Live

Cultuurblog - Gelauwerde Deense dichter veroordeeld voor betrokkenheid bij schietpartij

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant (lees hier alle berichten van het vorige cultuurblog terug).

Yahya Hassan Beeld Robin de Puy

De Deens-Palestijnse dichter Yahya Hassan (21) is veroordeeld tot 1 jaar en 9 maanden gevangenisstraf voor verboden wapenbezit en zijn betrokkenheid bij een schietpartij. Het vonnis van de rechter viel vanmiddag in de rechtbank van Kopenhagen. Hassan moet daarnaast een schadevergoeding betalen aan het 17-jarige slachtoffer dat hij op de avond van 21 maart op straat neerschoot.

Volgens de rechter was er geen sprake van zelfverdediging toen de omstreden dichter op de bewuste avond drie tot vijf schoten loste op de minderjarige jongen. Het vonnis valt lager uit dan de strafeis van de openbare aanklager (3 jaar celstraf).

De ontsporing van Yahya Hassan

Yahya Hassan werd na zijn debuut in 2013 beschouwd als hét Europese poëzietalent. Onlangs werd hij gearresteerd op verdenking van mishandeling en verboden wapenbezit. Wat is er in hem gevaren? (+)

Ai Weiwei is in town. Donderdagochtend vijf over één loopt hij met zijn Chinese delegatie (inclusief bodyguard) de persconferentie in Foam in Amsterdam binnen.

Dit keer wel. Aanleiding is de expositie in het fotografiemuseum. Een bescheiden presentatie qua oppervlakte, maar niet wat betreft aantal werken. Meer dan 16 duizend, meestens snapshots en selfies, tijdens zijn reizen naar Turkije, Libanon, Duitsland en nog een handvol landen, om er gestrande vluchtelingen in beeld te brengen.

Waarom hij zich al die moeite getroost en wat het nut er van moet zijn, wilde Foam-adjunct-directeur Marcel Feil wel eens van hem weten. China’s bekendste dissident antwoordde dat mensenrechtenschendingen ‘niet alleen een Chinees probleem’ zijn. ‘Ik fotografeer ze om hun aanwezigheid met iedereen te delen. En als ik ze daarna op instagram zet is dat een teken van leven. Toegegeven, mijn betrokkenheid en het feit dat ik er zelf ook vaak op sta, is natuurlijk egoïstisch. Ik kan ze nu eenmaal niet echt helpen, maar lijd wel met ze mee.’

Vrijdag gaat in Foam Ai Weiwei’s tentoonstelling #SafePassage open. Tot en met 7 december.

De Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei tijdens een persconferentie in Foam, naar aanleiding van de tentoonstelling #SafePassage. Beeld anp

Nederland krijgt een eigen 'Bridget Jones'. Tenminste, als het aan scenarist Tijs van Marle ligt. De onzekere dertiger in de Nederlandse variant van deze filmhit wordt momenteel opgetrokken uit de verzameling columns die samen Paulien Cornelisses bestseller ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ vormen. Dat meldt het AD.

Van Marle is bezig uit de columns over taal de hoofdpersoon voor een nieuwe romantische komedie te scheppen. ‘Een vrouw van begin dertig, bij wie niet alles in het leven is gelukt. Zij heeft niet de goede baan, niet de juiste vrienden en ook in de liefde vlot het niet.’

Hoofdonderwerp in de film – die dezelfde naam zal dragen als het boek - wordt de verhouding tussen ‘Bridget’ en haar vader met wie ze allerlei taalzaken aankaart. ‘Het wordt zeker geen doorsnee romantische komedie zoals die nu aan de lopende band in Nederland worden gemaakt.'

Cornelisse zelf bemoeit zich in principe niet met de film die eind volgend jaar in première moet gaan, maar heeft wel een veto indien ze het ergens helemaal mee oneens is. Hoe dan ook zal het hoofdpersonage volgens Van Marle geen kopie worden van de auteur zelf.

'Taal is zeg maar echt mijn ding' wordt niet de eerste film die gebaseerd is op een verzameling columns. De film Soof uit 2013 is gebaseerd op columns van Sylvia Witteman. Die beschreven echter wel een leven en niet, zoals Cornellises bestseller, een reeks taalobservaties.

Paulien Cornelisse's 'Taal is zeg maar echt mijn ding' wordt verfilmd à la Bridget Jones Beeld anp

De biografie van P.C. Hooftprijswinnaar en tomeloos romanschrijver Willem Brakman (1922-2008) zal worden geschreven door neerlandicus Nico Keuning (1952), op verzoek van uitgeverij Querido. Brakman was jaren bedrijfsarts in Enschede, en zette een kolossaal oeuvre op van meer dan vijftig romans, plus verhalen- en essaybundels.

Eerder werkte neerlandicus Gerrit Jan Kleinrensink (1943-2014) twintig jaar aan zijn Brakmanbiografie, die hij wegens ziekte niet kon voltooien. Nico Keuning heeft reeds de biografieën van Jan Arends, Max de Jong en Bob den Uyl op zijn naam staan. (Arjan Peters)

Archiefbeeld uit 1981 van Willem Brakman. Beeld anp

De shortlist van de Anton Wachterprijs 2016 is bekendgemaakt. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan het schrijver van het beste prozadebuut.

De prijs werd vernoemd naar een personage van Simon Vestdijk, en bracht winnaars voort zoals Peter Buwalda, Arnon Grunberg en Niña Weijers.

Dit zijn de genomineerden van dit jaar: Michael Bijnens met Cinderella; Bregje Hosftede met De hemel boven Parijs; Rutger Pontzen met Nu ik; Roos van Rijswijk met Onheilig; Inge Schilperoord met Muidhond; Lize Spit met Het smelt.

Begin oktober zal de winnaar worden bekendgemaakt en de uitreiking van de Anton Wachterprijs vindt plaats op 12 november.

De onthulling van het standbeeld van Anton Wachter in Harlingen, de geboorteplaats van Simon Vestdijk. Bij de onthulling in 1973 was de weduwe van Vestdijk aanwezig. Beeld anp

21 jaar oud was ze in 1945, toen ze op Times Square in New York stevig werd vastgegrepen door een matroos die haar gepassioneerd zoende om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. Het vastgelegde moment is in de loop der jaren uitgegroeid tot een iconisch beeld.

De vrouw op de foto, Greta Zimmer Friedman, is op 92-jarige leeftijd overleden, maakte haar zoon zondag bekend. Ze is in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Virginia bezweken aan een longontsteking.

De foto, genomen door fotograaf Alfred Eisenstaedt, werd voor het eerst gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Life. Zelf was Friedman zich lange tijd niet bewust van haar iconische status. Pas in de jaren zestig kreeg ze voor het eerst de foto onder ogen, waarop ze zichzelf herkende.

In de loop der jaren zijn er een hoop mensen geweest die claimden het stel op de foto te zijn. Pas in de jaren tachtig kon worden bevestigd dat het ging om de toenmalig tandartsassistente Friedman en de matroos George Mendosa, meldt de BBC.

Hun verhaal blijkt minder romantisch dan de foto doet vermoeden. Mendosa was op dat moment op een afspraakje met zijn toekomstige vrouw, die op sommige foto's lachend op de achtergrond te zien is. 'Het was niet echt een kus', zei Friedman in 2005. 'Het was gewoon iemand die het einde van de oorlog vierde. Het was geen romantisch moment.'

Stellen doen de beroemde kusfoto na op Times Square in 2015 Beeld epa

Grote verwarring rond Die Antwoord. Werd eerder gemeld dat de Zuid-Afrikaanse rave-rappers het volgend jaar voor gezien houden, op Instagram wordt dit tegengesproken. Yolandi Visser, een van de rappers van de groep, zette een verklaring op social media.

Journalist Daryl Keating, die het nieuws van de split bracht, krijgt er flink van langs. 'Hij verdraaide hetgeen we vertelden en haalde al onze uitspraken uit hun context', moppert Visser. 'Het is een grote leugen.'

'We zeiden alleen maar dat we volgend jaar gaan werken aan ons laatste album en daarna een film gaan maken', zegt Visser verder. Ze besluit haar verklaring met 'DIE ANTWOORD FOR EVA'.

Het Zuid-Afrikaanse rave-rapduo van Die Antwoord stopt in 2017 Beeld anp

De Zuid-Afrikaanse rave-rapgroep Die Antwoord gaat over precies een jaar uit elkaar. Over een week verschijnt het vierde album van Die Antwoord, dat tien jaar geleden zei vijf albums te maken en dan weer te verdwijnen. En daar houden rappers Ninja and Yolandi Visser en DJ Hi-Tek zich aan. Volgend jaar september zal de laatste plaat verschijnen en dan is het einde verhaal.

'Die Antwoord sterft op die dag. Dan is het allemaal voorbij. Ik vind het prachtig. Ik ben niet bang voor het einde. Ik ben een Ninja. Ik ben niet bang voor de dood', zegt rapper Ninja tegen het muziekmagazine Exclaim!.

Die Antwoord neemt niet alleen met een vijfde album afscheid van haar fans. De groep presenteert volgend jaar ook een film waar ze al tien jaar aan werken. 'We zijn een film aan het maken die Zuid-Afrikaanse Ninja heet', vertelt de rapper. 'We zijn eraan begonnen voordat Die Antwoord bestond. Het is een Zuid-Afrikaanse gangsterfilm waarin Afrikaanse ninja's spelen. Alles aan de film is fictief, net als een gewone film. Maar het is hard en rauw en alles loopt parallel met onze levens.'

Beeld photo_news

Haar huid is gedeeltelijk weggevreten door zoutzuur en haar oog heeft ze helemaal verloren. Toch liep een stralende Reshma Quereshi donderdag over de catwalk tijdens de New York Fashion Week in een jurk van de Indiase ontwerper Archana Kochar.

Het 19-jarige model zei tegen journalisten dat ze nooit had durven dromen ooit een modeshow te lopen. ‘Ik kon even niet geloven dat ik op zo’n grote plek zou komen en op zo’n groot podium zou staan.’

Het leven van de Indiase Reshma verandert op 19 mei 2014 voorgoed. Haar zus Gulshan had haar gewelddadige echtgenoot verlaten, maar werd op een dag door hem opgewacht. Reshma loopt op dat moment samen met haar zus over straat en beide vrouwen zetten het op een rennen. Op dat moment komen er nog twee andere familieleden van de echtgenoot op een motor aangereden. Reshma wordt aan haar haren getrokken en ze struikelt. De mannen stappen van de motor af, drukken haar tegen de grond en laten zoutzuur over haar gezicht lopen. Haar zus weet met een paar lichte brandwonden te ontsnappen, maar het gezicht van Reshma is bijna helemaal weggebrand.

Een jaar later zoekt Reshma de publiciteit met een filmpje op YouTube: ze maakt haar verminkte gezicht op en vertelt dat in haar land lipstick net zo gemakkelijk te verkrijgen is als zoutzuur. De boodschap: #endacidsale.

Nog een jaar later loopt ze deze modeshow in New York. Ontwerpster Kochhar werkt vaker met modellen die een zuuraanval hebben overleefd, meldt The Wall Street Journal. ‘Ik geloof dat schoonheid niet van buiten komt, maar van binnen.’

Reshma Qureishi op de catwalk in New York. Beeld reuters

Lees ook:

'Toen ik voor het eerst voor de camera stond, was ik verdrietig en onzeker', vertelde Reshma Qureishi de Volkskrant vorig jaar in Mumbai. 'Ik wilde mezelf niet laten zien met dit gezicht .

Beeld reuters

Volkskrantfotografe Robin de Puy wordt de nieuwe Fotograaf des Vaderlands. Ze volgt vandaag Ahmet Polak op en wordt nu een jaar lang het gezicht van de Nederlandse fotografie.

Robin de Puy (1986) is voornamelijk bekend van haar zwart-witte portretfoto’s. Dit is de vierde keer dat er een Fotograaf des Vaderlands wordt aangesteld om fotografie als kunstvorm te promoten.

Robin de Puy is een van de talentvolste portretfotografen van Nederland. In 2013 won ze de Nationale Portretprijs met een foto van collega An-Sofie Kesteleyn, die destijds ziek was. In datzelfde jaar was ze ook genomineerd met een portret van Eva Jinek, in 2014 behoorde ze eveneens tot de kanshebbers. De jury roemde De Puy 'omdat haar fotografie van een constant hoog niveau is'. Ze werkt vooral voor LINDA., Vrij Nederland en de Volkskrant. De afgelopen tijd nam haar carrière ook een internationale vlucht. Zo maakte ze portretten voor Bloomberg Businessweek en New York Magazine. Voor die laatste titel fotografeerde ze onder meer de zangeres Patti LaBelle.

Robins roadmovie

Met één motor, vijf schone onderbroeken en twee camera's trok veelgeprezen portretfotografe Robin de Puy (29) drie maanden door de VS. Over de vlucht voor haar angsten en de wonderlijke ontmoetingen die dat opleverde.

Bekijk hier het beeldverhaal van Robins reis.

Beeld Robin de Puy

Bruce Springsteen vertelde niets over zijn depressie aan zijn bandleden tijdens het opnemen van het album Wrecking Ball uit 2012. Nouja, niets: het nummer The Depression moet toch iets hebben verraden.

'Het ging slecht tussen mijn 60ste en 62ste, en na een goed jaar nog een keer tot mijn 64ste', aldus de nu 66-jarige zanger.

Dat Springsteen de afgelopen jaren leed aan depressieve buien is een van de opvallende nieuwtjes uit de nog te verschijnen autobiografie Born to Run. Springsteen had twijfels. Hij was bang dat hij veel op zijn vader zou lijken. 'Meer dan ik ook had durven denken.'

Lees hier (gratis) het grote interview met The Boss in Vanity Fair.

Slecht nieuws voor de fans van het immens populaire tieneridool Zayn Malik. Het voormalige lid van boyband One Direction heeft last van angstaanvallen en podiumvrees. Zijn concert op 7 oktober in Dubai gaat niet door.

'Ik heb de afgelopen drie maanden geprobeerd om over mijn extreme angst rond grote optredens te komen. Ik heb het gevoel dat ik vooruit ga maar ik voel me nog niet goed genoeg om de show in Dubai te doen', aldus Zayn, die zich uitgebreid excuseert tegenover zijn fans. 'Het spijt me als ik jullie teleurstel. Ik hoop dat ik jullie snel zie.'

Zayn gelastte onlangs een optreden in Londen op het laatste moment af. Hij kreeg toen naar eigen zeggen 'de hevigste angstaanval ooit'.

Zayn Malik Beeld anp

De ‘Grote Prins Claus Prijs 2016’, ter waarde van honderdduizend euro wordt dit jaar toegekend aan de Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul (1970, Khon Kaen). Hij zal de prijs op 15 december in ontvangst nemen.

Naast de grote prijs gaan er vijf Prins Clausprijzen naar Kamal Mouzawouk (1969, Beiroet), chef-kok en voedselactivist, PeaceNiche/The Second Floor (2007, Karachi), debatcentrum, Bahia Shebab (1977, Beiroet), kunstenares en activiste, La Silla Vacia (2009, Bogota). Interactief portal voor nieuws en verhalen, Vo Trong Nghia (1976, Quang Binh)duurzaam architect.

De Prins Claus Prijzen worden toegekend voor ‘uitzonderlijke verdiensten op het gebied van cultuur en ontwikkeling. Het fonds bestaat dit jaar 20 jaar.

De Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul Beeld epa

Als acteur Daniel Craig bereid is nog twee keer in de huid van James Bond te kruipen, kan hij daarmee 150 miljoen dollar (135 miljoen euro) verdienen. Sony Pictures zou de Engelse acteur dat royale aanbod hebben gedaan. Craig, die als geheim agent 007 de hoofdrol vertolkte in Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall en Spectre, denkt er nog even over na.

De 48-jarige Craig volgde in 2005 Pierce Brosnan op als James Bond. Na de opnames van Spectre in 2015 verklaarde Craig, 'liever mijn polsen door te snijden dan nog eens James Bond te spelen.'

Wie in elk geval niet terugkeert voor een nieuwe Bond-film, is regisseur Sam Mendes, de man die de laatste twee Bondfims voor zijn rekening nam. Producer Barbara Broccoli, die al bezig is met de komende twee films, rekent erop dat Craig Bond blijft vertolken.

Craig is de zesde acteur die de geheim agent uit de populaire boeken van Ian Flemming speelde. Hij was goed voor vier kassuccessen en geweldige recensies voor de rol.

Daniel Craig als James Bond Beeld bruno

Toneelgroep De Appel in Den Haag gaat proberen in afgeslankte vorm een doorstart te maken. Onlangs is artistiek leider Arie de Mol vrijwillig opgestapt. Voor de zomer werd al duidelijk dat De Appel in de huidige vorm niet kan blijven bestaan omdat de gemeente, als het aan de raad ligt, geen subsidie meer beschikbaar stelt. Wel gaf de Haagse Cultuurwethouder Joris Wijsmuller aan dat er mogelijk 500 duizend euro beschikbaar is uit de pot talentontwikkeling.

De Appel heeft inmiddels een nieuw plan ingediend bij de wethouder, waarin acteur-regisseur David Geysen de artistieke spil is. Intussen is besloten de aangekondigde voorstelling Kersentuin/na de crash van gast-regisseur Carina Molier te vervangen door Hamlet, in regie van David Geysen. Dit om met een echte Appelvoorstelling (voorlopig) te eindigen.

Een scene uit Op Hoop van Zegen door Toneelgroep De Appel. Beeld Frank Jansen

De Amerikaanse acteur Jon Polito is op 65-jarige leeftijd overleden. Polito speelde in zijn carrière zo'n 160 rollen in speelfilms en tv-series. Hij speelde vaak gangsters en andere slechteriken.

Polito is het bekendst geworden dankzij zijn rollen in films van de gebroeders Coen. Hij speelde in vijf van hun films, waaronder The Big Lebowski, Barton Fink en Miller's Crossing.. Daarnaast had hij onder meer een prominente rol in Flodder in Amerika! die regisseur Dick Maas in 1992 maakte.

Op de Amerikaanse tv dook op in series als Seinfeld, Homicide; Life on the Streets en It's always sunny in Philadelphia. Onlangs speelde de acteur met de hese stem en karakteristieke snor nog rollen in de tv-series Modern Family en Major Crimes.

Polito leed aan kanker en kreeg onlangs complicaties na een operatie. Hij lag sinds zondag in coma.

Broederliefde heeft een dertien jaar oud record van Frans Bauer verbroken. De album Hard Work Pays Off 2 van de Rotterdamse rapgroep is het langst genoteerde Nederlandstalige album op nummer 1 aller tijden. De plaat prijkt al dertien weken op de bovenste positie. In totaal zijn de nummers van het album al ruim 55 miljoen keer gestreamd op Spotify.

Vorige week evenaarde Broederliefde al het record van Bauer. De volkszanger stond in 2003 twaalf weken op nummer 1 met 'n Ons geluk. 'Records zijn er om te verbreken', reageerde Bauer sportief.

De rapformatie Broederliefde. Beeld anp
Frans Bauer. Beeld anp

Acteur en vechtsportheld Jackie Chan wordt gehonoreerd met een ere-Oscar van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Dat heeft de organisatie van de Oscars bekendgemaakt op de website.

De zogeheten Honorary Award is bestemd voor pioniers en legendes binnen de Amerikaanse filmindustrie. Ook casting director Lynn Stalmaster, documentairemaker Frederick Wiseman en film editor Anne V. Coates krijgen de onderscheiding voor hun werk.

De 62-jarige Chan (62) speelde in meer dan dertig vechtsportfilms in zijn geboortestad Hongkong voordat hij in 1996 in Hollywood debuteerde in de succesvolle actiefilm Rumble in the Bronx. Later was hij te zien in onder meer de Rush Hour films, Shanghai Noon, Around the World in 80 Days en The Karate Kid remake. Ook leende hij zijn stem aan de Kung Fu Panda tekenfilmreeks. Naast zijn acteerwerk is Chan actief als regisseur, schrijver en producer.

Het is meteen de eerste keer dat Chan de belangrijkste Amerikaanse filmprijs in ontvangst mag nemen. Nooit eerder won hij voor zijn werk een Oscar.

De ere-Oscars worden uitgereikt op het jaarlijkse Governors Awards gala op 12 november in Hollywood.

Beeld epa
Jackie Chan in Rush Hour 2 Beeld anp

In de line-ups van de grote festivals zijn maar weinig vrouwen te ontdekken, zoveel wisten de meeste mensen wel. Maar dat het er zo weinig zouden zijn...

Vice sloeg aan het turven. Voor het festivalnummer nam Vice een lijst met de twintig populairste muziekfestivals onder de doelgroep (30-) en ging strepen. Bij bands werd gekeken naar individuele leden. Randprogrammering als lezingen, theater of knutselcursussen werd niet meegenomen.

De resultaten, naar eigen zeggen na duizend uur turven, zijn te vinden in onderstaande grafiek (klik om te vergroten). Het best scoorde Magneet Festival, met 17,58 procent vrouwelijke artiesten. Maar na Dekmantel (13,33 procent) komt er geen enkel festival meer boven de 8 procent uit. Het festival met de minste vrouwen? Welcome to the Future: 1,41 procent.

Dua Lipa op Lowlands, waar 7,26 procent van de artiesten vrouw was Beeld anp
Beeld Vice

Gisele Bündchen is nog steeds het best betaalde model ter wereld. De Braziliaanse verdiende volgens zakenblad Forbes 30,5 miljoen dollar in de periode juni vorig jaar tot juni dit jaar. Daarmee heeft Bündchen meer salaris verdiend dan ieder ander model sinds 2002. Ze staat al tien jaar bovenaan de lijst. Op de tweede plaats staat haar landgenotte Adriana Lima met een jaarinkomen van 10,5 miljoen dollar.

Nieuwkomer in de top drie is de 20-jarige Kendall Jenner, die grote campagnes deed voor Calvin Klein en Estée Lauder. Zij zag haar inkomen met 150 procent stijgen naar 10 miljoen dollar dit jaar. Dat is vooral te danken aan haar grote schare volgers op sociale media. Van alle modellen heeft Jenner veruit de meeste volgers op Instagram, namelijk 64,4 miljoen fans.

Jenner deelt de derde positie met de 24-jarige Karlie Kloss, die haar inkomen afgelopen jaar verdubbelde met campagnes voor achttien verschillende merken, waaronder L'oréal en Swarovski. Gigi Hadid steeg naar de vijfde positie.

De Nederlandse Doutzen Kroes staat op een gedeelde dertiende plaats met een jaarinkomen van 5 miljoen dollar. Vorig jaar stond Doutzen met 7,5 miljoen dollar nog op de vierde plek van best betaalde modellen.

Forbes berekende dat de top 20 van de succesvolste modellen samen 154 miljoen dollar hebben verdienden.

Gisele Bündchen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio. Beeld anp

De Mexicaanse muzieklegende Juan Gabriel is op 66-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. De zanger, die vanwege zijn flamboyante stijl de bijnaam 'de divo uit Juarez' kreeg, stierf zondag in zijn woning in Californië.

'Dit is een zeer verdrietige dag', twitterde zanger Enrique Iglesias, die naar Gabriel verwijst als een van de meest getalenteerde artiesten aller tijden. Ook Ricky Martin reageerde bedroefd op de dood van de zanger. Hij plaatste op Twitter 'q.e.p.d.', een afkorting voor de Spaanse woorden rust in vrede.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto noemde Gabriel ‘een stem en een talent die Mexico hebben belichaamd'. De regering zal Gabriel met een plechtigheid in de nationale opera in de hoofdstad gedenken. Mexicaanse media herdenken de populaire zanger en componist uitvoerig. Sommige noemen hem ‘de Mexicaanse Michael Jackson'.

Gabriel, die eigenlijk Alberto Aguilera Valadez heette, was met meer dan honderd miljoen albums de bestverkochte Mexicaanse artiest ooit. Hij bracht volgens NPR in zijn leven ruim 1.800 nummers uit. Bij zijn flamboyante optredens liet hij zich graag bijstaan door Mexicaanse mariachi-orkesten en veel dansers.

Optreden van Juan Gabriel in 2009. Beeld ap

In 2009 onderbrak hij een bedankspeech van Taylor Swift met de legendarische woorden 'Imma let ya finish', in 2015 kondigde hij aan dat hij een gooi naar het presidentschap zou doen in 2020. Kanye West en de VMA's is een spraakmakend koppel gebleken.

Dit jaar zou het goed kunnen dat er een derde VMA-moment van Kanye aan zit te komen. Volgens TMZ krijgt de rapper uit Chicago vier minuten carte blanche op het podium. Een bron binnen de organisatie heeft dit bevestigd aan muziekblog Pitchfork. De producers van de show hebben geen idee wat Kanye West gaat doen.

Naast West treden onder andere Future, Ariana Grande, Nicki Minaj, Britney Spears, G-Eazy, Nick Jonas en Ty Dolla $ign op de video-awards op. De ceremonie vindt zondagavond (lokale tijd) plaats in New York.

Kanye West. Beeld epa

Fans van Netflix' populaire serie Narcos hebben donderdag een voorproefje gekregen van het tweede seizoen dat volgende maand op de streamingdienst verschijnt. De eerste elf minuten werden op Facebook Live uitgezonden. Eerder deze week lanceerde Netflix een tweede trailer.

Narcos vertelt het waargebeurde levensverhaal van de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Met zijn Medellín-kartel bouwde hij een drugsimperium op dat miljarden omzette. Het kartel was vooral in de jaren 70 en 80 erg succesvol. Escobar kwam in 1993 om het leven tijdens een vuurgevecht met de politie.

Het tweede seizoen van Narcos verschijnt vrijdag 2 september op Netflix. Ook dit keer komen alle afleveringen in één keer online. Het seizoen bestaat uit tien afleveringen. Of daarna een einde komt aan de populaire serie is niet bekend.

Acteur Wagner Moura speelt Pablo Escobar in Narcos. Beeld ap

Robert Downey Jr. is niet langer 's werelds best betaalde acteur. Die eer valt te beurt aan voormalig worstelaar Dwayne Johnson, die in 2016 zo'n 57 miljoen euro bij elkaar sprokkelde. Dat blijkt donderdag uit de nieuwe lijst van best betaalde acteurs ter wereld van het Amerikaanse tijdschrift Forbes.

Johnson (44) werd als succesvol showworstelaar bekend als 'The Rock'. Pas daarna ging hij acteren. Hij verdiende in 2016 zijn geld voornamelijk met de actiekomedie Central Intelligence en stootte Robert Downey Jr. daarmee van de troon. Die is op de achtste plaats beland. Op de tweede plek staat nu Jackie Chan (54 miljoen euro), gevolgd door Matt Damon (49 miljoen euro), Tom Cruise (47 miljoen euro) en Johnny Depp (43 miljoen euro).

Uit de Forbes-lijst blijkt dat er tussen mannen en vrouwen nog steeds een kloof zit qua inkomsten. Eerder deze week werd bekend dat de best betaalde actrice, Hunger Games-actrice Jennifer Lawrence, in 2016 bijna 41 miljoen euro had verdiend.

Jonhson tijdens de presentatie van Central Intelligence, zijn nieuwe film. Beeld epa
Robert Downey Jr. Beeld anp

Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May zijn terug. Vanaf dit najaar scheuren de oud-Top Gear-presentatoren onder andere door Johannesburg en langs het kasteel van Game of Thrones-prinses Khaleesi voor hun nieuwe programma The Grand Tour. Dit maakte producent Andy Wilman bekend op het Edinburgh TV Festival.

Het voormalige BBC-trio ruilt de hangar op een vliegveld onder de rook van Londen voor de nieuwe serie in voor een grote tent waarmee het programma de wereld over reist. ‘Of je nou van ze houdt of niet, ze doen nog steeds hun ding’, stelt producent Andy Wilman. Toch mag het programma niet te veel op de bejubelde voorganger Top Gear lijken. Zo zullen bekende elementen als de The Stigg en de testrondes door bekende Britten niet terugkeren in de nieuwe show, die vallen immers onder het copyright van de BBC. ‘We hadden besprekingen met de advocaten van Amazon over de vraag of James May nog wel ‘cock’ mocht zeggen, of dat de BBC ons anders zou vervolgen’, aldus Wilman.

Top Gear is in 2015 gestopt nadat presentator Jeremy Clarkson werd ontslagen omdat hij een producent had geslagen. Zijn collega-presentatoren volgden hem, alsmede Andy Wilman, die ook Top Gear produceerde. Hij vertelt op het congres in Edinburgh dat de sfeer op de BBC-burelen al langer giftig was: ‘Een aantal mensen bij de BBC zagen ons niet zitten. Het werd persoonlijk en confronterend. Toen alles in maart 2015 misging, was er geen weg terug.’ Amazon dook daarna in het gat en gaf de makers zo’n 5 miljoen euro per aflevering.

Het programma wordt uitgezonden op Amazon Prime, de streamingdienst van de internetgigant. Deze service is in Nederland nog niet beschikbaar. Wilman heeft laten weten dat Amazon de mogelijkheden onderzoekt om het programma op andere manieren te distribueren, bijvoorbeeld door het te verkopen aan ‘ouderwetse’ televisiezenders. Een precieze datum voor de start van het nieuwe seizoen van het programma is er nog niet, maar ergens in het najaar moet het verschijnen.

Jeremy Clarkson. Beeld ANP

Claudia Cardinale is volgende maand eregast op het Film by the Sea, het jaarlijkse filmfestival te Vlissingen. De 78-jarige Italiaanse steractrice (135 filmoptredens) ontvangt een oeuvreprijs en leidt vrijdag 16 september een speciale vertoning van Once Upon a Time in the West. In de meesterlijke western van Sergeo Leone uit 1968 speelde Cardinale een ex-prostituee die een stuk land opeist in een frontierstadje.

Ook Werner Herzogs klassieker Fitzcarraldo (1982), met Cardinale als bordeelhoudster in de Amazone, wordt vertoond op het festival. De 78-jarige actrice is nog altijd actief; ook in 2017 komen er twee nieuwe films uit waarin ze te zien is. Het Film by the Sea festival vindt plaats tussen 9 en 18 september.

Claudia Cardinale Beeld anp

Het surrealistische Mulholland Drive (2001) kopt BBC's top honderd van de beste films uit de 21ste eeuw. De lijst is samengesteld door 177 filmcritici uit 36 landen. Zij mochten vorige maand elk een top tien aandragen. David Lynchs werk werd maar liefst 47 keer genoemd. 'Er is iets eindeloos fascinerend aan een film die vragen boven antwoorden verkiest', aldus de BBC.

Op de tweede plek staat In the Mood for Love (2000), gevolgd door There Will Be Blood (2007), Spirited Away (2001) en Boyhood (2014). Volgens de BBC maken deze films een grote kans om filmklassiekers te worden.

Opvallend is dat de nummer één van de lijst oorspronkelijk was opgezet als een televisieserie, maar op het laatste moment door de Amerikaanse tv-zender ABC werd afgekeurd. Lynch kon het project toch uitwerken omdat hij Franse financiers vond. De serie werd omgetoverd tot een film van 2,5 uur.

Volkskrantrecensent Jan Pieter Ekker noemde de film in 2002, toen het in Nederland uit kwam, een 'onoplosbare puzzel vol bizarre personages en omdraaiingen'. De lof die Lynch destijds ontving voor zijn werk, zou ook zeer terecht zijn geweest. 'Het is een film om tweeënhalf uur lang bij weg te dromen', aldus Ekker.

Actrices Naomi Watts en Laura Harring in Mulholland Drive (2001). Beeld ap
Regisseur David Lynch. Beeld anp

De woning in Berlijn waar David Bowie in de jaren zeventig woonde, is sinds maandag te herkennen aan een plaquette. Ter nagedachtenis aan de in januari aan kanker overleden Britse zanger kreeg de flat aan de Hauptstrasse 155 een herinneringstegel.

Bowie woonde van 1976 tot 1978 aan de Hauptstrasse. Zijn verblijf in Duitsland inspireerde de zanger voor zijn bekende albums Low (1977), Heroes (1977) en Lodger (1979). Op de gedenkplaat prijkt onder meer de tekst 'We can be heroes, just for one day' uit Bowies hit Heroes.

De plaat in Berlijn is er al vroeg. Doorgaans wordt pas vijf jaar na iemands dood een plaquette geplaatst. Voor de op 69-jarige leeftijd overleden Bowie is een uitzondering gemaakt. "David Bowie hoort bij Berlijn, David Bowie hoort bij ons', sprak de burgemeester van de Duitse hoofdstad, Michael Müller, maandag bij de onthulling van de plaquette.

Beeld ap

Vijf Nederlandse natuurboeken zijn genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2016, maakte het radioprogramma Vroege Vogels zondagmorgen bekend.
De kanshebbers voor de prijs voor het beste natuurboek zijn Botanische Revolutie van Norbert Peeters, De grutto van Albert Beintema, Dit is mijn hof van Chris de Stoop, In krabbengang door kreeftenboeken van Alex Alsemgeest en Charles Fransen en Zoektocht naar het paradijs van Arita Baaijens.

Het vijftal boeken werd geselecteerd uit ruim honderd inzendingen.
De prijs wordt zondag 16 oktober uitgereikt door Karina Wolkers, weduwe van de in 2007 overleden schrijver, in een speciale uitzending van VARA's NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. De prijswinnaar ontvangt 5.000 euro.

De in 2007 overleden schrijver Jan Wolkers, naar wie de prijs is vernoemd. Beeld ANP

Fans van Frank Ocean kunnen opgelucht ademhalen: het lijkt er steeds meer op dat de r&b-artiest binnenkort écht met zijn langverwachte album komt. Hij heeft vrijdag een 45 minuten durende video met nieuwe muziek uitgebracht, Endless. Het album Boys Don't Cry zou ook op Ocean's website hebben gestaan, schrijven meerdere media, maar is weer offline gehaald. Er heerst nog altijd onduidelijkheid over de lancering ervan.

De zomer van 2014 zou de zomer worden van het nieuwe album van de 29-jarige zanger. Het bleef stil. Vervolgens dook de datum 3 juni 2015 op. Er kwam niks. In juni plaatste Ocean een afbeelding van een bibliotheekkaart op zijn site: juli, dan zou zijn nieuwe album Boys Don’t Cry uitkomen, concludeerden zijn fans. Dat gebeurde niet. Vervolgens bleef het stil.

De nieuwe muziek is momenteel exclusief verkrijgbaar op Apple Music. Volgens meerdere muziekwebsites komt Ocean dit weekend met zijn eerste album in vier jaar. Zijn debuutalbum Channel Orange, met de hitsingle Thinkin Bout You, leverde hem twee Grammy's op.

Zanger James Hetfield van Metallica. Beeld epa

Metalband Metallica brengt dit najaar voor het eerst in acht jaar een nieuwe plaat uit. Op 18 november komt het dubbelalbum Hardwired ... To Selfdestruct uit, met daarop twaalf nieuwe nummers.

In een livevideo op Facebook kondigden drummer Lars Ulrich en bassist Robert Trujillo niet alleen het album aan, maar lieten ze ook het nieuwe nummer Hardwired horen. De nieuwe plaat, de opvolger van Death Magnetic uit 2008, komt uit op cd, vinyl en via digitale kanalen.

Over het nieuwe werk van de band, die inmiddels 35 jaar actief is, wordt al jaren gespeculeerd door fans en de muzikanten zelf. In 2004 verklaarde de band te gaan werken aan nieuwe muziek. Eind 2015 lieten de leden videobeelden zien uit de studio en in februari liet gitarist Kirk Hammett weten dat er hard werd gewerkt aan de nieuwe cd.

Frank Ocean Beeld anp

De fans van Harry Potter kunnen dit najaar hun hart ophalen. Naast een boekversie van het tweedelige toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child verschijnen in september drie nieuwe Nederlandse e-books over de wereld van de tovenaarsleerling. De collectie Short Stories from Hogwarts bevat korte verhalen die eerder al op de website Pottermore te lezen waren. Lezers worden onder meer getrakteerd op nieuwe informatie over het kasteel Zweinstein en karakters als Minerva Anderling, Remus Lupos en Dorothea Omber. De drie nieuwe boeken komen niet op papier uit. Naast een Nederlandse versie zijn de e-books ook beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Portugees en Spaans.

Rowling publiceerde de afgelopen jaren vaker verhalen op Pottermore. Deze waren echter altijd in het Engels.

Naast de nieuwe verhalen en het toneelstuk verschijnt in november ook nog de film Fantastic Beasts and Where to Find Them in de bioscopen. De film, met de Britse acteur Eddie Redmayne in de hoofdrol, is een prequel op de Harry Potter-reeks. (ANP)

J.K. Rowling bij de presentatie van een Potter-project. Beeld anp
Impressie van het ruimteschip OSIRIS-REX Beeld ap

De muziek van de Nederlandse componist Roland Kuit is geselecteerd voor de OSIRIS-REX-missie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. NASA stuurt een ruimtesonde naar de asteroïde Bennu, die uit de vroegste periode van ons zonnestelsel stamt.

Doel van de missie is monsters van de asteroïde te verzamelen. Als alles voorspoedig verloopt keert de sonde in 2023 terug op aarde. De hoop is dat er op Bennu deeltjes worden gevonden die meer inzicht geven in het ontstaan van leven.

Kuit maakt experimentele muziek en richt zich vooral op modulaire klanksynthese, een speciale manier om geluid op te wekken en vorm te geven. NASA koos voor de muziek van Kuit, omdat 'de verkenning van de ruimte een inherent creatieve bezigheid' is. De muziek die Kuit heeft gecomponeerd, die de toepasselijke naam Rocket Science heeft gekregen, is op een chip gezet die vervolgens op de asteroïde wordt achtergelaten.

Erdogan kan een nieuw, sterk staaltje promotiewerk tegemoet zien. De nieuwste film in een zeer populaire Turkse James Bond-reeks gaat namelijk over de mislukte staatsgreep tegen de Turkse president. Valley of the Wolves, zoals het Turkse ‘James Bond’-concern heet, wordt als afspiegeling van het buitenlandbeleid van Erdogan gezien. Ook stroken de films met het beeld van een oppermachtig Turkije, dat de president graag wil uitstralen.

Valley of the Wolves krijgt al langere tijd veel kritiek omdat de films en televisieserie wel erg nationalistisch zou zijn. Er zou sprake zijn van een sterk anti-Amerikaans en anti-Israëlisch sentiment, aldus critici.

Net zoals de Britse James Bond neemt de Turkse actieheld het in de Valley of the Wolves-films op tegen een scala aan vijanden, variërend van de maffia of militanten tot het Westen. De eerste film ging over de Amerikaanse invasie in Irak en de gevangenzetting van elf Turkse soldaten door het Amerikaanse leger. Een andere film handelde over de dodelijke aanval door Israëlische commando’s op een Turks schip met hulpgoederen dat in 2010 naar Gaza voer. De diplomatieke spanningen tussen Turkije en Israël liepen hierdoor nog verder op.

Steevast eindigen de films met de overwinning van Polat Alemdar, de Turkse James Bond. De nieuwste film – werktitel: Coup – zal hierop geen uitzondering zijn.

Necati Sasmaz, de acteur die de Turkse James Bond speelt. Beeld AFP

Het is de droom van menig popster: optreden in de pauze van de Superbowl, de veelbekeken American footballfinale. Maar Adele voelt er niets voor om in de voetsporen te treden van grote namen als Michael Jackson, Prince, Madonna en Beyoncé, liet ze zaterdagavond weten tijdens een concert in Los Angeles.

'Die show gaat niet om muziek', zei de Britse zangeres, vooral bekend van haar ballades over liefdesverdriet. 'En ik kan niet dansen of zoiets. Ze waren heel aardig en ze hebben me gevraagd, maar ik heb nee gezegd.' Er gingen eerder geruchten dat American footballbond NFL Adele hoog op het verlanglijstje had staan voor de pauzeshow, die de laatste jaren minstens zoveel aandacht trekt als de finale zelf.

De NFL en sponsor Pepsi ontkenden maandag Adele formeel te hebben gevraagd. In een verklaring zeggen ze grote fans te zijn van de zangeres, maar nog met verschillende artiesten in gesprek te zijn. 'We hebben op dit moment nog geen formeel aanbod gedaan aan Adele of anderen. Onze focus ligt op het samenstellen van een fantastische show in Houston en we zien er naar uit die plannen op een juist moment te onthullen.'

Vorig jaar maakte Beyoncé de tongen los met haar politiek getinte optreden, waarin ze refereerde aan Malcolm X en de Black Lives Matter-beweging. In 2004 werd de show getekend door het 'schandalige' optreden van Janet Jackson en Justin Timberlake, waarbij laatstgenoemde - per ongeluk? - de rechterborst van de zangeres ontblootte. Hoe spannend het wordt op de 51e Super Bowl (zonder Adele) op 4 februari 2017 is nog even afwachten. (Jennie Barbier)

Adele bij de 2016 Brit Awards in Londen Beeld anp

Het is een van de films waar het meest naar wordt uitgekeken dit jaar: de Star Wars-spinoff Rogue One. De verwachtingen zijn nog hoger, nu fans kunnen rekenen op de terugkeer van de populairste ruimteschurk aller tijden. In de donderdag verschenen nieuwe trailer van de film is een glimp op te vangen van Darth Vader, de jedi die zich ooit aan de duistere kant van The Force schaarde.

Hoewel hij pas aan het eind van de twee minuten durende trailer opduikt, is de aanwezigheid van Darth Vader van het begin af aan voelbaar door de klanken van een subtiele versie van de Imperial March, het muziekthema dat de duistere schurk vergezeld wanneer hij het scherm betreedt. Pas op het eind komt hij daadwerkelijk in beeld: een enkele seconde is zijn behelmde silhouet te zien onder het geluid van de bekende zware ademhaling.

Het zal voor het eerst zijn sinds Revenge of the Sith uit 2005, het slotstuk van de verguisde prequel-trilogie, dat Darth Vader terugkeert op het witte doek. In juli werd al bekend dat de slechterik zijn opwachting zou maken in Rogue One. Diverse acteurs kruipen in het zwarte harnas, maar om Darth Vader zijn iconische stemgeluid te geven zal acteur James Earl Jones op 85-jarige leeftijd de rol hervatten.

Rogue One: A Star Wars Story is de eerste film uit een reeks Star Wars-spinoffs en speelt zich af vóór de gebeurtenissen van de originele trilogie die in 1977 begon met Episode IV: A New Hope. Het verhaal draait om een groep rebellen die de missie heeft opgevat de ontwerpplannen van de Death Star, het massavernietigingswapen van het dictatoriale Empire, te stelen.

Net als in het succesvolle Episode VII: The Force Awakens uit 2015 staat in Rogue One een vrouwelijke rebel centraal, dit keer gespeeld door actrice Felicity Jones. Daarnaast zijn er rollen weggelegd voor onder meer Diego Luna, Riz Afmed, Ben Mendelsohn en Forest Whitaker.

De film is in december dit jaar te zien in de bioscoop. De nog naamloze achtste episode, de opvolger van The Force Awakens, wordt in 2017 verwacht. (Jennie Barbier)

Darth Vader in de nieuwe trailer van Rogue One Beeld .

Ook Ocean’s Eleven krijgt een vrouwelijke remake. Popster Rihanna is een van de actrices.

Twee films zijn wellicht nog te vroeg om van een trend te spreken, maar na de vrouwelijke remake van Ghostbusters (oorspronkelijk uit 1984) is nu de cast van de all-female-spin-off van Ocean’s Eleven (2001) bekendgemaakt.

Ocean’s Eleven, een remake van de Rat Pack-klassieker uit 1960 (met Frank Sinatra en Dean Martin), kreeg twee vervolgen met een cast die werd aangevoerd door George Clooney, Brad Pitt en Matt Damon. De vrouwelijke variant, waarvan de opnames in oktober gaan beginnen, gaat voorlopig als Ocean’s Eight door het leven.

Volgens Hollywood Reporter is de cast rond met popster Rihanna en Oscarwinnares Anne Hathaway als de laatste toevoegingen. Zij voegen zich bij onder anderen Sandra Bullock, Cate Blanchett en Mindy Kaling. Als achtste actrice circuleert de naam van Elizabeth Banks. Regisseur is Gary Ross (The Hunger Games), producent Steven Soderbergh, verantwoordelijk voor de succesvolle eerdere Ocean's films, waarvan de nummer twee deels in Amsterdam werd opgenomen. De films draaiden rond vernuftig uitgevoerde diefstallen van een stel zeer uiteenlopende meesterboeven en -oplichters.

Het bericht over deze nieuwe Ocean's film komt tegelijk met de constatering dat de vrouwelijke versie van Ghostbusters op een flop is uitgedraaid: het verlies zou kunnen oplopen tot 60 miljoen euro. Ook in de Nederlandse bioscopen heeft Ghostbusters weinig gedaan.

Sandra Bullock Beeld reuters
Anne Hathaway Beeld epa
Rihanna. Beeld epa

Eindelijk is de definitieve datum bekendgemaakt: op 11 september zal het nieuwe Museum Voorlinden in Wassenaar voor het publiek worden geopend. Een dag eerder opent koning Willem-Alexander het museum.

Museum Voorlinden toont de collectie van privéverzamelaar Joop van Caldenborgh, oud-directeur van het Rotterdamse chemiebedrijf Caldic. Tot zijn collectie behoort werk van uiteenlopende kunstenaars als Tracey Emin, Jan Schoonhoven, Stan Douglas, Joseph Beuys, Thomas Ruff, Daan van Golden en Ai Weiwei. De openingstentoonstelling zal worden gewijd aan de vorig jaar overleden Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly, en wordt samengesteld oud-museumdirecteur Rudi Fuchs.

Drie jaar geleden werd er met de bouw van het paviljoenachtige museum (naar een ontwerp van Dirk Jan Postel) begonnen. Wim Pijbes is sinds een maand algemeen directeur van Voorlinden. Pijbes nam begin juli afscheid bij het Rijksmuseum in Amsterdam.

Ontwerp van Museum Voorlinden.

Een zeldzaam exemplaar van de strip waarin Superman zijn debuut maakte, is geveild voor 956 duizend dollar, omgerekend ruim 862 duizend euro. Dit meldt de BBC. ‘Action Comics No 1’ kostte tien cent toen het in 1938 in de winkels verscheen.

Het exemplaar, verkocht door Heritage Auctions in Dallas, Texas, is een van de ongeveer honderd originelen die nog bestaat. Als het in minder beschadigde staat was geweest, had de strip het driedubbele kunnen opleveren: in 2014 werd een beter bewaard exemplaar geveild voor 3,2 miljoen dollar.

Volgens Heritge Auctions kwam de strip van een anonieme stripboekenfanaat die het in de jaren negentig voor 26 duizend dollar had gekocht.

Nadat Superman voor het eerst verscheen werd hij zo’n grote hit dat hij een jaar later zijn eigen strip toebedeeld kreeg.

Het geveilde exemplaar Beeld ap

Critici waren niet te spreken over de film, maar de bioscoopkaartjes voor Suicide Squad vlogen dit weekend wereldwijd over de toonbank. De film haalde in 59 landen in totaal 267 miljoen dollar (240 miljoen euro) op.
In de VS eindigde de box office voor de film met onder ander Will Smith, Jared Leto en Margot Robbie op 135 miljoen dollar, het beste openingsweekend in augustus ooit. Dat record stond sinds 2014 op naam van Guardians Of The Galaxy, dat toen 94 miljoen binnenhaalde.

Voor Will Smith haalde de film ook een persoonlijk record. Geen enkele film waarin hij speelde trok in het eerste weekend zoveel bezoekers. Hoogtepunt tot nu toe was I Am Legend, dat in 2007 in het eerste weekend 77 miljoen opgebracht.

De kaartverkoop van Suicide Squad gaat de verwachting van studio Warner Bros te boven, aldus een woordvoerder tegenover Variety. Volgens het entertainmentmagazine kwamen de slechte recensies van de film onverwacht voor het bedrijf.

Beeld ap
Margot Robbie in Suicide Squad. Beeld ap

Acteur David Huddleston, vooral bekend van zijn rol in de film The Big Lebowski (1998), is op 85-jarige leeftijd overleden. Volgens Huddlestons weduwe vormde de rol van 'Founding Father' Benjamin Franklin in het toneelstuk 1776 de kroon op het werk van haar man. Maar het grote publiek zal hem toch vooral herinneren vanwege zijn bescheiden, maar prominente rol als miljonair The Big Lebowski in de gelijknamige film van Ethan en Joel Coen.

De cultklassieker draait hoofdzakelijk niet om hem, maar om zijn naamgenoot Jeffrey Lebowski, gespeeld door Jeff Bridges. Hij noemt zichzelf The Dude en gaat tevreden blowend en bowlend door het leven, totdat criminelen hem aanzien voor zijn rijke naamgenoot, waarop zijn leven een dramatische wending krijgt. The Big Lebowski was niet direct een groot succes, maar kreeg in de loop der jaren wereldwijd een steeds grotere schare fans.

David Huddleston. Beeld getty
David Hussleton in de rol van Jeffrey Lebowski. Beeld YouTube

‘Yo IKEA, laat Kanye iets creëren, laat hem iets maken, want weet je, ik wil een bed dat hij heeft gemaakt, ik wil een stoel die hij heeft gemaakt – ik wil meer spullen van Ye.’ Nee, dit is niet een fan die de Zweedse meubelgigant aanspreekt over een samenwerking met Kanye West, maar mr. West himself. In de derde persoon, inderdaad, tegenover de BBC gisteren. De rapper zag een gezamenlijk project met IKEA wel zitten. Er is slechts één probleem: IKEA wil hem niet. In een reactie laat IKEA weten ‘gevleid te zijn door Kanye Wests grote interesse’, maar dat er geen intentie was om nu met hem samen te werken.

Het is niet voor het eerst dat West met IKEA in verband wordt gebracht. In maart ging hij daadwerkelijk op bezoek bij het hoofdkantoor in Zweden, maar klaarblijkelijk is daar geen gelukkig huwelijk uit voortgekomen. Alleen de Australische tak van IKEA lijkt de rapper nog te zien zitten.

Rapper Kanye West. Beeld anp
Beeld Facebook IKEA Australië

Zangeres Kesha – u weet wel, die van Tik Tok en het voormalige dollarteken in haar naam – trekt haar aanklacht tegen producer Dr. Luke deels in. Ze staakt haar seksuele intimidatierechtszaak in Californië. In New York loopt nog een hoger beroep, ook inzake seksuele intimidatie, dat ze wel voortzet. Volgens het juridische team van Dr. Luke laat ze de aanklachten in Californië vallen omdat ‘ze geen kans heeft om te winnen, ze had de ongegronde beschuldigingen nooit mogen doen in een rechtbank’. De producent heeft Kesha op zijn beurt aangeklaagd voor smaad. Die zaak gaat gewoon door.

In 2014 startten Kesha en haar advocaten een rechtszaak om alle contracten met Dr. Luke en Sony te ontbinden, zodat ze met andere muzieklabels en uitgeverijen in zee kon gaan. In de aanklacht staat onder andere dat Dr. Luke haar sinds het begin van de samenwerking tien jaar geleden 'seksueel, psychisch, verbaal en emotioneel' heeft mishandeld. Zodat hij 'de complete macht over haar leven en carrière had'. Hij eigende zich nummers toe die hij helemaal niet had geschreven en zou haar gedwongen hebben drugs te nemen en haar zelfs hebben verkracht.

In februari wees een rechter in New York het verzoek van Kesha om onder het contract met Dr. Luke uit te komen af. Belangrijkste reden was dat Sony Kesha toestemming had gegeven om haar muziek op te nemen in afwezigheid van de producer. De zangeres ging tegen die uitspraak in beroep. In een statement vergeleken haar advocaten die werksituatie met slavernij.

Maandag maakten de advocaten van Kesha bekend dat ze 28 nieuwe nummers heeft aangeleverd bij het label van Dr. Luke, dat onderdeel is van Sony. Eerder wilde ze via de rechter onder het lopende contract met Sony uitkomen, omdat de producent haar seksueel zou hebben geïntimideerd en emotioneel en seksueel zou hebben misbruikt. Volgens haar juridische team kwam de 29-jarige zangeres tot het besluit de muziek toch te produceren, omdat zij verder wil met haar carrière. De zaak in Californië stond al meer dan een jaar in de wacht.

‘Mijn gevecht gaat verder’, aldus Kesha via Instagram. ‘Ik wil dat mijn muziek gehoord wordt. Ik heb nog zoveel te zeggen. Deze zaak is zo zwaar voor me. Ik kan alleen maar bidden dat ik op een dag weer gelukkig ben’, gaat Kesha verder. ‘Dank voor al jullie steun. Het betekent erg veel voor me. Ik weet niet waar ik zonder jullie zou zijn.’

Beeld Instagram Kesha
Kesha verlaat de rechtszaal in New York, februari 2016. Beeld AP

Lees ook

De groten der aarde, onder wie Adele en Taylor Swift, schaarden zich al achter Kesha. Waarom houdt deze zaak de popindustrie in z'n greep?

Lees hier het uitgebreide profiel (7000 woorden) dat The New Yorker in 2013 schreef over Lukasz Dr Luke Gottwald.

Nog zo'n 'zomer van de angst' zonder actuele talkshow op de publieke netten? No way, moeten ze nu ook in Hilversum hebben gedacht. Samen met de verantwoordelijken van de latenightshows Pauw en Jinek is er nu een plan: het jaar rond, elke doordeweekse avond een talkshow. Oók hartje winter en hartje zomer.

De NPO houdt de lippen nog stijf op elkaar, maar volgens het AD zijn ze eruit: elke drie maanden gaan Jeroen Pauw en Eva Jinek elkaar afwisselen, het hele jaar.

Helemaal nieuw zou zo'n verdeling niet zijn, immers, jaren geleden deelden Pauw & Witteman hun plek ook al enkele seizoenen met Knevel & Van den Brink. Zij vulden zo bijna het hele jaar de latenightspot. Eva Jinek deed later hetzelfde in afwisseling met Jeroen Pauw. De kerstweken en de maand juli bleven wel altijd talkshowloos.

Dit jaar viel de leemte wel heel erg op doordat de NPO besloot Jinek de hele zomer vrijaf te geven. De sportzomer kreeg vrij spel en dat was volgens vele criticasters wat veel van het goede, zeker gezien de Brexit, de Turkse coup en een reeks bloedige terreuraanslagen.

Volgens het AD wordt intussen ook gewerkt aan de vorming van een 'gedeeltelijk gezamenlijke redactie' voor beide talkshows. Een grotere groep redacteuren dan ze nu los van elkaar hebben, werkt dan voortaan voor zowel Pauw (BNNVARA) als Jinek (KRO-NCRV). Op die manier hopen ze nog beter de slag om de talkshowgasten te winnen van concurrenten op dat gebied, zoals RTL late Night en De Wereld Draait Door.

Pauw en Jinek zullen tenslotte in 2017 ook enkele weken als gezamenlijk duo te zien zijn, in een programma rond de Tweede Kamerverkiezingen in maart van dat jaar. Eind augustus maakt de NPO alle plannen voor het nieuwe tv-seizoen officieel bekend. (Thijs van Soest)

Jeroen Pauw Beeld anp
Eva Jinek Beeld anp
Eva Jinek zou vanaf komend seizoen om de drie maanden te zien zijn met haar talkshow Jinek op de late avond. Oók hartje zomer. Beeld anp

Nadat de livestream op de website van Frank Ocean lange tijd hetzelfde beeld liet zien (zie bericht hieronder), lijkt het erop dat er 'iets' gaat gebeuren. Op boysdontcry.co is nu een man te zien en horen die hout zaagt. Een nieuw album? Of een gehypte aflevering van Eigen Huis en Tuin? Oordeel zelf.

Frank Ocean eerder dit jaar op de Paris Fashion Week. Beeld epa

De zomer van 2014 zou de zomer worden van het nieuwe album van Frank Ocean. Het bleef stil. Vervolgens dook de datum 3 juni 2015 op. Er kwam niks. En vorige maand plaatste Ocean een afbeelding van een bibliotheekkaart op zijn site: juli, dan zou zijn nieuwe album Boys Don’t Cry uitkomen, concludeerden zijn fans. Het is nu 1 augustus en muziekliefhebbers staan nog steeds met lege handen. Of komt daar vandaag verandering in? Een paar uur geleden verscheen een mysterieuze livestream op zijn website.

Op de stream, met de curieuze bestandsnaam champaign.m3u8, zijn een aantal werkbanken te zien tegen een industriële achtergrond. Er is geen geluid te horen. De stream werkt alleen op mobiele apparaten en in Safari, de browser van Apple. Rechts bovenin staat bovendien het logo van Apple Music, de streamingdienst van de technologiegigant.

Regisseur Francisco Soriano heeft op zijn Instagram-account laten weten dat de video een loop is van een van zijn videoprojecten. Soriano was eerder verantwoordelijk voor de videoclip van Oceans nummer Lost. Kort na het plaatsen verwijderde hij het Instagram-bericht weer.

Fans van Ocean zijn al sinds de eerste berichten over de cd op zoek naar hints en andere tekens van leven van Ocean, die de publiciteit grotendeels mijdt. Zo ontdekten ze een ‘verborgen persbericht’ in de code van de website van Calvin Klein, het onderbroekenmerk waarvoor Ocean recent in een campagne figureerde. Hierin werd gesuggereerd dat de R&B-zanger niet alleen met een nieuw album komt: ‘Hij heeft een tijdschrift gepubliceerd en schreef een roman terwijl hij zijn langverwachte album perfectioneerde.’

'Stevie Wonder, Prince & D'Angelo'
Frank Ocean houdt van het mysterie. Al bij het plotselinge verschijnen van zijn bejubelde cd Channel Orange werd het album door Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer het meest besproken album van het jaar genoemd – een opmerking die ook voor Boys Don’t Cry opgaat. Kamer schreef destijds over de cd: ‘Er loopt een lijn van Stevie Wonder in de jaren zeventig, Prince in de jaren tachtig, D'Angelo eind jaren negentig tot Frank Ocean nu. Allen hebben de zwarte popmuziek een nieuwe sound gegeven.’

Volgens zijn muzikale collega’s zal Boys Don’t Cry het meesterwerk Channel Orange toppen. Zo kondigde de Britse producer en artiest James Blake in een interview met Rolling Stone al aan dat het nieuwe album van Ocean een grote inspiratiebron voor hem was. Blake: ‘Ik ben een groter fan geworden toen ik zijn nieuwe muziek hoorde. Het is beter. (…) Hij is volwassen geworden. Dat is erg cool om te zien.’ Ocean schreef ook mee aan de laatste cd van Blake, The Colour in Anything, dat in mei dit jaar uitkwam.

Oceans producer Malay reageerde eerder tegenover muziekblog Pitchfork op vragen over het uitblijven van de nieuwe Ocean-cd: ‘Ik zeg altijd tegen iedereen: wanneer hij klaar is, zal de wereld het album krijgen. Ik heb het gevoel dat hij nog nooit zo hard gewerkt heeft en ik denk dat mensen aangenaam verrast zullen zijn.’

Wordt de zomer van 2016 dan de zomer van Oceans derde plaat, of slechts de zomer van een oneindige loop van Francisco Soriano's videoproject? Daarvoor zullen we moeten blijven kijken. (Stan Putman)

Bij het uitkomen van Channel Orange

'Muzikaal vernieuwend, zangtechnisch knap en dan ook nog eens tekstueel interessant, dit Channel Orange.' Onze recensent was laaiend enthousiast, lees zijn bespreking.

Hiphopper Frank Ocean (24) bekende op mannen te vallen en maakte een bejubeld soloalbum. Dat maakte hem the talk of the town. Nu praat hij zelf. Lees het interview uit 2012.

De bibliotheekkaart die Frank Ocean vorige maand op zijn site plaatste. Op basis hiervan concludeerden zijn fans dat Boys Don't Cry in juli zou uitkomen. Beeld Frank Ocean
Het beeld dat op de website van Ocean te zien is. Beeld Still uit video
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden