Cultuurblog - J.K. Rowling na première toneelstuk: 'Harry Potter is nu echt klaar'

Van de nieuwste filmtrailers tot albumgeruchten; van theaterrelletjes tot de laatste series en de beste boeken. Kortom, een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant (lees hier alle berichten van het vorige cultuurblog terug).

J.K. Rowling. Beeld afp
J.K. Rowling.Beeld afp

'Harry is nu klaar', aldus J.K. Rowling. De schrijfster heeft gezegd dat er met het achtste deel een einde is gekomen aan de Harry Potter-reeks. Harry Potter en het Vervloekte Kind kwam dit weekend uit. In het verhaal is Harry 37 jaar oud, werkt hij bij het Ministerie van Toverkunst en heeft hij drie kinderen. De Nederlandse vertaling wordt in november verwacht.

Zondagochtend ging het toneelstuk gebaseerd op het laatste boek in première. Rowling was naar eigen zeggen verrukt met het eindresultaat. Het toneelstuk in het Londense Palace Theatre is tot tot en met mei 2017 uitverkocht.

het Londense Palace Theatre. Beeld anp
het Londense Palace Theatre.Beeld anp

De zendermanager van betaalzender HBO heeft tegen de Amerikaanse pers gezegd dat er geen seizoen 9 komt van Game of Thrones. 'De schrijvers zijn er wel uit hoeveel seizoenen ze willen', aldus Casey Bloys. HBO wil eigenlijk dat er minimaal tien seizoenen van Game of Thrones worden gemaakt.

'Die beslissing laten we toch echt aan de schrijvers over. Zij weten wat het beste is voor het verhaal', zegt Bloys. Fans waren al niet blij dat seizoen zeven minder afleveringen telt en dit nieuws zal ze ook niet prettig in de oren klinken. Het is niet bekend uit hoeveel afleveringen het laatste seizoen bestaat.

In Nederland is het zesde seizoen nu nog te zien op betaalzender HBO. Twee weken geleden werd bekendgemaakt dat de hitserie is genomineerd voor 23 Emmy's.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Niet iedereen is gecharmeerd van de David van Michelangelo. In Sint-Petersburg, waar een kopie van het wereldberoemde beeldhouwwerk van de Italiaanse Renaissancekunstenaar staat, wordt aanstoot genomen aan zijn naakte voorkomen, meldt de BBC.

'Deze reus bederft de historische uitstraling van de stad en verpest de zielen van kinderen', schreef een vrouw in een klachtenbrief aan de kinderombudsman van Sint-Petersburg. 'Kinderen hebben zicht op deze enorme naakte man, is dat normaal?'

Organisatoren van een beeldententoonstelling rondom Michelangelo in de Russische stad hebben gezegd dat de kritiek niet kon worden genegeerd en kondigden een 'Kleed David'-petitie aan over de kwestie. Inwoners van de stad kunnen kledingsuggesties voor David inzenden. In augustus zal er een peiling worden gehouden met verschillende opties, waaronder de optie om David in zijn originele - blote - staat te houden.

Michelangelo's David in de Galleria dell'Accademia in Florence Beeld afp
Michelangelo's David in de Galleria dell'Accademia in FlorenceBeeld afp

Brimstone, de eerste Engelstalige productie van regisseur Martin Koolhoven, is geselecteerd voor de prestigieuze filmfestivals van Toronto en Venetië. In Canada dingt de film mee naar de publieksprijs, in Italië maakt Brimstone kans op een Gouden Leeuw.

De Nederlands-Amerikaanse productie speelt zich af in het Amerika van de 19de eeuw en verhaalt over de jonge vrouw Liz (Dakota Fanning) die wordt opgejaagd door een wraakzuchtige protestantse dominee (Guy Pearce). 'Het moet geen klassieke western worden', zei de regisseur er eerder zelf over.

'Ik wilde iets maken dat meer van mijzelf was, iets persoonlijks. Westerns reflecteren vaak de cultuur waarin ze gemaakt worden. De Italiaanse westerns bijvoorbeeld, de spaghettiwesterns, zijn nadrukkelijk katholiek. Ik moest er dus iets Nederlands in leggen,' aldus Koolhoven vorig jaar tijdens een setbezoek in Hongarije. Lees hier de reportage. (+)

Setfoto van de film Brimstone Beeld Philippe Antonello
Setfoto van de film BrimstoneBeeld Philippe Antonello

Twee topstukken die in 2009 werden gestolen uit het toenmalige Scheringa Museum gaan terug naar de rechtmatige eigenaar. Kunstroofjager Arthur Brand laat woensdag op Twitter weten dat hij ze heeft teruggevonden. Het gaat om Adolescence van Salvador Dalí en La Musicienne van Tamara de Lempicka.

In 2015 kwam Brand een criminele organisatie op het spoor die de schilderijen als onderpand had gekregen bij een transactie. Dat spoor liep dood, maar acht maanden geleden kwam Brand in contact met een Nederlander van Italiaanse afkomst. Hij zei te werken voor een bende die de geroofde werken in bezit had en gratis wilde teruggeven. Na een reeks ontmoetingen kreeg Brand de schilderijen in handen.

Brand denkt dat de doeken sinds de diefstal zeker tien keer van eigenaar zijn gewisseld. 'In de acht à tien maanden dat ik er achteraan zat is het al drie keer gebeurd', aldus Brand, die ook liet weten dat de schilderijen nog in goede staat zijn. Deze zijn inmiddels overgedragen aan een onderzoeker van het Britse Scotland Yard, die in contact staat met de eigenaar.

De schilderijen werden op 1 mei 2009 op klaarlichte dag uit het Scheringa Museum gestolen. De gewapende overvallers bedreigden de receptioniste en bewaking, waarna zij vervolgens recht op hun doel afliepen. Tot vorig jaar ontbrak elk spoor van de kunstwerken. Zelfs een tijdelijke beloning van een kwart miljoen euro voor het terugbrengen ervan leverde niks op.

Het nooit eerder uitgebrachte album The Gouster van David Bowie wordt binnenkort eindelijk beschikbaar voor fans. Het gaat om zes liedjes die in 1974 werden opgenomen. Het album verschijnt op 23 september exclusief in de boxset Who Can I Be Now? (1974-1976).

De muziek zou een mix zijn van soul en funk. Bowie maakte The Gouster voordat hij het jaar daarop met Young Americans kwam. Hoewel het album nooit het daglicht zag, had de muzieklegende wel een concept gemaakt voor de lp-hoes. Deze is ruim veertig jaar later alsnog uitgevoerd en zal samen met de liedjes verschijnen.

Who Can I Be Now? (1974-1976) is het vervolg op een eerder uitgebrachte boxset, Five Years (1969-1973). Bowie overleed in januari aan de gevolgen van kanker. Vlak voor zijn dood bracht hij het album Blackstar uit.

Eerst was er de Brexitcampagne en nu het loodzware ambt van minister van Buitenlandse Zaken in de periode dat Groot-Brittannië de onderhandelingen voor uittreding van de Europese Unie aangaat. Boris Johnson heeft dus even geen tijd voor William Shakespeare. Van de hand van de Conservatieve politicus zou in oktober de biografie Shakespeare - The Riddle of Genius verschijnen. Maar die laat nu voorlopig op zich wachten.

Ter gelegenheid van de vierhonderdste sterfdag van de grote Britse poëet en toneelschrijver in april dit jaar had uitgever Hodder & Stoughton het boek van Johnson trots aangekondigd, wetend dat de ex-burgemeester van Londen altijd goed is voor veel gratis publiciteit. Zijn politieke carrière, overigens ook goed voor een portie Shakespeariaans drama, gooide roet in het eten.

Wanneer de bio dan wel uitkomt? 'Niet in de nabije toekomst', laat de uitgever teleurgesteld weten. Johnson mag zijn voorschot houden, dus het werk komt er uiteindelijk wel, aldus The Guardian.

Michael Caine heeft zijn naam veranderd vanwege de verhoogde veiligheidscontroles op vliegvelden sinds Islamitische Staat terreur zaait in Europa. Vanaf nu heet de Britse acteur... Michael Caine.

Michael Caine is sinds 1954 zijn artiestennaam, maar op zijn paspoort stond nog altijd zijn geboortenaam vermeld. Dat zorgde bij de douaniers voor verwarring. Die herkenden hem immers als de beroemde acteur Michael Caine, maar kregen een paspoort overhandigd met de onbekende naam Maurice Micklewhite. 'Soms stond ik er wel een uur', vertelde Caine deze week tijdens een vraag en antwoordsessie in Londen.

De naam Caine was een spontane ingeving. Hij stond eerder op het toneel als Michael Scott, maar er bleek al een andere acteur met dezelfde naam te bestaan. Tijdens een telefoongesprek met zijn manager moest 'Maurice Micklewhite' snel met iets anders komen. Vanuit de telefooncel in Leicester Square had hij uitzicht op een bioscoop, waar hij een filmposter voor The Caine Mutiny zag hangen, met zijn favoriete acteur Humphrey Bogart. De keuze was snel gemaakt.

Als hij voor een andere bioscoop had gestaan, grapte de acteur, 'had ik Michael Honderd en een Dalmatiërs geheten.'

Michael Caine Beeld anp
Michael CaineBeeld anp

Komt hij vrij? Heeft hij het toch gedaan? Wordt er dan eindelijk bewijs gevonden? Antwoorden krijgen we hopelijk in het tweede seizoen van Netflix-hit Making a Murderer. In de nieuwe afleveringen krijgen we volgens Netflix de juridische strijd van Avery’s nieuwe advocaat Kathleen Zellner en Dassey’s juridisch team te zien.

De streamingdienst kondigde dinsdag aan dat er definitief een vervolg komt op de documentairereeks over Steven Avery, die achttien jaar onschuldig heeft gezeten voor verkrachting. Twee jaar nadat hij vrijkwam werd hij opnieuw opgepakt, ditmaal voor de moord op fotografe Teresa Halbach.

Het bewijs voor de zaak leek een gemakkelijke optelsom: de auto en botresten van Halbach werden op Avery’s terrein gevonden, met bloed van Avery in het interieur. Haar autosleutel lag op de vloer van Avery’s trailer en hij was de laatste die haar levend zag. Levenslang luidde het oordeel voor Avery en zijn neefje Brendan Dassey, die medeplichtig zou zijn.

In Making a Murderer werd het proces tegen Avery en Dassey uitvoerig behandeld. Gesuggereerd werd dat het bewijsmateriaal een georganiseerd opzetje was om Avery voorgoed het zwijgen op te leggen; hij lag al slecht in de gemeenschap en slechts weinigen zouden rouwen om zijn gevangenisgang. Miljoenen kijkers leven met hem mee en denken dat hij inderdaad onschuldig is. Waar de moordenaar dan is? Dat hopen we te zien in het tweede seizoen van Making a Murderer.

null Beeld Netflix
Beeld Netflix
Steven Avery. Beeld Reuters
Steven Avery.Beeld Reuters

Hans van Manen krijgt op 31 juli een internationale prijs voor zijn werk als choreograaf. Hij ontvangt de Grand Prix à la Carrière voor zijn omvangrijke en gevarieerde oeuvre en zijn verregaande invloed op het moderne ballet in Europa, zo maakte Het Nationale Ballet dinsdag bekend.

Volgens de 14-koppige jury beschikt de Nederlander over een ‘uitzonderlijk belanghebbende carrière’. Eerder werd de prijs uitgereikt aan onder meer de legendarische ballerina's Maya Plisetskaya, Alicia Alonso en balletdanser Vladimir Vasiliev.

Van Manen, vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet en maker van 125 balletten, ontvangt de prijs tijdens de Prix Ballet 2000 Gala in het Palais des Festivals in Cannes. Hij won eerder al eens de Erasmusprijs en is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Hans van Manen Beeld anp
Hans van ManenBeeld anp

Het nieuwe seizoen van de serie Game of Thrones is pas in de zomer van 2017 te zien, in plaats van in april. Seizoen zeven zal bovendien maar uit zeven afleveringen bestaan, in plaats van de gewoonlijke tien.

'In plaats van de traditionele première in de lente, schuiven we de première op naar de zomer, rekening houdend met het opnameschema', aldus Casey Bloys, directeur programmering bij HBO.

De opnames van de nieuwe afleveringen zullen plaatsvinden in IJsland, Spanje en Noord-Ierland.

null Beeld anp
Beeld anp

Jarenlang hield de Britse schilder Lucian Freud (1922-2011) vol dat dit portret van een onbekende man niet van zijn hand was. Maar volgens het zondagavond uitgezonden BBC-programma Fake or Fortune is het wel degelijk door hem gemaakt, vermoedelijk in 1939. Drie Freudspecialisten hebben voor de BBC techniek en materiaal van het werk onderzocht en concluderen dat het toch een echte Freud is.

Het doek zou in 1985 door Christie’s worden geveild, maar dat werd afgeblazen omdat Freud ontkende het te hebben gemaakt. Hij zou dat hebben gedaan omdat hij een vete had met de eigenaar van het portret, met wie hij tegelijkertijd een kunstopleiding had gevolgd. Het stuk is inmiddels geërfd door een vriend van die eigenaar. In het tv-programma werd de waarde van het werk geschat op 360 duizend euro.

Lucian Freud Beeld getty
Lucian FreudBeeld getty

Star Trek verschijnt eind dit jaar op streamingdienst Netflix, dat vanaf januari 2017 ook de nieuwe afleveringen van de sci-fi-serie zal aanbieden. Netflix beschikt over de exclusieve uitzendrechten in 188 landen, alleen in de Verenigde Staten en Canada heeft het bedrijf ze niet exclusief.

Met deze megadeal krijgen leden van de streamingdienst toegang tot alle 727 bestaande afleveringen. Het gaat om de reeksen Star Trek: The Original Series, Star Trek: The Next Generation, Star Trek: Deep Space Nine, Star Trek: Voyager en Star Trek: Enterprise.

De serie verscheen in 1966 voor het eerst op de buis, eerst in de Verenigde Staten, later wereldwijd. Star Trek is nog altijd een groot fenomeen. Vanwege de aanhoudende populariteit komt in januari een nieuwe reeks afleveringen op televisie. Netflix zal deze de dag na de Amerikaanse première aanbieden.

Star Trek Beeld getty
Star TrekBeeld getty

Het straatje van Johannes Vermeer heeft de afgelopen maanden een recordaantal bezoekers getrokken naar Museum Prinsenhof in Delft. Meer dan 56 duizend mensen bezochten het beroemde schilderij van de Hollandse meester uit Delft.

Het kunstwerk was voor het eerst in 320 jaar weer in de Zuid-Hollandse stad te bewonderen. 'Het was geweldig om het hier te hebben, zo dicht bij de plek waar Vermeer het geschilderd heeft,' schrijft museumdirecteur Patrick van Mil op de website van Prinsenhof.

Het straatje maakte deel uit van de expositie Vermeer komt thuis, die te zien was sinds 24 maart en zondag de laatste dag beleefde. Volgens Van Mil kwam vijftien procent van de bezoekers uit Delft. ‘Delft is weer een echte Vermeer-stad geworden. En dat blijft het ook, dankzij de nieuwe Vermeer-locatie aan de Vlamingstraat en de interactieve Vermeer-wandelroute.’ Vorig jaar werd bekend dat het geschilderde straatje de Vlamingstraat was.

Nu de tentoonstelling is afgelopen keert Het straatje weer terug naar de thuisbasis, het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar is het schilderij vanaf 27 juli weer te bezichtigen.

Het straatje Beeld anp
Het straatjeBeeld anp

De Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick fotografeerde zondag honderd naakte vrouwen, niet ver van de plaats waar de Republikeinen van 18 tot 21 juli hun jaarlijkse conventie houden. De fotograaf, die bekend staat om zijn werk met naakte mensenmassa's, liet de vrouwen ronde spiegels vasthouden. Ze richtten de spiegels op de sporthal in Cleveland (Ohio), waar de Republikeinse conventie maandag begint. Het werk is door Tunick 'Everything She Says Means Everything' (Alles wat ze zegt betekent alles) gedoopt.

Het team van Tunick zegt in een verklaring dat ze 'de hatelijke retoriek aanklaagt van velen binnen de Republikeinse partij naar vrouwen en minderheden. Trump en Pence doen veel Amerikanen geloven dat haat acceptabel is.' Met de spiegels hoopt Tunick 'de wijsheid van progressieve vrouwen en het concept 'Moeder Natuur' te reflecteren naar het conventiecentrum, de stad en de horizon van Cleveland'.

Een deel van de kunstcollectie van de in januari overleden zanger David Bowie wordt geveild. Daarmee wordt de privécollectie van de artiest voor het eerst in het openbaar getoond, meldt de BBC.

Bowie studeerde kunst en design voordat hij beroemd werd en noemde zichzelf 'een obsessieve en verslaafde verzamelaar'. Zijn verzameling is groot en bijzonder. Zo zitten er kunstwerken van beroemde kunstenaars als Damien Hirst, Henry Moore en Marcel Duchamp tussen, maar ook zo'n honderd meubelstukken van designers.

David Bowie kocht de kunstwerken het liefst rechtstreeks van de kunstenaars. Uit pure liefhebberij en niet als investering, aldus de BBC. De Britse kunstcriticus Matthew Collings vermoedt dat Bowie zijn collectie privé hield omdat hij 'niet pretentieus' was. 'Hij verzamelde echt omdat hij iets wilde met dat werk en het was voor persoonlijk gebruik. Hij keek naar die dingen en het veranderde zijn staat van zijn.'

De familie van Bowie laat in november vierhonderd stukken veilen door het bekende veilinghuis Sotheby's. De opbrengst wordt geschat op zo'n 10 miljoen pond (12 miljoen euro), maar kan vanwege de bekendheid van de popster weleens fors hoger uit vallen.

Voorzitter van Sotheby's Europa Oliver Barker noemt Bowie's collectie 'eclectisch, geïmproviseerd en ingetogen'. 'David Bowie's collectie geeft een uniek inzicht in de wereld van een van de grootste creatieve geesten van de twintigste eeuw'. Nieuwsgierig? U kunt op de website van Sotheby's alvast een kijkje nemen.

Head of Gerda Boehm, 1965, van Frank Auerbach Beeld Sotheby's
Head of Gerda Boehm, 1965, van Frank AuerbachBeeld Sotheby's
Beautiful, shattering, slashing, violent, pinky, hacking, sphincter painting, 1995 van Damien Hirst uit de privécollectie van David Bowie Beeld Sotheby's
Beautiful, shattering, slashing, violent, pinky, hacking, sphincter painting, 1995 van Damien Hirst uit de privécollectie van David BowieBeeld Sotheby's
Brionvega Radiophonograph model no. RR 126, 1965 van Pier Giacomo en Achille Castiglioni Beeld Sotheby's
Brionvega Radiophonograph model no. RR 126, 1965 van Pier Giacomo en Achille CastiglioniBeeld Sotheby's

De eerste uitzending van serie Shooter op de Amerikaanse televisie is een week uitgesteld. De makers en de zender namen dat besluit uit respect voor de slachtoffers van de schietpartij in Dallas. In Shooter speelt Ryan Phillippe een militaire veteraan en scherpschutter. Die omschrijving past ook de dader van de aanval op de politie in Dallas vorige week. Daarbij werden vijf agenten gedood.

"Met het oog op de recente tragische gebeurtenissen en uit respect voor de slachtoffers, hun familie en de kijkers, hebben we besloten de uitzending een week uit te stellen', aldus zender USA in een verklaring. Datzelfde televisiestation schrapte eind vorig jaar op het laatste moment de laatste aflevering van het eerste seizoen van hitserie Mr. Robot. Daarin bleek een scène te zitten die veel overeenkomsten toonde met een aanslag in Virginia, waarbij een cameraman en presentatrice in de uitzending van een ochtendshow werden doodgeschoten.

Vorige maand besloot zender TNT ook al de première van het derde seizoen van serie The Last Ship uit te stellen. Daarin zouden gebeurtenissen te zien zijn geweest die erg leken op de aanslag in een nachtclub in Orlando in de nacht voor de geplande uitzending.

Omar Epps (links) en Ryan Phillippe spelen de hoofdrollen in Shooter. Beeld anp
Omar Epps (links) en Ryan Phillippe spelen de hoofdrollen in Shooter.Beeld anp

De Britse band Mumford & Sons bedankt voorlopig voor het festival Bravalla in het Zweedse Norrköping nadat daar vorige week vijf verkrachtingen en minstens vijfendertig aanrandingen plaatsvonden. De band was de hoofdact op het festival, maar laat nu weten het festival te boycotten.

'We zijn geschokt om wat er is gebeurd op het Bravalla Festival afgelopen weekend. Festivals zijn een viering van muziek en mensen, een plek om jezelf te laten gaan en dat met een veilig gevoel te doen.'

'We zullen niet spelen op dit festival hebben totdat de politie en de organisatoren ons overtuigen dat ze vechten tegen een walgelijk hoog percentage van seksueel geweld op het festival', schrijft de groep op hun Facebookpagina.

Mumford & Sons-voorman Marcus Mumford tijdens een festival in Zwitserland. Beeld epa
Mumford & Sons-voorman Marcus Mumford tijdens een festival in Zwitserland.Beeld epa

'Winter is coming', of toch niet? De productie van seizoen zeven van Game of Thrones heeft vertraging opgelopen, omdat er zoveel in de sneeuw moet worden gefilmd.

Nu (spoiler alert) aan het eind van seizoen zes eindelijk de beloofde winter is begonnen, willen de makers wachten tot de echte winter is begonnen, om gebruik te kunnen maken van het grijze weer en de sneeuw. Overal in Westeros zal de winter invloed hebben op het weer, dus ook in de zonnigere gebieden. 'Dus we wachten op het grijze, grimmige weer van de winter', aldus D.B. Weiss en David Benioff, de makers van de serie.

Wanneer seizoen zeven begint, is nog niet duidelijk, maar het lijkt er dus op dat het voorjaar van 2017 - alle andere seizoenen waren in het voorjaar te zien - te vroeg zal komen. Fans van de serie zullen dus iets meer geduld moeten hebben. Eerder kregen ze een andere tegenslag te verwerken: het nieuwe seizoen zal waarschijnlijk niet meer tien afleveringen bevatten, maar slechts zeven. Hierna volgt nog een achtste seizoen, dat in 2018 zal worden uitgezonden.

null Beeld HBO
Beeld HBO

Eten, bidden, beminnen. Het volgende woord in dat rijtje is 'scheiden'. Auteur Elizabeth Gilbert, die wereldroem verwierf met de internationale bestseller Eat, Pray, Love heeft bekendgemaakt dat de relatie met de man die de 'Love' uit de titel van haar autobiografische boek vertegenwoordigde, na twaalf jaar op de klippen is gelopen.

'Omdat ik de afgelopen jaren intieme details over mijn leven met jullie heb gedeeld, voel ik de behoefte om deze recente verandering in mijn privéleven met jullie te delen', schrijft Gilbert in een Facebookpost. Ze noemt de breuk 'zeer vriendschappelijk' en de reden 'heel persoonlijk'.

'Ik hoop dat jullie onze privacy respecteren in deze tijd van transitie. In mijn hart weet ik dat jullie dat zullen doen, want ik vertrouw erop dat jullie begrijpen dat dit een verhaal is dat ik beleef - niet een verhaal dat ik vertel.'

Gilberts vorige relatiebreuk jaagde haar de wereld over in een spirituele queeste naar zichzelf die vooral bestond uit, u raadt het, eten en bidden, en uitmondde in beminnen toen ze aan het einde van haar reis haar 'Felipe' ontmoette.

Het legde haar bepaald geen windeieren: Eat, Pray, Love ging wereldwijd meer dan 10 miljoen keer over de toonbank en werd in 2010 verfilmd met Julia Roberts in de hoofdrol. Of Gilbert nu weer van voor af aan begint met eten en bidden is niet bekend.

null Beeld getty
Beeld getty
Julia Roberts in de verfilming van Eat, Pray, Love Beeld epa
Julia Roberts in de verfilming van Eat, Pray, LoveBeeld epa

Finding Dory, de nieuwe titel van studio Pixar, is de animatiefilm met het beste openingsweekend ooit in de Nederlandse bioscopen. Het langverwachte vervolg op Finding Nemo bracht de afgelopen dagen ruim 1,5 miljoen euro op. Daarmee is de vorige recordhouder, Shrek 2 uit 2004, van de troon gestoten.

Dat heeft distributeur Disney maandag bekendgemaakt. Nederland is het tweede land waar Dory het openingsrecord voor een animatiefilm vestigt; eerder gebeurde dat ook in de VS, waar de film een week eerder in première ging. Het vervolg op Finding Nemo werd in de Nederlandse bioscopen inmiddels al gezien door 174 duizend bezoekers. Meer dan de helft van de bezoekers heeft de film in de originele versie bekeken.

Bioscoopexploitant Pathé, waar meer dan 100 duizend mensen Dory zagen, bevestigt het record. De animatiefilm is in Nederland in 272 zalen te zien, verspreid over 144 bioscopen. In 102 zalen draait Dory in de originele versie; in 170 zalen de Nederlands nagesynchroniseerde versie.

In Finding Dory gaat de vergeetachtige picassovis uit het eerste deel, samen met haar vrienden Nemo en Marlin, op zoek naar haar ouders. De belangrijkste stemmen in de Engelstalige versie zijn ingesproken door Ellen DeGeneres, Albert Brooks en Ed O'Neill. In de Nederlandse versie zijn onder meer Annick Boer, Richard Groenendijk en Loek Peters te horen.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Marvel heeft in de nieuwste editie van comicbook Spider-Gwen een slechterik met een bekend gezicht. Alhoewel hij niet bij naam genoemd wordt, lag de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump duidelijk aan de basis van bad guy Modaak. In de strip is te zien hoe Captain America, in dit universum een vrouw, de vloer aanveegt met Modaak. Dit gehelmde figuur heeft een buitenproportioneel groot hoofd en opvallend kleine handen. In de Amerikaanse verkiezingsstrijd is het formaat van de handen van Trump geregeld onderwerp van spot.

Het is niet de eerste keer dat Captain America op de politieke toer gaat. Op de cover van een comic die eind 1940 uitkwam, deelt de patriottistische held een pak slaag uit aan Adolf Hitler.

null Beeld Marvel
Beeld Marvel

Twee Nederlandse films maken dit jaar kans op de Student Academy Award. De organisatie van de Oscars reikt die jaarlijks uit aan de beste studentenfilms ter wereld. De studenten-Oscars werken dit jaar voor het eerst met drie verschillende categorieën; in twee daarvan staat een Nederlandse titel op de lijst van genomineerden, meldt de website van de Nederlandse Filmacademie.

Er werd een recordaantal van 1749 titels uit de hele wereld ingezonden. In de categorie beste buitenlandse film is Lazarus van regisseur Gonzalo Fernandez, scenarist Marielot van der Slikke en producent Julia Rombout door. Het is een absurdistische roadmovie over een moeder die niets meer heeft om voor te leven.

In de categorie beste buitenlandse documentaire maakt My Silicone Love van regisseur Sophie Dros en producent Eleanora de Rijke een kans. My Silicone Love gaat over een man die samenleeft met dertien levensechte poppen.

De winnaars worden in september bekendgemaakt. De laatste keer dat een Nederlandse productie werd genomineerd, was twee jaar geleden.

Lazarus Beeld .
LazarusBeeld .
My Silicone Love Beeld .
My Silicone LoveBeeld .

Veroudering is hot. Dat zijn de woorden van Andrea Maier, met haar 38 jaar Nederlands jongste hoogleraar interne geneeskunde. Dat vindt Zomergasten-presentator Thomas Erdbrink kennelijk ook, dus wijdt hij zondag 28 augustus een hele aflevering aan het onderwerp.

Erdbrink gaat in gesprek met Maier, die onderzoekt hoe veroudering tegengegaan kan worden door cellen te manipuleren. Hoe blijven we eeuwig jong? Hoe wenselijk is dat, hoe kunnen we kijken naar ouderdom en welke vooroordelen spelen er rondom ouder worden? Maier werkt zowel in Nederland, aan de Vrije Universiteit, als in Australië aan de Universiteit van Melbourne en het Royal Melbourne Hospital.

Erdbrink heeft inmiddels vijf van zijn zes gasten bekendgemaakt. Naast Maier zijn dat Mark Rutte, Griet Op de Beeck, Arjen Lubach en Hedy d’Ancona. Zaterdag weten we wie de laatste (mannelijke) Zomergast wordt.

Zomergast en hoogleraar Andrea Maier, gespecialiseerd in ouderdom Beeld YouTube
Zomergast en hoogleraar Andrea Maier, gespecialiseerd in ouderdomBeeld YouTube

Van alle actrices die ooit in Hollywood aan de slag zijn gegaan, levert Scarlett Johansson het meeste geld op. Volgens Box Office Mojo, die de opbrengsten van filmproducties bijhoudt, is de 31-jarige actrice goed voor zo'n 3,3 miljard dollar. Haar films brengen gemiddeld 90,1 miljoen dollar op.

Alleen negen mannen weten meer geld te genereren dan Johansson. Harrison Ford staat met 4,9 miljard dollar bovenaan de lijst. Hierna volgen Samuel L. Jackson (4,6 miljard) en Morgan Freeman (4,4 miljard). De eerstvolgende vrouw op de lijst is Cameron Diaz. Zij staat met 3 miljard dollar op de negentiende plek.

Johansson is tevens de jongste persoon ooit in de top dertig. De Amerikaanse, die als kind met haar filmcarrière begon, speelde onder meer in The Avengers, He's Just Not That Into You en The Horse Whisperer. Inmiddels heeft ze 37 films op haar naam staan.

Scarlett Johansson Beeld ap
Scarlett JohanssonBeeld ap

De nieuwe Pixar-film Finding Dory trok donderdag op zijn eerste dag in de Nederlandse bioscopen bijna 35 duizend bezoekers. Daarmee beleefde het de beste openingsdag ooit voor een animatiefilm in Nederland.

Het grote bezoekersaantal was genoeg voor een opbrengst van 300 duizend euro. De film is te zien in 144 bioscopen. Ook thuis in de Verenigde Staten is nieuwste productie van animatiestudio Pixar een enorm succes. Daar leverde het in het allereerste weekend ruim 120 miljoen euro op.

Finding Dory gaat over de vergeetachtige vis Dory, wiens stem is ingesproken door Ellen DeGeneres, die op zoek gaat naar haar familie. De wereld leerde haar in 2003 voor het eerst kennen in de animatiefilm Finding Nemo.

Finding Dory Beeld ap
Finding DoryBeeld ap

Niet alleen concerten en festivals raken in één dag uitverkocht, ook paleizen doen het goed. De twintigduizend tickets voor een bezoek aan het Koninklijk Paleis Noordeinde in Den Haag deze zomer vlogen donderdag over de digitale toonbank. Ook werden er kaarten voor het Koninklijk Staldepartement verkocht.

Voor veel geïnteresseerden was het onmogelijk om toegangskaarten te bemachtigen. 'Wegens drukte is het bestellen van tickets tijdelijk niet mogelijk', kregen zij op de website van Paleis Noordeinde te zien. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst was het door een grote piek van aanvragen technisch niet mogelijk een bestelling te plaatsen.

Het werkpaleis van koning Willem-Alexander is normaal alleen toegankelijk voor genodigden, maar deze zomer is iedereen die zes euro heeft welkom. Het paleis is op vier zaterdagen open voor publiek. Het staldepartement is vanaf eind juli zestien middagen te bezichtigen.

Het Koninklijk Paleis Noordeinde in Den Haag. Beeld anp
Het Koninklijk Paleis Noordeinde in Den Haag.Beeld anp

Arjen Lubach is de derde zomergast die de VPRO heeft bekendgemaakt voor dit seizoen. Op zondag 7 augustus zal hij drie uur lang live met presentator Thomas Erdbrink in gesprek gaan en zijn bijzondere tv-fragmenten laten zien.

'Ter voorbereiding ben ik vast Fârsi aan het leren, om – waar nodig – Thomas (correspondent in Iran, red.) tot de orde te roepen', aldus Lubach op de site van de VPRO.

De omroep heeft dit jaar een nieuw Wie is de Mol/Expeditie Robinson-achtig format bedacht om de kandidaten bekend te maken. Elke ochtend om 8 uur vertelt Erdbrink in een filmpje (ditmaal ludiek vanuit bed) wie hij allemaal zal ontvangen.

Zodoende werd al bekend dat ook premier Mark Rutte en schrijfster Griet op de Beeck zullen aanschuiven.

Een rechtse premier bij het linkse Zomergasten

Hij was afgelopen oktober gasthoofdredacteur van Margriet, bereikte een breed kijkerspubliek met zijn politieke moppentrommel bij het Correspondents' Dinner, dook op bij de Toppers, deed in hemdsmouwen een verrassingsoptreden op de piano op Den Haag CS en werpt zich nu dus voor de leeuwen bij de VPRO. De premier wil het land duidelijk laten zien wie er schuilgaat achter de politicus.

Een gezellig onderonsje tussen Lady Gaga en de Dalai Lama, dat had het moeten worden. Maar het theekransje, dat live te volgen was via Facebook, werkt als een rode lap voor Chinese fans van de zangeres. Zij zijn bang dat Gaga China straks niet meer in mag en noemen haar ‘dom’ en ‘onwetend’.

Volgens de Chinese regering is de Dalai Lama een gevaarlijke separatist. Gaga zou niet de eerste zijn die de toegang tot het land wordt ontzegd wegens een link met de Dalai Lama. Zo skipte Bon Jovi vorig jaar shows in Peking en Shanghai, naar verluidt omdat de band vijf jaar geleden steun betuigde aan de Dalai Lama. Ook Maroon 5 en Selena Gomez cancelden vorig jaar concerten in China na gelinkt te zijn aan de Dalai Lama.

Tijdens het gesprek tussen Gaga en de Dalai Lama werden vragen behandeld die via haar Facebook binnen waren gekomen. De spiritueel leider lachte over het leeftijdsverschil tussen hem en Gaga: ‘Ik ben 81 jaar, mijn ervaring is veel groter dan jouw ervaring.’

null Beeld AP
Beeld AP

Het is niet zeker of Matt LeBlanc volgend seizoen terugkeert als presentator van autoprogramma Top Gear. De acteur, die bekend werd als Joey uit de sitcom Friends en sinsdien speelde in de Brits-Amerikaanse sitcom Episodes, is volgens Variety in onderhandeling met de producenten van de show. In die gesprekken zouden de partijen kijken welke rol de acteur op zich kan nemen. Naast het autoprogramma werkt LeBlanc aan de nieuwe Amerikaanse sitcom Man With A Plan. En dan zijn er ook de kijkcijfers: die zijn namelijk dramatisch gedaald sinds Matt en medepresentator Chris Evans het stokje overnamen van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May.

Afgelopen week keken er nog maar 2,7 miljoen Britten naar Top Gear, ongeveer de helft van het gemiddeld aantal kijkers in het vorige seizoen.

Matt LeBlanc in een aflevering van Top Gear. Beeld photo_news
Matt LeBlanc in een aflevering van Top Gear.Beeld photo_news

Een haarlok van de zanger David Bowie is op een veiling in Beverly Hills verkocht voor ruim 18 duizend euro. Het plukje haar was in de jaren tachtig gebruikt bij het maken van een pruik voor zijn wassenbeeld in Madame Tussauds.

De lok werd te koop aangeboden door Wendy Farrier, een vrouw die destijds bij het wassenbeeldenmuseum in Londen werkte en die in 1983 de schaar zette in het kapsel van David Bowie. De nu 55-jarige Wendy vertelt dat ze meerdere plukjes uit zijn kapsel knipte, omdat de zanger het in verschillende kleurtinten had geblondeerd. Wendy bewaarde het haar van haar idool jarenlang aan de muur van haar slaapkamer.

Een elektrische gitaar van de artiest Prince levered op dezelfde veiling 136 duizend euro op. De Yellow Cloud Guitar, naar verluid één van de favorieten van Prince, is gekocht door de eigenaar van het American Football team Indianapolis Colts.

Een halfjaar geleden bracht een stukje haar van zanger John Lennon op een veiling in de Verenigde Staten 35 duizend dollar (ruim 31 duizend euro) op.

undefined

David Bowie is eerder dit jaar overleden aan gevolgen van kanker. Beeld anp
David Bowie is eerder dit jaar overleden aan gevolgen van kanker.Beeld anp
Prince met zijn Yellow Cloud Guitar. Beeld ap
Prince met zijn Yellow Cloud Guitar.Beeld ap

De zomer én de verkiezingscampagne voor maart 2017 zijn aangebroken met het nieuws dat Mark Rutte één van de zes Zomergasten is dit seizoen. De premier is op zondag 4 september te gast in het VPRO-programma. Dat is de laatste aflevering van komend seizoen dat op 31 juli begint op NPO 2, met journalist Thomas Erdbrink als nieuwe presentator.

Rutte laat weten een trouwe kijker van het programma te zijn. ‘De uitzendingen die mij het meest zijn bijgebleven, zijn die waarin achter een ogenschijnlijk simpel fragment een bijzonder verhaal schuilgaat. Ik hoop dat mijn avond bij Zomergasten voor de kijkers ook een paar van zulke momenten oplevert. Ongelooflijk spannend en ik kijk ernaar uit.’

In Zomergasten wordt één gast drie uur lang bevraagd over zijn favoriete televisie- en filmfragmenten. Dit jaar presenteert Thomas Erdbrink, onder meer bekend van de VPRO-serie Onze man in Teheran en zijn artikelen in de Volkskrant, voor het eerst het interviewprogramma.

Behalve Mark Rutte ontvangt Erdbrink nog twee mannen en drie vrouwen. Wie dat zijn wordt deze week bekendgemaakt via de Facebookpagina van het televisieprogramma. Erdbrink laat weten de premier en het Nederlandse nieuws op de voet te volgen vanuit Iran. Hij hoopt als ‘buitenstaander’ te ontdekken wat er schuilgaat achter het ‘guitige gelaat’ van de lachende premier.

Wat leren tien seizoenen Zomergasten ons?

Maurice de Hond deed gedegen onderzoek naar de laatste tien seizoenen Zomergasten. Wat leren zijn cijfers ons? (+)

Premier Mark Rutte op Veteranendag. Beeld anp
Premier Mark Rutte op Veteranendag.Beeld anp

Kanye West deelt het bed met Donald Trump. En met George W. Bush, Anna Wintour, Rihanna, Chris Brown, Taylor Swift, Ray J, Caitlyn Jenner, Bill Cosby, ex-liefje Amber Rose en de moeder van zijn twee kinderen Kim Kardashian. Allemaal tegelijk, ja, en we mogen meegenieten.

We hebben het over de nieuwe clip van de rapper, toebehorend aan het nummer Famous. In close-up zijn alle bedpartners van Kanye om beurt slapend te zien. Bij de lancering van de clip suggereerde West dat het echt de naakte lichamen van de sterren zijn, maar dat valt te betwijfelen. Tegen TMZ zei een woordvoerder van Trump al dat het de presidentskandidaat niet is.

null Beeld
Beeld

Het nieuwste album van zangeres Adele verschijnt om middernacht tóch in de muziekbibliotheken van alle grote streamingdiensten. Adele bracht haar derde album 25 in november uit. Ze besloot toen om haar album niet beschikbaar te stellen aan streamingdiensten.

De zangeres had twijfels over het streamen van muziek. Zelf doet ze dat nooit, blijkt uit een interview met Time. 'Ik download een kopie en ik koop een fysiek exemplaar als goedmakertje voor iemand die dat niet doet.' Liedjes streamen noemde ze 'een beetje als weggooien'.

25 verschijnt op onder andere Spotify, Apple Music en Tidal. Op het derde album van de 28-jarige Britse staan onder andere de hits Hello en When We Were Young.

Zangeres Adele in Nederland. Beeld getty
Zangeres Adele in Nederland.Beeld getty

Coldplay-fans die donderdagavond absoluut niet te laat wilden komen voor het concert van de Britse band besloten om een file wandelend te verlaten. Op de A2 werden meerdere mensen langs de snelweg gesignaleerd, op weg naar de Amsterdam ArenA.

Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) stond de A2 een uur voor aanvang van het concert muurvast. Niet alle concertgangers hadden het geduld om te wachten. Zij besloten om uit de auto te stappen. De ANWB, die ook spreekt van een Coldplay-file, meldde dat de file om half negen zo'n 7 kilometer lang was. Deze stond tussen Vinkeveen en Ouderkerk aan de Amstel.

Coldplay begon om 9 uur aan zijn optreden in een uitverkochte Amsterdam ArenA. Rond dat tijdstip waren nog niet alle bezoekers binnen. Als het iedereen lukt om er te komen, zal de band voor vijftigduizend mensen spelen.

Coldplay-zanger Chris Martin Beeld anp
Coldplay-zanger Chris MartinBeeld anp

Bij kaarslicht geschreven in 1970, in een afgelegen hutje in Bron-Yr-Aur, in de heuvels van Wales, zonder stromend water en electriciteit. Óf, in 1968 gehoord terwijl Led Zeppelin in het voorprogramma stond van de vergeten psychedelische rockband Spirit. Dat is nogal een verschil.

Was de introtokkel van Led Zeppelins Stairway to Heaven gejat? Nee, oordeelde de rechtbankjury in Los Angeles donderdag; Led Zeppelin heeft met de megahit Stairway to Heaven geen copywright geschonden.

Het aantal plagiaatzaken in Amerika is toegenomen sinds het proces rondom 'Blurred Lines' vorig jaar. Rapper Pharrell Williams en zanger Robin Thicke moesten de erven van Marvin Gaye 6,8 miljoen euro betalen vanwege de gelijkenis tussen 'Blurred Lines' en 'Got to give it up'. De winnende advocaat mikt nu op Photograph van Ed Sheeran.

Voor de erven van Randy California zijn zijn erkenning als schrijver, royalties en 35 miljoen dollar compensatie gered. Stairway to Heaven bracht volgens Bloomberg tot 2008 al meer dan 500 miljoen euro op.

null Beeld epa
Beeld epa

De schoenen die Erik van Muiswinkel droeg als 'hoofdpiet' blijken te zijn gekocht door het Afrika Museum in Berg en Dal. De schoenen werden onlangs voor 1700 euro geveild, omdat Van Muiswinkel niet langer wilde meewerken aan een Sinterklaasjournaal met zwarte pieten.

De schoenen, gemaakt van drie kleuren leer, komen te staan in een opstelling die aandacht besteedt aan beeldvorming over 'de Afrikaan' in de populaire cultuur van de twintigste eeuw. 'Ze komen naast historische sinterklaasboekjes en zwartepiet-spelletjes, maar ook andere objecten die laten zien dat opvattingen in de samenleving aan verandering onderhevig zijn', zegt museumdirecteur Stijn Schoonderwoerd.

De opbrengst van de veiling gaat naar de AVL Foundation, het actieplatform van de het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

De organisatie Glastonbury heeft mensen die van plan zijn het festival met eigen vervoer te bezoeken opgeroepen daar voorlopig van af te zien. Vanwege het slechte weer is er een verkeerschaos op de wegen naar het festivalterrein in Zuidwest-Engeland.

Op Twitter regent het berichten van festivalgangers die al uren vastzitten in het verkeer. Muziekliefhebbers tweeten dat ze er zes uur over doen om drie kilometer verder te komen. Een andere twitteraar zit al elf uur in de auto en een fan deed er zelfs korter over om van Las Vegas in Engeland te komen dan van Essex naar Glastonbury.

De gelukkigen die het grootste openluchtmuziekfestival ter wereld wel bereiken, kunnen dit jaar onder meer genieten van de hoofdacts Muse, Coldplay en Adele. ZZ Top, Earth Wind & Fire, Cyndi Lauper en Art Garfunkel staan ook in de line-up, evenals Foals, Beck, Disclosure, Jess Glynne en Ellie Goulding.

Het compilatie-album dat na het festival wordt uitgebracht, zal worden opgedragen aan de Britse parlementariër Jo Cox. Zij werd vorige week vermoord na een ontmoeting met kiezers in haar district.

Brandwonden

Maandag kwam een man door brandwonden om het leven op het terrein van Glastonbury. De hulpdiensten kregen maandagmiddag te horen dat er een man in brand stond op het festivalterrein. Hij werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij overleed.

Glastonbury begint woensdag, maar verschillende campings waren al eerder geopend en medewerkers van het festival zijn al dagen bezig met voorbereidingen.

Festivalgangers proberen het terrein van Glastonbury op te komen. Beeld AP
Festivalgangers proberen het terrein van Glastonbury op te komen.Beeld AP
Bezoekers komen aan op Glastonbury. Beeld AP
Bezoekers komen aan op Glastonbury.Beeld AP

De reeds eerder aangekondigde toneel-revival van Harry Potter verschijnt medio november ook in een Nederlandse versie. Dat heeft uitgeverij De Harmonie vandaag bekendgemaakt. Het gaat om de Nederlandse vertaling van Harry Potter and The Cursed Child Parts I & II, een origineel, nieuw verhaal geschreven door J.K. Rowling, John Tiffany en Jack Thorne, en een nieuw toneelstuk van Jack Thorne. De wereldpremière is gepland op 30 juli 2016 in Londen.

Vanaf november is er dan ook een Nederlandse versie verkrijgbaar, op papier weliswaar: Harry Potter en het Vervloekte Kind Deel Een en Twee. In dit 'achtste' verhaal is Harry Potter een overwerkte ambtenaar is op het ministerie van Toverkunst en vader van drie schoolgaande kinderen. Terwijl Harry wordt achtervolgd door zijn verleden dat weigert verleden tijd te blijven, worstelt zijn jongste zoon Albus met een familie-erfenis waar hij nooit om heeft gevraagd.

De vertaling betreft een vroege versie van de toneeltekst zoals die tijdens de repetities gebruikt is. Deze zal volgens de uitgever aangepast worden naar gelang de definitieve uitvoering van het toneelstuk. De definitieve editie van het toneelstuk verschijnt in de loop van 2017.

J.K. Rowling, de schrijver van de Harry Potter-serie, verkocht wereldwijd maar liefst 450 miljoen exemplaren van de in totaal zeven bestsellers die tussen 1997 en 2007 uitkwamen. De boeken verschenen in meer dan 200 landen en werden vertaald in 79 talen. Van de zeven delen zijn acht films gemaakt, die alle enorme bioscoopsuccessen werden.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap

Jules Deelder schrijft voor volgend jaar het Poëziegeschenk. Het werk van de Rotterdamse dichter verschijnt tijdens de Poëzieweek, die van 26 januari tot en met 1 februari duurt.

Het thema is dit jaar humor, liet de organiserende stichting CPNB dinsdag weten. Tijdens de week, waarin meer aandacht wordt gevraagd voor poëzie, staan gedichten centraal die op de lachspieren werken, uit hilariteit, herkenbaarheid of ironie. Dit is volgens de stichting aan Deelder wel besteed. ‘Humor is in Deelders poëzie in ieder geval geen curiosum.’

Tijdens de Poëzieweek doen de boekhandels het geschenk cadeau als mensen voor 12,50 euro of meer aan poëzie kopen.

Jules Deelder schrijft het Poëziegeschenk Beeld anp
Jules Deelder schrijft het PoëziegeschenkBeeld anp

Het is inmiddels vaste prik op de Britse nieuwssites maandagochtend: het nieuwe dieptepunt van de kijkcijfers van Top Gear. Met de week wordt steeds pijnlijker duidelijk dat de herstart van het BBC-autoprogramma met nieuwe presentator Chris Evans maar niet van de grond wil komen.

'Chris Evans' Top Gear loses a third of its audience', schreef The Guardian drie weken geleden na uitzending van de tweede aflevering. 'Top Gear: viewing figures fall to new low', was het vorige week. En ook deze maandag is het weer raak: 'Chris Evans’ Top Gear skids to record Sunday low'. Elke nieuwe aflevering heeft de twijfelachtige eer een 'historisch dieptepunt' te markeren van het vroegere kijkcijferkanon.

De vierde aflevering trok slechts 2.34 miljoen kijkers. Sinds de start van het nieuwe seizoen zonder het populaire presentatietrio Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May, is het programma de helft van zijn publiek verloren.

De BBC nam Top Gear op de schop nadat de Britse zender Clarkson ontsloeg vanwege het slaan van een producer. Daarop stapten ook Clarksons collega's Hammond en May op. De laatste aflevering met het trio trok nog 5,1 miljoen kijkers.

Het op sociale media verguisde nieuwe gezicht van het programma Chris Evans laat het er niet bij zitten. Volgens hem moeten ook de kijkers worden meegeteld die het programma na uitzending op een later tijdstip terugkijken. Dan zou het aantal veel hoger uitpakken.

Acteur Leonardo DiCaprio moet getuigen voor de rechtbank in de zaak van een ex-aandelenhandelaar die zichzelf herkent in de hitfilm The Wolf of Wall Street. DiCaprio vertolkte de hoofdrol in deze film. Ex-aandelenhouder Andrew Greene zegt dat de rol van Nicky ‘Rugrat’ Koskoff op hem is gebaseerd.

Greene zegt dat dit personage wordt afgeschilderd als een verdorven drugscrimineel. Greene werkte indertijd bij Stratton Oakmont, het aandelenhuis dat is opgericht door Jordan Belfort.

De rol van Belfort wordt in The Wolf of Wall Street vertolkt door DiCaprio. Volgens Greene is het personage Nicky Koskoff duidelijk gebaseerd op hem. Zijn reputatieschade loopt volgens hemzelf op tot vijftien miljoen dollar.

Waarom DiCaprio precies op het matje moet verschijnen, is niet duidelijk. Hij speelt immers niet de rol van Koskoff en heeft ook het scenario van de film niet geschreven. Martin Scorsese, de regisseur van de film, en scenarioschrijver Terence Winter, moesten al eerder getuigen.

Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street. Beeld AP
Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street.Beeld AP

De Nederlandse rapper Junte Uiterwijk, beter bekend als Sticks van Opgezwolle, heeft een rap opgenomen voor de verzekeraar a.s.r. Het spotje van twee minuten is sinds deze week te horen op de radio en te zien op tv. Op de achtergrond klinkt een zachte beat, terwijl Sticks onder meer vertelt dat hij ‘altijd integriteit van een verzekeringsmaatschappij verwacht’ en dat hij ‘nog genoeg woede voelt over de onnoemelijk hoge bonussen’. De reclame is daardoor een manifest hoe een verzekeraar zich moet gedragen.

Aan de telefoon zegt hij benaderd te zijn door een reclamebureau, met de vraag iets te schrijven voor een verzekeringsmaatschappij. Sticks: ‘Ik heb in het verleden veel van dit soort dingen afgeslagen, dus in het begin was ik sceptisch. Maar toen werd me verteld dat ik de vrije hand kreeg en dat ik mijn mening mocht geven. Dat triggerde mij wel.’

Hij vertelt dat het eerst de bedoeling was dat hij alleen de tekst zou schrijven, maar dat hij het beter vond om het ook zelf uit te voeren. ‘Daarom zie je nu in de video mijn gezicht naast allemaal Nederlanders. Ik ben als het ware de stem van het volk.’

Dat blijkt volgens Sticks uit de vele positieve reacties die de campagne al kreeg, onder meer van andere verzekeringsmaatschappijen. Maar hij is ook kritisch: ‘De tekst is voor iedereen: ook voor a.s.r. zelf. Het is nu aan hen om zich eraan te houden.’ a.s.r. zegt over het filmpje dat het veel van de beloften al vervult, zoals niet investeren in wapenhandel.

Uiteindelijk heeft Sticks in zijn verzekeringsrap het laatste woord: ‘Ik vind dat ze (de verzekeringsmaatschappijen) niet van gisteren moeten zijn, maar van vandaag, morgen en deel van mijn history moeten zijn. Dat vind ik.’

Junte Uiterwijk, beter bekend als Sticks. Beeld
Junte Uiterwijk, beter bekend als Sticks.Beeld
Rapper Sticks. Beeld anp
Rapper Sticks.Beeld anp

Het getouwtrek om de erfenis van Prince gaat door. Er zijn dertien mensen bijgekomen die beweren aanspraak te kunnen maken op de nalatenschap van de in april overleden popster. Eerder al beweerde een veroordeelde crimineel de biologische zoon te zijn van Prince.

Dertien nieuwe claims zijn er binnengekomen bij de rechtbank in Carver County, schrijft USA Today. Drie van hen claimen een halfbroer- of halfzus te zijn van de zanger. Een ander beweert dat hij is geadopteerd door Prince en recht heeft op zo’n 6 miljoen euro. Weer een ander persoon beweert dat de zanger haar biologische vader is. Deze vrouw is slechts veertien jaar jonger dan Prince.

Maar liefst zeven mensen claimen het recht op de nalatenschap omdat ze nakomelingen zijn van de zus van de betovergrootvader van Prince. Dan was er ook nog iemand die geen reden gaf bij de claim. De zanger liet omgerekend zo’n 267 miljoen euro na en dat bedrag stijgt snel sinds zijn dood.

Een kus tussen twee mannelijke acteurs in een uitvoering van Les Misérables in Singapore is uit het stuk geschrapt. De producenten van de musical waren door de Singaporese Media Developement Authority (MDA) gewaarschuwd dat het oordeel 'geschikt voor alle leeftijden' ingetrokken zou worden als het stuk niet werd gekuist.

Het oordeel was gebaseerd op het script en daar werd de homoseksuele kus niet expliciet in vermeld. De MDA kreeg lucht van de verboden liefkozing nadat er klachten uit het publiek waren binnengekomen. Om de show toch voor alle leeftijden toegankelijk te houden, besloot organisator Mediacorp VizPro International de scène aan te passen, meldt persbureau Reuters. Directeur Moses Lye van Mediacorp VizPro International zei tegen Channel News Asia dat de scène komisch was bedoeld.

Het is niet de eerste keer dat uitingen van homoseksualiteit voor wrijving zorgen in de conservatieve stadstaat, waar seks tussen mannen verboden is. Vorige week kondigde de minister van Binnenlandse Zaken aan stappen te ondernemen om te voorkomen dat buitenlandse bedrijven het jaarlijkse homo-evenement Pink Dot financieel steunen. Onder andere Facebook, Google en Goldman Sachs zijn dit jaar sponsor.

Ook werden in februari pro-LGBT opmerkingen van Amerikaanse president Barack Obama in een uitzending van The Ellen DeGeneres Show gecensureerd. Hoewel de talkshow van de openlijk lesbische DeGeneres wel in Singapore wordt uitgezonden, gingen Obama's lovende woorden over haar rol als boegbeeld van de homogemeenschap de MDA kennelijk te ver.

De strenge censuur zorgt ook voor klachten van Netflix-gebruikers in Singapore. Onder andere de series House of Cards en Arrested Development zijn daar niet via de streamingdienst te bekijken vanwege de 'volwassen' content.

Het jaarlijkse LGBT-evenement Pink Dot in Singapore Beeld epa
Het jaarlijkse LGBT-evenement Pink Dot in SingaporeBeeld epa

Rod Stewart mag voortaan 'Sir' voor zijn naam zetten. De Britse koningin Elizabeth heeft de Schotse rocker vrijdag de ridderorde verleend voor zijn bijdragen aan de muziek en inzet voor goede doelen.

Stewart, bekend van onder meer de hits Maggie May, Da Ya Think I'm Sexy en Sailing, was al Commandeur in de Orde van het Britse Rijk (CBE). Met zijn nieuwe titel schaart hij zich naast collega's als ex-Beatle Paul McCartney en Mick Jagger, zanger van de Rolling Stones.

De 71-jarige Stewart is een van de ruim duizend Britten die vrijdag werden onderscheiden vanwege hun verdiensten. De onderscheidingenlijst maakt deel uit van de officiële viering van de negentigste verjaardag van koningin Elizabeth.

Rod Stewart. Beeld anp
Rod Stewart.Beeld anp

Choreograaf Hans van Manen heeft een Turkse eretitel geweigerd. De Turkse Staatsopera en -Ballet wilde hem uitroepen tot 'Choreograaf van de Eeuw'. Maar Van Manen wil dat niet vanwege persvrijheid en mensenrechten. Hij zegt dat tegen NRC. 'Het ballet wordt gefinancierd door de Turkse staat. Ik kan die prijs daar niet los van zien.'

Van Manen: 'Ik heb ze het volgende gezegd: zolang in Turkije kranten monddood worden gemaakt en journalisten die hun beroep uitoefenen in de gevangenis terechtkomen, kan ik deze prijs niet accepteren', zegt Van Manen. Hij is onder meer boos over de arrestatie van columniste Ebru Umar.

Van Manen weigerde eerder prijzen uit Oostenrijk, Griekenland en Portugal, vanwege de politiek daar.

Hans van Manen (L) krijgt uit handen van Ted Brandsen de Gouden Eeuw Award Beeld anp
Hans van Manen (L) krijgt uit handen van Ted Brandsen de Gouden Eeuw AwardBeeld anp

Het wereldberoemde Playboy Mansion in Los Angeles is verkocht. Eigenaar en Playboy-oprichter Hugh Hefner heeft het landhuis waar hij al tientallen jaren met meerdere vrouwen woont - en ontelbare feestjes organiseerde - van de hand gedaan aan zijn buurman. Hij mag er wel blijven wonen.

Hoeveel zakenman Daren Metropoulos ervoor heeft betaald, is niet bekend. Het Playboy Mansion stond voor 200 miljoen dollar (176 miljoen euro) te koop.

De nieuwe eigenaar heeft laten weten vooral geïnteresseerd te zijn in de monumentale waarde van het pand uit 1927 en niet zozeer in de naamsbekendheid van het landhuis waar de 90-jarige Hefner voor menige sappige headlines in de roddelbladen zorgde. Metropoulos heeft wel beloofd dat de baas van het bekende mannenblad er de rest van zijn leven nog in mag blijven wonen.

Het Playboy Mansion heeft 29 kamers, een thuisbioscoop, een zwembad en apart gastenverblijf met vier slaapkamers. Er zijn verder nog drie gebouwen waar dieren verblijven, een kerkhof voor huisdieren, een tennisbaan, een waterval en een basketbalveld. Hefner kocht het landhuis, dat wel aan een opknapbeurt toe is, in 1971 voor 1,05 miljoen dollar (920.000 euro).

Metropoulos kocht in 2009 het huis ernaast ook al van Hefner, die er destijds zijn ex-vrouw Kimberley Conrad en hun twee kinderen had ondergebracht. De zakenman is van plan de grond rondom de twee huizen in de toekomst met elkaar te verbinden.

null Beeld getty
Beeld getty

Onflatteuze foto's – iedereen heeft er weleens last van. Maar Axl Rose, frontman van Guns N' Roses, laat het er niet bij zitten. Rose eist dat Google foto's van een concert uit 2010, waarop Rose wat dikker oogt dan gebruikelijk, verwijdert van het web.

Officieel luidt de klacht 'schending van auteursrecht'. Maar dat Rose juist deze foto's - met daarop de zanger met een bezweet en bol gezicht - wil laten verwijderen uit de zoekresultaten van Google, doet andere motieven vermoeden. Internetgebruikers zijn namelijk met de kiekjes aan de haal gegaan, resulterende in memes onder de noemer 'fat Axl Rose'. Het niveau: 'take me down to bakery city', of 'sweet pie o' mine'.

Rose kan er niet om lachen. Hij claimt dat de compromitterende foto's zijn bezit zijn en beroept zich daarbij op een verklaring die aanwezige fotografen zouden hebben ondertekend. De fotograaf in kwestie kan zich echter niet herinneren of hij een dergelijk formulier heeft getekend.

Axl Rose, inmiddels bij rockgroep AC/DC de tijdelijke vervanger van de bijna dove frontman Brian Johnson, is niet de enige popster die serieuze stappen neemt om ongewenste foto's te laten verdwijnen. Zo liet Kanye West foto's van hem in een rok verwijderen en kreeg Buzzfeed het dringende verzoek om 'onflatteuze' foto's van Beyoncé van de site te halen.

Axl Rose twee maanden geleden als zanger van AC/DC. Beeld epa
Axl Rose twee maanden geleden als zanger van AC/DC.Beeld epa

‘Met veel verdriet moet ik bekendmaken dat Jack Black op 46-jarige leeftijd is overleden. Rust in vrede, broeder.’ Afgelopen zondag werd met het voorgaande Twitter-bericht de dood van de Amerikaanse zanger en acteur Jack Black aangekondigd via de officiële Twitterpagina van zijn band, Tenacious D. Na het eerste bericht volgde al snel een tweet met de hashtag #RipJackBlack en de mededeling dat de doodsoorzaak onbekend was.

De condoleanceberichten van veel ontdane fans stroomden binnen voor Black, als acteur onder andere bekend van de films Kung Fu Panda en School of Rock. Een paar uur later meldde het rockduo – medebandlid is gitarist en acteur Kyle Gass – dat het om een hoax ging. De berichten op hun twitteraccount waren gestuurd door een hacker, en de band noemde de actie een ‘zieke grap’. Eerder bestond al twijfel over de echtheid van het bericht, toen fans een foto deelden van Black op het Duitse muziekfestival Rock am Ring, en bevestigden dat hij vanaf daar op het vliegtuig naar Los Angels was gestapt.

Voor Black is het al de derde keer dat hij ten onrechte dood werd verklaard. In 2012 zou hij in Nieuw Zeeland van een klif zijn gevallen, in 2014 werd beweerd dat hij was overleden na een beroerte.

Naast Black waren andere muzikanten afgelopen weekend het slachtoffer van een hacker. De Twitteraccount van de Australische rockband Tame Impala meldde zondag dat ze een bomaanslag in een vliegtuig van de maatschappij JetBlue Airways beraamden. De Amerikaanse indie-folkband Bon Iver zag hun Twitternaam veranderen in @ihavelegcancer (@ikhebbeenkanker), waarna racistische opmerkingen werden gemaakt in de richting van de Britse rapper Stormzy, en ongepaste berichten over de onlangs overleden bokser Muhammad Ali werden geplaatst.

Ook Rolling Stones gitarist Keith Richards moest het ontgelden. Alle tweets zijn sindsdien verwijderd en de bands hebben hun excuses gemaakt. Het is nog onbekend wie er achter de hacks zit. (Xanne Visser)

null Beeld epa
Beeld epa

Dit jaar staat er op het Britse festival Glastonbury (22 tot en met 26 juni) voor het eerst een tent die alleen voor vrouwen is bedoeld. Het project heet The Sisterhood en wordt omschreven als ‘een revolutionair clubhuis’, dat toegang verleent aan ‘iedereen die zich als vrouw identificeert’.

The Sisterhood zal verder ruimte geven aan mensen uit de LGBT-gemeenschap en mensen met een handicap. Ook het personeel en de artiesten zullen vrouw zijn of zich als vrouw identificeren, meldt de organisatie.

De organisatoren van het grootste Britse popfestival verklaren dat ‘de producers van The Sisterhood geloven dat er exclusieve vrouwenruimtes nodig zijn in een wereld die geregeerd wordt door mannen. Vrouwen worden nog steeds over de hele wereld op diverse manieren onderdrukt, in verschillende culturele contexten.’ The Sisterhood programmeert dj’s, live muziek, maar ook een doe-het-zelf-cursus met power tools.

Pinkpop, dat vrijdag 10 juni in Landgraaf begint, heeft vooralsnog geen plannen voor een aparte vrouwentent, al was het maar omdat er volgens directeur Jan Smeets ‘geen plaats is voor een extra tent’. Wel is het Limburgse festival goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Smeets: ‘We doen er heel veel aan. Zo hebben we rolstoelpodia en worden we al járen bezocht door Stichting Wielewaal (organisatie die o.a. vakanties organiseert voor mensen met een beperking, red.). Ook moet je je realiseren dat Glastonbury meer mogelijkheden heeft, omdat ze elk jaar lang van tevoren uitverkocht zijn.’ (Abel Vlaanderen)

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp

Een jongetje van pakweg vier of vijf jaar oud heeft tijdens een Lego-tentoonstelling in Ningbo, in het zuiden van China, een sculptuur in de vorm van een vos omgegooid. De stukjes vlogen in het rond, meldt de staatszender CCTV.

Het bouwwerk, dat een weergave is van de vos Nick uit de Disney-film Zootopia, kostte 15.000 dollar (13.402 euro). De maker was drie dagen en nachten in de weer om de vos in elkaar te knutselen. Op Weibo, de Chinese variant van Twitter, plaatste hij foto's waarop te zien is hoe hij de vos nauwgezet blokje voor blokje opbouwt. De laatste foto bestaat uit talloze Lego-stukjes, verspreid over de grond.

De maker, die zich op Weibo presenteert als Mr. Zhao, heeft de excuses van de ouders geaccepteerd en is niet van plan een schadeclaim in te dienen. 'Het kind had niet de intentie om het kapot te maken', aldus Zhao.

Een vergelijkbaar incident gebeurde vorige maand in het Shanghai Museum van Glas. Twee kinderen braken de glazen vleugels van een tentoongestelde engel. In plaats van dat de ouders ingrepen, pakten ze hun mobiele telefoons om de daad de filmen. Nadat de beelden op internet waren beland, barstte er een storm aan kritiek los. Chinezen riepen ouders op hun kinderen tijdens een museumbezoek goed in de gaten te houden of desnoods thuis te laten.

De kunstenaar besloot de engel niet te repareren en veranderde de naam van 'Wachtende Engel' in 'Gebroken Engel'.

Zhao met zijn kunstwerk Nick. Beeld Weibo
Zhao met zijn kunstwerk Nick.Beeld Weibo
Het ingestorte legokunstwerk. Beeld Weibo
Het ingestorte legokunstwerk.Beeld Weibo

Opnieuw verliest RTL Nieuws een bekend gezicht. Na het afscheid van Roelof Hemmen afgelopen vrijdag, is het een week later - komende vrijdag dus - de beurt aan Diana Matroos. De presentatrice van de RTL Nieuws-bulletins op zakenzender RTL Z gaat 'verder als zzp'er', meldt RTL dinsdag in een persbericht. Matroos geeft in een column op de RTL Nieuws-site aan haar baan op te zeggen om een nieuwe wereld te ontdekken en zich meer toe te leggen op langere interviews en congressen. Ook blijft ze presenteren voor BNR Nieuwsradio. 'Ik vind het ongelofelijk spannend om iets anders te gaan doen. Ik kijk met veel genoegen terug op de bijna twintig jaar bij de RTL nieuwsorganisatie.'

Matroos zal zich ook blijven inzetten voor meer culturele diversiteit. 'Ik ben ervan overtuigd dat culturele diversiteit in een snel veranderende samenleving en dus veranderende doelgroep een (economische) win is voor alle Nederlanders.'

De presentatrice kwam vorig jaar in het nieuws naar aanleiding van haar uitverkiezing tot meest kleurrijke Nederlander. In een interview met de Volkskrant onthulde ze vaak te zijn gediscimineerd, ook op de redactie. Ik heb jarenlang m'n mond gehouden, maar ik ben wel degelijk gediscrimineerd', zei ze in de Nieuwsbreak. 'Onder het mom van een grapje worden de vreselijkste dingen gezegd of gedaan.'

Lees het artikel hier terug.

Diana Matroos Beeld Dianamatroos.com
Diana MatroosBeeld Dianamatroos.com

Nederlandse artiesten als Martin Garrix, Hardwell, Golden Earring en Nicky Romero willen een financiële vergoeding van onlineplatforms als Facebook voor het gebruik van hun muziek en filmpjes. Ruim tweeduizend kunstenaars, artiesten, auteurs en fotografen hebben een brief aan Nederlandse Europarlementariërs ondertekend waarin ze vragen om betere regelgeving.

Volgens initiatiefnemers Buma/Stemra, NVPI, branchevereniging van de entertainmentindustrie, en auteursrechtorganisatie Pictoright verdienen internetplatforms grote bedragen aan onder meer foto's en muziek en wordt daar niets voor afgedragen aan de makers. Volgens de huidige Europese regelgeving hoeven ze hiervoor niet te betalen.

De ondertekenaars roepen de Europese Commissie op de regels aan te passen zodat makers een eerlijke vergoeding krijgen voor het werk dat ze maken. Volgens de schrijvers is de brief geen aanval maar een eerste stap om bij voorkeur in overleg tot goede richtlijnen te komen.

Martin Garrix. Beeld anp
Martin Garrix.Beeld anp

'Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de Nederlandse samenleving', zo noemde zanger Typhoon zijn aanhouding op Instagram. Hij reed met zijn witte SUV en werd uit het niets staande gehouden. 'De dienstdoende agent (vriendelijke vent daar niet van) gaf toe dat hij bevoordeeld was, en er rekening mee hield dat het drugmoney kon zijn.'

Typhoon, echte naam Glenn de Randamie, behoort samen met onder anderen rappers Fresku en Ali B. bij de artiesten die zich vaker uitspreken in het racismedebat. 'Eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme/discriminatie/onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is. We zijn er nog lang niet!'

Zijn grote doorbraak beleefde Zwollenaar De Randamie met zijn album Lobi da Basi uit 2014, dat in deze krant tot beste album van het jaar werd verkozen. 'Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is. Het is triest.
Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is', aldus Typhoon.

In het AD reageert een woordvoerder van de politie Zwolle op het incident. Hij geeft toe dat het inderdaad de huidskleur was voor de korte aanhouding. Aan het eind van hun dienst hebben de betrokken agenten een briefing gehad met hun leidinggevende. 'Huidskleur is daarbij als één van de redenen genoemd voor de staandehouding van Typhoon, terwijl dat juist absoluut niet is wat de politie wil', vertelt Visser. 'Wij gaan hier niet over liegen: dit had niet mogen gebeuren.'

Update: dinsdagochtend verklaarde de politie dat Typhoon 'kan rekenen op onze excuses'.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima ontmoeten rapper Typhoon tijdens Koningsdag in Zwolle Beeld anp
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima ontmoeten rapper Typhoon tijdens Koningsdag in ZwolleBeeld anp

Anouk stopt tijdelijk als coach van The Voice of Holland. Zanger Waylon neemt plaats op haar rode draaiende stoel. Anouk is zwanger van haar zesde kindje en bereidt zich voor op de bevalling.

RTL, Talpa en Anouk hebben geprobeerd om de opnameschema's op elkaar af te stemmen. Uiteindelijk is gezamenlijk besloten op zoek te gaan naar een vervanger. In het achtste seizoen neemt de Nederlandse zangeres gewoon weer plaats in haar 'eigen' coach-stoel.

Waylon vormt de jury samen met Ali B, Sanne Hans (Miss Montreal) en nieuwkomer Guus Meeuwis.

Jury van The Voice Beeld anp
Jury van The VoiceBeeld anp

Zou het dan toch? Wordt de volgende James Bond de allereerste 'Jane Bond'? De Britse regisseur Sam Mendes heeft op het Britse kunst- en literatuurfestival Hay de geruchtenstroom over de opvolger van Daniel Craig een nieuw zetje gegeven. 'De nieuwe James Bond wordt niet wie je denkt', zei hij volgens The Guardian, zonder daarbij meer concrete informatie te geven. Dat lijkt erop te wijzen dat het niet Tom Hiddleston wordt. De naam van deze Britse film- televisie- en theateracteur werd de afgelopen dagen namelijk het meeste genoemd. Volgens de geruchten zou hij met de filmmakers in gesprek zijn.

De opmerkingen van Mendes maken andere opties weer wat plausibeler. Zoals een vrouwelijke James ('Jane') bond. Vooral met dank aan Gillian Anderson ('Scully' uit X-Files) die een nep-poster van zichzelf als James Bond tweette. Ook Kate Winslet, Emily Blunt en de Indiase actrice Priyanka Chopra worden genoemd. Ook fantaseren veel mensen over een zwarte versie van de Britse superspion. De naam Idris Elba (van de tv-serie Luther) wordt daarbij het vaakst genoemd.

Zij worden het vermoedelijk allemaal niet, als we afgaan op de woorden van Mendes - die overigens zelf liet weten dat hij de volgende Bond-film niet zal regisseren: 'Het is tijd voor iemand anders om iets moois neer te gaan zetten.'

Maar toch. Misschien hebben we straks wel een zwarte en/of vrouwelijke James Bond, een lesbische Elsa in 'Frozen II' en een witte 'Zwarte Piet'. Waarom niet? (TK)

Tom Hiddleston Beeld afp
Tom HiddlestonBeeld afp
Sam Mendes Beeld ap
Sam MendesBeeld ap
Idris Elba Beeld anp
Idris ElbaBeeld anp

De Duitse publieke zender ZDF heeft zondagmorgen een horrorfilm uitgezonden in plaats van de geplande aflevering van de serie 'Coco - Het nieuwsgierige aapje'.

Om zes uur 's morgens was de film Die Nacht des Grauens, de Duitse versie van Halloween, te zien. Het duurde een half uur voordat de vergissing werd opgemerkt. Kijkers belden boos op en de zenderleiding heeft de horrorfilm toen zo snel mogelijk van het scherm gehaald.

Volgens ZDF werd de fout werd door een technisch mankement.

Screenshot uit de film Halloween, Die Nacht des Grauens. Beeld
Screenshot uit de film Halloween, Die Nacht des Grauens.Beeld

Het notieboekje dat regisseur Francis Ford Coppola bijhield tijdens het maken van de filmklassieker The Godfather verschijnt als een 720 pagina’s dik boek. Uitgeverij Regan publiceert in november het boekwerk waarin Coppola filmliefhebbers en nieuwsgierigen een blik gunt op zijn creatieve proces en persoonlijke gedachten tijdens het filmen van het beroemde epos over de maffiafamilie Corleone.

In het lijvige boek, dat 50 dollar gaat kosten, staan naast aantekeningen en aanwijzingen, soms ook geschreven op de originele pagina's van het maffiaboek van Mario Puzo, waarop de film The Godfather werd gebaseerd, ook nooit eerder gepubliceerde foto’s van de opnames van de legendarische speelfilm.

Volgens Coppola is het te verschijnen boek ‘de sleutel tot het begrijpen wat er allemaal nodig was voor het verfilmen van de roman van Mario Puzo'. The Godfather verscheen in 1971 en was direct een hit. De film waarin de toeschouwers de wereld van de maffiafamilie onder leiding van Vito Corleone (Marlon Brando) worden binnengezogen, kreeg nog twee vervolgdelen in 1974 en 1990. In die sequels volgden fans het wel en wee van de Corleone’s en de opbouw en neergang van hun misdaadimperium.

The Godfather vestigde Coppola als een van de beste regisseurs in Hollywood en leverde hem de Oscar voor best bewerkte script, die hij deelde met Puzo. Dat spullen van The Godfather populair zijn onder filmliefhebbers bleek eerder dit jaar tijdens een veiling van Puzo’s archief over de filmklassieker. Onder meer negen kopieën van het eerste Godfather-script, Puzo's exemplaar van Coppola’s notieboekje en een brief van de auteur aan Coppola waarin hij enkele belangrijke wijzigingen aan het karakter van hoofdpersoon Michael Corleone (gespeeld door Al Pacino) leverden een slordige 625.000 dollar op.

Pagina's uit het notitieboekje van Francis Ford Coppola voor The Godfather. Beeld Regan
Pagina's uit het notitieboekje van Francis Ford Coppola voor The Godfather.Beeld Regan
Regisseur Francis Ford Coppola geeft Marlon Brando, die de rol van The Godfather Vito Corleone speelde, aanwijzingen tijdens de opnames van de filmklassieker. Beeld Regan/Paramount Pictures
Regisseur Francis Ford Coppola geeft Marlon Brando, die de rol van The Godfather Vito Corleone speelde, aanwijzingen tijdens de opnames van de filmklassieker.Beeld Regan/Paramount Pictures

Films die gebaseerd zijn op games gooien dikwijls geen hoge ogen. Of dat ook geldt voor tv-series die uit een computerspel voortkomen, zal binnenkort blijken. De Amerikaanse tak van tv-producent Endemol Shine heeft namelijk de rechten verkregen om de gamereeks Mirror's Edge te bewerken tot een televisieserie. Dat schrijft Deadline.

Mirror's Edge speelt in de toekomst en draait om Faith, een zogenoemde 'runner' - ofwel een koerier die boodschappen aan het verzet doorgeeft. De zus van Faith wordt valselijk beschuldigd van moord en al snel raakt Faith persoonlijk betrokken bij de strijd tegen het heersende Conglomeraat. De eerste Mirror's Edge verscheen in 2008 en dit jaar komt het tweede deel uit.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre de serie de verhaallijn van de games gaat volgen. Wanneer en waar de serie te zien zal zijn is ook nog niet bekend. (TK)

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Het Utrechtse Le Guess Who?-festival weet ieder jaar weer te verrassen met hun line-up. ‘Een popfestival waar niet zomaar wat toevallig beschikbare bandjes staan geprogrammeerd, maar waar iets bijzonders valt te beleven en waar de spanning in de popmuziek voelbaar is. Le Guess Who? programmeert vanuit een visie: zoekt de thema's en de actualiteit in de avontuurlijke popmuziek, construeert daar nauwgezet een blokkenschema omheen, waarbij onvermoede verbanden worden blootgelegd’, schreef muziekrecensent Robert van Gijssel vorig jaar.

Dit jaar vroeg de organisatie vier bands om programma’s te cureren tijdens het festival: Wilco, Savages, Julia Holter en Suuns zullen acts uitnodigen in Utrecht. Op eerdere edities werden Swans en Jacco Gardner al gevraagd als curatoren.

Ook werden de eerste namen bekendgemaakt: daarbij onder andere Swans, Digable Planets, Wooden Shjips, Raime, Cate Le Bon, The Comet is Coming en Ryley Walker.

Savages cureert een programma tijdens Le Guess Who? Beeld Ivo van der Bent
Savages cureert een programma tijdens Le Guess Who?Beeld Ivo van der Bent

De keus voor de 31-jarige ontwerper is een veilige. Van Herpen, die in 2007 tijdens Amsterdam Fashion Week debuteerde, is tegenwoordig een van de grote publiekstrekkers van de Modeweek in Parijs. Ze heeft bovendien al meer prijzen op zak: in 2013 won ze de Dutch Design Award. In 2014 ontving ze de Andam Award, een belangrijke modeprijs ter waarde van 250 duizend euro én een jaar coaching door François-Henri Pinault, de grote baas van modeconglomeraat Kering.

Kortom: het Cultuurfonds is eigenlijk rijkelijk laat met de nominatie. Van Herpen is allang omarmd door het grote geld en de invloedrijkste personen in de internationale modewereld. Haar succes is hét bewijs dat een eigenzinnige aanpak loont. Zo was ze een van de eerste ontwerpers die gebruikmaakten van de 3D-printer.

Vorig jaar ging de prijs naar Measyou Youasme, dat was een onverwachte winnaar. Mark van Vorstenbos en Twan Janssen, de ontwerpers achter dat label, hebben het prijzengeld gebruikt om uit het dwingende keurslijf van de mode te stappen. Ze realiseren nu andere projecten in plaats van elk half jaar een collectie te presenteren. (Bregje Lampe)

null Beeld getty
Beeld getty

Tijdens de twee uitverkochte concerten van Radiohead in Amsterdam afgelopen weekend kwam het weer veelvuldig voor. Bezoekers die tot grote ergernis van de fanatieke fans herhaaldelijk om het nummer 'Creep' schreeuwden. Het gebeurt echter zelden dat de Britse band gehoor geeft aan die oproep. Zanger Thom Yorke droeg in de Heineken Music Hall wel een nummer op aan 'the funny guy shouting in the back', maar het was niet de grote hit uit 1992. In Parijs was het maandagavond wel raak. Tijdens de tweede toegift speelde Radiohead Creep voor het eerst sinds 2009 tijdens een live-concert.

Het is geen geheim dat de eigenzinnige band een hekel heeft aan het lied. Gitarist Jonny Greenwood probeerde al tijdens de opnames het nummer te verpesten met stevige gitaarslagen op zijn gedempte snaren. Ironisch genoeg is dit uitgegroeid tot het herkenbaarste stuk van het nummer. Yorke hernoemde het nummer in het verleden tot 'crap' en schoffeerde ooit een fan in Montreal die luid om het nummer 'vroeg'. De band speelde het nummer sinds de eeuwwisseling sporadisch.

Dinsdagavond reageerde Yorke nogmaals op een schreeuwer. 'Only to shock you', waarna de bekende gitaartokkel voor het eerst sinds het Reading Festival in 2009 werd ingezet.

De voorlaatste keer dat Radiohead Creep speelde:

Recensies Radiohead

Op het nieuwe album van Radiohead overheerst vooral een pastoraal geluid. En iedere keer is er weer verbazing, schrijft recensent Gijsbert Kamer.

Intiem optreden Radiohead: Wie verwacht dat de meest vernieuwende band in popmuziek na vier jaar afwezigheid het Nederlandse publiek trakteert op een compilatie crowdpleasers komt bedrogen uit.

Thom Yorke van Radiohead in de Heineken Music Hall. Beeld anp
Thom Yorke van Radiohead in de Heineken Music Hall.Beeld anp
Radiohead in de Heineken Music Hall. Beeld anp
Radiohead in de Heineken Music Hall.Beeld anp

Paul McCartney ging door een zware depressie nadat The Beatles uit elkaar gingen. Hij overwoog zelfs helemaal te stoppen met muziek maken nadat de legendarische band in 1970 uit elkaar ging. Dat vertelt hij in een interview met de BBC.

'Ik brak met mijn beste vrienden, dus ik greep naar de fles', onthult de 73-jarige muzikant. Het laatste jaar van The Beatles verliep chaotisch. De bandleden ruzieden onderling over geld en het management. Volgens McCartney heeft de muziekindustrie The Beatles uit elkaar gedreven.

De bassist was 'helemaal klaar' met de zakelijke kant van de muziek en zocht zijn toevlucht in Schotland, waar hij zich beraadde over zijn toekomst. Zijn toenmalige vrouw Linda bracht hem daar op het idee om een nieuwe band te vormen. Dat leidde tot de oprichting van Wings.

'We waren in het begin een verschrikkelijke groep', blikt hij terug. Uiteindelijk boekte Paul McCartney and Wings grote successen in de jaren zeventig met hits als Band on the run en Live and let die.

Paul en Linda McCartney in 1976. Beeld anp
Paul en Linda McCartney in 1976.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden