Cultuurblog - Jan Rot wint Annie M.G. Schmidtprijs

Van de nieuwste filmtrailers tot albumgeruchten; van theaterrelletjes tot de laatste series en de beste boeken. Kortom, een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Jan Rot Beeld anp
Jan RotBeeld anp

Met het lied Stel dat het zou kunnen... heeft Jan Rot de Annie M.G. Schmidtprijs 2015 gewonnen, de onderscheiding voor het beste theaterlied van het voorgaande seizoen.

Het lied, dat ook door Rot zelf is geschreven en gecomponeerd, beschrijft in de coupletten een reeks opties van van ontmoetingen met personen of gebeurtenissen uit het verleden waarvan je enkel kunt dromen. ‘Stel dat het zou kunnen: met wie wil je dineren? Wordt het Jezus, Albert Einstein of Martin Luther King?’ In de refreinen maakt Rot echter steeds keuzen die veel persoonlijker van aard zijn: ‘Geef mij maar een uurtje / Met mijn eigen moeder / Mijn lieve, lieve moeder / Zij is al zo lang dood.’

In het Amsterdamse Theater Bellevue ontving een trotse Rot zondagmiddag een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt. Aan de prijs is een geldbedrag van 3.500 euro verbonden. De jury, onder leiding van Jacques Klöters, prees het winnende lied met de woorden: ‘Het is origineel van opzet en prachtig geschreven, heeft een pakkende melodie, sublieme tekstinterpretatie en wordt warm gezongen.’

Eerder op de dag had Rot Stel dat het zou kunnen... ook al aan de piano ten gehore gebracht, want de uitreiking van de Annie M.G. Schmidtprijs, een onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival, kende dit jaar een nieuwe opzet, die goed uitpakte. Niet langer kwam de winnaar uit het niets tevoorschijn, maar er waren zes genomineerde liedjes. Begin maart waren die al onthuld in het programma RTL Late Night door Yentl & De Boer, de winnaressen van vorig jaar.

De zes genomineerden brachten nu (bijna) allemaal hun liedje live ten gehore. Naast Jan Rot waren dat Joost Spijkers met Alle seizoenen, Jan Beuving en Daan van Eijk met Meisje, Lisa Loeb en Janneke Rinzema (samen het duo Matroesjka) met #Imalive, en Kiki Schippers met Guus. Alleen Louise Korthals was op video te zien en te horen met haar lied Kruisje, aangezien zij net is bevallen.

Deze nieuwe opzet gaf een mooi overzicht van de theaterliedjes die in de ogen en oren van de jury tot de beste van het afgelopen jaar behoren. (Joris Henquet)

Vanwege een nieuwe, omstreden transgenderwet die in de Amerikaanse staat North-Carolina is aangenomen, heeft zanger Bruce Springsteen een optreden in de staat afgezegd. Springsteen en zijn E Street Band zouden 10 april in Greensboro spelen.

De zogeten HB2-wet, die in maart werd aangenomen door Republikeinse gouverneur Pat McCrory, schrijft transgenders voor welke toiletten ze wel of niet mogelijk gebruiken. Transgenders mogen alleen nog maar gebruik maken van het toilet dat overeenkomt met het geslacht dat in hun paspoort staat, ook als ze zich met een ander geslacht identificeren. Ook verbiedt de nieuwe maatregel werknemers om juridische stappen te ondernemen als zij op hun werk worden achtergesteld of gepest vanwege hun seksuele voorkeur, of omdat ze transgender zijn.

Er is in de Verenigde Staten veel kritiek op de wet. Springsteen voelt zich zo ongemakkelijk bij de maatregel, dat hij niet wil optreden in North-Carolina. 'Ik voel dat het tijd voor mij en mijn band is om ons solidair te verklaren met de vrijheidsstrijders die het opnemen tegen deze wet', aldus de zanger in een verklaring op zijn website.

Springsteen zegt het jammer voor zijn fans te vinden, 'maar sommige dingen zijn groter belangrijker dan een rockconcert'. Fans kunnen hun geld terugkrijgen.

Bruce Springsteen. Beeld reuters
Bruce Springsteen.Beeld reuters

Een reclame van modemerk Gucci is in Groot-Brittannië verboden omdat er een 'ongezond dun' fotomodel in figureert. Dat melden Britse media. Aan het einde van een inmiddels aangepast online reclamefilmpje was een dun meisje te zien dat tegen een muur leunt.

Het Italiaanse modemerk geeft toe dat de modellen inderdaad 'slank gebouwd' zijn maar zegt dat ze niet 'ongezond dun' werden gepresenteerd. Volgens Gucci is er juist voor gezorgd dat er geen uitstekende botten in beeld zijn. Daarbij zegt het modemerk dat de reclame bedoeld was voor volwassenen.

De Britse reclamecodecommissie ASA vindt het onverantwoord om een meisje te laten zien dat mager is en bij wie de verhoudingen niet kloppen. 'Daarbij, haar houding maakt haar bovenlichaam nog langer, en benadrukt haar middel dat daardoor erg klein lijkt.' Volgens de Britse commissie was ze niet alleen te dun maar zag ze er ook ongezond uit door haar sombere gezichtsuitdrukking en donkere make up.

Gucci vindt het onzin en zegt juist dat de make up heel natuurlijk is. Het omstreden beeld verscheen aan het einde van een Gucci-filmpje. De rest van de video staat nog wel online, alleen het einde is er inmiddels uitgeknipt. Vorig jaar verboden de Britten een reclamefoto van Yves Saint Lauren waarin het Nederlandse fotomodel Kiki Willems te zien was. Daarop zouden haar benen te dun zijn, aldus de ASA.

Het inmiddels verwijderde beeld van het Gucci-model dat volgens de Britten te dun is. Beeld ASA / Gucci
Het inmiddels verwijderde beeld van het Gucci-model dat volgens de Britten te dun is.Beeld ASA / Gucci
Vorig jaar verbood de Britse reclamecommissie deze foto van het Nederlandse fotomodel Kiki Willems. Beeld ASA
Vorig jaar verbood de Britse reclamecommissie deze foto van het Nederlandse fotomodel Kiki Willems.Beeld ASA

Laat je niet op het verkeerde been zetten: Rogue One: A Star Wars Story is niet de nieuwe Star Wars-film. Het is een afgeleide van de Star Wars-saga, die vorig jaar nieuw leven in werd geblazen door Disney en JJ Abrams. Voor de liefhebbers dus, een verhaal dat zich afspeelt in de wereld die ooit werd bedacht door George Lucas. Een beetje te vergelijken met de Marvel-films, waarin de verhalen zich ook afspelen in eenzelfde wereld.

In een vandaag gepubliceerde trailer van de film zien we gevechten met Stormtroopers, AT-AT walkers en een gepijnigde Forest Withaker. Net als in The Force Awakens is een hoofdrol weggelegd voor een sterke vrouw, ditmaal gespeeld door Felicity Jones. Ze is 'roekeloos, aggressief en ongedisciplineerd'. ‘Ik rebel’, antwoordt ze daarop. Haar missie voor de rebellen: het stelen van de plannen voor de Death Star.

De regie van Rogue One is in handen van Gareth Edwards (Godzilla, Monsters). Je zou Rogue One, dat in december van dit jaar verschijnt, kunnen zien als een zoethoudertje. Maar wel een die er voorlopig erg smakelijk uitziet. Star Wars: Episode VIII staat gepland voor december 2017.

Felicity Jones Beeld Screenshot
Felicity JonesBeeld Screenshot
ROGUE ONE: A STAR WARS STORY Official Teaser Trailer Beeld Screenshot
ROGUE ONE: A STAR WARS STORY Official Teaser TrailerBeeld Screenshot
Forest Whitaker Beeld Screenshot
Forest WhitakerBeeld Screenshot

Wie grote successen behaalt, kan later soms veel geld ophalen met spullen en gebruiksartikelen die aan die successen hebben bijgedragen. Dat moet JK Rowling ook hebben ingezien. ‘Ik schreef Harry Potter terwijl ik op deze stoel zat’, kerfde de Britse schrijfster in 2002 in de eikenhouten stoel in jaren '30-stijl, waarop ze de eerste twee Potterboeken had geschreven. Nu is het meubelstuk voor 394 duizend dollar (345.500 euro) geveild bij het Amerikaanse veilinghuis Heritage Auctions. Een anonieme koper telde er meer dan acht keer de openingsprijs voor neer, zo laat het veilinghuis weten.

De stoel is al een paar keer eerder geveild. In 2002 doneerde Rowling de stoel aan een veiling voor een goed doel. Het werd voor 21 duizend dollar afgehamerd. In 2009 bracht het meubelstuk op eBay 29 duizend dollar op.

Op de spijlen van de rugleuning van de stoel had Rowling geschreven: 'Je vindt me misschien niet mooi, maar oordeel niet op basis van wat je ziet.' Ook signeerde ze de achterkant van de stoel in gouden en roze kleuren. In een steunbalk schreef ze 'Gryffindor', de naam van de leerlingenafdeling op de toverschool Zweinstein waar Harry Potter en zijn vrienden op zaten.

De Harry Potter-boeken waren wereldwijd een enorm succes. Er werden 450 boeken verkocht en de zevendelige reeks werd in 73 talen vertaald. Ook leverde de reeks 8 populaire films op.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters

Er zullen flink wat meisjestranen vloeien woensdagavond: MainStreet gaat uit elkaar. Wie zegt u? Nou, MainStreet, een boyband uit het boekje, zoals we die kenden uit de jaren 90. Maar dan onder de 18. Een kopie van het Amerikaanse succescollectief One Direction. In Amerika heten de fans Directioners, hier in Nederland dragen ze de geuzennaam Mainiacs.

De ontstaansgeschiedenis is bijzonder. De band ontstond in 2011 nadat de vier leden individueel auditie deden voor The Voice Kids. Maar geen van hen was goed genoeg om uitgenodigd te worden voor de audities.

Toch zag een platenmaatschappij er wel heil in. In 2012 deed MainStreet mee aan het Nationaal junior songfestival, wat de band veel vooral jonge fans opleverde. Hoogtepunt was het voorprogramma van Justin Bieber.

Nog niet zo lang geleden haalde 3FM-dj Giel Beelen zich nog de woede van honderden 'Mainiacs' op de hals. Na twee eigen nummers deed Mainstreet in de studio van Giel een covermedley. Hoe dat klonk? Vals. Toen het nummer Bad Blood van Taylor Swift werd ingezet, greep Giel in. 'Jongens, alsjeblieft, dit gaat echt te ver.'

Zelf zien Nils Käller, Owen Playfair, Daan Zwierink en Rein van Duivenboden dat overigens anders: 'We waren twaalf, dertien jaar toen we begonnen. Nu zijn we allemaal bijna achttien en hebben we voor ons gevoel in Nederland alles bereikt wat we hadden kunnen bereiken.'

MainStreet Beeld anp
MainStreetBeeld anp
Mainiacs Beeld anp
MainiacsBeeld anp

De jeugdfilm Rabarber heeft dinsdag in Cannes een Emmy Kids Award gewonnen. De film van Maarten Lebens en Mark de Cloe was een van de vier jeugdprogramma's van de publieke omroep die genomineerd was voor een Emmy.

De telefilm Jongens, de serie Taart en De Zandtovenaar en de Oorlog grepen naast een Emmy Kids Awards, die sinds 2012 jaarlijks worden uitgereikt.

Rabarber is een film over een samengesteld gezin. Winnie en Siem leren elkaar kennen als Siems vader en Winnie's moeder verliefd worden op elkaar. De tieners kunnen het al snel goed met elkaar vinden en maken zich zorgen als hun ouders steeds meer ruzie maken. Om te voorkomen dat ze uit elkaar gaan, besluiten de kinderen voor hen een instructiefilm te maken met relatietips. Daarbij groeien ze zelf steeds dichter naar elkaar toe.

Gucci gooit vanaf volgend jaar zijn huidige catwalk-format overboord. Het Italiaanse modehuis voegt de damesmode- en herenmodeshows samen. Creatief directeur Alessandro Michele presenteert dan zijn dames- en herencollecties ieder seizoen in één gezamenlijke modeshow.

De eerste gezamenlijk show zal op het nieuwe hoofdkantoor van Gucci aan de Via Mecenate in Milaan plaatsvinden, zo vertelde CEO Marco Bizzarri aan diverse media tijdens de International Luxury Conference in Versailles. ‘Het overschakelen naar één show per seizoen zal aanzienlijk bijdragen aan het vereenvoudigen van veel aspecten van onze business. Het organiseren van twee afzonderlijke shows is een keuze geweest vanuit traditie en niet vanuit praktische redenen’, aldus Bizzarri.

Ook creatief directeur Alessandro Michele van Gucci is blij met de verandering. ‘Het is voor mij een logische keuze om de dames- en herencollecties samen te presenteren. Het is de manier waarop ik de hedendaagse wereld zie’, aldus Michele, die twee jaar geleden de rol van hoofdontwerper overnam van Frida Giannini bij het het Italiaanse modehuis. ‘Het zal zeker niet altijd makkelijk zijn en het zal enige uitdagingen met zich meebrengen, maar ik denk dat het mij de kans geeft een andere aanpak te ontwikkelen om mijn verhaal te vertellen.’

Gucci volgt met zijn besluit om mannen en vrouwen door elkaar lopen op de catwalk en geen strikte grenzen meer te stellen tussen de twee collecties onder meer het Britse modehuis Burberry, Tom Ford en Vetements. Anders dan bijvoorbeeld Burberry, Hugo Boss of Moschino brengt Gucci echter geen wijzigingen aan in zijn ‘see now, buy later’-systeem.

Dat betekent dat klanten van Gucci na het zien van een catwalk-show nog altijd zes maanden zullen moeten wachten totdat ze een collectie kunnen kopen.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

In een interview met de Volkskrant van vorig jaar vertelde Keith Richards al dat hij niets liever wilde dan met zijn oude bandgenoten Mick Jagger, Ron Woods en Charlie Watts de studio in duiken voor een nieuw album. 'Het is inmiddels elf jaar geleden dat we een plaat hebben gemaakt. Dat is echt een beetje belachelijk. Als we terugkeren van die tour door Zuid-Amerika en de jongens zijn nog hot, lekker gesmeerd en geolied, dan trek ik ze rechtstreeks uit het vliegtuig de studio in.'

Volgens Wood (68) is de band onlangs in de studio aan het werk geweest en heeft het viertal zowel nieuw materiaal als enkele bluescovers opgenomen. Bij de covers zitten nummers van onder anderen Howlin' Wolf en Little Walter.

Het album zou dit jaar nog moeten verschijnen, zei Wood.

undefined

Interview Richards

Een half uur alleen met Keith Richards op een hotelkamer - de droom van iedere popjournalist; nu werkelijkheid. Aanleiding: de levende rocklegende heeft een nieuwe soloplaat. Al komt ook het S-woord voorbij. Lees hier het interview van Robert van Gijssel terug. (+)

Rolling Stones Beeld anp
Rolling StonesBeeld anp

De grenzen en kustlijnen kloppen misschien niet helemaal, maar voor liefhebbers van oude kaarten komt er eind deze maand een kroonjuweel op de markt: een met de hand getekende atlas van de Amsterdamse cartograaf Joan Blaeu (1589-1673). Het Londense veilinghuis Sotheby's veilt de atlas op 28 april.

Blaeu, geboren en getogen in Amsterdam, was een vermaard kaartentekenaar als de officiële cartograaf van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Zijn atlassen waren in de zeventiende eeuw de duurste op de markt.

De Amsterdammer tekende vele kaarten van Nederlandse en Vlaamse steden, maar hij ontfermde zich ook over wereldatlassen. Zijn bekendste atlas, Atlas Maior uit 1662 (in het Nederlands 'De Grooten Atlas, oft wereld-beschryving in welcke 't aerdryck de zee en hemel') telt zeshonderd kaarten.

Het is ook een originele versie van deze atlas die in Londen onder de hamer gaat. Sotheby's schat dat de atlas zo'n 300 duizend euro op zal brengen. De gelukkige winnaar van de veiling krijgt negen boeken vol kaarten. Dat zijn kaarten van Duitsland en Zwitserland in de zeventiende eeuw tot Nederland, België en de rest van de toen bekende wereld.

Een met de hand getekende kaart van Azië in de atlas van Blaeu. Beeld Sotheby's
Een met de hand getekende kaart van Azië in de atlas van Blaeu.Beeld Sotheby's
De atlas van Blaeu die onder de hamer gaat. Beeld Sotheby's
De atlas van Blaeu die onder de hamer gaat.Beeld Sotheby's

Valentino, het Italiaanse modehuis dat eigendom is van het Arabische emiraat Qatar, heeft een bod gedaan op het Parijse modehuis Balmain, dat op zoek is naar een koper na de dood van zijn vroegere eigenaar Alain Hivelin. Dat meldt de Franse krant Les Echos.

Qatar heeft een voorlopig bod geplaatst van 500 miljoen euro, nog voor de eigenlijke start van de biedingen, aldus de krant op zijn website. Ook een Chinese groep en een Amerikaanse investeerder zijn kandidaat-overnemers.

Het modehuis, dat in 1945 opgericht werd door Pierre Balmain, geniet een grote populariteit sinds de aanstelling van creatief directeur Olivier Rousteing in 2011. In 2015 lanceerde het modehuis eenmalig een collectie in samenwerking met kledinggigant H&M.

Olivier Rousteing na de lancering van de herfst/wintercollectie van Balmain, in maart in Parijs. Beeld anp
Olivier Rousteing na de lancering van de herfst/wintercollectie van Balmain, in maart in Parijs.Beeld anp

De tour was al aangekondigd, maar toch: Axl Rose en Slash voor het eerst in 23 jaar weer samen zien spelen, is voor fans een kippenvelmoment. Het gebeurde gisteren in de Troubadour in Hollywood. Ook bassis Duff McKagan was van de partij. Izzy Stradlin', die ook gitaar speelde in de originele line-up, kondigde eerder al aan niet mee te doen met de reünie.

Het leek even om een 1 april-grap te gaan, toen Tower Records gisteren aankondigde dat de band een verrassingsoptreden zou geven in de Troubadour, waar de band in de jaren tachtig doorbrak. Fans snelden naar het kantoor om kaartjes te bemachtigen, voor de prijs die toen ook werd gevraagd: 10 dollar.

De band gaat de komende maanden op tour door de VS. Europese tourdata zijn vooralsnog niet aangekondigd.

null Beeld epa
Beeld epa

George Clooney is boos over een nep-interview over zijn huwelijk in Hello Magazine. Clooney zegt nooit te zijn geïnterviewd. 'Hello Magazine heeft een 'exclusief interview' met mij afgedrukt, wat breed is opgepakt. Onder meer Vanity Fair, Marie Claire, The Sun en The Evening Standard citeren uit het interview. Het probleem is echter dat ik nooit een interview heb gegeven aan Hello Magazine. De quotes kloppen niet', zegt Clooney in een verklaring.

George Clooney houdt zijn privéleven doorgaans geheim en kiest de media die hij te woord staat zorgvuldig uit. Quotes over zijn vrouw Amal, die hij volgens het interview nooit langer dan een week verlaat, zijn dan ook te mooi om waar te zijn. Clooney: 'Mijn ervaring is dat het niet ongebruikelijk is om verkeerd geciteerd te worden, maar een compleet verzonnen 'exclusief interview' is nieuw voor mij en een verontrustende trend.'

Hello heeft het hele interview vrijdag op de website van het magazine gerectificeerd. 'Hello Magazine is zeer geschokt door de verklaring van George Clooney waaruit blijkt dat ons interview niet authentiek is. De Hello Group kocht het interview te goeder trouw van een respectabel agentschap. Bij de aankoop gingen we ervan uit dat de tekst in alle opzichten correct en accuraat was', staat in de rectificatie. 'In de tussentijd tonen we het diepste respect voor meneer Clooney en zijn vrouw en zijn oprechte betrokkenheid bij respectabele en accurate journalistiek.' (ANP)

null Beeld ap
Beeld ap
Amal en George Clooney. Beeld photo_news
Amal en George Clooney.Beeld photo_news

Het gerucht deed al een tijdje de ronde, maar is nu bevestigd door Yves Saint Laurent: ontwerper Hedi Slimane is opgestapt. Slimane was sinds 2012 creatief directeur bij YSL. De ontwerper en het modehuis zouden het niet eens zijn geworden over nieuwe contractvoorwaarden, schrijft Business of Fashion.

Slimane is de vierde topontwerper die in korte tijd vertrekt bij een groot modehuis. In juli ging Alexander Wang weg bij Balenciaga en Raf Simons vertrok afgelopen oktober bij Dior, beide na drie jaar aan het roer te hebben gestaan. Ook stopte de samenwerking tussen Stefano Pilati en Zegna in februari.

Francois-Henri Pinault, directeur van Kering, het moederbedrijf van YSL, zegt in een verklaring dat de afgelopen vier jaar een ‘uniek hoofdstuk in de geschiedenis’ van het modehuis waren. Hij dankt Slimane en zijn team voor het inslaan van een nieuwe weg, een ‘missie’ die voorafgaand aan het aanstellen van Slimane al bepaald was.

YSL heeft onder leiding van de ontwerper zijn marktpositie aanzienlijk verbeterd, maar dat ging niet vanzelf: er werden concessies gedaan aan het nalatenschap van Saint Laurent en de modepers had kritiek op het gebrek aan innovatie. ‘De invloed van Yves, de oprichter van het modehuis, was ver te zoeken. Slimane opende de show met het soort kleren dat Courtney Love droeg toen ze nog met Kurt Cobain ging. Grunge dus’, schreef moderedacteur Bregje Lampe in 2013, na de tweede show van Slimane voor YSL.

Slimane was eind jaren 90 ook al kort actief bij YSL, hij werkte zich toen snel op van marketing-assistent tot ontwerper van een lijn voor mannen. Van 2002 tot 2007 was hij creatief directeur van Dior Homme. (Mari Meyer)

Hedi Slimane. Beeld getty
Hedi Slimane.Beeld getty
De herfst/wintercollectie van YSL, ontworpen door Slimane, werd in februari in Los Angeles gepresenteerd. Beeld anp
De herfst/wintercollectie van YSL, ontworpen door Slimane, werd in februari in Los Angeles gepresenteerd.Beeld anp

Een van de beste balletdansers van Nederland, Marijn Rademaker, moet volgende week onder het mes vanwege een ernstige knieblessure. De eerste solist van Het Nationale Ballet kreeg na zijn hoofdrol in La Dame aux Camélias, naast Igone de Jongh, last van zijn meniscus, een gewricht waaraan hij in zijn tijd als sterdanser bij het Stuttgarter Ballett vijf keer in één jaar is geopereerd.

De kraakbeenschade die nu is gediagnosticeerd, wordt met kraakbeentransplantatie (gekweekt uit Rademakers eigen stamcellen), behandeld door professor Daniël Saris in het UMC Utrecht. Deze orthopedisch chirurg probeert ook ernstig geblesseerde topvoetballers terug te laten keren naar de grasmat, op het hoogste niveau.

Rademaker hoopt weer te kunnen dansen als eerste solist van Het Nationale Ballet, waar hij begin 2015 trots werd binnengehaald. Eerst wacht hem een langdurige revalidatie. ‘Als danser wil je niets liever dan zo snel mogelijk trainen en dansen. Ik voel mij schuldig vanwege mijn blessure, omdat ik publiek en gezelschap moet teleurstellen. Vaak ervaren wij het advies van medici als conservatief. Maar te vroege belasting kan risicovol zijn.’

Gedurende zijn blessuretijd en revalidatie coacht Rademaker dansers van de Junior Company en is hij balletmeester bij het instuderen van de dansopera Romeo & Julia van Sasha Waltz (première 15 april). Eigenlijk zou hij zelf de rol van Romeo dansen.

(Annette Embrechts)

Marijn Rademaker (midden). Beeld anp
Marijn Rademaker (midden).Beeld anp
Doutzen Kroes met Marijn Rademaker op de rode loper bij dance4lifes funky fundraiser. Beeld anp
Doutzen Kroes met Marijn Rademaker op de rode loper bij dance4lifes funky fundraiser.Beeld anp

Het officiële herdenkingsconcert voor David Bowie op vrijdag 1 april is wereldwijd live te volgen. Om toegang te krijgen tot de livestream moeten liefhebbers van de overleden Britse zanger wel een gift van minimaal 20 euro doen aan een goed doel.

De vraag naar kaartjes voor het concert ‘The music of David Bowie’ in de Radio City Music Hall in New York was overweldigend. Daarom hebben de organisatoren besloten om het concert, in samenwerking met Skype, online aan te bieden via een livestream.

Hier staat wel iets tegenover: Bowie-fans moeten minimaal 20 euro overmaken aan een goed doel dat zich inzet voor kunst, muziek of onderwijs. Dat kan wereldwijd via een online fundraisingplatform.

Veel artiesten die vrijdag optreden hebben een speciale band met de muziek van Bowie. Onder meer Cat Power, Pixies, Mumford and Sons en Blondie zullen klassieke Bowie-hits zingen. Ook Bowies producer, Tony Visconti, wordt verwacht bij het concert in de Radio City Music Hall.

Donderdag vindt er ook een herdenkingsconcert plaats in Carnegie Hall in New York. Dat concert was al maanden geleden gepland op 31 maart als eerbetoon aan alles wat Bowie tot dusver had bereikt. Maar na de onverwachte dood van de Britse zanger in januari werd de opzet van het evenement veranderd in een herdenkingsconcert.

Ook dit concert, waarbij zo'n twintig artiesten als Cyndi Lauper, Jakob Dylan en The Roots nummers van Bowie ten gehore brengen, is helemaal uitverkocht.

null Beeld afp
Beeld afp

The Rolling Stones op Cuba, op voorhand al een historisch concert. Onze correspondent Marjolein van de Water was erbij: 'De Cubanen proberen zich zo goed mogelijk in te leven in de muziek. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt rockmuziek naar Cuba halen, daarmee haal je de salsa niet uit de Cubanen. Dansen doen ze hier met de heupen, van crowdsurfen, pogoën of headbangen hebben ze nog nooit gehoord. Een groepje Duitse toeristen met lange haren en spijkerjassen springen hard tegen elkaar aan. Cubanen stoten elkaar aan en filmen het exotische tafereel met hun mobiele telefoon.'

Lees ook: Stones kunnen de poppoort naar Cuba openen.

Cubaanse Rolling Stones-fans in Havana Beeld anp
Cubaanse Rolling Stones-fans in HavanaBeeld anp

De Turkse regering kan niet lachen met een satirische bijdrage op de Duitse publieke omroep. De Duitse ambassadeur is dinsdag op het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden vanwege een liedje over de Turkse president dat op de Duitse publieke omroep werd vertoond. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

In een aflevering van 'extra 3' op 17 maart werd in een liedje met de titel Erdowi, Erdowo, Erdogan de draak gestoken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In het twee minuten durende liedje ging het over het paleis dat Erdogan aan de Bosporus heeft laten bouwen. Ook werd de toenemende beperking van de persvrijheid in Turkije aangesneden.

Van kritiek op zijn persoon of de omgang met journalisten moet Erdogan weinig hebben. Zo stoorde hij zich enorm aan buitenlandse diplomaten die zaterdag de eerste procesdag tegen de journalisten Can Dündar en Erdem Gül bijwoonden en daarover twitterden. (ANP)

Recep Tayyip Erdogan. Beeld reuters
Recep Tayyip Erdogan.Beeld reuters

Ondanks de matige tot vernietigende recensies (twee sterren in deze krant) is Batman v Superman: Dawn of justice formidabel uit de startblokken gekomen. In de afgelopen vijf dagen werd 379 miljoen dollar wereldwijd binnengehaald, waarmee het op de vierde plek van de wereldranglijst is gekomen. Zowel in Nederland als wereldwijd is de film na het eerste weekeinde de meest succesvolle superheldenfilm. Dat maakte Warner Bros maandag bekend.

Voor studio Warner Bros. komt het goede nieuws net op tijd na kostbare flops als Jupiter ascending en Pan. Batman v Superman, de eerste film waarin de twee superhelden van uitgever DC Comics in een film te zien zijn heeft naar schatting 250 miljoen gekost en werd door een criticus beschreven als ‘een superhelden-smorgasbord dat smelt in een electrische special effects-soep’.

Maar het zijn de fans die het laatste woord hebben, aldus een bioscoopanalist die door de BBC wordt aangehaald: ‘Het bewijst dat het concept groter is dan de negatieve recensies.’ De film van Zack Snyder (Met Ben Affleck als Batman en Henry Cavil als Superman) is de eerste van zeker tien DC Comics films van Warner die voor de komende vijf jaar gepland zijn. Andere figuren uit het DC Comics-universum zijn Wonder Woman en Flash. Hiermee probeert de uitgever het succes van concurrent Marvel (The avengers, Daredevil, Spider-Man) te evenaren.

In Nederland bracht Batman v Superman ruim 1,5 miljoen euro op. Daarmee heeft de film met Ben Affleck en Henry Cavill in de hoofdrollen het beste openingsweekeinde ooit voor een superheldenfilm achter de rug. De film verbrak het record van The Dark Knight Rises uit 2012.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap

Na eerder de vertoning van een anti-vaccinatiedocumentaire nog te hebben verdedigd, heeft Robert DeNiro nu alsnog de film van het programma van het Tribeca Film Festival geschrapt. Dat meldt The Hollywood Reporter. De acteur is mede-oprichter van het New Yorkse festival, dat sinds 2002 bestaat.

DeNiro kwam onder vuur te liggen nadat hij ervoor had gezorgd dat een documentaire die een link legt tussen vaccinaties en autisme bij kinderen op het festival zou worden vertoond. De acteur en zijn vrouw Grace hebben een kind met autisme, en dus vond hij het belangrijk dat ‘de oorzaken van autisme openlijk worden onderzocht en besproken’.

Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe werd geregisseerd door Andrew Wakefield, een voormalige dokter die nu documentaires maakt. Wakefield gelooft heilig in de link tussen vaccinaties en autisme en publiceerde daar als arts artikelen over, die later door medische vakbladen weer werden teruggetrokken. In een stukje over Wakefield op de website van het filmfestival werd wel gerept over de artikelen in kwestie, maar niet over het feit dat de medische gemeenschap inmiddels flinke vraagtekens zet bij het werk van de regisseur.

Meerdere documentairemakers schreven naar aanleiding van de aangekondigde screening van Vaxxed een open brief aan het festival, waarin ze Wakefield een ‘gevaarlijke anti-vaccinatie kwakzalver’ noemen. Naar aanleiding van de ophef is DeNiro om de tafel gaan zitten met de organisatie van het festival, en is besloten om de film toch niet te vertonen.

Andrew Wakefield op een archieffoto uit 2007. Beeld anp
Andrew Wakefield op een archieffoto uit 2007.Beeld anp
Robert DeNiro. Beeld anp
Robert DeNiro.Beeld anp

Het huis waar Ringo Starr opgroeide in Liverpool is verkocht op een veiling. Het huis heeft 70 duizend pond (ruim 88 duizend euro) opgebracht. De winnaar van de veiling, Jackie Holmes, kreeg daarmee voor de derde keer de sleutel van een huis van een oud-Beatle in handen. Eerder werd ze via veilingen de eigenaar van de huizen waar John Lennon en George Harrison hun jeugd doorbrachten.

Starr woonde vanaf zijn derde tot zijn eenentwintigste in het huis. In vergelijking met haar andere Beatles-aankopen was dit huis een koopje voor Holmes. In 2014 betaalde ze 156 duizend pond voor het huis waar George Harrison opgroeide, een jaar later kostte het jeugdhuis van John Lennon haar 155 duizend pond. Het huis waar Paul McCartney een groot gedeelte van zijn jeugd doorbracht, werd vorig jaar verkocht aan een anonieme bieder.

Het huis van Ringo Starr was oorspronkelijk geschat op een waarde van 55 duizend pond. Holmes betaalde er dus 15 duizend pond meer voor. Ze woont nu nog in Londen, maar is van plan binnenkort te verhuizen naar het huis waar John Lennon opgroeide. Het huis dat ze gisteren kocht, wil ze verhuren aan iemand die net zoveel van The Beatles houdt als zijzelf.

Het huis in Liverpool is nog steeds een populaire trekpleister voor Beatles-fans. De vorige eigenaar van het huis liet fans tegen een kleine betaling binnenkijken. De opbrengsten doneerde ze aan het goede doel.

het bewuste huis in Liverpool, waar Ringo Starr zijn juegd doorbracht (op rechts). Beeld reuters
het bewuste huis in Liverpool, waar Ringo Starr zijn juegd doorbracht (op rechts).Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

De Amerikaanse komiek en acteur Garry Shandling is donderdag op 66-jarige leeftijd overleden. Shandling was vooral bekend van de baanbrekende televisieserie 'The Larry Sanders Show'.

Hij werd in 1995 en 1996 genomineerd voor een Golden Globe voor zijn hoofdrol als Larry Sanders in de satirische komedieserie. Shandling begon zijn loopbaan in de showbizz als schrijver voor tv-sitcoms zoals 'Welcome Back, Kotter' en 'Sanford and Son'. Volgens de politie werd Shandling vanuit zijn huis in Los Angeles naar een ziekenhuis gebracht, waar de dood werd geconstateerd.

Garrry Shandling, rechts, in zijn Larry Sanders Show. Beeld ANP Kippa
Garrry Shandling, rechts, in zijn Larry Sanders Show.Beeld ANP Kippa

Alle tickets voor de tentoonstelling 'Jheronimus Bosch - visioenen van een genie', zijn uitverkocht. 'De belangstelling overtreft alle verwachtingen, het is absoluut een groot succes', aldus de woordvoerster van het Noordbrabants Museum in Den Bosch, waar de tentoonstelling sinds 13 februari te bezoeken is.

Onlangs gingen tot twee keer toe tienduizenden extra tickets in de verkoop dankzij verruiming van de openingstijden. In totaal zijn er 380.000 kaarten verkocht. Directeur Charles de Mooij verklaart het succes van de tentonstelling niet alleen door het 'fantastische werk van Bosch', maar ook door een 'stroom van fantastische recensies, vijf sterren zowel nationaal als internationaal', zei hij op NPO Radio 1. Lees de recensie van de Volkskrant hier terug.

Bosch (circa 1450-1516) geldt als de beroemdste kunstenaar die de Brabantse stad heeft voortgebracht. De Jheronimus Bosch-tentoonstelling duurt nog tot en met 8 mei. Een deel van de tentoongestelde werken reist na afloop door naar het Prado-museum in Madrid.

Koning Willem-Alexander bekijkt De Hooiwagen bij de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in Het Noordbrabants Museum. Beeld anp
Koning Willem-Alexander bekijkt De Hooiwagen bij de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in Het Noordbrabants Museum.Beeld anp

Rapper Malik Taylor van A Tribe Called Quest is woensdag op 45-jarige leeftijd overleden. Hij maakte onder zijn artiestennaam Phife Dawg in de jaren negentig furore met het hiphoptrio uit New York. Taylor kende al enkele jaren gezondheidsproblemen, zo was hij diabetespatiënt en onderging hij in 2008 een niertransplantatie. De exacte doodsoorzaak is nog niet bekend.

Taylor had een aandeel in alle vijf studioalbums van A Tribe Called Quest, waarvan The Low End Theory (1991) en Midnight Marauders (1993) de meest geprezen zijn. In 1998 ging de groep na dertien jaar uit elkaar, maar kwam daarna meerdere keren terug voor een reünie. In 2000 bracht Taylor zijn enige solo-album uit, Ventilation: da LP.

In november zei de rapper nog tegen Rolling Stone dat hij de toekomst optimistisch tegemoet zag en dat hij aan een nieuwe EP werkte. In de laatste maanden werkte hij ook aan een nieuw album dat zijn 'levensverhaal zou vertellen.'

Rapper Malik Taylor, beter bekend als Phife Dawg,tijdens een optreden in 2013. Beeld anp
Rapper Malik Taylor, beter bekend als Phife Dawg,tijdens een optreden in 2013.Beeld anp

Londen wil een beschermende status toekennen aan de muurschildering van David Bowie waar veel fans na zijn dood in januari bloemen brachten om de artiest te herdenken. De muurschildering bevindt zich op de muur van een winkel in de Londense wijk Brixton, waar David Bowie opgroeide.

De muurschildering is in 2013 gemaakt door de Australiër Jimmy C. De BBC meldt dat de gemeenteraad van Lambeth, waar Brixton onder valt, met de nabestaanden van David Bowie de mogelijkheden bespreekt om een permanente herdenkingsplaats op te richten. Ook een standbeeld van de zanger behoort tot de gespreksonderwerpen.

‘Het is uiteindelijk aan de familie om te beslissen wat passend is', zegt een raadslid tegen de BBC. 'We moeten dat respecteren en geduld opbrengen. De buurt is overstroomd door mensen die met bloemen en berichten de laatste eer kwamen bewijzen aan deze unieke Brixton-jongen.’ Fans lieten bij de muurschildering veel berichten achter. Kaarten en tekeningen gaan naar het stadsarchief. De bloemen die er nu nog liggen worden volgende week verwijderd.

De muurschildering met een afbeelding van David Bowie in Londen. Beeld epa
De muurschildering met een afbeelding van David Bowie in Londen.Beeld epa

Het Eurovisiesongfestival krijgt volgend jaar mogelijk een Aziatische versie. De organisator van de Europese liedjeswedstrijd, European Broadcasting Union (EBU), en de Australische openbare omroep SBS hebben een 'exclusieve optie' daartoe getekend. Volgens Jon Ola Sand, supervisor van het Eurovisiesongfestival, is het de bedoeling dat een Australische stad de organisatie op zich neemt en een twintigtal landen meedoen.

'SBS Australië zendt Eurovisie al meer dan 30 jaar uit', aldus Sand. 'We denken dus dat het de perfecte partner is om een alliantie van zenders op te zetten en Aziatische songschrijvers en artiesten de kans te geven om op het Eurovisiepodium op te treden.'

'We zijn enthousiast over de aantrekkingskracht van het Eurovisiesongfestival die zich verspreidt naar het Aziatische continent', zegt ook Frank-Dieter Freiling, voorzitter van de organisatie. De Aziatische versie zou de landen omvatten binnen de Aziatisch-Pacifische regio. Volgens Freiling moet de eerste editie in een Australische stad plaatsvinden en daarna in andere steden in de regio, die landen omvat als Japan, Indonesië, Thailand, Nieuw-Zeeland, maar ook eilandstaten als Vanuatu in de Stille Oceaan.

Het Eurovisiesongfestival werd voor het eerst georganiseerd in 1956. Nederland had de eer het allereerste lied ooit op het Songfestival te mogen brengen: De vogels van Holland, gezongen door Jetty Paerl.
De bekende liedjeswedstrijd, die in 1975 voor het laatst door Nederland werd gewonnen, bereikt elk jaar bijna 200 miljoen kijkers in en buiten Europa. Australië doet dit jaar voor de tweede keer mee aan het festival.

Bij de aankondiging van Australiës deelname, al in november, zei Sand reeds dat EBU ervan overtuigd is 'dat het Eurovisie Songfestival de potentie heeft om te evolueren tot een wereldwijd evenement'.

De 61ste editie vindt plaats in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Singer-songwriter Douwe Bob (23) vertegenwoordigt Nederland tijdens de eerste halve finale op 10 mei met het nummer Slow Down. De tweede halve finale vindt plaats op 12 mei, de finale is op 14 mei.

null Beeld EBU
Beeld EBU

De Fabeltjeskrant keert terug in een digitale versie. Juffrouw Ooievaar, Lowieke de Vos en Meneer de Uil moeten in 2018 weer op de buis komen, het jaar waarin de televisieserie 50 jaar bestaat. Daarover bericht de NOS.

'Ik ben al heel lang bezig de serie terug te brengen', aldus Robin de Levita, zoon van bedenker Loek de Levita, tegenover de NOS. 'Eerst probeerden we het in de oude vorm, maar dat is nooit gelukt. Toen werd ik benaderd om het digitaal te maken.'

Aanvankelijk was De Levita sceptisch om een 3D-animatie te maken van de poppenserie. Maar 'vilt vertaalt zich heel goed naar digitaal. Meneer de Uil heeft nog steeds dezelfde look and feel.'

De Fabeltjeskrant werd oorspronkelijk van 1968 tot 1974 uitgezonden op de Nederlandse televisie. In totaal werden ruim 1640 afleveringen gemaakt.

De originele poppen van De Fabeltjeskrant. Beeld anp
De originele poppen van De Fabeltjeskrant.Beeld anp

De biografie Too Naked for the Nazis heeft deze week de Diagram Prize gewonnen voor ‘de vreemdste boektitel van het jaar’. Dat maakte de organisatie gisteren bekend.Het boek – dat gaat over de carrière van het 20ste eeuwse vaudevilletrio Wilson, Keppel en Betty – won met 24,8 procent van de stemmen nipt van het academische werk Reading from Behind: A Cultural History of the Anus (24,3 procent).

Volgens de organisatie was het verschil tussen de nummer één en twee nog nooit zo klein sinds het publiek zijn stem uit mag brengen.Auteur Alan Stafford had zijn boek zelf opgegeven voor de award, die jaarlijks uitgereikt wordt door The Bookseller, een Brits vakblad. Stafford krijgt geen prijs voor zijn overwinning, maar omdat hij het winnende boek instuurde ontvangt hij wel een ‘redelijke fles Bordeaux’. Het boek voegt zich door de winst bij een bijzonder gezelschap van vreemde boektitels.

Tot voorgaande winnaars behoren onder andere The Big Book of Lesbian Horse Stories (2003), How to Poo on a Date (2014) en Strangers Have the Best Candy (2015) . Bij de Diagram Prize wordt geen rekening gehouden met de inhoud van het boek. De prijs wordt al sinds 1978 uitgereikt.

null Beeld
Beeld

De politie van Seattle heeft voor het eerst foto's vrijgegeven van het wapen waarmee Kurt Cobain zelfmoord pleegde. Op de vijf foto's is een agent te zien die de shotgun vanuit verschillende hoeken laat zien.

De zanger van grungeband Nirvana beroofde zich meer dan twintig jaar geleden van het leven. Op 8 april 1994 werd zijn lichaam gevonden in een tuinhuis waar hij zich had teruggetrokken. Hij had een grote hoeveelheid heroïne in zijn bloed. Later werd ook een zelfmoordbrief gevonden. Cobain werd 27 jaar.

Het is niet meteen duidelijk waarom de politie de foto's nu vrijgeeft. De dood van Cobain is lang onderwerp geweest van complottheorieën, hoewel de officiële doodsoorzaak zelfmoord is. Om deze theorieën te ontkrachten werden vorig jaar tientallen nieuwe foto's van het tuinhuisje waar hij werd gevonden vrijgegeven.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa

Het laatste interview met schrijver Joost Zwagerman heeft donderdag de Gouden Pen gewonnen. Het stuk van hoofdredacteur Tom Kellerhuis van HP/De Tijd was in 2015 het meest gelezen artikel op Blendle en werd bijna 30.000 keer gedownload. Bij de digitale kiosk kunnen mensen losse artikelen uit kranten en tijdschriften kopen.

Kort nadat hij het interview gaf, pleegde Zwagerman zelfmoord. In het interview verklaarde hij te lijden aan de ziekte van Bechterew en zei hij nog dat hij zelfmoord als een 'no-go-area' beschouwde.

Twee artikelen uit Psychologie Magazine, Een maand zonder alcohol en Haal meer uit je gevoeligheid, eindigden op de tweede en derde plaats.

De Gouden Pen werd voor de tweede keer uitgereikt. Huidig RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens won vorig jaar de eerste editie voor een reportage in de Volkskrant over zijn eerste avond en nacht op de rampplek van vlucht MH17. (+)

Joost Zwagerman. Beeld anp
Joost Zwagerman.Beeld anp

De Amerikaanse first lady Michelle Obama heeft de single This is for my girls uitgebracht. De opbrengst van het nummer gaat naar de liefdadigheidsactie Let Girls Learn. Met het initiatief wil Michelle Obama meisjes over de hele wereld stimuleren om betere resultaten te halen op school.

De echtgenote van president Obama dook met heel wat bekende zangeressen de studio in om This is for my girls op te nemen. Onder anderen Missy Elliot, Kelly Clarkson, Lea Michele, Zendaya, Kelly Rowland en Janelle Monae werkten mee aan het nummer. Alle zangeressen die meewerkten aan This is for my girls hebben dat belangeloos gedaan.

Het nummer van Michelle Obama en co. wordt omschreven als een ‘girlpower anthem’, waarin bekende oude liedjes als We are the World van USA for Africa en Lady Marmalade van meidengroep Labelle te herkennen zijn.

Eind vorig jaar maakte Michelle Obama in het kader van haar Reach Higher campagne al een rapvideo samen met Saturday Night Live-comedian Jay Pharoah. In dat nummer rapte de Amerikaanse first lady waarom het van belang is om naar school te gaan. Alle ambities en dromen kunnen dan uitkomen, aldus de vrouw van Obama.

Over haar eigen ambities was Michelle Obama tamelijk openhartig tijdens een optreden woensdag op het jaarlijkse festival South by Southwest in Austin (Texas). Ze vertelde rapster Queen Latifah, die als presentatrice fungeerde, en haar toehoorders dat ze zich ook in de toekomst wil blijven inzetten voor meisjes en jongeren over de hele wereld.

‘Echter niet als president. Ik zal mij niet kandidaat stellen voor het Amerikaanse presidentschap', zei Michelle Obama. Haar reden hiervoor? Zodat haar dochters Malia en Sasha niet langer in de schijnwerpers hoeven te staan.

Michelle Obama tjdens haar optreden op het South by Southwest-festival. Beeld getty
Michelle Obama tjdens haar optreden op het South by Southwest-festival.Beeld getty

Wat is er toch aan de hand met de Queen of Pop? Madonna's tour langs Australische concertzalen doet al dagen de wenkbrauwen fronzen. Zo zou ze meerdere keren dronken op het podium hebben gestaan, uren te laat aan de concerten beginnen en continu arrogante taal uitslaan naar haar fans.

Woensdagavond was het weer raak, ditmaal in Brisbane. Madonna verscheen pas om 23:22 uur op het podium, terwijl het concert om 21.00 uur zou beginnen. 'Jullie zijn hier gewoon te vroeg, dat is het probleem', verklaarde ze. Veel fans zijn woest. 'Ik moet morgen gewoon werken. Heb een beetje respect Madonna', klonk het in reacties op tv en op social media. Velen misten vervolgens hun laatste trein vanwege de late start van het concert.

Madonna had nog wel een tip voor een volgende keer: 'Kom gewoon laat en ik hoef niet vroeg te komen. We hebben nog drie shows te gaan en willen dit probleem oplossen.' Ook concertorganisator Live Nation meldt dit nu in een officieel bericht aan de fans die een kaartje hebben voor de show van donderdag, ook in Brisbane. 'Houd er rekening mee dat het concert opnieuw later kan beginnen', gevolgd door de oproep om iets te regelen voor een 'veilige terugreis'.

De 57-jarige superster lijkt door een moeilijke tijd te gaan, vooral door een vermeende ruzie met haar 15-jarige zoon Rocco. Die weigert nog naar zijn moeder te gaan en verblijft naar verluidt bij zijn vader, acteur/regisseur Guy Ritchie in Londen. Op het podium barste Madonna al meerdere malen in huilen uit toen ze dit familieconflict ter sprake bracht. Dat ze daarbij dronken zou zijn geweest, ontkende ze een paar dagen geleden met klem op Instagram: 'Ik zou nooit een van mijn shows high of dronken hebben kunnen doen'.

Madonna neemt er nog één op het Australische podium. Hier tijdens een concert in Melbourne. Beeld photo_news
Madonna neemt er nog één op het Australische podium. Hier tijdens een concert in Melbourne.Beeld photo_news

Het was ook geen gemakkelijke taak voor Chris Rock: gepaste grappen maken over de discussie rond racisme. In het licht van #OscarsSoWhite probeerde Rock de uitreiking van de prestigieuze filmprijzen luchtig te houden door geintjes te maken, maar die kwamen niet zo lekker uit de verf. Aziaten voelden zich namelijk allerminst gespaard tijdens de show.

De Oscarorganisatie heeft nu zijn excuses aangeboden voor de lolbroekerij van Rock. Dit gebeurde wel pas nadat 25 filmmakers een open brief schreven waarin zij de Aziatenhumor hekelden. 'De Academy waardeert dat de zorgen zijn geuit en vindt het spijtig dat aspecten uit de uitzending beledigend waren', reageert een woordvoerder bij The Hollywood Reporter op de oproep. 'We doen ons best om er zeker van te zijn dat we in de toekomst voorzichtiger zijn.'

De groep, met daarin ook regisseur Ang Lee en acteur George Takei, klaagde over de stereotypering van Aziaten. In een onderdeel van de show introduceert Rock een aantal notarissen die volgens hem de allerbeste zijn; vervolgens kwamen drie Aziatisch-Amerikaanse kinderen strak in het pak het podium opwandelen. De grap van Sacha Baron Cohen die als zijn alter ego Ali G verscheen, was minder subtiel: hij repte over kleine gele mannetjes met kleine 'dongs'. En ook al zei hij daar gelijk bij dat het om de tekenfilmfiguren de Minions ging, velen vonden dat Cohen wel degelijk aan Aziaten refereerde en daarmee een racistische grap maakte.

In de brief werd niet ingegaan welke onderdelen precies als aanstootgevend werden ervaren, maar al snel na de show weerklonk kritiek op de grappen. De sketch van Rock haakt volgens velen tot vervelens toe in op het cliché dat Aziaten studiebollen zijn en de grap van Cohen haalt een gehekeld stereotype aan rond de geslachtsdelen van de etnische groep.

Chris Rock. Beeld EPA
Chris Rock.Beeld EPA

Walt Disney gaat een nieuwe Indiana Jones-film maken, met Harrison Ford als hoofdrolspeler en Steven Spielberg als regisseur. Spielberg heeft alle films uit de reeks geregisseerd. Dat maakte het amusementsconcern dinsdag bekend.

Het vijfde deel in de reeks moet in juli 2019 uitkomen. De 73-jarige Ford neemt opnieuw de rol van de avontuurlijke archeoloog op zich. 'Indiana Jones is een van de grootste helden uit de filmgeschiedenis en we kunnen niet wachten om hem terug te laten keren op het witte doek', aldus een verklaring van Disney. Ford speelde recent nog Han Solo in de nieuwe Star Wars-film The Force Awakens.

De laatste film uit de reeks was Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull uit 2008. De eerste film Raiders of the Lost Ark kwam in 1981 uit. De filmreeks heeft wereldwijd in totaal bijna 2 miljard dollar aan ticketverkopen opgehaald en kent een grote schare fans.

Harrison Ford als Indiana Jones Beeld
Harrison Ford als Indiana JonesBeeld

De muziekrechten van diverse artiesten die wijlen Michael Jackson sinds de jaren tachtig in handen had, zijn overgenomen door platenmaatschappij Sony. Met de overeenkomst is een bedrag van 750 miljoen dollar (ruim 670 miljoen euro) gemoeid. Het pakket bevat onder meer nummers van The Rolling Stones, The Beatles en Marvin Gaye. De originele opnames van Jacksons albums vallen echter niet onder de verkoop.

De in 2009 overleden popster kocht in 1985 de rechten van de muziek voor ruim 40 miljoen euro, nadat Paul McCartney zijn interesse had gewekt in het uitgeven van muziek. Tien jaar later bracht Jackson de rechten onder bij Sony/ATV, dat met meer dan 200 miljoen liedjes de grootste muziekuitgever ter wereld is. Jackson werd mede-eigenaar van de uitgever en hield zelf de muziekrechten in handen. Na zijn dood werden zijn nazaten eigenaar van Jacksons aandeel.

Volgens The Wall Street Journal gaat het om de rechten van cd-verkoop, downloads en streaming. De familie zou de rechten hebben verkocht om mogelijke ruzies tussen de erfgenamen te voorkomen. Met de opbrengst wordt een deel van Jacksons schulden afgelost, wat overblijft gaat naar zijn kinderen.

De overeenkomst is nog niet officieel in kannen en kruiken, maar beide partijen verwachten voor het einde van de maand hun krabbel te zetten.

null Beeld afp
Beeld afp
In 1985 kocht Michael Jackson de rechten op de muziek van The Beatles. Beeld anp
In 1985 kocht Michael Jackson de rechten op de muziek van The Beatles.Beeld anp

André van Duin vervangt Martine Bijl als presentator van het veelbekeken televisieprogramma Heel Holland Bakt. Dat maakte Omroep Max maandag bekend. Bijl kan vanwege therapieën na een hersenbloeding komende zomer niet meewerken aan de opnames.

Omroep MAX begint komend najaar met het vierde seizoen van Heel Holland Bakt, waarin tien amateurbakkers het tegen elkaar opnemen. De nieuwe presentator werd bekendgemaakt in het programma Tijd voor MAX. De 69-jarige komiek en presentator kijkt ernaar uit Bijl te vervangen.

Van Duin: 'Het is voor mij een enorme eer en uitdaging om het stokje tijdelijk van Martine te mogen overnemen. Het wordt zeker geen André van Duinshow, maar ik stel mij volledig in dienst van de kandidaten en hun baksels.' Bijl zegt in een reactie zich geen betere keuze te kunnen voorstellen.

Chris Evans heeft in zijn radioshow van BBC 2 zijn ‘onvoorwaardelijke excuses’ aangeboden voor de opnames van de nieuwe afleveringen van Top Gear in de buurt van een oorlogsmonument in Londen. Evans had samen met co-presentator, voormalige Friends-actuer Matt LeBlanc, voor Top Gear enkele stunts uitgevoerd bij het oorlogsmonument Cenotaaf in Whitehall in Londen.

Evans gaf toe dat de opnames bij het oorlogsmonument Cenotaaf ongepast waren geweest en zei dat de stunts uit de nieuwe serie van het populaire autoprogramma moeten worden geknipt. ‘We willen ons uitdrukkelijk excuseren bij alle mensen die we geschokt hebben. We gaan ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.’

Er kwam de afgelopen dagen heel veel kritiek op de stunts in de Britse pers. De Britse kolonel Richard Kemp fulmineerde in The Telegraph dat de opnames ongepast zijn. ‘Het oorlogsmonument Cenotaaf is een heilig eerbetoon aan miljoenen mensen die meer voor hun land hebben gedaan dan de makers van Top Gear, zei Kemp. ‘Jeremy Clarkson was absoluut geen heilige maar ik denk niet dat hij ooit zo'n smakeloze stunt uit zou voeren.’

Naast kritiek op de stunts bij het oorlogsmonument was er ook veel gemopper op een stunt van Matt LeBlanc die met een Mustang Hoonicorn racete langs St. Paul's Cathedral, waar op dat moment een bruidspaar elkaar net het jawoord had gegeven. Bovendien kampte de Friends-acteur met motorproblemen, waardoor het verkeer rond de kathedraal lange tijd hinder ondervond.

De gewraakte stunts van Top Gear bij het oorlogsmonument Cenotaaf in Whitehall in Londen. Beeld Top Gear
De gewraakte stunts van Top Gear bij het oorlogsmonument Cenotaaf in Whitehall in Londen.Beeld Top Gear
Top Gear-presentator en voormalige Friends-acteur matt LeBlanc verstoort een bruiloft bijSt. Paul's Cathedral. Beeld Top Gear
Top Gear-presentator en voormalige Friends-acteur matt LeBlanc verstoort een bruiloft bijSt. Paul's Cathedral.Beeld Top Gear

Star Wars-fans kunnen zich de slotscène van The Force Awakens maar al te goed herinneren: heldin Rey die na een lange zoektocht eindelijk Luke Skywalker weet te vinden op een even betoverend als ruig eiland. Een decor dat volgens de makers van de Stars Wars-reeks ook te zien zal zijn in het volgend jaar te verschijnen achtste deel van de populaire filmserie.

Duizenden fans kunnen daar echter niet op wachten en willen met eigen ogen een blik werpen op Luke Skywalkers schuilplaats, dat in werkelijkheid het afgelegen eiland Skellig Michael is aan de Ierse westkust. Ierse hoteleigenaren en bootverhuurders op het vasteland worden overspoeld met aanvragen voor een tripje naar Skellig Michael, dat door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst vanwege de ruïnes van een middeleeuws christelijk klooster.

Klein probleem: er gelden strenge regels voor een bezoek aan het eiland twaalf kilometer uit de Ierse kust. Slechts 180 personen krijgen dagelijks toestemming om Skellig Michael te bezoeken. En alleen maar tussen mei en oktober. Bovendien gaat bijna de helft van de beschikbare dagen verloren als gevolg van de vaak slechte weersomstandigheden op het eiland.

De strenge regels zijn ingesteld om de overblijfselen van het monnikenklooster, dat slechts te bereiken is na een flinke klim van 600 stenen treden, niet aan de schadelijke effecten van toerisme bloot te stellen. Maar zijn vooral bedoeld om de op het eiland broedende zeevogels, waaronder papegaaiduikers, drieteenmeeuwen en noordse pijlstormvogels, te beschermen. Unieke kolonies vogels die al op het eiland te vinden waren toen de monniken tussen de zesde en twaalfde eeuw op Skellig Michael woonden.

Om enigszins aan de toegenomen vraag van Star Wars-fans te voldoen, hebben hoteleigenaren en booteigenaren de Ierse overheid gevraagd om de bezoekperiode te verruimen van april tot en met november. Milieuorganisaties zijn fel tegen zo’n verruiming die louter bedoeld lijken om te cashen op alle nieuwsgierigen op zoek naar Luke Skywalkers schuilplaats. Plaatselijke gids Claire O’Halloran noemt Star Wars ‘de grootse bedreiging voor Skellig Michael van de afgelopen eeuw’.

In afwachting van een beslissing bieden diverse hoteleigenaren en pubhouders op het vasteland Star Wars-fans een tour langs locaties waar de filmploeg en de acteurs van The Force Awakens verbleven tijdens de opnamen op Skellig Michael. Zo laat Gerard Kennedy van de lokale pub The Bridge Bar in Portmagee bezoekers een biertje tappen waar ook acteur Mark Hamill (Luke Skywalker) dat leerde van barman Ciaran Kelly.

Skellig Michael Beeld
Skellig MichaelBeeld
Mark Hamill (Luke Skywalker) Beeld ap
Mark Hamill (Luke Skywalker)Beeld ap

Het Amerikaanse festival South by Southwest (SXSW) ligt onder vuur, nadat een deelneemster aan een paneldiscussie door beveiligers werd gedwongen haar hoofddoek te verwijderen. Anders kreeg de topatlete geen festivalpas, kreeg ze te horen.

Ibtihaj Muhammad (30), die als lid van het nationale schermteam in de VS dit jaar meedoet aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, legde de beveiligers uit dat ze haar hoofddoek draagt vanwege haar geloof. Beveiligers die bij het registratieproces op het festival betrokken waren, stonden er alsnog op dat ze haar hoofddoek afdeed. Toen ze haar pasje eenmaal in handen had, was haar naam ook nog eens verkeerd gespeld: ze heette ineens Tamir Muhammad en was geen atlete, maar medewerker van internetbedrijf Time Warner.

Muhammad twitterde verontwaardigd over het incident en SXSW bood snel excuses aan, meldt The Guardian. Volgens het festival heeft een vrijwilliger een fout gemaakt en is die persoon op non-actief gesteld.

Ibtihaj Muhammad. Beeld anp
Ibtihaj Muhammad.Beeld anp

Stichting Vluchtelingenwerk is niet te spreken over The Raft, het nieuwe survivalporgamma van RTL. 'Zo'n formule grenst aan het smakeloze', zegt directeur Tineke Ceelen in het AD.

In The Raft dobberen deelnemers dagenlang zonder eten of drinken op een reddingsvlot op de Caribische Oceaan. Ze kennen elkaar niet en moeten het zien te doen met een kleine survivalkit. Ze hebben voor echte noodgevallen een mobiele telefoon bij zich, maar als ze die gebruiken is het avontuur afgelopen. Het programma is de Nederlandse versie van een gelijknamige serie die eerder werd uitgezonden op National Geographic.

RTL ziet geen reden voor kritiek. 'Het is een entertainmentprogramma waarin mensen vrijwillig op een vlot gaan zitten om de uitdaging met zichzelf en elkaar aan te gaan', aldus een woordvoerder tegenover het AD. Een parallel met de vluchtelingencrisis wil hij niet trekken. 'Dit heeft niets te maken met de afschuwelijke realiteit waarin vluchtelingen zich bevinden.'

Beeld uit het programma. Beeld RTL / YouTube
Beeld uit het programma.Beeld RTL / YouTube

Het dodelijk ongeval waarbij onlangs de vier leden van het Britse indie- en Britpopbandje Viola Beach en hun manager omkwamen, was mogelijk opzet van de bestuurder van de auto. Volgens de Zweedse krant Aftonbladet is op videobeelden van vlak voor het ongeval bij Stockholm te zien hoe de auto twee andere inhaalt voor een geopende brug en gas geeft om door de slagbomen te rijden.

'Het lijkt erop dat de bestuurder met opzet handelde', bevestigt een politiewoordvoerder tegen de krant. Op de beelden van 13 februari is te zien hoe de gehuurde Nissan van de band eerst afremt, omdat de brug is geopend voor een passerende olietanker. Daarna versnelde de auto en reed door twee slagbomen, waarna de wagen de geopende brug raakte en 30 meter naar beneden in het water viel.

Die klap heeft volgens de Zweedse politie meteen een of alle inzittenden gedood. De bestuurder had geen sporen van alcohol of drugs in zijn bloed, werd al eerder bekend. De politie heeft niet bekendgemaakt wie er achter het stuur zat.

Viola Beach, afkomstig uit Warrington, vlakbij Liverpool, had nog geen album uitgebracht maar wel een aantal opgewekte popliedjes, die een mooie muzikale toekomst beloofden. De Britse band bestaande uit zanger en gitarist Kristian Leonard (20), gitarist River Reeves (19), bassist Tomas Lowe (27) en drummer Jack Dakin (19) zou begin maart optreden op het Amerikaanse SXSW-festival. In Zweden had Viola Beach opgetreden bij het festival Where's The Music bij Norrköping.

Een week na het tragische ongeluk bereikte Viola Beach de nummer-1 positie op de iTunes hitlijst na een social media campagne door de Britse muzikale grootheden Liam Gallagher van Oasis, en Tim Burgess van de The Charlatans.

De openingstijden van de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in Den Bosch worden verruimd. Dat is besloten vanwege de overweldigende belangstelling, laat het Noordbrabants Museum in donderdag weten.

Vanaf maandag 14 maart is het museum dagelijks een uur langer open, tot 20.00 uur. En vanaf 24 maart worden de openingstijden nog verder verruimd: het is dan op donderdag, vrijdag en zaterdag mogelijk tot 23.00 uur de schilderijen te bekijken. Door de ruimere openingstijden komen 50.000 extra toegangskaarten beschikbaar.

De Jheronimus Bosch-tentoonstelling ging open op 13 februari en duurt nog tot en met 8 mei. Er zijn al 300.000 kaarten verkocht.

Man bij de Hooiwagen van Jheronimus Bosch Beeld anp
Man bij de Hooiwagen van Jheronimus BoschBeeld anp

Recensie

De mens deugt niet en maakt er een puinhoop van. En tsjonge, wat genoot Jheronimus Bosch daarvan, blijkt op de tentoonstelling die nu al een van de beste van dit jaar is. Vijf sterren krijgt de expositie in de Volkskrant.

Ooit stonden ze bekend als The Wachowski Brothers. Regisseurs van revolutionaire films als The Matrix, "The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions als ook producties als van als Cloud Atlas en Jupiter Ascending en Sense8. Maar vanaf nu gaan de twee broers als zussen door het leven. Nadat Larry vier jaar geleden de transitie maakte naar Lana, is Andy nu naar buiten getreden als Lilly.

De filmmaker maakte haar coming out middels een statement in Chicago's LGBT-magazine Windy City Times. ‘Mijn zus Lana en ik vermijden de pers altijd al. Ik vind het al vervelend om over mijn werk te praten en over mezelf praten is al helemaal vernederend’, zo schrijft de 48-jarige Lilly. ‘Maar als je naar buiten treedt als transgender is het nogal moeilijk te verbergen.’

Lilly zegt dat ze nu naar buiten treedt omdat de Britse sensatiekrant Daily Mail lucht kreeg van de geslachtsverandering en dreigde de waarheid naar buiten te brengen. ‘Ik wist dat ik ooit uit de kast zou moeten komen. Ik wou gewoon de nodige tijd nemen. Maar blijkbaar kan ik hier niet zelf over beslissen.’

Lilly weidt verder uitgebreid uit over de moeilijkheden die haar te wachten staan. ‘Het is niet makkelijk transgender te zijn. De meerderheid bepaalt de norm. Dat betekent dat je als transgender levenslang te maken hebt met een openlijk vijandige wereld.’

Lana, de 50-jarige zus van Lilly, die vroeger bekend was als Larry, gaat al sinds 2012 als vrouw door het leven. Hij scheidde in 2009, en hertrouwde als Lana met een vrouw.

Lilly Wachowski Beeld Windy City Times
Lilly WachowskiBeeld Windy City Times

Zomer 1993, een regenachtige dag in Amsterdam. George Martin resideert in Hotel Americain, waar hij journalisten in zijn suite ontvangt, ter promotie van de cd van de Broadway-musical Tommy, het geesteskind van de legendarische Who-gitarist-componist-zanger Pete Townshend. Na enige beleefde vragen over de totstandkoming van Tommy stuur ik het gesprek, even onvermijdelijk als lichtelijk genant, in de richting van het onderwerp waarvoor vermoedelijk stiekem toch elke journalist naar Americain is gekomen: George Martins roemruchte verleden als vijfde Beatle, de producer die met zijn ingenieuze overdub-technieken en ongekend uitbundige orkestraties de liedjes op bijvoorbeeld St. Pepper’s Lonely Hearts Club Band magie verleende.

Charmante en sympathieke man, George Martin. Vervloekt de journalist, de zevenduizendste op rij die over de Beatles begint, niet, maar geeft geduldig en welgemoed antwoord – ogenschijnlijk verrast en gevleid bijna dat er nog iemand is die zich kan herinneren dat hij ooit iets met dat bandje uit Liverpool te maken heeft gehad. Martin vertelt dat hij niet luistert naar house, muziek die in die tijd sterk in opkomst is. ‘Ik heb de luxe van de ouderdom bereikt. En dat betekent dat ik niets hoef te doen wat ik niet wil. Als je jong bent, moet je naar Bach leren luisteren. Misschien geldt dat voor mij wel wat betreft house. Maar ik ben te lui.’ Bent u niet meer nieuwsgierig?, vraag ik.

‘Nog nieuwsgierig genoeg om één keer te luisteren en daarna te zeggen: nee, dit hoef ik niet. Toen ik met de Beatles werkte, geloofde ik echt dat we bezig waren een nieuwe kunstvorm uit te vinden – een combinatie van het beste dat klassiek en rock hebben voortgebracht. Ik was teleurgesteld toen die zich niet verder bleek te ontwikkelen.’

Eind 1994 tref ik George Martin opnieuw. Nou ja, ik deel dezelfde enorme studio aan Delaware Road in Londen met hem en enkele honderden journalisten, cameralieden en Beatles-bewonderaars. Martin heeft de legendarische BBC-opnamen uit de beginjaren van de Beatles opnieuw gemixed – ’remastered’- en presenteert ze nu. Hij is de ster van de persconferentie – deels omdat de resterende Beatles niet aanwezig zijn (‘veel plezier’, wenste Paul McCartney de aanwezigen per telegram toe), maar ook omdat hij zelf zo levendig, nuchter en geestig vertelt over de jaren van weleer. Er worden een paar liedjes gedraaid van de BBC-opnamen, er wordt (op het middaguur) gul Chablis geschonken en volwassen kerels drommen als rugby’ers bij een scrummage met hun cd-hoesjes rond George Martin, die willig en glimlachend signeert. Er hangt onmiskenbaar een vleugje Beatlemania in de lucht.

In Americain had Martin me gezegd: ‘Toen ik met de Beatles platen maakte, leefden we in technisch opzicht in een primitief tijdperk. We moesten het stellen zonder alle voordelen van de tegenwoordige, hoogwaardige apparatuur. Maar dat maakte voor de kwaliteit van het materiaal dat ik met de Beatles opnam – de songs, de ideeën – niets uit. Als ik toen over de hedendaagse techniek had beschikt, had ik zo’n beetje dezelfde platen gemaakt – alleen veel sneller dan toen kon. Tegenwoordig schrijven muzikanten niet zulke goeie songs meer. De techniek heeft hen lui gemaakt, ze leunen erop. Zelfs met eenvoudige apparatuur kun je ook zonder talent nu een heel behoorlijke sound maken. Dat alleen al maakt het voor muzikanten mét talent heel moeilijk zich te onderscheiden.’

Die middag in de Londense studio begrijp ik, beter dan in Americain, waarom Martin zich niet heeft gestoord aan mijn vragen over de Beatles. Zelf deed hij niets liever dan over de Fab Four praten. Dat bandje was zijn lust en zijn leven, waaraan dinsdag na 90 jaar een einde kwam.
(Arno Haijtema)

null Beeld
Beeld
null Beeld reuters
Beeld reuters

Het nieuws is natuurlijk tragisch, en de Twitterende muziekwereld neemt gepast somber afscheid van de Britse producer, arrangeur, studiotechnicus en componist George Martin, alias De Vijfde Beatle.

De herdenkingstweet van Ringo Starr is bijzonder. Starr zwaait de overledene uit met vijf emoji’s, die volgens hem staan voor de persoon George Martin.

Hij was cool: smiley met zonnebril.

Met hem zijn we groot geworden: V-teken voor Victorie.

Hij was geweldig: stralend sterretje.

We hielden zielsveel van hem: hartje.

Rust in vrede: internationaal peace-symbool.

En daarmee heeft Ringo Starr een nieuw, compact en treffend genre in het leven geroepen: de emoji-necrologie. Die willen we vaker zien. (Robert van Gijssel)

Postuum

Hoe belangrijk George Martin voor The Beatles was? In knorrige buien wilde John Lennon wel eens zeggen dat zijn rol niet overschat moest worden, maar op betere dagen was ook hij er duidelijk over: 'George Martin leerde ons de taal van de muziek en maakte ons in de studio tot wat we waren. Hij kon onze ideeën vertalen naar geluid.'

Een condoleanceregister voor George Martin in Liverpool. Beeld getty
Een condoleanceregister voor George Martin in Liverpool.Beeld getty

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling brengt een nieuwe vierdelige reeks 'Magic in North America' uit via website Pottermore.com. De korte verhalen die vanaf vandaag tot en met vrijdag verschijnen, gaan over diverse magische onderwerpen en zijn een prequel op de film Fantastic beasts and where to find them, dat later dit jaar in de bioscoop te zien zal zijn.

Fantastic beasts and where to find them - over de fabeldieren uit de Harry Potter-boeken - is een spin-off van de klassieke Harry Potter-films. Rowling schreef het scenario voor deze speelfilm, en twee vervolgfilms. De hoofdrol is voor Oscarwinnaar Eddie Redmayne, die als expert in magische dieren Newt Scamander naar New York trekt in de jaren ‘20 van de vorige eeuw, zeventig jaar voor het begin van de Harry Potter-boeken.

In Harry Potter wordt 'magizooloog' Scamander vermeldt als de auteur van een handboek dat Harry Potter later op zijn aanbevolen literatuurlijst aantreft tijdens zijn eerste jaar aan de tovenaarsschool Zweinstein.

In de vier korte verhalen 'Magic in North America' onthult Rowling de geheimen van Ilvermorny, de Amerikaanse variant van Hogwarts, en van de Amerikaanse versie van Het Ministerie van Magie, The Magical Congress of the United States of America. Daarnaast gaat Rowling dieper in op de achtergrond van de magische wereld aan de andere kant van de oceaan waarin Scamander zijn avonturen zal beleven.

Het eerste korte verhaal van 'Magic in North America' (Fourteenth Century - Seventeenth Century) dat dinsdag verscheen, leest als een essay over hoe tovenaars uit de hele wereld communiceerden met Noord-Amerika voordat de 'Nieuwe Wereld' werd gekoloniseerd door niet-magische Europeanen of 'Non-Maj'. Deze term omschreef Rowling onlangs als het Amerikaanse equivalent van de Britse term 'muggle' ('dreuzel') die de schrijfster gebruikte in haar Harry Potter-boeken.

Het tweede korte verhaal van 'Magic in North America' zal woensdag rond 15.00 uur online verschijnen op Pottermore.com.

JK Rowling Beeld reuters
JK RowlingBeeld reuters

De Australische rockband AC/DC heeft per direct de aankomende tien concerten in de Verenigde Staten opgeschort. Dit maakte de band dinsdag bekend via de eigen website. Zanger Brian Johnson heeft van doktoren het advies gekregen per direct te stoppen met het geven van concerten, anders dreigt hij zijn gehoor compleet te verliezen.

Het concert van Atlanta, dat op dinsdag zou plaatsvinden, gaat meteen al niet door. De band stelt wel dat de concerten zullen worden ingehaald, maar dan mogelijk met een andere zanger. In de zomer zou AC/DC ook gaan toeren door Europa. Wat er met die concerten gebeurt, is nog onduidelijk.

Johnson is de zanger van AC/DC sinds 1980, na het overlijden van Bon Scott. Het eerste album dat Johnson met de band maakte, Back in Black, werd na Thriller van Michael Jackson het best verkopende album aller tijden.

De afgelopen jaren wordt AC/DC geteisterd door malheur. Anderhalf jaar geleden werd bekend dat slaggitarist Malcolm Young kampte met symptomen van dementie, waardoor hij uit de band moest stappen. Een paar maanden na dat nieuws werd bekend dat drummer Phil Rudd was aangeklaagd.

Rudd zou iemand met de dood hebben bedreigd en in het bezit zijn geweest van drugs. In Australië zit hij nu sinds juli 2015 een huisarrest van acht maanden uit.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld reuters
Beeld reuters

De zes kanshebbers voor de Libris Literatuur Prijs zijn bekend. De schrijvers Alex Boogers, Joke van Leeuwen, Connie Palmen, Inge Schilperoord, P.F. Thomése en Thomas Verbogt maken nog kans op het winnen van de prijs en de bijbehorende 50.000 euro.

De namen zijn maandagmiddag in Amsterdam bekendgemaakt. De zes zijn gekozen uit een longlist van achttien titels. De bekendmaking van de winnaar is maandag 9 mei. Vorig jaar won Adriaan van Dis de prijs met zijn roman Ik kom terug.

De titels van de genomineerde schrijvers: Alleen met de goden (Boogers), De onervarenen (Van Leeuwen), Jij zegt het (Palmen), Muidhond (Schilperoord), De onderwaterzwemmer (Thomése) en Als de winter voorbij is (Verbogt).

De jury van de Libris Literatuur Prijs, voor de beste Nederlandstalige literaire roman uit het voorgaande jaar, komt elk jaar tien keer bij elkaar. Van de ongeveer 160 deelnemende boeken gaan er elke keer achttien op de longlist. In maart worden de zes beste genomineerd en in mei maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend.

(VLNR) Juryvoorzitter Wim Pijbes, auteur Adriaan van Dis en Paul Kleyngeld (voorzitter bestuur Stichting Literatuur Prijs) na de bekendmaking van de Liberis Literatuur Prijs 2015. Beeld anp
(VLNR) Juryvoorzitter Wim Pijbes, auteur Adriaan van Dis en Paul Kleyngeld (voorzitter bestuur Stichting Literatuur Prijs) na de bekendmaking van de Liberis Literatuur Prijs 2015.Beeld anp

Muse staat dit jaar op Lowlands. Dat heeft het festival maandag bekendgemaakt op 3fm. Volgens de organisatie is het de ‘grootste headliner ooit’ op Lowlands.

De Britse band bracht afgelopen jaar hun zevende studioalbum uit en staat deze week nog drie keer in de Ziggo Dome in Amsterdam. De concerten zijn inmiddels uitverkocht.

Muse speelde in 2001 en 2006 ook op het festival. Eerder maakte Lowlands al de komst van onder meer The Last Shadow Puppets, Foals en Eagles of Death Metal bekend. Ook LCD Soundsystem, Disclosure en Sigur Rós staan in augustus op het festival in Biddinghuizen.

Ook Hans Teeuwen geeft een show. De cabaretier treedt op in de Alpha, waar ruimte is voor 20.000 mensen. Lowlands is van 19 tot 21 augustus in.

null Beeld EPA
Beeld EPA

De traditionele Napolitaanse manier van pizza's maken moet door Unesco als cultureel werelderfgoed erkend worden. De Italiaanse regering heeft een officiële aanvraag daarvoor ingediend, zo is vrijdag bekendgemaakt.

‘De kunst van het pizzabakken is een wereldwijd bekend Italiaans symbool’, aldus minister van Landbouw Maurizio Martina. ‘Deze kandidatuur toont nogmaals de drang van de regering aan om Italiaanse voedingstradities te beschermen en te verdedigen.’ Volgens de minister zal Unesco wellicht tegen eind 2017 een beslissing nemen over het Italiaanse verzoek.

Poppentheater
Over de precieze herkomst van het wereldwijd erg populaire gerecht bestaat grote onduidelijkheid, aangezien er duizend jaar geleden al voorlopers van de pizza bestonden. Algemeen wordt wel aangenomen dat de Italiaanse stad Napels de bakermat van de pizza is.

Unesco, de erfgoedorganisatie van de Verenigde Naties, beschermt niet alleen monumenten maar ook immaterieel erfgoed. Zo heeft Italië eerder al de traditionele vioolbouwkunst uit Cremona en het Sicilaanse marionettentheater ‘Opera dei Pupi’ laten erkennen.

Italiaanse pizzabakker Gino Sorbillo heeft de letters U N E S C O met kaas op zijn pizza's gelegd. Beeld afp
Italiaanse pizzabakker Gino Sorbillo heeft de letters U N E S C O met kaas op zijn pizza's gelegd.Beeld afp
Een traditionele Napolitaanse pizza. Beeld epa
Een traditionele Napolitaanse pizza.Beeld epa

R2-D2 moet het voortaan stellen zonder zijn schepper. Tony Dyson, de maker van de Star Wars-robot, is namelijk dood aangetroffen in zijn huis op Malta. Waaraan hij is overleden is nog niet duidelijk.

In vijf maanden bouwde Dyson wat waarschijnlijk de beroemdste robot uit de filmgeschiedenis is: R2-D2. Dyson heeft R2-D2 gemaakt van verschillende materialen, zoals epoxyhars, aluminium, koolvezel en plastic. Dyson noemt het maken van de robot één van de leukste perioden in zijn leven.

Er zijn verschillende versies van R2-D2 gemaakt. Vier zijn op afstand bestuurbaar, twee daarvan hebben een stoeltje in zich voor acteur – jawel, er zit een acteur in R2-D2 – Kenny Baker en twee wegwerp R2-D2’s, die gebruikt zijn voor een scene waarin de robot wordt uitgespuugd door een moerasmonster.

R2-D2 (links) met C-3PO, eveneens een robot uit Star Wars. Beeld AP
R2-D2 (links) met C-3PO, eveneens een robot uit Star Wars.Beeld AP
null Beeld
Beeld

Voor de jonge lezers: Starmaker was een mix tussen Big Brother en Idols, of, voor de nog jongere lezers: een kruising tussen Utopia en The Voice. De winnaars vormden de band K-otic, die in 2001 met het liedje Damn (I Think I Love You) meteen op nummer 1 terechtkwam. Ook het emotionele duet I Was Made To Love You (Die geluidseffecten! Die synth!) van Sita en Bart werd een grote hit.

Na Starmaker brachten Sita en Anna het nog het verst. Sita nam onder andere het duet Lopen op het Water met Marco Borsato op, wat het officieuze bruiloftslied voor koning Willem-Alexander en Maxima werd. Ook presenteerde Sita programma's op het kindernet Jetix. Anna behaalde de finale van Expeditie Robinson en is onder andere te zien in Feuten.

De bandleden van K-otic waren overigens alleen bij hun voornaam bekend. Nu komen Rachel, Bouchra, Anna, Sita, Bart, Stefan en Martijn na de break-up in 2003 samen voor een reünieconcert. Althans, als de crowdfundactie slaagt. Duizend kaarten willen ze verkopen en dan komen ze weer bij elkaar. En wie wil dat nou niet?

Bonus: bekijk hetinterview bij de Telegraaf met de kop: 'K-otic klaar voor eenmalige 'k-omeback'' (Just Fontein)

K-otic-fans in 2001 Beeld anp
K-otic-fans in 2001Beeld anp
Concert K-otic in 2001 Beeld anp
Concert K-otic in 2001Beeld anp

Als er nieuw werk van rapper Kendrick Lamar verschijnt, gaan we er even goed voor zitten. Vorig jaar voerde Lamar al de jaarlijstjes aan met het meesterwerk To Pimp a Butterfly, ook in de Volkskrant verkozen tot Album van het Jaar. Voor dit jaar wordt er een opvolger verwacht.

Een officieel album mogen we het dus niet noemen; 'untitled unmastered.' is een nieuw project. Hoe dan ook: we horen een levendige Lamar op de acht tracks opgenomen tussen 28 mei 2013 en 2016 (als we de titels mogen geloven). Met dank aan sterbasketballer LeBron James trouwens, die vond dat de onuitgebrachte liedjes die Lamar live ten gehore bracht ook uitgebracht moesten worden en Top Dawg-labelbaas Anthony Tiffith het laatste zetje gaf.

Lamar begint op de openingstrack zoals we hem een paar weken geleden ook zagen tijdens een imponerend optreden op de Grammy's: fel en geëngageerd. Maar het hiphoparsenaal van de ongekroonde hiphopkoning is natuurlijk veel groter. Speelser in zijn flow is hij bijvoorbeeld op track 03, met de kenmerkende koortjes die we ook van To Pimp a Butterfly kennen. We horen hem aanwijzingen geven in de studio. Ook de jazzbegeleiding is aanwezig, zoals te horen op track 06. Echt soulvol wordt het in nummer 06: 'I can't explain', zingt u mee.

De acht nummers zijn nu te streamen. (Just Fontein)

Oeuvre Lamar

Lees hier de recensie van To Pimp A Butterfly ***** (2015): 'Lamar maakt van hiphop universele liedkunst.'

Lees hier de recensie van Good kid m.a.a.d. city **** (2012): 'Muzikaal en tekstueel allemaal even spannend en prachtig.'

Kendrick Lamar Beeld anp
Kendrick LamarBeeld anp
Kendrick Lamar tijdens de Grammy's Beeld anp
Kendrick Lamar tijdens de Grammy'sBeeld anp

Nadat Dave Grohl in zijn eentje had opgetreden tijdens de Oscars doken de geruchten op dat hij zich wilde afscheiden van zijn band Foo Fighters. Voor de band was dat een aanleiding om hun fans te plagen door groot nieuws aan te kondigen.

Een dag nadat de band via Twitter liet weten dat er een 'officiële aankondiging' op stapel stond, publiceerde de band een ludieke video waarin te zien is dat Grohl jammerlijk faalt in een poging in zijn eentje muziek te maken. Intussen is te zien hoe de achtergelaten bandleden een nieuwe zanger zoeken. Nadat ze Justin Bieber en Liam Gallagher overwegen vinden ze uiteindelijk een nieuwe frontman in de vorm van singer-songwriter Nick Lachey. 'Voor de miljoenste keer: we gaan niet uit elkaar', zo is te lezen op het einde van het komische filmpje. 'En niemand gaat verdomme solo.'

Overigens begon Foo Fighters als het soloproject van Dave Grohl. Hij nam de eerste demo's op toen hij nog drumde in Nirvana en speelde later alle instrumenten zelf in op het debuutalbum dat in 1995 verscheen. (ANP)

null Beeld YouTube / Foo Fighters
Beeld YouTube / Foo Fighters
Dave Grohl van Foo Fighters. Beeld anp
Dave Grohl van Foo Fighters.Beeld anp

Bob Dylan heeft zijn persoonlijk archief verkocht aan de universiteit van Tulsa, in de Amerikaanse staat Oklahoma. Ruim zesduizend items worden op die manier toegankelijk voor onderzoekers en tentoonstellingen.

De 74-jarige zanger draagt na een carrière van 55 jaar een berg aantekeningen, gedichten, teksten, mastertapes, foto's en honderden uren filmmateriaal over. Volgens The New York Times ontving Dylan omgerekend tussen de 13- en 18 miljoen euro.

Dylan toonde zich tevreden over de overdracht. Hij is blij dat zijn archief een thuis heeft gevonden. Al eerder verkocht hij enkele losse stukken. Zo incasseerde hij in 2014 ongeveer 1,8 miljoen euro voor een met de hand geschreven versie van zijn hit Like a Rolling Stone. Een van zijn elektrische gitaren was in 2013 goed voor ruim 900.000 euro. (ANP/ Reuters)

Bob Dylan. Beeld anp
Bob Dylan.Beeld anp

TomorrowWorld, de Amerikaanse versie van het populaire dancefestival Tomorrowland, gaat in september van dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie van Tomorrowland woensdag gemeld. SFX, de Amerikaanse partner die TomorrowWorld mee organiseert, vroeg in januari uitstel van betaling aan.

In die omstandigheden is het volgens Tomorrowland 'de juiste, maar moeilijke beslissing om het festival te schrappen. 'We geloven nog steeds sterk in de internationale toekomst van Tomorrowland en blijven daar de komende maanden en jaren hard aan werken', aldus de organisatie. De tweede editie van Tomorrowland Brasil gaat overigens volgende maand wel gewoon door.

Of TomorrowWorld volgend jaar of later nog terugkeert, is niet duidelijk. Voorlopig blijft de teller van TomorrowWorld in Chattahoochee Hills nabij Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia dus op drie edities staan.

Tomorrowworld, Atlanta, in 2015. Beeld Belga
Tomorrowworld, Atlanta, in 2015.Beeld Belga
Luchtfoto van Tomorrowworld in Atlanta in 2015. Beeld Belga
Luchtfoto van Tomorrowworld in Atlanta in 2015.Beeld Belga

'Prachtig zeg, Geesje Kwak in de Breitner-expo in het Rijks. Mag ik misschien je Museumkaart lenen?' En natuurlijk mag dat dan, er staat wel een naam op, maar meestal geloven de portiers je op je blauwe ogen.

Binnenkort is het afgelopen met het gesjoemel met de Museumkaarten. 'Wij willen graag alle kaarthouders kennen', staat te lezen op de website van de Museumkaart. De nieuwe kaarten worden voorzien van een foto.

Het komt te vaak voor dat Museumkaarten niet door de rechtmatige eigenaar worden gebruikt, aldus de Museumvereniging. Om hoeveel sjoemelgevallen het precies gaat, kan de belangenvereniging niet zeggen. 'We zien wel dat mensen in de grote steden die hun huis via Airbnb verhuren, daar een museumkaart bij aanbieden. Dat mag natuurlijk niet', aldus Iris Nooteboom van de Museumvereniging tegen de NOS.

Aan de kassa van de musea worden alleen nog tijdelijke Museumkaarten verkocht, die later online omgezet kunnen worden naar een jaarkaart. De afgelopen jaren steeg het museumbezoek fors. Dat is mede te danken aan de Museumkaart. Vorig jaar zijn 8,3 miljoen museumbezoeken afgelegd met de Museumkaart tegen 7,4 miljoen in 2014. Het aantal houders steeg van 1,1 miljoen in 2014 naar 1,2 miljoen in 2015. (Just Fontein)

Geesje Kwak in kimono Beeld Rijksmuseum
Geesje Kwak in kimonoBeeld Rijksmuseum
Meisje in Kimono van Breitner Beeld Rijksmuseum
Meisje in Kimono van BreitnerBeeld Rijksmuseum

De Rolling Stones treden met Pasen op in de Cubaanse hoofdstad Havana. Dat hebben culturele ambtenaren dinsdag in de Cubaanse krant Granma aangekondigd. Het Amerikaanse muziekblad Billboard schrijft echter dat de afspraken nog niet rond zijn.

De Engelse rockband treedt vermoedelijk op in Ciudad Deportiva, een complex dat al in 1957 werd gebouwd. Granma noemt het komende concert alvast historisch, vooral ook omdat de komst van de Stones de deur opent voor andere grote bands.

Bandoprichter Keith Richards zei in september in een exclusief interview met de Volkskrant met Cuba te onderhandelen over een concert op het communistisch eiland. Het concert moet worden ingepast in de Olé-tour van de legendarische Britse rockband door Latijns-Amerika.

Cuba haalde onlangs de banden aan met de Verenigde Staten. In Amerika geldt het eiland als 'new frontier' van de rock-'n-roll: bands staan in de rij om er een eerste show te kunnen geven. Sinds de spanningen tussen Cuba en de Verenigde Staten zijn afgenomen is het voor Amerikaanse bands weer mogelijk er op te treden. Het Castro-regime staat tegenwoordig welwillender tegenover buitenlandse invloeden.

The Rolling Stones tijdens de Olé-tour door Zuid-Amerika. Beeld afp
The Rolling Stones tijdens de Olé-tour door Zuid-Amerika.Beeld afp

Interview

Lees hier het exclusieve interview met Keith Richards uit september 2015. 'Dat bandje van ons begint een beetje in vorm te raken'.

Keith Richards tijdens een concert van The Rolling Stones in Brazilië. Beeld reuters
Keith Richards tijdens een concert van The Rolling Stones in Brazilië.Beeld reuters

De Oscars waren weer 'so white', dat Chris Rock, de zwarte comedian die de avond presenteerde, een nieuwe naam voor de filmprijs muntte: 'The White People's Choice Awards'.

Maar racisme in Amerika is geen zwart-witprobleem, aldus Mee Moua, voorzitter van een belangenvereniging voor Aziatische Amerikanen. Ze reageerde fel op een grap van Rock waarin drie kinderen met een Aziatisch uiterlijk het podium op werden gevraagd. Strak in pak, aktekoffertje in de hand en 'werkend bij' het grote accountancykantoor PWC dat de stemmen telde. Dit zijn Ming Zu, Bao Ling en David Moskowitz, introduceerde Rock het drietal, waarbij hij en passent ook nog een grapje over Joden maakte.

Deze grap ging Moua te ver: 'Het was een beschadigende stereotypering van Aziaten en Aziatische Amerikanen, en het liet nog maar eens zien dat de rassendiscussie in Amerika nog lang niet ten einde is.'

De grap van Chris Rock kreeg een dubbele laag kreeg na de opmerking: 'Als iemand aanstoot neemt aan deze grap, tweet er maar iets over op je telefoon, die ook is gemaakt door hen (jonge kinderen in Azië, red.)'

Lowen Liu van Slate Magazine: 'Maar zelfs met die toevoeging geeft het de verteller van de grap vrij spel en een excuus om een 'Asian joke' te maken.' De populaire basketballer Jeremy Lin reageerde: 'Even serieus, wanneer gaat het veranderen? Ik ben het zat dat het 'cool' en 'ok' is om grappen over Aziaten te maken.'

Ali G, het wigga-alterego van Sacha Baron Cohen, had tijdens de Oscars ook nog een aziatengrapje liggen: 'Waarom zijn er geen Oscars voor de kleine, gele, hardwerkende mensen met hun kleine ding-dongs...?'

Daar bedoelde hij natuurlijk The Minions mee. (Just Fontein)

Quote

Waarom zijn er geen Oscars voor de kleine, gele, hardwerkende mensen met hun kleine piemels...?

Ali G
Chris Rock en drie Aziatische kinderen bij de Oscar-uitreiking Beeld anp
Chris Rock en drie Aziatische kinderen bij de Oscar-uitreikingBeeld anp

Cabaretier Hans Teeuwen voegt een bijzondere podium toe aan zijn speellijst: eind augustus speelt hij in de Alpha, de grootste tent van Lowlands. Echte Rancune is Teeuwens eerste show in vijf jaar en is volgens zijn website 'een bonte avond, met karaktermoord op belangrijke mensen en instituties'.

Het festival verwacht 20.000 toeschouwers en noemt het nu al ‘de grootste cabaretshow ooit’. Het is nog even afwachten of dat lukt. Najib Amhali speelde in 2012 in een uitverkocht Ziggodome voor 17.000 mensen. Als Teeuwen daar overheen wil komen, moet hij de hele Alpha vol krijgen.

De cabaretier verwelkomt in ieder geval iedereen. Op zijn website staat het expliciet vermeld: 'Ook voor wijven.'

Lowlands is van 19 tot 21 augustus in Biddinghuizen.

Hans Teeuwen. Beeld anp
Hans Teeuwen.Beeld anp

Fifty Shades of Grey, de verfilming van de erotische bestseller van E.L. James, was zaterdag de grote winnaar bij de Razzies, de traditionele Amerikaanse prijzen voor de slechtste films van het jaar. De prijzen worden aan de vooravond van de Oscars uitgereikt.

Fifty Shades-hoofdrolspelers Jamie Dornan en Dakota Johnson wonnen respectievelijk slechtste acteur en slechtste actrice, en samen waren ze goed voor de Razzie voor ‘slechtste filmduo’. Fifty Shades werd ook onderscheiden voor het slechtste scenario, maar moest de hoofdprijs, slechtste film van het jaar, delen met Fantastic Four, die er ook met de slechtste regie (Josh Trank) en de slechtste remake/ rip-off vandoor ging.

De organisatie van de Oscar-parodie weten wat ze doen en kiezen voor films en acteurs die afgelopen jaar in het oog sprongen. De Britse acteur Eddie Redmayne zou dit weekend een unieke dubbelslag kunnen maken. Hij won de prijs voor slechtste bijrol in de science fiction-flop Jupiter Ascending van de Wachowskis, terwijl hij tevens genomineerd was voor een Oscar in The Danish Girl.

Er zijn maar weinig prijswinnaars in de geschiedenis van de Razzies die hun prijs kwamen ophalen, met de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven (Showgirls) als een van de uitzonderingen. Sandra Bullock, die in 2010 tot slechtste actrice werd uitgeroepen voor All about Steve, was de laatste ster die op de ceremonie verscheen. Een dag later won ze een Oscar voor beste actrice, voor haar rol in The Blind Side.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De mainstage van het A State of Trance Festival in de Jaarbeurs Utrecht is in de nacht van zaterdag op zondag gesloten, nadat de Duitse dj Paul van Dyk van het podium is gevallen. Dat meldt Armin van Buuren op zijn Facebook-pagina. Van Dyk is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

'Hij is een van de helden van het A State of Trance Festival en daarom hebben we de mainstage gesloten', aldus Van Buuren.
A State of Trance is volgens de organisatie het grootste indoor trance festival ter wereld. Tijdens dit jubileumjaar komen alle muzikale hoogtepunten van de afgelopen vijftien jaar voorbij. Armin van Buuren is elk jaar de hoofdact van het indoor festival.

Quote

Hij is een van de helden van het A State of Trance Festival en daarom hebben we de mainstage gesloten

Armin van Buuren

Kesha toont in een liedje haar dankbaarheid voor alle steun die ze afgelopen dagen kreeg in haar juridische strijd tegen Dr. Luke en platenmaatschappij Sony. ‘Ik weet niet wat ik zou doen zonder jullie', zingt ze op akoestische gitaarklanken.

Haar advocaat Mark Geragos plaatste een kort videofragment van het liedje op Twitter, waar hij bij schreef: 'Een speciaal bedankje voor iedereen die achter haar staat'.

Kesha mag geen nieuwe muziek uitbrengen buiten het contract dat ze sloot met Dr. Luke, maar via haar advocaat laat ze alsnog weten dat ze blij is met steunbetuigingen van haar fans en collega's, onder wie Taylor Swift, Lady Gaga, Ariana Grande, Lorde, Demi Lovato en Adele.

De zangeres beschuldigt producer Dr. Luke van seksueel misbruik. Kesha wil niet meer met hem samenwerken. Daarom probeert ze onder haar platencontract uit te komen. Een rechter oordeelde onlangs dat de zangeres haar contract gewoon uit moet dienen.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp

De Franse filmmaker François Dupeyron is donderdag op 65-jarige leeftijd na een lang ziekbed overleden.

De regisseur uit het zuidwesten van Frankrijk werd vooral bekend door zijn eerste langspeelfilm uit 1988, Drôle d'endroit pour une rencontre (Grappige plek voor een ontmoeting) waarin de acteurs Catherine Deneuve en Gérard Depardieu speelden. Ook zijn film La chambre des officiers (De officierenkamer) maakte indruk. Het is een film over gewonden uit de Eerste Wereldoorlog, naar een roman van de schrijver Marc Dugain.

Dupeyron was geïnteresseerd in de illegale migratie die een belangrijke rol speelt in zijn films Aide-toi, le ciel t'aidera (Help uzelf en de hemel zal u helpen) uit 2008 en Inguélézi uit 2004. Ook verfilmde Dupeyron samen met de schrijver het boek Monsieur Ibrahim et les fleurs du coran (Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran). Dat in 2001 gepubliceerde boek is van de Belgische toneelschrijver Eric-Emmanuel Schmitt.

François Dupeyron in 2009. Beeld afp
François Dupeyron in 2009.Beeld afp
Quote

Dupeyron was geïnteresseerd in de illegale migratie

Jett Rebel en De Kraaien staan dit jaar op het podium tijdens Parkpop. Dat maakte de organisatie van het Haagse festival donderdag bekend.

Ook Marky Ramone van The Ramones is op 26 juni van de partij. Verder maken AAPNOOTMIES, SFB en Reverend Peytons Big Dam Band hun opwachting in het Zuiderpark in Den Haag. Eerder werd de komst van onder anderen Wet Wet Wet en Anastacia al aangekondigd.

De Kraaien zijn vooral bekend van de hit 'Ik Vind Je Lekker'. De Haagse formatie verkocht in 2013 van deze single meer dan 10 duizend exemplaren.

Parkpop is het grootste gratis toegankelijke festival van Nederland. De komende maanden worden nog meer namen bekendgemaakt, begin mei is de line-up van het festival compleet. Op de dag voorafgaand aan Parkpop vindt ook dit jaar Night at the Park plaats. Onder anderen Anastacia en Racoon treden dan op. Voor Night at the Park zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Quote

Parkpop is het grootste gratis toegankelijke festival van Nederland

Jett Rebel tijdens het bevrijdingsfestival 2015 in Groningen. Beeld ANP
Jett Rebel tijdens het bevrijdingsfestival 2015 in Groningen.Beeld ANP

Adele was woensdagavond de grote winnaar van de Brit Awards; ze won in totaal vier prijzen. Monsterhit Hello kreeg de prijs voor Britse single van het jaar, waarmee de zangeres Ed Sheeran en Calvin Harris versloeg. Eerder op de avond werd Adele uitgeroepen tot beste Britse vrouwelijke artiest en won ze de Global Succes Award.

Tegen het einde van de ceremonie kreeg Adele ook nog de award voor Britse album van het jaar 2016, voor haar album 25. Hiermee gaf ze de andere genomineerden Coldplay, Florence and the Machine, James Bay en Jamie xx het nakijken.

De zangeres zei 'echt een tijd de weg kwijt te zijn', en niet te weten of ze terug zou komen. 'Dat jullie nu zo lief voor me zijn is zo fijn', aldus Adele in haar dankwoord, en droeg de prijs op aan haar partner Simon Konecki. 'Hij is de liefde van mijn leven. Deze is helemaal voor jou Simon, ik hou van je.'

null Beeld afp
Beeld afp

In het toneelstuk Cleansed zijn scènes over marteling, verkrachting en geweld iets te realistisch gespeeld. Tijdens de eerste zes uitvoeringen in het Londense National Theatre verlieten ruim veertig toeschouwers de zaal. Vijf toeschouwers lukte dat niet meer. Zij vielen flauw en hadden medische behandeling nodig.

Het stuk vertelt het verhaal van een universiteit die in een sadistisch en totalitair instituut verandert. Op het podium worden sommige karakters onder meer geëlektrocuteerd, volgepropt met voedsel en in een geval ontdaan van de tong.

Regisseuse Katie Mitchell vertelde dat het stuk ook veel van de acteurs vraagt. Sommigen kregen zelfs last van nachtmerries. Om het spelen van Cleansed toch mogelijk te maken, zorgt Mitchell ervoor dat er achter de schermen veel te lachen valt, zo vertelde ze tegen Radio 4.

Het toneelstuk is het derde toneelstuk van Sarah Kane, die zich in 1999 op 28-jarige leeftijd van het leven beroofde. Het werd voor het eerst opgevoerd in 1998.

Poster van het toneelstuk Cleansed. Beeld
Poster van het toneelstuk Cleansed.Beeld

Spoiler alert! En de Oscar voor Beste Film gaat naar... The Revenant! Tenminste, als we de onderzoekers van reclamebureau Pixability mogen geloven. Volgens hen gaat de film met Leonardo diCaprio dit jaar de belangrijkste filmprijs in de wacht slepen, omdat de trailers van The Revenant het meest gekeken en gedeeld zijn op YouTube. Als het om films gaat, zijn trailers namelijk het populairst op het videoplatform. En als het om het promoten van je film gaat, is YouTube de plek om te zijn, aldus de markteers.

En hoe beter je bekeken wordt op YouTube, hoe groter de kans dat de jury uiteindelijk jouw film tot beste uitroept bij de Oscars, aldus de reclamemakers. Op basis van deze redenatie voorspellen ze dat The Revenant gaat winnen, gevolgd door Mad Max: Fury Road en The Martian.

Aanstaande zondag worden de Oscars uitgereikt en weten we wie er écht heeft gewonnen. (Thomas van der Kolk)

Populairste trailers/teasers op YouTube


The Revenant Trailer
Mad Max: Fury Road - Official Main Trailer [HD]
The Martian | Teaser Trailer [HD] | 20th Century FOX
The Big Short Trailer (2015) Paramount Pictures
Bridge Of Spies Trailer
BROOKLYN: Official HD Trailer
Room | Official Trailer HD | A24
Spotlight Official Trailer

Leonardo diCaprio in The Revenant Beeld ap
Leonardo diCaprio in The RevenantBeeld ap

Zanger Nielson, zangeres Kovacs en dj-duo Sunnery James & Ryan Marciano gaan dit jaar als Ambassadeurs van de Vrijheid per helikopter naar enkele Bevrijdingsfestivals. Dat maakte het Comité 4 en 5 Mei maandag bekend. In totaal zijn er veertien Bevrijdingsfestivals. Vorig jaar waren Caro Emerald, Dotan, Jett Rebel en MainStreet de hoofdacts op 5 mei.

Nielson. Beeld ANP
Nielson.Beeld ANP

Na bijna twaalf jaar was het zover. Monica, Rachel, Phoebe, Joey, Ross en Chandler zouden nog één keer bij elkaar komen voor een Friends-reünie. De fans keken er reikhalzend naar uit. Na afloop van het interview was er voornamelijk teleurstelling bij de fans, van één van de populairste series ooit. 'Het was duidelijk dat de acteurs na twaalf jaar uit elkaar waren gegroeid', aldus The Daily Beast.

Courteney Cox, Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, en David Schwimmer en Matthew Perry hadden de boot jarenlang afgehouden. Herhaaldelijke verzoeken tot een reünie werden keer op keer afgewezen. Totdat omroep NBC vorige maand met veel bombarie aankondigde dat de zes vrienden uit New York toch nog eens samen op de televisie zouden verschijnen. De fans werd een optreden van twee uur voorgehouden.

De eerste teleurstelling was de afwezigheid van Matthew Perry (Chandler in de serie). Hij moest afzeggen omdat hij in Londen was voor een toneelstuk. Dan was er de duur van het interview: niet twee uur, maar twaalf minuten. Bovendien ging het interview niet over Friends, maar het was een eerbetoon aan James Burrows, die naast een aantal afleveringen van Friends ook Cheers, Taxi en Will & Grace regisseerde.

The Guardian noemt het samenzijn van de acteurs een totale autocrash. Brian Moylan, recensent van de Britse krant, noemt de uitzending 'het saaiste wat hij ooit heeft moeten doorstaan.' 'Het was alsof je naar de pensionering van iemand keek die je niet kent.'

'Deze reünie was een totale mislukking', aldus The Daily Beast. 'Er was nooit een kans dat ze de hooggespannen verwachtingen konden waarmaken. Echte vrienden zijn ze niet meer.'

Ondertussen blijven de fans op Twitter hopen op een langdurige en volledige reünie.

Reünie van Friends bij NBC. Beeld NBC
Reünie van Friends bij NBC.Beeld NBC
De Bevrijdingsfestival-helikopter in 2014. Beeld ANP
De Bevrijdingsfestival-helikopter in 2014.Beeld ANP

Op een veiling in de VS heeft een haarlok van zanger John Lennon volgens nieuwszender CNN ruim 31 duizend euro opgeleverd. De lok werd gekocht door een Britse handelaar. Het haar werd in 1966 afgeknipt op de set van de film How I Won the War. Lennon moest voor zijn rol in die film zijn haardos flink onder handen laten nemen. De kapper die daarvoor werd ingeschakeld, was volgens veilinghuis Heritage Auctions zo enthousiast dat hij een krant uitnodigde. De artikelen die later over de knipbeurt verschenen, waren ook onderdeel van het veilingitem. In de nieuwsberichten wordt het nieuwe kapsel van Lennon uitgebreid besproken. 'Een historisch moment. John Lennon zonder zijn haar', stond er in het fotobijschrift. (redactie)

De geveilde haarlok van Lennon. Beeld ap
De geveilde haarlok van Lennon.Beeld ap

Er is zaterdag een run ontstaan op de kaarten voor Pinkpop. Om 10 uur begon de verkoop en krap een uur later waren er al geen weekendkaarten voor drie dagen meer beschikbaar, meldde Pinkpop-baas Jan Smeets. 'We hebben alle records verbroken', zegt Smeets. 'De kaartverkoop is nog nooit zo snel gegaan.'

Dagkaarten zijn nog wel beschikbaar. Daarbij is vooral veel vraag naar kaarten voor de zondag, wanneer Paul McCartney het podium beklimt. Voor elke dag zijn 67 duizend kaarten te koop, waarvan 40 duizend weekendkaarten.

Het driedaagse muziekfestival vindt plaats van vrijdag 10 juni tot en met 12 juni in het Limburgse Landgraaf. Paul McCartney sluit het festival af, maar bezoekers staan ook optredens te wachten van artiesten als Lionel Richie, de Amerikaanse band Red Hot Chili Peppers, de Duitse metalband Rammstein en Douwe Bob.

Pinkpop 2015. Beeld EPA
Pinkpop 2015.Beeld EPA
Pinkpop-baas Jan Smeets tijdens de editie van de zomer 2015. Beeld ANP
Pinkpop-baas Jan Smeets tijdens de editie van de zomer 2015.Beeld ANP
Quote

We hebben alle records verbroken

Pinkpop-baas Jan Smeets

'The night is dark and full of terrors', is niet per se een zinnetje dat je verwacht te horen in het kringgesprek op een babyshower. Wel als je Melisandre uitnodigt, de zwarte priesteres uit Game of Thrones, gespeeld door Carice van Houten. Van Houten kroop voor het Amerikaanse Late Night with Seth Meyers in haar rol uit de succesvolle fantasyserie.

Een gesprek over koetjes en kalfjes komt ook niet echt van de grond. Of Melisandre verkering heeft? 'Ja, er is wel iemand waarmee ik werk die ik leuk vind. Hij heet Jon Snow, maar ik weet niet zeker of hij de juist persoon is. Waarom niet? Volgens mij is hij dood. Althans, dat is het laatste wat ik weet.'

Game of Thrones-fans moeten nog tot 8 april wachten op het antwoord. Dan gaat seizoen 6 in première en wordt duidelijk of Jon Snow toch nog leeft, zoals de suggestie werd gewekt op een poster voor het nieuwe seizoen.

Carice van Houten als Melisandre op de babyshower Beeld Screenshot
Carice van Houten als Melisandre op de babyshowerBeeld Screenshot

Muziekfestival Pukkelpop heeft Rihanna gestrikt als headliner. Dit maakte de Belgische organisatoren bekend op de eigen website. Vergezeld door rapper Big Sean verzorgt zij de hoofdact op de donderdagavond.

Wie een kaartje heeft voor Rihanna's concert op 11 Juni in Amsterdam, moet een weekje langer wachten: het concert is verplaatst naar 17 juni. Daarmee loopt de ArenA een primeurtje mis, de zangeres zou het Europese deel van haar Anti World Tour in Amsterdam aftrappen. Die eer gaat nu naar Cardiff.

Gekochte kaarten zijn ook op de nieuwe datum geldig. Wie al kaarten had maar op 17 juni is verhinderd, kan zijn geld terugkrijgen, aldus Mojo.

Met het optreden op 11 juni in de ArenA zou de Amerikaanse zangeres het Europese deel van haar Anti World Tour aftrappen. Die eer gaat nu naar de Britse stad Cardiff, waar Rihanna optreedt op 16 juni.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Nogal saai

Laat u zich vooral niet ontmoedigen, smaken verschillen, maar recensent Gijsbert Kamer vond het album ANTI nogal saai. Lees hier de recensie.

‘Ik loop is zonder –t, want als ik loop dan klinkt de ‘t’ niet mee. Jij loopt is met een –t, want als je loopt dan klinkt de ‘t’ wel mee’, een strakke riff eronder, gezongen in de staccato-stijl van Torre Florim. De Staat zou prima een Nederlandstalige carrière kunnen overwegen.

In de nieuwe reeks Snapje? van Het Klokhuis legt de Nijmeegse band de dt-regels uit. En er is meer: Maaike Ouboter zingt over kilometers, hectometers tot aan milimeters, Lucas Hamming probeert het dan-als-probleem te tackelen en Akwasi rapt optimistisch: ‘Niks zo lekker als een breuk, lekker rekenen’.

Het is overigens niet nieuw dat bekende Nederlandse muzikanten zich lenen voor het sympathieke kinderprogramma. Zo spoorde Def P. (Osdorp Posse) kinderen al eens aan om met speelgoed te spelen en schrijft Henny Vrienten (Doe Maar) al jaren liedjes voor Het Klokhuis. (Just Fontein)

Bij het komende Eurovisiesongfestival gaat het systeem van stemmen op de schop. Werd tot dit jaar het oordeel van de jury en de kijkers gecombineerd tot één score, vanaf de komende editie krijgen deelnemers punten van beide groepen. Door alle punten bij elkaar op te tellen, wordt de einduitslag bepaald, aldus de organisatie.

Tijdens de uitzending bellen de hoofdsteden in met de juryscores. Nadat die allemaal zijn bekendgemaakt, is het tijd voor de kijkersbeoordelingen. Alle publiekspunten worden in één keer bij het totaal opgeteld. Daardoor blijft het tot het einde spannend wie de winnaar van het muziekfestival wordt. Het bekende twaalfpuntensysteem blijft verder wel intact.

De organisatie wil met de nieuwe telling de spanning er tot het eind in houden. De uitzending wordt er niet langer van. De finale van het songfestival is dit jaar op 14 mei in Stockholm. Voor Nederland doet Douwe Bob mee. Hij moet op 10 mei aantreden in de eerste halve finale.

Trijntje Oosterhuis op het Eurovisie Songfestival Beeld anp
Trijntje Oosterhuis op het Eurovisie SongfestivalBeeld anp
Douwe Bob Beeld anp
Douwe BobBeeld anp

Het Koninklijk Theater Carré zal voortaan ieder jaar de meest toonaangevende producties van Broadway naar Nederland brengen. Ter ere daarvan plaatsten Carré-directeur Madeleine van der Zwaan en burgemeester Eberhard van der Laan woensdag een straatnaambordje met daarop de naam 'Broadway aan de Amstel'.

De eerste voorstelling onder deze noemer is de musical PIPPIN op 10 maart. De Broadwayproducties zijn steeds te zien in de originele vorm, met een Amerikaanse cast en in het Engels.

'We streven ernaar artiesten en voorstellingen naar de Amstel te halen die het beste van het genre vertegenwoordigen. Voor iedereen die niet in de gelegenheid is zelf naar New York af te reizen, hebben wij besloten om Broadway naar de Amstel te halen', zegt Van der Zwaan.

null Beeld anp
Beeld anp

Een concert als een therapeutische sessie, dat was de bedoeling van de terugkeer van Eagles of Death Metal in Parijs. De Amerikaanse band wilde het concert, dat in Bataclan bruut werd verstoord door drie terroristen met machinegeweren en waarbij 89 muziekliefhebbers om het leven kwamen, afmaken en had alle overlevenden uitgenodigd. In de zaal waren ook hupverleners en psychologen aanwezig, zo beschrijft The Guardian.

‘Jullie zullen het met mij moeten doen, ik ben ook een Parijzenaar nu’, begon zanger Jesse Hughes, die het meermaals te kwaad kreeg in concertzaal Olympia. Hughes, niet vrij van controverse, liet in aanloop naar het concert in een interview met de Franse televisie nog weten een groot voorstander te zijn van wapenbezit. ‘Het verbod op wapens heeft in elk geval niemand het leven gered’, aldus Hughes. ‘Totdat niemand wapens heeft, moet iedereen ze hebben.’

Het nummer Kiss the Devil werd niet gespeeld. Tijdens dat liedje drongen de terroristen zich schietend binnen.

‘Het is belangrijk en symbolisch om het concert af te maken op de manier waarop de band dat wil doen’, zei Jerome Bartelemy, een van de overlevenden van de aanslag, bij de NOS. Thuisblijven was geen optie: ‘Ik wilde luisteren naar de muziek, de zwarte bladzijde omslaan en het afsluiten.’ Ook de vier Nederlandse overlevenden, daags na de aanslag te zien in een emotionele aflevering van RTL Late Night, keerden terug naar Parijs. Of het had geholpen, wilde RTL Nieuws naderhand weten: ‘Ik weet het niet, ik heb geen idee of dit genoeg was om qua emoties alles af te sluiten.’ (Just Fontein)

Reconstructie

Wat speelde er zich precies af in de 2,5 uur dat drie terroristen in Parijs de concertzaal Le Bataclan binnenlopen? Een week na de bloederige aanslag komen steeds meer verhalen los. Een reconstructie op basis van ooggetuigenverslagen.

Eagles of Death Metal in Olympia Parijs Beeld anp
Eagles of Death Metal in Olympia ParijsBeeld anp

De Amerikaanse acteur George Gaynes, bekend van de filmserie Police Academy, is overleden. Volgens Amerikaanse media stierf hij maandag in het huis van zijn dochter in de plaats North Bend.

Gaynes, geboren als George Jongejans en zoon van een Nederlandse zakenman, werd in Nederland bekend met zijn rol van commandant Eric Lassard in de zeven Police Academy- films. De acteur is 98 jaar geworden.

Het zijn surrealistische beelden: Paul McCartney, Beck en Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins die worden geweigerd op een Grammy-afterparty omdat ze niet VIP genoeg zouden zijn.

Je hoort Sir Paul eerst nog roepen: ‘Hoe VIP wil je het hebben?!’, om vervolgens schertsend naar Beck (vorig jaar winnaar van de Grammy voor beste album) te wijzen: ‘We hebben nog meer hits nodig.’

Na een tweede dispuut aan de deur met de uitsmijter vertrekt het drietal en gevolg zonder al te veel morren.

Werd Paul McCartney hier echt geweigerd omdat hij niet 'Very Important' genoeg zou zijn geweest voor de afterparty, georganiseerd door celebrityrapper Tyga?

Roddelsite TMZ deed hier aan wederhoor en sprak iemand van de hippe Argyle-club in Los Angeles waar het feestje werd gehouden. Wat blijkt: McCartney zou helemaal niet naar deze party gewild hebben. Hij moest een paar kilometer verderop bij het samenkomen van Mark Ronson zijn.

Overigens had Bow Wow (kent u hem nog: jippie yo, jippie ye) een andere verklaring voor de weigering van McCartney, Beck en Hawkings: ‘Misschien komt het omdat wij jonger zijn. Dat we echt clubben en uitgaan.’

Nee precies. (Just Fontein)

Links Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins, Paul McCartney in het midden en rechts Beck Beeld Screenshot
Links Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins, Paul McCartney in het midden en rechts BeckBeeld Screenshot

De Grammy's in vijf momenten

De Grammy's gemist? Voor u op een rij: de Grammy's in vijf momenten. Met het nu al legendarische optreden van Kendrick Lamar en de tegenvallende Bowie-tribute van Lady Gaga.

Dancefeestorganisator Duncan Stutterheim heeft de Gouden Harp toegekend gekregen wegens zijn bijdrage aan de groei van de Nederlandse dancescene. Dat maakte de organisatie Buma/Stemra maandagavond bekend.

Stutterheim is de oprichter van het entertainmentbedrijf ID&T, dat grote dancefeesten organiseert. 'Duncan en ID&T hebben bewezen dat je groot kunt denken én je fantasieën waar kunt maken', stelt de jury. Vorig jaar verliet Stutterheim ID&T na 23 jaar. Het bedrijf werd drie jaar geleden overgenomen door de Amerikaanse entertainmentgigant SFX, dat er zo'n 130 miljoen dollar voor neertelde.

Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlandse muziekauteursrecht in zowel Nederland als daarbuiten.

Duncan Stutterheim. Beeld anp
Duncan Stutterheim.Beeld anp

Kanye West, naar eigen zeggen de grootste artiest op aarde, heeft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg publiekelijk om een grote gunst gevraagd. Hij heeft, zo zegt ie zelf, namelijk een schuld van maar liefst 53 miljoen dollar (bijna 50 miljoen euro), en Zuckerberg kan toch vast wel een miljoen investeren in 'Kanye West-ideeën... nadat hij zich heeft gerealiseerd dat het om de beste levende artiest en de beste artiest allertijden gaat'?

In een bizarre reeks tweets op zondagavond en maandagochtend probeerde hij Zuckerberg over te halen om in hem te investeren, schrijft The Guardian. 'Ik weet dat het je verjaardag is, maar kun je me alsjeblieft uiterlijk morgen bellen?' Ook roept hij 'de wereld' op om vooral veel berichten naar Zuckerberg te sturen om zijn aandacht te trekken.

Ondertussen heeft West zijn nieuwste album als stream beschikbaar gesteld. Lees hier onze recensie.

Kanye West Beeld anp
Kanye WestBeeld anp

De Nederlandse filmmaker Nina Gantz heeft een Bafta gewonnen met haar korte animatie Edmond. Dat werd zondagavond bekend tijdens de uitreiking van de filmprijzen in Royal Albert Hall in Londen.

Edmond is een poppenanimatie over een mannetje dat terugblikt op zijn leven. Het was de eindexamenfilm van Gantz, die afgelopen zomer haar opleiding aan de Londense National Film and Television School afrondde.

Edmond wordt overladen met prijzen. De animatie van de 28-jarige Gantz, die de dochter van actrice Loes Luca is, kreeg eerder onder meer de prijs voor de beste korte animatiefilm op het Amerikaanse filmfestival Sundance.

De Bafta's, kort voor British Academy Film Awards, behoren tot de belangrijkste filmprijzen ter wereld. Grote winnaar was 'The Revenant': de film van Alejandro Inarritu, met Leonardo DiCaprio als voor dood achtergelaten pelsjager in de hoofdrol, kreeg vijf prijzen, waaronder die voor beste film, beste regie en beste acteur.

Brie Larson werd als beste actrice in een hoofdrol onderscheiden voor haar vertolking van een jonge moeder die met haar zoon gevangen wordt gehouden in 'Room'. Oscar-winnares Kate Winslet kreeg de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol als Joanna Hoffman in 'Steve Jobs' en Mark Rylance won als Sovjetspion de prijs voor de beste mannelijke bijrol in 'Bridge of Spies'.

'Werken bij Pixar?', zei Nina Gantz in een interview met de Volkskrant (+), 'ik ontwikkel liever mijn eigen stijl.'

Regisseur Alejandro Inarritu (links) met acteur Leonardo DiCaprio. Hun film 'The Revenant' was de grote winnaar van de Bafta's. Beeld photo_news
Regisseur Alejandro Inarritu (links) met acteur Leonardo DiCaprio. Hun film 'The Revenant' was de grote winnaar van de Bafta's.Beeld photo_news
Nina Gantz (rechts) poseert na het winnen de Bafta voor haar korte animatiefilm. Beeld reuters
Nina Gantz (rechts) poseert na het winnen de Bafta voor haar korte animatiefilm.Beeld reuters

De concertzaal Bataclan in Parijs gaat nog voor het einde van dit jaar weer open. Hiervoor zal het negentiende-eeuwse gebouw, waarin 89 doden vielen tijdens de aanslagen in Parijs, ingrijpend worden gerenoveerd. In Bataclan gaf de Amerikaanse band Eagles of Death Metal op vrijdag 13 november een concert toen drie terroristen het gebouw binnendrongen en om zich heen begonnen te schieten. Eagles of Death Metal treedt dinsdag 16 februari weer in Parijs op.

null Beeld ap
Beeld ap

Voor de ontelbare fans van Harry Potter is 31 juli onverwacht een dag om naar uit te kijken. In de Britse, Canadese en Amerikaanse boekwinkels ligt op die dag het achtste boek over de leerling-tovenaar.

Schrijfster J.K. Rowling had steeds gezegd dat het bij zeven delen zou blijven, maar uitgever Little Brown in Boston maakte woensdag bekend dat Harry Potter and the Cursed Child in boekvorm verschijnt. Het verhaal is eigenlijk een toneelstuk dat één dag eerder, op 30 juli, in Londen in première gaat. Rowling schreef samen met de regisseurs van het stuk aan het manuscript.

Het toneelstuk gaat qua verhaallijn verder na deel zeven van de reeks boeken. Harry Potter is inmiddels tien jaar ouder, heeft een zoon en worstelt met zijn leven en verleden. J.K. Rowling verkocht ruim 450 miljoen exemplaren in 79 talen van de zeven voorgaande boeken. Die werden alle verfilmd, het laatste boek in twee delen. De opbrengst van de reeks wordt geschat op omgerekend 6,25 miljard euro. Behalve de boeken verschenen onder meer videospellen, soundtracks, lego en films. Het eerste deel over Harry Potter verscheen in 1995.

Kinderen in Harry Potter-kostuum tijdens een Harry Potter-avond in de Portugese stad Porto. Beeld epa
Kinderen in Harry Potter-kostuum tijdens een Harry Potter-avond in de Portugese stad Porto.Beeld epa
Harry Potter-schrijfster J. K. Rowling. Beeld ap
Harry Potter-schrijfster J. K. Rowling.Beeld ap

Het politiek geladen optreden van Beyoncé tijdens de rust van Super Bowl, de American footballfinale die elk jaar in februari gespeeld wordt in de Verenigde Staten, heeft voor veel emotie en commentaar gezorgd. Een groep anonieme organisatoren heeft besloten volgende week dinsdag een protest te houden tegen het optreden van de popzangeres. Het protest tegen ‘de stunt die het rassendebat uitlokt’ zal plaatsvinden voor het gebouw van het bestuur van de Nationale Football League.

Beyoncé en haar achtergronddanseressen hadden zwartleren pakjes aan en droegen baretten. Ze staken hun vuisten in de lucht, het symbool van de ‘Black Panthers’, een revolutionaire organisatie uit de jaren '60. De groep streed voor burgerrechten voor de zwarte minderheid in de Verenigde Staten, geweld werd daarbij niet gemeden.

Wat niet op televisie te zien was, maar nu wel volop op social media ter sprake komt, is de keuze van Beyoncé’s achtergronddanseressen om na het optreden op de foto te gaan met activisten van de protestgroep ‘Black Lives Matter’.

De activisten die bij de Super Bowlfinale aanwezig waren, wilde aandacht voor het verhaal van Mario Woods, een 26-jarige oude zwarte man die in december door de politie in San Francisco werd doodgeschoten.

Een dag voor het Super Bowloptreden bracht Beyoncé haar nieuwe clip ‘Formation’ uit. In de clip wordt met veel symboliek verwezen naar de ongelijke behandeling van Afro-Amerikanen in de VS, zo gaat de video over de schietpartijen van de politie op Afro-Amerikanen.

Beyoncé tijdens de rust van de American footballfinale, Super Bowl Beeld ap
Beyoncé tijdens de rust van de American footballfinale, Super BowlBeeld ap
Beyoncé en haar danseressen staken tijdens het optreden hun vuisten in de lucht, het symbool van de 'Black Panthers' Beeld afp
Beyoncé en haar danseressen staken tijdens het optreden hun vuisten in de lucht, het symbool van de 'Black Panthers'Beeld afp

Het bericht hieronder ('McCartney voor 99 procent zeker naar Pinkpop') is nog niet bevestigd, het bericht 'Springsteen naar Den Haag' inmiddels wel: 14 juni staat The Boss op het Malieveld in Den Haag.

In 2013 stond Springsteen nog in het Goffertpark, voor zijn Wrecking Ball-tour. Volkskrant-recensent Pablo Cabenda gaf vijf sterren: 'Hij bezit nog steeds die vertrouwde en indrukwekkende uitstraling die een Amerikaans rock-icoon hoort te hebben.'

Kaarten kosten 79 euro (exclusief servicekosten) en gaan vrijdag 12 februari om 10:00 uur in de voorverkoop.

Bruce Springsteen, met links Nils Lofgren en rechts Little Steven, tijdens een optreden in een uitverkocht Goffertpark Beeld anp
Bruce Springsteen, met links Nils Lofgren en rechts Little Steven, tijdens een optreden in een uitverkocht GoffertparkBeeld anp

Bruce & ik

Onlangs verscheen het boek Bruce en ik. Uit de recensie (***): 'De bewondering voor Bruce Springsteen krijgt religieuze proporties in een bundel verhalen van fans over 'The Boss'

Komt ex-Beatle Paul McCartney?

Het begon twee weken geleden met 'steeds sterker wordende geruchten op internet', zoals de Telegraaf schreef.

Gisteren groeide de hoop voor McCartney-fans. Pinkpop-directeur Jan Smeets gaf in het Algemeen Dagblad te kennen dat hij 'goede hoop heeft'. Volgens Smeets is er contact geweest met het management van Paul McCartney over een debuut op Pinkpop, maar is het 'nu al een tijd stil vanuit zijn kamp'.

Het getal 99 procent? Dat verscheen vandaag bij de Limburgse zender 1limburg. 'De definitieve bevestiging lijkt alleen nog een formaliteit', schrijft 1limburg. Want: 'Bronnen bevestigen dat er al enige tijd geleden daadwerkelijk een mondeling akkoord is bereikt met zijn management.

Laten we dit niet kapot checken. Hopen we gewoon lekker mee. (Just Fontein)

Paul McCartney Beeld Anp
Paul McCartneyBeeld Anp

Muziekfestival Down The Rabbit Hole heeft elf nieuwe namen bekendgemaakt voor de komende editie op 24, 25 en 26 juni. Savages, John Talabot, Daughter, Nathaniel Rateliff & The Night Sweats, Matisyahu, Kelela, MY BABY, RHODES, Car Seat Headrest, Douglas Firs en Daniel Docherty komen naar de Groene Heuvels in Beuningen.

Eerder al werden PJ Harvey, The National en Courtney Barnett aan de line-up toegevoegd.

Pharrell Williams was al een van de boegbeelden van het Nederlandse kledingbedrijf G-Star Raw. Vandaag laat hij op Twitter weten dat hij mede-eigenaar is geworden van het bedrijf.

'Ik denk dat G-Star het bepalende jeansmerk van de 21e eeuw zal worden', aldus de popster in een statement. 'Ik verheug me erop onderdeel uit te maken van die missie.'

In 2014 werd G-Stard benaderd door Pharrell Williams himself, muzikant en creatief directeur bij Bionic Yarn, een bedrijf dat garens en weefsels ontwikkelt. Williams was op zoek naar een partner om een nieuw soort denim te ontwikkelen op basis van vezels uit hergebruikte plastic flessen. Het resultaat van die samenwerking werd het project RAW for the Oceans, dat daarna met veel tamtam werd gepresenteerd tijdens de Fashion Week in New York: een collectie van nieuwe stoffen, waaronder twee soorten denim, gemaakt van hergebruikt plastic uit de oceaan.

'Wij willen middels deze samenwerking met Pharrell de innovatie voortzetten door Pharrell de mogelijkheid te geven de grenzen binnen alle aspecten van ons bedrijf nog verder te verleggen', reageert Thecla Schaeffer, CMO van G-Star in de Telegraaf.

Pharrell Williams bij een presentatie van G-star Beeld BFA
Pharrell Williams bij een presentatie van G-starBeeld BFA

‘Super vet toch?’, reageert de 28-jarige regisseur Mea Dols de Jong op het nieuws dat ze is opgenomen in het lijstje van de '10 Europeans to Watch for in 2016' van het toonaangevende Amerikaanse filmblad Variety. De jonge documentairemaakster zit bij de selectie van acteurs, actrices en regisseurs waar Variety komend jaar veel van verwacht.

Hoe kom je een jaar na je afstuderen in Variety terecht?
‘Ik denk dat ik op de radar verscheen toen mijn afstudeerfilm If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy in de prijzen viel op het Slamdance filmfestival, het kleine zusje van het bekendere Sundance. Ze zullen mijn naam misschien wel wat vaker voorbij hebben zien komen, maar het helpt als je in Amerika wordt gedraaid.’

En wat kunnen we van je verwachten in 2016?
‘Ja, dat is een beetje een lastige vraag. Er lopen drie projecten en daar kan ik eigenlijk niks over zeggen.’

Je kunt toch wel iets verklappen?
‘Nou, vooruit. Voor één documentaire ben ik van plan een talentvolle jonge Nederlandse sporter te volgen. De gesprekken met zijn management zijn vergevorderd, dus die wil ik niet verstoren.

‘En het klink misschien cliché, maar als filmmaker wil ik graag iets doen met de vluchtelingencrisis. Samen met mijn producent ben ik bezig om een filmplan uit te werken. Het leven van een vluchteling, door de ogen van een kind.’

Haar film If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy viel het afgelopen jaar veelvuldig in de prijzen. Van Litouwen tot Japan en van Italië tot de Verenigde Staten dus. In de documentaire gaat Dols de Jong samen met haar moeder op zoek naar de geschiedenis van de vrouwen in haar familie. Vier generaties sterke vrouwen, die zonder man hun kinderen opvoedden.

Dols de Jong: 'Zo'n nominatie voert de druk wel op. Aan de andere kant: een plekje op deze lijst zal ook deuren openen in de toekomst.'

Op 17 februari worden de jonge filmmakers geëerd op het internationaal filmfestival van Berlijn. Dols de Jong: ‘Een mooie aanleiding om eindelijk een echt visitekaartje te maken.’ (Just Fontein)

Mea Dols de Jong en haar moeder Beeld RTL Late Night
Mea Dols de Jong en haar moederBeeld RTL Late Night

Over de film

Lees hier een uitgebreid interview met Mea Dols de Jong over haar veelbekroonde eindexamenfilm If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy. 'Het heeft even geduurd voordat ik me realiseerde dat ik vooral nieuwsgierig was naar de relatie met mijn moeder.'

Still uit documentaire: moeder van Mea Dols de Jong Beeld Screenshot
Still uit documentaire: moeder van Mea Dols de JongBeeld Screenshot

De Amerikaanse acteur Matt LeBlanc, vooral bekend als Joey uit de jaren negentig-comedy Friends, wordt co-host van het Britse autoprogramma Top Gear. Dat heeft de BBC donderdag onthuld. De opnames zijn reeds in volle gang. Vorig jaar nam het trio dat de wereldwijd populaire show presenteerde - Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May - afscheid na het oneervol ontslag van Clarkson. Hij had zich onmogelijk gemaakt door enkele scheldpartijen en een opstootje op de set. Volgens het officiële site van Top Gear volgen er binnenkort meer namen van co-hosts. De nieuwe centrale presentator was al bekend, dat is Chris Evans. De nieuwe afleveringen zijn vanaf mei te zien bij de BBC. Clarkson, May en Hammond keren later dit jaar terug met een autoshow voor streamingdienst Amazon. (Thijs van Soest)

Matt LeBlanc, Chris Evans en The Stig. Beeld BBC
Matt LeBlanc, Chris Evans en The Stig.Beeld BBC

Onder andere Christine and the Queens, Jamie xx en Low zijn toegevoegd aan de line-up van Best Kept Secret. Het muziekfestival maakte vandaag 25 nieuwe namen bekend.

De andere bands die vandaag zijn toegevoegd: Ásgeir, Band of Horses, Dinosaur Jr., Wolf Parade, Bob Moses, Glass Animals, Koreless, Low, Danny L Harle, Oneohtrix Point Never, The Slow Show, BADBADNOTGOOD, The Japanese House, Sleaford Mods, Wild Nothing, Beach Slang, Beaty Heart, Bombino, C Duncan, Ezra Furman, Ho99o9, Israel Nash, Julien Baker, Ryley Walker, Petite Meller, Rat Boy, Sevdaliza, Slow Magic, Moon Duo en Blossoms.

De vierde editie van Best Kept Secret vindt plaats op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni 2016 op Beekse Bergen in Hilvarenbeek.

Publiek op BKS Beeld Io Cooman
Publiek op BKSBeeld Io Cooman
null Beeld Affiche
Beeld Affiche

Voor de Nederlandse kunstbeurs Tefaf is Maastricht inmiddels te klein. Dankzij een joint venture met het Amerikaanse kunstadviesbureau Artvest komt het Nederlandse kunstinstituut naar New York, waar tweemaal per jaar kunstbeurzen zullen plaatsvinden.

Het debuut van Tefaf in New York vindt dit najaar plaats, in oktober, met galeriehouders die gespecialiseerd zijn in kunstwerken van de oudheid tot de twintigste eeuw. In mei 2017 volgt de voorjaarseditie, waar de nadruk ligt op moderne kunst en design.

Naar verwachting zullen op elke editie tachtig tot negentig handelaren uit de hele wereld aanwezig zijn. Galeriehouders hebben Tefaf in het verleden vaker gevraagd naar de Verenigde Staten te komen, aangezien de beurs doorgaans veel Amerikaanse kopers en verzamelaars trekt.

De Maastrichtse Tefaf geldt als een van de belangrijkste kunst- en antiekbeurzen ter wereld. De internationale concurrentie is hevig, maar de Tefaf weet zich tot dusver te handhaven in de top tien. De 29e editie van de kunstbeurs in Maastricht vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 20 maart.

Tefaf in 2014. Beeld anp
Tefaf in 2014.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Antichrist, de koortsdroom van de depressieve Deense regisseur Lars von Trier, hield al bij de presentatie op het filmfestival van Cannes in 2009 de gemoederen bezig. De film, vol expliciete seksscènes, natuurhorror en splatter, werd met afgrijzen, bewondering, maar ook met hoongelach ontvangen. De Franse rechtbank kon er zeker niet om lachen en blokkeerde verdere exploitatie van de film wegens ‘zeer gewelddadige scènes’ en ‘niet-gesimuleerde seksscènes’.

De film opent met een stel (porno-stand-ins van hoofdrolspelers Charlotte Gainsbourg en Willem Dafoe) dat heftig de liefde bedrijft op een wasmachine, terwijl hun jonge kind uit het raam valt. Het koppel trekt zich na de dood van hun zoontje terug in een afgelegen hutje in een magisch-realistisch bos. Hij, therapeut, probeert zijn hypersensitieve vrouw te begeleiden in het rouwproces. Deze psychologische strijd ontspoort in close-up gefilmde geslachtsmutilatie: de vrouw verplettert met een blok hout het stijve geslacht van haar man, zelf knipt ze met een roestige schaar haar clitoris weg.

Zulke beelden uitleggen of verklaren, doet hij liever niet, zei Von Trier eerder in een interview met de Volkskrant: ‘Pff, ik kan dat ook niet. Het is zoiets als met het klokkengelui aan het einde van Breaking the Waves (1996), waarvan sommige mensen zeggen dat het te veel is, maar waarvan ik claim dat het er moet zijn voor het geheel.’

Een groep katholieken in Frankrijk was een zaak begonnen om de leeftijdsgrens voor de film, die oorspronkelijk voor 16 jaar en ouder was, te verhogen naar 18 jaar. Volgens de rechtbank heeft het ministerie van Cultuur ‘een beoordelingsfout gemaakt door alleen de distributie onder zestien jaar te verbieden.’ Daarnaast verbiedt de rechtbank een nieuw operationeel visum van Antichrist – daarmee voorkomt de rechtbank een nieuwe release van de film in Frankrijk op alle media (tv, dvd, bioscopen enz.), tot er een nieuw visum wordt verleend. (Just Fontein)

null Beeld Still
Beeld Still
null Beeld filmposter antichrist
Beeld filmposter antichrist

Recensie Antichrist

Lees hier de Volkskrant-recensie van Antichrist uit 2009: 'Antichrist is een huiveringwekkende koortsdroom die je maar beter kunt mijden. Maar ook: een oerfilm die je gezien wilt hebben. En daarna nog een keer.'

Uagadou, Mahoutokoro, Castelobruxo en Ilvermorny. Dat zijn de namen van vier hogescholen voor hekserij en hocus-pocus die de Britse Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling op haar website Pottermore bekend heeft gemaakt. Het is voor het eerst dat de namen van deze scholen door Rowling zijn genoemd. Potterfans kenden Beauxbatons (Frankrijk) en Durmstrang (Noord-Europa) al uit Harry Potter en de Vuurbeker. Deze scholen namen het in een kampioenschap op tegen Hogwarts (Zweinstein), de school van Harry Potter in Schotland.

Het adres van Uagadou is 'Mountains of the Moon', maar volgens Rowling ligt de school ergens in Oeganda. Mahoutokoro is gesitueerd in Japan, Castelobruxo is de Braziliaanse tovenarijschool en Ilvermorny is Amerikaans.

Hoewel Rowling geen boeken meer over Harry Potter schrijft, blijft ze het universum van de populaire tovenaarsleerling uitbreiden via de Pottermore-website. (Thomas van der Kolk)

null Beeld Pottermore
Beeld Pottermore
Schrijfster J.K. Rowling Beeld ap
Schrijfster J.K. RowlingBeeld ap

De Chinese kunstenaar Ai Wei Wei heeft als de verdronken peuter Aylan Kurdi geposeerd op een kiezelstrand van het Griekse eiland Lesbos. Het Syrische jongetje probeerde vorig jaar samen met zijn ouders en broertje vanuit Turkije naar Griekenland te komen en verdronk. Een foto van zijn aangespoelde lichaam werd het symbool voor de tragedie van de Syrische vluchteling.

Ai Wei Wei werkt al langere tijd in een studio op het Griekse eiland aan verschillende projecten die met de vluchtelingencrisis te maken hebben. Lesbos is het eiland waar duizenden vluchtelingen vanuit Turkije de Europese Unie bereiken.

Volgens The Washington Post is de foto gemaakt door Rohit Chawla voor het tijdschrift India Today en voor een tentoonstelling op de India Art Fair.

Vorige week sloot Ai Wei Wei een tentoonstelling in Kopenhagen omdat hij boos was over een nieuwe Deense wet, waarbij de autoriteiten kostbaarheden van asielzoekers in beslag mogen nemen, zodat ze zelf bijdragen aan de kosten van hun opvang.

‘Mijn momenten met vluchtelingen in de afgelopen maanden zijn erg intenst geweest’, zei hij tegen de Britse krant The Guardian. ‘Ik zie elke dag duizenden van hen komen, kinderen, baby’s, zwangere vrouwen, oude vrouwen, een jongen met één arm. (…) Ze komen met niets, blootvoets in de kou en ze moeten over de rotsachtige kust lopen. Dan hoor je dit nieuws; het maakte me erg boos.’ (Sacha Kester)

undefined

De kunstenaar Ai Wei Wei op het strand van Lesbos. Beeld ap
De kunstenaar Ai Wei Wei op het strand van Lesbos.Beeld ap
Ai Wei Wei op het strand van Lesbos met twee vluchtelingen. Beeld ap
Ai Wei Wei op het strand van Lesbos met twee vluchtelingen.Beeld ap

Het Amerikaanse muziekfestival Coachella, dat jaarlijks wordt gehouden in de staat Californië, heeft een ander festival aangeklaagd wegens naamdiefstal, in de hoop een naamsverandering af te dwingen. Een muziekfestival in Los Angeles dat zich richt op underground muziek, gebruikt namelijk de naam Hoodchella.

Coachella bestaat al bijna twintig jaar en een trekpleister voor zowel muziekliefhebbers als beroemdheden, die er graag gefotografeerd worden. Hoodchella beleeft dit jaar zijn tweede editie en wordt op een geheime locatie gehouden in het weekend van 8 en 9 april. Coachella vindt een week later plaats.

Hoodchella heeft er volgens muziekblog Stereogum een handje van om creatief aan de haal te gaan met andermans werk; het festival gebruikt ter promotie bewerkte beelden uit televisieprogramma's als Spaceghost en Beavid and Butt-Head en het spel Grand Theft Auto. (Mari Meyer)

Bezoekers tijdens Coachella in 2015. Beeld reuters
Bezoekers tijdens Coachella in 2015.Beeld reuters

Lowlands heeft vrijdagochtend de eerste 33 van de ruim 250 acts aangekondigd die dit jaar van 19 tot en met 21 augustus op het podium in Biddinghuizen staan. Zo staan LCD Soundsystem, Disclosure, The Last Shadow Puppets en Eagles of Death Metal op de lijst.

Tijdens een optreden van de Amerikaanse garagerockband Eagles of Death Metal in november in theater Bataclan in de Franse hoofdstad Parijs werden door terroristen negentig bezoekers gedood. De band stond in 2009 en 2012 ook op Lowlands.

Concertorganisator Mojo maakte ook bekend dat de voorverkoop van de vierentwintigste editie van A Campingflight to Lowlands Paradise op zaterdag 6 februari om 11.00 uur van start gaat. (ANP/ BuzzT)

De gekte om de kaartjes voor Adele en andere megasterren houdt nu zelfs het kabinet bezig. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vraagt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalde verkooppraktijken te bestuderen.

Dat schrijft hij in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Die is des duivels over de wijze waarop muziekfans worden uitgemolken als ze per se bij een concert van hun held(in) willen zijn.

Hij stelt speciaal het onder één hoedje spelen door verkoopsites aan de kaak. Hij denkt dan aan Ticketmaster, de eerste verkoper van de zo vurig gewenste Adele-kaarten, en Seatwave, dat de tickets later voor veel hogere prijzen aanbood. Die zitten allebei in de de Live Nation-groep.

Kamp kan verder weinig doen aan de prijzen voor evenementen waar een run op is. 'Voor bepaalde evenementen heeft de consument te maken met een beperkt aanbod en een grote vraag.'

Van Dijk laat het er zelf ook niet bij zitten. Hij maakte met het CDA een voorstel voor een wet die regelt dat toegangskaarten mogen worden doorverkocht voor maximaal 20 procent extra. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste kamer.

De Belgische krant De Standaard berichtte woensdag over massale fraude met concerttickets ook in België. Fans van K3 en Adele zijn ook daar de dupe geworden van woekerprijzen voor kaartjes. Zo zouden zestien personen in totaal 17.000 kaartjes hebben gekocht voor K3-optredens en hebben doorverkocht voor 25 euro per ticket extra. Het spoor leidt naar Nederland.

De officiële Belgische kaartverkoper Tele Ticket Service startte een onderzoek, kwam de zwendelaars op het spoor maar kan volgens een woordvoerder verder niets. 'Wij kennen de identiteit van de daders, maar staan op dit ogenblik machteloos. Het enige wat ik kan vertellen is dat het spoor naar Nederland leidt. De drie 'topfraudeurs' hebben tijdens de ticketverkoop voor de K3-shows samen 12.000 tickets gekocht.'

Elizabeth Taylor en Michael Jackson tijdens de American Music Awards in 1993. Beeld afp
Elizabeth Taylor en Michael Jackson tijdens de American Music Awards in 1993.Beeld afp
Quote

Wij kennen de identiteit van de daders, maar staan op dit ogenblik machteloos. Het enige wat ik kan vertellen is dat het spoor naar Nederland leidt

Belgische kaartverkoper Ticket Service
Fans van Adele zijn de dupe geworden van woekerprijzen voor kaartjes Beeld ap
Fans van Adele zijn de dupe geworden van woekerprijzen voor kaartjesBeeld ap

Het moet beslist filmwaardig zijn geweest: Michael Jackson, Elizabeth Taylor en Marlon Brando carpoolend in een gehuurde auto van New York naar Ohio, in een poging thuis te geraken na de terroristische aanslagen in New York op 11 september 2001.

Het Britse tv-kanaal Sky Arts heeft een tv-film in de maak over de opmerkelijke roadtrip van het excentrieke trio, met Joseph Fiennes in de rol van de 'King of Pop', meldt The Guardian. Stockard Channing speelt Elizabeth Taylor en Brian Cox kruipt in de huid van Marlon Brando. Volgens Fiennes wordt het een 'leuke, lichte roadtrip-film met een knipoog over de aard van roem. Maar het is ook een mooie en ontroerende film over hun onderlinge relaties.'

Het avontuur van de drie wereldsterren werd in 2011 al eens beschreven in Vanity Fair. Naar verluidt waren Brando en Taylor te gast op een concert van hun vriend Jackson in Madison Square Garden in New York, de dag voor de aanslagen. Toen op 11 september de noodtoestand uitbrak en de vliegvelden werden gesloten, zaten ze vast in de stad. Dus besloten ze gezamenlijk een auto te huren en zelf naar huis te rijden.

'Ze kwamen nog tot Ohio ook, met zijn drieën, in een auto die ze zelf bestuurden', vertelde een voormalige werknemer van Jackson aan Vanity Fair. Wie er achter het stuur zat en wie genoegen moest nemen met de achterbank, wordt niet vermeld. Wel dat Brando tijdens de rit het geduld van zijn reisgenoten ernstig op de proef stelde door erop aan te dringen bij elke KFC en Burger King langs de snelweg te stoppen.

Het is een mooi verhaal, wellicht te mooi om waar te zijn. Volgens een van de assistenten van Taylor zat zij in ieder geval niet in de auto. De filmdiva zou na de aanslagen in New York zijn gebleven, waar ze onder andere een kerk bezocht om te bidden, tot er weer gevlogen mocht worden. (Jennie Barbier)

Marlon Brando in zijn legendarische rol in 'The Godfather' Beeld epa
Marlon Brando in zijn legendarische rol in 'The Godfather'Beeld epa

Film- en televisieacteur Abe Vigoda, vooral bekend van zijn rol in maffiafilm The Godfather, is op 94-jarige leeftijd overleden. Hij stierf dinsdag in zijn slaap in New Jersey, aldus Amerikaanse media.

Vigoda's meest prominente rol was die van een van Don Corleone's 'soldaten' in de film The Godfather van 1972. Op de televisie was hij bekend als detective Phil Fish in ABC's serie Barney Miller. Zijn werk voor de show leverde hem Emmy-nominaties op in 1976, 1977 en 1978.
Vigoda speelde ook vele gastrollen, onder meer in Mannix, Hawaii Five-O, Kojak, The Love Boat, MacGyver en Law & Order. (ANP)

Abe Vigoda Beeld reuters
Abe VigodaBeeld reuters

Het begrip ‘supergroup’, een band samengesteld uit grootheden van andere bands, is een beetje aan inflatie onderhevig. Tegenwoordig wordt de kortstondige samenwerking van danceproducers Diplo en Skrillex in Jack Ü al een ‘supergroup’ genoemd, dus dan weet je het wel. En van de laatste échte supergoup SuperHeavy, met Mick Jagger, Dave Stewart, Joss Stone en Damian Marley is al even niets meer vernomen.

Maar het afgelopen weekend stond er dan ineens weer een waarachtige supergroup op het podium, in een bar in Hollywood. Een gelegenheidsband, voor een goed doel, maar toch. Je zou er de Ziggo Dome in drie uur mee uitverkopen; Phil Anselmo van Pantera (zang), Dave Grohl van Foo Fighters (gitaar), Robert Trujillo van Metallica (bas) en Dave Lombardo van Slayer (drums). En dat bandje speelt dan even Ace of Spades van Motörhead, hoe 'awesome' wil je het hebben.

Het gezelschap, dat later nog werd aangevuld met onder andere de meestermetalgitarist Zakk Wylde (ex-Ozzy Osbourne), speelde op de jaarlijkse Dimebash, een benefiet ter nagedachtenis van Dimebag Darrell, de in 2004 tijdens een optreden vermoorde oprichter en gitarist van metalband Pantera. De opnamen van een lange reeks covers in het café Lucky Strike Live, inclusief Wish You Were Here van Pink Floyd, zijn niet professioneel en geschoten door de gelukkigen die er bij waren. Het maakt de beleving des te leuker. (Robert van Gijssel)

Dave Grohl met bandleden van Pantera op Dimebash. Beeld .
Dave Grohl met bandleden van Pantera op Dimebash.Beeld .

Humberto Tan is maandag door mediavakblad Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar 2015. De presentator van talkshow RTL Late Night kreeg de prijs in Studio 21 uitgereikt door Jan Slagter van Omroep MAX, de winnaar van vorig jaar. Het was de 25e keer dat de prijs werd uitgereikt.

'De presentator is dusdanig gegroeid in zijn rol en had als geloofwaardig multitalent zoveel impact op het afgelopen mediajaar, dat de redactie hem wel tot Omroepman van 2015 móest uitroepen', aldus de redactie van Broadcast Magazine. Een van de voorbeelden die in de beoordeling wordt genoemd is de rol van Tan in het debat over het uiterlijk van Zwarte Piet. Tijdens de uitzending van RTL Late Night die daar over ging, zei Tan: 'Blijf koel in het hoofd en warm in het hart.'

De uitzending waarin vier Nederlandse vrienden te gast waren die in november aan de dood ontsnapten toen terroristen in Parijs toesloegen bij het concert van The Eagles of Death Metal, wordt gezien als onbetwist hoogtepunt.

Tan: 'Ik had het absoluut niet verwacht. Het feit dat Barend & Van Dorp vijftien jaar geleden Omroepmannen van het Jaar werden en ik nu ineens zelf in die positie zit, maakt het wel gek, zelfs ietwat onwerkelijk.'

Het was de 25e keer dat de prijs werd uitgereikt. In 1991 werd Boudewijn Paans de eerste Omroepman van het Jaar. De prijs ging daarna onder anderen naar Paul Witteman (1995), John de Mol (1999, 2005, 2009 en 2011), Peter R. de Vries (2003), Paul de Leeuw (2006) en Matthijs van Nieuwkerk (2012).

null Beeld ANP
Beeld ANP

Gillian Anderson kreeg voor de nieuwe serie van The X-Files de helft aangeboden van het loon van haar tegenspeler David Duchovny. Dat vertelt de actrice in een interview met The Daily Beast.
Anderson kruipt in de nieuwe serie weer in de huid van FBI-agent Dana Scully, die samen met haar collega Fox Mulder (Duchovny) probeert onverklaarbare zaken op te lossen.

Tijdens de eerste seizoenen van The X-Files, dat in 1993 van start ging, moest de actrice ervoor vechten om op gelijke hoogte te komen met Duchovny. Zo kreeg ze in het begin instructies dat ze altijd een paar passen achter hem moest staan. Het duurde drie jaar voor ze het voor elkaar kreeg dat ze evenveel betaald kreeg als haar tegenspeler. 'Ik denk dat ze mij in het begin zagen als een sidekick', zegt Anderson.

Dat ze deze keer slechts de helft kreeg aangeboden van wat Duchovny verdient, noemt Anderson 'schokkend'. 'Zeker als je bedenkt hoeveel moeite ik in het verleden heb gedaan voor gelijke beloning. Het is triest.' Naar verluidt krijgen beide acteurs nu wel hetzelfde salaris.

De eerste nieuwe aflevering van The X-Files sinds 2002 wordt zondag in de Verenigde Staten uitgezonden.

Openbaar
De inkomenskloof in Hollywood werd voor het eerst blootgelegd toen in november 2014 een groep anonieme hackers binnendrong in de computersystemen van Sony en niet alleen films, maar ook een aantal pijnlijke e-mailwisselingen binnen de top van het bedrijf op straat gooide.

Uit een van de mails bleek dat voor de film American Hustle de vrouwelijke sterren (Jennifer Lawrence en Amy Adams) aanzienlijk minder verdienden dan hun tegenspelers Bradley Cooper en Christian Bale. Lawrence sprak zich in oktober 2015 nog uitvoerig uit over 'Hollywoods wage gap' (Hollywoods inkomenskloof). (Lotte Grimbergen)

David Duchovny en Gillian Anderson in The X-Files. Beeld AP
David Duchovny en Gillian Anderson in The X-Files.Beeld AP
Quote

Dat ze deze keer slechts de helft kreeg aangeboden van wat Duchovny verdient, noemt Anderson 'schokkend'

Charlotte Rampling, de Britse actrice die is genomineerd voor de Oscar voor beste actrice, zegt dat de boycot van de Academy Award-ceremonie racistisch is tegenover blanke genomineerden. ‘Zwarte acteurs zijn misschien gewoon niet goed genoeg.’

Tijdens een interview met het Franse station Europe1 op vrijdagochtend, werd Rampling gevraagd wat zij ervan vindt dat er alleen blanken zijn genomineerd voor de Oscars. ‘Dat kan je nooit weten’, zei ze, ‘maar misschien waren er geen zwarte acteurs die een nominatie verdienden.’

De bekendmaking van de nominaties vorige week, leidde op Twitter direct tot de hashtag #OscarsStillSoWhite, het vervolg op de hashtag die vorig jaar veel gebruikt werd: #OscarsSoWhite. Regisseur Spike Lee en actrice Jada Pinkett Smith zullen de uitreiking van de Oscars volgende maand uit protest niet bijwonen. (Lees hier het Volkskrantartikel over de kritiek op het witte Oscarfeestje terug.)

Rampling speelt de hoofdrol in het Britse drama 45 Years van regisseur Andrew Haigh. Haar concurrenten voor de Oscar zijn Brie Larson (Room), Cate Blanchett (Carol), Jennifer Lawrence (Joy) en Saoirse Ronan (Brooklyn).

De genomineerden: allemaal blank. Beeld reuters
De genomineerden: allemaal blank.Beeld reuters
Charlotte Rampling in de film 45 Years. Beeld ap
Charlotte Rampling in de film 45 Years.Beeld ap

De burgemeester van New York heeft 20 januari uitgeroepen tot David Bowie-Dag. Bill de Blasio eert hiermee de excentrieke zanger die op 10 januari overleed. Bowie woonde lange tijd in de stad. Een ambtenaar las woensdag de proclamatie voor de herdenkingsdag uit na afloop van de uitverkochte en laatste theatershow Lazarus, een stuk dat Bowie schreef samen met Enda Walsh. (Lees hier de recensie van de Volkskrant terug)

'In een iconische stad als New York is het gepast om het leven van David Bowie te vieren, een internationaal icoon die New York zijn thuis maakte', verklaart de stad. 'Onder de meest invloedrijke en getalenteerde artiesten van onze tijd laat Bowie's muziek, kunst en unieke creatieve visie sporen na op de levens van generaties aan fans.'(Redactie/ANP)

null Beeld afp
Beeld afp
De genomineerden voor beste actrice, met in het midden Charlotte Rampling. Beeld reuters
De genomineerden voor beste actrice, met in het midden Charlotte Rampling.Beeld reuters

Het vijfde seizoen van de Nederlandse misdaadserie Penoza, uitgezonden door de KRO-NCRV, is dat het laatste. Dat heeft acteur Hajo Bruins (rechercheur Jim Leeflang in de serie) woensdag gezegd in Privé. 'We doen nog één seizoen en dan is het helemaal klaar. Dan is het echt afgelopen. Dit wordt het laatste seizoen, dat is zeker.' KRO-NCRV laat in een reactie weten dat daar nog geen definitief besluit over genomen is.

Volgens Bruins is de reden dat regisseur Diederik van Rooijen zich nu gaat richten op Hollywood. 'Hij heeft in Amerika zijn toekomst, wat natuurlijk fantastisch voor hem is. Hij wil nog wel vier maanden terugkomen voor Penoza, maar dat is het.' Doorgaan met een andere regisseur is volgens Bruins geen optie.

De laatste aflevering van seizoen 4, die werd uitgezonden in november, werd door ongeveer een miljoen mensen bekeken.
(Thomas van der Kolk)

Hajo Bruins Beeld anp
Hajo BruinsBeeld anp
Regie op de set van Penoza. Beeld anp
Regie op de set van Penoza.Beeld anp
Acteurs op de set van Penoza. Beeld anp
Acteurs op de set van Penoza.Beeld anp

Regisseur Spike Lee en actrice Jada Pinkett Smith zullen volgende maand de uitreiking van de Oscars niet bijwonen. Zij boycotten de Academy Award-ceremonie omdat er voor het tweede jaar op rij helemaal geen donkere acteurs zijn genomineerd.

De bekendmaking van de nominaties, afgelopen donderdag, leidde op Twitter al meteen tot de opkomst van de hashtag #OscarsStillSoWhite, het vervolg op de in 2015 veel gebezigde hashtag #OscarsSoWhite. Daarmee geven mensen hun ongenoegen uit over het feit dat de Oscars 'te blank' zijn.

In een video op Facebook zegt Jada Pinkett Smith: 'We kunnen niet langer bedelen om liefde, erkenning en respect.' Ook Spike Lee, die in november nog een ere-Oscar kreeg, is teleurgesteld. 'Hoe is het mogelijk dat voor het tweede jaar op rij alle twintig genomineerden in de categorieën voor acteurs blank zijn?', schrijft hij op Instagram.

Het is niet toevallig dat beide beroemdheden vandaag met hun verklaring komen. Het is namelijk de geboortedag van Martin Luther King. In Amerika is Martin Luther Kingdag een officiële feestdag waarop ondermeer wordt stilgestaan bij rassen- en klassengelijkheid.

Volgens de New York Daily News zou ook Chris Rock, die het gala presenteert, onder druk staan om het feest aan zich voorbij te laten gaan.

Jada Pinkett-Smith Beeld ap
Jada Pinkett-SmithBeeld ap
Spike Lee Beeld ap
Spike LeeBeeld ap
Chris Rock Beeld anp
Chris RockBeeld anp

Correspondent Patrick van IJzendoorn schreef het destijds al: de enorme juwelenroof die vorig jaar tijdens het Paasweekeinde plaats had in Hatton Garden, de juwelierswijk van Londen, had iets weg van de gangsterfilm The Bank Job. Het had ook een bizar vervolg kunnen zijn op de succesvolle filmreeks Ocean's Eleven - Thirteen. En nu wordt er dan daadwerkelijk een film gemaakt van deze grootste juwelenroof uit de Britse geschiedenis. Screen Daily schrijft dat de film, met de werktitel 'The Hatton Garden Job' in productie is gegaan.

De film zal worden geproduceerd door Mark Harris (Abducted) en Ben Jacques (London Heist). Simon Cluett (Age Of Kill) schreef een origineel script gebaseerd op de beruchte kraak. Regisseur en hoofdrolspelers zijn nog niet toegewezen.

Een professionele bende leegde diep onder de grond zeker zeventig kluizen waarin omgerekend zo'n 275 miljoen aan sieraden, horloges en diamanten lag. De kraak werd gepleegd door een groep mannen van 58 tot 75 jaar oud. Tijdens het proces publiceerde de Engelse pers smeuïge details over deze retroroof.

Lees hier wat Patrick van IJzendoorn vandaag schreef over deze 'opa's van de onderwereld'. (+)

De juwelierszaak Paris Jewels in Hatton Garden, Londen. Beeld epa
De juwelierszaak Paris Jewels in Hatton Garden, Londen.Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp

Wie stond te juichen na het nieuws dat er eindelijk een Friends-reünie komt, was helaas te vroeg: 'Het wordt geen reünie', aldus acteur David Schwimmer, die tien jaar lang de rol van Ross Geller vervulde in de serie, tegen de Amerikaanse mediawebsite Access Hollywood. Hij spreekt liever over een tv-special. 'We eren iemand die ons heel dierbaar is, Jimmy Burrows, onze regisseur', zei de acteur

Spelbreker is Matthew Perry, oftewel Chandler Bing, die niet bij de opnamen aanwezig kan zijn en vanuit Londen zijn steentje bij zal dragen. De acteur is in de Britse hoofdstad voor zijn toneelstuk The End of Longing, waarmee hij vanaf 2 februari op West End staat. Ook hij wilde de tv-special geen Friends-reünie noemen.

Schwimmer en Perry werken samen met de andere Friends-acteurs Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow en Matt LeBlanc mee aan de special. Burrows regisseerde onlangs zijn duizendste televisieshow en dat is voor zender NBC reden een uitzending te laten maken met casts uit series waaraan Burrows werkte. (ANP/redactie)

null Beeld anp
Beeld anp

De muziek van David Bowie is na zijn plotselinge dood een recordaantal keer bekeken en beluisterd op internet. De zanger, die zondag op 69-jarige leeftijd overleed aan kanker, heeft daarmee een record van Adele afgenomen.

Maandag werden de ruim zestig clips die op videosite Vevo staan in 24 uur tijd 51 miljoen keer bekeken, meldt Entertainment Weekly. Dat is fors meer dan het vorige record dat op naam stond van Adele. Haar video's werden in oktober na het uitbrengen van de hit Hello in een etmaal 36 miljoen keer gezien. Ook werd Bowie drie keer meer gedraaid op de Nederlandse radio, meldt NU.nl.

De populairste Bowie-video is zijn laatst verschenen clip Lazarus, afkomstig van het album Blackstar. In de video, die 11,1 miljoen keer werd aangeklikt, is te zien hoe de zanger geblinddoekt in een ziekenhuisbed ligt. Volgens velen refereert Bowie in het nummer Lazarus, een liedje voor de gelijknamige Bowie-musical, aan zijn aanstaande dood. In de eerste tekstregels spreekt Bowie zijn luisteraars toe: 'Look up here. I'm in heaven.' En even later: 'This way or no way, you know I'll be free.'

null Beeld reuters
Beeld reuters

Vooruit, nog maar eens Adele. De Britse zangeres zorgde in de nadagen van 2015 al voor een lange reeks virale video’s en nu is het weer raak. Adele was namelijk te gast in de Late Late Show van James Corden.

In een autoritje door Londen toont zij zich van haar humoristische kant. Ook laat Adele zien dat ze een aardige interpretatie van de Spice Girls en Nicki Minaj in huis heeft.

Maar uiteraard begint het met Hello. Adele verklapt dat zij de drums heeft gespeeld, als een soort vrouwelijke Phil Collins. (Laurens Verhagen)

null Beeld ap
Beeld ap

Fans van Friends wachten er al jaren op: een reünie van de zes hoofdrolspelers van een van de populairste tv-sitcoms aller tijden. Geruchten en teleurstellingen waren er genoeg maar nu lijken Courteney Cox, Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matthew Perry, Matt LeBlanc en David Schwimmer eenmalig weer samen te werken voor een special van twee uur op 21 februari.

Aanleiding is een feestelijke avond waarop James Burrows, tien seizoenen lang de regisseur van de razend populaire sitcom rond zes vrienden in New York, in de bloemetjes wordt gezet voor zijn carrière. Burrows regisseerde onlangs zijn duizendste televisieshow. Hij is een van de bedenkers van Cheers en werkte naast Friends aan Will & Grace en The Big Bang Theory.

Of de zes acteurs van Friends ook samenkomen eind februari, is nog niet helemaal duidelijk. ‘Ik hoop echt dat ze alle zes op hetzelfde momenten in dezelfde ruimte zullen zijn, maar ik weet niet of we dat logistiek voor mekaar zullen krijgen’, zei Bob Greenblatt, de directeur van de Amerikaanse tv-zender NBC, waarop Friends jarenlang te zien was. Daar zal ook de special voor Burrows uitgezonden worden.

null Beeld NBC
Beeld NBC

Tientallen liters bier kreeg Ilse de Lange naar haar hoofd geworpen toen The Common Linnets vorig jaar tijdens Eurosonic Noorderslag de Popprijs kreeg uitgereikt. Dit jaar hoeven artiesten in Groningen niet meer te vrezen voor een nat pak (en natte apparatuur), want gooien met bier of andere dranken is dit jaar niet meer toegestaan, zo heeft de organisatie bekendgemaakt.

'Het biergooien is gek genoeg tot een traditie gegroeid, maar het is uit de hand gelopen. Het is respectloos naar de artiest en het beschadigt zijn of haar apparatuur', zo staat te lezen op de site van Noorderslag. Na het optreden van Surinaams Goud, het laatste optreden voor de uitreiking, tot aan het einde van het optreden van de Popprijswinnaar, mogen er geen drankjes meer worden meegebracht naar de Grote Zaal. (Thomas van der Kolk)

Een plastic beker vol bier slaat bij presentator Giel Beelen de bril van de neus. Beeld YouTube
Een plastic beker vol bier slaat bij presentator Giel Beelen de bril van de neus.Beeld YouTube

Wie treurt om de dood van David Bowie grijpt vanzelf terug op het verleden. Daarom: kleine relikwieën uit het Volkskrant-archief. Toegangskaartjes voor David Bowies concert in MECC Maastricht, onderdeel van de Sound + Vision tournee in 1990. En het eerste, bij loting onder fans verspreide kaartje voor het concert van Bowies band Tin Machine in Paradiso, Amsterdam, in 1989. Tin machine was de hobbyband van Bowie, opgericht vanuit zijn behoefte niet langer als popster, maar als ‘gewoon’ bandlid op het podium te staan. Een tot mislukken gedoemd project. Het concert in de relatief kleine popzaal Paradiso werd doorgestraald naar een groot scherm op het Museumplein, waar duizenden fans het concert live konden volgen – een technische noviteit, destijds.

Toegangskaartje voor David Bowie in Paradiso in 1989. Beeld
Toegangskaartje voor David Bowie in Paradiso in 1989.Beeld
Kaartje David Bowie in Maastricht. Beeld
Kaartje David Bowie in Maastricht.Beeld

De nieuwe Star Wars-film, The Force Awakens, heeft zaterdag opnieuw een record gebroken. In China, 's werelds een-na-grootste filmmarkt, verkocht de film voor 33 miljoen dollar aan tickets op de openingsdag. Dat maakte Disney bekend.

Hiermee breekt de film twee records in één keer: het geldt als Disney's beste openingsdag en als China's beste openingsdag ooit.

En dat terwijl Star Wars niet eens zo bekend is in China, schrijft persbureau AP. De eerdere Star Wars-films werden wel vertoond in China, maar dat was in een tijd dat het land veel minder bioscopen telde. (AP, Reuters)

null Beeld epa
Beeld epa
Star Wars in Peking, 9 januari 2016 Beeld epa
Star Wars in Peking, 9 januari 2016Beeld epa

Fans van Game of Thrones opgelet: HBO heeft de premièredatum van de eerste aflevering van het nieuwe seizoen bekendgemaakt. Op maandag 25 april mag u de popcorn klaarzetten. Een dag eerder is de aflevering al beschikbaar in Amerika. HBO heeft eveneens bevestigd dat er een zevende én achtste seizoen komt van de hitserie.

Links op de foto: Jon Snow. Fans van de HBO-hitserie Game of Thrones hopen dat hij in het zesde seizoen terugkeert. Beeld AP
Links op de foto: Jon Snow. Fans van de HBO-hitserie Game of Thrones hopen dat hij in het zesde seizoen terugkeert.Beeld AP

Cinetree heeft er een internationale curator bij: Robert McKee. De Amerikaanse scenarioschrijver, bekend van zijn boek Story, selecteerde zijn persoonlijke favorieten voor het filmplatform van Hanna Verboom. Cinetree is een online videotheek voor kleinere kwaliteitsfilms en documentaires.

Nu werkt de dienst alleen nog in abonnementsvorm (voor 5 euro per maand), maar vanaf volgende maand kunnen ook losse films gehuurd worden. McKee is de eerste buitenlander die zijn favoriete films selecteert. Bekende Nederlanders die met Cinetree samenwerken zijn Carice van Houten en Joris Luyendijk.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De musicals The Bodyguard en Rent zijn verkozen tot beste musicals bij het Musical Awards Gala 2016. In het Utrechtse Beatrix Theater werd The Bodyguard, gebaseerd op de film met Whitney Houston en Kevin Costner over de liefde tussen een popster en haar lijfwacht, woensdagavond tot 'beste grote productie' verkozen. Rent, over jonge artiesten en muzikanten die proberen te overleven tijdens de aidsepidemie van de vroege jaren negentig, werd de beste kleine musicalvoorstelling.

Tina Turner was ook aanwezig bij de Musical Awards. De 76-jarige zangeres reikte de Oeuvre Award uit aan Joop van den Ende. Ze werkt momenteel met hem aan een musical over haar leven. Het is zeven jaar geleden dat de zangeres op een podium stond. In 2009 trad ze op in het Gelredome in Arnhem. Ze woont tegenwoordig in Zwitserland.

Lorne van Roosendaal (Heerlijk duurt het langst) en Wart Kamps (De Zere Neus van Bergerac) wonnen de prijzen voor beste vrouwelijke en beste mannelijke hoofdrol in een grote musical. Elise Schaap (De Terugkeer van Hans & Grietje) en Alex Klaassen speelden de beste hoofdrollen in kleine musicals. Romy Monteiro (The Bodyguard) werd verkozen tot aanstormend talent.

De kleine productie De Terugkeer van Hans & Grietje was met vier awards (beste vrouwelijke hoofdrol, beste vrouwelijke bijrol, beste regie en choreografie en beste vormgeving en toneelbeeld) de grote winnaar van de Musical Awards. De Zere Neus van Bergerac was met drie prijzen de succesvolste grote musical (beste mannelijke hoofdrol, beste vrouwelijke bijrol en beste mannelijke bijrol).

Ilse DeLange en JB Meijers kregen de Musical Award voor beste muziek en arrangementen voor hun werk voor De Tweeling. Dat was de enige prijs die die musical, ondanks vier nominaties, in de wacht sleepte. Soldaat van Oranje was met 52 procent van de stemmen de winnaar van de publieksprijs.

Groepsfoto van alle winnaar van een Musical Award na afloop van het Musical Awards Gala. Beeld anp
Groepsfoto van alle winnaar van een Musical Award na afloop van het Musical Awards Gala.Beeld anp

Zanger Gordon heeft spijt van zijn uitspraken over de Stichting Nederlandse Top 40 die hij zaterdag in de Volkskrant deed. Dit schrijft hij in een persbericht. Hij noemde de Top 40 'pure maffia' en zei onder andere: 'Er hebben zo veel platenmaatschappijen deals gesloten met de stichting Nederlandse Top 40, die hebben gewoon geld gegeven. Dat is een grote smerige bende.'

Nu zegt Gordon: 'De Top 40 vindt dat deze uitlatingen onjuist zijn en schadelijk voor haar eer en goede naam. Omdat ik het harde bewijs niet op tafel kan leggen had ik deze uitlatingen beter niet kunnen doen.'

Gordon kondigde eerder aan te stoppen met zijn muzikale carrière. 'Mijn tv-carrière is zo uitgebreid en ik heb twee horeca-ondernemingen die zo veel aandacht vragen dat ik er gewoon ook niet meer de tijd voor heb. Ik ben gestopt met De Toppers, met LA, the Voices, en nu voelt het voor mij als het einde. Het afscheid. Van dit podium.' Nu schrijft Gordon: 'Ik wil verder geen energie steken in negatieve zaken omdat ik, zoals aangekondigd, zelf mijn muziek carrière op een laag pitje zal zetten'.

Voor Erik de Zwart, voorzitter van stichting Nederlandse Top 40, is de kous hiermee af. De stichting had een advocaat in de arm genomen omdat Gordon 'onwaarheden had verkondigd'. 'De dagvaarding lag al klaar', aldus De Zwart tegen het AD.

'Ik vind mijn leven af en toe heel verdrietig'. Lees het volledige interview met Gordon hier terug (+).

Gordon Beeld Pablo Delfos
GordonBeeld Pablo Delfos
Gordon Beeld Pablo Delfos
GordonBeeld Pablo Delfos

De nieuwe presentator van het BBC-programma Top Gear lijdt volgens The Sun aan een wel heel onhandige handicap: hij kan hij niet praten en autorijden tegelijkertijd. De vorige presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May praatten tijdens het rijden in de camera op de passagiersstoel, maar de 49-jarige Evans heeft daar moeite mee.

Volgens de Britse boulevardkrant maakt hij het de crew van het auto-programma daarmee niet gemakkelijk: veel van de opnames in testwagens moesten tientallen keren worden overgedaan.

'Chris zweet peentjes, omdat hij vaak zijn tekst verknoeit', citeert The Sun een anonieme bron bij Top Gear. 'De professionele autorijders moeten hard werken om hem te dekken en de cameraploeg begint gefrustreerd te raken.' Volgens geruchten ligt het programma achter op het opnameschema. Het nieuwe seizoen van Top Gear met Evans als presentator wordt vanaf 8 mei uitgezonden.

Maar Evans hoeft niet te wanhopen. Volgens de door The Sun aangehaalde arts Carol Cooper heeft zijn brein gewoon nog niet geleerd hoe hij de twee taken tegelijkertijd moet uitvoeren: 'Tijd en oefening baren kunst.' (Jennie Barbier)

De nieuwe Top Gear-presentator Chris Evans kan volgens The Sun niet praten en rijden tegelijkertijd. Beeld afp
De nieuwe Top Gear-presentator Chris Evans kan volgens The Sun niet praten en rijden tegelijkertijd.Beeld afp

Het zesde seizoen van HBO-serie Girls zal het laatste zijn. De serie over vier twintigers in New York stopt ermee. Dit meldt het Amerikaanse entertainmentmagazine E! op basis van eigen bronnen. Het duurt nog even voordat we op zoek moeten naar vier nieuwe Amerikaanse vrouwen die we kunnen volgen met een doos koekjes op de bank. Seizoen 5 van Girls moet immers nog uitgezonden worden, de afleveringen van seizoen 6 zullen pas in 2017 verschijnen.

Echte fans zullen niet verbaasd zijn. De maker en producer van de serie Lena Dunham, die de hoofdpersoon Hannah speelt, kondigde al in meerdere interviews aan dat ze een einde aan de serie wilde breien. 'Ik begon met deze serie toen ik 23 was en het heeft mijn twintigerjaren gedomineerd. Nu ik bijna dertig ben is het wellicht tijd voor iets anders.' (Silke Spierings)

De serie kreeg in 2013 de Golden Globe-award voor beste tv-serie in de categorie 'Comedy or Musical'. Beeld epa
De serie kreeg in 2013 de Golden Globe-award voor beste tv-serie in de categorie 'Comedy or Musical'.Beeld epa

Motörhead stopt ermee, The Beatles doen het goed op streamingdiensten en de 'Bondsong' van Radiohead. Lees de nieuwtjes uit 2015 terug in het vorige cultuurblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden