Cultuurbegroting ook in Frankrijk niet langer heilig

Het Huis voor de Franse geschiedenis gaat niet door; de expositie Monumenta in het Grand Palais staat ter discussie; Lascaux 4, een replica van de beroemde grottekeningen, is van de baan; er komt geen nieuwe zaal voor de Comédie Française en ook geen centrum voor de fotografie.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIEJAN KORTEWEG

PARIJS - De cultuurbegroting leek heilig in Frankrijk. Op ziekenhuizen of defensie kon worden bezuinigd, als het kunstbudget maar overeind bleef. Met die traditie lijkt de regering-Hollande te breken. Er moet tien miljard euro op de overheidsuitgaven worden gekort, dus ook het ministerie van cultuur moet zijn bijdrage leveren.

De jonge minister Aurélie Filippetti kiest voor een behoedzame aanpak. Bestaande structuren laat ze ongemoeid; schrappen doet ze in de nieuwe projecten, en dan vooral als die onder het bewind van Nicolas Sarkozy zijn afgesproken.

Toch worden niet de minste plannen geslachtofferd. Over het Huis voor de Franse geschiedenis, een wens van Sarkozy, is jaren gebakkeleid. Het zou worden ondergebracht in het Nationale Archief in de Parijse Marais. Het personeel van die staatsinstelling voerde twee jaar actie tegen de plannen, en haalde dus deze week zijn gelijk.

Ook Lascaux 4 is een Sarkozy-project. De grot met zijn beroemde prehistorische tekeningen is al lang niet meer toegankelijk voor het publiek; de tekeningen liepen schade op door buitenlucht en bacteriën. Lascaux 2, een replica op dezelfde schaal, bleek te dicht bij de oergrot te liggen. Daarom werd aan een nieuwe namaakgrot gewerkt met een kostprijs van 50 miljoen euro. 'Niet urgent', oordeelde Filippetti.

Dat de Monumenta wellicht wordt geschrapt, komt als een verrassing. Elk jaar wordt een kunstenaar van naam gevraagd een werk te maken voor het Grand Palais in Parijs. Die exposities trekken veel publiek. Het Grand Palais zoekt naar alternatieve financiering.

Het nationale centrum voor de fotografie zou in het hart van Parijs de plek worden om klassieke fotografie te bewaren en exposeren. Ook het nationale centrum voor de muziek, dat met een budget van 150 miljoen euro de bedrijfssector zou ondersteunen, is van de baan. 'Te groot en te duur', oordeelde de minister.

De ingrepen leveren volgens haar een besparing op van een miljard euro. Het cultuurbudget zal over 2013 naar verwachting 3 procent afnemen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden