iconische 'Happy Birthday'-jurk tijdens een preview in het MANA Contemporary Museum in Jersey City. Beeld afp
De iconische 'Happy Birthday'-jurk tijdens een preview in het MANA Contemporary Museum in Jersey City.Beeld afp
null Beeld Julian's Auctions
Beeld Julian's Auctions
null Beeld epa
Beeld epa

Wim T. Schippers is tot 13 november het onderwerp van een groot retrospectief in de Kunstverein, een museum in de Duitse plaats Bonn. De expositie belicht zijn volledige oeuvre. Er zijn tekeningen, korte films, televisiesketches, platen, documentatie over zijn toneelstukken en bijzondere kunstobjecten zoals de beroemde Pindakaasvloer te zien.

Het is volgens het museum voor het eerst in lange tijd dat werk van Schippers buiten Nederland wordt geëxposeerd. Schippers volgde een opleiding aan de Rietveld Academie, maar maakte deze niet af. Het centrale thema in zijn werk is dat het leven nergens op slaat; veel van zijn kunstwerken worden gekenmerkt door absurditeit.

Bij het grote publiek werd de kunstenaar bekend van de Fred Hachéshow die hij jarenlang voor de VPRO maakte en als inspreker van de populaire poppen Ernie en Kermit in het kinderprogramma Sesamstraat.

De beroemde Pindakaasvloer, die bestaat uit een groot vlak op de vloer waarop 1100 liter pindakaas is gesmeerd, bedacht Schippers in 1962. Het werk was voor het eerst te zien in 1969 in een galerie in Loenersloot en werd in de decennia daarna onder meer geëxposeerd in Utrecht en Rotterdam.

De Pindakaasvloer van beeldend kunstenaar Wim T. Schippers wordt door een museum-medewerker aangebracht. Beeld anp
De Pindakaasvloer van beeldend kunstenaar Wim T. Schippers wordt door een museum-medewerker aangebracht.Beeld anp

Vele fans zaten op het puntje van hun stoel toen eerder deze week de oude cast van de Amerikaanse comedyshow Will & Grace foto’s plaatsten van hen samen. De geruchten gingen snel de rondte: zou de populaire serie, die vanaf 1998 tot 2006 op televisie te zien was, weer terugkomen?

Helaas voor de liefhebbers ging de reünie – voor zover nu bekend is – niet om een volledige terugkeer van de populaire serie. Maandag verscheen een video van 10 minuten waarin de cast te zien is in de vertrouwde omgeving van het appartement van de personages Will en Grace. De video is uitgesproken anti-Trump, waarmee de cast in de voetsporen treedt van onder anderen Robert Downey Jr, Scarlett Johansson en Neil Patrick Harris die eerder deze week in een anti-Trump video te zien waren.

Will Truman (Eric McCormack) en Grace Adler (Debra Messing) zijn Hillary supporters en het racistische, gemene personage Karen Walker (Megan Mullally) ontpopt zich tot fervent Trump supporter en bespreekt de muur die zij heeft laten bouwen in haar huis om haar buitenlandse hulp buiten de woonkamer te houden, een verwijzing naar Trumps controversiële plan om een muur tussen Mexico en de Verenigde Staten te bouwen.

Zoals ook in de serie altijd het geval was, is het de zoete inval in het appartement van Will en Grace. Het flamboyante homoseksuele personage Jack McFarland (Sean Hayes) loopt binnen en blijkt een zwevende kiezer te zijn. Trump mag dan wel al zijn burgerrechten af willen nemen – zo stelt het personage – hij haat het Hillary Clinton een broek draagt. Uiteindelijk komt de doorslag doordat Katy Perry een Clinton supporter is. De scene benadrukt het belang om te gaan stemmen door een oproep aan de kijkers met de hashtag #Votehoney.

De cast van de tv-show Will and Grace in 2005. VLNR: Eric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally and Sean Hayes. Beeld epa
De cast van de tv-show Will and Grace in 2005. VLNR: Eric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally and Sean Hayes.Beeld epa
Scene uit de video. Beeld Screenshot
Scene uit de video.Beeld Screenshot

Op de 36e editie van het Nederlands Film Festival te Utrecht zijn vandaag de winnaars van NFF Studenten Awards en de Filmprijs van de Stad Utrecht bekend gemaakt. Tessa Pope, Alice Wong, Charlotte Spronk en Anna Peeters gingen met een prijs naar huis, bestaande uit een geldbedrag van €5.000.

Het Nederlands Film Festival heeft drie prijzen voor in 2016 afgestuurde filmmakers. De Tuschinski Award gaat naar de regisseur van de beste afstudeerfilm van het jaar en is gewonnen door Tessa Pope van de Nederlandse Filmacademie, zij regisseerde de film The Origin of Trouble. De Diorapthe Award, een prijs voor een opvallend en onderscheidend crewlid, ging naar Alice Wong van de Design Academy Eindhoven voor haar regie van de film Reconstructing Reality. Charlotte Spronk van de HKU mocht de Filmproducenten Nederland Award in ontvangst nemen. Zij won deze prijs, bedoeld voor jong productietalent, voor haar productie van de film Mijn kleine grote broer.

Naast de studentencompetitie heeft het NFF ook een debuutcompetitie. De Filmprijs van de Stad Utrecht gaat naar het beste regiedebuut uit de competitie, dit jaar Anna Peeters met haar film De lengte van liefde. De jury roemt Peeters scherpe observatievermogen en gedurfde focus op de hoofdpersoon. (Lotte Wijbrands)

Het Gouden Kalf wordt geplaatst op de Neude ter voorbereiding voor de 35e editie van het Nederlands Film Festival. Beeld ANP
Het Gouden Kalf wordt geplaatst op de Neude ter voorbereiding voor de 35e editie van het Nederlands Film Festival.Beeld ANP

Matt LeBlanc gaat Top Gear in zijn eentje presenteren. De voormalige Friends-acteur heeft zijn contract met de BBC verlengd voor nog eens twee seizoenen. Wel krijgt hij regelmatig bezoek van Eddie Jordan, Formule 1-presentator en oud-teameigenaar van renstal Jordan, de Duitse autocoureur Sabine Schmitz, tv-presentator Rory Reid, en YouTube-ster Chris Harris. En natuurlijk is de geheimzinnige The Stig, met zijn kenmerkende witte helm en overall, weer van de partij.

Met de overeenkomst met LeBlanc zou volgens diverse Britse media een bedrag van 1,5 miljoen pond (1,7 miljoen euro) gemoeid zijn. Bij de BBC was de druk om een akkoord te sluiten flink opgelopen. De zender verloor onlangs hitshow Great British Bake Off, het programma waarop Heel Holland Bakt gebaseerd is, aan concurrent Channel 4.

LeBlanc tekende vorig jaar een contract voor één jaar als medepresentator van Top Gear. Naar verluidt boterde het niet tussen de Amerikaanse auteur en medepresentator Chris Evans, die dit voorjaar opstapte. Ook de kijkcijfers van het autoprogramma vielen flink tegen. Trok de eerste aflevering nog 4,4 miljoen kijkers, in de laatste aflevering waren dat er nog maar 1,9 miljoen mensen. Het laagste kijkcijferaantal sinds 2002.

De BBC nam Top Gear op de schop nadat de Britse zender Jeremy Clarkson ontsloeg vanwege het slaan van een producer. Daarop stapten ook Clarksons collega’s Richard Hammond en James May op, ondanks hun jarenlange medewerking aan het populaire autoprogramma. Clarkson, Hammond en May maken tegenwoordig een autoprogramma voor Amazon.

Matt LeBlanc Beeld photo_news
Matt LeBlancBeeld photo_news

Radiomaker Ruud de Wild vertrekt eind oktober na acht weken dienstverband alweer bij BNR Nieuwsradio. Op vrijdag 28 oktober presenteert De Wild voor het laatst het programma Ask me Anything. Hoofdredacteur Sjors Fröhlich bevestigde het aanstaande einde van de samenwerking zondagavond.

De Wild ging op 5 september aan de slag voor BNR, nadat hij vorig jaar bij Radio 538 plaats moest maken voor Coen Swijnenberg en Sander Lantinga.

'Het was zowel voor BNR als voor Ruud de Wild een ingecalculeerd risico om deze samenwerking aan te gaan', aldus Fröhlich.'Ik ben blij dat we het hebben geprobeerd. Ondanks hard werken is het niet gelukt' Het dagelijkse radioprogramma Ask me Anything gaat na eind oktober verder met een andere presentator.

Ruud de Wild: Ik betreur het, maar het is niet anders. Ik merkte dat het presenteren op BNR andere koek is. Bovendien miste ik de muziek toch wel erg.'

De NPO heeft inmiddels bevestigd dat De Wild aan de slag gaat bij Radio 2. Vorig jaar won De Wild nog de Marconi Oeuvre Award 2015. De vakjury roemde de dj, die jaren lang te horen was met zijn show Ruuddewild.nl op 3FM, Radio 538 en Qmusic, als 'een exceptionele radiomaker die een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld in het Nederlandse radiolandschap'.

Ruud de Wild Beeld anp
Ruud de WildBeeld anp

De koning komt van schrijver Mohammed Benzakour is bekroond met ANV Debutantenprijs, de prijs voor het beste Nederlandse fictiedebuut dat afgelopen jaar is gepubliceerd.

De koning komt gaat over Moebdi die Nederland verlaat om in zijn geboortestreek in Marokko een bruid te zoeken. Tijdens deze zoektocht gaat alles mis wat er mis kan gaan. De jury noemde in haar rapport Benzakours boek ‘een wonderlijk debuut dat zowel satire als sprookje, reisverslag als natuurdocumentaire, farce als filosofische dissertatie is’.

De jury koos drie genomineerden uit alle literaire fictiedebuten. Lezers uit Nederland en Vlaanderen mochten daarna hun stem uitbrengen op hun favoriet. Bij de uitreiking van de prijs bleek zondag dat Benzakour collega's Hugo Blom (Een kleine moeite) en Inge Schilperoord (Muidhond) voorbij was gestreefd.

De ANV Debutantenprijs werd voor de 21ste keer uitgereikt. Eerdere winnaars van de prijs waren onder andere Anna Enquist, Jessica Durlacher, Peter Buwalda, Erik Menkveld en Jaap Robben die vorig jaar won met Birk.

Benzakour won eerder met zijn non-fictieboek Yemma eerder de E. du Perronprijs.

Mohammed Benzakour Beeld anp
Mohammed BenzakourBeeld anp

Dat de Transformers, de populaire robots die kunnen transformeren tot voertuigen, dieren of onopvallende machines, weinig ontzag kennen voor gebouwen was al bekend. Menig gebouw moest er aan geloven door de strijd van Optimus Prime en de Autobots tegen hun vijanden in de vier kaskrakers rond de Transformers. Maar zo bont als in het volgend jaar te verschijnen vijfde deel van de serie, The Last Knight, was het tot nu toe niet geweest. Althans, als we het Britse tabloid The Sun en de Britse vereniging van Britse legerveteranen moeten geloven.

Wat blijkt? Op dit moment worden opnames gemaakt voor The Last Knight in Woodstock, Oxfordshire. Daartoe is een plaatselijk landhuis, Blenheim Palace, omgetoverd tot een hoofdkwartier van de Duitse Nazi¿s. Inclusief grote vlaggen met hakenkruizen aan het landhuis en Duitse militaire voertuigen en als Waffen-SS verklede figuranten in de tuin. Maar laat Blenheim Palace nu net het voormalige huis zijn van de legendarische Britse premier Winston Churchill, die tijdens de Tweede Wereldoorlog Adolf Hitler en zijn Nazi-beweging te vuur en te zwaard bestreed.

Nu kunnen Britten sowieso al slecht tegen symbolen van de Nazi¿s op eigen bodem, maar als daarbij ook Churchill, de grootste Brit aller tijden wordt geschoffeerd, zijn ze bij de Britse tabloid The Sun niet te beroerd om voor een rel te zorgen. De heiligschennis van Churchills huis vulde vanochtend vrijwel de gehele voorpagina. En ook kolonel Richard Kemp, een oud-Afghanistanstrijder, beklaagt zich dat wat de makers van Transformers hebben gedaan met het landhuis `niet respectvol is en Churchill zich hoogstwaarschijnlijk in zijn graf omdraait¿.

Opmerkelijk detail: Churchill ligt op minder dan een kilometer begraven van Blenheim Palace, dat tegenwoordig eigendom is van een ver familielid van de Britse staatsman. Deze Jamie Spencer-Churchill heeft nog niet gereageerd op de rel rond de filmopnames voor Trnsformers 5.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Terry Jones, (74) één van de oprichters van de Britse comedygroep ‘Monty Python’, heeft dementie. Dat werd vandaag bekend gemaakt nadat de organisatie van de BAFTA awards aankondigde dat Jones een speciale Award zal ontvangen voor zijn bijdrage aan de film- en televisiewereld.

Zijn woordvoerder kondigde aan dat Jones niet in staat is om interviews te geven omdat hij leidt aan primaire progressieve afasie, een vorm van dementie die onder andere het spaakcentrum in hersenen aantast. Hierdoor wordt het moeilijk of zelfs onmogelijk om te spreken en te communiceren. Wel zal Jones de ceremonie die bij de speciale Award hoort thuis volgen, zo vertelt zijn woordvoerder aan de Britse media. 'Terry is trots en vereerd om op deze manier erkend te worden en hij kijkt uit naar de ceremonie.' Zo meldt de BBC.

Jones was niet alleen onderdeel van de wereldberoemde comedygroep Monty Python, hij regisseerde ook een deel van hun films. Zo was hij regisseur van Monty Python and the Holy Grail, die hij samen met mede-Python Terry Gilliam regisseerde. De twee films die daarop volgden, Life of Brian en Monty Python's The Meaning of Life, werden door hem alleen geregisseerd.

In 2015 kwam nog de humoristische geschiedenisdocumentaire ‘Boom Bust Boom’ uit waaraan Jones meeschreef en regisseerde.

Quote

Terry is trots en vereerd om op deze manier erkent te worden en hij kijkt uit naar de ceremonie

Vlnr. John Cleese, Terry Jones, Terry Gilliam, Eric Idle, en Michael Palin. Beeld anp
Vlnr. John Cleese, Terry Jones, Terry Gilliam, Eric Idle, en Michael Palin.Beeld anp

Vorige week kwam Disney met een nieuw Halloweenkostuum voor kinderen, bestaande uit een bruine ‘huid’ met traditionele tatoeages, een grasrokje en een botjesketting. De kleding kreeg forse kritiek, waarop Disney besloot het uit de handel te nemen.

Met het kostuum konden kinderen in de huid kruipen van het personage Maui, uit de in november te verschijnen animatiefilm Moana, die in Nederland uitkomt onder de naam Vaiana.Toen de trailer in juni uitkwam, was er al kritiek op de manier waarop Maui uitgebeeld werd. Terwijl er positief gereageerd werd op het sterke, onafhankelijke personage van het meisje Moana, waren mensen minder te spreken over Maui. Het dikke personage zou een stereotype van de Polynesische bewoners zijn. Het pak wordt door activisten gezien als een vorm vanblackface en zou de Polynesische cultuur belachelijk maken. Een woordvoerder van Disney laat aan The Huffington Post weten dat het team achter de film ‘zijn uiterste best heeftgedaan de culturen van de eilanden die de film inspireerden te respecteren’. (Lotte Wijbrands)

null Beeld Disney
Beeld Disney
null Beeld
Beeld

Wethouders van de Brusselse deelgemeente Sint-Gillis hebben besloten dat een omstreden muurschildering weg moet worden gehaald. De afbeelding betreft een metershoog, mannelijk geslachtsdeel die afgelopen weekend op een blinde muur is gezet. De gevel bevindt zich recht tegenover een katholieke meisjesschool. Het is niet bekend of dat de reden is voor het weghalen van de - volgens de wethouders choquerende - afbeelding. De muur blijft niet leeg; na overleg met de buurtbewoners zal een professionele straatkunstenaar iets anders op deze plek maken.

Sinds de verschijning van de penis wordt er flink gespeculeerd over de maker. De naam van graffitikunstenaar Bonom, pseudoniem voor Vincent Glowinksi, werd veel genoemd, vanwege zijn werk met expliciete straatkunst. Hij ontkent elke betrokkenheid.

In het centrum van Brussel dook een muurschildering op in een vergelijkbare stijl. Hierop is een close up van een penetratie te zien. Deze hoeft niet weg van de lokale politiek. De huiseigenaar van het pand mag zelf bepalen of hij de straatkunst laat zitten, meldde de Brusselse wethouder van Openbare Reinheid volgens de nieuwssite Bruzz.be.

De bewuste muurschildering. Beeld belga
De bewuste muurschildering.Beeld belga

Na Giel Beelen vertrekt ook Timur Perlin bij 3FM. Dat zei hij vandaag in zijn radioshow. Perlin, die eerder in het Glazen Huis zat, presenteert elke werkdag met Rámon Verkoeijen het lunchprogramma Superradio. 'Na acht jaar 3FM dacht ik: het is tijd voor iets nieuws in mijn leven.'

Volgens berichtgeving van de Telegraaf is er naast gerommel bij 3FM ook sprake van wijzigingen op NPO Radio 2, waar Wouter van der Goes de plek van Bert Haandrikman tussen 18 en 20 uur over gaat nemen. Ruud de Wild zou ook in beeld zijn geweest, maar die koos ervoor om bij BNR te blijven.

Timur Perlin (links) en Ramon Verkoeijen. Beeld ANP
Timur Perlin (links) en Ramon Verkoeijen.Beeld ANP

Na een stormachtige relatie die sinds 2004 de droom van de showbizzpers in de wereld was, is er kennelijk een einde gekomen aan het huwelijk van acteurskoppel Brad Pitt en Angelina Jolie, beter bekend als Brangelina.

Nieuwssite TMZ meldde dat Jolie maandag via de rechtbank echtscheiding had aangevraagd met het verzoek om de voogdij van de zes kinderen te krijgen. Pitt zou dan wel het recht hebben om zijn kinderen te blijven zien.

Het echtpaar was niet alleen een machtig filmkoppel, maar stond ook bekend als politiek gedreven. Jolie is Speciaal Gezant van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN.

Lees hier het postuum van 'Brangelina': een popcultureel fenomeen.

Angelina Jolie en Brad Pitt in 2009. Beeld epa
Angelina Jolie en Brad Pitt in 2009.Beeld epa

Acteur Jim Carrey is aangeklaagd voor zijn verantwoordelijkheid bij de zelfmoord van zijn ex-vriendin Cathriona White. De klacht tegen de 54-jarige acteur is ingediend door de echtgenoot van White, Mark Burton, die hem er van beschuldigd dat Carrey de drugs, voorgeschreven medicijnen, leverde waarmee ze zich in september 2015 van het leven beroofde.

In de aanklacht, die werd ingediend bij een rechtbank in Los Angeles, staat te lezen dat Carrey de medicijnen leverde terwijl hij zou weten dat ze depressief was aangelegd en eerder een zelfmoordpoging had gedaan. De acteur, aldus de aanklacht, zou de medicijnen onder de valse naam Arthur King hebben verkregen. Burton eist een schadevergoeding en stuurt aan op een proces.

Carrey heeft furieus gereageerd op de aanklacht die via de rechtbank van Los Angeles in de openbaarheid is gekomen: 'Het zou voor mij makkelijk zijn om de advocaat van deze man in een achterkamer te ontmoeten en de aanklacht van tafel te halen, maar soms moet je opstaan om jezelf te verdedigen tegen het kwaad in deze wereld.'

Jim Carrey Beeld anp
Jim CarreyBeeld anp

Modeontwerper Marc Jacobs haalde zich afgelopen week een storm van kritiek op de hals door niet alleen grotendeels blanke modellen met dreadlocks op de catwalk te zetten, maar de kritiek hierop honend opzij te schuiven. Inmiddels heeft de ontwerper zijn excuses aangeboden voor zijn ‘ongevoelige reacties’ op de beschuldigingen van ‘cultural appropriation’ – het toe-eigenen van een specifieke culturele uiting, in dit geval dreadlocks, die nauw aan zwarte cultuur zijn verbonden.

Tijdens Jacobs’ show op de laatste dag van de New York Fasion Week liet hij witte modellen als Gigi en Bella Hadid en Karlie Kloss over de catwalk lopen met een regenboogvariant op de traditionele Jamaicaanse haarstijl. Critici vroegen zich hardop af waarom Jacobs ervoor koos een ‘zwarte’ haarstijl tentoon te stellen, maar geen zwarte modellen te gebruiken. ‘Ik zie mensen, geen ras’, was Jacobs’ reactie. ‘Aan iedereen die jammert over ‘cultural appropriation’ of wat voor onzin dan ook over hoe bepaalde kapsels bij verschillende rassen of huidskleuren horen: grappig dat jullie nooit kritiek leveren op zwarte vrouwen die hun haar steil maken’.

‘Als je geen kleur ziet, waarom zijn bijna al je modellen dan wit?’ reageerde een kritische Instagramgebruiker. Een tweede noemde Jacobs’ opmerking ‘een manier om het bestaan van racisme te ontkennen’ en een derde zei: ‘als kunstenaar weet ik dat grenzen vervagen als je geïnspireerd bent, maar het feit dat je zo ongevoelig bent voor de kritiek van een groot deel van je fans is gewoon teleurstellend’. Ook wezen critici Jacobs erop dat juist het feit dat zwarte vrouwen zich gedwongen voelen hun haar te ontkroezen het gevolg is van institutioneel racisme.

Zondag zwichtte Jacobs en bood zijn excuses aan voor zijn ‘gebrek aan gevoeligheid’ in zijn reacties. ‘Natuurlijk zie ik kleur, maar ik discrimineer niet!’ benadrukte hij. ‘Ik geloof met heel mijn hart in de vrijheid van expressie met kunst, kleding, woorden, haar, muziek… ALLES.’

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Modeontwerper Marc Jacobs kon op kritiek rekenen nadat hij witte modellen met 'zwarte' dreads op de catwalk zette Beeld photo_news
Modeontwerper Marc Jacobs kon op kritiek rekenen nadat hij witte modellen met 'zwarte' dreads op de catwalk zetteBeeld photo_news

Rapper en omstreden vlogger Boef zegt spijt te hebben van het beledigen van de politie. In RTL Boulevard was maandag een filmpje te zien waarin hij op aandringen van journalist John van den Heuvel zijn excuses aanbiedt. Hij deed zijn excuses drie dagen nadat het OM hem gedragsregels oplegde in zijn contacten met de politie.

’Mevrouw de agenten die ik heb beledigd, mijn excuses', aldus Boef. ‘Ik ben niet de vieste om een fout toe te geven.’ Volgens de rapper zijn de excuses gemeend. ‘Anders zou ik het niet zeggen.’ Boef gaat de komende dagen naar Marokko ‘om even te ontspannen’.

Het OM legde Boef vrijdag de gedragsregels op. Zo mocht hij niet meer met de politie praten tenzij er een noodgeval is, en mocht hij ook geen politieagenten meer filmen. Boef onthulde zondag in zijn vlog dat hij de gedragsregels kreeg na zijn laatste arrestatie. ‘Ik mag niet meer praten met de politie’, vertelt hij in het filmpje. ‘Alleen als ik 112 moet bellen of bij een noodgeval.’

De 23-jarige Boef werd in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw in Tilburg aangehouden omdat hij zich niet hield aan de aanwijzingen die justitie hem had opgelegd. Dat gebeurde enkele dagen nadat hij werd gearresteerd omdat hij van plan was een ruzie uit te vechten met rapper Para Soma in Tilburg. Dit had tot gevolg dat zo'n honderd mensen de straat op gingen. Zaterdagmiddag kwam Boef weer vrij.

De arrestatie van Boef vrijdag in Tilburg. Beeld ANP
De arrestatie van Boef vrijdag in Tilburg.Beeld ANP

Er zouden meer Aziaten op televisie moeten komen, zeggen de schrijvers van de Netflixserie Master of None op het podium van de Emmy Awards. ‘Er zijn 17 miljoen Aziatische Amerikanen en 17 miljoen Italiaanse Amerikanen. Zij hebben The Godfather, Goodfellas, Rocky, The Soprano’s. Wij hebben Long Duk Dong (een stereotype Chinees in de serie Sixteen Candles uit de jaren 80 - red.).’

Alan Yang en Aziz Ansari wonnen gisteravond de prijs voor de best geschreven comedy met hun aflevering ‘Ouders’. In zijn toespraak wees Yang erop dat er nog ‘een lange weg te gaan is’ om meer Aziaten op het scherm te krijgen. Daarna richtte hij zich tot Aziatische ouders en zei: ‘Doe me een plezier. Als slechts een paar van jullie een camera aan de kinderen zouden geven in plaats van een viool, dat zou het allemaal op zijn pootjes terecht komen.’

Hierna was er geen tijd meer voor Ansari om iets te zeggen. De schrijver en acteur stapte naar de microfoon toen de muziek alweer begon.

Meer dan 12 jaar lang was Giel Beelen de stem in de ochtend voor de 3FM-luisteraars. Hij stopt, want hij heeft 'andere ambities en die gaan niet samen met de ochtendshow'. Dit zegt hij in een interview met het Algemeen Dagblad.

Sowieso gaat de hele zender op de schop. De nieuwe zenderbaas Basyl de Groot is bezig met nieuwe plannen voor 3FM. 'Ik wil dat proces van het nieuwe 3FM niet verstoren. Maar ja, ik wil ermee stoppen. Dat heb ik heel duidelijk aangegeven.'

Het gaat niet goed met 3FM. De luisteraar weet de jongerenzender van de publieke omroep steeds slechter te vinden. Beelen: 'Ik zie die dalende cijfers ook als een zegen. Nu weet ik zeker dat bij iedereen de onrust heeft toegeslagen. Dat het niet goed gaat, staat nu zwart op wit. Het wordt tijd voor vernieuwing.'

Giel Beelen in 2004 Beeld anp
Giel Beelen in 2004Beeld anp

De zes kanshebbers voor de ECI Literatuurprijs zijn vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur bekendgemaakt. De keuze werd gemaakt uit 25 boeken op de longlist.

Rivieren van Martin Michael Driessen, Moedervlekken van Arnon Grunberg, Goldberg van Bert Natter, Op de rok van het universum van Tonnus Oosterhoff, Jij zegt het van Connie Palmen (won al de Libris Literatuur Prijs 2016) en Zachte riten van Marja Pruis maken kans op de prijs, die voorheen bekend was als de AKO Literatuurprijs en in 1987 voor het eerst werd uitgereikt.

De prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie, wordt op donderdag 10 november uitgereikt. De prijs bestaat uit een sculptuur en 50.000 euro. Vorig jaar kreeg Jeroen Brouwers de prijs voor zijn boek Het hout.

Connie Palmen Beeld anp
Connie PalmenBeeld anp

Het EYE Filmmuseum in Amsterdam krijgt dit jaar 800.000 euro subsidie voor het beheren en toegankelijk houden van het archief. Vanaf 2017 investeert cultuurminister Jet Bussemaker zelfs 1 miljoen euro in het museum, zo zei ze vrijdag bij de opening van het EYE Collectiecentrum in Amsterdam.

'EYE biedt een unieke combinatie van conserveren én participeren, van bewaren én tentoonstellen, van verzamelen én revitaliseren', sprak de minister. 'Ik vind het belangrijk dat EYE dit ook in de toekomst kan blijven doen. Die toekomst zal ook voor de film grotendeels digitaal zijn. En daarom stel ik dit jaar én de jaren na 2017 extra geld beschikbaar ter beschikking om het film-erfgoed ook in het digitale tijdperk houdbaar, bruikbaar en zichtbaar te maken'.

Het Eye Filmmuseum. Beeld anp
Het Eye Filmmuseum.Beeld anp

De Deens-Palestijnse dichter Yahya Hassan (21) is veroordeeld tot 1 jaar en 9 maanden gevangenisstraf voor verboden wapenbezit en zijn betrokkenheid bij een schietpartij. Het vonnis van de rechter viel vanmiddag in de rechtbank van Kopenhagen. Hassan moet daarnaast een schadevergoeding betalen aan het 17-jarige slachtoffer dat hij op de avond van 21 maart op straat neerschoot.

Volgens de rechter was er geen sprake van zelfverdediging toen de omstreden dichter op de bewuste avond drie tot vijf schoten loste op de minderjarige jongen. Het vonnis valt lager uit dan de strafeis van de openbare aanklager (3 jaar celstraf).

De ontsporing van Yahya Hassan

Yahya Hassan werd na zijn debuut in 2013 beschouwd als hét Europese poëzietalent. Onlangs werd hij gearresteerd op verdenking van mishandeling en verboden wapenbezit. Wat is er in hem gevaren? (+)

Het doek dreigt te vallen voor De Grote Prijs van Nederland, het enige landelijke popconcours voor live muziek, omdat vanaf 2017 de subsidiekraan waarschijnlijk wordt dichtgedraaid. De organisatie luidde hierover vrijdag de noodklok.

Ondanks een overwegend positief advies heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie geen subsidie toegekend aan het popconcours.
Veel muzikanten zijn bekend geworden door deelname aan de competitie, zoals Typhoon, Junkie XL, Lois Lane en Eefje de Visser. Ze konden als beginnende artiesten optreden in de poptempel Paradiso en de Melkweg en hoorden hoe een vakbekwame jury hun muziek beoordeelde.

'Mijn leven veranderde op dat moment: ik kreeg heel veel aanbiedingen voor festivals, mijn prijs ging omhoog van 70 naar 300 euro per show en dát was het moment dat ik kon gaan leven van mijn muziek', aldus Lucky Fonz III. (ANP)

Jeanne Rouwendaal ging er in 2014 vandoor met de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriters. Beeld anp
Jeanne Rouwendaal ging er in 2014 vandoor met de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriters.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden